Ταυτότητα

Warlock: Master of the Arcane

Warlock: Master of the Arcane

Edition: N/A Genre: Strategy Διάθεση: N/A
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: Ino-Co Plus Ημ. Έκδοσης: 11/05/2012
PEGI: 16 Εκδότης: Paradox Interactive Πλατφόρμες: PC


Ένα ιδανικό ξεκίνημα στην turn-based strategy κατηγορία

To Warlock: Master of the Arcane είναι ένα turn based strategy παιχνίδι από την Paradox Interactive και την Ino-Co Plus, που απευθύνεται σε όσους δεν έχουν ιδιαίτερη εμπειρία με το είδος. Επιπροσθέτως, το Warlock αποτελεί μία "budget" κυκλοφορία, που κοστίζει περίπου €20 στα καταστήματα ψηφιακής διανομής. Σε αυτή την τιμή προσφέρεται ουσιαστικά μόνο ένα "skirmish mode", καθώς δεν υπάρχει multiplayer ή κάποιο story based campaign. Το αποτέλεσμα θα ικανοποιήσει το κοινό που προσπαθεί να προσεγγίσει την κατηγορία, αλλά ταυτόχρονα δεν υπάρχει τίποτα ενδιαφέρον για όλους τους υπόλοιπους. Αν και το παιχνίδι της Ino-Co δεν έχει προβλήματα, έχουμε ξαναδεί όλα όσα κάνει και μάλιστα με πολύ καλύτερη υλοποίηση.

Ένα παραδοσιακό turn based strategy

Το Warlock ξεκινάει αφήνοντάς μας να επιλέξουμε βαθμό δυσκολίας, το μέγεθος και το είδους του χάρτη, τον αριθμό των αντιπάλων και τον Great Mage που θα ηγείται των δυνάμεών μας. Επίσης, έχουμε τη δυνατότητα να παραμετροποιήσουμε τα στατιστικά και τα μαγικά που θα έχει στην κατοχή του ο Great Mage μας. Το Warlock είναι ένα παραδοσιακό turn based strategy παιχνίδι, που εξελίσσεται στον ίδιο κόσμο με τη σειρά Majesty.

warlock-image-01-thumb.jpgΞεκινάμε, βλέποντας μία πόλη και τον χάρτη του κόσμου που χωρίζεται σε εξάγωνα. Ο κόσμος του παιχνιδιού περιέχει θησαυρούς, τέρατα, ουδέτερες και εχθρικές πόλεις, αλλά και διάφορες τοποθεσίες που μας επιτρέπουν να χτίσουμε κτίρια όπου δεν θα μπορούσαμε υπό διαφορετικές συνθήκες. Πάνω από κοιτάσματα χρυσού μπορούμε να χτίσουμε ορυχεία, πάνω από λαβύρινθους μπορούμε να χτίσουμε κτίρια που μας επιτρέπουν να δημιουργήσουμε μινώταυρους κ.ο.κ. Ο κόσμος του Warlock προσφέρει πολλούς λόγους να τον εξερευνήσουμε, να φτιάξουμε νέες πόλεις και να ξεκλειδώσουμε νέες μονάδες.

Ο χάρτης διαθέτει fog of war και τον αποκαλύπτουμε σταδιακά με τη βοήθεια των μονάδων μας, ενώ οι πόλεις μας δίνουν τη δυνατότητα να χτίσουμε στα εξάγωνα που βρίσκονται γύρω από αυτές. Το πεδίο ελέγχου των πόλεων αρχικά είναι πολύ μικρό, αλλά επεκτείνεται όσο περνούν οι σειρές και μεγαλώνουν οι πόλεις, και κάθε πόλη μπορεί να είναι απασχολημένη με την κατασκευή ενός κτιρίου κάθε φορά.

warlock-image-02-thumb.jpgΚατά τη δημιουργία των κτιρίων δεν πληρώνουμε -όπως συμβαίνει αρκετές φορές σε παιχνίδια του είδους- αλλά κάθε κτίσμα που διαθέτουμε καταναλώνει ή παράγει πόρους ανάλογα με το είδος του. Υπάρχουν τρία είδη πόρων: το χρήμα, το φαγητό και η μαγεία, οι οποίοι μπορούν με τη σειρά τους να χρησιμοποιηθούν για την αγορά μονάδων και αναβαθμίσεων. Η οικονομία είναι ένας σημαντικός παράγοντας στο Warlock, την ανάπτυξη της οποίας βοηθούν και τα διαθέσιμα spells. Τα πράγματα στον τομέα αυτό είναι απλά.

Αν επιλέξουμε την κατασκευή περισσότερων κτιρίων που μας αποφέρουν πόρους, θα αργήσουμε να φτιάξουμε δυνατές μονάδες, αλλά εφόσoν επιλέξουμε την ειρηνική διαβίωση με τους υπόλοιπους μάγους, θα μεγαλώσουμε την αυτοκρατορία μας αρκετά γρήγορα -τουλάχιστον ως ένα σημείο.

warlock-image-03-thumb.jpg Η οικονομία μας επηρεάζεται και από τις σχέσεις μας με τους άλλους Great Mages, οι οποίοι συχνά ζητούν χρήματα ή μαγεία ως "φόρο" για να μην μας επιτεθούν. Οι υπόλοιποι μάγοι δεν είναι εξ αρχής εχθρικοί, και έχουμε τη δυνατότητα να περνάμε μέσα από το χώρο που ελέγχουν χωρίς πρόβλημα. Ωστόσο, με τον τρόπο αυτό επηρεάζονται αρνητικά οι σχέσεις τους μαζί μας. Το σύστημα διπλωματίας στο παιχνίδι της Paradox είναι πολύ απλό και λειτουργικό χωρίς πολλές επιλογές ή αστάθμητους παράγοντες.

Οι υπόλοιποι μάγοι στο χάρτη συχνά πολεμούν μεταξύ τους και ενώ μπορούμε να παίξουμε αποφεύγοντας σε μεγάλο βαθμό τις συγκρούσεις, κάποια στιγμή, αναπόφευκτα, θα πρέπει να πάρουμε θέση.

{PAGE_BREAK}

Οι μάχες: δοκιμασμένη, αλλά τετριμμένη μέθοδος

Το Warlock διαθέτει ένα υποτυπώδες σύστημα μάχης. Αν τοποθετήσουμε μία μονάδα μας δίπλα σε μία εχθρική, μπορούμε να επιτεθούμε, και η αμυνόμενη μονάδα θα αντιδράσει κάνοντας damage στους επιτιθέμενους. Αν επιλέξουμε τοξότες ή κάποια άλλη μονάδα με επιθέσεις εξ αποστάσεως, μπορούμε να επιτεθούμε και από απόσταση δύο εξαγώνων, ενώ οι αμυνόμενοι δεν μπορούν να αντιδράσουν. Οι μονάδες μας κερδίζουν πόντους εμπειρίας και levels, μέσω των οποίων συνήθως επιλέγουμε αν θα αυξήσουμε την αντοχή ή την επίθεσή τους. Τις μάχες στο Master of the Arcane εμπλουτίζουν τα ξόρκια που μπορούμε να εκτελέσουμε. Έχουμε τη δυνατότητα να προκαλέσουμε άμεσο damage με επιθετικά spells, να εξαπολύσουμε θετικά spells στις μονάδες μας ή αρνητικά στους εχθρούς και το σημαντικότερο, να κάνουμε summon νέες μονάδες, που θα μας βοηθήσουν στις μάχες.

Ωστόσο, οι μάχες δεν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μιας και κερδίζει πάντα όποιος έχει τις περισσότερες μονάδες στο χάρτη ή την ισχυρότερη. Επιπροσθέτως, οι δυνατότερες μονάδες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα, ενώ είναι πιθανό να εξοντώσουν αρκετά ισχυρές αντίπαλες μονάδες με μία και μόνο κίνηση. Αξίζει να σημειώσουμε, ότι οι πανίσχυρες αυτές μονάδες συνήθως παράγονται σε κτίρια που απαιτούν περισσότερα -πιο απλά- κτίσματα για να δημιουργηθούν. Κατά κανόνα οι μάχες στο Warlock είναι σύντομες, αλλά ορισμένες φορές μπορούν να κρατήσουν αρκετές σειρές και να κουράσουν. Τέλος, για την προστασία των εδαφικών μας κατακτήσεων μπορούμε να χτίσουμε και πύργους, οι οποίοι μπορούν να χτυπήσουν έναν εχθρό, μία φορά σε κάθε σειρά. Εν ολίγοις, στον τομέα της μάχης το Warlock δεν προσφέρει κάτι ιδιαίτερο, αλλά χρησιμοποιεί μία παλιά και δοκιμασμένη συνταγή που λειτουργεί.

O τεχνικός τομέας

Τα γραφικά του Warlock είναι ικανοποιητικά, χωρίς φυσικά να μπορούν να εντυπωσιάσουν. Από την άλλη πλευρά, το art direction είναι κοινότυπο και η απόφαση να χρησιμοποιηθεί ο -όμορφος κατά τα άλλα- κόσμος της Ardania, που είναι ήδη γνωστός από τα παιχνίδια της σειράς Majesty, δεν θα αρέσει σε όλους. Πρόκειται για έναν τυπικό high fantasy περιβάλλον, που δεν μπορεί να προσδώσει προσωπικότητα στο παιχνίδι. Η μουσική, αν και επαναλαμβανόμενη, είναι πολύ καλή και ταιριάζει άριστα στο ύφος του παιχνιδιού.

Συμπεράσματα

Το Warlock Master of the Arcane είναι ένα απλό, stream-lined, turned based strategy παιχνίδι, που απευθύνεται σε αρχάριους και λειτουργεί σωστά. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι παίκτες θα νιώσουν ότι... κάπου το έχουν ξαναπαίξει. Η έλλειψη προσωπικότητας είναι διάχυτη καθ' όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού της Ino-Co Plus, που μπορεί να μην έχει ουσιαστικά προβλήματα, αλλά σίγουρα δεν είναι σε θέση να διατηρήσει ψηλά το ενδιαφέρον του παίκτη. Για κάποιον που δεν έχει παίξει ποτέ turn based strategy τίτλο, το Warlock Master of the Arcane είναι μία καλή και τίμια πρόταση-εισαγωγή στην κατηγορία. Για όλους τους υπόλοιπους δεν υπάρχει κάτι εδώ που δεν έχουν ξαναδεί και μάλιστα σε καλύτερη μορφή.

Νίκος Καβακλής

Θετικά

 • Προσιτό προς όσους δεν έχουν ασχοληθεί ξανά με την κατηγορία

Αρνητικά

 • Έλλειψη προσωπικότητας
 • Για όσους έχουν μέτρια εμπειρία με το είδος, απουσιάζει το βάθος των ανταγωνιστών
 • Έντονη αίσθηση ότι κάπου το έχουμε ξαναπαίξει...

Βαθμολογία

Συμμετεχουν

 • Απογοήτευση...

 • TBS χωρίς Multiplayer, κανένα νόημα...

 • Το παιχνιδι εχει άσχημη AI και μικρα προβληματα στο pathfinding και στον χειρισμο των μοναδων. Ειναι πολυ καλο με μεγαλη ποικιλια μονάδων και τρεις φυλες που παιζουν με διαφορετικο τροπο η καθε μια. Επισης εχει 8 διαφορετικους θεους που σου δινουν spells εκτος των arcane και ειδικες μοναδες που εχουν μονο αυτοι οι οποιες αλλαζουν αναλογα με την φυλη που παιζεις. Καθε κοσμος εχει επισης και portals σε αλλα πεδια υπαρξης που θυμιζουν την κολαση τον παραδεισο κλπ, μεσα στα οποια υπαρχουν πολλοι εχθροι πολλα unique resources (dragon eggs) και μια εξερευνηση καποιου απο αυτους θα αποφερει παρα πολλα πραγματα. Στο review δεν ειδα να γινεται κουβεντα για τιποτα απο τα παραπανω.

  Νικο το παιχνιδι απευθυνεται σε αρχαριους μονο λογο του ΑΙ που για να παιξει με λιγο challenge πρεπει να βαλεις τη δυσκολια στο impossible και παλι τοτε παιζει πολυ ηλιθια ωρες ωρες και με μια μονοτονη στρατηγικη. Το παιχνιδι εχει πολυ πολυ μεγαλη ποικιλια μοναδων και αξιζει τα λεφτα του. Το αγορασα την ημερα κυκλοφοριας του απο το steam για 20€ και εχω ριξει ήδη 40 ωρες πανω του.

 • Πολύ μέτριο το βλέπω σε γενικές γραμμές και To Video με αυτόν τον τύπο είναι απο τα χειρότερα πράγματα σχετικά με video games που εχω δει, δεν το άντεχα πραγματικά να τον ακούω και το προχωρούσα στα γρήγορα..

 • @thepavl ε καλά δεν είναι μόνο το ΑΙ. Είναι ο ορισμός του streamlined ειδικά στην οικονομική διαχείριση που δεν υπάρχει τίποτα. Ούτε στη διπλωματία, ούτε στις μάχες ακόμα και οι πύλες σε άλλες διαστάσεις περιέχουν απλά περισσότερο από το ίδια. Πολλές μονάδες υπάρχουν, αλλά ουσιαστικά ... χρησιμοποιούνται με το ίδιο τρόπο και δεν εμπλουτίζουν το gameplay. Όσο για την ¨ηλίθια στρατηγική της ΑΙ ¨ συμφωνώ μεν, αλλά σε αυτό το είδος είναι κάτι συνηθισμένο και δεν με πείραξε. Όσο για εξερευνηση κτλ ο κόσμος σε σχέση με το (σαφώς διαφορετικού ύφους αλλά συγκρίσιμου σε αυτό το τομέα) King Bounty είναι άδειος. Όσο για τα υπόλοιπα Civilization . Παρ' όλα αυτά σεβαστή η άποψη σου ;)

 • Ε αυτο εννοω με το ΑΙ. Αν ηταν καλυτερο θα ειχαμε καλυτερη διπλωματια και μαχες με τους αντιπαλους. Διπλωματια του στυλ δωσε μου 10 χρυσα αλλιως πολεμος ειναι τραγελαφος. Παρολαυτα επιμενω οτι το παιχνιδι αξιζει και λογο του διαφορετικου gameplay των φυλων αλλα και της ποικιλιας μοναδων και κτιριων που σου προσφερει. Ειδικα αν το παιξεις στο impossible εισαι κομπλε. Δε διαφωνω με τον βαθμο και εγω τοσο θα του εβαζα για αρχη μεχρι να διορθωσουν την ΑΙ