Ταυτότητα

Diablo III

Diablo III

Edition: N/A Genre: Action, RPG Διάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: N/A Ανάπτυξη: Blizzard Ημ. Έκδοσης: 15/05/2012
PEGI: N/A Εκδότης: Activision Blizzard Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3, PC


Ο Baal κείτεται νεκρός...

...Στη μεγάλη αίθουσα. Ο τελευταίος εκ των τριών αφεντικών της Κολάσεως νικήθηκε. Ο Aρχάγγελος Tyrael θυσιάστηκε, καταστρέφοντας την καταραμένη Worldstone, το μήλο της Έριδος μεταξύ Παραδείσου και Κόλασης, και η επικείμενη εισβολή των δυνάμεων της Κόλασης δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, φέρνοντας έτσι μια φαινομενική περίοδο ειρήνης στη γήινη επικράτεια του Sanctuary. Είκοσι χρόνια έχουν περάσει μετά τα γεγονότα του Diablo II: Lord of Destruction και δώδεκα από την κυκλοφορία ενός εκ των σημαντικότερων για το PC gaming τίτλων. Ο Deckard Cain, με την ανηψιά του, Leah, αναζητούν ακόμα το γιατί δεν επαληθεύτηκε η προφητεία για το Τέλος του Κόσμου, μέχρι τη νύχτα που ένα αστέρι πέφτει στον Καθεδρικό Ναό της Old Tristram, σηματοδοτώντας την επανεμφάνιση του Αρχέγονου Κακού και την επάνοδο της σειράς.

Για να φτάσει στη μορφή που κυκλοφόρησε στις 15 του Μάη, το Diablo III πέρασε κοντά στα πέντε χρόνια ζύμωσης, σε ένα παρασκήνιο γεμάτο ένταση που ξεκίνησε από τη διάλυση της Βlizzard North και τη συγχώνευση με την Activision, ακολούθησε μια μακράς διαρκείας διαμάχη μεταξύ των οπαδών της σειράς και της εταιρίας αναφορικά με το art direction -ύστερα από την αποκάλυψη των πρώτων εικόνων- και κατέληξε σε συζητήσεις επί συζητήσεων για τα πλέον αμφιλεγόμενα θέματα του τίτλου, όπως το Auction House με πραγματικά χρήματα και το always-on DRM με τη μορφή της μόνιμης σύνδεσης στους servers του battlenet.

Diablo_III_Screenshot_1-thumb.jpgΘα έλεγε κανείς ότι κάθε φορά που τα φώτα έπεφταν στο όνομα του τίτλου, υπήρχε πάντα κάποια σκιά στις σχεδιαστικές επιλογές της Blizzard και λειτουργούσε ως ανασταλτικός παράγοντας σε έναν εν δυνάμει υπέρμετρο ενθουσιασμό από πλευράς των σκληροπυρηνικών φίλων της σειράς, παράγοντας που κατεύνασε τον ανούσιο ντόρο που δημιουργεί το hype σε τέτοιες περιπτώσεις, χωρίς βεβαίως να μπορέσει να καταλαγιάσει την επιθυμία για ένα νέο Diablo. Το Diablo III είναι ένας τίτλος φαρδιά πλατιά σταμπαρισμένος με τη σφραγίδα της σημερινής Blizzard. Υψηλής ποιότητας cinematics, πλούσιος ηχητικός τομέας, αμφιλεγόμενο αλλά τελικά ταιριαστό και σε σημεία εξαιρετικά υλοποιημένο art direction, παρωχημένη τεχνολογία στα γραφικά, δέουσα προσοχή στη λεπτομέρεια και την προσβασιμότητα, και μοναδικά εθιστικό gameplay

"Hello my friend. Stay awhile and listen..."

“Έχει ειπωθεί, ότι μόνο στο τέλος των πάντων θα μπορέσουμε πραγματικά να βρούμε ένα νέο ξεκίνημα. Όμως τώρα, καθώς η σκία εξαπλώνεται ξανά στον κόσμο μας και η μυρωδιά του τρόμου πνίγει τον αέρα, οι άνθρωποι προσεύχονται για δύναμη και καθοδήγηση. Θα έπρεπε να προσεύχονται για το έλεος ενός γρήγορου θανάτου.... γιατί έχω δει τι κρύβεται το Σκότος.”

Mας αφηγείται η Leah.

Diablo_III_Screenshot_10-thumb.jpgΈνας τομέας στον οποίο η Blizzard έδωσε δέουσα προσοχή και γίνεται νωρίς ορατό είναι η παρουσίαση της ιστορίας ενός, κατά τα άλλα, σχετικά προβλέψιμου σεναρίου, που ξεδιπλώνεται μέσα από τα, συνολικά, τέσσερα κεφάλαια του τίτλου. Ο όγκος πληροφοριών που μαθαίνουμε γύρω από το lore του παιχνιδιού ξεπερνά κατά πολύ τους προκατόχους του, ενώ παράλληλα κλείνει τυχόν αναπάντητα ερωτήματα που είχαν δημιουργηθεί. Σε συζητήσεις μας με τους NPCs αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες τους στα εφιαλτικά τεκτενώμενα της ιστορίας.

Ηχητικά ντοκουμέντα, μας δίνουν το απαραίτητο υπόβαθρο σε κάθε εχθρό που νικάμε ή κάθε βιβλίο που βρίσκουμε κατά τη διάρκεια της περιπέτειας. Τα σχόλια των Followers, μας κρατάνε συνεχώς εντός κλίματος, ενώ τα υψηλής ποιότητας cinematics στο τέλος κάθε κεφαλαίου χτίζουν το απαραίτητο υπόβαθρο για το επόμενο, κρατώντας σε εγρήγορση την όρεξη του παίκτη.

Diablo_III_Screenshot_12-thumb.jpgΠαραβλέποντας κάποιες παραφωνίες στο script μερικών διαλόγων, η ιστορία στέκεται πολύ καλά στο ρόλο της, εξάπτει την περιέργεια του παίκτη να δει τι θα γίνει παρακάτω, συνεισφέρει σωστά στην ατμόσφαιρα. Υπερνικώντας και τον παρωχημένο τεχνικό τομέα στα γραφικά, η σκηνοθεσία το παίρνει επάνω της, δίνοντας μερικά αξιομνημόνευτα δείγματα, ειδικά όσον αφορά την είσοδο κάποιου boss. Χωρίς να κινείται στο απόλυτο έρεβος των προκατόχων του, είναι σε γενικές γραμμές μια ανάλαφρη και αρκούντως διασκεδαστική νότα ανάμεσα στο κυρίως μενού του τίτλου: Tη γενοκτονία δεκάδων, χιλιάδων δαιμόνων.

Κing of the Click

Το Diablo III στον πυρήνα του gameplay παραμένει ένα ισομετρικό action-RPG στα πρότυπα των προκατόχων του, κρατώντας αναλλοίωτη τη δοκιμασμένη και επιτυχημένη φόρμουλα που ανέδειξε και καταξίωσε τη σειρά. Εξολοθρεύουμε κατά κύμματα τις ορδές της Κόλασης, κερδίζουμε XP και άπειρο loot, επιστρέφουμε στο χωριό να αδειάσουμε το inventory και επαναλαμβάνουμε.

Diablo_III_Screenshot_16-thumb.jpgΟ ρυθμός της μάχης σε σχέση με τους προηγούμενους τίτλους έχει ανέβει σημαντικά, χωρίς ποτέ όμως να γίνεται χαοτικός. Ακόμα και μέσα στο χαμό από πυροτεχνήματα που μπορούν να βομβαρδίσουν την οθόνη, το μανιασμένο “κλικ-κλικ-κλικ” έρχεται με απόλυτη ακρίβεια στη στόχευσή μας, απροβλημάτιστα, σχεδόν χαλαρωτικά. Η ανάγκη να ρίχνουμε συνεχώς φευγαλέες ματιές στη ζωή του χαρακτήρα μας έχει περιοριστεί σημαντικά χάρη στα health orbs, που μπορούν να αφήσουν πίσω τους οι εχθροί που νικάμε και μας γιατρεύουν εκείνη τη στιγμή.

Όταν δε σκουρύνουν τα πράγματα, το παιχνίδι προειδοποιεί με κάθε πιθανό τρόπο να πατήσουμε γρήγορα το Q για τη χρήση ενός health potion, πετυχαίνοντας έτσι να κρατάμε εστιασμένη την προσοχή μας στο κέντρο της οθόνης, στο πόσο καλά αποδίδουμε στη μάχη.

{PAGE_BREAK}

Οι νεκρές στιγμές, όπου απλά εξερευνούμε το περιβάλλον, καταναλώνουν σωστά τον εμβόλιμο χρόνο μεταξύ των μαχών, έτσι ώστε να υπάρχει συνεχώς προσμονή για την επόμενη μάχη, κρατώντας παράλληλα σε χαμηλά επίπεδα την τυχόν κούραση που μπορεί να προέλθει μέσα από την επανάληψη. Η δε δομή των επιπέδων, περισσότερο κοντά στα πρότυπα του Diablo II βρίσκεται, με ανοιχτές αλλά ποτέ υπερβολικά μεγάλες περιοχές, με την αλλαγή σκηνικού που γίνεται σε κάθε κεφάλαιο και την ποικιλομορφία στο σχεδιασμό των dungeons να έρχεται να δέσει τα δύο παραπάνω στοιχεία, κρατώντας έτσι σε υψηλό επίπεδο το ενδιαφέρον του παίκτη για συνεχόμενη ενασχόληση.

H Βlizzard βρήκε τη χρυσή τομή ανάμεσα στο βετεράνο και τον περιστασιακό παίκτη που θα θελήσει να ασχοληθεί με το Diablo III. Το μοναδικό επιλέξιμο επίπεδο δυσκολίας στην αρχή είναι το Normal, ενώ με κάθε τερματισμό ξεκλειδώνει το αμέσως επόμενο. Η εμπειρία είναι έτσι στημένη, ώστε ο περιστασιακός παίκτης, που θα τερματίσει τον τίτλο σε 12-15 ώρες, να πάρει τα μέγιστα από αυτόν, ενώ αν τελικά κολλήσει το μικρόβιο, τα Nightmare, Hell και Inferno βρίσκονται εκεί και τον περιμένουν.  

Κill, loot, XP

Diablo_III_Screenshot_20-thumb.jpgΩς ήρωες που καλούμαστε να σώσουμε τον κόσμο από τις ορδές της Κολάσεως, διαλέγουμε μια εκ των πέντε διαθέσιμων κλάσεων μεταξύ των Barbarian, Demon Hunter, Witch Doctor, Monk και Wizard, με τη κάθε μια να έχει τη δική της μικρή προσωπική ιστορία στον τρόπο που αντιλαμβάνεται και ζει τα γεγονότα του τίτλου και εντελώς διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού, κάτι που ενθαρρύνει τον παίκτη για πολλαπλή ενασχόληση, μιας και οι πιθανοί συνδυασμοί στο χτίσιμο των skills μιας κλάσης, με τα animations των κινήσεων και το αντίκτυπο που αυτές έχουν στους αντιπάλους να αποτελούν απολαυστικό μείγμα –και θέαμα- για οποιαδήποτε κλάση επιλέξουμε.

Το skill system του παιχνιδιού είναι με τέτοιο τρόπο δομημένο, ώστε με κάθε νέο επίπεδο που κερδίζουμε αυτά να ξεκλειδώνουν σταδιακά. Δεν υπάρχει επιλογή στο ποια skills θα εκπαιδεύσουμε, η διαδικασία ακολουθεί γραμμική λογική και ο αριθμός των skills που ανοίγει είναι προκαθορισμένος. Προκαθορισμένος επίσης είναι και ο αριθμός των ικανοτήτων που μπορούμε να βάλουμε στη μπάρα του interface, ξεκινώντας από δύο και φτάνοντας σε έξι μόλις αγγίξουμε το κατάλληλο επίπεδο.

Diablo_III_Screenshot_24-thumb.jpgΑυτό στο interface μεταφράζεται στα έξι διαθέσιμα πλήκτρα που μπορεί ο παίκτης να τοποθετήσει τις ικανότητές του. Συγκεκριμένα, το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού είναι για τα Primary skills, το δεξί για τα Secondary και τα 1 έως 4 του πληκτρολογίου για τις αντίστοιχα τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες ικανοτήτων, αναλόγως της κλάσης που έχουμε. Για κάποιο λόγο εδώ η Blizzard αποφάσισε ότι σε κάθε πλήκτρο θα αντιστοιχεί μόνο μια κατηγορία, δηλαδή στο αριστερό πλήκτρο του ποντικιού μπορούμε να βάζουμε μόνο Primary skills, ενώ αντίστοιχα κανένα Primary skill δεν μπορεί να τοποθετηθεί σε κάποιο άλλο πλήκτρο πλην του αριστερού στο mouse.

Eπομένως, μόλις έχουμε διαθέσιμα και τα έξι πλήκτρα, εμείς περιοριζόμαστε στη χρήση ενός μόνο Primary skill από τα τέσσερα διαθέσιμα που έχει κάθε κλάση. Είναι κάτι που ευτυχώς πολύ εύκολα αλλάζει, "τικάροντας" την επιλογή Elective Mode στα Options του παιχνιδιού. Η επιλογή αυτή σπάει το δέσιμο πλήκτρου – κατηγορίας skill, επιτρέποντάς μας να διαχειριστούμε τις ικανότητες του χαρακτήρα όπως θέλουμε, χρησιμοποιώντας για παράδειγμα και τα τέσσερα Primary skills αν το επιθυμούμε.

Diablo_III_Screenshot_25-thumb.jpgΕίναι επιλογή που σαφώς προτείνεται, μιας το “στεγνό” φαινομενικά skill customization μεταμορφώνεται σε κάτι πραγματικά διαχειρίσιμο, με τον παίκτη να έχει στη διάθεσή του μια πλειάδα από skills και έναν ευχάριστο πονοκέφαλο για την εύρεση αποτελεσματικών συνδυασμών και τακτικών. Επιπλέον, κάθε ικανότητα μπορεί να αναβαθμιστεί με έξτρα ιδιότητες με την επιλογή κάποιου ρούνου, προσθέτοντας έτσι επιπλέον βάθος στην εξέλιξη του χαρακτήρα μας. Οι ρούνοι ξεκλειδώνουν και αυτοί σταδιακά με κάθε νέο επίπεδο, δίνουν νέα διάσταση σε ικανότητες που πιθανόν είχαμε παραγκωνισμένες και αλλάζουν εντελώς το animation προς χάρην ποικιλομορφίας και ευχαρίστησης των ματιών μας.

Τέλος, έχουμε τρία διαθέσιμα slots για Passive skills, μέσα από μια ικανοποιητική γκάμα ικανοτήτων, που υποστηρίζουν και αναδεικνύουν τους διαφορετικούς τρόπους παιχνιδιού του ήρωά μας. Όλες οι βασικές ικανότητες γίνονται διαθέσιμες μέχρι το επίπεδο τριάντα, όμως θα συνεχίσουμε να ξεκλειδώνουμε νέους ρούνους μέχρι και το 60ο και τελευταίο επίπεδο, επιτρέποντάς μας έτσι το συνεχόμενο πειραματισμό και στα επόμενα επίπεδα δυσκολίας.

Diablo_III_Screenshot_30-thumb.jpgTo δεύτερο βασικό στοιχείο στην παραμετροποίηση του χαρακτήρα μας είναι βεβαίως ο εξοπλισμός που βρίσκουμε μέσα από το ευγενές άθλημα του looting και όχι μόνο. Τα αντικείμενα, ανάλογα με την ποιότητά τους, διαβαθμίζονται σε Inferior, Normal, Superior, Magic, Rare και Legendary, και χαρακτηρίζονται από το αντίστοιχο χρώμα σε μια φυσιολογική MMO νότα, βάσει της τεράστιας εμπειρίας που έχει αποκομίσει η Blizzard με το World of Warcraft. Το ποια αντικείμενα και τι ποιότητας θα ρίξει κάποιος εχθρός είναι τυχαίο γεγονός, ενώ η σύνθεση ενός στιβαρού εξοπλισμού, που να στηρίζει τα βασικά στατιστικά της κλάσης μας ενώ παράλληλα να κρατά σε ισορροπία σημαντικά δευτερεύοντα, όπως τα magic και gold find, αποτελεί από μόνη της ένα τεράστιο, διασκεδαστικό κυνήγι θησαυρού.

Συμπληρωματικά υπάρχει το crafting, όπου επενδύοντας χρυσό, μπορούμε να μάθουμε νέες συνταγές και να συνθέσουμε το δικό μας οπλισμό, καθώς και τα δικά μας πετράδια για τα αντίστοιχα gem slots. Μπορούμε να σπάσουμε μαγικά αντικείμενα για πρώτες ύλες, καθώς και να αφαιρέσουμε κάποιο πετράδι από τον εξοπλισμό μας χωρίς αυτά να χαθούν, πληρώνοντας απλά το αντίστοιχο χρηματικό αντίτιμο.

Εναλλακτικά, η Blizzard επιστρατεύει ξανά την mmo εμπειρία της, παρουσιάζοντας ένα λειτουργικότατο Auction House, όπου μπορούμε πολύ εύκολα να αγοράσουμε και να πουλήσουμε αντικείμενα με άλλους παίκτες. Το αμφιλεγόμενο Auction House με πραγματικά χρήματα δεν ήταν διαθέσιμο ως υπηρεσία κατά τη διάρκεια του review, επομένως επιφυλασσόμαστε για μια μελλοντική ματιά

{PAGE_BREAK}

Multi-Κόλαση

Εκείνο όμως το στοιχείο που κερδίζει τελικά τις εντυπώσεις με την ευκολία στη χρήση και τις άπειρες ώρες διασκέδασης που προσφέρει το Diablo III, είναι το co-op έως τεσσάρων παικτών. Η δουλειά που έχει γίνει εδώ είναι ο καθρέπτης της μετά-World of Warcraft εποχής Blizzard, με τα ευδιάκριτα μενού και διευκολύνσεις στη πρόσβαση, μέχρι την ουσία του πράγματος, τις gameplay αρετές που ξεδιπλώνει το παιχνίδι μέσα από τη συνεργασία των κλάσεων. Kαι αν το Nightmare επίπεδο δυσκολίας αποτελεί μια πρώτης τάξεως πρόκληση για solo περιπέτειες, στο Hell τα πράγματα ζορίζουν επικίνδυνα, πράγμα που καθιστά υποχρεωτική τη σύμπραξη ομάδας, ενώ δεν μπορούμε να φανταστούμε τι θα γίνεται στο Inferno, μιας και δεν προλάβαμε να φτάσουμε έως εκεί. Δεν θα αποτελούσε υπερβολή να πούμε ότι ένας απλός τερματισμός για χάρη της ιστορίας στο Normal επίπεδο είναι μια σταγόνα στον ωκεανό αυτού που πραγματικά προσφέρει σαν παιχνίδι το Diablo III.

Aπό το πρώτο κιόλας επίπεδο μπορούμε να μπούμε στον κόσμο ενός φίλου μας ή να καλέσουμε κάποιον στο δικό μας. Προσοχή μόνο, στο πρώτο playthrough μην μπείτε στο παιχνίδι κάποιου που βρίσκεται μπροστά στην ιστορία, γιατί spoiler alerts δεν υπάρχουν και κάπως έτσι την πατήσαμε και νικήσαμε το τελικό boss ενώ ήμασταν ακόμα στο δεύτερο κεφάλαιο.

Diablo_III_Screenshot_8-thumb.jpgΣτο multiplayer είναι όπου θα επανεξετάσουμε τα skills του χαρακτήρα μας και θα δοκιμάσουμε νέα builds, που ταιριάζουν καλύτερα σε ομάδα παρά σε μοναχικές καταστάσεις. Σαν Witch Doctor, για παράδειγμα, ίσως βρείτε πιο ταιριαστή και αποτελεσματική μια προσέγγιση με περισσότερες κατάρες και μαγικά, που φθείρουν την ψυχική υγεία των δαιμονικών, παρά ίσως με τη πιο συντηρητική solo προσέγγιση του “αράζω πίσω και βαράω spells ενώ τα summons μου μπροστά θερίζουν”. Γίνεται φανερό μετά το πρώτο co-op παιχνίδι, ότι η διασκέδαση που προσφέρει ο τίτλος είναι κομμένη και ραμμένη για online περιβάλλον. Ένα online που αποτελεί ταυτόχρονα και το μεγαλύτερο αγκάθι του τίτλου.

Ugly Demon is Ugly

"Αlways-on DRM" και "Real Money Auction House" φυσικά είναι οι απαγορευμένες λέξεις, ο καταλυτικός παράγοντας στην τελική απόφαση αγοράς και κριτικής για πάμπολλους παίκτες. To Diablo III απαιτεί συνέχομενη σύνδεση στο internet για να τρέξει, γεγονός που έχει και τα καλά και τα κακά του. Η πειρατεία αποτελεί το προφανές του ζητήματος, το δεύτερο είναι ότι αυτή τη φορά, και σε σχέση με το τι συνέβαινε με το PVP στο Diablo II, η Blizzard δείχνει να θέλει μια εμπειρία περισσότερο κοντρολαρισμένη στα μέτρα της και όχι σε αυτά του παίκτη.

Diablo_III_Screenshot_9-thumb.jpgΤο PVP βεβαίως αγνοείται προς ώρας, σύμφωνα πάντως με αυτά που έχουν δείξει μέχρι τώρα οι κλάσεις, λογικά θα έχουμε να περιμένουμε εξαιρετικά πράγματα σε αυτό τον τομέα. Η πρώτη μέρα της κυκλοφορίας θύμισε πρώτη μέρα MMORPG τίτλου, με όλα τα στραβά και τα ανάποδα. Ακόμα υπάρχουν θέματα τεχνικής φύσεως που παιδεύουν τους αγοραστές του τίτλου, οι οποίοι ευλόγως αναρωτιούνται γιατί δεν μπορούν να παίξουν τον single-player τίτλο που αγόρασαν.

Η υπηρεσία του Auction House με πραγματικά χρήματα δεν ήταν διαθέσιμη τη στιγμή που γραφόταν αυτές οι γραμμές. Το κατα πόσο θα λειτουργήσει υπέρ ή κατά των παικτών, αλλά και του ίδιου του παιχνιδιού, μένει να το δούμε. Eξάλλου, πρόκειται για μια καθαρά προαιρετική υπηρεσία, που πιθανότερα θα απασχολήσει τους μη έχοντες υπομονή και τους hardcore, παρά εκείνους που απλά θα θελήσουν να απολαύσουν τον τίτλο για αυτά που προσφέρει.

Hell Ain’t A Bad Place

Ξεπερνώντας τις πρακτικές δυσκολίες της συνεχόμενης σύνδεσης στο internet με την απαραίτητη -πλην εκνευριστική- συντήρηση των servers – ειδικά αν βρισκόμαστε σε κάποιο boss και να θέλει δύο λεπτά να κλείσουν – γενικότερα προβλήματα δεν αντιμετωπίσαμε με τον τίτλο και παρ’όλο που αυτά υφίστανται, δεν θα επηρεάσουν καταλυτικά την τελική μας ετυμηγορία. To Diablo III παραμένει το ίδιο πιστό και εθιστικό στις gameplay ρίζες που το καθιέρωσαν σε χιλιάδες συνειδήσεις. Σε μια πιθανή ερώτηση του εάν άξιζε τα δώδεκα χρόνια αναμονής, ο τρόπος με τον οποίο θα αποφασίσουμε να ασχοληθούμε με το παιχνίδι θα ήταν πιθανότατα μια καλή απάντηση.

Το single player προσφέρει δώδεκα με δεκαπέντε ώρες ποιοτικού dungeon crawling, ακολουθώντας γραμμικά την εξέλιξη της ιστορίας, χωρίς διάθεση να ρισκάρει, ξεφεύγοντας από τα κεκτημένα. Η ποικιλομορφία των κλάσεων, τα διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας και το κυνήγι εξοπλισμού αποτελούν καλούς λόγους να επιστρέψουμε ξανά και ξανά στον τίτλο. Η πρόκληση στα ανώτερα επίπεδα δυσκολίας, παίζοντας online, αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο του παιχνιδιού, προσφέροντας πάμπολλές ώρες ποιοτικής διασκέδασης. Εν αναμονή του PvP update και περιμένουμε να δούμε αν θα αντέξουν οι servers της Blizzard.

System Requirements

Οδυσσέας Γιαννιώτης

Θετικά

 • Εξαιρετικό art direction και λεπτομέρεια στα τοπία
 • Υψηλής ποιότητας cinematics και πλούσιος ηχητικός τομέας
 • Πλούσια σχεδιασμένες κλάσεις και ευέλικτο skill system
 • To οnline co-op εκτοξεύει τη διασκέδαση
 • Μεγάλη αντοχή στο χρόνο

Αρνητικά

 • Αlways-on DRM
 • Προβλήματα σύνδεσης στο battlenet
 • Εμφάνιση lag ακόμα και στο single player
 • Κακογραμμένο σε σημεία script, προβλέψιμη ιστορία

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (85 σχόλια)
 • Akizzz Akizzz 29 Μαΐου 2012  | 03:27

  Καλησπέρα μάγκες! Να πω και εγώ πως δεν το έπαιξα το game αλλά το είδα σε ένα φιλαράκι.Ως παλιός παίχτης από τη πρώτη σειρά,δεν είδα ένα game που λέγεται τόσο ''Diablo''.Αντίθετα είδα ένα μείγμα από Torchlight(πολύ καλό παιχνιδάκι),με επιρροές από MMORPG, με όλα τα στοιχεία που έπρεπε να ταν σίγουρα από τις προηγούμενες σείρες(αλίμονο) και ένα Diablo αρχηγό που έμοιαζε με allien πιο πολύ, από την ομώνυμη ταινία μη σας πω :) . Εντάξει δε θα κρίνω το σκοπό που εξηπυρετεί σαν παιχνίδι του 2012 - και εγώ θα το παιζα - αλλά κατακρίνω πιο πολύ το τι περιμένεις να παίξεις όταν αγοράζεις ένα game με τιτλο Diablo, αφήνοντας ασχολίαστα τα ήδη αναφερμένα για auction και online που συμφωνώ σίγουρα.Που έιναι η ''σκοτεινάδα'' του 1 και άντε και του 2, που είναι το τρομακτικό ''fresh meat'', που είναι οι επιβλητικοί skeletons του 2 ,τι έιναι αυτή η ΄΄λαμπερή΄΄ άποψη εικόνας,χρωμάτων και φωτισμού που μου προξένησε το 3 και άλλα πολλά σίγουρα που δεν τα θυμάμαι και δε μπορώ σίγουρα να τα καταγράψω λόγω το ότι όπως είπα δεν το παίξα ακόμα ολόκληρο για να δω τις διαφορές! Μάλλον έχω συνδεμένους τους προηγούμενους τίτλους με την παιδική ηλίκία ίσως...Τεσπα! Καλό λιώσιμο εύχομαι και προσοχή με το auction γενικότερα, όταν ξεκινήσει...

 • Zorbas Zorbas 28 Μαΐου 2012  | 20:49

  Είμαι lvl 45 στο Nightmare και το αφήνω στην άκρη γιατί βαρέθηκα να κάνω τα ίδια και τα ίδια :P Εντάξει δεν περίμενα κάτι περισσότερο απλά έχω παίξει αρκετά games σαν το Diablo για να πω πως μου έδωσε κάτι καινούργιο. Το σενάριο είναι παιδαριώδες και skip όλους τους διαλόγους να κάνεις δεν χάνεις και τίποτα σημαντικό. Είναι η κλασική συνταγή της blizzard επηρεασμένη αρκετά και από το warcraft που με έχει κουράσει. Δηλαδή πλοκή μηδέν και ατελείωτο farming για loot καλύτερο ώστε να κάνουμε πάλι τα ίδια πράγματα. Δεν το θάβω απλά I am too old for this shit lol. Μετανιώνω πικρά που έτρεξα σαν το πρόβατο και το πήρα στα 50+ ευρώ :( Δεν αξίζει για τόσα

 • Adalon Adalon 27 Μαΐου 2012  | 11:38

  Και κάτι τελευταίο.
  Λυπάμαι που ένας συντάκτης του gameover.gr εκτοξεύει συκοφαντίες εναντίον ενός μέλους του site. Διότι ποτέ δεν είπα ότι "ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ κι άρα εσείς οι υπόλοιποι που το αγοράσατε υποστήκατε πλύση εγκεφάλου".Και το τονίζω το "δε μου αρέσει" διότι προσπαθώ να προσέχω τι λέξεις χρησιμοποιώ όταν γράφω κάτι.
  Αντιθέτως και με το Diablo3 θα ασχοληθώ κάποια στιγμή στο μέλλον (εάν ακυρωθέι το auction house με πραγματικά χρήματα) όπως έχω ασχοληθει με το Dragon Age 2 και τα Call of Duty(για τα οποία αν θυμάμαι καλά είχα μιλήσει για πλύσιμο εγκεφάλου αλλά ποτέ δεν είπα ότι δε μου αρέσουν).
  Αυτό που με εξοργίζει είναι η αδικία.Κι όταν κάτι αντικειμενικα είναι τόσο υποδιαίστερο του προκατόχου του και ανταγωνιστών αλλά πουλάει τρελά λόγω marketing(ελληνιστί πλύση εγκεφάλου) και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που τα πρόβατα να γίνονται τσομπάνιδες ε τότε πραγματικά βγαίνω από τα ρούχα μου.Κι αυτό ισχύει γενικότερα όχι μόνο για το Diablo3 και τα video games.

 • Alien observer Alien observer 27 Μαΐου 2012  | 01:04

  Άντε πια, καιρός ήταν να κυκλοφορήσει! Τώρα με τι θα ασχολείται αλήθεια η Blizzard? ( Ή καλύτερα με ποιο project θα μας σπάει τα νεύρα πηγαίνοντάς το από αναβολή σε αναβολη;)

 • Spawn16 Spawn16 26 Μαΐου 2012  | 16:44

  -Πολύ μικρές απαιτήσεις.Παίζει υπέροχα και σε χαμηλά μηχανήματα
  -Τα γραφικά του είναι μια χαρά.Αν κάτι χαλάει την ατμόσφαιρα είναι η χροιά σε κάποιους διαλόγους
  -Χειρισμός και ευκολία στα μενού-inventory,και βλέπεις συνέχεια τις χρήσιμιες πληροφορίες που θες
  -Το οτί πρέπει να είσαι συνέχεια online δεν το συμπαθώ με τίποτα...Αυτό βρήκανε για να αντιμετωπίσουν την πειρατεία???
  -Παιχνιδάρα που δεν θα μας φλομώσει στα dlc αλλά μετά απο κανά 1,5 χρόνο θα δούμε ένα βαρβάτο expansion
  -Πολύ καλές οι 5 κλάσεις του
  -Το skill tree επιτρέπει πιο πολύ πείραγμα,και κυρίως δεν απαιτεί να ανησυχείς άμα θα ξοδέψεις λάθος πόντους...

 • brine brine 26 Μαΐου 2012  | 11:03

  Σοβαρός τίτλος ..... Αληθινό gaming

 • Fanakis Fanakis 25 Μαΐου 2012  | 18:14

  Επιτέλους το πήρα και εγώ και θέλω να πω δυο πράγματα.Καταρχήν σε pc πενταετίας με μια 8800gt παίζει τέλεια σε 1080 και όλα στα High.Αυτό με τα γραφικά που λέτε μερικοί και ο Οδυσσέας στο review(ωραίο review Οδυσσέα) δεν το καταλαβαίνω γιατί τα γραφικά του εμένα μου φαίνονται πάρα πολύ ωραία.Τελικά το συμπέρασμά μου με το Diablo είναι ότι δεν έχει κάτι ιδιαίτερο και συγκεκριμένο για να περιγράψεις το παιχνίδι και να πεις να γιατί ειναι παιχνιδάρα και τέτοια, άλλα κάθε φορά που το κλείνεις και πας για ύπνο δε βλέπεις την ώρα πότε θα παίξεις και πάλι.

 • medusakias. medusakias. 25 Μαΐου 2012  | 00:24

  Παιδια μηπως εχει καποιος ενα guest pass να μου δωσει ???? Καποιοι που εχουν αγορασει το παιχνιδι εχουν γι αυτο σου δινει την δινατοτητα να κανεις active στο diablo το account σου για λιγες μερες νομιζω...

 • manost manost 24 Μαΐου 2012  | 17:23

  Επειδή διαβάζω δεξιά και αριστερά για τα χάλια γραφικά. Ποιος από εμάς έχει παίξει D1, D2 και οποιαδήποτε άλλο hack'n'slash παιχνίδι για τα γραφικά του; !! Mε την ίδια λογική τα Torchlight & Torchlight2 δεν θα έκαναν ούτε μία πώληση, ακόμη και σ' αυτή την ξεφτίλα τιμή των € 20,00, μιας και τα γραφικά του είναι τελείως γτπ για τις δικές σας πάντα αντιλήψεις περί γραφικών. ;) Επειδή ακριβώς δεν μας ενδιαφέρουν τα γραφικά σ' αυτού του είδους τα παιχνίδια, από τώρα ξέρουμε ότι τα επερχόμενα Path of Exile & Grim Dawn θα πάρουν το δικό τους μερίδιο στις πωλήσεις, μόλις καταλαγιάσει ο ντόρος με το D3, χωρίς να ενδιαφέρει στον κόσμο φυσικά αν τα γρφικά παραμείνουν ίδια με αυτά που βλέπουμε στα διάφορα video που κυκλοφορούν ή αν θα γίνουν καλύτερα.
  Τα μοναδικά πράγματα που είναι στα μείον είναι φυσικά το always online DRM, όπου είναι απαράδεκτο να χρειάζεσαι internet για να παίξεις το single player mode και το ότι δεν μπορείς να βάλεις πόντους στα attributes σου, με κάθε level up του χαρακτήρα σου. Aλλά έως ένα σημείο και αυτό το καταλαβαίνω (δεν συμφωνώ), μιας και η Blizzard ήθελε να τραβήξει και κόσμο που δεν έχουν παίξει ποτέ του hack'n'slash παιχνίδι.

 • malec malec 23 Μαΐου 2012  | 22:43

  @adalon μην το αγοράζεις απλά, ασε εμάς τους καμένους να το χαρούμε...

 • Adalon Adalon 23 Μαΐου 2012  | 19:34

  @Σάββα Συμφωνώ με αυτά που λες.Το "Αυτά ξέρουμε, αυτά εμπιστευόμαστε" όμως τι είναι?Δεν είναι πλύση εγκεφάλου που γίνεται μέσω marketing και της σχέσης εμπιστοσύνης που ανέπτυξε η Blizzard με τους καταναλωτές όλα αυτά τα χρόνια?Μου θυμίζει την διαφήμιση "Αυτήν ξέρετε, αυτήν εμπιστεύεστε".
  Και να το πως αλλιώς.Εγώ θεωρώ κορυφαία εταιρεία του χώρου την CDProjectRed.Τι σημαίνει αυτό?Ότι θα πάω να αγοράσω το Witcher3 με κλειστά μάτια χωρίς να δω κριτικές ή demo και μετά θα το υπερασπίζομαι για να μην νιώσω μειονεκτικά που έπεσα θύμα?(ρητορική ερώτηση)

 • da_samus da_samus 23 Μαΐου 2012  | 18:59

  Παιδια μην την πεφτετε στον Σαββα
  την αποψη του λεει.

  δειτε το ετσι (τουλαχιστο εγω ετσι το βλεπω) εαν παιξουν μερικοι το Diablo θα δοκιμασουν αργωτερα και αλλα Action RPG (Dungeon Siege, Amalur, Dark Suls) ή και πιο σωβαρα RPG (Skyrim) η ακομα και Crawlers (Legend Of Grimrock) που λεει και ο Σαββας. σαν εισοδο στα πιο "ψαγμενα" δειτε το

 • jimc jimc 23 Μαΐου 2012  | 18:17

  Ναι το παιχνίδι έχει πολυ μικρές απαιτήσεις...

 • Sky333 Sky333 23 Μαΐου 2012  | 17:48

  πάντως σε laptop 5μιση ετών παίζει απροβλημάτιστα σε ανάλυση 1280χ800 με full AA και τα υπόλοιπα σε low - medium. τεχνικά μια χαρά το έχει στρώσει η Blizzard.

 • legolas18 legolas18 23 Μαΐου 2012  | 17:47

  TONIGHT I DINE IN HELL MODE!!!

 • jimc jimc 23 Μαΐου 2012  | 17:38

  Αυτο έκανα και εγω πήρα νέο pc για να το παίξω...diablo είναι!!!

 • shadow_gp shadow_gp 23 Μαΐου 2012  | 17:23

  ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΒΓΑΛΑΝ ΚΑΙ ΓΙΑ PS3?!

  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΩ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ PC ΓΡΗΓΟΡΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!

  Οτι και να λέμε, οτι και να λένε τα review...Diablo ειναι.

 • gfreeman gfreeman 23 Μαΐου 2012  | 17:05

  Χρήστο, δε σου φέρνω αντίρρηση :)
  Eίσαι αδιαμφισβήτητος βετεράνος.

 • jimc jimc 23 Μαΐου 2012  | 16:55

  Είμαι στο Nightmare και ένα έχω να πω.. Είναι Παιχνίδαρα!!! Θα μπορούσε σε κάποια πράγματα να είναι καλύτερο γιατι 12 χρόνια είναι πολλα αλλα όπως είπα και πριν είναι ΠΑΙΝΧΙΔΑΡΑ!!!

 • nickblame nickblame 23 Μαΐου 2012  | 16:29

  @Adalon
  +1 στο "Και παρεπιπτόντως από πότε "ευέλικτο skill system" = αυτόματο fast food ξεκλείδωμα των skills?" έχεις δίκιο απλά έλεος. δεν μπορείς να ξεχωρίσεις απο άλλο παίκτη ίδιας κλάσης εκτός απο τα items.
  -1 "τώρα την χειροτερη μορφή DRM"
  δεν συμφωνώ ότι το always online είναι μόνο αρνητικό. Ούτε πιστεύω οτι είναι μόνο για DRM λόγους. Όσοι παίξανε D2 και D1 μόνο offline δεν πήραν την full εμπειρία (όπως είπαν και άλλοι), και αυτή η καταναγκαστική προεξόφληση οτι θα παίξεις D3 μόνο online έχει και τα θετικά της και έχει και τόνους καινοτομίας/εξιχρονισμού. Και καλώς που δεν θα υπάρχει ούτε μια παράνομη copia.

  @gfreeman είναι σωστή η άποψη οτι το D3 "κάλυψε" το hardcore κοινό του (που έπαιζε ακόμα D2 ακομα και D1 online!!! σε αυτή την μαύρη τρύπα 12 ετών που λέγεται WoW) αλλα συμψωνώ και με τον Adalon που τονίζει οτι λειτούργησε το marketing περισσότερο αθροιστικά στην επιτυχία και αν λεγόταν αλλιώς το game σίγουρα θα πήγαινε σαν το torchlight (που έχει και περισσότερη σχέση με τους δημιουργούς του diablo απόσο το diablo3)

 • gfreeman gfreeman 23 Μαΐου 2012  | 15:31

  Adalon,
  Δε διαφωνώ σε αυτά που λες για το παιχνίδι κυρίως γιατί δεν το έχω δεί ούτε δύο δευτερόλεπτα μπροστά μου. Διαφωνώ και έχω ενστάσεις με το ότι αυτές τις διαφορές στις πωλήσεις τις αποδίδεις σε πλύση εγκεφάλου. Και μη ξεχνάς πάντα και ένα τεράστιο κομμάτι του αγοραστικού κοινού του Diablo που προέρχεται απευθείας από τη δεξαμενή του WoW. Aυτούς τους καταναλωτές αν τους αναφέρεις τα crawlers (δε μου αρέσει καθόλου το "RPG" )που γράφεις, δε θα ξέρουν ποια είναι. Δεν σημαίνει ότι τα έπαιξαν, τα αξιολόγησαν και απεφάνθησαν ότι το Diablo 3 είναι τόσο πολύ καλύτερο που να αξίζει τις χαοτικές πωλήσεις σε σχέση με αυτά. Ό,τι δηλάδή συμβαίνει και με το CoD. Αυτό ξέρουμε, αυτό εμπιστευόμαστε. Συν το ότι είμαι σίγουρος, ότι όποιος σοβαρός Gamer έχει ασχοληθεί με τα υπόλοιπα καλά crawlers, τα έχει απολαύσει και αυτά. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο.

 • melk0r melk0r 23 Μαΐου 2012  | 15:11

  Θα μπορούσα να σταθώ περισσότερο στο always-on drm, μιας και λόγω αυτού προκύπτουν τα περισσότερα αρνητικά τόσο στο review όσο και στα user scores, όμως δεν το έκανα πολύ απλά γιατί είχα κι ένα παιχνίδι να παίξω και να γράψω γι'αυτό.

  Και κατά τη προσωπική, ταπεινή μου άποψη, η διασκέδαση που προσφέρει το Diablo III είναι για 9.

 • JCDenton13 JCDenton13 23 Μαΐου 2012  | 13:53

  Τελικα υπαρχουν ατομα που εχουν κριτηριο αγορας κυριως τα γραφικα,μαλιστα!!!τι να πει κανεις.

 • Bigi Bigi 23 Μαΐου 2012  | 13:24

  Μια χαρά είναι τα γραφικά του, μια χαρότατα.Και μην αναλώνεστε στο τι λέει ο καθένας στο net.Δε μπορεί να συμπίπτουν τα γούστα του ενός με του άλλου ούτε και οι επιδιώξεις τους.Γενικά υπάρχει πολύ κλαψογούνιασμα πλέον για όλα τα παιχνίδια.Εγώ προσωπικά έχω πάψει να ασχολούμαι με τη γνώμη του κοινού γιατί πολύ απλά αν το έκανα με τα πιο πολλά παιχνίδια θα ήμουν απογοητευμένος χωρίς καν να τα έχω δει.Αν πιστεύετε ότι σας αρέσει αυτό το είδος παιχνιδιών σίγουρα θα σας ικανοποιήσει και το συγκεκριμένο.Εξάλλου έρχεται και το guest pass να δώσει μία γεύση σε όσους θέλους να το δοκιμάσουν.Μην κλαιγόμαστε για το παραμικρό.

 • vasilas432 vasilas432 23 Μαΐου 2012  | 11:40

  @Adalon
  Μου αρέσει η κριτική σου και αν τα βάλει κάποιος σοβαρά κάτω θα δει οτι έχεις δίκιο. Δεν θα αγοράσω τον Διάβολο τον τρίτο γιατί τα αρνητικά που έχω διαβάσει σε όλο το internet είναι πολλά και σημαντικά. Για μένα στα αρνητικά είναι και τα γραφικά 5ετίας. Το 2007 είχε βγει το πρώτο Crysis. Εν έτη 2012 παρίμενα καλύτερα γραφικά εφ' όσον μιλάμε για PC.

 • Adalon Adalon 23 Μαΐου 2012  | 10:39

  @Seldarine Καλά έχεις για avatar τον ήρωα από το κορυφαίο arpg Bastion και μου κάνεις αυτή την ερώτηση?...
  @Σάββα Αποστόμωσέ με(κι όχι μόνο εσύ αλλά προκαλώ τον οποιοδήποτε) με επιχειρήματα για ποιο λόγο δικαιολογείται η μεγάλη διαφορά στις πωλήσεις (που θα έχει φαντάζομαι) από τα Titan Quest, Sacred, Torchlight, Bastion κτλ εκτός από το high budget art direction και ήχο που αναμενόμενα έχει,την υπογραφή της Blizzard και τα εκατομμύρα που ξοδεύτηκαν από την Activision Blizzard στο marketing.Γιατί από το review και τη δικιά μου εμπειρια δεν κατάλαβα να έχει κάτι περισσότερο.Ίσα ίσα αμφιβάλλω αν άλλο παιχνίδι με τέτοια αρνητικά θα έπαιρνε ποτέ 9.To 4.1 metacritic user score μόνο τυχαίο δεν είναι και δηλώνει την τεράστια απογοήτευση του κόσμου για ένα game του οποίου ο προκάτοχος έθεσε την μπάρα πολύ ψηλά πριν από....12 χρόνια!
  - Και παρεπιπτόντως από πότε "ευέλικτο skill system" = αυτόματο fast food ξεκλείδωμα των skills?Τουλάχιστον από τον Οδυσσέα που είχε φανεί από τα forum posts να έχει μια εμπειρία από rpgs δεν το περίμενα.
  - Επίσης μου αρέσει που ενώ πριν λίγο καιρό ακούγαμε για απλό DRM βγάζαμε σπυριά, τώρα την χειροτερη μορφή DRM το θεωρούμε ως κάτι το φυσιολογικό και αμελητέο(δεν αναφέρομαι στο review αλλά τη γενικοτερη αντίληψη).
  - Αυτό που ανέβασε την Blizzard στα ύψη, αυτό και θα την κατεβάσει: word of mouth marketing (όπως και την Bioware).
  ΥΓ. Μόνο Σάββα που το CoH εξακολουθεί να προτιμάται 6 χρόνια μετά ενώ με το Starcraft 2 ασχολούνται μόνο οι..νοτιοκορεάτες(καλά υπερβάλλω λίγο αλλά καταλαβαίνεις τι θέλω να πω).

 • geo666 geo666 23 Μαΐου 2012  | 04:51

  αυριο ξεκιναω και εγω co-op με τρια φιλαρακια.θα πεσουν κορμια...

 • razornick razornick 23 Μαΐου 2012  | 03:24

  Τo παιχνιδι ειναι τελειo.Εγω σπανια κανω 2o playthrough στα παιχνιδια αλλα σε αυτo ειμαι στo Hell και δεν εχω βαρεθει.Ειναι σαν.μια.συνεχεια.Τo στoρι ειναι τo ιδιo αλλα η πρoκληση ειναι o εξoπλισμoς και τα elite.
  To AH βoλευει παρα πoλυ γιατι δεν θελoυν oλoι να παρακαλανε να πεσει τo αντικειμενo πoυ θελoυν με τoση τυχαιoτητα πoυ υπαρχει στα στατς.Και oσo για τo DRM oυτε εμενα μoυ αρεσει αλλα εταιρια ειναι oχι.εκκλησια και θελει να πρoστατευθει.Εξαλλoυ δεν ζητησε να ειμαστε στην ταρατσα μας γυμνoι για να παιξoυμε.Oνλαιν ζητησε να.ειμαστε.Oπoιoς δεν ειναι ετσι και αλλιως δεν νoμιζω να τoν ενδιαφερει τo ντιαμπλo

 • ChrisTheWhiteWolf ChrisTheWhiteWolf 23 Μαΐου 2012  | 02:51

  Call of Duty recipe........

 • george1821 george1821 23 Μαΐου 2012  | 02:50

  Συγγνωμη αλλα μην ξεροντας απο diablo, ειναι καλο που το normal ειναι τοσο ευκολο? Δηλαδη πρεπει να παιξεις την ιδια ιστορια 2 με 3 φορες για να φτασεις στο καλυτερο σημειο, εκει που δειχνει τι αξιζει το παιχνιδι?
  Παντως εμεναν το 1 στο normal με ειχε δυσκολεψει πολυ ελπιζω να μην ημουν τελειως noobas :P