Ταυτότητα

Gravity Rush

Gravity Rush

Edition: N/A Genre: Action, Adventure, RPG Διάθεση: N/A
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: Japan Studio (SCEJ) Ημ. Έκδοσης: 13/06/2012
PEGI: 12 Εκδότης: Sony Computer Entertainment Πλατφόρμες: PS Vita


Εκεί όπου ο Νεύτων έχει φιλική συμμετοχή...

Η επιστήμη του marketing, σε όλα της τα βιβλία, "φωνάζει" με μεγάλα έντονα γράμματα πως για να μπορέσει ένα προϊόν να είναι πετυχημένο, θα πρέπει να διαφοροποιηθεί, να αποκτήσει χαρακτήρα και προσωπικότητα. Στην περίπτωση του PS Vita, κατά την ταπεινή μας άποψη, υπήρχε -και συνεχίζει να υφίσταται- ο φόβος του ακριβώς αντίθετου. Δηλαδή, μίας φορητής κονσόλας που λειτουργεί ως υποκατάστατο του PlayStation 3 και όχι ως κάτι ξεχωριστό και ιδιαίτερο. Οι μέχρι στιγμής τίτλοι του το επιβεβαιώνουν, ενώ περιμένουμε με αγωνία την επερχόμενη E3 για να μάθουμε τα σχέδια της Sony για το μέλλον του handheld της. Και λίγο πριν γίνουμε περισσότερο απαισιόδοξοι, έρχεται το Gravity Rush, για να διαλύσει όλες τις γκρίνιες και να δώσει μία πολύ ιδιαίτερη και ξεχωριστή νότα στο line-up του φορητού.

Πριν περάσουμε στα του τίτλου, ας κάνουμε τις απαραίτητες συστάσεις. Το Gravity Rush αναπτύχθηκε από τα εσωτερικά στούντιο της Sony στην Ιαπωνία (Japan Studio). Το σενάριο έχει γραφτεί από τον Naoko Sato, ενώ η σκηνοθεσία και ο σχεδιασμός ανήκει στον Keiichiro Toyama -δύο σπουδαία πρόσωπα που έχουν εργαστεί στις σειρές Silent Hill και Siren. Τέλος, η μουσική επένδυση έγινε από τον Kohei Tanaka, ο οποίος στην Ιαπωνία είναι διάσημος για τη δουλειά του σε δεκάδες anime (One Piece, Dragon Ball κ.α), ενώ εμείς τελευταία φορά τον "ακούσαμε" σε Resonance of Fate και Bionic Commando Rearmed. Όπως καταλαβαίνετε, πίσω από το Gravity Rush κρύβονται καταξιωμένοι δημιουργοί/ καλλιτέχνες, πράγμα που αποδεικνύεται από την τελική εμπειρία που εισπράξαμε.

Ποια είμαι; Που βρίσκομαι;

Gravity_Rush_01-thumb.jpgΠαίρνουμε το ρόλο της όμορφης Kat, ενός νεαρού κοριτσιού που μόλις έχει ξυπνήσει με φανερά σημάδια αμνησίας στο πρόσωπό της. Δε γνωρίζει ούτε το ποια είναι, ούτε και το που βρίσκεται. Το μοναδικό που βλέπει είναι μία παράξενη και άγνωστη πόλη, καθώς και έναν μαύρο γάτο, που την ακολουθεί από τα πρώτα δευτερόλεπτα. Πολύ σύντομα η νεαρή πρωταγωνίστρια θα μάθει ότι κρύβει μία υπερφυσική ιδιότητα: να αψηφά τους νόμους της βαρύτητας. Βέβαια, θα διαπιστώσει πως αυτή η ικανότητά της προέρχεται από το γάτο που τη συνοδεύει και χωρίς αυτόν, είναι μία θνητή κοπέλα. Έτσι, η Kat, έχοντας στα χέρια της αυτό το "όπλο", ξεκινάει το ταξίδι της προς το άγνωστο, με σκοπό να ανακαλύψει την πραγματική της ταυτότητα, αλλά και γιατί δόθηκε σε εκείνη αυτή η ικανότητα.

Εμπόδιο στις προσπάθειές της θα σταθούν διάφοροι κακεντρεχείς χαρακτήρες, αλλά κυρίως οι Navi, σκοτεινές φιγούρες που στοιχειώνουν τη ζωή των ανθρώπων αυτού του παράξενου κόσμου. Οι Navi εμφανίζονται σε διάφορες εκδοχές, από πολύ μικρά πλάσματα, μέχρι τεράστια φτερωτά έντομα, χαρίζοντας στον παίκτη πολλά και ευφάνταστα boss fights.

Gravity_Rush_02-thumb.jpgΤο σενάριο αρχικά κινείται σε πολύ χαλαρούς και χαριτωμένους ρυθμούς, σε βαθμό που ενδεχομένως να απογοητεύσει του παίκτες. Ωστόσο, καθώς εξελίσσεται, παίρνει μια συγκλονιστική και πολύ σκοτεινή τροπή. "Όνειρο μέσα σε όνειρο", "αναβάτες της βαρύτητας", "δημιουργοί κόσμων", "ξεχασμένα παιδιά στην Άβυσσο", "σκοτεινές παρουσίες" είναι μερικές φράσεις κλειδιά, που όμως δε θα αναλύσουμε περεταίρω, για προφανείς λόγους.

Η Kat αρχικά ξεκινάει σε μία πόλη, που στη συνέχεια γίνονται τέσσερις, διαφορετικού σχεδιασμού -και διάθεσης- περιοχές. Μέσα σε αυτές τις πόλεις υπάρχουν 21 αποστολές/ κεφάλαια της κεντρικής ιστορίας, που διαρκούν, περίπου, 7 ώρες, ενώ οι χάρτες διαθέτουν και πολλά challenge missions, τα οποία χαρίζουν χρήσιμους ροζ κρυστάλλους, που περιγράφονται παρακάτω. Τα challenge missions χωρίζονται σε time trial δοκιμασίες, αγώνες ταχύτητας ή, πολύ απλά, συγκρούσεις με εχθρικά όντα, όλα με κοινό παρονομαστή τη βαρύτητα.

Νεύτων; Ποιος Νεύτων;

Gravity_Rush_03-thumb.jpgΌπως προαναφέρθηκε, η Kat έχει αυτή την ξεχωριστή δυνατότητα να καταρρίπτει τους νόμους του Νεύτωνα. Πάνω σε αυτό είναι δομημένο και το gameplay του Gravity Rush, χωρίς όμως να αποτελεί "gimmick" ή παραπλανητικό στοιχείο. Πατώντας το πλήκτρο "R", η Kat αιωρείται σε μηδενική βαρύτητα και μπορούμε να περιστρέψουμε την κάμερα είτε με τον αναλογικό μοχλό είτε με το γυροσκόπιο του PS Vita. Αφού αποφασίσουμε την κατεύθυνση την οποία θέλουμε να ακολουθήσουμε, με το ίδιο πλήκτρο η Kat αποκτά και πάλι βαρύτητα, με ευνοϊκούς όμως νόμους ως προς εκείνη την κατεύθυνση (το ταβάνι θα γίνει πάτωμα κ.ο.κ.). Με αυτόν τον τρόπο η πρωταγωνίστρια θα μπορεί να πετάει και να μετακινείται με μεγάλες ταχύτητες από περιοχή σε περιοχή. Ο χειρισμός αρχικά είναι δύστροπος, αλλά με λίγη εξάσκηση όλα γίνονται πολύ πιο αποδεκτά.

{PAGE_BREAK}

Ένδειξη για τη βαρύτητα του πραγματικού κόσμου παίρνουμε από τα μαλλιά και το κασκόλ του κοριτσιού, τα οποία -σε αντίθεση με το υπόλοιπο σώμα της- υπακούουν στους κανονικούς νόμους. Η επιστροφή στη φυσιολογική βαρύτητα του κόσμου πραγματοποιείται με το πάτημα του πλήκτρου "L" ή όταν η μπάρα του hud αδειάσει. Στο hub, λοιπόν, υπάρχει ένδειξη του χρόνου που απέμεινε για...εναέρια ακροβατικά, καθώς και μία μπάρα υγείας. Η πρώτη κυκλική μπάρα αναπληρώνεται είτε αυτόματα -μετά από λίγα δευτερόλεπτα σε συνθήκες φυσιολογικής βαρύτητας- είτε με τη συλλογή κάποιων μπλε κρυστάλλων (πράσινοι στην περίπτωση της health bar) που είναι τοποθετημένοι σε συγκεκριμένα σημεία των επιπέδων.

Κλωτσιές και άρωμα RPG

Gravity_Rush_04-thumb.jpgΗ χειραγώγηση της βαρύτητας δεν είναι η μοναδική ικανότητα της Kat. Η νεαρή κοπέλα ξέρει και να...δέρνει, τόσο με επίγειες όσο και με εναέριες κλωτσιές. Εκτός αυτού, κρυμμένα δέντρα μηλιάς -εδώ κάντε τον παραλληλισμό του μήλου και του Νεύτωνα- χαρίζουν στη πρωταγωνίστρια ειδικές επιθετικές κινήσεις, όπως για παράδειγμα ένα θανατηφόρο spin attack στον αέρα. Δε θα ήταν υπερβολή αν χαρακτηρίζαμε πολλές από τις μάχες που θα δοθούν εντός του Gravity Rush ως "dogfights" που συναντάμε στα war flight sims. Τουλάχιστον αυτήν την αίσθηση αποκομίσαμε σε αρκετές περιπτώσεις, όπου για αρκετά δευτερόλεπτα, έως λεπτά, δεν πατούσαμε το πόδι μας στο έδαφος. Το μοναδικό παράπονο εδώ είναι ότι οι μερικές από τις μάχες τις βρήκαμε επαναλαμβανόμενες.

Εκτός των μπλε και πράσινων κρυστάλλων, όμως, οι πόλεις είναι γεμάτες με ροζ gems υπό τη μορφή collectibles, τα οποία χρησιμοποιούνται για την αναβάθμιση όλων των δυνατοτήτων της Kat, μέσω ενός απλοϊκού RPG μηχανισμού. Η μπάρα υγείας, η διάρκεια που μπορεί να μείνει σε μηδενική βαρύτητα, η δύναμη των επιθέσεων, η ταχύτητα κίνησης κ.λπ. είναι μερικά από τα στοιχεία που διατίθενται προς βελτίωση. Επιπροσθέτως, μέσω μερικών challenge missions, ξεκλειδώνονται και ενδυμασίες για την Kat.

Μια όμορφη Kat-οικος

Εκεί που διαπρέπει ο τίτλος της Sony είναι στον τεχνικό τομέα. Μία, λιγάκι διαφορετική από τα συνηθισμένα, cel-shaded μηχανή γραφικών ντύνει πανέμορφα το οπτικό σύνολο, την ώρα που στη χρωματική παλέτα συνδυάζονται και πολύ μουντά, αλλά και πολύ ζωντανά χρώματα. Υπάρχει λίγο aliasing -και σε ορισμένα σημεία χαμηλής ανάλυσης textures- αλλά σε γενικότερο πλαίσιο τα γραφικά είναι αξιοπρεπέστατα και δεν απογοητεύουν. Ο σχεδιασμός των επιπέδων και το συνολικό art direction θα λέγαμε ότι είναι το highlight του τίτλου. Οι δημιουργοί κατάφεραν να δώσουν μία μαγική, μελαγχολική, αλλά ταυτόχρονα παραμυθένια ατμόσφαιρα, που λίγες φορές έχουμε συναντήσει σε παιχνίδι. Το πεντάγραμμο του Tanaka είναι επίσης πλούσιο και ποικιλόμορφο, αφού αποτελείται από ζωηρά και λιγάκι "jazz" θέματα, μέχρι δραματικές και βαριές μελωδίες πιάνου.

Gravity_Rush_5-thumb.jpgΤο PS Vita μπορεί πλέον να καυχιέται για το ότι έχει ως αποκλειστικότητα έναν μοναδικά όμορφο τίτλο. Η εμπειρία του Gravity Rush είναι μία εμπειρία που πρέπει να μείνει στο φορητό και κάτι τέτοιες κινήσεις είναι που θα δώσουν το χαρακτήρα και την προσωπικότητα που τόσο πολύ έχει ανάγκη το σύστημα. Ο τίτλος της Japan Studio, με τους βετεράνους που κρύβονται πίσω από την ανάπτυξη, αποτελεί ένα μαγικό ταξίδι που οι περισσότεροι, θέλουμε να πιστεύουμε, θα απολαύσουν στο έπακρο. Θεωρούμε πως αν είστε κάτοχος PS Vita, το Gravity Rush πρέπει να είναι η επόμενή σας αγορά...

Σάκης Καρπάς

Θετικά

  • Εξαιρετικό art direction
  • Καλογραμμένο σενάριο, που ξεδιπλώνει τις αρετές του μετά από ώρα
  • Όμορφος τεχνικός τομέας
  • Ομαλά δομημένο gameplay
  • Ικανοποιητική διάρκεια

Αρνητικά

  • Ο χειρισμός αρχικά είναι δύστροπος
  • Μερικές μάχες τις βρήκαμε επαναλαμβανόμενες

Βαθμολογία

Συμμετεχουν

Δείξε μου και άλλα...