Jiu yoku go o sei suru

Η νύχτα είχε ζυγώσει και οι πρώτες σταγόνες δροσιάς είχαν αρχίσει να εμφανίζονται πάνω στα ρείκια τις περιοχής. Νηνεμία απόλυτη επικρατούσε στη μικρή ειδυλλιακή κοιλάδα και μια πρώτη ματιά έδινε την εικόνα ενός γαλήνιου ουράνιου μέρους. Καθισμένος δίπλα σε ένα μικρό ποταμάκι, απολάμβανα την όμορφη αυτή βραδιά και ευχαριστούσα τα πνεύματα που μου επέτρεψαν να γεννηθώ σε έναν τόσο όμορφο τόπο. Ξάφνου, ένας ήχος μες τη σιγαλιά. Ένα ανεπαίσθητο θρόισμα μετάλλου πάνω σε δέρμα. «Είναι εδώ» σκέφτηκα και τινάχτηκα στο πλάι τη στιγμή που ένα βέλος πέρασε σφυρίζοντας δίπλα μου. Οι παλιοί αφέντες μας αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν τη νύχτα και να μας πιάσουν στον ύπνο. Τι ανόητοι που είναι. Άλλωστε υπήρξε ποτέ υπηρέτης τους που να κοιμόταν όσο ήταν αυτοί ξύπνιοι;

Τους περιμέναμε και αυτή τη φορά είμαστε έτοιμοι για αυτούς. Μπορεί να μην είμαστε ισάξιοι μαχητές, αλλά πολεμάμε για την ελευθερία των παιδιών μας, για την καταστροφή του συστήματος των καστών, για την ισότητα όλων των ανθρώπων και την είσοδό μας στην παγκόσμια σκακιέρα. Χε... Ποιος θα το φανταζόταν πριν λίγα χρόνια, πως ένας απλός ψαράς σαν εμένα θα σήκωνε κεφάλι; Πως ένας ράφτης και ένας φούρναρης θα επιτίθονταν στον άρχοντά τους; Αυτή είναι αρχή μιας νέας εποχής. Αυτή είναι η αρχή της πτώσης των Σαμουράι...

shogun-2-fall-f-the-samurai-01-thumb.jpgShogun 2 Total War: Fall of the Samurai, λοιπόν, λέγεται ο νέος τίτλος της Creative Assembly και αποτελεί ένα σημαντικό τέλος εποχής. Όχι μόνο κλείνει τη σειρά Shogun, την οποία θα κάνουμε τουλάχιστον 10 χρόνια να ξαναδούμε, αλλά κλείνει και την ιστορία της παλαιάς Ιαπωνίας και διηγείται την είσοδό της στη νέα εποχή. Η ιστορία του κυλάει 300 περίπου χρόνια μετά τα γεγονότα του Shogun 2, μέσα στην καρδιά του Boshin War. Σε αυτά τα χρόνια που πέρασαν, λίγα είχαν αλλάξει στη φεουδαρχική λογική και σύστημα της Ιαπωνίας, αλλά στην πραγματικότητα, το κύμα της νέας εποχής από τη Δύση είχε προκαλέσει μεγάλες αναταραχές.

Οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης, σε μια προσπάθεια ελέγχου της αδύναμης Ιαπωνίας και του πλούσιου εμπορίου της, είχαν εισχωρήσει για τα καλά στην οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας και η επιρροή που ασκούσαν ήταν κάτι παραπάνω από αμελητέα. Νέες ιδέες, τεχνολογίες και προϊόντα εισέρρεαν από έξω, και οι παλιές αξίες, αλλά και διεφθαρμένες τακτικές, βρισκόντουσαν υπό απειλή.

shogun-2-fall-f-the-samurai-02-thumb.jpgΚύριο συστατικό, η πυρίτιδα και τα πυροβόλα όπλα, αντικείμενα απαγορευμένα στον Ιαπωνικό λαό και μισητά από το Shogun-άτο, καθώς θεωρούσαν πως αφαιρούσαν την «τιμή» από μία μάχη (αν και στην ουσία τους ενοχλούσε πως ακόμα και ο τελευταίος κακομοίρης μπορούσε να τους χτυπήσει με άνεση). Εν τέλει, η κατάσταση αυτή οδήγησε σε έναν άγριο και αιματηρό εμφύλιο πόλεμο, τον τελευταίο μεγάλο που έζησε η Ιαπωνία και αυτόν που σήμανε το τέλος του Σογκουνάτου και την αρχή μιας πιο ελεύθερης κοινωνίας.

Στη νέα αυτή ιστορία του Shogun Total War, o παίκτης καλείται να επιλέξει τη μία από τις δύο πλευρές του νομίσματος, τους Samurai, που πιστεύουν στα παλιά ήθη και έθιμα, στις ανθρώπινες κάστες και στην απόλυτη εξουσία τους, και στους επαναστάτες, που προσπαθούν να διαλύσουν το υπάρχον σύστημα και να φέρουν την Ιαπωνία στη νέα εποχή.

shogun-2-fall-f-the-samurai-03-thumb.jpgΌλα αυτά κάτω από ένα καθεστώς υποσχέσεων και βρώμικων συναλλαγών (βρε, μπας και μας έλεγαν Ιαπωνία πριν μερικές εκατοντάδες χρόνια;). Όπως είπαμε και στο preview του τίτλου, το παιχνίδι αποτελεί μανά εξ ουρανού για όσους αγαπούν την ιστορία της Ιαπωνίας, ενώ όσα παιδιά έχουν ασχοληθεί με ιστορικά anime ή manga -όπως π.χ. το Samurai Kenshin- θα αντικρίσουν ονόματα όπως τα "Shinsengumi", "Ishin Sishi", "Bakumatsu" κ.λπ. να είναι διάσπαρτα στο παιχνίδι και να περιγράφουν με εξαιρετική ακρίβεια τα ιστορικά γεγονότα της εποχής.

Shuchu ryoku – Οπτικοακουστικός τομέας

Μια από τις πρώτες αλλαγές που θα παρατηρήσει ένας παίκτης είναι οι φρέσκες πινελιές και μικρές αλλαγές που έχει υποστεί ο τεχνικός τομέας του τίτλου. Προσοχή, δεν αναφερόμαστε μονάχα στο γεγονός πως το παιχνίδι τρέχει πιο ομαλά από τον προκάτοχό του και σε ορισμένα glitches της μηχανής που έχουν σχεδόν εξαλειφθεί. Αντιθέτως, επικεντρώνουμε την προσοχή σας σε ορισμένες αλλαγές που ο αμύητος μπορεί να μην προσέξει, αλλά για τους γνώστες αυξάνουν τη... γλυκύτητα σε επίπεδα σουφλέ σοκολάτας.

shogun-2-fall-f-the-samurai-04-thumb.jpgΠέρα από τα πολλά νέα units, τις στολές, τα animations και εφέ μάχης, θα δείτε και σημαντικές βελτιώσεις στον περιβάλλοντα χώρο και μικροαλλαγές στις ενδυμασίες και την αρχιτεκτονική ούτως ώστε να συνδέονται με τη νεότερη εποχή. Νέα, πιο ζωντανά σκηνικά εμπλουτίζουν τις περιοχές τις Ιαπωνίας, που ξεφεύγουν επιτέλους από την ομολογούμενη στατικότητα του Shogun 2. Η φιλοσοφία τους παραμένει η ίδια, μιας και είμαστε στο ίδιο γεωγραφικό σημείο, αλλά πλέον βλέπετε πολύ περισσότερες λεπτομέρειες στον κάθε χάρτη, έτσι ώστε να αποκτά τη δική του ταυτότητα και να ξεχωρίζει από τους άλλους.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως και ο ηχητικός τομέας έχει εμπλουτιστεί με νέα κομμάτια παραδοσιακής ιαπωνικής μουσικής, που όμως έχουν και αυτά προσεχθεί για να είναι κοντά στο ύφος της μουσικής τέχνης της συγκεκριμένης περιόδου. Επιφανειακές αλλαγές για τους πολλούς, συγκινητικά βαθιές για τους λάτρεις.

{PAGE_BREAK}

Koketsu ni irazunba koji wo ezu - Gameplay

Οι αλλαγές και βελτιώσεις, βέβαια, δεν σταματούν μόνο στον επιφανειακό τομέα των βασικών μας αισθήσεων, μα περνάνε στην ίδια την ψυχή του gameplay και του στησίματος του παιχνιδιού. Το FotS αποτελεί ένα μεγάλο βήμα μπροστά στο χρόνο, και για τη σειρά του Shogun αλλά και του franchise Total War γενικά, καθώς η εποχή που πραγματεύεται είναι η πιο σύγχρονη που έχουμε δει στη σειρά. Έτσι, επικεντρώνεται στο γεγονός πως, πλέον, είμαστε στην εποχή της πυρίτιδας και μάλιστα πιο μετά από τους πολέμους του Ναπολέοντα, οπότε έχουμε πρόσβαση σε ακόμα πιο σύγχρονες ιδέες και τεχνολογίες.

Εκεί, λοιπόν, που ένας καταπέλτης και μερικά βέλη ήταν η σίγουρη υποστήριξή σας, τώρα στο πλάι τους έρχονται δυνάμεις οπλισμένες με τουφέκια, κανόνια, εκρηκτικά, Gatling guns -ίσως μία από τις πιο τρομακτικές εφευρέσεις του ανθρώπου- πρωτόγονες τορπίλες (ναι, οι πρώτες τορπίλες εμφανίστηκαν εκείνη την περίοδο στην Ιαπωνία) και διάφορα άλλα θανατηφόρα καλούδια.

shogun-2-fall-f-the-samurai-05-thumb.jpgΠεριστασιακά θα μπορείτε ακόμα να βλέπετε τους κατανοφόρους σας να κάνουν γιουρούσια με την υποστήριξη του ιππικού σας, αλλά αν δεν είστε εξαιρετικά προσεκτικοί, κινδυνεύουν να γαζωθούν σαν... ελβετικό τυρί από το πυροβολικό των αντιπάλων. Βέβαια, για να γίνει η εν λόγω μετάβαση σε αυτό το περιβάλλον πιο ομαλή, το παιχνίδι δεν δίνει πρόσβαση σε αυτές τις τεχνολογίες άμεσα, αλλά σιγά σιγά με το πέρασμα του χρόνου, τις συμμαχίες που κάνετε και την εξέλιξη της διπλωματικής, οικονομικής και στρατιωτικής σας ισχύος.

Μια ιδιάζουσα προσθήκη στον τομέα του βαρέως πυροβολικού είναι η νέα δυνατότητα που δόθηκε στους παίκτες να πάρουν τον απόλυτο έλεγχο μιας τέτοιας μονάδας, κάτω από ένα σύστημα ελέγχου πρώτου/ τρίτου προσώπου και να τα χειριστούν όπως σε ένα κανονικό shooter, προσφέροντας ακόμα καλύτερη οπτική και δυνατότητες για την εξέλιξη μιας μάχης. Βέβαια, εδώ απαιτείται μεγάλη προσοχή, καθώς κάτω από αυτή την προοπτική, δεν μπορείτε να ελέγχετε τι συμβαίνει στο υπόλοιπο πεδίο της μάχης και κινδυνεύετε να σας πλευροκοπήσουν αλύπητα αν έχετε χαθεί σε ένα συννεφάκι μπαρουτιού.

shogun-2-fall-f-the-samurai-06-thumb.jpgΣτον έλεγχο της μάχης θα σας βοηθήσουν και οι νέες προσθήκες σχηματισμών και τακτικών που έχουν αναπτυχθεί για το παιχνίδι, έτσι ώστε οι νέες πολεμικές τεχνολογίες να μπορούν να επιτεθούν/ αμυνθούν ενάντια στο απλό πεζικό και τούμπαλιν. Οι αλλαγές συνεχίζονται σε μεγάλο βαθμό και στο χώρο της θάλασσας, καθώς εκείνη την περίοδο μπορούμε να δούμε πλέον σοβαρές ναυτικές δυνάμεις να έχουν προστεθεί στα ρόστερ του ιαπωνικού ναυτικού -πέρα από τις κλασσικές «κιβωτούς» τους. Εκτός από τις νέες μονάδες, όμως, μεγάλη ευχαρίστηση προσφέρει το γεγονός πως, πλέον, τα πλοία μπορούν να επιτεθούν σε παράκτιες πόλεις και στρατιές, δημιουργώντας "τυχαίες" ζημιές και στρώνοντας έτσι το κόκκινο χαλί για την εισβολή των επίγειων δυνάμεών σας.

Αν μάλιστα μάχεστε σε μια παραθαλάσσια περιοχή με το πεζικό σας, τότε μπορείτε να καλέσετε βοήθεια για κανονιοβολισμό από τις θαλάσσιες μονάδες που έχετε στην περιοχή. Βέβαια, να μην ξεχνάτε και την εποχή για την οποία μιλάμε. Αν ένας πύραυλος Κρουζ αστοχεί στη σημερινή εποχή, το πυροβολικό της Bakumatsu είναι ολίγον τι Ρώσικη ρουλέτα. Έτσι, καλό θα ήταν να μην έχετε μονάδες σας σε κοντινή ή μέτρια απόσταση από το στόχο σας, γιατί αλλιώς θα τις μαζεύετε... με το κουταλάκι.

shogun-2-fall-f-the-samurai-07-thumb.jpgΑυτές είναι απλές προσθήκες, που βελτιώνουν όμως το δείκτη ρεαλισμού και βοηθούν στην αύξηση της δράσης και του πανικού τριγύρω σας. Άλλες ενδιαφέρουσες αλλαγές θα παρατηρήσετε και στο χώρο της διπλωματίας, της διακυβέρνησης και της ίδιας της κοινωνίας. Επαφές με ξένα κράτη (Αμερική, Βρετανία, Γαλλία) μπορούν να σας προσφέρουν τεχνολογική, οικονομική και στρατιωτική βοήθεια, με τον τελευταίο τομέα να πέρνει σάρκα και οστά καθώς μπορείτε να ζητήσετε στρατό από τους Gaijin (ξένους) και να εμφανιστούν Αμερικανοί marines στο roster σας.

Η μοντέρνα κοινωνία εμφανίζει μεγάλες αλλαγές σε σύγκριση με αυτή του Shogun 2 και ειδικά αν είστε κάτω από την πλευρά των επαναστατών, οι αλλαγές στο κοινωνικό σύνολο, στις απαιτήσεις του λαού σας αλλά και στους τρόπους χειραγώγησής τους έχουν υποστεί σημαντικές αλλαγές και αναμένεται να εντυπωσιάσουν. Και ευτυχώς, για να πάρετε μια καλύτερη εικόνα της περιόδου, η in-game εγκυκλοπαίδεια είναι για μια ακόμα φορά συγκλονιστικά ακριβής και γεμάτη πληροφορίες για τους διψασμένους για γνώση παίκτες.

Όσον αφορά τώρα τα κλασσικά προβλήματα της σειράς, η κατάσταση παραμένει πάνω-κάτω στα γνωστά επίπεδα. Τα glitches και τα μικροκολληματάκια έχουν ελαττωθεί, η ΑΙ δείχνει να έχει ακονισθεί λιγάκι παραπάνω, αλλά, εν κατακλείδι, μιλάμε για expansion και όχι νέο παιχνίδι, κάτι που καθιστά σαφές πως δεν θα δείτε και μεγάλες αλλαγές από το Shogun 2. Κάτι γλυκόπικρες στιγμές, όπου τα units σας αποφάσισαν να κοιτάνε τα χωράφια αντί για τον αντίπαλο, υπάρχουν ακόμα στο παιχνίδι, αλλά το πρόβλημα είναι τόσο αμελητέο, που σχεδόν δεν θα το προσέξετε.

Kaeru no ko wa kaeru - Επίλογος

shogun-2-fall-f-the-samurai-08-thumb.jpgΤο γεγονώς πως το Fall of the Samurai είναι και ένα κανονικότατο expansion παλαιού τύπου, που μπορεί να παιχθεί ανεξάρτητα αν έχετε το πρωτότυπο Shogun 2 στην κατοχή σας, είναι απλά το κερασάκι στην τούρτα. Αποτελεί ένα υπέροχο πακέτο, που προσφέρει μεγάλη ιστορία, τεράστια αντοχή στο χρόνο και είναι μια απαραίτητη αγορά για όλους τους φίλους της σειράς. Υπομονή, λοιπόν, μέχρι τις 23 Μαρτίου όπου και θα μπορέσετε και εσείς να πιείτε λίγο σάκε κάτω από τις ανθισμένες κερασιές της Ιαπωνίας στην περίοδο της Bakumatsu.

Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος

Ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος
Επεξεργαστής: 2 GHz Intel Dual Core / 2.6 GHz Intel Single Core, AMD (με SSE2)
Κάρτα γραφικών: 256 MB DirectX 9.0c (shader model 3)
Μνήμη: 1GB RAM (XP), 2GB RAM (Vista / Windows7)
Λειτουργικό: Windows 7 / Vista / XP
Σκληρός δίσκος: 20GB 

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: StrategyΔιάθεση: Zegetron
Αριθμός παικτών: 1Ανάπτυξη: The Creative AssemblyΗμ. Έκδοσης: 23/03/2012
PEGI: 16Εκδότης: SEGAΠλατφόρμες: PC

Θετικά

 • Μια εκπληκτική ματιά σε μια συγκλονιστική περίοδο της ιστορίας.
 • Άψογη παρουσίαση της μετάβασης του πολέμου από το σπαθί στο πυροβόλο όπλo.
 • Βελτιώσεις και προσθήκες σε πολλούς τομείς του gameplay.
 • Αξίζει τα λεφτά του μέχρι το τελευταίο γεν!

Αρνητικά

 • Τα γνωστά bugs της σειράς, έχουν μειωθεί αλλά δεν έχουν εξαφανιστεί.
 • Αναμονή και άγχος για το που θα μας ταξιδέψει μετά η σειρά.

Βαθμολογία

Αρχιτέκτων και συντηρητής ιστορικών κτιρίων κατ' επάγγελμα, μόλις πέσει η νύχτα φοράει την καμπαρντίνα του και σουρτουκεύει σε αναζήτηση μιας νέας περιπέτειας. Ταξιδιώτης και ονειροπόλος, με κλινικά κολλήματα σε Fantasy και Sci-Fi, gaming backstory από τα 80s και mantra τη φράση «η ιστορία και οι γρίφοι πάνω απ’όλα», δεν χαρίζει κάστανο σε νεοτερισμούς υπερβολικής ευκολίας. Αν είσαι adventure, RPG ή strategy, είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχετε περάσει πολλές γλυκές νύχτες μαζί…

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Παράνομα τα loot boxes στο Βέλγιο
Πρόστιμα και ποινές φυλάκισης σε όσους δεν συμμορφωθούν.
Ανακοινώθηκε το 11-11: Memories Retold
Ένα αφηγηματικό adventure του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ημερομηνία διάθεσης του Sonic Mania Plus
Κοντά μας στα μέσα Ιουλίου.
Με προοπτική πρώτου προσώπου το Cyberpunk 2077
Χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και αυτή του τρίτου προσώπου.
Έρχεται υποστήριξη Discord Connectivity στο Xbox One
Για γεφύρωση της επικοινωνίας μεταξύ χρηστών One και PC.
Ανακοινώθηκε η ημερομηνία διάθεσης του Strange Brigade
Μαζί με Story trailer και ειδικές εκδόσεις.
Νέο trailer για το MotoGP 18
Προσπάθεια για την «απόλυτη αληθοφάνεια».
Νέο σκοτεινό trailer για το Dark Souls Remastered
Έκπτωση 50% για τους κατόχους της Prepare to Die Edition για υπολογιστές.
Διοργάνωση φιλανθρωπικού τουρνουά e-Sports
Η ελληνική κοινότητα του FIFA βάζει γκολ, για καλό σκοπό!
Battletech
“Μία αποστολή ακόμα και το κλείνω”.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • Ακόμα μια σημαντική προσθήκη στη γνωστή σειρά, για όσους φυσικά αρέσκονται σε τέτοιου είδους παιχνίδια...

 • Η σειρά έχει φτάσει πια σε απίστευτα ποιοτικά ύψη. Είναι εκτός συναγωνισμού και μένει αυτό που είπε και ο Αλέξανδρος στα αρνητικά.
  "Αναμονή και άγχος για το που θα μας ταξιδέψει μετά η σειρά."

 • Ίσως η ποιοτικότερη σειρά των PCs και μία απο τις αγαπημένες μου γενικότερα.

 • Απο το Rome: Total War που πρωτοασχολήθηκα με τη σειρά, έχει πραγματικά ξεφύγει. Μόλις τελειώσει η 3η Λυκείου, ο ορισμός "λιώσιμο" θα κρίνεται ανεπαρκής για να περιγράψει την ασχολία μου με το παιχνίδι...

 • Κι εγώ σαν τον pSyChoChRiS, αλλά ομολογώ ότι εκεί έχω μείνει. Το Shogun 2 το έχω παρατήσει μετά από μόλις 3-4 ώρες ενασχόλησης, ενώ το Rome το έχω λιώσει κάποιες εκατοντάδες ώρες σε 3-4 playthrough.

  Νομίζω ότι εκεί η Creative Assembly είχε πετύχει την τέλεια ισορροπία μεταξύ προσβασιμότητας και ρεαλισμού.

  Μέχρι και το Medieval 2 την πάλεψα, αλλά ήταν ήδη πολύ πολύπλοκο για να γούστα και την ιδιοσυγκρασία μου.

  Το Shogun 2, αν και το ξεκίνησα με πολύ όρεξη, με αποθάρρυνε πολύ γρήγορα. Το βρήκα πολύ αργό και πολύπλοκο, αν και πανέμορφο.

  Ίσως να φταίει και η ιστορική περίοδος που πραγματεύεται. Άλλο πράγμα να παίζεις ως Ρωμαίος, καθότι, ως γνωστόν... είναι τρελοί αυτοί οι Ρωμαίοι...

 • Ωραίο review Αλέξανδρε. Τώρα πλέον μας μένει να δούμε και το Rome 2, να κλείσει ο κύκλος.

 • Ελπίζω να πάνε τη σειρά χρονικά πίσω στην Αρχαία Ελλάδα. Ο Τίτλος θα είναι: Hellas: Total War before becoming total joke.....

 • δεν περιμενω!!!!

 • Εννοείται πως θα το τιμήσω όπως και κάθε άλλο Total War.
  Expansion "από τα παλιά", με δεκάδες ώρες και πλούσιο περιεχόμενο.

 • Το συγκεκριμενο και μονο οτι δεν χρειαζεται το προηγουμενο για να παιξει δειχνει οτι δεν ειναι ενα φτηνο μικρο expansion/dlc αλλα ενα υπερπληρης τιτλος με της προδιαγραφες της σειρας.

 • Αμα ειχα κανα καλο pc δεν το θα το αφηνα αλλα ... ατιμη κριση!
  Φοβερη σειρα, και ειδικα το συγκεκριμενο εξελισεται σε λατρεμενη περιοδο οποτε κατι πρεπει να κανω για να μην το χασω!

 • Respect τίποτε άλλο. αα ωραίο και το review του Αλεξ.

 • Μακράν η αγαπημένη μου σειρά παιχνιδιών. Τα έχω παίξει όλα εκτός από το Shogun 2 και το Rome είναι για 'μένα ακόμα και τώρα το καλύτερο της σειράς. Κρίμα που δεν μπορώ να πάρω ένα καλό desktop pc για να το λιώσω.

 • Ωραιο review το διαβασα σημερα που ειχα χρονο οποτε θα το τιμησω καποια στιγμη συντομα. Παντως σε καθε ενα παιχνιδι τις σειρας πρεπει να βαζουν devoloping objectives τα γραφικα να απεικονιζουν ολο και περισσοτερα unit απο παιχνιδι σε παιχνιδι χωρις να καταρεει το συμπαν.
  Την ιδια περιοδο δειχνει και το the last samurai με τον tom cruise που θυμαμε το ειχα δει στο γυμνασιο και δειχνει μερικα απο τα πραγματα που αναφερει και ο Αλεξανδρος και ειναι και στο παιχνιδι την περιοδο τις χρησης της πυριτιδας στα οπλα εναντιων των σπαθιων των samurai .

 • Ωραίο το νέο δημιούργημα της CREATIVE ASSEMBLY αλλα θα ήθελα στα επόμενα παιχίδια TOTAL WAR να επιστρέψουν πίσω στο χρόνο και να έχουμε την ευκαιρία να διαχειριστούμε αρχαίους πολιτισμούς όπως ο Ελληνικός και Pωμαικός πολιτισμός. Ξέρω βέβαια οτι έχουν ασχοληθεί εκτενώς με την Ρώμη αλλα τώρα που προχώρησε τόσο η τεχνολογία στα γραφικά θα μου άρεσε πάρα πολύ να δώ νέα παιχνίδια με τέτοια θεματολογία ...

 • συμφωνω με τον Σακη...η δουλεια της creative assembly ειναι καθε χρονο και καλυτερη και δουλεια που γινεται με κοπο και μερακι...το τελευταιο που αγορασα ηταν το napoleon αλλα ελπιζω καποια στιγμη να καταφερω να αγορασω το shogun 2 πρωτα γιατι μου αρεσει πολυ το setting του συγκεκριμενου τιτλου...για να δουμε ομως που θα ταξιδεψουμε στο επομενο αραγε..
  πολυ καλο review Αλεξ!

 • ως φανατικός της σειράς δεν θα μπορούσα να μην το προπαραγγείλω. Πολύ σημαντικό με τα Total War δεν είναι μόνο το γεγονός πως ειναι εξαιρετικοί τίτλοι αλλά ίσως ακόμη περισσότερο το οτι βγαίνουν φοβερά mods απο καταπληκτικούς modders, οι οποίοι ουσιαστικά φτιάχνουν νέους τίτλους. Χάρη σε αυτά τα mods παιζονται ακόμη τα Rome και Medieval II TW. Tι να πρωτοπώ Rome Total Realism, Roma Surrectum II, Ηγεμονία Πόλεις - Κράτη (ελληνικό), Stainless Steel, Broken Crescent και πολλά άλλα. Τα περισσότερα απο αυτά τα mods (σιγουρα αυτά που ανέφερα) είναι καλύτερα των πρωτότυπων τίτλων προσφέροντας μια αρκετά έως πολύ ανώτερη, μεγαλύτερης προκλησης εμπειρία μέσα απο ιστορική ακρίβεια και φοβερή προσοχή στην λεπτομέρεια. Γενικά η σειρά έχει φοβερό community απο πίσω, βλ total war center (TWC)

 • Πεστα BigBOSS, total war χωρις mods δεν είναι τίποτα. όσοι πιστοι προσέλθετε στο TWC, θα σας φύγει η μαγκιά :P

 • ε έτσι ειναι. Επίσης ξέχασα να αναφέρω ένα πολλά υποσχόμενο mod για το Shogun 2 ονόματι "Τhe Segikahara campaign" που επικεντρώνεται στην διαμάχη μεταξύ Tοκουγκάβα και Τογιοτόμι συν τις φατριές συμμάχους τους, η εμπερία είναι ανώτερη του αυθεντικού Shogun 2 και πολύ πιο ιστορικά ακριβής. Ήδη το τερμάτισα με Τογιοτόμι μια φορά και σιγουρα θα πάω και για δεύτερο playtrough σε νεότερη έκδοση του mod που πλέον υπάρχει. Στο TWC που ανέφερε και ο Hobbes γράφουν και μέλη της Creative Assembly .

Τελευταία Σχόλια

@ Dart2000: Χειροκροτητές θεωρώ όσους επιδοκιμάζουν σχόλια τα οποία θεωρώ υπερβολικά του στυλ "θα έδ...
Kαι τώρα εμείς που έχουμε περιορισμένο χρόνο λόγω twitch και instagram πως θα απολαύσουμε τα παιχνίδ...
ξερουμε τπτ για τον
τιτλο; εχουμε
εικονα; χρονια εχω να παιξω ενα καλο τενισακι!
Επόμενο παιχνίδι που θα παίξω θα είναι το Yakuza 0. Έχω διαβάσει τόσο καλά λόγια για όλη την σειρά π...
Σε όλη την gaming "ζωή" μου δεν αξιώθηκα ποτε να ασχοληθώ με έστω και ενα Yakuza...
Έχοντας παίξει...
Φερτε πισω τα λουτμποξις μου. Πληρωνω οσο οσο και με καρτα
Μου ξυπνησε θύμησες απο valiant hearts....αυτο και μονο + Aardman ειναι αρκετο για να με κανει να πε...
Δεν θα διαφωνίσω φίλε μου Σερίφη σε όσα λες. Ο καθένας όπως απολαμβάνει τα παιχνίδια του. Άλλοι digi...
Σχετικά με το God of War και το business model που άλλες εταιρίες ίσως δεν μπορούν να ακολουθήσουν.
...