Ταυτότητα

Dungeon Hunter: Alliance

Dungeon Hunter: Alliance

Edition: N/A Genre: Hack 'n' Slash, RPG Διάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1-4 Ανάπτυξη: Gameloft, Ubisoft Ημ. Έκδοσης: N/A
PEGI: 16 Εκδότης: Ubisoft Πλατφόρμες: PS Vita


Η Gameloft πρωτοτυπεί και πάλι...

Η Sony, στο πρόσφατο launch του PS Vita, προσπάθησε να δώσει όσο το δυνατόν περισσότερη ποικιλία στους τίτλους που συνόδευσαν το ξεκίνημα του νέου της φορητού, ώστε να υπάρχει μία πρόταση για όλους. Μία ριψοκίνδυνη κίνηση της εταιρίας ήταν να συνεργαστεί με τη Gameloft, το "ανιψάκι" της Ubisoft, που τα τελευταία χρόνια σαρώνει στις mobile συσκευές. Το "ριψοκίνδυνη" το αποδίδουμε στο γεγονός ότι η γαλλική εταιρία των αδερφών Guillemot, έχει την τάση να παραδίδει φθηνούς κλώνους μεγάλων franchises, χρησιμοποιώντας τη δύναμη των brand names τους (πχ. "Modern Combat", ένας τίτλος της Gameloft που εκμεταλλεύεται το βαρύγδουπο όνομα των Modern Warfare). Το κατακριτέο στην περίπτωση της Sony, είναι ότι αυτή τη στιγμή, το lineup του PS Vita αποτελείται από μερικούς τίτλους, που ενώ στα κινητά τηλέφωνα κοστίζουν λιγότερο από €5, στο PS Vita πωλούνται σε πενταπλάσια τιμή, και μεγάλο μερίδιο ευθύνης γι' αυτήν την κατάσταση, φέρει η Gameloft.

Dungeon_Hunter_Alliance_Review_1.jpg

H Dungeon Hunter είναι μία σειρά της Gameloft, που γνώρισε αρκετά μεγάλη εμπορική επιτυχία στις iOS συσκευές της Apple. Οι τίτλοι της σειράς δεν ήταν κακοί, δεδομένου ότι με λίγα ευρώ οι κάτοχοι κινητών τηλεφώνων είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μία ικανοποιητική dungeon crawler εμπειρία. Το Alliance, το νέο κεφάλαιο της σειράς, αφού εμφανίστηκε στο PlayStation 3 -και πέρασε σχεδόν απαρατήρητο- έρχεται με κάποιες προσθήκες στο PS Vita.

Όπως μάλλον θα καταλάβατε, το Dungeon Hunter Alliance είναι ένα hack and slash, dungeon crawler RPG, με τη γνωστή ισομετρική κάμερα να απαθανατίζει από ψηλά τη δράση. Ο παίκτης παίρνει το ρόλο ενός ήρωα, ο οποίος ανασταίνεται για να πάρει εκδίκηση από την ψυχοπαθή σύζυγό του, που τον σκότωσε με τις θανάσιμες λεπίδες της. Ο ήρωας, καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού του, έχει σύμμαχο μία νεράιδα -αυτό κάτι μας θυμίζει-, η οποία τον βοηθάει στο να ανακαλύπτει θησαυρούς ή να του υποδεικνύει σημεία ενδιαφέροντος.

Dungeon_Hunter_Alliance_Review_2.jpg

Σκοπός του παίκτη είναι να επισκέπτεται τις διάφορες περιοχές του χάρτη, να ανεβαίνει levels, να αποκτάει -μέσω του loot- νέο εξοπλισμό και να σκοτώνει, για λογαριασμό διαφόρων NPCs, δυνατά bosses. Τα dungeons που καλείται ο ήρωας να εξερευνήσει είναι γεμάτα με εχθρούς και αιμοβόρα τέρατα, αποτελούνται από δεκάδες δωμάτια και περιέχουν μπόλικα καλούδια. Το μεγάλο πρόβλημα των dungeons, όμως, είναι ότι τα δωμάτιά τους ανακυκλώνονται επικίνδυνα, το ίδιο και οι εχθροί, οι οποίοι είναι στην κυριολεξία ατελείωτοι. Είναι απίστευτα εκνευριστικό το πόσοι πολλοί εχθροί θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα, την ώρα που τα levels και ο εξοπλισμός του ήρωα, ποτέ δε θα είναι αρκετά για να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες. Οπότε, ο παίκτης υποχρεούται να "καθαρίσει" ξανά και ξανά ένα dungeon, μέχρι να ξεπεράσει κατά πολύ το επίπεδο των αντιπάλων και έτσι ένα ανελέητο grinding ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας.

Dungeon_Hunter_Alliance_Review_3.jpg

Υπάρχουν τρία classes χαρακτήρων, πάντα σε αρσενικό φύλο, ελέω σεναρίου. Με την "πρωτότυπη" ονομασία Warrior, Mage και Rogue, οι τρεις κατηγορίες ηρώων διαφέρουν ως προς τα διαθέσιμα skills και τον εξοπλισμό που δικαιούνται να χρησιμοποιούν. Και στις τρεις περιπτώσεις, όμως, το μεγαλύτερο μέρος της δράσης θα διακατέχεται από την απλή επίθεση που εκτελείται με το πλήκτρο "Χ". Οφείλουμε να ομολογήσουμε πως, από πλευράς περιεχομένου, το Alliance δεν τα πάει και τόσο άσχημα. Υπάρχουν αμέτρητα είδη εξοπλισμού και ρουχισμού, τα οποία χωρίζονται στις γνωστές κατηγορίες χρωμάτων (λευκό, πράσινο, μπλε, μωβ, πορτοκαλί), που υποδηλώνουν την σπανιότητα και φυσικά τις ικανότητές τους. Πλούσιο είναι και το skill tree, δίνοντας στον παίκτη μία πληθώρα επιλογών από passive δυνατότητες και ειδικές μαγείες/ επιθέσεις.

{PAGE_BREAK}

Ο τεχνικός τομέας στο Dungeon Hunter, βάσει αυτών που έχουμε δει το Vita να κάνει, απογοητεύει οικτρά. Χαμηλής ανάλυσης textures, τετραγωνισμένα μοντέλα χαρακτήρων, μηδενική αλληλεπίδραση με το περιβάλλον, μας ταξιδεύουν πίσω στα PCs του 1999. Το γεγονός ότι το Alliance δεν επιτρέπει στο χρήστη να κρατήσει screenshot, μάλλον δεν είναι τυχαίο. Η οθόνη αφής του PS Vita χρησιμοποιείται για την πλοήγηση των μενού και του inventory, ενώ το πίσω touch pad της συσκευής χρησιμεύει στην κατεύθυνση της νεράιδας. Βέβαια, η χαριτωμένη φτερωτή παρουσία, σχεδόν πάντα, κολλάει σε αντικείμενα των χώρων, οπότε και, σχεδόν πάντα, θα είναι απούσα από τη μάχη. Τέλος, τα voice overs όχι μόνο δεν ταιριάζουν στο ύφος της εποχής που διαδραματίζονται τα γεγονότα, αλλά ακούγονται σαν μια φθηνή, ερασιτεχνική ηχογράφηση.

Dungeon_Hunter_Alliance_Review_4.jpg

Ένα στοιχείο που σίγουρα έχει κάτι να πει, είναι η δυνατότητα συνεργατικού παιχνιδιού, είτε μέσω του διαδικτύου, είτε τοπικά, μέσω Ad Hoc Mode. Μέχρι και τέσσερις παίκτες μπορούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, την ώρα που η δυσκολία των mobs και των bosses δεν επηρεάζεται δραματικά -αν και θα έπρεπε. Το κακό είναι ότι όταν σε ένα session βρίσκονται περισσότερα από δύο άτομα, υπάρχει σοβαρή πτώση στο frame-rate, όχι όμως τόση ώστε να κάνει τον τίτλο unplayable. Μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε και το πρωτοεμφανιζόμενο mode Pit of Trials, όπου ο παίκτης, μόνος ή με παρέα, καλείται να επιβιώσει όσο το δυνατόν περισσότερο χρονικό διάστημα από τις ορδές εχθρών.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα βιαστικό port, που λειτουργεί ως επιδόρπιο στο launch του PS Vita και σκοπό έχει να καλύψει τις "RPG" ανάγκες του φορητού. Σε γενικές γραμμές και ως ένα σημείο, καλύπτει αυτές τις ανάγκες. Το Dungeon Hunter Alliance έχει μπόλικο περιεχόμενο και είναι σε θέση να κρατήσει του παίκτες για αρκετές ώρες απασχολημένους, ειδικότερα όταν αυτοί το κάνουν παρέα. Αναλογιζόμενοι, όμως, ότι σχεδόν το ίδιο παιχνίδι στο iPhone κοστίζει λιγότερο από €3, την ώρα που στο PS Vita αγγίζει τα €40, μόνο επιείκεια δε μπορούμε να δείξουμε. Αν είστε μυημένοι στην κατηγορία και δεν βρίσκετε ενδιαφέρον σε κάποια άλλη πρόταση, δοκιμάστε το. Διαφορετικά, επενδύστε κάπου αλλού τα χρήματά σας.

Σάκης Καρπάς

Θετικά

 • Μπόλικο περιεχόμενο
 • Δυνατότητα συνεργατικού παιχνιδιού

Αρνητικά

 • Τεχνικός τομέας που αποτελεί δυσφήμηση για το PS Vita
 • Επανάληψη σε dungeon και εχθρούς
 • Το respawn των αντιπάλων είναι αφόρητα κουραστικό
 • Ανελέητο grinding
 • Τραγικά υψηλή τιμή απόκτησης, αναλογιζόμενοι πως ο ίδιος σχεδόν τίτλος κοστίζει ελάχιστα ευρώ στα κινητά τηλέφωνα

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (14 σχόλια)
 • StratosGK StratosGK 29 Μαΐου 2012  | 19:35

  Παιδιά το παιχνίδι στο PS3 λέει να το πάρω για 12€? Ή να πάω καλύτερα στο Dungeon Siege 3? Θέλω ένα από τα 2 σίγουρα, δεν ξέρω ποιο όμως...Έπαιξα το demo στο PS3 του Dungeon Hunter και μου άρεσε, ωραίο παιχνίδι και γουστάρω να βγαίνουν τέρατα όλη την ώρα...δεν ξέρω όμως τι να πάρω...

 • KTI_23 KTI_23 19 Μαρτίου 2012  | 20:29

  γιατι τοσο χαλια στο vita?..πραγματικα απαραδεκτο να διατιθεται και σε τετοια τιμη..

 • vasilas432 vasilas432 19 Μαρτίου 2012  | 18:13

  Απαράδεκτος τίλος. Και πολύ πήρε 4!

 • KILL DOG KILL DOG 19 Μαρτίου 2012  | 17:34

  Καλά η εταιρίες δεν ντρέπονται που απ'τα κινητά με 3$ όπως είπαν παραπάνω τα κάνουν port σε ένα φορητό και η τιμή πάει 40$ ???????????

 • klonis klonis 19 Μαρτίου 2012  | 17:18

  Παντα εχουμε τετοιες περιπτωσεις σε launch τιτλους κονσολων φορητων και μη.

 • VonCroy VonCroy 19 Μαρτίου 2012  | 16:09

  Καλά το είδα το Demo στο PSVita, γελούσα δύο μέρες. Για περιέργεια το ξαναεγκατέστησα στο κινητό μου (το είχα αγοράσει 3.99ευρώ πριν κάτι μήνες τώρα παίζει να κοστίζει και 0.79cents!) και σταμάτησα να γελάω.

  40ευρώ PSVita < 4 μπορεί και λιγότερα ευρώ mobile
  Γραφικά PSVita < Γραφικά mobile (iOS & Android)

  Όλα τα παραπάνω ισχύουν μόνο για τον συγκεκριμένο τίτλο!

  Δηλαδή πόσο "τέρας" μπορεί να είναι κανείς για να επιλέξει PSVita για τον συγκεκριμένο τίτλο? Θα μου πεις δεν έχω gaming κινητό, θα σου πω μην αγοράσεις αυτό τον τίτλο στο PSVita τουλάχιστον. :)

 • BraVeHeart BraVeHeart 19 Μαρτίου 2012  | 15:45

  @drgci, Το γνωρίζω φίλε μου. Απλά τα παιχνίδια έγιναν γνωστά μέσω του iPhone.

 • drgci drgci 19 Μαρτίου 2012  | 15:41

  μια μικρή διορθωση το dungeon hunter και γενικά όλα τα παιχνίδια της gameloft άλλα και της ea κυκλοφορούν και σε android μετά ίδια ακριβώς γραφικά

 • TheMastas TheMastas 19 Μαρτίου 2012  | 14:41

  Καλά ηθελα να ξερα παιχνίδια παρόμοια, που υπάρχουνε σαν Arcades για download με 9 η 12 ευρώ (που είναι και πολύ καλύτερα) και αυτά που βγαίνουνε εδω και λίγο καιρό και στα κινητά με 2-3ευρώ περιμένουνε αυτοί να τα πουλήσουνε με 39.99 ! ?

 • Bellerophon71 Bellerophon71 19 Μαρτίου 2012  | 13:27

  Πολυ κατατοπιστικο και "ρεαλιστικο" review!!! Εχοντας παιξει το demo απλα το απεκλεισα απο την "wish list" Μου, εαν δεν το ειχα παιξει το review θα με επειθε να το αποκλεισω. Απο την αλλη....39,9 για ενα Port απο τα tablets και τα smartphones......Α ρε $ΟΝΥ μαυρισμα που θες τελικα...

 • TolisDown TolisDown 19 Μαρτίου 2012  | 13:26

  Αρχίσανε τα όργανα. Θα μας βγάλουν την ψυχή μέχρι να βγάλουν ενα παιχνίδι της προκοπής...

 • kairisg kairisg 19 Μαρτίου 2012  | 11:39

  To κατατοπιστικό review του Σάκη σώζει οποιον σκεφτόταν να το πάρει ....
  Το περίμενα τόσο μέτριο εως κακό...

 • Johnny8565 Johnny8565 19 Μαρτίου 2012  | 11:24

  Το επαιξα σε demo πολυ κακος τιτλος για το vita και με ψηλη τιμη που δεν επρεπε να εχει.

 • Gamer-cy Gamer-cy 19 Μαρτίου 2012  | 11:24

  ουτε 3 ευρω για το ipad δεν το παιρνω ,οπως λεει πιο πανω και ο Σακης, θα δωσω 40 για το vita ,δεν τα αξίζει, αν και εχει μπολικο περιεχομενο, τι να το κανεις οταν ειναι τοσο μετριο το game ? . ενα απο μενα, για ετσι ,τοσο καιρο εβαζα δεκαρια . Ωραιο review Σακηςς.