Ταυτότητα

Resident Evil: Operation Raccoon City

Resident Evil: Operation Raccoon City

Edition: N/A Genre: Online, Shoot 'em Up Διάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1-8 Ανάπτυξη: Slant Six Ημ. Έκδοσης: 23/03/2012
PEGI: 18 Εκδότης: Capcom Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3, PC


Μπρος στα κέρδη τι είναι η σειρά, το όνομα, και οι fans

2012. Μια εποχή όπου η συγκεκριμένη γενιά έχει "δείξει" το δρόμο και την πορεία που ακολουθεί η βιομηχανία. To δρόμο της απλοποίησης του gameplay και της έντονης δράσης, ακόμα και σε παιχνίδια άκρως αντίθετα με αυτή τη φιλοσοφία, όπως η σειρά Resident Evil, μια σειρά που μας μεγάλωσε με τρόμο, γρίφους και πολύ άγχος. Η σειρά μεταμορφώθηκε σταδιακά και, ίσως, με το έκτο επεισόδιο έρθει το αποκορύφωμα της απλοποίησης και της δράσης, αλλά μάλλον η Capcom δεν χορταίνει και θέλει να εκμεταλλευτεί περεταίρω τη σύγχρονη τροπή των βιντεοπαιχνιδιών.

Έτσι, λοιπόν, η ιαπωνική εταιρία -με πρόφαση τα δεκαταπέμπτα γενέθλια της σειράς τρόμου- επιδόθηκε σε έναν καταιγισμό κυκλοφοριών νέων τίτλων, άλλοι επιτυχημένοι (βλ. Resident Evil Revelations), άλλοι όχι και τόσο. Το Operation Racoon City σίγουρα δεν ανήκει στην πρώτη κατηγορία.

Resident Evil 2 + Resident Evil 3 + spin of = ...

Raccoon-City-01-thumb.jpgΓια να τα πάρουμε από την αρχή, το ORC δεν έχει καμία σχέση με τη σειρά όπως τη γνωρίζουμε και αυτό είχε γίνει ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε. Το παιχνίδι της Slant Six είναι ένα spin of, action shooter με έμφαση στο συνεργατικό παιχνίδι και το multiplayer. Αλλά από εκεί και πέρα, οι δημιουργοί "κέντησαν" με την ασέβεια τους. Έπρεπε να διαλέξουν περιοχές από τη σειρά, οπότε η Racoon City φάνταζε ως η πιο λογική. Και επειδή ιστορία δε φρόντισαν να δημιουργήσουν εκ νέου, είπαν να εκμεταλλευτούν μία από τις ήδη υπάρχουσες, που διαδραματίζονται στη Racoon City. Kαι ο κλήρος έπεσε στο Resident Evil 2 (με λίγο RE3 μέσα).

Φυσικά, για να είναι πιο "πιασάρικος" ο τίτλος, έπρεπε να μπει στην κεντρική ιστορία και ένας βασικός χαρακτήρας της σειράς και ο τυχερός ακούει στο όνομα "Leon S. Kennedy", τον οποίο και κυνηγάμε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Εμείς αναλαμβάνουμε το ρόλο μιας επίλεκτης ομάδας τεσσάρων ατόμων υπό τις οδηγίες της Umbrella.

Raccoon-City-02-thumb.jpgΑπώτερος σκοπός μας είναι να βρούμε πληροφορίες και να συλλέξουμε τους θανατηφόρους ιούς που έχουν εξαπλωθεί στην πόλη και μετατρέπουν κάθε ζωντανό οργανισμό σε αιμοδιψή τέρατα. Αντίπαλοί μας, πέρα από τα ζόμπι και τα B.O.W.s, θα είναι και η UBCS, μια ομάδα μισθοφόρων, η οποία προστατεύει το δημιουργό του ιού, Birkin. Το Οperation Racoon City χρησιμοποιεί περιοχές που συναντήσαμε στα Resident Evil 2 και 3, ενώ χρησιμοποιούνται και μουσικά θέματα (ή παραπλήσια αυτών) που έμειναν βαθιά χαραγμένα μέσα στο μυαλό μας, όπως το Moonlight Sonata του Resident Evil 1.

Κατά την ταπεινή μας άποψη, η Capcom έπρεπε να επιλέξει είτε να δημιουργήσει ένα σοβαρό Resident Evil shooter, ακολουθώντας (σεναριακά) τα μονοπάτια των πρώτων επεισοδίων, είτε ένα γνήσιο spin-off τελείως διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Το να προσθέτει σε ένα παιχνίδι shooter (με μία απαξιωτική ιστορία για την σειρά), σημεία με μερικά "hints" και ήχους των πολυαγαπημένων επεισοδίων, δεν μπορεί ούτε κατά διάνοια να μας προκαλέσει κάτι διαφορετικό πέρα από θυμό για την ασέβεια της ίδιας της εταιρίας προς τα παιχνίδια της.

Gameplay

Raccoon-City-03-thumb.jpgTo πόνημα της Slant Six είναι ένα third person action/ shooter, που -όπως προαναφέραμε- διαδραματίζεται σε διάφορες περιοχές της Raccoon City, οι οποίες είναι χωρισμένες σε Chapters που μπορούμε να παίξουμε όποτε θέλουμε, αρκεί να τα έχουμε τερματίσει έστω και μία φορά στο single player. Σκοπός μας είναι να διασχίσουμε τις πίστες, συλλέγοντας σημαντικά αντικείμενα και, φυσικά, εξοντώνοντας εκατοντάδες ζόμπι και στρατιώτες. Οι εχθροί είναι τόσοι πολλοί, που κάνουν άλλα παιχνίδια του είδους -όπως το παρόμοιο Left 4 Dead, που μάλλον αποτέλεσε πηγή έμπνευσης- να φαίνονται πολύ... μικρά μπροστά του. Εμείς, στο διάρκειας τεσσάρων ωρών campaign, εξολοθρεύσαμε σχεδόν 900 εχθρούς. Χωριό ολόκληρο!

Η κάλυψη πίσω από αντικείμενα παίζει βασικό ρόλο στο ORC, αλλά δυστυχώς πολλές φορές παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα. Ακόμα και αν καλυπτόμαστε, τα εχθρικά πυρά μπορεί να βρουν τον στόχο τους, ενώ η κάμερα πολλές φορές μας εμποδίζει να πυροβολήσουμε όταν καλυπτόμαστε πίσω από γωνίες. Tέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως με τη χρήση του LB, ο χαρακτήρας μας βγάζει το δευτερεύον όπλο του και με τη χρήση μόνο του δεύτερου αναλογικού μοχλού, πυροβολά αυτόματα προς τους εχθρούς.

{PAGE_BREAK}

Do you feel... buggy?

Αν το gameplay ήταν ωραίο και ενδιαφέρον, έχουμε την εντύπωση πως κανείς δε θα είχε πρόβλημα που το franchise πήρε τέτοιες ατραπούς, αλλά είναι τόσο αδιάφορο, που ο τερματισμός του ORC μετατρέπεται σε αγγαρεία. Η συνεχής επανάληψη εχθρών, περιοχών και μεθόδων εξόντωσης αυτών των εχθρών, κουράζουν πολύ σύντομα τον παίκτη που θα επιλέξει το μοναχικό sigle player campaign και όχι να διασχίσει τη Raccoon City με παρέα. Με τρεις φίλους ακόμα, ο τίτλος της Slant Six δεν φαντάζει καλύτερος, αλλά τουλάχιστον υπάρχουν οι φίλοι μας για να κάνουμε το "καλαμπούρι" μας. Σημαντική θέση στο παιχνίδι καταλαμβάνουν και τα δεκάδες bugs και glitches, που μας κάνουν να μένουμε με το στόμα ανοιχτό, διερωτώμενοι αν η Capcom πέρασε το παιχνίδι έστω και μία ώρα από beta testing. Οι εχθροί κολλούσαν σε τοίχους και διάφορα εμπόδια, οι lickers κρέμονταν από το ταβάνι με το ένα χέρι όταν τους εξοντώναμε, τα zombies έκαναν respawn μέσα από τοίχους και πόρτες, παρατηρήσαμε ακόμα και σφαίρες "κολλημένες" στον... αέρα σαν να έχουμε σταματήσει το χρόνο.

Η AI κυμαίνεται επίσης σε τραγικά επίπεδα. Οι σύμμαχοί μας κάνουν του κεφαλιού τους στις μάχες, δεν καλύπτονται σωστά, τους είδαμε ακόμα και να πεθαίνουν μόνοι τους, πέφτοντας συνεχώς μέσα σε φλόγες. Αντιστοίχως τραγική είναι και η νοημοσύνη των εχθρών, με τους στρατιώτες να έχουν το "φθηνό" κόλπο να πυροβολούν μόνο εμάς από τεράστια απόσταση, ενώ όταν βρίσκονται κοντά τυγχάνει, απλά, να μας κοιτάζουν, παραμένοντας άπραγοι. Όσο για τα zombies και τα B.O.W.s, εδώ θα εκπλαγείτε με τη διστακτικότητά τους να μας επιτεθούν ορισμένες στιγμές, ενώ άλλες φορές δεν μας επιτρέπουν καν να σηκωθούμε από το έδαφος, χτυπώντας μας αλύπητα.

Multiplayer και οπτικακουστικός τομέας

Raccoon-City-04-thumb.jpgΤο Operation Raccoon City, ως γνήσιο shooter που επιζητά τα λεφτά των οπαδών της σειράς, δε θα μπορούσε να μην διαθέτει ένα βαθύ multiplayer mode τεσσάρων εναντίον τεσσάρων παικτών. Το ORC διαθέτει όλα τα modes που έχει συνηθίσει κάποιος φίλος του είδους, από versus μέχρι και capture the flag (ή catch the virus sample για το συγκεκριμένο παιχνίδι), ενώ υπάρχει και ένα ξεχωριστό mode ονόματι "Heroes", στο οποίο περιλαμβάνονται όλοι οι πρωταγωνιστές (καλοί ή κακοί) που συναντήσαμε στα RE2 και RE3. Leon, Jill, Ada, HUNK και πολλοί άλλοι κάνουν την εμφάνισή τους προς τέρψη των οφθαλμών των οπαδών της σειράς.

Αυτό που μας πείραξε, είναι ότι στα διαδικτυακά παιχνίδια δεν έχουμε για αντιπάλους μόνο τους τέσσερις χρήστες της αντίπαλης ομάδος, αλλά και πολλά zombies. Μπορεί να ακούγεται ενδιαφέρουσα ως πρόκληση, αλλά στην πράξη η επιλογή αυτή μπερδεύει αρκετά τον παίκτη και του αποσπά την προσοχή από τους σημαντικούς εχθρούς, τους αντίπαλους χρήστες δηλαδή. Τέλος, να σημειώσουμε ότι σπάνια συναντήσαμε κάποιο lag ή delay και αυτό χάρη στους καλούς servers της εταιρίας.

Raccoon-City-05-thumb.jpg Στον τομέα των γραφικών, το παιχνίδι της Slant Six δεν εντυπωσιάζει στο γενικότερο σύνολό του. Αν και οι χαρακτήρες είναι καλοσχεδιασμένοι, όλα τα υπόλοιπα στοιχεία είναι αρκετά σκαλοπάτια χαμηλότερα. Τα μετρίως σχεδιασμένα περιβάλλοντα και τα πολύ κακά physics, τα οποία κάποιες φορές λάμπουν διά της απουσίας τους (αναρωτιόμαστε πώς χρησιμοποιήθηκε η μηχανή γραφικών havok) είναι ίσως τα σημαντικότερα αρνητικά σημεία στην τεχνολογία του τίτλου. Επίσης, ορισμένα εφέ όπως το αίμα των εχθρών όταν εξαφανίζονται (που κοχλάζει σαν βραστό νερό) ή οι φλόγες, θα μας κάνουν να γυρίσουμε πίσω στο χρόνο με τον πρόχειρο σχεδιασμό τους.

Τα μουσικά κομμάτια, τώρα, δεν συγκλονίζουν με την ποιότητά τους και θα μας κάνουν να τα "προσέξουμε" κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού μόνο όταν παίζουν συγκεκριμένοι ήχοι που παραπέμπουν στα προηγούμενα παιχνίδια. Οι φωνές των χαρακτήρων, πέρα από τους ηθοποιούς που έχουν δανείσει και στο παρελθόν τις φωνές τους στους βασικούς ήρωες, είναι απογοητευτικές. Οι φωνές, το "χρώμα" και οι διάλογοι που λαμβάνουν χώρα στον τίτλο αγγίζουν (και ξεπερνούν) τα όρια των b-movies (ακόμα και για τα δεδομένα της σειράς Resident Evil, που είναι βαθύτατα επηρρεασμένη από αυτήν την κατηγορία ταινιών). Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το βογκητό που βγάζουν οι θηλυκοί χαρακτήρες όταν εκτελούν roll, που είναι σαν να ξεπήδησαν από... ροζ ταινία.

 

Πού πας βρε Capcom;

Και κάπου εδώ φτάνουμε στο τέλος της παρουσίασης του νεότερου Resident Evil. Συγχωρέστε μας αν ήμασταν κάτι παραπάνω από σκληροί με το παιχνίδι της Capcom, αλλά ως οπαδοί της σειράς, θλιβόμαστε να βλέπουμε τέτοιες προσπάθειες, που "φωνάζουν" από μακριά ότι ο μόνος λόγος δημιουργίας τους είναι το κέρδος και η εκμετάλλευση της αγάπης των οπαδών για το θρυλικό αυτό franchise.

Raccoon-City-07-thumb.jpgΌπως αναφέραμε και μέσα στο κείμενο, οι δημιουργοί δεν καταστάλαξαν στο τι ήθελαν να παρουσιάσουν, και προσέφεραν μία απαράδεκτη μίξη spin-off παιχνιδιού με λίγο από τα αγαπημένα Resident Evil 2 και 3. Τραγικό σενάριο που θα κάνει τους φίλους της σειράς να αναφωνούν σε κάθε λεπτό των cut scenes, κάκιστο και επαναλαμβανόμενο gameplay, πάρα πολλά bugs, μέτρια γραφικά και ήχος, και μια πολλή μικρή διάρκεια, συνδυάζονται θανατηφόρα για τον εγκέφαλο του gamer που θα επιλέξει την πρόταση της Capcom. Το μόνο που διασώζει την κατάσταση είναι το συμπαθητικό multiplayer και co op mode, αλλά πραγματικά αξίζει να χαλάσετε τα λεφτά (και τις καρδιές σας) μόνο για αυτό;

Γιάννης Σκουλουδάκης

Θετικά

  • Συμπαθητικό multiplayer και co-op
  • Η μικρή του διάρκεια

Αρνητικά

  • Κακό gameplay με πολλά προβλήματα
  • Πολλά bugs
  • Δραματική Α.Ι.
  • Κατακρεουργημένο σενάριο
  • Μέτρια γραφικά και ήχος
  • Το όνομα "Resident Evil" στο εξώφυλλο

Βαθμολογία

Γιάννης  Σκουλουδάκης

Κατάγομαι από τα όμορφα Χανιά, είμαι απόφοιτος λογιστικής και ένα από τα αγαπημένα μου hobbies είναι τα βιντεοπαιχνίδια με τα οποία γαλουχήθηκα από μικρή ηλικία με τα κλασσικά Tetris, Μariο, Contra, συνέχισα με τα αγαπημένα Tomb Raider και Resident Evil και μέχρι και σήμερα συνεχίζω να μαγεύομαι από αυτά. Μεγάλη μου λατρεία επίσης αποτελεί ο κόσμος του Tolkien και ασχολούμαι πολύ και με τον κόσμο των αθλημάτων (ποδόσφαιρο και μπάσκετ κυρίως)!

Συμμετεχουν

Δείξε μου και άλλα...