Ταυτότητα

Gravity Rush

Gravity Rush

Edition: N/A Genre: Action, Adventure, RPG Διάθεση: N/A
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: Japan Studio (SCEJ) Ημ. Έκδοσης: 13/06/2012
PEGI: 12 Εκδότης: Sony Computer Entertainment Πλατφόρμες: PS Vita


Εκεί όπου ο Νεύτων έχει φιλική συμμετοχή...

Η επιστήμη του marketing, σε όλα της τα βιβλία, "φωνάζει" με μεγάλα έντονα γράμματα πως για να μπορέσει ένα προϊόν να είναι πετυχημένο, θα πρέπει να διαφοροποιηθεί, να αποκτήσει χαρακτήρα και προσωπικότητα. Στην περίπτωση του PS Vita, κατά την ταπεινή μας άποψη, υπήρχε -και συνεχίζει να υφίσταται- ο φόβος του ακριβώς αντίθετου. Δηλαδή, μίας φορητής κονσόλας που λειτουργεί ως υποκατάστατο του PlayStation 3 και όχι ως κάτι ξεχωριστό και ιδιαίτερο. Οι μέχρι στιγμής τίτλοι του το επιβεβαιώνουν, ενώ περιμένουμε με αγωνία την επερχόμενη E3 για να μάθουμε τα σχέδια της Sony για το μέλλον του handheld της. Και λίγο πριν γίνουμε περισσότερο απαισιόδοξοι, έρχεται το Gravity Rush, για να διαλύσει όλες τις γκρίνιες και να δώσει μία πολύ ιδιαίτερη και ξεχωριστή νότα στο line-up του φορητού.

Πριν περάσουμε στα του τίτλου, ας κάνουμε τις απαραίτητες συστάσεις. Το Gravity Rush αναπτύχθηκε από τα εσωτερικά στούντιο της Sony στην Ιαπωνία (Japan Studio). Το σενάριο έχει γραφτεί από τον Naoko Sato, ενώ η σκηνοθεσία και ο σχεδιασμός ανήκει στον Keiichiro Toyama -δύο σπουδαία πρόσωπα που έχουν εργαστεί στις σειρές Silent Hill και Siren. Τέλος, η μουσική επένδυση έγινε από τον Kohei Tanaka, ο οποίος στην Ιαπωνία είναι διάσημος για τη δουλειά του σε δεκάδες anime (One Piece, Dragon Ball κ.α), ενώ εμείς τελευταία φορά τον "ακούσαμε" σε Resonance of Fate και Bionic Commando Rearmed. Όπως καταλαβαίνετε, πίσω από το Gravity Rush κρύβονται καταξιωμένοι δημιουργοί/ καλλιτέχνες, πράγμα που αποδεικνύεται από την τελική εμπειρία που εισπράξαμε.

Ποια είμαι; Που βρίσκομαι;

Gravity_Rush_01-thumb.jpgΠαίρνουμε το ρόλο της όμορφης Kat, ενός νεαρού κοριτσιού που μόλις έχει ξυπνήσει με φανερά σημάδια αμνησίας στο πρόσωπό της. Δε γνωρίζει ούτε το ποια είναι, ούτε και το που βρίσκεται. Το μοναδικό που βλέπει είναι μία παράξενη και άγνωστη πόλη, καθώς και έναν μαύρο γάτο, που την ακολουθεί από τα πρώτα δευτερόλεπτα. Πολύ σύντομα η νεαρή πρωταγωνίστρια θα μάθει ότι κρύβει μία υπερφυσική ιδιότητα: να αψηφά τους νόμους της βαρύτητας. Βέβαια, θα διαπιστώσει πως αυτή η ικανότητά της προέρχεται από το γάτο που τη συνοδεύει και χωρίς αυτόν, είναι μία θνητή κοπέλα. Έτσι, η Kat, έχοντας στα χέρια της αυτό το "όπλο", ξεκινάει το ταξίδι της προς το άγνωστο, με σκοπό να ανακαλύψει την πραγματική της ταυτότητα, αλλά και γιατί δόθηκε σε εκείνη αυτή η ικανότητα.

Εμπόδιο στις προσπάθειές της θα σταθούν διάφοροι κακεντρεχείς χαρακτήρες, αλλά κυρίως οι Navi, σκοτεινές φιγούρες που στοιχειώνουν τη ζωή των ανθρώπων αυτού του παράξενου κόσμου. Οι Navi εμφανίζονται σε διάφορες εκδοχές, από πολύ μικρά πλάσματα, μέχρι τεράστια φτερωτά έντομα, χαρίζοντας στον παίκτη πολλά και ευφάνταστα boss fights.

Gravity_Rush_02-thumb.jpgΤο σενάριο αρχικά κινείται σε πολύ χαλαρούς και χαριτωμένους ρυθμούς, σε βαθμό που ενδεχομένως να απογοητεύσει του παίκτες. Ωστόσο, καθώς εξελίσσεται, παίρνει μια συγκλονιστική και πολύ σκοτεινή τροπή. "Όνειρο μέσα σε όνειρο", "αναβάτες της βαρύτητας", "δημιουργοί κόσμων", "ξεχασμένα παιδιά στην Άβυσσο", "σκοτεινές παρουσίες" είναι μερικές φράσεις κλειδιά, που όμως δε θα αναλύσουμε περεταίρω, για προφανείς λόγους.

Η Kat αρχικά ξεκινάει σε μία πόλη, που στη συνέχεια γίνονται τέσσερις, διαφορετικού σχεδιασμού -και διάθεσης- περιοχές. Μέσα σε αυτές τις πόλεις υπάρχουν 21 αποστολές/ κεφάλαια της κεντρικής ιστορίας, που διαρκούν, περίπου, 7 ώρες, ενώ οι χάρτες διαθέτουν και πολλά challenge missions, τα οποία χαρίζουν χρήσιμους ροζ κρυστάλλους, που περιγράφονται παρακάτω. Τα challenge missions χωρίζονται σε time trial δοκιμασίες, αγώνες ταχύτητας ή, πολύ απλά, συγκρούσεις με εχθρικά όντα, όλα με κοινό παρονομαστή τη βαρύτητα.

Νεύτων; Ποιος Νεύτων;

Gravity_Rush_03-thumb.jpgΌπως προαναφέρθηκε, η Kat έχει αυτή την ξεχωριστή δυνατότητα να καταρρίπτει τους νόμους του Νεύτωνα. Πάνω σε αυτό είναι δομημένο και το gameplay του Gravity Rush, χωρίς όμως να αποτελεί "gimmick" ή παραπλανητικό στοιχείο. Πατώντας το πλήκτρο "R", η Kat αιωρείται σε μηδενική βαρύτητα και μπορούμε να περιστρέψουμε την κάμερα είτε με τον αναλογικό μοχλό είτε με το γυροσκόπιο του PS Vita. Αφού αποφασίσουμε την κατεύθυνση την οποία θέλουμε να ακολουθήσουμε, με το ίδιο πλήκτρο η Kat αποκτά και πάλι βαρύτητα, με ευνοϊκούς όμως νόμους ως προς εκείνη την κατεύθυνση (το ταβάνι θα γίνει πάτωμα κ.ο.κ.). Με αυτόν τον τρόπο η πρωταγωνίστρια θα μπορεί να πετάει και να μετακινείται με μεγάλες ταχύτητες από περιοχή σε περιοχή. Ο χειρισμός αρχικά είναι δύστροπος, αλλά με λίγη εξάσκηση όλα γίνονται πολύ πιο αποδεκτά.

{PAGE_BREAK}

Ένδειξη για τη βαρύτητα του πραγματικού κόσμου παίρνουμε από τα μαλλιά και το κασκόλ του κοριτσιού, τα οποία -σε αντίθεση με το υπόλοιπο σώμα της- υπακούουν στους κανονικούς νόμους. Η επιστροφή στη φυσιολογική βαρύτητα του κόσμου πραγματοποιείται με το πάτημα του πλήκτρου "L" ή όταν η μπάρα του hud αδειάσει. Στο hub, λοιπόν, υπάρχει ένδειξη του χρόνου που απέμεινε για...εναέρια ακροβατικά, καθώς και μία μπάρα υγείας. Η πρώτη κυκλική μπάρα αναπληρώνεται είτε αυτόματα -μετά από λίγα δευτερόλεπτα σε συνθήκες φυσιολογικής βαρύτητας- είτε με τη συλλογή κάποιων μπλε κρυστάλλων (πράσινοι στην περίπτωση της health bar) που είναι τοποθετημένοι σε συγκεκριμένα σημεία των επιπέδων.

Κλωτσιές και άρωμα RPG

Gravity_Rush_04-thumb.jpgΗ χειραγώγηση της βαρύτητας δεν είναι η μοναδική ικανότητα της Kat. Η νεαρή κοπέλα ξέρει και να...δέρνει, τόσο με επίγειες όσο και με εναέριες κλωτσιές. Εκτός αυτού, κρυμμένα δέντρα μηλιάς -εδώ κάντε τον παραλληλισμό του μήλου και του Νεύτωνα- χαρίζουν στη πρωταγωνίστρια ειδικές επιθετικές κινήσεις, όπως για παράδειγμα ένα θανατηφόρο spin attack στον αέρα. Δε θα ήταν υπερβολή αν χαρακτηρίζαμε πολλές από τις μάχες που θα δοθούν εντός του Gravity Rush ως "dogfights" που συναντάμε στα war flight sims. Τουλάχιστον αυτήν την αίσθηση αποκομίσαμε σε αρκετές περιπτώσεις, όπου για αρκετά δευτερόλεπτα, έως λεπτά, δεν πατούσαμε το πόδι μας στο έδαφος. Το μοναδικό παράπονο εδώ είναι ότι οι μερικές από τις μάχες τις βρήκαμε επαναλαμβανόμενες.

Εκτός των μπλε και πράσινων κρυστάλλων, όμως, οι πόλεις είναι γεμάτες με ροζ gems υπό τη μορφή collectibles, τα οποία χρησιμοποιούνται για την αναβάθμιση όλων των δυνατοτήτων της Kat, μέσω ενός απλοϊκού RPG μηχανισμού. Η μπάρα υγείας, η διάρκεια που μπορεί να μείνει σε μηδενική βαρύτητα, η δύναμη των επιθέσεων, η ταχύτητα κίνησης κ.λπ. είναι μερικά από τα στοιχεία που διατίθενται προς βελτίωση. Επιπροσθέτως, μέσω μερικών challenge missions, ξεκλειδώνονται και ενδυμασίες για την Kat.

Μια όμορφη Kat-οικος

Εκεί που διαπρέπει ο τίτλος της Sony είναι στον τεχνικό τομέα. Μία, λιγάκι διαφορετική από τα συνηθισμένα, cel-shaded μηχανή γραφικών ντύνει πανέμορφα το οπτικό σύνολο, την ώρα που στη χρωματική παλέτα συνδυάζονται και πολύ μουντά, αλλά και πολύ ζωντανά χρώματα. Υπάρχει λίγο aliasing -και σε ορισμένα σημεία χαμηλής ανάλυσης textures- αλλά σε γενικότερο πλαίσιο τα γραφικά είναι αξιοπρεπέστατα και δεν απογοητεύουν. Ο σχεδιασμός των επιπέδων και το συνολικό art direction θα λέγαμε ότι είναι το highlight του τίτλου. Οι δημιουργοί κατάφεραν να δώσουν μία μαγική, μελαγχολική, αλλά ταυτόχρονα παραμυθένια ατμόσφαιρα, που λίγες φορές έχουμε συναντήσει σε παιχνίδι. Το πεντάγραμμο του Tanaka είναι επίσης πλούσιο και ποικιλόμορφο, αφού αποτελείται από ζωηρά και λιγάκι "jazz" θέματα, μέχρι δραματικές και βαριές μελωδίες πιάνου.

Gravity_Rush_5-thumb.jpgΤο PS Vita μπορεί πλέον να καυχιέται για το ότι έχει ως αποκλειστικότητα έναν μοναδικά όμορφο τίτλο. Η εμπειρία του Gravity Rush είναι μία εμπειρία που πρέπει να μείνει στο φορητό και κάτι τέτοιες κινήσεις είναι που θα δώσουν το χαρακτήρα και την προσωπικότητα που τόσο πολύ έχει ανάγκη το σύστημα. Ο τίτλος της Japan Studio, με τους βετεράνους που κρύβονται πίσω από την ανάπτυξη, αποτελεί ένα μαγικό ταξίδι που οι περισσότεροι, θέλουμε να πιστεύουμε, θα απολαύσουν στο έπακρο. Θεωρούμε πως αν είστε κάτοχος PS Vita, το Gravity Rush πρέπει να είναι η επόμενή σας αγορά...

Σάκης Καρπάς

Θετικά

 • Εξαιρετικό art direction
 • Καλογραμμένο σενάριο, που ξεδιπλώνει τις αρετές του μετά από ώρα
 • Όμορφος τεχνικός τομέας
 • Ομαλά δομημένο gameplay
 • Ικανοποιητική διάρκεια

Αρνητικά

 • Ο χειρισμός αρχικά είναι δύστροπος
 • Μερικές μάχες τις βρήκαμε επαναλαμβανόμενες

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (35 σχόλια)
 • whraziel34 whraziel34 09 Απριλίου 2014  | 17:22

  ετσι εξηγουνται καποια πραγματα , siren ......... !!!
  για οσους δεν το εχουν αξιζει η αγορα ενος vita !!!! απλα πανεμορφο και παραμυθενιο , ακριβως οτι γραφει ο Σακκης !!!
  και οχι τιποτα ,μεχρι το 6 επεισοδιο ελεγα να το δειξω και στην μικρη μου ( 5.5 ) αλλα οταν τελειωσα το 7 chapter ...... αστο καλυτερο !!! siren ....siren forbidden ......

 • saturn 32 saturn 32 12 Ιουνίου 2012  | 12:30

  Πολυ καλη παρουσιαση,ενδιαφερον παιχνιδι και το σημαντικοτερο ειναι οτι ειναι αποκλειστικο του ps vita,κατι που εχει πραγματικη αναγκη το μηχανημα αυτο.
  Τα γραφικα δειχνουν ιδιαιτερα ,με υφος και στυλ,περιμενω ενα ποιοτικο εν γενει συνολο που θα περασω μαζι του ευχαριστα στο λατρεμενο μου ps vita :)

  ΥΓ ,το περιμενω αυριο μαζι με την συλλεκτικη του μπλουζα :)

 • tresor86 tresor86 03 Ιουνίου 2012  | 17:05

  αντε να ρθει αυτη η πτωση τιμης του βητα να το παρουμε.... κ να βγαζει φυσικα πολλα παιχνισακια

 • Jimaruto Jimaruto 29 Μαΐου 2012  | 17:16

  Μερικά ακόμη "Gravity Rush" να είχαμε για το PSVita και μία πτώση τιμής του (τουλάχιστον 50€), τότε το PSVita θα ανέβαινε αρκετά πάνω για να ανταγωνιστεί το 3DS.

 • adveyes adveyes 29 Μαΐου 2012  | 13:32

  Περιμένω να δω στην E3 αποκλειστικότητες στο Vita, με 2-3 σαν και αυτό θα πειστώ να πάρω.

 • Sky333 Sky333 29 Μαΐου 2012  | 12:52

  είναι το 1ο παιχνιδι που πραγματικά ξεχωρίζει για το Vita. αν βγάλει η Sony άλλα 3-4 ακόμα τέτοια παιχνίδια, θα υπάρχει για εμένα λόγος αγοράς.

 • nikospigou nikospigou 28 Μαΐου 2012  | 14:01

  σε 2 μέρες το demo!!!

 • A11 A11 28 Μαΐου 2012  | 02:28

  Κρίμα. Δεν έχω Psvita.
  Α ρε ανεργία..

 • stormare stormare 26 Μαΐου 2012  | 09:25

  με εψησε το review.ψαγνομαι για preorder.

 • geoerk geoerk 26 Μαΐου 2012  | 03:28

  Αρκετά ενδιαφέρων....

 • Asansol21 Asansol21 25 Μαΐου 2012  | 23:08

  Τρομερο art direction must για οσους εχουν vita

 • KTI_23 KTI_23 25 Μαΐου 2012  | 18:30

  πρεπει να ειναι απο τα must του vita και ενα τιτλος που τοσο πολυ εχει αναγκη το φορητο,ποιτικος και αποκλειστικος για το συστημα...ενδιαφερον σεναριακι με ωραια γραφικα και πλοκη...
  nice review Σακη..

 • kairisg kairisg 25 Μαΐου 2012  | 11:34

  Αναλυτικότατο το review του Σάκη , must αγορά για Vita ! :)

 • PANATHA13 PANATHA13 25 Μαΐου 2012  | 11:21

  αφου το εχεις ρε σονυ με της αποκλειστικοτητες συνεχισε ετσι και το beastly vita θα απογειωθει!!!!day one και απο μενα!!!!!

 • purple purple 25 Μαΐου 2012  | 04:07

  φοβερο παιχνιδι. φτασαμε τα 10 παρα πολυ καλα παιχνιδια (9+ βαθμο) στο vita.

 • thor10 thor10 25 Μαΐου 2012  | 02:04

  Eπιτέλους!Ενα καλό παιχνίδι για το Vita.

 • KILL DOG KILL DOG 25 Μαΐου 2012  | 00:55

  "Navi, σκοτεινές φιγούρες που στοιχειώνουν τη ζωή των ανθρώπων" κάτι μου θυμίζει και το όνομα και τα χαρκτηριστικά...α ναι την Navi απ'τα Zelda :) Hey link listen!!!(eye twitch)

 • TolisDown TolisDown 24 Μαΐου 2012  | 23:10

  Το Vita εχει καταφέρει ποικιλία. Κατι που σε νέες φορητές κονσόλες ειδικά, εχει παραμεληθεί.

 • ΜΙΧΑΛΗΣG7 ΜΙΧΑΛΗΣG7 24 Μαΐου 2012  | 23:02

  Θα το πάρω ακριβώς μετά τις εξετάσεις!!!

 • kostasfil kostasfil 24 Μαΐου 2012  | 22:16

  Eνω η ψυδελεια στο shadows of the damned μου ειχε αρεσει, εδω με ξενερωνει και δεν ξερω γιατι... Μιλαω βεβαια μονο για τον οπτικο τομεα, καθως το παιχνιδι δεν ειχα τροπο να το δοκιμασω... Απλα να ειχαμε να λεγαμε. Ισως το δοκιμασω καποια στιγμη.

 • nikospigou nikospigou 24 Μαΐου 2012  | 21:52

  Μοναδικό game. Αν η sony δώσει αποκλειστικότητες το vita θα πάρει τα πάνω του. Μακάρι να αξιοποιήσει το εξαιρετικό μηχάνημα-έπος!

 • JIMIS_F1 JIMIS_F1 24 Μαΐου 2012  | 21:49

  τέτοιους τίτλους χρειάζεται το Vita ! ! !

 • nikolasvanitas nikolasvanitas 24 Μαΐου 2012  | 21:42

  Πολυ ομρφο σχεδιασμος,εξαιρετικο παιχνιδι,απο τα πρωτα που μου αρεσαν για το vita :)

 • SetaShouji SetaShouji 24 Μαΐου 2012  | 21:03

  Θα το τιμήσω σίγουρα με την αγορά του Vita μου. Από την αρχή που ανακοινώθηκε το γούσταρα τον τίτλο. Άσχημο πάντως που έχει μικρή διάρκεια. Ήλπιζα σε κανα 20ωρο αλλά anyway. Το τραγικό είναι πως οι βαθμολογίες έχουν μπει από χρήστες που δεν ξέρω αν έχουν αγγίξει καν το demo. :P

  Y.Γ Τελικά θα έρθει και σαν retail έτσι;

 • vasilas432 vasilas432 24 Μαΐου 2012  | 21:00

  Πολύ ενδιαφέρον τίτλος. Αρχίζουν οι αποκλειστικότητες...

 • Manos112 Manos112 24 Μαΐου 2012  | 20:58

  Σίγουρη αγορά!

 • Thanos_Gr_4 Thanos_Gr_4 24 Μαΐου 2012  | 20:55

  Εκεί όπου ο Νεύτων έχει φιλική συμμετοχή χαχα αγορα σιγουρα απο την E3 που επαιζε ο τεγος το εχω βαλει στο ματι

 • Johnny8565 Johnny8565 24 Μαΐου 2012  | 20:50

  Σιγουρη αγορα ! Ο λογος που πηρα ps vita ειναι εκτος απο τις δυνατοτητες του φορητου ηταν και αυτο το παιχνιδι.

 • kostiger kostiger 24 Μαΐου 2012  | 20:45

  Ο τιτλος gravity rush μου γκελαρει καλυτερα εναντι του gravity daze...Oντως τρομερη η καλλιτεχνικη διευθυνση,εμενα ομως η θεματολογια του παιχνιδιου δεν με ενδιαφερει.Αγωνιω παντως για ενδεχομενες αποκλειστικοτητες του vita.Για να δουμε μη φερει τιποτα απροσμενο η Ε3

 • Gamer-cy Gamer-cy 24 Μαΐου 2012  | 20:39

  Το παιχνίδι δεν χάνεται έτσι απλά, και εμένα μου αρέσουν τέτοιου είδους παιχνίδια, άντε μακάρι το τερατακι που λέγεται vita να πάρει και αυτό λίγο τα πάνω του. Φοβερό review