Ταυτότητα

Capcom Digital Collection

Capcom Digital Collection

Edition: N/A Genre: Action Διάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1-2 Ανάπτυξη: Capcom Ημ. Έκδοσης: 30/03/2012
PEGI: 16 Εκδότης: Capcom Πλατφόρμες: Xbox 360


Μία ματιά στις XBLA προτάσεις της Capcom

Είναι αλήθεια ότι είχαμε καιρό να δούμε κάποια συλλογή βιντεοπαιχνιδιών, και όπως φαίνεται η Capcom βρήκε την ευκαιρία να καλύψει αυτό το κενό. Η νέα της πρόταση έρχεται να μας προσφέρει οκτώ τίτλους του Xbox Live Arcade, που συμπεριλαμβάνουν καινούριες δημιουργίες, αυτούσιες μεταφορές παλιών παιχνιδιών αλλά και ορισμένα remakes. Δυστυχώς, υπάρχει έντονη ανομοιογένεια στην ποιότητα των επιλογών ενώ, κατά τον γραφόντα τουλάχιστον, θα ήταν προτιμότερη μία συλλογή με εξ ολοκλήρου retro επιλογές που θα μας ταξίδευαν στο παρελθόν.

Πριν περάσουμε στους διάφορους τίτλους που περιέχει το εν λόγω “πακέτο”, δε γίνεται παρά να σχολιάσουμε το εξαιρετικά αδιάφορο κεντρικό μενού. Η επιλογή του παιχνιδιού με το οποίο θέλουμε να ασχοληθούμε γίνεται μέσω ενός εντελώς υποτυπώδους μενού, που σίγουρα δεν προδιαθέτει για μία δουλειά που έγινε με όρεξη, αλλά σίγουρα για το εντελώς αντίθετο. Υποθέτουμε ότι δε θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να προστεθούν έστω ορισμένες επιγραμματικές πληροφορίες για τον κάθε τίτλο.

Super Street Fighter II Turbo HD Remix
Αναμφίβολα το καλύτερο κομμάτι της συλλογής, η συγκεκριμένη εκδοχή του Street Fighter καταφέρνει άψογα να δημιουργήσει αισθήματα νοσταλγίας για την εποχή που ασχοληθήκαμε με τα πρώτα βήματα ενός franchise, το οποίο έμελλε να γίνει μία από τις σημαντικότερες fighting σειρές. Τα ανασχεδιασμένα γραφικά έρχονται να προσφέρουν ένα ιδιαίτερα όμορφο και έντονα χρωματισμένο οπτικό αποτέλεσμα, που εναρμονίζεται πλήρως με τη retro αισθητική του τίτλου, ενώ το gameplay, εκτός ορισμένων προσθηκών, παραμένει ευχάριστα αναλλοίωτο. Η δυνατότητα για online ή offline αναμετρήσεις μεταξύ φίλων είναι εδώ για να δώσει διάρκεια στον τίτλο, με fighting μηχανισμούς που ακόμα και μετά από χρόνια δεν έχουν χάσει την αίγλη τους.

Capcom_digital_collection_01.jpg

Final Fight: Double Impact
O τίτλος αποτελεί φόρο τιμής σε μία εποχή όπου τα arcades βρίσκονταν στη χρυσή εποχή τους -όσον αφορά τη χώρα μας τουλάχιστον. Το Final Fight αποτελούσε μία από τις επικρατέστερες επιλογές για τα "εικοσάρικά" μας χάρη στη δυνατότητα που μας έδινε για ανελέητο “ξύλο”. Το ιδιαίτερα απλοϊκό gameplay του σημαίνει ότι θα ασχοληθείτε και θα ευχαριστηθείτε τον συγκεκριμένο τίτλο κυρίως λόγω της νοσταλγίας που προκαλεί, καθώς δεν αργεί να κουράσει. Εκτός, όμως, από το Final Fight, υπάρχει και η επιλογή ενός ακόμα κλασσικού arcade τίτλου με το Magic Sword. Το τελευταίο αποτελεί έναν platform τίτλο, όπου καλούμαστε να φτάσουμε στην κορυφή ενός πύργου χειριζόμενοι τον πολεμιστή μας. Η καινοτομία του τίτλου βρισκόταν στη δυνατότητα που είχαμε να βρούμε βοηθούς που μας ακολουθούσαν, βοηθώντας σημαντικά στην αντιμετώπιση των εχθρών, σε έναν τίτλο που και πάλι η αίσθηση της νοσταλγίας υπερτερεί αυτής του επαναλαμβανόμενου gameplay.

1942: Joint Strike
Το κλασσικό shooter του 1984 επιστρέφει πλήρως ανανεωμένο με τρισδιάστατα γραφικά αλλά και νέες δυνατότητες επίθεσης, που έρχονται να προσφέρουν σημαντική βοήθεια σε έναν τίτλο που καταφέρνει να είναι ακόμα πιο δύσκολος από το ήδη σαδιστικό πρωτότυπο. Η ασταμάτητη δράση είναι το σήμα κατατεθέν, καθώς σπάνια θα βρεθείτε σε σημείο που θα αφήσετε το πλήκτρο για τους πυροβολισμούς, με την οθόνη να γεμίζει συνεχώς από εχθρικά οχήματα, ενώ τα τεράστια bosses έρχονται να προσφέρουν μοναδική πρόκληση μέσα από τον καταιγισμό πυρών. Δυστυχώς, η διάρκειά του είναι αρκετά μικρή -ακόμα και αν λάβουμε υπόψη την arcade φύση του- αλλά τουλάχιστον το multiplayer, σε online και offline επίπεδο, έρχεται να ανεβάσει ακόμα περισσότερο τον πήχη της διασκέδασης.

Capcom_digital_collection_06.jpg

Super Puzzle Fighter II Turbo HD Remix
Μία κλασσική συνταγή puzzle παιχνιδιού με την προσθήκη χαρακτήρων από το Street Fighter έρχεται να προσφέρει μία εξαιρετικά εθιστική πρόταση. Σκοπός μας είναι να ενώνουμε κομμάτια κύβων με ίδιο χρώμα, με τέτοιους συνδυασμούς και combos ώστε να γεμίζουμε την οθόνη του αντιπάλου μας, οδηγώντας τον στην ήττα του. Το γρήγορο gameplay και οι αστραπιαίες στρατηγικές κινήσεις που απαιτούνται θα καταφέρουν να σας κρατήσουν στη λογική του “ακόμα ένα ματς”, ιδίως αν βρεθείτε αντιμέτωποι σε αμφίρροπα παιχνίδια μεταξύ άλλων παικτών.

Bionic Commando Rearmed 2
Μία περίεργη επιλογή έχουμε εδώ, καθώς το δεύτερο μέρος της σειράς που αναβίωσε η Capcom για τις online υπηρεσίες των Xbox 360 και PlayStation 3 είναι και το πιο αδύναμο, ενώ σίγουρα το πρώτο Bionic Commando Rearmed θα αποτελούσε σαφέστατα μία πιο λογική και ελκυστική πρόταση. Αλλαγές που έγιναν στον τρόπο αλμάτων με τη χρήση του γάντζου, καθιστούν τα platform κομμάτια προβληματικά, φτάνοντας πολλές φορές σε σημείο να προκαλέσουν έντονο εκνευρισμό. Ο προβληματικός σχεδιασμός των επιπέδων δε βοηθάει στη συνολική κατάσταση, όπου πολλές φορές μας ωθούσε σε… leaps of faith προκειμένου να βρούμε τη σωστή διαδρομή.

Capcom_digital_collection_05.jpg

Wolf of the Battlefield: Commando 3
Άλλη μία αναβίωση παλιάς σειράς με τη μορφή sequel, που αφορά το Commando του 1985. Χειριζόμαστε έναν από τους τρεις “macho” χαρακτήρες σε ισομετρική προοπτική, σε έναν τίτλο όπου η δράση δεν σταματάει ποτέ αλλά ούτε και εξελίσσεται. Αποτελεί έναν ιδιαίτερα απλοϊκό τίτλο, όπου απαιτείται απλά η εξόντωση των εχθρών, σημαδεύοντας με το δεξί αναλογικό μοχλό ενώ κινούμαστε με τον αριστερό. Τα καρτουνίστικα γραφικά και το χιούμορ που υπάρχει στον τίτλο θα βοηθήσουν για να περάσουν ευχάριστα τα πρώτα επίπεδα, αλλά ο τίτλος δε θα αργήσει να φτάσει σε σημείο να γίνει κουραστικός ακόμα και με τη συμμετοχή κάποιου φίλου σε co-op.

Rocketmen: Axis of Evil
Σίγουρα ο πιο αδύναμος τίτλος του πακέτου το –μάλλον άγνωστο- Rocketmen αποτελεί το δεύτερο τίτλο του πακέτου που εφαρμόζει την ισομετρική κάμερα, αλλά αυτή τη φορά χωρίς να καταφέρνει ούτε πρόσκαιρα να προσφέρει κάποια δόση διασκέδασης. Η προβληματική κάμερα συχνά δεν επέτρεπε να βλέπουμε διαδρόμους ή ακόμα και τη δράση που εκτυλισσόταν, σε έναν τίτλο όπου η δράση είναι απλά αδιάφορη ενώ τα RPG στοιχεία δεν καταφέρνουν να προσφέρουν κάποιο βάθος.

Flock
Ένα αρκετά διασκεδαστικό puzzle παιχνίδι, όπου με τη χρήση ενός UFO θα πρέπει να τρομάζουμε διάφορα… πρόβατα, κοτόπουλα, γουρούνια και αγελάδες προκειμένου να τα μεταφέρουμε προς το κεντρικό διαστημόπλοιο. Κάθε ζώο έχει τη δική του ιδιαιτερότητα, όπως η δυνατότητα των προβάτων να συρρικνώνονται όταν περνάνε από νερό, προσφέροντας ορισμένες ενδιαφέρουσες καταστάσεις στα 60 συνολικά επίπεδα. Η χιουμοριστική αισθητική του τίτλου είναι διάχυτη, προσφέροντας ένα ευχάριστο οπτικοακουστικό αποτέλεσμα με τα ολιγόλεπτα επίπεδα να έχουν την απαραίτητη χρονική διάρκεια ώστε να μη γίνονται κουραστικά σε περίπτωση αποτυχίας αλλά και επανάληψης για την επίτευξη καλύτερου ρεκόρ.

Νικόλας Μαρκόγλου

Θετικά

  • Χαμηλή τιμή διάθεσης
  • Κάποιες πολύ καλές προτάσεις

Αρνητικά

  • Ορισμένοι τίτλοι που ποιοτικά δεν έχουν καμία θέση στη συλλογή
  • Το αρκετά "άσχημο" κεντρικό μενού

Βαθμολογία

Νικόλας  Μαρκόγλου

Η αγάπη του Νικόλα για το gaming ξεκίνησε από πολύ νωρίς χάρη στο Atari 2600. Έκτοτε, το πάθος του για τα βιντεοπαιχνίδια αυξήθηκε με γεωμετρικούς ρυθμούς με ιδιαίτερη έμφαση στο console gaming και ιδίως στα FPS, action-adventure και οτιδήποτε έχει την indie “ταμπέλα”. Ο κινηματογράφος έρχεται στην πολύ κοντινή δεύτερη θέση στα χόμπι του, παρακολουθώντας ένα μεγάλο εύρος ταινιών από την αξεπέραστη εποχή του ασπρόμαυρου σινεμά μέχρι τα blockbusters του “ψηφιακού” Hollywood.

Συμμετεχουν