Ταυτότητα

Prince of Persia Classic HD

Prince of Persia Classic HD

Edition: N/A Genre: Action, Adventure Διάθεση: App Store
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: Ubisoft Ημ. Έκδοσης: 29/02/2012
PEGI: 12 Εκδότης: Ubisoft Πλατφόρμες: iOS


Όταν η λάμψη του παρελθόντος φθίνει...

Τα τελευταία χρόνια πολλές εταιρίες επιλέγουν να επανακυκλοφορήσουν παλιούς, κλασσικούς τίτλους τους στις οικιακές κονσόλες νέας γενιάς και σε διάφορες φορητές συσκευές. Πολλές από αυτές τις προτάσεις είναι αρκετά αξιόλογες, μιας και προσφέρουν ποιοτικά παιχνίδια με επανασχεδιασμένα HD γραφικά, βελτιωμένο ήχο και πολλές φορές καινούρια στοιχεία, όπως multiplayer, achievements, leaderboards και άλλα. Ακολουθώντας τη μόδα της εποχής, η Ubisoft κυκλοφόρησε τον κλασσικό sidescroller τίτλο, Prince of Persia, στις φορητές συσκευές της Apple. Ακόμα θυμόμαστε τις ατελείωτες ώρες που περάσαμε παρέα με τον πρίγκηπα, αποφεύγοντας παγίδες, κατατροπώνονταν εχθρούς, ώστε να καταφέρουμε να βρούμε και να σώσουμε την πανέμορφη πριγκίπισσα. Δυστυχώς, όμως, ο ενθουσιασμός μας για το remake χάθηκε μόλις το πιάσαμε στα χέρια μας. 

Prince_of_Persia_Classic.jpg

Όπως θα θυμάστε, εάν έχετε παίξει το κλασσικό Prince of Persia στο παρελθόν, έχουμε να κάνουμε με ένα sidescroller adventure. Ο τίτλος μας βάζει στο ρόλο του αγαπημένου της πριγκίπισσας, την οποία έχει απαγάγει ο κακός βεζίρης. Στόχος μας είναι να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε στα μπουντρούμια του κάστρου, ώστε να την σώσουμε μέσα σε μια ώρα. Το remake μένει πιστό στον κλασσικό τίτλο, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να "πεθάνετε" πολλές φορές, προσπαθώντας να το ολοκληρώσετε. Βέβαια, ο βασικός λόγος που θα δείτε τον πρωταγωνιστή να πεθαίνει ξανά και ξανά, είναι ο απαράδεκτος και άτσαλος χειρισμός του παιχνιδιού. Ναι, θυμόμαστε ότι και ο παλιός τίτλος είχε δύσκολο χειρισμό και χρειαζόταν πολλές ώρες εξοικείωσης, αλλά ο χειρισμός αυτής της επανέκδοσης είναι τόσο "χοντροκομμένος" και άχαρος, που προκαλεί άπειρες δυσκολίες. Το κακό είναι ότι, αντί η εταιρία να βελτιώσει τον τίτλο με έξυπνους γρίφους, χρησιμοποίησε τον δύσχρηστο χειρισμό, μόνο και μόνο για να κάνει τους παίκτες να επαναλαμβάνουν το ίδιο σημείο συνεχώς, μιας και θα χάνουν επανειλημμένα.

prince-of-persia-classic-hd-02.jpg

Το Prince of Persia Classic -όπως θα έχετε καταλάβει ως τώρα- δεν έχει καμία σχέση με τους μοντέρνους τίτλους της σειράς, μιας και λόγω του χειρισμού του, πρέπει να προοδεύουμε πολύ αργά, διότι με το παραμικρό λάθος θα βρεθούμε ξανά στο τελευταίο checkpoint. Δυστυχώς, λόγω της οθόνης αφής, είναι πάρα πολύ εύκολο να κρατήσουμε το δάκτυλο πατημένο για λίγο παραπάνω από ό,τι χρειάζεται, με το αποτέλεσμα να είναι καταστροφικό. Όσον αφορά τον χειρισμό κατά τη διάρκεια των μαχών, το Prince of Persia Classic HD διατηρεί τον τρόπο μάχης του κλασσικού τίτλου. Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με έναν αντίπαλό, έχουμε τη δυνατότητα είτε να μπλοκάρουμε, είτε να επιτεθούμε -ανάλογα με την περίσταση. Σε περίπτωση που δεν καταφέρουμε να κάνουμε την εκάστοτε κίνηση στη σωστή στιγμή, ο χαρακτήρας μας θα δεχτεί χτύπημα από τον εχθρό. Τα controls στις μάχες δουλεύουν πολύ καλύτερα από ό,τι σε άλλα σημεία του τίτλου, αλλά γίνονται βαρετά πολύ γρήγορα. Ας μην ξεχνάμε ότι, εάν αυτού του είδους το gameplay ήταν πραγματικά ευχάριστο και διασκεδαστικό για πολύ ώρα, θα το βλέπαμε και στα σημερινά παιχνίδια.

prince-of-persia-classic-ios.jpg 

Ένα από τα θετικά σημεία του remake είναι τα γραφικά και ο ήχος του. Η εταιρία έκανε πολύ καλή εργασία, φέρνοντας τον οπτικό τομέα του κλασσικού παιχνιδιού στο 2012. Τα γραφικά είναι καλοσχεδιασμένα, πολύχρωμα και, κυρίως, γεμάτα ζωντάνια, τα οποία δεν θυμίζουν σε τίποτα αυτά του 1989. Η κίνηση του χαρακτήρα είναι πολύ ομαλή και καθ’ όλη την ενασχόλησή μας με το παιχνίδι δεν συναντήσαμε καθόλου frame drop. Τέλος, η μουσική και τα ηχητικά εφέ είναι εξωτικά, δίνοντας έτσι την αίσθηση ότι πραγματικά βρισκόμαστε στο κάστρο κάποιας ανατολίτικης χώρας. Εκτός από το βασικό παιχνίδι, ο τίτλος προσφέρει στους παίκτες δύο ακόμα modes, τα Survival και Time Attack. Το πρώτο μας ζητάει  να τελειώσουμε το campaign χωρίς να χάσουμε ούτε μια φορά. Από την άλλη, στο δεύτερο πρέπει να ολοκληρώσουμε το παιχνίδι σε μια ώρα. Θα αναρωτιέστε τώρα, ποια είναι η διαφορά μεταξύ του βασικού mode και του Time Attack, μιας και στα δύο στόχος μας είναι να φτάσουμε στο τέλος εντός μιας ώρας. Η απάντηση είναι πολύ απλή. Στο βασικό mode, κάθε φόρα που πεθαίνει ο χαρακτήρας μας, επιστρέφεται ο χρόνος που κάναμε από το σημείο που χάσαμε μέχρι το προηγούμενο checkpoint, κάτι που δεν συμβαίνει στο Time Attack.

Σε γενικές γραμμές, η επανασχεδιασμένη έκδοση του Prince of Persia Classic για το iOS είναι ένας αρκετά μέτριος τίτλος. Όπως όλοι καταλαβαίνουμε, η εταιρία ποντάρει περισσότερα στο όνομα της σειράς και, φυσικά, στη νοσταλγία που πολύς κόσμος αισθάνεται, ακούγοντας ότι ένας τόσο αγαπημένος τίτλος έφτασε στις φορητές συσκευές της Apple. Εάν αγαπάτε το παιχνίδι και πραγματικά θα θέλατε να το παίξετε μετά από τόσα χρόνια, εμείς θα σας προτείναμε τις εκδόσεις για τα PSN και XBLA, οι οποίες έχουν πολύ πιο εύχρηστο χειρισμό.

Σάββας Πριπάκης

Θετικά

  • Πολύ καλός οπτικοακουστικός τομέας.
  • H προσθήκη των Time Attack και Survival modes.
  • Το αίσθημα νοσταλγίας που δημιουργεί...

Αρνητικά

  • ...το οποίο όμως εξαφανίζεται μετά από μερικά λεπτά ενασχόλησης.
  • Εκνευριστικός, χοντροκομμένος, κουραστικός, άχαρος χειρισμός.
  • Βαρετό και απαρχαιωμένο gameplay.

Βαθμολογία

Συμμετεχουν