Ταυτότητα

Ultimate Marvel Vs. Capcom 3

Ultimate Marvel Vs. Capcom 3

Edition: N/A Genre: Fighting Διάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1-2 Ανάπτυξη: Capcom Ημ. Έκδοσης: 18/11/2011
PEGI: 12 Εκδότης: Capcom Πλατφόρμες: PS Vita, Xbox 360, PlayStation 3


Πώς στέκεται το απολαυστικό fighter της Capcom στο PSVita;

Περίπου πέντε μήνες μετά την κυκλοφορία του στις οικιακές κονσόλες, το Ultimate Marvel vs Capcom 3 κάνει την εμφάνισή του στο PlayStation Vita. Ουσιαστικά, έχουμε να κάνουμε με ένα απλό port, το οποίο μεταφέρει σχεδόν 100% αυτούσια την εμπειρία του παιχνιδιού από τις κονσόλες, χωρίς όμως να προσθέτει τίποτα καινούργιο. Τα γραφικά του Ultimate Marvel vs Capcom 3 διαφημίζουν τις δυνατότητες της φορητής κονσόλας της Sony, αφού έχουν μεταφερθεί αυτούσια από τις οικιακές κονσόλες και μάλιστα οι πίστες φαίνονται ακόμα πιο όμορφες και ζωντανές χάρη στην, ομολογουμένως, εξαιρετική οθόνη του Vita. Η ταχύτητα του παιχνιδιού έχει διατηρηθεί αναλλοίωτη, χωρίς καμία πτώση του frame rate, ενώ τα loadings είναι επίσης σύντομα. Συνολικά, έχουμε να κάνουμε με έναν άψογο τεχνικό τομέα.

Ultimate_Marvel_PSV_01.jpg

Ο χειρισμός του UMvsC3 δουλεύει χωρίς πρόβλημα, παρόλο που το Vita έχει δύο λιγότερα κουμπιά από τα PS3/ Xbox 360, μιας και ούτως ή άλλως αυτά ήταν αφιερωμένα σε συντομεύσεις. Το d-pad του Vita -αν και σχετικά μικρό- είναι ικανοποιητικό και γενικότερα το μοντέλο χειρισμού στη φορητή κονσόλα της Sony δουλεύει χωρίς προβλήματα. Το easy mode -με την εκτέλεση ειδικών κινήσεων με ένα πλήκτρο- επιστρέφει, ενώ έχει προστεθεί και η δυνατότητα ελέγχου του χαρακτήρα μας μέσω της οθόνης αφής. Εδώ, απλά, ακουμπάμε την οθόνη στο σημείο που βρίσκεται ο εχθρός μας και ο χαρακτήρας μας ξεκινάει να εκτελεί combos και super moves αυτοματοποιημένα. Σε αυτό το mode δεν υπάρχει καμπύλη εκμάθησης, στρατηγική ή οτιδήποτε ενδιαφέρον. Επίσης, στο easy mode απουσιάζουν πολλά από τα εργαλεία του συμβατικού μοντέλου χειρισμού. Ως συνέπεια, όταν χρησιμοποιήσαμε αυτό το μοντέλο χειρισμού online, ο εχθρός μας εκμεταλλεύτηκε τις περιορισμένες επιλογές που είχαμε -στον αμυντικό κυρίως τομέα- και μας ισοπέδωσε. Όταν επιλέξουμε τα touch controls, τα κανονικά πλήκτρα συνεχίζουν να λειτουργούν αλλά, πρακτικά, είναι πολύ δύσκολο να συνδυαστούν αυτά τα δύο χαρακτηριστικά. Τελικά, τα touch controls δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα gimmick, το οποίο δεν προσθέτει τίποτα ουσιαστικό.

Ultimate_Marvel_PSV_04.jpg

Σε επίπεδο περιεχομένου, η έκδοση του UMvsC3 για Vita είναι πανομοιότυπη με τις εκδόσεις για τις οικιακές κονσόλες. Περιέχονται όλοι οι χαρακτήρας που υπήρχαν στα PS3 και Xbox 360 και οι Jill/ Shuma Gorath εξακολουθούν να προσφέρονται μέσω DLC. Σε επίπεδο περιεχομένου και μηχανισμών, η νέα έκδοση του τίτλου είναι πανομοιότυπη με τις εκδόσεις για τις οικιακές κονσόλες και μπορείτε να μάθετε περισσότερα στοιχεία για αυτές από το αντίστοιχο review. Αξίζει να σημειώσουμε ότι με το πρώτο δωρεάν update του παιχνιδιού προστίθεται το mode Heroes and Heralds, το οποίο έγινε διαθέσιμο δωρεάν και στις οικιακές εκδόσεις του παιχνιδιού λίγο μετά την κυκλοφορία του. Στο Heroes and Heralds μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο παρατάξεις, ανάλογα αν θέλουμε να πάρουμε το μέρος του Galactus ή να τον σταματήσουμε. Η μόνη διαφορά είναι ότι, αν πάρουμε το μέρος του boss του παιχνιδιού, οι χαρακτήρες μας αποκτούν μία μεταλλική απόχρωση, όπως ακριβώς οι κλώνοι που χρησιμοποιεί ο Galactus στον πρώτο γύρο της μονομαχίας εναντίον μας κατά τη διάρκεια του arcade mode.

Ultimate_Marvel_PSV_08.jpg

Στο offline mode υπάρχει ένα υποτυπώδες και αδιάφορο mini-campaign, όπου εξοντώνοντας τους αντιπάλους κερδίζουμε κάρτες, οι οποίες μας δίνουν επιπλέον ικανότητες -από αύξηση της δύναμής μας μέχρι αυτόματη άμυνα και άλλα χαρακτηριστικά. Η αλήθεια είναι ότι το "grinding" για να ξεκλειδωθούν οι νέες κάρτες είναι κάπως βαρετό, αλλά προχωρώντας στο mode αυτό, ξεκλειδώνονται νέες επιλογές στη στρατηγική μας και πράγματα που προηγουμένως δεν ήταν δυνατά. Το Heroes and Heralds διαθέτει και online mode, όπου οι παίκτες χωρίζονται στις ομάδες που προαναφέραμε και μάχονται μεταξύ τους. Το mode αυτό έχει κάποιο ενδιαφέρον, αλλά δεν μπορεί να καλύψει την έλλειψη offline περιεχομένου, ενώ στο online απευθύνεται σε κάπως πιο πιστό κοινό, που έχει την όρεξη να πειραματιστεί και να ανακαλύψει τις νέες δυνατότητες που αποκαλύπτονται.

Το online mode του παιχνιδιού, μας επιτρέπει -όπως και στις εκδόσεις για τις κονσόλες- να αγωνιστούμε σε ranked και player matches, με τη δεύτερη επιλογή να επιτρέπει να επιλέξουμε rematch ή να ξαναπαίξουμε με τον ίδιο αντίπαλο αλλάζοντας χαρακτήρα. Επίσης, επιστρέφει η δυνατότητα να αφήσουμε το παιχνίδι να ψάχνει πιθανούς αντιπάλους ενώ παίζουμε στο Arcade mode. Αξίζει να αναφερθεί ότι έχουμε τη δυνατότητα να αποκλείσουμε τους παίκτες που χρησιμοποιούν touch controls. Το matchmaking στην έκδοση του Vita παρουσιάζει προβλήματα και διαπιστώσαμε ότι ήταν δύσκολο να βρούμε αντιπάλους. Όταν τελικά παίξαμε με διαδικτυακούς αντιπάλους, υπήρχε κάποιο lag, αλλά οι μάχες, κατά τα άλλα, κύλησαν ικανοποιητικά και ήταν απόλυτα playable. Μιας και το UMVSC3 δεν αποτελεί ουσιαστικά καινούργιο παιχνίδι, οι παίκτες που συναντήσαμε ήταν πολύ ισχυροί. Αυτό σημαίνει ότι το matchmaking του παιχνιδιού χρίζει βελτιώσεων, αλλά σε επίπεδο επιλογών το online mode του τίτλου είναι επαρκές.

Εν κατακλείδι, το Ultimate Marvel vs Capcom 3 αποτελεί μία πιστή μεταφορά του αρχικού παιχνιδιού στη φορητή κονσόλα της Sony. Ως port, η εν λόγω έκδοση είναι πολύ καλή και υστερεί μόνο στον τομέα του matchmaking, το οποίο παρουσιάζει προβλήματα. Ωστόσο, δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο που θα μπορούσε να προσελκύσει όσους έχουν ήδη αγοράσει το παιχνίδι στα PS3 και Xbox 360. Τα μειονεκτήματα της οικιακής έκδοσης του παιχνιδιού -όπως το φτωχό offline περιεχόμενο- παραμένουν μεν, αλλά συνολικά το UMvsC3 παραμένει μία πολύ καλή πρόταση για όσους θέλουν έναν αξιόλογο fighting τίτλο για τη φορητή τους κονσόλα.

Νίκος Καβακλής

Θετικά

 • Εξαιρετικά γραφικά
 • Άψογη και άρτια -τεχνικά- μεταφορά ενός πολύ καλού παιχνιδιού
 • Ενδιαφέρουσα αλληλεπίδραση με την έκδοση PS3 του τίτλου (ανταλλαγή DLC, χρήση του Vita ως controller)

Αρνητικά

 • Προβλήματα στο matchmaking
 • Σχετικά φτωχό περιεχόμενο
 • Δεν προσφέρει τίποτα επιπλέον σε σχέση με τις εκδόσεις Xbox 360/ PS3

Βαθμολογία

Συμμετεχουν

 • Φοβερο εε και στο vita μαλιστα αρχιζω τωρα διαβασμα του review edit- ( Δεν προσφέρει τίποτα επιπλέον σε σχέση με τις εκδόσεις Xbox 360/ PS3) υπαρχουν ομως παιδια που προτιμουν να παιξουν καποια παιχνιδια σε φορητη κονσολα, βασικα ειναι μια exrta επιλογη το που θα το παρει κάποιος, εγω π.χ θα το επαιρνα στο vita

 • Πολύ καλό παιχνίδι αλλά
  "Ουσιαστικά, έχουμε να κάνουμε με ένα απλό port, το οποίο μεταφέρει σχεδόν 100% αυτούσια την εμπειρία του παιχνιδιού από τις κονσόλες, χωρίς όμως να προσθέτει τίποτα καινούργιο."
  Η έκδοση του 360 μαζί και με Arcade Stick, το κάνει αυτό αδιάφορο.

 • Κανανε πολυ καλη δουλεια στην μεταφορα πραγματι, όμως οπως αναφερθηκε και πιο πανω Το βασικοτερο σε τετοια παιχνιδια ειναι ο χειρισμος και το online και σε αυτο δεν συγκρινεται με μια home konsola με ενα arcade stick η fight pad

 • Eξαιρετικό από τα καλύτερα του VITA

 • φαινεται πολυ καλο...το πανομοιτυπο με τις οικιακες εκδοσεις port εχει και τα θετικα του και τα αρνητικα του..για touch controls θα μπορουσαν να ειχαν παρει παραδειγμα απο το ssfiv του 3DS..
  καλο review Nick.

 • Καλό review, απλά να πώ και εγώ ότι είναι εντυπωσιακότατο ένα τόσο απαιτητικό γραφικά παιγνίδι να βγαίνει σε handheld και μάλιστα με σταθερό framerate που είναι το βασικότατο σε αυτού του είδους τα παιγνίδια ..
  Επίσης, να προσθέσω ότι υπάρχουν μερικά νέα features που κάνουν το Vita version άξιο αγοράς ακόμα και γι'αυτούς που έχουν το console version .. Πέρα από το replay και spectator mode, το σημαντικότερο είναι ίσως το ότι μπορείς να δείς στο training mode τα διάφορα hitboxes του παιγνιδιού .. Για όσους ασχολούνται εντατικά με fighting games αυτό είναι πολύ βασικό αφού μπορείς να αναλύσεις τις επιθέσεις του κάθε χαρακτήρα αναλυτικότερα με αυτό το feature .. Είναι χαρακτηρηστικό ότι σε μερικά streams μάλιστα που έβλεπα πρόσφατα, όταν γινόταν κάτι που δεν καταλάβαιναν ακριβώς, έλεγαν "Get the VITA" :P

 • Νίκο τα γραφικά είναι υποδεέστερα δεν το πρόσεξες?(Πολύ θα ήθελα να είναι τα ίδια) Το ακίνητο καράβι που κανονικά πετάει δεν το πρόσεξες στα backgrounds? Γενικά σε πολλές πίστες υπάρχουν παγωμένα sprites τα οποία είναι ολοζώντανα στις οικιακές κονσόλες. Επίσης τα εφέ είναι χαμηλότερης ανάλυσης και έντασης.

 • Όπως και να έχει οι κάτοχοι του vita αρχίζουν να έχουν κανα δυο καλά παιχνίδια

 • Αυτή Nike μου είναι και η επιτυχία ,ότι είναι πιστό 100 % απο τις εκδόσεις των μεγαλύτερων αδελφών του :) :) :)

 • @saturn 32 Δεν θέλω να σε προσβάλω αλλά δες στο youtube οτι δεν είναι ούτε 90% πιστό στα γραφικά

 • @vasilas432 δεν με προσβαλεις καθόλου καλε μου φίλε, απο το you tube στον λέω σαν συμβουλή,ποτε να μην κρίνεις τα γραφικά κάποιου παιχνιδιού :)

 • @vasilas432 όταν έχεις το παιχνίδι μπροστά σου στην οθόνη 5 ιντσων του vita μπροστά σου, με το contrast κ τα χρώματα που υπάρχουν δεν παίζει κανένα ρόλο αν κινείται πχ των background. (Αν κ πχ στο SSFIV του 3DS κάνει μπαμ η ακινησία, όμως άλλα τα δεδομένα εκεί)Αντιθέτως επειδή μιλάμε για φορητή κονσόλα τηρουμένων των αναλογιών το αποτέλεσμα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό. Σε καμία περίπτωση δεν θα έλεγα ¨πάρε την έκδοση ps3/360¨ γιατί τα γραφικά είναι καλύτερα κ νομίζω ότι ξεφεύγουμε λίγο από την ουσία. Κ όσο για τα εφέ των κινήσεων συγκεκριμένες super moves όπως του doctor strange κ dormanmu μου έκαναν πολύ μεγαλύτερη εντύπωση στο vita μιας εξαιτίας εν μέρη κ της ποιότητας της οθόνης της φορητής κονσόλας και φυσικά το contrast. Όσο για την ανάλυση... εννοείται ότι δε θα μπορούσε να είναι η ίδια αλλά ούτε κ χρειαζόταν. Στο youtube δε ξέρω πως φαίνεται αλλά η ανάλυση πάει πακέτο με το μέγεθος της οθόνης κ στο vita δε βλέπεις ούτε ένα μέτριο pixel, αλλά όλα είναι στην εντέλεια.

 • @saturn 32
  Δεν αναφέρομαι σε λεπτομέριες γενικά. Εκεί τα γραφικά είναι ίσως τα ίδια. Υπάρχουν πράγματα ακίνητα στα backgrounds όπως η γαλέρα των vickings σε μια πίστα που αντί να πηγαίνει προς τον παίκτη και να φεύγει στο Vita είναι ακίνητη μπροστά απο τα υπόλοιπα backgrounds. Επίσης σε μια πίστα με κάτι μικρά ρομποτάκια που πάνε πέρα δώθε στο Vita είναι νεκρά. Γενικά σε όλες τις πίστες υπάρχουν πολλές μειώσεις. Τα backgrounds είναι κάτι ανάμεσα σε Super Street Fighter IV στο 3DS και στα home editions UMvsC

 • Οντος έτσι είναι όπως τα λέει πιο πάνω ο φίλος και αυτό με το backround είναι ολοφάνερο μιας και η γαλέρα των vicking ( Που πλησιάζει απο μακριά) ηταν πάντα απο τα πιο εντυπωσιακά backround,το 100% είναι υπερβολικό σίγουρα,αλλα απο την άλλη είναι λογικό να γίνουν κάποιες τέτοιες "παραχωρήσεις" το παιχνίδι παίζει όπως φαίνεται κανονικά στην βάση του και αυτό σίγουρα το έχουνε καταφέρει καλά.

 • @nick Συμφωνώ απόλυτα στο σχόλιο σου απλά εμένα η αποχή της κινούμενης γαλέρας με χάλασε. Επίσης νομίζω στην τελευταία πίστα που υπάρχει ένα τεράστιο ρομπότ που κάνει διάφορα, στο Vita είναι επίσης ακίνητο. Οκ όλα τα άλλα και η ανάλυση και το framerate και τα εφφέ και γενικότερα οι πίστες, είναι super. Στην Vita έκδοση άλλωστε έχω σκοπό να πάρω το παιχνίδι. Τώρα το 100% σε μεταφορά γραφικών χωρίς παραχωρήσεις υπάρχει και ακούει στο όνομα: BlazBlue: Continuum Shift Extend. Τα γραφικά είναι απλά τα ίδια με τις home edition plus όμως το κόντραστ και τα χρώματα της καταπληκτικής οθόνης του Vita. Περιμένουμε παρουσίαση απο το Gameover (Τώρα αναφέρομαι στον Καλλίφα).