Η Milestone δοκιμάζει την τύχη της στις λάσπες

Τελικά οι Ιταλοί της Milestone τείνουν να δημιουργήσουν τη δική τους παράδοση στους racing τίτλους. Εξασφαλίζοντας πάντοτε την επίσημη άδεια από τον εκάστοτε θεσμό, είναι εμφανές πως, σε ό,τι έχει να κάνει με τη σειρά WRC, μάλλον δε μπορούν να βρουν τον δρόμο τους, ενώ κοιτώντας την αντίστοιχη Superbike, αναμφίβολα έχουν "καθίσει αναπαυτικά" στην κορυφή. Η ανακοίνωση πως η Black Bean τους έχει αναθέσει την δημιουργία μιας πρότασης με θέμα το Motocross, αναμφίβολα γέμισε με χαρά τους φίλους των μηχανών, οπότε η παραλαβή του τίτλου για δοκιμή, συνοδεύθηκε από ένα εντονότατο αίσθημα ανυπομονησίας για το τι τελικά έχει καταφέρει η ομάδα από το Μιλάνο. Και μέχρι ένα βαθμό, το MUD: FIM World Championship δεν απογοητεύει.

Αναμφισβήτητα, οι αγώνες Motocross δεν έχουν την τιμητική τους σε ό,τι αφορά τα videogames, αν και στο παρελθόν αρκετές ήταν οι εταιρίες που σποραδικά προσπάθησαν να συλλάβουν την τρέλα αλλά και τον υψηλό βαθμό επικινδυνότητας του συγκεκριμένου αθλήματος. Η Milestone θέλοντας να προσεγγίσει ένα ευρύτερο κοινό, δημιούργησε το MUD: FIM World Championship έχοντας σαν σκεπτικό τη διασκέδαση και, φυσικά, όχι την εξομοίωση. Συνολικά ο τίτλος μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ένα απαιτητικό arcade racer και λαμβάνοντας υπόψιν τις δυσκολίες που συναντώνται στην ανάπτυξη ανάλογων προτάσεων, η συγκεκριμένη απόφαση είναι μάλλον η ιδανική. Αλλά μέχρι ενός σημείου.

Κράνος, γάντια και…επιλογές

Η πρώτη ευχάριστη εντύπωση δημιουργείται από το κεντρικό μενού, τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού, όσο και περιεχομένου. Το MUD: FIM World Championship έρχεται χωρισμένο σε τρεις ενότητες, με την κάθε μία να προσφέρει μία πληθώρα επιλογών. Η αρχή γίνεται με το Official mode, όπου οι παίκτες θα μπορέσουν, είτε να λάβουν μέρος σε κάποιο αγώνα, είτε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, το οποίο με τη σειρά του έχει βασιστεί στα όσα συνέβησαν πέρυσι. Τα νούμερα προκαλούν ζαλάδα και έτσι 84 οδηγοί, βρίσκονται μοιρασμένοι σε 32 ομάδες, εργοστασιακές και μη, ξεδιπλώνοντας τις ικανότητές τους σε 12 πραγματικές διαδρομές. Τα πάντα είναι σύμφωνα με τα δεδομένα της FIM και έτσι οι Ryan Villopoto, Tony Cairoli, Chad Reed, Ryan Dungey και Ken Roczen -για να αναφέρουμε μερικούς- θα βρεθούν στη σέλα 12 εργοστασιακών ομάδων, με ονόματα όπως KTM, Suzuki, Kawasaki, Yamaha και Husqvarna να προσθέτουν έναν αέρα γνησιότητας στο όλο δημιούργημα.

Οι μοτοσικλέτες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τις γνωστές MX1 και MX2 αν και σε ορισμένα events θα μπορούν να λάβουν μέρος αθλητές και των δύο κατηγοριών. Ιδιαίτερη θέση κατέχει και η επιλογή Monster Energy Motocross of Nation, με τους αγώνες να μεταφέρονται στο Saint-Jean-d'Angély της Γαλλίας, ωθώντας τους παίκτες να αλλάξουν τα όσα συνέβησαν εκεί πέρυσι και να γράψουν τη δική τους ιστορία.

Μια ματιά στο career mode

Αφήνοντας στην άκρη το Official mode, οι παίκτες θα στραφούν στο MUD World Tour, το οποίο είναι, πρακτικά, το γνωστό σε όλους career mode. Εδώ η εικόνα αποκτά έναν πιο προσωπικό χαρακτήρα, με το χρήστη να είναι σε θέση να επιλέξει έναν από τους τέσσερις διαθέσιμους αναβάτες –δυστυχώς δε μπορεί να δημιουργήσει κάποιον από το μηδέν- και σταδιακά να βελτιώνει τα χαρακτηριστικά του. Το World Tour είναι χωρισμένο σε ενότητες, με τα events να φτάνουν συνολικά το νούμερο των 55. Ουσιαστικά ο παίκτης καλείται να κερδίζει συνεχώς αγώνες, με τα χρήματα που αποκτάει να είναι σε θέση να ξεκλειδώνει ολοένα και περισσότερα events, να αποκτά πρόσβαση σε περισσότερα ακροβατικά καθώς και να βελτιώνει τα χαρακτηριστικά του. Σε επίπεδο αγώνων, την εμφάνισή τους κάνουν όλα όσα θα περίμενε κανείς και έτσι η λίστα αποτελείται από Elimination αναμετρήσεις, Head to Head Battles, Checkpoint Races και, τέλος, από Free Style Tricks.

Τα στατιστικά του κάθε αναβάτη χωρίζονται στις κατηγορίες Endurance, Instinct, Agility και Strength αν και το δυσάρεστο της υπόθεσης είναι πως τελικά όλα αυτά τα χαρακτηριστικά δεν επηρεάζουν στο παραμικρό την επίδοσή του στον δρόμο, έχοντας καθαρά διακοσμητικό χαρακτήρα.

Στον αντίποδα, το ευχάριστο είναι πως το World Tour διακρίνεται για την μεγάλη έκτασή του, αν και στο σημείο αυτό μάλλον ήρθε η ώρα να αφήσουμε στην άκρη τους αριθμούς και να ασχοληθούμε με το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι που το MUD: FIM World Championship προσφέρει. Επιλέγοντας κάποιο από τα 5 επίπεδα δυσκολίας, ο χρήστης μπορεί να φέρει τα πάντα στα μέτρα του -αξίζει να σημειωθεί πως οποιασδήποτε φύσης βοήθεια βλ. drive assists- απουσιάζει εντελώς. Ίσως για αυτόν τον λόγο η πρόκληση και, γενικότερα, η πίεση από τους αντιπάλους, να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

{PAGE_BREAK}

Μια καθαρά arcade πρόταση…

Ο έλεγχος της μηχανής είναι μια αρκετά εύκολη διαδικασία για τους μυημένους μηχανόβιους, αν και η αλήθεια είναι πως ο τίτλος γενικότερα συγχωρεί τα λάθη. Οι πτώσεις δεν είναι πάρα πολλές, οι αντίπαλοι δεν γίνονται σχεδόν ποτέ αφόρητα πιεστικοί, αφήνοντας τον παίκτη ελεύθερο να απολαύσει τις πραγματικά πανέμορφες διαδρομές. Όταν λαμβάνει χώρα κάποιος αγώνας, τα ακροβατικά απουσιάζουν εντελώς και μόνο το γνωστό Scrub κάνει την εμφάνισή του. Ουσιαστικά απαιτείται απλά και μόνο σωστός συγχρονισμός, μιας και αφού φορτίσει η ανάλογη μπάρα, ο αναβάτης θα πρέπει να αφήσει το πλήκτρο που μέχρι πριν από λίγο πατούσε παρατεταμένα. Αν όλα εκτελεστούν σωστά, η μηχανή θα αποκτήσει μια στιγμιαία ώθηση, ενώ στην αντίθετη περίπτωση θα επέλθει μια πτώση.

Φυσικά το arcade στοιχείο είναι διάχυτο παντού και έτσι πέρα από την επιλογή Scrub και τις ‘’ωθητικές’’ του επιπτώσεις, στη διάθεση του παίκτη βρίσκεται και ένα αναψυκτικό, η κατάποση του οποίου επιφέρει επίσης μια στιγμιαία επιτάχυνση. Συνολικά το όλο οικοδόμημα έχει χτιστεί με βάση τη διασκέδαση και με αυτό το σκεπτικό επιβάλλεται να κριθεί. Μπορεί στην ενότητα Free Style tricks τα ακροβατικά να εκτελούνται με απίστευτη ασάφεια και πολλές φορές στην τύχη, αλλά οι ίδιοι οι αγώνες έχουν το δικό τους ενδιαφέρον.

…με σοβαρά όμως προβλήματα

Πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει το οδόστρωμα, με τη λάσπη να επηρεάζει τη συμπεριφορά της μηχανής και τα αποτυπώματα του εμπρός να μεταβάλουν την οδηγησιμότητα της μηχανής που βρίσκεται ακριβώς πίσω. Όμως από ένα σημείο και έπειτα, τα αρκετά προβλήματα ή και παραλείψεις, θα δυσανασχετήσουν ακόμα και τους φανατικούς του είδους, κάνοντάς τους να αναζητούν κάτι πιο απαιτητικό και σαφέστατα πιο προσεγμένο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι επαφές με τους άλλους αναβάτες. Ουσιαστικά ποτέ δε θα επηρεάσουν την πορεία του ίδιου του παίκτη, ενώ πολλές φορές τα τεκταινόμενα επί της οθόνης, αναιρούν με χαρακτηριστική άνεση βασικούς κανόνες της φυσικής. Σαφέστατα ο καθένας θα ισχυριστεί πως στο βωμό του arcade γίνονται πολλές θυσίες, αλλά η Milestone μάλλον το παράκανε. Ακόμα ένα παράδειγμα λιτότητας είναι και η απουσία ελέγχου του σώματος του αναβάτη πάνω στη μηχανή, ενώ η όποια υποτυπώδη μετατόπιση εμπρός ή πίσω, δεν έχει κάποιο άμεσο αντίκτυπο στην προσγείωση της μοτοσικλέτας στο έδαφος. Και αν συνυπολογίσει κανείς τον ξεπερασμένο οπτικό τομέα αλλά και τον πραγματικά ανυπόφορο ήχο, τότε είναι πολύ πιθανό να κατακρίνει τα όσα του προσφέρει η Black Bean.

Ένας "λασπωμένος" απολογισμός

Όμως κάτι τέτοιο θα είναι άδικο. Προβλήματα υπάρχουν και μάλιστα αρκετά αλλά είναι εμφανές πως η Milestone από την αρχή στόχευε αλλού. Μπορεί ακόμα και σήμερα οι τίτλοι της να μαστίζονται από έντονα τεχνικά προβλήματα δικτυακής φύσεως, με τους servers να παραμένουν άδειοι, ενώ αν κάποιος επιχειρήσει να εισέλθει σε μια τέτοια αναμέτρηση, ας είναι εξοπλισμένος με τρομερή υπομονή. Αλλά στον αντίποδα οι αγώνες έχουν μια δική τους χάρη, έναν πραγματικά αξιοθαύμαστο ρυθμό, που θα κερδίσει όλους όσους τους δώσουν μια ευκαιρία.

Η ιταλική ομάδα ανάπτυξης κάνει μια χλιαρή είσοδο στη συγκεκριμένη κατηγορία, στοχεύοντας πρωτίστως στην αμεσότητα και όχι στην πληρότητα, μια απόφαση που θα ικανοποιήσει αρκετούς αλλά θα δυσαρεστήσει το κοινό του Motocross που αναζητεί μια ολοκληρωμένη racing εμπειρία στους δύο τροχούς, γεμάτη λάσπη, υψηλές ταχύτητες και εξωπραγματικά ακροβατικά.

Γιώργος Τσακίρογλου

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: RacingΔιάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1-14Ανάπτυξη: MilestoneΗμ. Έκδοσης: 04/05/2012
PEGI: 16Εκδότης: Black Bean GamesΠλατφόρμες: PC, Xbox 360, PlayStation 3

Θετικά

 • Πλήθος από αναβάτες και μηχανές
 • Οι διαδρομές διακρίνονται για τον ευφάνταστο σχεδιασμό τους
 • Απλό και άμεσο μοντέλο χειρισμού

Αρνητικά

 • Η πρόκληση βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα
 • Ξεπερασμένο οπτικός τομέας
 • Δικτυακοί αγώνες γεμάτοι τεχνικά προβλήματα
 • Οι ήχοι των εξατμίσεων είναι ανυπόφοροι
 • Πολύ απλό για τους απαιτητικούς φίλους των μηχανών

Βαθμολογία

Τα videogames για τον Γιώργο δεν είναι τρόπος ζωής. Η μεγάλη αγάπη του παραμένουν οι δύο τροχοί και -αναπάντεχα- ό,τι ψηφιακό προσπαθεί να τους μοιάσει. Τα χρόνια πέρασαν και πλέον τα "παιχνίδια" αποτελούν ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητα, αλλά πάντα ένα αναπόσπαστο κομμάτι της, όπως είναι η μουσική, οι βόλτες, τα ταξίδια και... οι σούζες (και μετά σου λέει πως μεγάλωσε).

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Παράνομα τα loot boxes στο Βέλγιο
Πρόστιμα και ποινές φυλάκισης σε όσους δεν συμμορφωθούν.
Ανακοινώθηκε το 11-11: Memories Retold
Ένα αφηγηματικό adventure του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ημερομηνία διάθεσης του Sonic Mania Plus
Κοντά μας στα μέσα Ιουλίου.
PS+ Μαΐου: Ακόμη ένας δυνατός μήνας για την υπηρεσία
Προετοιμασία για τη κυκλοφορία του Detroit και χαλάρωμα με Rayman!
Με προοπτική πρώτου προσώπου το Cyberpunk 2077
Χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και αυτή του τρίτου προσώπου.
Έρχεται υποστήριξη Discord Connectivity στο Xbox One
Για γεφύρωση της επικοινωνίας μεταξύ χρηστών One και PC.
Ανακοινώθηκε η ημερομηνία διάθεσης του Strange Brigade
Μαζί με Story trailer και ειδικές εκδόσεις.
Νέο trailer για το MotoGP 18
Προσπάθεια για την «απόλυτη αληθοφάνεια».
Νέο σκοτεινό trailer για το Dark Souls Remastered
Έκπτωση 50% για τους κατόχους της Prepare to Die Edition για υπολογιστές.
Διοργάνωση φιλανθρωπικού τουρνουά e-Sports
Η ελληνική κοινότητα του FIFA βάζει γκολ, για καλό σκοπό!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • Aντε ξεκινάω διάβασμα ...edit , δυστυχώς τα αρνητικά του τίτλου τον κάνουν αδιάφορο τουλάχιστον για εμένα και ειδικα το πρωτο

 • Δικτυακοί αγώνες γεμάτοι τεχνικά προβλήματα.πολυ κακο !!!!

 • Ενδιαφέρον θα έλεγα.Το φοβόμουν χειρότερο.

 • Όχι ρε !!!!! Μετά από τα μέτρια (reflex) εώς κακά (unleashed-alive) MX vs. ATV (τα μόνα motocross παιχνίδια στο PS3) περίμενα κάτι καλύτερο.

  Ειδικά ο βαρύγδουπος τίτλος (FIM Motocross World Championship !!!!) μου είχαν ανεβάσει τις προσδοκίες. Δυστυχώς οι πρώτες βαθμολογίες ξένων reviews με προσγείωσαν απότομα, και το review αυτό με αποτελείωσε. Πάει και τελείωσε, παιχνίδι μοτοσυκλέτας στο PS3, και ειδικότερα motocross δεν ευδοκιμεί.

 • Γιώργο είσαι πολύ καλός καλός άνθρωπος.Για το βαθμό το λέω.

 • Χεχεχεχεχε ναι το ξερω ειμαι ψυχαρα. Απλα διασκεδασα αρκετα με τον τιτλο και για αυτο του εβαλα το 6 :) Απο την αλλη διαφωνω με την κριτικη που εχει ασκηθει απο διαφορα αλλα μεσα. Ενταξει εχει θεματα αλλα δεν ειναι για πεταμα

 • Θα δοκιμάσω το demo και βλέπουμε.

 • εγω παντως το απολαμβανω.μου αρεσε αρκετα

 • Λάθος timing οι τύποι, αφού πριν από 1 μήνα βγήκε το Trials Evolution

 • @WillLaurence που αν και ειναι αρκετα διαφορετικο απο ενα πληρες μοτοκρος παιχνιδι δεν το εχει λιγο να βαλει κατο παιχνιδια που δεν εχουν καμια σχεσει με το ειδος του :P

 • @WillLaurence δίκιο έχεις,και ούτος ή άλλος το trials κάνει πόσο 10$ δεν ξέρω αλλά πάνω από 40$ που κάνει ετούτο δεν κάνει

 • Βασικα παιδια δεν υπαρχει μετρο συγκρισης αναμεσα στους δυο τιτλους, γιατι περα απο το διαφορετικο περιεχομενο, η διαφορα στην ποιοτητα ειναι...χαωδης

 • κριμα..δεν χτυπα με τιποτα τον ανταγωνισμο...περιμενουμε το SBK..

 • Καταλαβα,replica του trials.

 • Για ενοικίαση πάει και μετά βλέπουμε!

 • Να ρωτήσω κάτι. Τα Moto GP παιχνίδια βγαίνουν ακόμη? Ή σταματήσανε?

 • Βγαίνουνε, αλλά εκτός και αν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να θέλεις ειδικά τα MotoGP, θα σου έλεγα να προτιμήσεις τα SBK.

 • Ο μονος λογος για να αποκτησει καποιος εναν τιτλο της σειρας MotoGP, ειναι για να δει τον Rossi να κερδιζει με την Ducati (δεν τραβαει η ομαδα ουτε και φετος). Περα απο την πλακα, αν θα υπαρξει νεα δημιουργια απο την Capcom, παραμενει ακομα αγνωστο. Παντως φιλε μου Δημητρη στρεψου στα SBK. Οι δημιουργιες της Milestone ειναι απλα κορυφαιες.

Τελευταία Σχόλια

Θα τιμηθεί στην έκδοση για pc..!!
Nα θες να παιξεις ολα τα παιχνιδια και να πρεπει να εχεις δυο κονσολες αναγκαστικα. Ευτυχως που τα 2...
Και 10 test DNA να μου εφερναν αν το παιδι μου δεν ηξερε να παιζει Bubble Bobble οπως ο πατερας του...
Bubble bobble είναι δύσκολο. Ψέμμα, πολύ δύσκολο
Άσε,άσε χθες μου έτυχε ένα skin που φοράει ο αγαπημένος μου streamer (όχι ο Νικόλας ) , σήμερα ειμου...
Ευτυχώς δεν λες τίποτα! Με τι μούτρα θα πήγαινα αύριο στο γυμνάσιο να συζητήσω με τους φίλους μου γι...
Εγω παιδια πιστευω οτι ο c64 ηταν η αρχη για τους home computer (θα μου πειτε ειχε βγει και ο spectr...
Ευτυχώς που δεν ζούμε Βέλγιο, θα χάναμε το " sense of pride and accomplishment for unlocking differe...
@ Dart2000: Χειροκροτητές θεωρώ όσους επιδοκιμάζουν σχόλια τα οποία θεωρώ υπερβολικά του στυλ "θα έδ...
Kαι τώρα εμείς που έχουμε περιορισμένο χρόνο λόγω twitch και instagram πως θα απολαύσουμε τα παιχνίδ...