Ταυτότητα

Lumines: Electronic Symphony

Lumines: Electronic Symphony

Edition: N/A Genre: Music, Puzzle Διάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: Q Entertainment Ημ. Έκδοσης: 22/02/2012
PEGI: 3 Εκδότης: Ubisoft Πλατφόρμες: PS Vita


Όταν το Tetris συνάντησε τη μουσική...

Αφού περάσαμε ένα "χέρι" τη Gameloft για τα κατορθώματά της, επιστρέφουμε με μία πολύ μοναδική και άξια προσοχής πρόταση για τους κατόχους του PS Vita. Ο λόγος για το νέο Lumines, που με τον υπότιτλο "Electronic Symphony" βάζει στόχο να χαρίσει μία ατελείωτη, εθιστική και πολύχρωμη μουσική εμπειρία. Το franchise της Q Entertainment έχτισε γερά θεμέλια από το launch του PSP, και αφού πέρασε μία βόλτα από τα Xbox Live και PSN, δοκιμάζει τις ικανότητές του στην επόμενη γενιά των φορητών παιχνιδομηχανών.

Lumines_ES_Review_1.jpg

Το Lumines: Electronic Symphony είναι ένα μουσικό puzzle game, που εστιάζει στις συγχρονισμένες κινήσεις του παίκτη -σε συνάρτηση με τη μουσική που ακούγεται στο background. Σκεφτείτε το σαν ένα Tetris, που δίνει βαρύτητα στη μουσική και κάθε κίνηση που κάνουμε, προσθέτει μουσικά εφέ στο σύνολο. Σε αντίθεση με το Tetris όμως, εδώ έχουμε να κάνουμε με οριζόντιο -και όχι κάθετο- πεδίο κινήσεων, και αντί για διάφορα σχήματα, ελέγχουμε μόνο κύβους τεσσάρων τετραγώνων. Ο σκοπός του παίκτη είναι να σχηματίσει τετράδα (ή και παραπάνω) από το ίδιο χρώμα, ώστε να διαγραφούν από το χάρτη τα συμπλέγματα των κύβων και να διατηρηθεί καθαρό το πεδίο -όπως ακριβώς συμβαίνει με το tetris. Η μοναδική απόφαση που δικαιούται να πάρει ο παίκτης, είναι το που και με ποια πλευρά του θα "κάτσει" ο κύβος. Εννοείται πως το "Game Over" κάποια στιγμή, αναπόφευκτα, θα εμφανιστεί στην οθόνη.

Στο σκηνικό παίζουν μόνο δύο χρώματα, τα οποία αλλάζουν κάθε φορά που αλλάζει και το μουσικό κομμάτι, κάτι που "σπάει" τη μονοτονία. Όσο καταφέρνουμε να επιβιώσουμε, τόσο πιο γρήγορα κατεβαίνουν οι κύβοι, οπότε κάθε κίνηση αποκτάει ιδιαίτερη βαρύτητα. Μετά από καλές επιδόσεις, επέρχονται τα bonus rounds, όπου υπάρχει η λυτρωτική δυνατότητα μαζικής διαγραφής χρωμάτων, με ποικίλους τρόπους. Στο υπόβαθρο καταγράφεται ένα score, που στο τέλος καθορίζει το πόσο θα γεμίσει η μπάρα των XP. Όσο ανεβαίνουμε levels, μπορούμε και ξεκλειδώνουμε νέες βοήθειες στα bonus rounds, καθώς και νέα μουσικά κομμάτια.

Lumines_ES_Review_2.jpg

Από πλευράς modes, όσον αφορά το solo παιχνίδι, το ατελείωτο Voyage mode θα κλέψει το μεγαλύτερο μέρος της ενασχόλησης του παίκτη, την ώρα που διάφορα time-trials θα δώσουν μία πιο αγχωτική νότα, μιας και εκεί, μεταξύ όλων των άλλων εννοιών, ο παίκτης πρέπει να "παλέψει" και με το χρονόμετρο. Επιπροσθέτως, υπάρχει και δυνατότητα για δημιουργία της δική μας playlist, όπου διαλέγουμε εμείς ποια μουσικά κομμάτια θα συνοδέψουν τη δράση. Αν βαρεθούμε να παίζουμε μόνοι, υπάρχει και η λύση του multiplayer, που είναι σε θέση να χαρίσει μερικές πολύ ανταγωνιστικές στιγμές.

Αν μπορούμε να σχολιάσουμε κάτι για τον τεχνικό τομέα, αυτό θα ήταν τα καλοσχεδιασμένα και λιτά μενού, τα όμορφα, και χωρίς υπερβολές, πολύχρωμα πεδία κατά τη δράση και, φυσικά, ο χειρισμός των κύβων, που ανταποκρίνεται τέλεια στα "clicky" πλήκτρα του φορητού. Η μπροστινή οθόνη αφής του PS Vita μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη κατεύθυνση των κύβων δεξιά και αριστερά, ωστόσο μία τέτοια επιλογή το μόνο που καταφέρνει είναι να κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα. Μουσικά, το Lumines μας ταξιδεύει σε μία πλούσια λίστα από μελωδικά electros, με έμφαση σε πιο trance και house νότες -από τον Benny Benassi μέχρι τους The Chemical Brothers.

Lumines_ES_Review_3.jpg

Το Lumines: Electronic Symphony είναι ένας ιδιαίτερος τίτλος, που απευθύνεται σε συγκεκριμένο, μικρό η αλήθεια είναι, κοινό. Όσοι έχετε μία εμπειρία με τη σειρά, πάνω-κάτω ξέρετε τι να περιμένετε. Αν στο παρελθόν ασχοληθήκατε με κάποιο music-based puzzle game, επίσης θα μπορέσετε να βρείτε ενδιαφέροντα στοιχεία στον τίτλο της Q Entertainment. Όπως και να' χει όμως, το Electronic Symphony αποτελεί μία πολύ εθιστική και ολοκληρωμένη -ως προς αυτό που δημιουργήθηκε να κάνει- πρόταση, που με μία πλούσια λίστα από "δυνατά" electros και βαθύ και απαιτητικό gameplay, θα μπορέσει να απορροφήσει ένα μεγάλο μέρος της καθημερινής ενασχόλησής σας με το PS Vita.

Σάκης Καρπάς

Θετικά

  • Εθιστικό και λιτό gameplay
  • Καλοσχεδιασμένο interface
  • Ο χειρισμός ανταποκρίνεται τέλεια στα "clicky" πλήκτρα του PS Vita
  • Πλούσια λίστα μουσικών κομματιών

Αρνητικά

  • Ο τίτλος απευθύνεται σε πολύ λίγους
  • Κάποιοι θα "κολλήσουν", αλλά πολλοί θα βαρεθούν σύντομα
  • Σχετικά υψηλή τιμή διάθεσης

Βαθμολογία

Συμμετεχουν