Ταυτότητα

Max Payne Mobile

Max Payne Mobile

Edition: N/A Genre: Action Διάθεση: App Store
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: Rockstar Games Ημ. Έκδοσης: N/A
PEGI: 18 Εκδότης: Rockstar Games Πλατφόρμες: iOS


Το πέρασμα του Max στις φορητές συσκευές

Ήταν καλοκαίρι του 2001 όταν, για πρώτη φόρα, πιάσαμε στα χέρια μας έναν τίτλο, που θα έβαζε τα θεμέλια για τα σύγχρονα παιχνίδια βολών τρίτου προσώπου. Φυσικά, μιλάμε για τον επιτυχημένο τίτλο της Remedy Entertainment, το Max Payne για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Από τότε μέχρι σήμερα η σειρά επεκτάθηκε μέσα από πολλά κεφάλαια και ο τίτλος που τα ξεκίνησε όλα επανεκδόθηκε σε μια πληθώρα από πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των PlayStation 2, Xbox, Macintosh, Game Boy Advance, PlayStation 3 και Xbox 360. Το ευχάριστο είναι ότι, μετά από πολλά χρόνια αναμονής, το παιχνίδι βρήκε το δρόμο του και για τις φορητές συσκευές της Apple (αλλά και τις συσκευές Android). Βέβαια, αυτό που μένει να δούμε είναι εάν η ποιότητα του προϊόντος παραμένει αναλλοίωτη ή έχουν γίνει παραχωρήσεις.

Max_Payne_ios_image_01.jpg

Για όσους δεν έχουν ασχοληθεί με τη σειρά, πρέπει να πούμε ότι πρόκειται για ένα αστυνομικό θρίλερ, το οποίο περιγράφει την ιστορία του Max Payne, ενός πρώην αξιωματικού της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, που προσπαθεί να λύσει το μυστήριο γύρω από τη δολοφονία της οικογένειάς του. Ένα από τα μεγαλύτερα προτερήματα του τίτλου είναι η καταπληκτική ιστορία του, γεμάτη με Ρώσους μαφιόζους, ναρκωτικά, επαγγελματίες δολοφόνους και, φυσικά, πολλή μα πάρα πολλή ωμή βία. Όπως καταλαβαίνετε, δεν μιλάμε για ένα παιχνίδι που απευθύνεται σε άτομα νεαρής ηλικίας. Το Max Payne είναι πραγματικά σκληρό και βίαιο, με πλοκή που είναι κατάλληλη μόνο για ενηλίκους. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι η ιστορία εξελίσσεται σε μορφή εικονογραφημένης νουβέλας, όπου μεταξύ των διαφόρων σκηνών, ο τίτλος εμφανίζει πάνελ υπό τη μορφή κόμικ, τα οποία αναπτύσσουν την ιστορία.

Max_Payne_ios_image_03.jpg

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο χειρισμός είναι ένα από μεγαλύτερα προβλήματα που πρέπει να ξεπεράσει μια μεταφορά παιχνιδιού από τις κονσόλες στις συσκευές που χρησιμοποιούν οθόνη αφής. Ευτυχώς, το Max Payne Mobile τα καταφέρνει αρκετά καλά σε αυτόν τον τομέα, αφού μας δίνει τη δυνατότητα να τοποθετήσουμε στην οθόνη τα πλήκτρα για τον ψηφιακό έλεγχο οπουδήποτε μας βολεύει καλύτερα, κάτι που κατά τη γνώμη μας είναι πολύ θετικό, μιας και ο καθένας έχει τις δικές του προτιμήσεις. Επίσης, ο τίτλος περιλαμβάνει την επιλογή για αυτόματη στόχευση, η οποία βοηθάει πολύ -ειδικά τα άτομα που δεν είναι εξοικειωμένα με αυτού του είδους το χειρισμό. Βέβαια, η πραγματική διασκέδαση αρχίζει όταν απενεργοποιήσουμε αυτήν την επιλογή, μιας και έτσι αυξάνεται κατά πολύ ο βαθμός δυσκολίας, δημιουργώντας πραγματικές προκλήσεις για τους βετεράνους φίλους του “αθλήματος”.

Max_Payne_ios_image_02.jpg

Τα γραφικά του κλασσικού παιχνιδιού της Remedy Entertainment, φυσικά, δεν φτάνουν τα επίπεδα τίτλων όπως τα Infinity Blade, Dead Space iOS, Mass Effect: Infiltrator και Mirror’s Edge, αλλά είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι που αρχικά κυκλοφόρησε πριν από μια δεκαετία. Σε γενικές γραμμές, ο τίτλος δείχνει την ηλικία του, ευτυχώς όμως η Retina Display στις νέας γενιάς συσκευές, λόγω της υψηλής ανάλυσης, βοηθάει ώστε αυτή η ηλικία των γραφικών να μην είναι τόσο εμφανής. Έχοντας δει τον τίτλο στο iPhone 4 και στο New iPad, παρατηρήσαμε ότι τρέχει πολύ καλά και με ελάχιστα προβλήματα στο frame rate σε κάποια μεμονωμένα σημεία. Από την άλλη, το ακουστικό μέρος του τίτλου δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου από την εποχή του PlayStation 2. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι όλα τα ηχητικά εφέ, οι διάλογοι, οι ήχοι των όπλων και ό,τι άλλο αγαπήσαμε στο παιχνίδι πριν δέκα ολόκληρα χρόνια, έχουν μεταφερθεί αναλλοίωτα σε αυτήν την έκδοση.

Βέβαια, το Max Payne Mobile έχει και τα μελανά του σημεία. Ένα από τα πράγματα που περιμένει ο σύγχρονος παίκτης από κάθε παιχνίδι -ακόμα και από αυτά που κυκλοφορούν στις φορητές συσκευές- είναι υποστήριξη για achievements, κάτι που δυστυχώς ο τίτλος δεν περιλαμβάνει. Επίσης, δεν μας παρέχει κανενός είδος διαδραστικότητα με άλλους παίκτες, μειώνοντας έτσι την επιθυμία μας να επιτρέψουμε σε αυτό μετά την ολοκλήρωση της βασικής ιστορίας. Ωστόσο, εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι η εταιρία μάλλον αναγνώρισε τις εν λόγω ελλείψεις του τίτλου και για αυτό το διαθέτει προς πώληση στην ιδιαίτερα χαμηλή τιμή των 2.39€ και όχι στα 5.99€ ή 6.99€, που συνήθως πωλούνται τέτοιου είδους τίτλοι στο App Store.

Εν κατακλείδι, το Max Payne Mobile είναι ένας αξιόλογος τίτλος, ο οποίος, αν εξαιρέσουμε τις βελτιώσεις που έγιναν στον οπτικό τομέα, δεν διαφέρει σχεδόν σε τίποτα από αυτόν που κυκλοφόρησε το 2001. Φυσικά, αυτό είναι θετικό στοιχείο, μιας και μιλάμε για μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία από όποια πλευρά και αν το εξετάσουμε. Αν, λοιπόν, σας αρέσουν οι τίτλοι βολών τρίτου προσώπου και έχετε στην κατοχή σας ένα από τα υποστηριζόμενα συστήματα αυτής της έκδοσης, σας την προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

Σάββας Πριπάκης

Θετικά

  • Καθηλωτική ιστορία
  • Πολύ καλή ηχητική επένδυση
  • Προσιτή τιμή
  • Παρέχει πραγματικές προκλήσεις για τους hardcore παίκτες
  • Εύκολος και εύχρηστος χειρισμός...

Αρνητικά

  • ...που όμως κουράζει τα χέρια μετά από πολύωρη ενασχόληση
  • Έλλειψη achievements και multiplayer

Βαθμολογία

Συμμετεχουν