Ταυτότητα

The Witcher 2: Assassins of Kings

The Witcher 2: Assassins of Kings

Edition: N/A Genre: RPG Διάθεση: Namco Bandai Partners
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: CD Project Ημ. Έκδοσης: 17/05/2011
PEGI: 18 Εκδότης: Namco-Bandai Πλατφόρμες: PC


Πώς μεταφέρθηκε ο Λευκός Λύκος στο Xbox 360;

Ένα χρόνο μετά την εξαιρετική εμφάνιση του Witcher 2 στο PC, ο τίτλος της CD Projekt κυκλοφορεί και στο Χbox 360. Η πολωνική εταιρεία κατάφερε να "στριμώξει" όλα τα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού σε ένα σαφώς πιο αδύναμο hardware και, όπως είναι λογικό, ο τεχνικός τομέας είναι υποβαθμισμένος. Ωστόσο, σε επίπεδο περιεχομένου και συνολικής εμπειρίας, ο τίτλος της CD Projekt δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την πρωτότυπη έκδοση. Μάλιστα, η Enhanced Edition του παιχνιδιού περιλαμβάνει όλες τις βελτιώσεις και τα DLC που έχουν γίνει διαθέσιμα δωρεάν από την κυκλοφορία του παιχνιδιού και μετά, και διαθέτει επιπλέον βελτιώσεις, οι οποίες έγιναν διαθέσιμες και στο PC.

Επιτυχημένοι συμβιβασμοί: Tεχνικός τομέας

Ο τεχνικός τομέας του Witcher 2 στο 360, όπως ήταν αναμενόμενο, βρίσκεται αρκετά σκαλοπάτια κάτω από τα "high" settings του PC, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι όμορφος. Αξίζει να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι προτείνεται εντόνως η εγκατάσταση του παιχνιδιού στο σκληρό δίσκο της κονσόλας της Microsoft, μιας και η διαφορά -τόσο στα γραφικά, όσο και στα loading- είναι αισθητή.

witcher_2_x360_image01-thumb.jpgΤο σημαντικότερο προτέρημα αυτής της έκδοσης είναι ότι το frame rate παραμένει σταθερό καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, ενώ, επίσης, οι χρόνοι φόρτωσης είναι σύντομοι και δεν ενοχλούν. Εδώ να σημειώσουμε ότι καθώς περιπλανώμαστε στον ενιαίο κόσμο του Witcher 2, τα loadingσ γίνονται συνήθως στο παρασκήνιο, χωρίς να ενοχλούν, αν και αρκετές φορές εμφανίζεται μία loading screen που διακόπτει για ελάχιστα δευτερόλεπτα το gameplay, όπως ακριβώς και στα PC μέτριων δυνατοτήτων. Ο τεχνικός τομέας είναι πολύ καλός για τα δεδομένα της κονσόλας της Microsoft και σε ορισμένα σημεία, ιδιαίτερα στα cut-scenes και σε κάποια finishers, εντυπωσιάζει.

Κατά τη διάρκεια των cut-scenes αρκετές φορές υπάρχει λίγο tearing που όμως δεν ενοχλεί, ενώ σε μακρινές αποστάσεις η ποιότητα των textures πέφτει αισθητά, ειδικά αν δεν έχει εγκατασταθεί το παιχνίδι στο σκληρό δίσκο της κονσόλας. Αισθητή είναι η πτώση στην ποιότητα απεικόνισης φύλλων και δέντρων, αλλά τελικά αυτά λίγη σημασία έχουν. Η αλήθεια είναι όποιος έχει δει την έκδοση για PC, δεν μπορεί να εντυπωσιαστεί από την έκδοση του Xbox 360, κάτι απόλυτα φυσικό. Ωστόσο, ο τεχνικός τομέας είναι το μόνο σημείο που η έκδοση για την κονσόλα της Microsoft είναι υποδεέστερη και, τελικά, μιλάμε για μία άκρως επιτυχημένη μεταφορά.

Interface και χειρισμός

witcher_2_x360_image02-thumb.jpgΤο interface του Witcher 2 είχε εξ αρχής σχεδιαστεί με γνώμονα το χειριστήριο, οπότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την έκδοση που εξετάζουμε εδώ. Ο χειρισμός δούλευε πολύ καλά και στο PC με το χειριστήριο, αλλά η Enhanced Edition έφερε περαιτέρω βελτιώσεις. Το σύστημα στόχευσης έχει αλλάξει και υπάρχει η δυνατότητα "κλειδώματος" ενός στόχου. Αν προβούμε σε αυτή την κίνηση, δεν μπορούμε να κινήσουμε ελεύθερα την κάμερα με το δεξί μοχλό, αλλά αυτός αφιερώνεται στην επιλογή αντιπάλων στην περίπτωση που αντιμετωπίζουμε πλήθος εχθρών.

Αν και το σύστημα αυτό δουλεύει σωστά, δεν το χρησιμοποιήσαμε σχεδόν καθόλου, μιας και η αυτόματη στόχευση, που επιλέγει τον κοντινότερο εχθρό, δουλεύει άψογα. Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να αναφέρουμε ότι το παιχνίδι περιλαμβάνει και μία σημαντική αλλαγή που έγινε με την έκδοση 2.0 στο PC. Το animation του Geralt δεν διακόπτεται ακόμα και αν χτυπηθούμε, κάτι που συνεισφέρει σημαντικά στη δημιουργία μαχών με ομαλότερη ροή, αλλά κάνει και το παιχνίδι πιο εύκολο σε σχέση με τη πρώτη του εμφάνιση.

Μία ακόμα ματιά: Eίναι τελικά τόσο καλό;

witcher_2_x360_image03-thumb.jpgΗ παρουσίαση της έκδοσης για PC βρίσκεται εδώ και στο τρίτο playthrough μας δεν έχουμε αλλάξει γνώμη σχετικά με την ποιότητα του παιχνιδιού ή και τη βαθμολογία που του δώσαμε κατά την πρώτη του εμφάνιση. Ένα χρόνο μετά και πολλές ώρες παιχνιδιού παραπάνω, μας έπεισαν σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό για τη σπουδαιότητα του Witcher 2. Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν ορισμένες αδυναμίες και σημεία που θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα, αλλά αυτά δεν μπορούν να υποβαθμίσουν ένα παιχνίδι, που διαπρέπει σχεδόν σε όλους τους τομείς και ορισμένα εκ των στοιχείων που το απαρτίζουν βρίσκονται ένα επίπεδο πιο πάνω από τα υπόλοιπα σύγχρονα RPGs.

Η σπουδαιότητα του Witcher 2 έγγυται, κυρίως, στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζει μία μη γραμμική ιστορία, όπου οι επιλογές έχουν ουσιαστικές επιπτώσεις και επηρεάζουν σημαντικά τη διαμόρφωση του playthrough μας. Μία σημαντική απόφαση, μας οδηγεί σε δύο εντελώς διαφορετικές πόλεις, με διαφορετικά main quests και side quests, διαφορετικούς χαρακτήρες και εντελώς διαφορετικό story telling. Ο κεντρικός κορμός της ιστορίας είναι ένας, αλλά ο τρόπος που μαθαίνουμε τα γεγονότα αλλάζει όπως και οι διαθέσιμες επιλογές.

witcher_2_x360_image04-thumb.jpgΜε ένα playthrough βλέπουμε περίπου το 60% με 70% του παιχνιδιού, ανάλογα την πλευρά που θα επιλέξουμε και γενικότερα τις επιλογές μας. Ο πιο ενδιαφέρον κακός του παιχνιδιού δεν εμφανίζεται καν στη μία πλευρά, ενώ υπάρχουν σημαντικές αποκαλύψεις που θα ταρακουνήσουν όσους τις ανακαλύψουν με το δεύτερο playthrough. Το Witcher 2 είναι από τα ελάχιστα παιχνίδια όπου η εμπειρία ενός παίχτη μπορεί να αλλοιωθεί ακόμα και από ένα 100% ολοκληρωμένο playthrough εξαιτίας κάποιου σημαντικού spoiler. Μάλιστα ότι επιλογή και να κάνουμε φαίνεται σωστή, αλλά φέρνει σημαντικές παρενέργειες.

{PAGE_BREAK}

Ενάρετος δρόμος στο Witcher 2 δεν υπάρχει, μόνο αμφιλεγόμενες αποφάσεις. Κάθε ένα από τα δύο βασικά μονοπάτια του παιχνιδιού οδηγεί σε νέες επιλογές στο τελευταίο Chapter, το οποίο -αν και μικρό- περιέχει σημαντικό και ενδιαφέρον περιεχόμενο που πολλοί παίκτες δεν θα δουν ποτέ. Πιστεύουμε ότι δύο "ξερά" playthroughs δεν αρκούν για αυτό το παιχνίδι και προτείνουμε εντόνως την επανάληψη των κεντρικών αποστολών του τελευταίου chapter, με διαφορετικές επιλογές, που αλλάζουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία του ήρωά μας αλλά και του κόσμου του. Τα 16 endings του παιχνιδιού είναι μεν διαφημιστικό τρικ, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι η πορεία μέχρι εκεί. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα δύο βασικά μονοπάτια του παιχνιδιού δεν είναι ισορροπημένα/ ισάξια.

Το ένα είναι πολύ καλύτερο από πλευράς story-telling, ανατροπών και χαρακτήρων, ενώ το δεύτερο -αν και έχει και αυτό τις δικές του ανατροπές και σημεία που αξίζει να δούμε- μας επιτρέπει να ολοκληρώσουμε ευκολότερα ορισμένα άκρως ενδιαφέροντα side-quests, που προσφέρουν στοιχεία που δεν υπάρχουν στο υπόλοιπο παιχνίδι, όπως μερικούς από τους εξυπνότερους γρίφους και μυστικά που δεν θα αποκαλύψουμε.  Μάλιστα, ορισμένα από αυτά μας οδηγούν στον καλύτερο εξοπλισμό του παιχνιδιού.

witcher_2_x360_image05-thumb.jpgΕίναι ξεκάθαρο ότι το Witcher 2 είναι ένα παιχνίδι σχεδιασμένο για πολλά playthroughs, και παρά το γεγονός ότι το πρώτο μισό του είναι ίδιο ό,τι και να επιλέξουμε, το παιχνίδι παραμένει "φρέσκο". Αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και στην ύπαρξη ορισμένων quests, που μας επιτρέπουν να ρωτήσουμε τους NPCs πώς πρέπει να κινηθούμε ή το να βρούμε μόνοι μας αν το θυμόμαστε... από κάποιο προηγούμενο playthrough, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να προσπεράσουμε δρομολόγια που δεν προσφέρουν τίποτα τη δεύτερη φορά που ασχολούμαστε με το παιχνίδι.

DLC, αλλαγές και ισορροπία

Η Enhanced Edition περιλαμβάνει όλα τα DLC που είχαν δοθεί ως pre-order bonus, και σε αντίθεση με την έκδοση για PC, δεν μπορούμε να τα απενεργοποιήσουμε. Ορισμένα από τα bonus -και ιδιαίτερα οι μυστηριώδεις μάγοι που πουλάνε όπλα και πανοπλίες, που κανονικά θα έπρεπε να τα φτιάξουμε μόνοι μας μέσω του crafting- κάνουν το τίτλο πιο εύκολο και διαταράσσουν την ισορροπία. Θα προτείναμε εντόνως να τους αποφύγετε. Επιπλέον, όπως συνέβαινε και με την αρχική κυκλοφορία του παιχνιδιού, όταν προχωρήσουμε στην περιπέτεια, μάθουμε περισσότερα skills και αγοράσουμε καλύτερες πανοπλίες, το παιχνίδι γίνεται ευκολότερο. Αυτό συμβαίνει ακόμα και στο Dark Mode, όπου υπάρχουν ειδικές πανοπλίες αποκλειστικές για αυτό το βαθμό δυσκολίας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε βαθμό δυσκολίας όποτε το επιθυμούμε, αλλά στην περίπτωση που αλλάξουμε το Dark modeν χάνουμε τον αποκλειστικό εξοπλισμό και δεν μπορούμε να ξαναγυρίσουμε σε αυτό το βαθμό δυσκολίας. Κάποιες απότομες αυξήσεις δυσκολίας ("spikes"), που υπάρχουν σε ορισμένα bosses πιθανότατα θα ταλαιπωρήσουν τους παίκτες, αν και τα πράγματα έχουν εξομαλυνθεί κάπως σε σχέση με το αρχικό παιχνίδι. Σε ορισμένα σημεία -που μετρώνται στα δάκτυλα του ενός χεριού- την πρώτη φορά που οι παίκτες θα φτάσουν σε boss είναι δεδομένο ότι θα χάσουν και απαιτείται trial & error μέχρι να βρεθεί η σωστή προσέγγιση.

Συμπεράσματα

witcher_2_x360_image06-thumb.jpgΗ μεταφορά του Witcher 2 στο Xbox 360 είναι εξαιρετική. Το μόνο πράγμα που μπορεί να βάλει σε σκέψεις τους υποψήφιους αγοραστές της έκδοσης για το σύστημα της Microsoft είναι... ένα δυνατό PC. Ο τεχνικός τομέας εννοείται πως είναι υποδεέστερος σε σχέση με την αντίστοιχη των υπολογιστών, αλλά αυτό δεν επηρεάζει αρνητικά τη συνολική εμπειρία. Εξάλλου, το Witcher 2 μπορεί να κυκλοφόρησε ως αποκλειστικότητα των PC, αλλά σίγουρα πολλά από τα χαρακτηριστικά του σχεδιαστήκαν με βάση το χειριστήριο και τις κονσόλες.

Το νέο περιεχόμενο που υπάρχει είναι ενδιαφέρον, αλλά μιας και η πλειοψηφία όσων αγοράσουν την έκδοση Xbox 360 δεν έχουν ξαναπαίξει το παιχνίδι, δεν χρειάζεται να αναφερθούμε διεξοδικά σε αυτό. Εν κατακλείδι, το Witcher 2 είναι ένα από τα παιχνίδια που πρέπει να παίξουν οι φίλοι των RPGs και η έκδοση Xbox 360 αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για όσους δεν το είδαν αρχικά λόγω έλλειψης ισχυρού PC.

Νίκος Καβακλής

Θετικά

  • Εξαιρετική μεταφορά με πολύ καλό τεχνικό τομέα

Αρνητικά

  • Η ισορροπία θα μπορούσε να είναι καλύτερη και μερικά εκ των DLC επιβαρύνουν την κατάσταση

Βαθμολογία

Συμμετεχουν

Δείξε μου και άλλα...