Καλύτερα να επιστρέψει στους αιθέρες…

Σχεδόν ταυτόχρονα με το Birds of Steel, η Gaijin Entertainment έρχεται να προσφέρει μία δεύτερη πρόταση, αυτή τη φορά σε ένα εντελώς διαφορετικό είδος. Αναμφίβολα, ο τίτλος των Ρώσων δημιουργών που παρουσιάσαμε την περασμένη εβδομάδα αποτελούσε μία αξιόλογη προσπάθεια για το είδος της, κάτι στο οποίο μάλλον βοηθάει και η γενικότερη ανυπαρξία παρόμοιων τίτλων τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς, το Blades of Time δεν τα καταφέρνει το ίδιο καλά, αναλογιζόμενοι μάλιστα ότι αυτή η third person action πρόταση δε γίνεται παρά να έρθει αντιμέτωπη με ανάλογους τίτλους όπως τα God of War, Castlevania κ.λπ., με τους οποίους η σύγκριση δεν είναι και πολύ κολακευτική.

“Για να βρούμε το κουμπί του skip…”

Εξαρχής το εισαγωγικό βίντεο του Blades of Time αδυνατεί να μας βάλει στο κλίμα του σεναρίου, βρίσκοντας την Ayumi (τη... θυληκότατη πρωταγωνίστρια) μαζί με τον συμπολεμιστή της να πολεμo;yn μία μυστικιστική οργάνωση σε ένα νησί προκειμένου να κλέψουν κάτι…

Μετά το πέρας του βίντεο, και παίρνοντας τον έλεγχο της Ayumi, δύσκολα θα βρείτε κάποιο ουσιαστικό λόγο για το ατελείωτο μακελειό που θα επέλθει. Αν και οι διάλογοι που υπάρχουν στο παιχνίδι έχουν ένα σεβαστό όγκο -ενώ και οι διάσπαρτες σελίδες ημερολογίων που βρίσκουμε δίνουν διάφορες πληροφορίες για το χώρο όπου βρισκόμαστε- η Gaijin δεν κατάφερε να μας δημιουργήσει κανένα ενδιαφέρον για την αδιάφορη πλοκή.

Ευτυχώς, φιλότιμες προσπάθειες έχουν γίνει στα animations των cutscenes, καθώς και στις φωνές των χαρακτήρων (υπάρχει και επιλογή για ρώσικες φωνές, μεταξύ άλλων, η οποία προσέδιδε μία εξωτική και φρέσκια χροιά), αν και το lip synching είναι απελπιστικά ασυγχρόνιστο. Γενικά, οι πληροφορίες που δίδονται, σε συνδυασμό με τους κοινότυπους στόχους της Ayumi, συνιστούν ένα αδιάφορο σεναριακό σύνολο, κάτι που φαίνεται έντονα από τους συχνούς και εκτενείς μονολόγους της πρωταγωνίστριας που δεν αργούν να γίνουν κουραστικοί.

Σύστημα μάχης… μία από τα ίδια…

Παίρνοντας αρχικά τον έλεγχο της Ayumi, οι πρώτες εντυπώσεις είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, προσφέροντάς μας ένα αρκετά καλό και στιβαρό οπτικό αποτέλεσμα. Η γοητευτική πολεμίστρια είναι εξοπλισμένη με δύο σπαθιά αλλά και ένα πυροβόλο όπλο, και μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε από τα δύο κατά βούληση. Αρχικά η δράση είναι αρκετά ενδιαφέρουσα χάρη στα πολύ καλά animations, την άμεση ανταπόκριση στο πάτημα των επιθέσεων και της κίνησης αποφυγής, καθώς και λόγω του γρήγορου ρυθμού που χαρακτηρίζει τη δράση.

Η έλλειψη combos όμως, δε θα αργήσει να οδηγήσει στην επανάληψη ακόμα και με την ποικιλία που υπάρχει σε δευτερεύουσες επιθετικές κινήσεις, όπως είναι η μαγεία. Ουσιαστικά, οι επιθέσεις με τα σπαθιά συνοψίζονται στην έννοια του button mashing, καθώς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο από το να πατάμε ανελέητα το κουμπί της επίθεσης.

Υπάρχει και η δυνατότητα για counters με το πάτημα του R1, εντούτοις, για να καταφέρουμε επιτυχείς αντεπιθέσεις, πρέπει να περιμένουμε την εμφάνιση της κατάλληλης ένδειξης πάνω από τον εκάστοτε εχθρό. Αυτές οι ενδείξεις δείχνουν έντονα σαν να εμφανίζονται με τυχαίο τρόπο και σε πολύ αραιές στιγμές, με αποτέλεσμα τα counters να μην είναι σε θέση να προσφέρουν τελικά κάποιο στρατηγικό βάθος στις συγκρούσεις.

Η επιλογή του πυροβόλου όπλου με το πάτημα του δεξιού αναλογικού μοχλού βοηθάει αποκλειστικά στην αντιμετώπιση εναέριων εχθρών, καθώς οι επίγειοι αντίπαλοι εξοντώνονται πιο γρήγορα και ευκολότερα με τα σπαθιά. Ανάλογα με τα χτυπήματα που επιφέρουμε στους αντιπάλους, κερδίζουμε το λεγόμενο ως "rage", που μπορεί να μας οδηγήσει στην απόκτηση “γιατρικών” αλλά και στη δυνατότητα εκτέλεσης μαγικών επιθέσεων -όπως εξαπόλυση φωτιάς και πάγου- τα οποία δύναται να αναβαθμίσουμε σε συγκεκριμένα σημεία.

{PAGE_BREAK}

Παίζοντας με τον χωροχρόνο

Η καινοτομία που προσπάθησε να εισάγει η Gaijin, προκειμένου να καταφέρει να προσφέρει κάτι καινούριο μέσω του Blades of Time, εντοπίζεται στη δυνατότητα χειραγώγησης του χρόνου. Αν και αυτό το έχουμε ξαναδεί σε άλλους τίτλους -όπως το Prince of Persia φυσικά- η διαφορά εδώ βρίσκεται στη δυνατότητα δημιουργίας κλώνων κάθε φορά που γυρίζουμε το χρόνο πίσω. Ουσιαστικά, ανάλογα με το πόσες φορές γυρίζουμε το χρόνο πίσω, μπορούμε να δημιουργήσουμε διάφορα μοντέλα της Ayumi, τα οποία εκτελούν τις κινήσεις που πραγματοποιήσαμε έως το σημείο που γυρίσαμε το χρόνο.

Ανά πάσα στιγμή, λοιπόν, έχουμε τη δυνατότητα να γυρίσουμε αλλεπάλληλα αρκετές φορές το χρόνο πίσω, δημιουργώντας διάφορους κλώνους της Ayumi που θα μπορούν να μας βοηθήσουν στην εξόντωση εχθρών αλλά και στην επίλυση περιβαλλοντικών γρίφων.

Σε αρκετά σημεία του τίτλου θα χρειαστεί να σταθούμε ταυτόχρονα σε δύο ή τρεις διακόπτες, όπου θα πρέπει να μεταχειριστούμε τον χρόνο, ενώ σε άλλες περιπτώσεις θα πρέπει να εξοντώσουμε ορισμένους τύπους εχθρών αποκλειστικά με τη βοήθεια κάποιου κλώνου μας. Αυτή η ικανότητα της Ayumi έρχεται να δώσει μία δόση ποικιλίας στη δράση, προσφέροντας μερικές ικανοποιητικές χρησιμότητες της μεταχείρισης του χρόνου, προκειμένου να κερδίσουμε κάποια μάχη ή να λύσουμε γρίφους. Από την άλλη μεριά όμως, δεν αποτελεί μηχανισμό ικανό για να αντισταθμίσει την επανάληψη που διακατέχει το σύστημα μάχης.

Τεχνικός τομέας και τελικά συμπεράσματα

Ο τεχνικός τομέας του Blades of Time βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Τα περιβάλλοντα είναι αρκετά καλοφτιαγμένα, ιδίως αυτό που εξελίσσεται στην έρημο, ενώ έχουν ένα σεβαστό βαθμό ποικιλίας. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, είναι τοπία που έχουμε επισκεφθεί πολλάκις σε άλλους τίτλους, χωρίς τελικά να προσφέρουν κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί σε εικαστικό επίπεδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει η δυνατότητα για multiplayer μάχες, μέσα σε αρένες όπου θα πρέπει να εξοντώσουμε εχθρούς με τη βοήθεια άλλων ατόμων.

Η δεύτερη πρόταση της Gaijin για τον τρέχοντα μήνα δεν καταφέρνει να τα πάει τόσο καλά, προσφέροντας τελικά έναν μέτριο action τίτλο σε ένα είδος που ο συναγωνισμός βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ανάμεσα από τίτλους που μας έχουν “καλομάθει” σε βαθύτερο gameplay, εντυπωσιακά set pieces και μοναδικής ποιότητας οπτικά αποτελέσματα, οι μηχανισμοί μεταχείρισης του χρόνου και το ρηχό gameplay του Blades of Time μοιάζουν στοιχεία μη ικανά να διατηρήσουν το ενδιαφέρον μας.

Νικόλας Μαρκόγλου

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: Action, Hack 'n' SlashΔιάθεση: Zegetron
Αριθμός παικτών: 1Ανάπτυξη: Gaijin EntertainmentΗμ. Έκδοσης: 16/03/2012
PEGI: 16Εκδότης: KonamiΠλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3

Θετικά

 • Ορισμένοι καλοφτιαγμένοι περιβαλλοντικοί γρίφοι
 • Αρκετά χαμηλή τιμή διάθεσης (περίπου 30 ευρώ)
 • Αρχικά έντονη και γρήγορη δράση…

Αρνητικά

 • …που σύντομα γίνεται επαναλαμβανόμενη
 • Εξαιρετικά αδιάφορη ιστορία

Βαθμολογία

Η αγάπη του Νικόλα για το gaming ξεκίνησε από πολύ νωρίς χάρη στο Atari 2600. Έκτοτε, το πάθος του για τα βιντεοπαιχνίδια αυξήθηκε με γεωμετρικούς ρυθμούς με ιδιαίτερη έμφαση στο console gaming και ιδίως στα FPS, action-adventure και οτιδήποτε έχει την indie “ταμπέλα”. Ο κινηματογράφος έρχεται στην πολύ κοντινή δεύτερη θέση στα χόμπι του, παρακολουθώντας ένα μεγάλο εύρος ταινιών από την αξεπέραστη εποχή του ασπρόμαυρου σινεμά μέχρι τα blockbusters του "ψηφιακού" Hollywood.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Αποκαλύφθηκε το Shovel Knight: Specter of Torment
Έρχεται εντός 2017 το prequel στο αρχικό παιχνίδι.
Ο Δεκέμβριος στο PlayStation Plus
Φέρνει Hyper Void και Invisible, Inc.
Εκπτώσεις... αστραπή στο PS Store
Σε Inside, Song of the Deep, Unravel και πολλά ακόμα.
Επίσημο το Pro Evolution Soccer 2017 Trial Edition
Ενώ έγινε διαθέσιμο το Data Pack 2 για το παιχνίδι.
"Black Friday" προσφορές στο PS Store
Σε Batman, Deux Ex, Mass Effect, MGS, Uncharted και άλλα πολλά.
Πιθανές εκπλήξεις στο PlayStation Experience 2016
Ενώ ανακοινώθηκε το lineup τίτλων για το event.
Τον Δεκέμβριο η πρεμιέρα για το The Walking Dead: Season 3
Και σε "Season Pass Disc" το παιχνίδι της Telltale.
BlazBlue: Central Fiction
Βρε τι πάθαμε φέτος...
Ο Δεκέμβριος στο Xbox Live Gold
Φέρνει Sleeping Dogs και Burnout Paradise.
Black Friday προσφορές στο Xbox Live
Σε πάρα πολλά παιχνίδια για PC, Xbox One και Xbox 360.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • Μαλιστα εντάξει είναι στα 30 ευρώ , αλλά και πάλι στο δεκαευρω το παίρνεις και αν .ωραιο review

 • μου αρέσει πάρα πολύ το art direction των περιοχών κ για αυτό κ μόνο θα του ρίξω μια ματιά.

 • Κρίμα :(
  Aλλά πραγματικά θέλω να του δώσω μια ευκαιρία...Μου φαίνεται ωραίο και απο εικόνες και από video!

 • Kαι η δική μου εκτίμηση είναι ότι δέν είναι κάτι το τρομερό αλλά νομίζω ότι για το art direction μόνο και στα 10 ευρώ είναι ότι πρέπει.

 • Απο το demo φαινοταν καλο παιχνιδι κριμα...

 • Φίλε Johnny8565, το 6 δέν είναι βαθμολογία κακού παιχνιδιού , είναι απλά ένα άνω του μετρίου(5) game που δέν κάνει κάτι το πρωτοποριακό και δέν νομίζω ότι φιλοδοξεί να συγκριθεί με τίτλους-όρόσημα ( Bayonetta ). Aν σου άρεσε το demo τότε για τη σωστή τιμή (+1 απο εμένα στους devs που το πουλάνε απο day 1 half-price) πιστεύω πώς αξίζει. Πιάστηκα απο το σχόλιο σου (μην το πάρεις προσωπικά :) ) για να πώ απλά ότι και στα παιχνίδια του 6 και του 7 μπορούμε να βρούμε απολαυστικές στιγμές gaming και δέν πρέπει να μας αποτρέπει ένα νούμερο.

 • Δεν είναι κάτι ιδιαίτερο ενα μέτριο παιχνιδάκι σε σωστή τιμή ευτυχώς,ισος αξίζει τελικά και όσο το καινούργιο Ninja gaiden :)

 • copy - paste bayonneta ή ειναι ιδέα μου;

 • Νίκο, τα παίρνεις απο την Bayonetta! :LOL: Θα δοκιμάσω το demo και βλέπουμε. Ωραίο εικαστικό.

 • Στο Ελλάντα το βρίσκεις και 60 ευρώ.. :lol:

 • Φαίνεται ωραίο και σε χαμηλή τιμή!!!!Το σημειώνω στη λίστα μου!

 • Πολύ ωραίος εικαστικός τομέας(έτσι ελληνικά) απ'τους Ρώσους

To θεωρω σιγουρο το sequel..... αντε να βγει!!!
Πολύ ωραίο review Γιώργο!
και ομως, γινονται τελικα (μινι) θαυματα στις μερες μας.
Εύγε! Ένα πολύ καλό review για ένα φανταστικό παιχνίδι!!!
Ωραίο review Γιώργο, να πω την αλήθεια δεν ήθελα να το διαβάσω πριν παίξω το παιχνίδι για να το απολ...
Ωριαίο review φίλε Γιώργο μπράβο, εστιασμένο εκεί που πρέπει λόγο της ιδιαιτερότητας που έχει το παι...
Πακεταρα!τα καλυτερα μονο για εμας!
Μόνο αρνητικό η κάμερα στους κλειστούς χώρους δηλαδή.Άψογα.Εξαιρετικό ρηβιου κύριε Καλλίφα για,όπως ...
Ωραίο review Γιώργο. Το αποτέλεσμα δείχνει ανώτερο των προσδοκιών. Θα του δώσω μια ευκαιρία στο μέλλ...
 • Το Άβαταρ του/της zlatkogr
  Χρόνια πολλάαααα Χρονια Πολλα σε ολους οσους εχουν την ονομαστικη τους... Συντάκτης zlatkogr 5 Λεπτά πριν
 • Το Άβαταρ του/της oneeyedwally
  Now Playing... Dishonored 2 τέλος, σε λίγες μέρες θα αρχίσω και 2o play.... Συντάκτης oneeyedwally 19 Λεπτά πριν
 • Το Άβαταρ του/της maximous
  Final Fantasy XV Παιδιά σας το συνιστώ να δείτε τα Brotherhood και Kingsglaive πριν... Συντάκτης maximous 6 Ώρες 25 Λεπτά πριν
 • Το Άβαταρ του/της DeusXmachina
  Fighting Games Συντάκτης DeusXmachina 7 Ώρες 13 Λεπτά πριν
 • Το Άβαταρ του/της Michalis3
  Crash Bandicoot N. Sane Trilogy Συνέντευξη από μέλη της Vicarious Visions, ομάδας ανάπτυξης... Συντάκτης Michalis3 8 Ώρες 5 Λεπτά πριν
 • Το Άβαταρ του/της KhR1s
  Γκουρού του Τσου Λου 6η αγωνιστική ΤΡΙΤΗ 6/12 21:45 Βασιλεία-Άρσεναλ 21:45... Συντάκτης KhR1s 8 Ώρες 34 Λεπτά πριν
 • Το Άβαταρ του/της SHREDDER
  Dishonored 2 To τερματισα πριν 3 μερες στο medium σε high chaos σκοτωνοντας... Συντάκτης SHREDDER 9 Ώρες 8 Λεπτά πριν
 • Το Άβαταρ του/της SHREDDER
  PREY Μετα το εκπληκτικο Dishonored 2 που το τερματισα πριν 3 μερες... Συντάκτης SHREDDER 9 Ώρες 9 Λεπτά πριν