Ταυτότητα

Rayman Origins

Rayman Origins

Edition: N/A Genre: Platformer Διάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1-4 Ανάπτυξη: Ubisoft Montpellier Ημ. Έκδοσης: 25/11/2011
PEGI: 7 Εκδότης: Ubisoft Πλατφόρμες: PS Vita, Xbox 360, Wii, PlayStation 3


Τι άλλαξε, τι βελτιώθηκε, τι έμεινε ίδιο...

Το 2011 ήταν μία χρονιά δυναμικής επιστροφής για τον Michel Ancel, γνωστό στους χώρους της βιομηχανίας από τη δουλειά του στη σειρά Rayman και στο αριστουργηματικό Beyond Good and Evil. Ο 39χρονος Γάλλος της Ubisoft, πριν λίγους μήνες μας χάρισε το Rayman Origins, που κατά κοινή ομολογία αποτέλεσε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια που είδαμε πέρυσι. Η επιστροφή της σειράς στο γνωστό δισδιάστατο ύφος που γνωρίσαμε το 1995, φαίνεται ότι ήταν ακριβώς αυτή η "ανανέωση" που χρειαζόταν -μερικές φορές καινοτομείς, κοιτώντας πίσω και όχι μπροστά. Ο τίτλος κυκλοφόρησε για Xbox 360, PS3 και Wii, ενώ το PS Vita είναι η τέταρτη πλατφόρμα που φιλοξενεί τον αγαπητό Rayman και την παρέα του -αναμένεται σύντομα έκδοση για τα 3DS και PC.

Rayman_Origins_PS_Vita_1.jpg

Πριν προχωρήσουμε με το κείμενο, να ξεκαθαρίσουμε πως ακριβώς επειδή η έκδοση του PS Vita είναι πανομοιότυπη με τις εκδόσεις που παρουσίασε το GameOver πριν μήνες, δε θα μπούμε στη διαδικασία να αναλύσουμε τον τίτλο, μιας και αυτό έχει γίνει ήδη στο εν λόγω review. Το κείμενο αυτό θα παρουσιάσει τις όποιες αλλαγές, βελτιώσεις και προσθήκες γνωρίζει η έκδοση του PS Vita. Αν, λοιπόν, έχετε ασχοληθεί με το Rayman Origins στις εκδόσεις των οικιακών συσκευών, σε γενικές γραμμές γνωρίζετε τι να περιμένετε.

Όλο το story mode έχει μεταφερθεί άθικτο στο PS Vita. Τα πανέμορφα, ποικιλόμορφα και εμπνευσμένα περιβάλλοντα είναι εδώ για να μαγέψουν και τους κατόχους του φορητού. Το hardware είναι σε θέση να "τρέξει" τον τίτλο χωρίς κανέναν συμβιβασμό, με υψηλό frame rate και σύντομα loadings, ενώ η OLED οθόνη αποτυπώνει μοναδικά την πλούσια χρωματική παλέτα του Origins. Ο χειρισμός, όπως και στις κονσόλες, ανταποκρίνεται ευλαβικά στις εντολές του παίκτη μέσω του αναλογικού μοχλού ή του σταυρονήματος. Τα "clicky" πλήκτρα της συσκευής είναι τα πλέον ιδανικά για τα, χειρουργικής λεπτομέρειας άλματα, που θα χρειαστεί να κάνει ο παίκτης στα πιο απαιτητικά επίπεδα. Τέλος, η μπροστινή οθόνη αφής χρησιμοποιείται για να καθορίσει την απόσταση της κάμερας από το χαρακτήρα (το γνωστό pinch-and-zoom που γνωρίσαμε στις iOS συσκευές), κάτι που βοηθάει στον εντοπισμό των κρυμμένων αντικειμένων ή δωματίων.

Rayman_Origins_PS_Vita_2.jpg

Η έκδοση του PS Vita παρουσιάζει και μερικές προσθήκες στο ήδη πλούσιο περιεχόμενο του Rayman Origins. Όσον αφορά το story mode, οι παίκτες θα βρουν ένα νέο είδος collectible αντικειμένων, τα Relics, για τον ευκολότερο εντοπισμό των οποίων το παιχνίδι μας ενημερώνει με έναν παράξενο ήχο όταν βρισκόμαστε κοντά τους. Κάθε φορά που συλλέγουμε ένα Relic, ένα κομμάτι ενός μεγάλου puzzle έρχεται και προστίθεται σε έναν μεγάλο πίνακα που απεικονίζει μία αναπαράσταση έκπληξη. Αυτός ο πίνακας βρίσκεται στο ολοκαίνουργιο δωμάτιο που εμφανίστηκε στο The Snoring Tree. Επιπροσθέτως, η Ubisoft ενσωμάτωσε και έναν ολοκαίνουργιο τύπο παιχνιδιού, ονόματι "Ghost Mode". Το συγκεκριμένο mode ουσιαστικά μοιάζει με τα Treasure Hunt missions (τα οποία συνεχίζουν κανονικά να υπάρχουν), μόνο που εδώ ο Rayman, αντί να κυνηγάει το σεντούκι του θησαυρού, ανταγωνίζεται τη ghost φιγούρα του.

Το μοναδικό αρνητικό σε σχέση με τις υπόλοιπες εκδόσεις του Rayman Origins είναι η απουσία του συνεργατικού παιχνιδιού. Αν και, φυσικά, split-screen είναι αδύνατον να υπάρξει σε φορητό, πιστεύουμε ότι μια Ad Hoc λειτουργία με τοπική σύνδεση μεταξύ των PS Vita δεν θα ήταν και τόσο ακατόρθωτh, ειδικότερα όταν κάτι τέτοιο το βλέπουμε να συμβαίνει σε πολύ πιο αδιάφορα παιχνίδια. Επειδή η δυσκολία των μετέπειτα επιπέδων στο Origins είναι αρκετά υψηλή, ένας δεύτερος παίκτης θα έλυνε τα χέρια μας στις δύσκολες καταστάσεις και, φυσικά, θα ανέβαζε κατακόρυφα το δείκτη της διασκέδασης.

Rayman_Origins_PS_Vita_3.jpg

Όπως καταλαβαίνετε, δεν υπάρχουν πραγματικά κίνητρα για να ασχοληθεί κάποιος με την έκδοση του PS Vita, όταν το έχει κάνει ήδη στην οικιακή κονσόλα του. Οι προσθήκες, αν και ευπρόσδεκτες, δεν είναι αρκετές για να δικαιολογήσουν μία δεύτερη αγορά. Όσοι, όμως, δεν έχετε εμπειρία με το Rayman Origins και είστε κάτοχοι του νέου φορητού της Sony, ο τίτλος της Ubisoft αποτελεί μία από τις καλύτερες προτάσεις εκεί έξω -ίσως η καλύτερη. Ο πανέμορφος, μαγικός κόσμος του Rayman θα σας προσφέρει την πολύχρωμη και ζωηρή πινελιά, που απουσιάζει από τη βίαιη και γκρίζα πραγματικότητα των περισσοτέρων σημερινών βιντεοπαιχνιδιών.

Σάκης Καρπάς

Θετικά

  • Ένα από τα καλύτερα platform games των τελευταίων ετών
  • Τα γραφικά και ο χειρισμός έχουν μεταφερθεί αυτούσια από τις εκδόσεις των οικιακών συστημάτων
  • Κάποιες ευπρόσδεκτες προσθήκες...

Αρνητικά

  • ...οι οποίες όμως δεν είναι αρκετές για να προσελκύσουν αυτούς που έχουν ήδη ασχοληθεί με τον τίτλο
  • Απουσία συνεργατικού παιχνιδιού

Βαθμολογία

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Συμμετεχουν

Δείξε μου και άλλα...