Ταυτότητα

FIFA Street (2012)

FIFA Street (2012)

Edition: N/A Genre: Sports Διάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1-8 Ανάπτυξη: EA Canada Ημ. Έκδοσης: 16/03/2012
PEGI: 3 Εκδότης: Electronic Arts Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3


Κάν' το όπως... ο Μέσσι

"Μπάλα" στους δρόμους και στις αλάνες έχουμε ζήσει οι περισσότεροι από εμάς και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ποδόσφαιρο στους δρόμους σημαίνει δύο βασικά πράγματα εκτός από το σκορ: Διασκέδαση και κόλπα. Αυτά λοιπόν προσπαθεί να συνδυάσει η ΕΑ Sports, προσφέροντας ένα ολοκαίνουργιο FIFA Street από τους δημιουργούς του FIFA 12. H EA Canada είχε ένα δύσκολο έργο μπροστά της, μιας και θα έπρεπε να αποδείξει ότι -πέρα από ένα άκρως ρεαλιστικό παιχνίδι ποδοσφαίρου- είναι ικανή να προσφέρει και το ακριβώς αντίθετο, ένα ελεύθερο arcade παιχνίδι δρόμου, κάτι που το καταφέρνει εξαιρετικά, προσφέροντας το καλύτερο FIFA Street!

Παίρνοντας τα θετικά και προσθέτοντας νέα στοιχεία

Από τον πρώτο κιόλας αγώνα φαίνεται πως το παιχνίδι έχει επηρεαστεί από το FIFA 12, με τον πυρήνα του gameplay να παραμένει ο ίδιος. Στο παιχνίδι έχει εισαχθεί και η Impact Engine, αν και μαζί της κουβαλάει και όλα τα γνωστά "κουσούρια" που συναντήσαμε και στο FIFA 12, με τα περισσότερα εξ αυτών να αφορούν αστείες συγκρούσεις και πτώσεις παικτών.

fifa_street_screen_01-thumb.jpg Αυτό που έχει προστεθεί στην ομολογουμένως τεράστια γκάμα κινήσεων των ποδοσφαιριστών, είναι η δυνατότητα ελέγχου της μπάλας 360 μοίρες γύρω από τον παίκτη μας, χρησιμοποιώντας την αριστερή σκανδάλη. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να προστατεύουμε τη μπάλα, να τη γυρνάμε γύρω από τον εαυτό μας με απόλυτη ελευθερία και, φυσικά, να κάνουμε ντρίμπλες στον αντίπαλό μας την κατάλληλη στιγμή. Και μιας και είπαμε την πιο σημαντική λέξη για το FIFA Street, ας μείνουμε λίγο σε αυτήν. Η ντρίμπλα, λοιπόν, είναι όλο το "νόημα" του τίτλου της ΕΑ, μιας και χωρίς θεαματικά κόλπα δε θα υπήρχε ουσιαστικός λόγος ενασχόλησης με το παιχνίδι.

Με τη χρήση και άλλων πλήκτρων εκτός του δεξιού αναλογικού μοχλού, θα κάνουμε εαυτούς και φίλους να "χαζέψουν" από τις μαγικές ντρίμπλες που προσφέρονται. "Ποδιές", ανάποδα ψαλίδια, λόμπες χρησιμοποιώντας το γόνατο ή το στήθος, τακουνάκια και άλλα πολλά θα κάνουν τη κάτω γνάθο μας κολλητή φίλη με το πάτωμα. Εάν αποφασίσουμε μάλιστα να εμβαθύνουμε και στις κλειδωμένες κινήσεις που περιμένουν υπομονετικά να τις ξεκλειδώσουμε, θα νομίζετε ότι είστε ο Μέσσι.

Modes και multiplayer

fifa_street_screen_02-thumb.jpgΤο παιχνίδι της EA Sports περιλαμβάνει 5 "single" modes. Το "5 εναντίον 5", "6 εναντίον 6", το "panna" -στο οποίο πρέπει να κερδίσουμε όσους περισσότερους πόντους γίνεται πριν αγγίξει την μπάλα ο αντίπαλος-, το "Futsal", το οποίο δεν επιτρέπει τη χρήση τοίχων και προστατευτικών, ενώ, τέλος, υπάρχει και το "Custom Match" για την μίξη επιλογών που επιθυμούμε. Σκοπός στα περισσότερα είναι να κερδίσουμε φυσικά τον αγώνα, αλλά μερικά modes απαιτούν και την συγκομιδή πολλών πόντων, επιτυγχάνοντας "μαγικές" ντρίμπλες. Οπότε, όταν θα παίξετε για παράδειγμα το "panna", καλό θα είναι να είστε συγκεντρωμένοι στα κόλπα και όχι στο σκοράρισμα.

Το πραγματικά εθιστικό mode όμως, είναι το "World Tour". Δημιουργώντας το δικό μας παίκτη (ή εισάγοντας τον ήδη υπάρχοντα από το FIFA 12), φοράμε το περιβραχιόνιο της δικής μας ομάδας, η οποία αποτελείται από φανταστικούς παίκτες Α.Ι. ή από ποδοσφαιριστές που έχουν δημιουργήσει οι φίλοι μας στις δικές τους εκδόσεις, και ξεκινάμε ένα ταξίδι μέχρι την κορυφή του κόσμου. Ανταγωνιζόμενοι φανταστικές ομάδες ή ομάδες άλλων χρηστών, θα ξεκινήσουμε από απλές δοκιμασίες και με το πέρασμα του χρόνου ο βαθμός δυσκολίας των παιχνιδιών και των ομάδων θα αυξάνεται κατακόρυφα, δοκιμάζοντας τις ικανότητές μας.

fifa_street_screen_03-thumb.jpgΚερδίζοντας τους αγώνες ή τις δοκιμασίες (αναλόγως το επίπεδο δυσκολίας που έχουμε επιλέξει), ξεκλειδώνουμε αξεσουάρ (γυαλιά, μπαντάνες κ.α.), παπούτσια και στολές για τους αθλητές μας, ενώ το σημαντικότερο, συλλέγουμε πόντους εμπειρίας για αυτούς. Οι πόντοι εμπειρίας κάθε ποδοσφαιριστή κατανέμονται αναλόγως το πόσο πολύ παίζουμε με αυτούς, πόσες ντρίμπλες επιτυγχάνουν ή πόσα γκολ σκοράρουν. Οι πόντοι μπορούν να μοιραστούν σε μερικές υποκατηγορίες, ώστε να ενδυναμώσουμε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των παικτών.

Ντρίμπλα, σκοράρισμα και τερματοφύλακας είναι μερικές από τις (όχι πολλές) επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας για κατανομή. Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε πως το άκρως θετικό με το συγκεκριμένο Mode είναι η ποικιλία των αγώνων, η οποία φαντάζει "απεριόριστη". Το FIFA Street συνδυάζει διάφορα στοιχεία από τα υπάρχοντα modes παιχνιδιών, κάνοντας τον παίκτη να μην πλήττει σχεδόν ποτέ.

fifa_street_screen_04-thumb.jpgΦυσικά, τι θα ήταν ένας τέτοιος τίτλος χωρίς τις μάχες με άλλους παίκτες μέσω διαδικτύου; Έτσι, λοιπόν, το multiplayer τμήμα του FIFA Street έχει την τιμητική του. Χρησιμοποιώντας τους servers του FIFA, επιδιδόμαστε σε "ανελέητες" μάχες με τις ομάδες που εμείς δημιουργήσαμε, με ένα σοβαρό μειονέκτημα να μειώνει κατά πολύ την εμπειρία του online. Δεν υπάρχει, δυστυχώς, η δυνατότητα να παίξουμε multiplayer με τις επίσημες ομάδες του παιχνιδιού, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα και αντιδράσεις ανάμεσα στους φίλους του παιχνιδιού.

Παρ' όλα αυτά, σε όσα παιχνίδια παίξαμε στο διαδίκτυο, δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα στη σύνδεση, κάτι που δεν συνέβαινε στο FIFA 12, στο οποίο αρκετές φορές υπήρχαν προβλήματα με τους servers της ΕΑ.

{PAGE_BREAK}

Ομάδες, γήπεδα, τεχνικός τομέας, ήχος

Το παιχνίδι της ΕΑ διαθέτει έναν πολύ μικρό αριθμό επίσημων ομάδων (σε σύγκριση πάντα με το FIFA 12). Οι σύλλογοι είναι στο σύνολο τους κάτι παραπάνω από 100, με τις μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου να δίνουν δυναμικά το "παρών", ενώ οι εθνικές ομάδες, δυστυχώς, είναι ελάχιστες (μόλις 20), με εμφανέστατες απουσίες όπως της Ελλάδας. Ναι, μπορεί να μην είμαστε υπερδύναμη, αλλά στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA η εθνική μας παραμένει στη δεκαπεντάδα και πιστεύουμε ότι η παρουσία της στο FIFA Street επιβαλλόταν. Η Κολομβία καλύτερη είναι;

Τα γήπεδα, από την άλλη, είναι σχεδόν... αμέτρητα. Από απλές αλάνες και γηπεδάκια της γειτονιάς, μέχρι οργανωμένα στάδια σε Ιαπωνία, Ρίο Ντε Τζανέιρο ή Βερολίνο. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε για να τα απολαύσουμε, είναι να τα ξεκλειδώσουμε. Το FIFA Street διαπρέπει και στον οπτικόό τομέα. Έχοντας αφαιρέσει το καρτουνίστικο στυλ των πρώτων παιχνιδιών της σειράς, η ΕΑ -με τη χρήση της μηχανής του FIFA- δημιούργησε ένα υπέροχο, οπτικά, παιχνίδι.

fifa_street_screen_05-thumb.jpg Σε συνδυασμό με τα φωτεινά και λεπτομερώς σχεδιασμένα γήπεδα και τους εκατοντάδες συνδυασμούς εμφανίσεων, το οπτικό αποτέλεσμα και η πανδαισία χρωμάτων που παρακολουθεί ο παίκτης στην τηλεόρασή του είναι κάτι που δύσκολα περιγράφεται με λέξεις. Ο ήχος κυμαίνεται επίσης σε υψηλά επίπεδα, ίσως τα υψηλότερα όλων. Η μουσική επένδυση που έχει επιλεχθεί από τους προγραμματιστές είναι άψογη. Χαλαρά pop και hip hop κομμάτια, που ταιριάζουν απόλυτα με το εξίσου χαλαρό ύφος του παιχνιδιού, λες και ξεπήδησαν κατευθείαν από το μαγνητόφωνο που κάθεται παρατημένο στην άκρη του γηπέδου, παίζοντας δυνατά μουσική.

Τα 24 κομμάτια του τίτλου θα σας κάνουν να σκέφτεστε ένα και μοναδικό πράγμα, τη "μπάλα". Είναι κάτι που το συναντάμε σπάνια, καθώς πέρα από την ακατάπαυστη επιθυμία να δυναμώσουμε την ένταση του ήχου, τα κομμάτια μας "ωθούν" με το ρυθμό τους σε ένα ξέφρενο πάρτι με τη μπάλα για... παρτενέρ μας!

Dance with the ball!

Τελικά η ΕΑ κέρδισε ένα μεγάλο στοίχημα. Επανέφερε τη σειρά FIFA Street στα πολύ υψηλά standards που μας είχε συνηθίσει, βάζοντάς το ξανά στις καρδιές μας. Διατηρώντας τα καλύτερα στοιχεία του FIFA 12 (gameplay, γραφικά) και προσθέτοντας δεκάδες κόλπα και ντρίμπλες, την καλύτερη μουσική επένδυση του είδους και ένα σχεδόν τέλειο multiplayer, προσέφερε ένα καταπληκτικό μείγμα ξέφρενης διασκέδασης. Υπάρχουν φυσικά προβλήματα, όπως τα bugs της Impact Engine, ή ο πολύ μικρός αριθμός ομάδων, αλλά στο σύνολό του το παιχνίδι της ΕΑ θα ανταμείψει όλους όσους θέλουν ένα χαλαρό παιχνίδι ποδοσφαίρου γεμάτο κόλπα και θεαματικά γκολ. Και μη ξεχνάτε ότι έρχεται το καλοκαίρι. Τι καλύτερο και πιο χαλαρωτικό;

Γιάννης Σκουλουδάκης

Θετικά

  • Μουσική επένδυση
  • Ξέφρενη διασκέδαση
  • Αμέτρητα κόλπα και ντρίμπλες
  • Δεκάδες γήπεδα
  • Το World Tour mode

Αρνητικά

  • Ελάχιστες ομάδες
  • Αδυναμία χρήσης συλλόγων σε διαδικτυακές μονομαχίες
  • Bugs της Impact Engine

Βαθμολογία

Γιάννης  Σκουλουδάκης

Κατάγομαι από τα όμορφα Χανιά, είμαι απόφοιτος λογιστικής και ένα από τα αγαπημένα μου hobbies είναι τα βιντεοπαιχνίδια με τα οποία γαλουχήθηκα από μικρή ηλικία με τα κλασσικά Tetris, Μariο, Contra, συνέχισα με τα αγαπημένα Tomb Raider και Resident Evil και μέχρι και σήμερα συνεχίζω να μαγεύομαι από αυτά. Μεγάλη μου λατρεία επίσης αποτελεί ο κόσμος του Tolkien και ασχολούμαι πολύ και με τον κόσμο των αθλημάτων (ποδόσφαιρο και μπάσκετ κυρίως)!

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Συμμετεχουν

Δείξε μου και άλλα...