Η εξέλιξη του εθισμού...

Όταν η αδρεναλίνη του Freestyle Motocross, συνδυάζεται με τα "αρρωστημένα" ακροβατικά των Trials, το αποτέλεσμα είναι εθιστικό. Είναι ασύλληπτα εθιστικό. Η RedLynx -στούντιο της Ubisoft- μας το έδειξε το 2009 με το Trials HD, έναν αποκλειστικό τίτλο του Xbox Live Arcade που κανείς δεν τον περίμενε, αλλά τελικώς, όλοι έπαιξαν. Χρειάστηκε να περάσουν τρία ολόκληρα χρόνια για να δούμε την πετυχημένη συνταγή να εξελίσσεται. Τα πολλά λόγια, όμως, είναι φτώχεια: το Trials Evolution είναι εδώ, έτοιμο να δοκιμάσει τις δυνατότητές μας πάνω στους δύο τροχούς, αλλά κυρίως να παίξει με τις αντοχές μας... στα retries.

Το Trials Evolution κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες στο Xbox Live Marketplace και δεν είναι τυχαίο που, σχεδόν, όλοι καταπιάστηκαν μαζί του. Ήδη έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ στην πλατφόρμα της Microsoft, κάτι που, αν και θα έπρεπε, δε μας κάνει καθόλου εντύπωση. Πρόκειται για μία arcade πρόταση, με θέμα το motocross και τα ακροβατικά του αθλήματος των trials. Κοινός παρονομαστής στο όλο εγχείρημα είναι ο Νεύτωνας και οι νόμοι του περί βαρύτητας. Τα physics που χρησιμοποιούνται στον τίτλο της RedLynx είναι η παράμετρος που ο παίκτης πρέπει να δουλέψει περισσότερο στο μυαλό του. Ο εγκέφαλος του παίκτη, κατά τη διάρκεια του Trials Evolution, επεξεργάζεται ταχύτατα έναν πολύπλοκο αλγόριθμο, στον οποίο το κάθε χιλιοστό παίζει καθοριστικό ρόλο. Παράδοξο, αλλά ισχύει.

Ο Νεύτωνας και οι δύο τροχοί...

Μην τρομάζετε, η εξοικείωση με το gameplay έρχεται στα πρώτα πέντε λεπτά ενασχόλησης -εντάξει, θα φάτε μερικά "καπάκια" μέχρι να συνηθίσετε τις ξερογκαζιές. Η συνταγή είναι απλή: γκάζι, φρένο στις δύο σκανδάλες του χειριστηρίου, την ώρα που το σώμα του αναβάτη καθορίζει το κέντρο βάρους και υποχρεώνει τον εμπρόσθιο τροχό της μηχανής να τον ακολουθεί. Η προοπτική της κάμερας, αλλά και του gameplay γενικότερα, βαδίζει στις δύο διαστάσεις. Δηλαδή, η μοτοσυκλέτα κινείται σε μία ευθεία νοητή γραμμή, πάνω στην οποία δεκάδες εμπόδια, ράμπες και παγίδες προκαλούν τον παίκτη, άλλοτε με ευγένεια και άλλοτε με περίσσιο θράσος.

Στο νέο τίτλο της σειράς Trials, το περιεχόμενο είναι αυτό που θα εντυπωσιάσει περισσότερο, καθώς από πλευράς gameplay δεν υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις από το Trials HD. Η εταιρία, στο Trials Evolution, φρόντισε να εμπλουτίσει τόσο το Single Player όσο και το ολοκαίνουργιο Multiplayer Mode με μπόλικο υλικό. Σε όλα τα modes υπάρχουν διαθέσιμες τέσσερις -πέντε για όσους έχουν αποκτήσει ένα συγκεκριμένο achievement στο Trials HD- μοτοσυκλέτες, χαμηλού και μεγάλου κυβισμού. Το ταξίδι ξεκινάει με το απλό δίχρονο 125άρι, ενώ στην πορεία μηχανάκια 250 και 450 κυβικών είναι έτοιμα προς "εξημέρωση". Για να έχει ο παίκτης δικαίωμα να οδηγήσει μία μοτοσυκλέτα, θα πρέπει να περάσει από τεστ οδήγησης, κάτι που ουσιαστικά αποτελεί το turorial του τίτλου. Επίσης, για πρώτη φορά δίνεται η ευκαιρία για αλλαγή της εξωτερικής εμφάνισης τόσο των μοτοσικλετών, όσο και του αναβάτη.

Όσον αφορά το single-player κομμάτι, υπάρχουν δεκάδες διαδρομές κλιμακωτής δυσκολίας, η ολοκλήρωση των οποίων προϋποθέτει το ξεκλείδωμα των επόμενων, με το γνωστό σύστημα μεταλλίων που συναντάμε συνήθως στους racing τίτλους. Το συμπλήρωμα 135 μεταλλίων, δίνει στον παίκτη πρόσβαση στην κατηγορία των Extreme διαδρομών, όπου εκεί τα πράγματα είναι... σαδιστικά δύσκολα, με τα retries να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Τέλος, ένα Tournament Mode, με ήδη γνωστές διαδρομές, δοκιμάζει το πόσο διαβασμένος είναι -χωροταξικά- ο παίκτης.

UFO, Monkey Ball και...σκι

Για να χαλαρώσει από τις απαιτήσεις των διαδρομών, ο παίκτης μπορεί να κάνει διαλλείματα σε μία συλλογή από πολύ εμπνευσμένα mini-games, που πολλές φορές δεν έχουν καμία σχέση με μοτοσυκλέτες. Επί παραδείγματι, μπορεί να πιλοτάρει ένα UFO, να χειριστεί μία μπάλα σε σκηνικό που θυμίζει Monkey Ball ή ακόμη και να κάνει κατάβαση με πέδιλα του σκι. Και εδώ, τα physics "κόβουν και ράβουν" τη δράση.

Πριν περάσουμε στο Multiplayer, πρέπει να κάνουμε μία αναφορά στην εξαιρετική προσθήκη του Track Editor, όπου ο παίκτης έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει δικές του διαδρομές και να τις μοιραστεί με την κοινότητα, που ήδη έχει δημιουργήσει κάποιες πολύ καλαίσθητες δημιουργίες. Η όλη σύλληψη μοιάζει αισθητά με τη "Create and Share" νοοτροπία των LittleBigPlanet. Το περιεχόμενο που δημιουργείται από τους χρήστες, θεωρούμε πως ήταν κίνηση "ματ" από τη RedLynx, μιας και αυτομάτως η διάρκεια ενασχόλησης με τον τίτλο εκτινάσσεται στα ύψη.

{PAGE_BREAK}

Βάζουμε κόντρα;

Το Trials Evolution είναι από τους λίγους τίτλους που ανεβάζουν την ανταγωνιστικότητα μεταξύ των παικτών στα ύψη. Ο τίτλος "ζει και αναπνέει" για κόντρες, τόσο με βάση τα χρονόμετρα των online leaderboards, όσο και με άμεση επαφή μέσω του νέου multiplayer mode. Για οτιδήποτε κάνει ο παίκτης, το παιχνίδι φροντίζει να τον ενημερώνει για το τι έχουν κάνει οι φίλοι της λίστας του στο Xbox Live, στον αντίστοιχο τομέα. Μάλιστα, σε όλες τις διαδρομές υπάρχουν ghosts -απενεργοποιούνται από το μενού των επιλογών- με τους χρόνους της friendlist, κάτι που δίνει κίνητρο στον παίκτη να συνεχίσει και να τους καταρρίψει -μπορεί ακόμη να δει και τα replays τους, ώστε να "κλέψει" κόλπα και τακτικές.

Από την άλλη, υπάρχει και η δυνατότητα για άμεση "σύγκρουση" μέσω του νεοεισαχθέντος mode, όπου έως και τέσσερις φίλοι μπορούν να κοντραριστούν μέχρι τελικής πτώσεως. Ευχάριστο είναι το γεγονός ότι υπάρχει και δυνατότητα για τοπικές αναμετρήσεις στην ίδια οθόνη. Τα παράπονα που μπορούμε να κάνουμε για το Multiplayer Mode αφορούν τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε παίζοντας στο διαδίκτυο, όπως lag, tearing της οθόνης και συχνές αποσυνδέσεις από τα lobbies. Υποθέτουμε πως τα προβλήματα οφείλονται στην υπερβολική κίνηση των servers και ελπίζουμε ότι θα διορθωθούν σύντομα.

Τεχνικά, το Trials Evolution διαπρέπει. Πέραν της εξωπραγματικής δυνατότητας της μηχανής να επεξεργάζεται με ευκολία τα physics, τα γραφικά είναι αξιοπρεπέστατα. Το σκηνικό στο Evolution ξεφεύγει από τα κλειστά και σκοτεινά δωμάτια του Trials HD, με πιο φυσικά τοπία και ανοιχτούς/ φωτεινούς χώρους να καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των διαδρομών. Επίσης, θα αποδόσουμε... kudos στην ομάδα ανάπτυξης για τους εξαιρετικά σύντομους χρόνους φόρτωσης. Δεν ξέρουμε πόσο ευχάριστη θα ήταν η εμπειρία αν για κάθε retry θα έπρεπε να περιμένουμε έστω και για τρία δευτερόλεπτα.

Εθισμός σε εξέλιξη...

Εν τέλει, το Trials Evolution είναι, όντως, εξέλιξη για τη σειρά, αφού καταφέρνει να είναι πολύ ανώτερο -σε όλους τους τομείς- σε σχέση με τον προκάτοχό του. Το περιεχόμενο είναι μπόλικο, αλλά γίνεται ακόμη περισσότερο αν αναλογιστούμε πως η κοινότητα καθημερινά θα το εμπλουτίζει με τις δημιουργίες της. Το νέο multiplayer mode νομίζουμε πως ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόταν ένας τέτοιος τίτλος, ωστόσο, τα μέχρι στιγμής προβλήματα αποτρέπουν τις αρετές του να ξεδιπλωθούν. Αυτό που έχει σημασία όμως, είναι ότι έχουμε να κάνουμε με μία από τις καλύτερες προτάσεις του Xbox Live Arcade, που είναι σε θέση να επαναπροσδιορίσει τους ορισμούς του εθισμού και της ανταγωνιστικότητας. Με ή χωρίς ευγενή άμιλλα...

Σάκης Καρπάς

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: Racing, SportsΔιάθεση: XBLA
Αριθμός παικτών: 1-4Ανάπτυξη: RedLynxΗμ. Έκδοσης: N/A
PEGI: 12Εκδότης: Microsoft StudiosΠλατφόρμες: Xbox 360

Θετικά

 • Ασύλληπτα εθιστικό
 • Μπόλικο περιεχόμενο
 • Εξαιρετική χρήση των online leaderboards, που δίνει κίνητρο στον παίκτη
 • Κίνηση "ματ" η προσθήκη του Track Editor
 • Οι Extreme διαδρομές είναι σαδιστικά δύσκολες
 • Το νέο Multiplayer Mode...

Αρνητικά

 • ...που όμως αντιμετωπίζει προβλήματα (lag, tearing, συχνές αποσυνδέσεις κλπ)
 • Οι Extreme διαδρομές είναι σαδιστικά δύσκολες
 • Αποχαιρετίστε το πλήκτρο "Β" του χειριστηρίου...

Βαθμολογία

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Ο Μάιος στο Xbox Live Gold
Ενδιαφέροντας μήνας με Metal Gear Solid V, Vanquish και άλλα!
Τι φέρνει ο Απρίλιος στους Gold members του Live
"Δυνατός" μηνάς με Dead Space 2 και Assassin’s Creed: Syndicate.
Ξεκίνησε το Spring Sale της Microsoft
Παρά πολλά παιχνίδια με μειωμένες τιμές έως και 65%.
Ο Μάρτιος 2018 στο Xbox Live Gold
Με Trials of the Blood Dragon, SuperHot, Brave: The Video Game και Quantum Conundrum.
Ο Φεβρουάριος 2018 στο Xbox Live Gold
Με Shadow Warrior, Assassin’s Creed Chronicles: India, Split/Second και Crazy Taxi.
Τεστάρετε τις γνώσεις σας επάνω στη σειρά Final Fantasy
 Επετειακό κουίζ πριν τη λήξη των εορτασμών.
Ο Ιανουάριος 2018 στο Xbox Live Gold
The Incredible Adventures of Van Helsing III, Tomb Raider Underworld και Army of Two.
Ο Δεκέμβριος στο Xbox Live Gold
Με Warhammer End Times- Vermintide και Child of Eden.
Και στο Switch τo Max: The Curse Of Brotherhood
Τέσσερα χρόνια μετά την κυκλοφορία του στις πλατφόρμες της Microsoft.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • ωραίο review Σάκη...εντάξει για τον τίτλο τι να πω, όσοι το έχουν δοκιμάσει ξέρουν περί τίνος πρόκειται...εγώ το μόνο που θα αναφέρω είναι ότι άνετα θα έδινα και 60 ευρώ για αυτόν τον τίτλο αν θα κυκλοφορούσε σε retail. Στα αρνητικά όντως υπάρχει ένα θεματάκι στο online το οποίο πιστεύω να το διορθώσουν σε κάνα update...όσο για τα υπόλοιπα αρνητικά, γι' αυτό τον αγαπάμε τον τίτλο...είναι αποκλειστικά για μαζοχιστές:P (το αριστερό χέρι έχει βγάλει κάλους από το συνεχές πάτημα του restart...και το δεξί έχει πάθει αγκύλωση από τα checkpoint...και αυτό στην προσπάθεια να πάρω 2 χρυσά στο Hard χθες που μου πήρε γύρω στις 3 ωρίτσες:P )

 • Τα είπε όλα ο Σάκης , το game είναι φοβερό, απλά εθιστικό , μην το χάσει κανείς !

 • to multi έχει γεμίσει και βάλανε και άλλους server γιατί δεν έφτανε...

 • Ωραιο review για εναν αριστο τιτλο Σακη...Εβαλα να παιξω ενα μισαωρο την Παρασκευη και ξεκολλησα..... Σαββατο βραδυ!!! Παιχνιδαρα με τα ολα της, με εκπληκτικους μηχανισμους φυσικης, εμπλουτισμενη με τοσα modes για να παιζουμε μεχρι το επομενο trials!
  Φανταστειτε ενα trials για φορητη κονσολα...Μονο αυτο εχω να πω ;-)

 • Όντως,πληρέστατο το Review Σάκη και το Trials Evolution είναι αυτό ακριβώς που περιγράφεις.Ένα τίτλος στον οποίο μπορείς να αφιερώσεις και 40 ώρες και πάλι να μη βαριέσαι.Όσο για τις Extreme πίστες,καλύτερα να γίνεται σύγκριση στα Retries,γιατί είναι απάλευτες. Παιχνιδάρα και,όπως είπε και ο JIMIS F1, και 60€ να έκανε,θα τα άξιζε.

 • με έχετε ψήσει πάρα πολύ άσχημα με όσα γράφετε. το 1ο δεν με είχε τρελάνει επειδή ήταν σε κλειστό περιβάλλον αλλά αυτό το θέλω σαν τρελός.

 • Κατατοπιστικοτατο, καλογραμμενο και ουσιώδες review, εμένα με έπεισε με τη πρώτη ευκαιρία θα βάλω πόντους το ένα το έχω κατα ευχαριστηθεί !!!!
  Μπράβο Σάκη

 • ''Αποχαιρετίστε το πλήκτρο "Β" του χειριστηρίου...''

  Γιατι αυτο?

 • Προφανώς είναι χιούμορ φίλε Generalassault, μιας και ο παίκτης σπαμάρει ασύστολα το συγκεκριμένο πλήκτρο.

 • Διαφωνώ με το "Αποχαιρετίστε το πλήκτρο "Β" του χειριστηρίου..." ... μιας και οι πιθανότητες είναι να αποχαιρετίσετε "ολόκληρο" το χειριστήριο σε μια στιγμή αδυναμίας που θα πετάει προς κάποιον τοίχο ή πάτωμα ..... :-)

  Όπως και να έχει ... δεν παύει να είναι ένα από τα πιο εθιστικά παιχνίδια που υπάρχουν. Οι ώρες περνάνε χωρίς να το καταλάβετε και το μόνο που ακούγεται από το δωμάτιο είναι ... "άλλη μια φορά ακόμη" .... (εκτώς από τα βρισίδια χαχαχα)

 • Πολύ καλό review Σάκη,θα το πάρω μέσα στο καλοκαίρι!

 • πολύ ωραίο και πλήρεστατο review Σάκη! το παιχνίδι φαίνεται πολύ ενδιαφέρον και αξίζει κανείς να το δοκιμάσει.

 • Συμφωνώ σε όλα με το Σάκη, όποιος έχει xbox live και έχει οδηγήσει έστω και παπάκι δεν πρέπει να το χάσει αυτό το παιχνίδι.Δε νομίζω να υπάρχει άλλο arcade παιχνίδι που να αξίζει τόσο τα λεφτά του.

 • 1200 msp έχει ;;

 • Nαι nikos1608...Και αξιζει μεχρι και το τελευταιο msp cent!!!! :-p

 • Τα παίρνετε απο την Micro Donkey 60cc!!!!!
  Παιχνιδάρα! Διασκέδαση, ορισμός του ανταγωνισμού, οργή, ιδρώτας, ικανοποίηση, αγαλλίαση, κτλ.
  Ηδη υπάρχουν 300.000 άτομα στα Leaderboards. Του αξίζει. 21 φίλοι στην Friend list μου το έχουν ήδη και κάθε μέρα αυξάνονται. Τυχαίο; Δεν νομίζω καθόλου.
  Υ.Γ. Ο Κούλης έχει σχολείο και ο Γίωργος διαβάζει. :P

 • Με την ευκαιρία να καταγγείλω και τον εορτάζοντα NikeFerrari πως έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχη με τους φοβερούς χρόνους που έχει ήδη πετύχει στις περισσότερες πίστες ! :)

 • Πολύ βελτιωμένο και οπτικά και σε modes και επιλογές απο το πρώτο που ήδη ήταν πολύ καλό ! είναι ιδιαίτερη πόρωση και δεν νομίζω πως χάνεται αυτό το παιχνίδι

 • Nike το βράδυ θα σε πάτησω στα leader boards, war is coming

 • Νίκο, R το γκάζι, L φρένα, back παίρνεις αμέσως Platinum! :P
  Γαβρίλη, σε πολύ λίγες είμαι πρώτος. Επικεντρώθηκα στις πολύ δύσκολες. Τώρα θα επιστρέψω στις αρχικές να δούμε τι θα καταφέρω.
  Πάντως στο All-time Score Leaderboard είμαι πρώτος γατάκια!

 • @Nike...Γιώργο στο all-time Leaderboard είσαι πρώτος επειδή δεν έχω τρέξει ακόμα σε όλες τις πίστες:P

 • Ήμουν βιαστικός για το review, οπότε δεν έκατσα να ασχοληθώ με τους χρόνους. Αν όμως το κάνω, η καριέρα σας τελειώνει εδώ. Τιγράκια...

 • trials + geometry wars >>> all the retail games out there

 • Το πρωτο δεν το τερματισα και το βαρεθηκα ευκολα αλλα διαβαζωντας τα σχολια των υπολοιπων παιδιων φαινεται βελτιωμενο το δευτερο και το εχετε λιωσει. Σκεφτομαι να το αγορασω και να συνεχισω με αυτο....
  YΓ. Θα παω να το αγορασω τελικα μαζι με το FEZ...

 • Γιώργο προλαβαίνεις να κρυφτείς γιατί to Witcher 2 δεν ήρθε ακόμα :P
  Παίδες δε χάνεται το Evolution, αξίζει και τα 1200MSP γιατί είναι o ορισμός ενός τέλειου sequel. Πλέον lag στο online δεν υπάρχει αλλά το tearing -ειδικά σε supercross- παραμένει.

 • Φοβερό και αρκετά εθιστικο , ωραίος Σάκη μου ,μια χαρά review ,το παιχνίδι το προτείνω ανεπιφύλακτα

 • παιχνιδαρα με τα ολα του..παροτι το πρωτο δεν με ειχε ενθουσιασει (ηταν πολυ σκοτεινο)
  αυτο ειναι αλλη μπαλα...

 • Έχει να πέσει όχι απλά λιώσιμο, εξαΰλωση θα έλεγα καλύτερα.

 • σακη αν ξερεις υπαρχει πιθανοτητα να το βγαλουν σε retail?γιατι να στερουν αυτο το διαμαντακι απο (λιγουςεστω) gamers που δεν εχουν συνδεδεμενη την κονσολα με το διαδυκτιο(οπως εγω).το πρωτο παντως κυκλοφορησε και το απολαυσα οσο τιποτα.εθιστικοτατο....

 • Πολυ καλη παρουσιαση,μπραβο,ειχα κατεβασει το trials HD λιγες εβδομαδες μετα την κυκλοφορια του χωρις να χω διαβασει καποιο revew απλα εχοντας παιξει το demo,ανελπιστα καλο και πανω απ'ολα εθιστικο.Αξιζει και πανω απο 1200 MP αν αναλογιστει κανεις οτι στο marketplace τα σαινια της Microsoft κοστολογουνε για το avatar κοστουμια του μιχαλακη τζακσον στα 400MP,ελεος,ρε Η Μ Α Ρ Τ Ο Ν που λεει και ο ξεδοντιαρης

 • Η πρωτη μου αγορα οταν βαλω MSP

 • Εγώ τρέχω για τα χρυσά αλλά ο Τζίμης άνοιξε βεντέτα με Κρητικό και τα έχω πάρει στο κρανίο. Κάτσε να αρχίσω να προσπαθώ για χρόνους, σας έφαγα όλους κατσούλια!

 • ^^...γατάκι:LOL::LOL:

 • Αυριο βαζω MSP και το περνω!!!
  Κουλη ετιμασου!

 • Σιχαίνομαι Motocross,physics και γενικά τέτοια games.Το Trials HD Παρόλο που μου έβγαλε το λάδι και δεν το έχω παίξει όσο θα ήθελα,το λατρεύω και το θεωρώ απότα καλύτερα games στο XBLA!!!
  Απλά δε χάνεται το Trials Evolution.

 • Μή το χάσετε...

 • εθιστικοτατο και μακαρι να ειχα xbox για αυτο το συγκεκριμενο παιχνιδι...γιατι οχι σε pc?!..
  καλο review σακαρε..

 • Μια ώρα έπαιξα και τώρα με τρώει το χέρι μου πότε θα το ξαναπιάσω... Ο εθισμός σε όλο του το μεγαλείο! :D

 • Τελικά δεν άντεξα σήμερα το τσιμπάω !!

 • τι παιχνιδαρα ειναι αυτη???? απιστευτο γενικως !!!!! θα ηταν αιτια να αγορασω xbox360. ευτυχως εχω.!

Τελευταία Σχόλια

Θα τιμηθεί στην έκδοση για pc..!!
Nα θες να παιξεις ολα τα παιχνιδια και να πρεπει να εχεις δυο κονσολες αναγκαστικα. Ευτυχως που τα 2...
Και 10 test DNA να μου εφερναν αν το παιδι μου δεν ηξερε να παιζει Bubble Bobble οπως ο πατερας του...
Bubble bobble είναι δύσκολο. Ψέμμα, πολύ δύσκολο
Άσε,άσε χθες μου έτυχε ένα skin που φοράει ο αγαπημένος μου streamer (όχι ο Νικόλας ) , σήμερα ειμου...
Ευτυχώς δεν λες τίποτα! Με τι μούτρα θα πήγαινα αύριο στο γυμνάσιο να συζητήσω με τους φίλους μου γι...
Εγω παιδια πιστευω οτι ο c64 ηταν η αρχη για τους home computer (θα μου πειτε ειχε βγει και ο spectr...
Ευτυχώς που δεν ζούμε Βέλγιο, θα χάναμε το " sense of pride and accomplishment for unlocking differe...
@ Dart2000: Χειροκροτητές θεωρώ όσους επιδοκιμάζουν σχόλια τα οποία θεωρώ υπερβολικά του στυλ "θα έδ...
Kαι τώρα εμείς που έχουμε περιορισμένο χρόνο λόγω twitch και instagram πως θα απολαύσουμε τα παιχνίδ...