Ταυτότητα

Escape Plan

Escape Plan

Edition: N/A Genre: Puzzle Διάθεση: PlayStation Store
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: Fun Bits Ημ. Έκδοσης: 22/02/2012
PEGI: 12 Εκδότης: SCEE Πλατφόρμες: PS Vita


Ένα σύγχρονο δείγμα puzzle gaming

Την υψηλή σημασία που έχει το Escape Plan για τη θέση του PSVita στην αγορά, η Sony την “πρόδοσε” κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην έκθεση GamesCom το καλοκαίρι του 2011. Όταν αφιερώνεις ένα trailer-”highlight της βραδιάς” σε ένα παιχνίδι που αγοράζεται από το PS Store και κοστίζει 13 ευρώ, τότε αφενός πιστεύεις στην ιδέα, αφετέρου θέλεις να δείξεις ότι, εφεξής, το App Store δεν πρόκειται να είναι μονοπώλιο. Και το Escape Plan είναι ένα παιχνίδι που καταδεικνύει ακριβώς αυτό, δηλαδή, ότι το Vita είναι ένα σύστημα έτοιμο να προσφέρει σημαντικές εμπειρίες, είτε αυτές έρχονται σε “πλαστικές συσκευασίες” είτε σε ψηφιακή μορφή.

Escape Plan_screen_01.jpg

Δημιουργημένο από τη Fun Bits, την ομάδα πίσω από το Fat Princess του PS3, το Escape Plan είναι ένα περίεργο υβρίδιο της puzzle και adventure κατηγορίας, που προσπαθεί να ξεχωρίσει μέσα από το ιδιόμορφο εικαστικό του και την έντονη χρήση των ιδιαίτερων λειτουργιών του Vita. Σενάριο υπάρχει μεν, αλλά λίγη σημασία έχει. Αρκεί απλά να πούμε, ότι σε ένα δυστοπικό εργοστάσιο ο διαβολικός Bakaku εκτελεί πειράματα με διάφορα πλάσματα και ότι δύο εξ αυτών των πλασμάτων, ο μικρός και ευέλικτος Lil και ο βαρύς Laarg, προσπαθούν με τη βοήθειά μας να ξεφύγουν από τη μακάβρια μοίρα που τους περιμένει. Άμεση εντύπωση στο Escape Plan κάνει το art direction του -το οποίο διαθέτει φιγούρες που μάλλον οι δημιουργοί ενεπνεύσθην από το σκοτεινό πνεύμα “No Face”, που αντιμετωπίζει η Chihiro στο Spirited Away- καθώς και το ασπρόμαυρο εικαστικό, που δένει άριστα με την κλασική μουσική που συνοδεύει κάθε επίπεδο-γρίφο.

Escape Plan_screen_02.jpg

Ο ρόλος του παίκτη στο Escape Plan είναι απλός, αλλά σίγουρα όχι εύκολος. Η δομή του παιχνιδιού περιλαμβάνει μικρά δωμάτια, τα οποία από την ίδια τους τη φύση αποτελούν γρίφους. Άμεσο έλεγχο στους Lil και Laarg δεν έχουμε, αφού τους δίνουμε εντολές για κίνηση στο χώρο “σέρνοντας” το δάκτυλό μας στην οθόνη και τους σταματάμε χτυπώντας επάνω τους. Από εκεί και πέρα, σχεδόν όλα τα αντικείμενα που υπάρχουν στο εκάστοτε δωμάτιο έχουν και μια χρηστικότητα και δύναται να αλληλεπιδράσουμε μαζί τους. Σε κάποια επίπεδα είναι πλατφόρμες που πρέπει να αναπτύξουμε, είτε σπρώχνοντάς τις από πίσω χρησιμοποιώντας το οπίσθιο touch panel, είτε κλείνοντάς τις χτυπώντας στην οθόνη αφής. Σημεία όπου μια καφετέρια βράζει δείχνουν ότι μια γουλιά καφεΐνης θα κάνει τον Lil να... τσιτωθεί και να γίνει γρήγορος (αλλά σχεδόν ανεξέλεγκτος) για λίγα δευτερόλεπτα.

Escape Plan_screen_03.jpg

Παρομοίως, ο μικρούλης πρωταγωνιστής μπορεί να χρησιμοποιήσει φιάλες ήλιον για να φουσκώσει και να βρει την έξοδο από το κάθε δωμάτιο, ανεβαίνοντας προς τα επάνω, ενώ ο βαρύς και οκνηρός Laarg είναι ιδανικός στο να σπάει πόρτες και να βρίσκει διέξοδο, χρησιμοποιώντας εντελώς διαφορετικές ιδιότητες από το μικρό συνεργό του. Τα πολύ μικρής διάρκειας δωμάτια-γρίφοι άλλες φορές φέρνουν και τους δύο ήρωες στο προσκήνιο -και εκεί πρέπει να κάνουμε... παπάδες σε επίπεδο ταχύτητας και συγχρονισμού- ενώ άλλα ζητούν τη χρήση μόνο ενός. Σε γενικές γραμμές, το παιχνίδι της Fun Bits απαιτεί σκέψη και μελέτη του χώρου ώστε να βρούμε το σωστό δρόμο για την έξοδο, και προσφέρει υψηλότατη πρόκληση σε πολλούς από τους γρίφους του. Δυστυχώς, αυτή η πρόκληση δεν διαθέτει ιδανική καμπύλη ανάπτυξης, με αποτέλεσμα κάποια δωμάτια -ακόμα και νωρίς στην περιπέτεια- να είναι αδύνατον να λυθούν. Το πρόβλημα αυτό λύθηκε με “μπάλωμα” από τη Fun Bits, η οποία αντί να αναπτύξει τη δυσκολία γεωμετρικά, την άφησε ως είχε και έδωσε στον παίκτη την επιλογή παράκαμψης δωματίου...

Το Escape Plan αποτελείται από οκτώ διαφορετικούς τομείς, οι οποίοι με τη σειρά τους διαθέτουν έναν ικανοποιητικό αριθμό από δωμάτια-γρίφους. Το κακό είναι ότι πολλά εξ αυτών των δωματίων απαιτούν μόλις λίγα δευτερόλεπτα για να προσπεραστούν, τη στιγμή που η οθόνη φόρτωσης που παρεμβάλλεται διαρκεί σχεδόν το ίδιο. Ωστόσο, το παιχνίδι της Fun Bits είναι πραγματικά πανέμορφο, εμπνευσμένο και εθιστικό, με αποτέλεσμα να κάνει τον παίκτη να κολλάει και να πέφτει θύμα του συνδρόμου “άλλη μια προσπάθεια”, στοιχείο που προσφέρει μεγάλη αντοχή στο χρόνο αλλά και αξία στο πόνημα της αμερικανικής εταιρείας.

Σε γενικές γραμμές, το Escape Plan δεν είναι το επαναστατικό project που ίσως πολλοί περίμεναν μετά την αποκάλυψή του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μια αξιοπρεπέστατη πρόταση. Διαθέτοντας πανέμορφα γραφικά και animation, εμπνευσμένους -αλλά κάποιες φορές απίστευτα δύσκολους- γρίφους και χειρισμό που στις περισσότερες των περιπτώσεων λειτουργεί άριστα (τα πάντα στο παιχνίδι γίνονται με τις δύο επιφάνειες αφής και το γυροσκόπιο του Vita), το Escape Plan κρίνεται ως μια πρωτότυπη, απολαυστική και τίμια πρόταση για κάθε κάτοχο του νέου φορητού.

Γιώργος Καλλίφας

Θετικά

  • Ιδιαίτερο εικαστικό
  • Εξαιρετική χρήση των λειτουργιών του Vita
  • Εθιστικό και με πρόκληση...

Αρνητικά

  • ...που συχνά αγγίζει εξωπραγματικά επίπεδα
  • Μικρής διάρκειας γρίφοι που διακόπτονται συνεχώς από χρόνους φόρτωσης

Βαθμολογία

Γιώργος Καλλίφας

Ήταν το 1982, όταν ο πατέρας μου, μου χάρισε έναν "κλώνο" κονσόλας Atari που ξεκίνησε το μικρόβιο. Από εκεί και πέρα τα πράγματα πήραν το δρόμο τους. Commodore 64, Amiga 500, PC, SNES, PlayStation... Το μικρόβιο έκατσε για τα καλά και παραμένει στο μυαλό μέχρι σήμερα. Σήμερα, αν και με δύο παιδιά βρίσκουμε χρόνο για κανένα καλό JRPG ή FPS, ενώ τις νύχτες ανοίγουμε και κανένα βιβλίο high fantasy ή βλέπουμε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Α, και ακούμε classic rock...

Συμμετεχουν

Δείξε μου και άλλα...