Ταυτότητα

Prototype 2

Prototype 2

Edition: N/A Genre: Action Διάθεση: Dionic
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: Radical Entertainment Ημ. Έκδοσης: N/A
PEGI: 18 Εκδότης: Activision Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3


Πρωτοτυπία...μηδέν

Υπάρχει μία πολύ συγκεκριμένη κατηγορία παιχνιδιών στην οποία ανήκουν τίτλοι όπως το Crackdown 2 και το Rainbow Six Vegas 2. Από μόνοι τους είναι εξαιρετικά παιχνίδια που όμως δεν προσφέρουν τίποτα περισσότερο από τους αντίστοιχους πρωτότυπους τίτλους. Και όταν λέμε τίποτα, το εννοούμε. Σε τέτοιες περιπτώσεις, περιμένει κανείς έστω μία βελτίωση και εμπλουτισμό των μηχανισμών. Αντιθέτως, όχι μόνο αυτά λείπουν αλλά και τα παιχνίδια αυτά στερούνται ενός νευραλγικού παράγοντα. Του παράγοντα “έκπληξη”. Εκεί που οι πρώτοι τίτλοι έρχονται και προσφέρουν προοδευτικά τα νέα στοιχεία, διατηρώντας φρέσκο το παιχνίδι για πολύ ώρα, στις συνέχειές τους, το γνωστό πακέτο προσφέρεται μονομιάς και βέβαια θεωρείται και δεδομένο από τον παίκτη. Ακριβώς τέτοια είναι και η περίπτωση του Prototype 2.

Πρόκειται για ένα παιχνίδι που από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό ενασχόλησης μαζί του, προσφέρει, είτε ελαφρώς παραλλαγμένα, είτε (συχνότερα) πανομοιότυπα, αυτά που προσέφερε το Prototype του 2009. Κινείται συνεχώς εκ του ασφαλούς, και ενώ σχεδόν όλα όσα κάνει σαν free roam τίτλος καταστροφής, τα κάνει άριστα, δεν μπορεί να απαγκιστρωθεί από τη συνολική μετριότητα.

Τι Mercer, τι Heller...

screen1_large-thumb.jpgΒρισκόμαστε στη Νέα Υόρκη, λίγα μόλις χρόνια μετά τα γεγονότα του πρώτου τίτλου, και η πόλη είναι χωρισμένη σε ζώνες ανάλογα με το βαθμό μόλυνσης της κάθε περιοχής από τον πειραματικό ιό που εξαπέλυσαν οι μυστικές παραστρατιωτικές και συνωμοτικές οργανώσεις και ο οποίος είχε μολύνει και τον πρωταγωνιστή του Prototype, Alex Mercer. O νέος πρωταγωνιστής, James Heller, είναι ένας στρατιώτης που έχοντας χάσει την οικογένειά του, βρίσκεται σε μία επιχείρηση του στρατού στην πλέον μολυσμένη ζώνη του Manhattan, όταν και στη συνάντησή του με το Mercer, προσβάλλεται από τον ιό και αποκτά αντίστοιχες και πιο εξελιγμένες δυνάμεις. Από κει και πέρα, ξεκινά μία ιστορία εκδίκησης που μέσα από τόνους αίματος και παραμορφωμένης σάρκας, ρίχνει και κάποιες λιγοστές αχτίδες φωτός στη συνολική συνωμοσία, με την απαραίτητη δόση ανατροπών που όμως είναι τόσο προβλέψιμες, που παύουν να είναι ανατροπές εν τη γενέσει.

Παρά την αξιοπρεπή γραφή και απόδοση του σεναρίου από τους ηθοποιούς, η ιστορία κινείται σε επίπεδα που δεν τα πιάνει το ραντάρ της ποιότητας, και παραμένει όπως και σε πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις, η δικαιολογία για να εξαπολυθεί το απόλυτο χάος, σε μία ήδη χαοτική Νέα Υόρκη.

Μεταλλαγμένος Σούπερ Ήρωας

screen11_large-thumb.jpgΣε έναν ανοικτό και πάλι χάρτη, αυτόν της Νέας Υόρκης, ο Heller κινείται με την άνεση super ήρωα, χάρη στην ικανότητά του να πηδάει ψηλά, να ολισθαίνει στον αέρα, να τρέχει με μεγάλη ταχύτητα και να εκτοξεύεται κατά βούληση. Οι ικανότητές του αυτές, όπως και κάθε άλλη ιδιότητα του, μέσα από έναν RPG σχεδιασμό που κρατάει μόνο τα βασικά (και καλά κάνει), βελτιώνονται σταδιακά, μέχρι σημείου που ο ήρωας γίνεται ανίκητος. Ο σχεδιασμός του παιχνιδιού, παρά τον open world χαρακτήρα του, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος και αυστηρά καθορισμένος με βάση τις αποστολές. Παράλληλα με τις κύριες που προωθούν την ιστορία, τρέχουν και δευτερεύουσες αποστολές που ανταμείβουν τον Heller με νέες Μεταλλάξεις, ή και βελτιώσεις αυτών που ήδη έχει. Την ίδια στιγμή, ο χάρτης είναι διάσπαρτος με ευκόλως εντοπιζόμενα collectibles που επίσης ανταμείβουν πλουσιοπάροχα σε δυνάμεις και ικανότητες.

Ο Heller είναι μία πολεμική μηχανή που σκορπάει το χάος. Οι μεταλλάξεις, τον μετατρέπουν άλλοτε σε κινούμενη σφύρα, άλλοτε σε θεριστική μηχανή και άλλοτε σε έναν φονικό ψαλιδοχέρη που με περισσή ευκολία μπορεί να χειριστεί και συμβατικά όπλα, άρματα και ελικόπτερα. Υπάρχουν και περιστάσεις που το μόνο που απαιτείται είναι η stealth προσέγγιση μιας κατάστασης, αλλά πρέπει να τονίσουμε ότι δε μιλάμε για stealth μηχανισμούς παρά για ένα mini game έως ότου να πετύχουμε το στόχο μας. Σε όλες τις περιπτώσεις ο χειρισμός είναι πολύ καλός και η αίσθηση της μάχης ικανοποιητική, παρότι συχνά, το πλήθος των εχθρών και το χάος το οποίο δημιουργείται δεν επιτρέπουν στον παίκτη να χαρεί ξεχωριστά μία μία τις ικανότητές του.

screen6_large-thumb.jpg

Οι εχθροί, είτε είναι μεταλλαγμένοι, είτε στρατιώτες, κυμαίνονται μεταξύ ανίσχυρων που απλά τρέφουν την πείνα του Heller και γεμίζουν τις μπάρες των ειδικών δυνάμεών του, και ισχυρότερων που απαιτούν πιο συγκεκριμένες στρατηγικές. Όπως και να’ χει το πράγμα, ο παίκτης δε θα μείνει παραπάνω από ένα λεπτό χωρίς μάχη μέσα στο παιχνίδι αν και αυτό μπορεί να αποδειχθεί κουραστικό σε κάποιες περιπτώσεις που το μόνο που θέλει κάποιος είναι να μετακινηθεί.

{PAGE_BREAK}

Το πρόβλημα με το gameplay του παιχνιδιού είναι το ίδιο με αυτό του πρώτου Prototype. Η ανακύκλωση των ίδιων ζητουμένων και των ίδιων μηχανισμών. Ουσιαστικά, πράγματα που ο παίκτης κάνει κατά την ελεύθερη μετακίνησή του στο χάρτη, ή στις δευτερεύουσες αποστολές, μακιγιάρονται με επιπλέον cinematics, ώστε να γίνουν τμήματα των βασικών αποστολών. Σε ένα παιχνίδι που από τη φύση του αυτά που έχει να προσφέρει, μέχρι να εξαντληθεί πλήρως το περιεχόμενό του, είναι 100% στοχευμένα και γνωστά, είναι μοιραίο αυτή η δομή να κοστίσει στο ρυθμό και στο κατά πόσο δε βαριέται ο παίκτης. Και ίσως είναι ευχής έργον που το Prototype 2 στην καλύτερη περίπτωση δεν υπερβαίνει τις 10 – 12 ώρες. Σε άλλες περιπτώσεις μία τέτοια διάρκεια φαντάζει μικρή για open world τίτλο, έχουμε όμως την εντύπωση ότι το Prototype δεν είναι ακριβώς Open World, ή καλύτερα, μεταμφιέζεται σε τέτοιο, ενώ από τη φύση του είναι ευθύγραμμο και προκαθορισμένο.

Τοπίο στην Ομίχλη

Το Prototype προσπαθεί, και εν μέρει επιτυγχάνει να αποδώσει την αίσθηση του χάους στο οποίο έχει περιπέσει η Νέα Υόρκη. Και αν στο πρώτο παιχνίδι αυτή η εικόνα σχηματιζόταν σταδιακά, εδώ ο παίκτης εισάγεται απευθείας στην κατεστραμμένη πόλη. Οι δρόμοι είναι γεμάτοι, είτε από απελπισμένο και αλλόφρον πλήθος, είτε από εκατοντάδες μεταλλαγμένους που αποτελούν εύκολη βορά στα νύχια-δρεπάνια-σφυριά του Heller. Σε αυτήν την κατάσταση, ένα είναι το πολύ απλό. Να δημιουργηθεί επιπλέον πανικός. Η δε ευκολία της κίνησης του ήρωα και η ταχύτητα μεταμφίεσης του, ουσιαστικά αναιρεί όλον εκείνον τον μηχανισμό του πρώτου παιχνιδιού που ο παίκτης προσπαθούσε να αποφύγει τον εντοπισμό του και όταν δεν το πετύχαινε, είχε να αντιμετωπίσει ισχυρές ομάδες καταδίωξης.

screen5_large-thumb.jpgΓια κάποιο λόγο, και η διαφυγή από τους καταδιώκοντες, και η αντιμετώπισή τους, έχει γίνει πολύ εύκολη υπόθεση στο Prototype 2. Τουτέστιν, το τίμημα για τον εντοπισμό από το στρατό, είναι μηδενικό. Μετά τη μέση, δε, του παιχνιδιού, είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που ο παίκτης δίνει σημασία στο αν εντοπίστηκε ή όχι. Δε βλέπουμε το λόγο γιατί να υπάρχει ένας ολόκληρος μηχανισμός που το ίδιο το παιχνίδι αίρει την αναγκαιότητα της ύπαρξής του.

Τεχνικά, υπάρχουν βελτιώσεις σε σχέση με το Prototype ‘09, καθώς και η εντυπωσιακή και πάλι ύπαρξη χιλιάδων χαρακτήρων (με τη μορφή μεταλλαγμένων) στους δρόμους της πόλης. Παρόλα αυτά, και παρά την ικανότητα του Heller να φτάνει πανεύκολα στα ψηλότερα σημεία της πόλης, οι εικόνες που προσλαμβάνει ο παίκτης, δεν είναι ούτε όμορφες ούτε εντυπωσιακές. Έχουν γίνει πολλές εκπτώσεις στον οπτικό τομέα με βασικότερη το ότι η πόλη ακόμα και στις λιγότερο μολυσμένες περιοχές και κατά τη διάρκεια της μέρας, καλύπτεται λιγότερο ή περισσότερο από ομίχλη, η οποία χειροτερεύει στην καρδιά της πόλης όπου θα επιθυμούσαμε να έχουμε και καλύτερη θέα.

Γενικά, μολονότι έχουν περάσει τρία χρόνια από το Prototype, δεν έχουν γίνει τα βήματα προς τα μπρός που θα επιθυμούσαμε, πείθοντάς μας ακόμα περισσότερο ότι η Radical κινήθηκε συνολικά εκ του ασφαλούς, στηριζόμενη σε έτοιμες και βολικές συνταγές.

Πρωτοτυπία...μηδέν

screen13_large-thumb.jpgΣτον παίκτη που δεν ασχολήθηκε με το πρώτο παιχνίδι της σειράς, το Prototype 2, συστήνεται ανεπιφύλακτα, ως ένα διασκεδαστικό free roam παιχνίδι με πολύ συγκεκριμένο περιεχόμενο που δεν απαιτεί ατελείωτες περιπλανήσεις, αφού εξαντλείται σε καθορισμένο χρονικό διάστημα. Με δεδομένο όμως ότι δεν κάνει απολύτως τίποτα διαφορετικά ή βελτιωμένα σε σχέση με τον προκάτοχό του, θα είμαστε πιο αυστηροί όπως ακριβώς και στην περίπτωση του Crackdown 2. Εν πάσει περιπτώσει, τρία χρόνια μετά δεν είναι αποδεκτή η εικόνα ενός τίτλου που περισσότερο θυμίζει expansion παρά αυτόνομη κυκλοφορία.

Σάββας Καζαντζίδης

Θετικά

 • Ικανοποιητικοί gameplay μηχανισμοί – ικανοποιητική μάχη
 • Διασκεδαστική περιπλάνηση στην πόλη χωρίς περίπλοκο χειρισμό
 • Ποικιλία στο οπλοστάσιο και καλός χειρισμός – απόκριση

Αρνητικά

 • Μία επανάληψη του Prototype ‘09
 • Επαναλαμβανόμενες αποστολές και μικρή ποικιλία collectibles
 • Η ομίχλη στην πόλη δεν επιτρέπει να απολαύσουμε τα τοπία

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (55 σχόλια)
 • StaRKiller StaRKiller 04 Ιουνίου 2012  | 16:29

  ρε παιδιά.....έχουμε βάλει το game στον τοίχο και του ρίχνουμε ακατάπαυστα.....αηδία??????????????????....ηρεμίστε λίγο,το game έχει πολύ σημαντικές βελτιόσεις και εκτός αυτού προσφέρει κατι συγκεκριμένο και σε αυτό που προσφέρει είναι καταπληκτικό κατά τη γνώμη μου είναι ο καλήτερος hack'n'slash τίτλος στην αγορα....αν είσαι fan αυτου του είδους το παιχνίδι αξίζει και με το παραπάνω την προσοχή σου...επίσης τα γραφικά είναι εξαιρετικά.

 • deadpsycopath deadpsycopath 19 Μαΐου 2012  | 15:44

  Δεν είναι κάτι το απίστευτο ως παιχνίδι αλλά γιατί κριτικάρεται ως μη πρωτότυπο? Όπως όλες οι συνέχειες φέρνει βελτιώσεις και όχι επανάσταση. Το ίδιο ακριβώς έκαναν και οι σειρές uncharted, deadspace, gta, elder scrolls, infamous, batman ....Οπότε που είναι το κακό? Τα γραφικά επίσης τα βρήκα σημαντικά βελτιωμένα σε σχέση με το πρώτο. Για μένα ένα 7.5 το αξίζει.

 • SetaShouji SetaShouji 18 Μαΐου 2012  | 05:00

  Μια απορία. Πήρα τις αναμνήσεις ενός blackwatch και καθώς πήγαινα στο μαρκαρισμένο σημείο που ήθελε να πάω το παιχνίδι, έκανα μια στάση και μπήκα σε μία lair. Αφού βγήκα δεν υπήρχε μια το μαρκαρισμένο σημείο. Προχώρησα ελάχιστα το παιχνίδι και τώρα εκτός της βασικές αποστολές, έχει ένα το χρυσό μετάλλιο που σημαίνει side quests. Είναι η ίδια αποστολή ή όχι; Αν όχι, θα μπορέσω να την ξαναβρώ;;

 • stormare stormare 17 Μαΐου 2012  | 19:22

  πιστευω οτι το αδικειτε.εγω το καταευχαριστηθηκα.

 • Asansol21 Asansol21 12 Μαΐου 2012  | 18:23

  Pathetic...

 • chronohill chronohill 12 Μαΐου 2012  | 14:23

  Mεγάλες κουβέντες..το 1 prototype καλύτερο απτο Ιnfamous???this is a sick joke right???το infamous ηταν ενα σφιχτοδεμενο παιχνιδι με σεναριο ωραιο gameplay και ενδιαφερουσες αποστολες...Δεν σε απογοήτευε σε κανέναν τομέα...

 • Tomasz Tomasz 11 Μαΐου 2012  | 18:09

  Το πρωτο δεν μου αρεσε τοσο πολυ αλλα ηθελα να δοκιμασω το δυο αν ηταν καλυτερο.. Αλλα δεν ειναι απο οτι φαινεται, αρα ενα παιχνιδι λιγοτερο στην λιστα μου!

  PS Προσωπικα λατρευω infamous και αν δεν υπηρχε η σειρα ισως μου αρεσαν το prototype

 • iros84 iros84 11 Μαΐου 2012  | 17:53

  Το παιχνίδι είναι χλιαρό όπως και το πρώτο.

 • MIXALIS 13 MIXALIS 13 11 Μαΐου 2012  | 16:56

  Το νοικιασα πριν λιγες μερες και χωρις να εχω παιξει το 1 εχω να πω οτι ειναι ενα καλο παιχνιδακι σιγουρα ομως ειναι κατωτερο του infamous 2.Γενικα δεν τρελαινομαι με την σειρα infamous αλα το Prototype ειναι ενας κλωνος καλος αλα σιγουρα υποδιεστερος του Infamous.

 • nik- nik- 11 Μαΐου 2012  | 15:36

  Παντελως αδιαφορο το game για την ηλικια μου! απορω πως το επαιξες φιλε μου σαββα μετα τα review του Skyrim kαι Mass Effect!

 • SymphonyX13 SymphonyX13 11 Μαΐου 2012  | 12:29

  Σάββα,ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!!! Πολύ κρίμα πάντως!!! Ενοικίαση και μόνο!!!

 • Manolero1 Manolero1 11 Μαΐου 2012  | 12:07

  Να πω και εγώ, επειδή διάβασα σχετικές συγκρίσεις πιο πάνω, ότι αν και γενικά τα παιχνίδια αυτού του είδους δεν είναι και πολύ του γούστου μου, το inFamous κάπως κατάφερε να καρατήσει το ενδιαφέρον μου. Το Prototype όμως δεν μου άρεσε καθόλου, σε τέτοιο βαθμό που το 2 ακόμα και πολύ καλύτερης κριτικής να τύγχανε και πάλι δεν επρόκειτο να το αγόραζα. Πόσο μάλλον τώρα βέβαια, με αυτά που διάβασα.

 • gfreeman gfreeman 11 Μαΐου 2012  | 01:09

  Δημήτρη,
  Με τα πάντα όλα 12 ώρες.

 • KILL DOG KILL DOG 11 Μαΐου 2012  | 01:00

  Κρίμα το περίμενα πολύ καλύτερο,πάντως και εγώ που το τελίωσα αν ψάχνετε ένα prototype 1 με ιστορία δεν θα το βρείτε εδώ generic main character που ποτέ δεν θα σε νοιάξει

 • Killerman Killerman 11 Μαΐου 2012  | 00:25

  Κλαιω τα λεφτα που εδωσα (πραγματικα το εννοω ) αλλα ευτυχως θελει να το παρει ενας φιλος μου και θα παρω το 50αρακι που εδωσα :)

 • darthgiannis darthgiannis 10 Μαΐου 2012  | 23:27

  Εγω το πρωτο το ειχα νοικιασει και επαιξα 3-4 ωρες το πολυ και το ειχα παρατησει γιατι δεν μου αρεσε καθολου οποτε σε αυτο θα μεινω μακρια. Κατατοπιστικοτατο το review και ειδα πραγματα που με ενοχλουσαν στο 1ο να υπαρχουν ακομα και να ειναι ακριβως ιδια η νοοτροπια του παιχνιδιου.

 • nemesis1979 nemesis1979 10 Μαΐου 2012  | 23:21

  Δεν περίμενα κάτι διαφορετικό! Ρε παιδιά ειλικρινά... και το 1ο, παρά την πρωτοτυπία του και τον χαβά που προσέφερε, μετά απο ενα σημείο δεν αρχίσατε να το βαριέστε?

 • lawgiver lawgiver 10 Μαΐου 2012  | 23:20

  Ωραίο review Σάββα, το περίμενα καλύτερο γιατί το πρώτο μου άρεσε αρκετά και περίμενα αυτό να αποτελέσει οτι και το 2ο Assasins για το πρώτο Assasins, δηλαδή ο ορισμός της βελτίωσης. Θα το πάρω οτι πάει στα 25 ευρώ

 • SymphonyX13 SymphonyX13 10 Μαΐου 2012  | 22:51

  Το πρώτο το είχα παίξει στο 360 και μου είχε αρέσει(αν και προτιμούσα σίγουρα το Infamous) και αν θυμάμαι καλά μου είχε πάρει αρκετά παραπάνω από 12 ώρες για να το τελειώσω! Και η 12ωρη διάρκεια του 2 που είπε ο Σάββας(όπως και κάποια παιδιά σε σχετική μου ερώτηση στο ανάλογο topic) με χάλασε αφάνταστα!!! Οπότε πάει για ενοικίαση 2-3 ημερών γιατί εγώ παιδια, 60 ευρώ για 12ωρο παιχνίδι δεν δείνω με τίποτα!!!
  Σάββα 12 ώρες χρειάζεται για να συμπληρωθεί η βασική ιστορία, ή βάζεις και τα διάφορα side quests μέσα;;

 • NikeFerrari NikeFerrari 10 Μαΐου 2012  | 21:48

  Το πρώτο δεν το έπαιξα οπότε αυτό είναι ότι πρέπει.

 • SetaShouji SetaShouji 10 Μαΐου 2012  | 21:37

  Εμένα μου άρεσε μέχρι ένός σημείο αλλά μετά κατάντησε βαρετό το πρώτο. Προτιμώ Infamous. Αν και στο δεύτερο τα QTE και γενικά οι boss μάχες που έχουν μπει είναι για τα μπάζα...

  Υ.Γ Assassin αυτό ακριβώς φίλε. ;)

 • KTI_23 KTI_23 10 Μαΐου 2012  | 21:34

  κριμα περιμενα πως θα εκανε περισσοτερα...αν και ισως να μου αρεσει μιας και δεν εχω ασχοληθει με το πρωτο..η ομιχλη μηπως εχει τοποθετηθει επιτηδες για να καλυπτει κατι?

 • greenkiller.13 greenkiller.13 10 Μαΐου 2012  | 20:20

  δεν εχω δοκιμασει το 1ο,οποτε αυτο θα το δοκιμασω καποια στιγμη για να δω τι λεει

 • ground4270 ground4270 10 Μαΐου 2012  | 19:39

  εχοντας παιξει μονο 20 λεπτα...καταλαβα αμεσως οτι το πρωτο ηταν καλυτερο.

 • DevilBringer DevilBringer 10 Μαΐου 2012  | 19:10

  Το πρωτο το λατρψα και ειναι για εμενα σιγουρα καλυτερο απο το InFamous(1).Το Prototype 2 θα το παρω σε μια πτωση τιμης αλλα γενικα μου την εσπασε που δεν ανανεωθηκε σε σχεση με το 1 οσο επρεπε........

  Για καποιον λογο εγινε double post :P

 • TsALiS_89 TsALiS_89 10 Μαΐου 2012  | 18:47

  Γουσταρω πολυ τετοιου ειδους παιχνιδια αλλα το Prototype (το πρωτο) το βαρεθηκα μετα απο λιγες ωρες. Σιγουρα θα το δοκιμασω και αυτο αλλα δεν νομιζω να το αγορασω.

 • jimugias jimugias 10 Μαΐου 2012  | 18:39

  To prototype 1 και μενα μου αρεσε πιο πολυ απο το infamous 1.Το κειμενο με προβληματισε.Μαλλον μτχ θα το παρω.

 • Gamer-cy Gamer-cy 10 Μαΐου 2012  | 18:31

  Μαλιστα περίμενα το Prototype 2 να πάει ένα βήμα περισσότερο από το πρώτο , φαίνεται δεν κατάφερε και πολύ οποταν προτεραιότητα έχουν αλλά games για μένα, αν το βρω κάπου φθηνά θα το τσιμπήσω

 • Deathracer2009 Deathracer2009 10 Μαΐου 2012  | 18:05

  Το πρωτο μου αρεσε και πιστευω πως και το δευτερο θα μου αρεσει αλλα λεφτα δεν υπαρχουν τωρα οποτε μολις πεσει στο 30ευρω θα το αγορασω...

 • Fanakis Fanakis 10 Μαΐου 2012  | 18:03

  Ε δεν περίμενα και τίποτα καλύτερο και το πρώτο εμένα δε μου άρεσε καθόλου.Καλά τα είπε κι ο Σάββας.
  @assassin συμφωνώ μαζί σου φίλε