Ταυτότητα

Grand Theft Auto III

Grand Theft Auto III

Edition: N/A Genre: Action, Arcade, Third-person shooter Διάθεση: Rockstar Games
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: Rockstar Games Ημ. Έκδοσης: N/A
PEGI: 18 Εκδότης: Rockstar Games Πλατφόρμες: iOS


Ένα άρτιο, ποιοτικό flashback στην τσέπη σας

Ασχολούμενος κανείς με την εορταστική κυκλοφορία του Grand Theft Auto III για iOS συσκευές, έρχεται αντιμέτωπος με την προοπτική να γράψει και λίγα λόγια σχετικά με την εμπειρία που αποκόμισε. Ποιά θα μπορούσαν να είναι αυτά τα λόγια, ι θα μπορούσε να γράψει, καινούριο, διαφορετικό; Διαφορετικό από όσα έχουν ειπωθεί, αφιερωθεί, αναλυθεί εδώ και χρόνια για ένα παιχνίδι-σταθμό, που επηρέασε το πρόσωπο της βιομηχανίας και άλλαξε τη φιλοσοφία των open-world παιχνιδιών μια για πάντα. Μια δεκαετία μετά την κυκλοφορία του, η ιδιαίτερη μνεία που γίνεται στον τίτλο αυτό, καθιστά ακόμη και όσους δεν έχουν ασχοληθεί μαζί του, συνειδητοποιημένους σχετικά με το τι πρόκειται να συναντήσουν. Γι’ αυτό το λόγο, το παρόν κείμενο επικεντρώνεται περισσότερο στην ποιότητα του port, παρά στο παιχνίδι.

gta3_appleios0001.jpg

Όσον αφορά το GTA III καθ’ αυτό, πρόκειται για μια αρτιότατη μεταφορά από την έκδοση των Playstation 2 - PC. Οι άνθρωποι της Rockstar κατόρθωσαν να συμπεριλάβουν τα πάντα σε 500MB, και αντί να αφαιρέσουν κάποια χαρακτηριστικά, πρόσθεσαν ορισμένα που διευκολύνουν και ομορφαίνουν την περιήγησή μας στη Liberty City. Αυτό σημαίνει πως η ολοκληρωμένη εμπειρία του GTA III είναι διαθέσιμη μέσω της mobile έκδοσης. Το σενάριο, η ατμόσφαιρα, το χιούμορ και η μελαγχολία είναι εδώ, με την ελευθερία να κάνουμε ό,τι θέλουμε, όποτε θέλουμε και όπως το θέλουμε. Για μια ακόμη φορά θα έχουμε μπλεξίματα με την αστυνομία και τον υπόκοσμο, θα παραβιάσουμε τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας στην προσπάθεια να συντονιστούμε στον ραδιοφωνικό σταθμό της αρεσκείας μας (ή απλά επειδή το επιθυμούμε), θα θαυμάσουμε και θα εξερευνήσουμε τη Liberty City όπως τη γνωρίσαμε για πρώτη φορά.

gta3_appleios002.jpg

Στον τεχνικό τομέα, το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο, και σε κάποια σημεία ίσως και καλύτερο απο την παλαιότερη έκδοση. Τόσο ο οπτικός, όσο και ο ηχητικός/ μουσικός τομέας δεν έχει να ζηλέψει τίποτα απο αυτήν, τα γραφικά έχουν υποστεί ένα ελαφρό "ξεσκόνισμα" με ανανεωμένα textures και draw distance (η καλύτερη εικόνα οφείλεται βεβαίως και στο μέγεθος της εκάστοτε οθόνης) και η ηχητική επένδυση είναι άψογη, με τους απολαυστικά καυστικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς να κάνουν την επανεμφάνισή τους. Μέσα στις προσθήκες είναι και η δυνατότητα να κάνουμε επανεκκίνηση μιας αποστολής αμέσως μόλις αποτύχουμε, πράγμα που θα μας λύσει τα χέρια πολλές φορές. Το μόνο μικρό στραβοπάτημα, έχει να κάνει με τους υπότιτλους των cutscenes, οι οποίοι σε κάποιες στιγμές (λίγες ευτυχώς), δεν συμβαδίζουν με τα λεγόμενα των χαρακτήρων.

 mzl.jpg

Στα του gameplay, η Rockstar για να αντικαταστήσει το controller του PS2 ακολουθεί τη μόνη διαθέσιμη (και όχι τόσο εύχρηστη όπως θα δούμε στη συνέχεια) λύση, τοποθετώντας εικονικά κουμπιά στις άκρες της οθόνης, τα οποία αλλάζουν ανάλογα με το αν είμαστε πεζοί ή μέσα σε κάποιο όχημα. Το κάθε κουμπί αντιπροσωπεύει και μια λειτουργία -όπως τρέξιμο, άλμα, είσοδο σε όχημα (με ή χωρίς τη θέληση του κατόχου του) αλλαγή της κάμερας- ενώ όταν οδηγούμε, διαμορφώνονται έτσι ώστε να μπορούμε να πατάμε γκάζι, φρένο, χειρόφρενο κλπ. Για να δούμε το χάρτη, αρκεί να πατήσουμε πάνω στο mini-map, ενώ για να αλλάξουμε όπλα, πρέπει να σύρουμε το δάκτυλό μας στο επάνω δεξιό μέρος της οθόνης. Εδώ, ευτυχώς, μας δίνεται η ελευθερία να "πειράξουμε" το layout, αλλάζοντας τη θέση και το μέγεθος των κουμπιών, προσαρμόζοντάς τα έτσι ώστε να βολευόμαστε καλύτερα. Δυστυχώς όμως, οι αρκετές εναλλακτικές που μας προσφέρουν τα controls δεν είναι ικανές να βελτιώσουν και την εικόνα του χειρισμού, ο οποίος αποτελεί το μοναδικό μελανό σημείο του παιχνιδιού και, κατά συνέπεια, της εμπειρίας μας.

Ο χειρισμός όταν απλώς περπατάμε ή οδηγούμε είναι ικανοποιητικός (στην οδήγηση αξιοποιείται αν επιθυμούμε και η accelerometer επιλογή), αλλά όταν χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε εχθρούς, δείχνει το άσχημό του πρόσωπο. Ο παίκτης θα δυσκολευτεί περισσότερο με την κάμερα και το μέτριο auto-aiming σύστημα, παρά με τους ίδιους τους εχθρούς, καθώς πολλές φορές θα δει τη ζωή του να πέφτει χωρίς να προλάβει να αντιδράσει. Φυσικά, με το χρόνο θα εξοικειωθεί εν μέρει με το χειρισμό, ο οποίος όμως θα είναι πάντα ένα βήμα πιο πίσω απο τους ρυθμούς του gameplay. Βέβαια, είναι ένας περιορισμός που εν μέρει θέτει η ίδια η φύση της συσκευής, αλλά δεν σταματά να προβληματίζει και να συγχύζει. Αξίζει να σημειωθεί πως η έκδοση για iPad2 προσφέρει καλύτερη ανάλυση, frame rate και ευκολία στο χειρισμό σε σχέση με την αντίστοιχη έκδοση για iPhone (πρόκειται για Universal app).

Το GTA ΙΙΙ παραμένει ένα παιχνίδι δεκαετίας, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Κι από αυτό το γεγονός, συνειδητοποιεί κανείς πόσο μπροστά ήταν απο την εποχή του. Αν διατίθεστε να κάνετε κάποιες μικρές παραχωρήσεις, κυρίως σε θέματα χειρισμού, θα έχετε στα χέρια σας μια απο τις καλύτερες προτάσεις του App Store. Αλλά απ' την άλλη, μιλάμε για το GTA ΙΙΙ στην τσέπη σας. Μπορείτε να αντισταθείτε;

Χρήστος Λιάπης

Θετικά

 • Η γνήσια, ολοκληρωμένη εμπειρία του GTA III
 • Ορισμένες ευπρόσδεκτες και χρήσιμες προσθήκες

Αρνητικά

 • Ο προβληματικός -σε σημεία- χειρισμός, παίρνει λίγη έως αρκετή απο τη μαγεία του αρχικού παιχνιδιού
 • Κάποια μικρά bugs και glitches θα μπορούσαν να λείπουν

Βαθμολογία

Χρήστος Λιάπης

Πραγματικό παιδί της γενιάς του '90, το όχι και τόσο μακρινό gaming ταξίδι του ξεκίνησε κάτι Χριστουγεννιάτικα πρωινά με γάλα κακάο και Crash Bandicoot στο PS One. Έκτοτε, συνεπής στις gaming "υποχρεώσεις" του πασχίζει να καλύψει το εύρος παλιών και νέων όχι μόνο παιχνιδιών, αλλά ταινιών, σειρών, βιβλίων και μουσικής και αναρωτιέται συνεχώς πως γίνεται να μην προλαβαίνει, ειδικά τώρα που είναι και φοιτητής. Μεταξύ άλλων, χόμπι του είναι ο αθλητισμός, ο κινηματογράφος και τα ταξίδια.

Συμμετεχουν

 • Καλη αρχη!!! Ωραια review. Εγω το εχω δοκιμασει σε android ειχε τα θεματακια του στον χειρισμο σε σημεια αλλα παρα πολυ καλη μεταφορα.

 • Καλή Αρχή Χρήστο , ωραιο review, ενταξει το παιχνιδάκι είναι γνωστό, το εχω λιωση στις κονσόλες πριν χρόνια , δεν ειναι ασχημη η εμπειρια σε ipad εκει επαιξα το china towns και ειναι αρκετα καλο, φυσικα ομως αλλη εμπειρια σιγουρα η κονσόλες

 • Δεν υποστηριζεται απο το κινητο μου ενω στο youtube εχω δει βιντεο που παιζεται απροβληματιστα. Θα αναγκαστω να παω δια της πλαγιας οδου. Δεν γινεται αλλιως..

 • Χμμ ενδιαφέρον!

 • @deathracer2009 ουτε εμενα υποστηριζοταν επισημα αλλα εβαλα custum rom οποτε μετα απο αυτο το παιζει. Ισως κατι τετοιο χρειαζεται και το κινητο σου δεν ξερω αν εχεις καποιο ηδη στο δικο μου android παντως ειναι παρα πολυ καλυτερο το custum rom απο το official. To παιχνιδι κατα τα αλλα δεν μοιαζει καθολου γερασμενο κατα την αποψη μου και τα σπαει ακομα και στα κινητα/tablet.

 • Μπορεί να είναι το τρίτο μέρος της σειράς, αλλά το GTA III τα ξεκίνησε όλα. Μία παιχνιδάρα με τα όλα της.

 • @braveheart Ετσι ! Η πρωτογνωρη αισθηση ελευθεριας και καφριλας ηρθε απο το 3.

 • Είχε τεράστιο αντίκτυπο για το μέλλον της βιομηχανίας, αυτό να λέγεται. Δυστυχώς για εμένα ήταν μεγάλο πλήγμα καθώς αγαπούσα τα GTA1-2 και με χάλασε η αλλαγή, όπως και γιατί μετά γεμίσαμε open world παιχνίδια δίχως σκοπό και αιτία! Αλλά ξαναλέω, μεγάλο το respect για όλα τα θετικά που προσέφερε στην βιομηχανία, απλά με πονέσαν τα αρνήτικά λίγο παραπάνω απότι τους περισσότερους :P
  (υγ: To GTA4 αντιθέτως το χάρηκα με το παραπάνω γιατί είχε νόημα κ ιστορία [αν κ απουσίαζε η οδήγηση :P ])

 • Άλεκ όπως πάντα υπερβολικός :P. Ποιο πλήγμα βρε πουλάκι μου; Η αλλαγή από το "άβολο" 2D στο λειτουργικό, και με απόλυτη ελευθερία, 3D, ήταν ίσως ότι πιο λογικό και αναγκαίο έγινε. Εντάξει, αγαπάμε το "retro", την παλιά εποχή, το ρομαντικό gaming, αλλά κάποιες αλλαγές σε 3D, μόνο καλύτερη έκαναν την εμπειρία. Το GTA III δημιούργησε νέα κατηγορία παιχνιδιών, η οποία ακόμη και σήμερα βαδίζει σε εκείνα ακριβώς τα πρότυπα (η δομή δηλαδή, είναι ίδια και απαράλλαχτη).

 • Δεν κατάλαβες για άλλη μια φορά Σάκη. Το "πλήγμα" ήταν πως δημιούργησε ένα τεράστιο shovelware και μη openworld παιχνιδιών δίχως στόχο και απλά με πολύ mayhem. ναι δεν διαφωνώ, πλάκα έχουν. Αλλά όπως λέω, "για εμένα", ήταν πλήγμα γιατί έσπρωξε το story telling μακριά από το gaming για μια μεγάλη περίοδο. ευτυχώς στο GTA4 διόρθωσαν το λάθος, εξού κ το γεγονός που είδαμε διαμάντια όπως LA Noire και RDR. τα φαντάζεσαι όπως το GTA3? μπρρρρ... :P

 • Μισό, γιατί πραγματικά με μπερδεύεις. Σε ενοχλεί που το GTA III, ξεκίνησε ένα "χορό" από Shovelware τίτλους, άλλων εταιριών; Και αυτό τι σχέση έχει με το GTA III και το πλήγμα των δύο πρώτων; Δηλαδή, όταν ένας τίτλος είναι επαναστατικός και λόγω αυτού ξεσηκώνονται και άλλοι developers, τελικά δεν έπρεπε να είναι και τόσο επαναστατικός και έπρεπε να κολλήσει στο 2D παρελθόν, για να μην πλήξει τα δικά ρομαντικά γούστα; Όντως, τελευταία δεν σε καταλαβαίνω... :lol:

 • Εγώ δεν καταλαβαίνω και τους δύο, ποιος είμαι; τι κάνω εδώ; :P. Αφήστε ρε το πρώτο review του Χρηστάκη να κυλήσει ομαλα. Spamέρια!!!!

 • Βρε παιδί μου, δεν με ενοχλεί το GTA3 ως παιχνίδι αν και ποτέ δεν το χάρηκα, ξέρεις δεν μπορώ ανούσιο slaughter και πολύ :P
  Ο λόγος που ανέφερα τα 1 και 2 είναι απλά γιατί μου άρεσαν πολύ περισσότερο. Και το F3 είναι πολύ πιο επαναστατικό και μπροστά από το F1 και F2 αλλά από τα στήθια να με τραβάς δεν θα πω ότι μου άρεσε πιο πολύ :P
  Απλά αυτό που λέω ως πλήγμα για εμένα είναι πως η επιρροή του στη βιομηχανία ήταν ΚΑΙ πολύ θετική αλλά ΚΑΙ αρνητική. το να βλέπουμε το παιχνίδι μόνο για τα θετικά που έφερε είναι λίγο "στενό" ως όριο οπτικής. Σκέψου πχ τη ζημία που έφερε το πρώτο dance game για έναν καμένο reviewer που έγραψε 6-7 dance games πέρσι. Μετά πως να δω μόνο την επανάσταση του DDR και να μη βλέπω κ τι αρνητικά βγήκαν :P
  τέλπαν, βγήκαμε εντελώς εκτός θέματος.
  Προσωπικά λιώνω ξανά το Chinatown Wars στο iOS και το χαίρομαι με τη ψυχή μου ;)

  υγ: Γιώργο και Χρήστο, αφιερωμένο με πολύ αγάπη: [url]http://www.youtube.com/watch?v=anwy2MPT5RE[/url]

 • Υπήρξα χρήστης ipod touch αλλά δυστυχώς τέτοιου τύπου παιχνίδια ειναι unplayable για μένα λόγω χειρισμού. Ε δεν γίνεται να μην έχεις κουμπιά κ τα δάχτυλά σου να κρύβουν μέρος της εικόνας.

 • πολύ κάλο το έχω παίξει σε ταμπλετ touchpad (ανδροιδ):)

 • :lol:

  Δεν πειράζει μάγκες, εγώ γουστάρω. Ένα review πρέπει να δίνει το έναυσμα για συζήτηση!


  Υ.Γ. SPAAAM!

 • αντε και καλη αρχη!! ωραιο review!!

 • Πολύ ωραίο Review Χρήστο! Καλή αρχή! Είχα ασχοληθεί λίηο με τον τίτλο στο PS2 αλλά δεν με τράβηξε πολύ και τον άφησα.

 • Είπατε τίποτα για Spam; :D

 • Συμφωνω και 'γω με το Σακη. Το GTA III τα ξεκινησε ολα... Το open-world περιβαλλον και την αισθηση ελευθεριας δλδ. Θυμαμαι οταν το ειχα πρωτοπαιξει τοτε στο PS2, ειχα μεινει μακακας. Δεν ειχα ξαναδει κατι παρομοιο. Απιστευτη παιχνιδαρα!
  @Deathracer το ιδιο κινητο εχουμε αλλα δεν το εχω ψαξει καθολου για να δω αν παιζει ή οχι.

Δείξε μου και άλλα...