Ταυτότητα

Max Payne 3

Max Payne 3

Edition: N/A Genre: Action Διάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1-12 Ανάπτυξη: Rockstar Studios Ημ. Έκδοσης: 18/05/2012
PEGI: 18 Εκδότης: Rockstar Games Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3, PC


Η πτώση και η αναγέννηση ενός θρύλου

Εννέα χρόνια πέρασαν από την τελευταία περιπέτεια του Max Payne, από το 2003 δηλαδή όταν κυκλοφόρησε το δεύτερο μέρος της σειράς από τη δημιουργό του Alan Wake, τη φινλανδική ομάδα ανάπτυξης Remedy. Πλέον, η σειρά "υιοθετήθηκε" από τον "κολοσσό" που ακούει στο όνομα Rockstar (τη δημιουργό της σειράς Grand Theft Auto) και οι απαιτήσεις για το τρίτο μέρος της σειράς εκτοξεύθηκαν κατακόρυφα. Ωστόσο, το Max Payne 3 ίσως και να μην είναι αυτό που ίσως πολλοί φίλοι της σειράς θα περίμεναν.

Max, you are different

Η σειρά, όπως γράψαμε παραπάνω, άλλαξε χέρια και, όπως είναι λογικό, άλλαξε και μορφή. Ο βασικός πυρήνας φυσικά και παραμένει η ακατάπαυστη δράση, αλλά η noir και "ψυχοπλακωτική" ατμόσφαιρα των παλαιών επεισοδίων απουσιάζει. Η Rockstar θέλησε να οδηγήσει το franchise σε πιο κινηματογραφικά μονοπάτια και εκεί τα καταφέρνει εξαιρετικά.

ΗMax_Payne_3_screen-01-thumb.jpg απουσία, όμως, της παλιάς ατμόσφαιρας θα στεναχωρήσει αρκετούς. Η Remedy αντί για cut scenes, για οικονομικούς λόγους κυρίως, είχε επιλέξει να παρουσιάζει την πλοκή μέσα από σελίδες comics, κάτι που εν τέλει προσέφερε τα μέγιστα στη δημιουργία αυτής της "noir" ατμόσφαιρας που αγαπήσαμε. Η Rockstar, όπως είναι λογικό, δε θα μπορούσε εν έτει 2012 να παρουσιάζει την ιστορία με την ίδια τεχνική, ειδικά όταν διαθέτει τεράστια οικονομική επάρκεια. Έτσι, η σειρά για πρώτη φορά παρουσιάζει και εξελίσσει την πλοκή μέσα από κινηματογραφικές σκηνές γεμάτες δράση.

Ωστόσο, η Rockstar, γνωρίζοντας καλά ότι οι οπαδοί είχαν λατρέψει αυτή την κίνηση της Remedy, πρόσθεσε μερικά έξυπνα στοιχεία comic κατά τη διάρκεια των χρόνων φόρτωσης και των cut scenes. Παραδείγματος χάρη, βασικά σημεία των διαλόγων "εμφανίζονται" σε διάφορες γωνίες της οθόνης, ενώ συχνά οι κινηματογραφικές σκηνές διακόπτονται για δέκατα του δευτερολέπτου και η οθόνη "κόβεται" σε κομμάτια όπως σε μία σελίδα comic, ξυπνώντας ωραίες αναμνήσεις και αποδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο ότι ο παλιός τρόπος παρουσίασης μπορεί να "δέσει" άριστα με τις σύγχρονες κινηματογραφικές σκηνές.

Max_Payne_3_screen-02-thumb.jpgΠέρα από τα παραπάνω, η Rockstar -προκειμένου να υπενθυμίζει διαρκώς στους παίκτες ότι ασχολούνται με ένα Max Payne- χρησιμοποίησε ίδιο HUD, ίδιο τρόπο θεραπείας των πληγών (painkillers), ενώ οι φίλοι της σειράς θα χαρούν όταν μάθουν ότι οι μονόλογοι του Max δεν απουσιάζουν και από το τρίτο επεισόδιο. Καθ' όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού θα ακούμε τις σκέψεις του πρωταγωνιστή, οι οποίες περιστρέφονται γύρω από την κατηφορική πορεία που πήρε η ζωή του.

Μax Payne 3 - Η ιστορία

Ο Max, χρόνια μετά το θάνατο του Vladimir, έχει καταντήσει ένας "τραγικός" χαρακτήρας, εθισμένος στο ποτό και τα παυσίπονα, αφού έχει χάσει και τις τρεις γυναίκες που αγάπησε. Μένοντας στο New Jersey, θα συναντηθεί με τον παλιό του γνώριμο από την Ακαδημία, Raul Passos, ο οποίος προθυμοποιείται να βγάλει τον Max από την μιζέρια του, τάζοντάς του δουλειά στη μακρινή Βραζιλία. Έτσι, οι δύο γνωστοί καταλήγουν στην ιδιωτική προστασία της "αφρόκρεμας" του Σάο Πάολο.

Max_Payne_3_screen-03-thumb.jpgΟ Max, όμως, μη μπορώντας να κρατηθεί μακριά από το ουίσκι, αδυνατεί να φέρει ακόμα και αυτή την εύκολη αποστολή εις πέρας, με αποτέλεσμα να απαχθεί η γυναίκα του αφεντικού του. Θολωμένος από οργή, θα κινήσει γη και ουρανό όχι μόνο για να βρει την γυναίκα του αφεντικού του και να αποκαταστήσει τη χαμένη του αξιοπρέπεια, αλλά και για να βρει επιτέλους το χαμένο του εαυτό μακριά από τις καταχρήσεις.

Η Rockstar μπορεί να μην έδωσε μια ιστορία που θα κάνει τα... σαγόνια μας να πέφτουν στο πάτωμα, αλλά ο συγγραφέας Dan Houser, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις ιστορίες του Red Dead Redemption και των περισσοτέρων εκ των Grand Theft Auto, αποδεικνύει περίτρανα πως μπορεί να καθηλώσει τον παίκτη στην πολυθρόνα του, κλιμακώνοντας το σασπένς και την αγωνία, κεφάλαιο με το κεφάλαιο. Αξίζει όμως, να αναφέρουμε πως οι διαπλοκές που κρύβονται πίσω από την υπόθεση και ο τρόπος με τον οποίο αυτή εξελίσσεται, θυμίζουν έντονα τη σειρά GTA και όχι το franchise Max Payne.

Gameplay - Αλλαγές και προσθήκες

Max_Payne_3_screen-04-thumb.jpgΤο gameplay του παιχνιδιού έχει παραμείνει αναλλοίωτο και οι φίλοι της σειράς θα νοιώσουν οικία από τα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού. Ο τίτλος της Rockstar είναι ένα παιχνίδι δράσης τρίτου προσώπου, το οποίο εμπλουτίζεται με το σύστημα καθυστέρησης του χρόνου bullet time, το οποίο παρουσιάστηκε στο κοινό των videogames πρώτη φορά με το αρχικό Max Payne. Η ουσία του παιχνιδιού βρίσκεται στο "καθάρισμα" των επιπέδων, καθώς και στην εύρεση μυστικών και αποδεικτικών στοιχείων, που μας βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση της πλοκής του τίτλου.

{PAGE_BREAK}

Αυτό που για πρώτη φορά θα παρατηρήσουμε στη σειρά, είναι η προσθήκη κάλυψης του χαρακτήρα μας. Ξεχάστε πλέον το "ανοίγω πόρτα και τα σφάζω όλα", όχι γιατί είναι αδύνατον, αλλά γιατί κυρίως οι εχθροί είναι πανέξυπνοι και δε θα κάτσουν απλώς να πιουν ένα τσάι όσο εσείς θα τους εκτελείτε. Έτσι, λοιπόν, πρέπει να καλυπτόμαστε από τα πυρά και την κατάλληλη στιγμή να ξεπροβάλλουμε σκοτώνοντας τους εχθρούς μας. Ο τίτλος μας "ωθεί" επίσης σε συνεχή αλλαγή κάλυψης, μιας και η AI των αντιπάλων δε θα μας επιτρέπει το "ταμπούρωμα" σε ένα σημείο, καθώς στην πρώτη ευκαιρία που θα τους δοθεί, θα τρέξουν να μας περικυκλώσουν ή θα χρησιμοποιήσουν μια χειροβομβίδα για να μας ξετρυπώσουν (ή να μας σκοτώσουν αν δεν κινηθούμε γρήγορα).

Η κάλυψη που έχει προστεθεί στο παιχνίδι λειτουργεί πολύ καλά και σπάνια θα μας προδώσει με κάποια κακή γωνία θέασης του χώρου. Από την άλλη, το Max Payne 3 δε διαθέτει την τεράστια ποικιλία όπλων που θαυμάσαμε στα προηγούμενα δύο παιχνίδια. Πέρα από την μικρότερη ποικιλία, ο Max δεν μπορεί να κουβαλήσει και μεγάλο αριθμό αυτών, κάτι που προσθέτει μεν ρεαλισμό, αλλά συγχρόνως δημιουργεί μια μικρή "θλίψη" στους παίκτες που επιθυμούν να ξεπαστρέψουν τους εχθρούς τους τη στιγμή που θέλουν, με το όπλο της αρεσκείας τους.

Max_Payne_3_screen-05-thumb.jpgΈτσι, ο Max έχει θήκες για δύο μικρά όπλα (handguns, uzi κ.λπ.), τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξεχωριστά ή σε συνδυασμό, ενώ επίσης έχουμε τη δυνατότητα να σηκώσουμε και ένα μεγάλο όπλο -όπως τουφέκι ή αυτόματο πολυβόλο. Τέλος, να αναφέρουμε ότι το μεγάλο όπλο πέφτει στο έδαφος όταν επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε τα δύο μικρότερα όπλα συγχρόνως, κάτι που πρακτικά απαιτεί από εμάς σωστή στρατηγική αν δε θέλουμε να βρεθούμε χωρίς την απαραίτητη δύναμη πυρός σε κρίσιμα σημεία του παιχνιδιού.

Κάπου εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο χειρισμός του παιχνιδιού δεν είναι καθόλου φιλικός προς τον παίκτη, μιας και η Rockstar συνεχίζει να χρησιμοποιεί αυτό το δύσκολο σύστημα στόχευσης καθ' όλη τη διάρκεια της τρέχουσας γενιάς. Η στόχευση γίνεται μέσω της γνωστής λευκής λιλιπούτειας κουκίδας, η χρήση της οποίας είναι πολύ δύσκολη, κάτι το οποίο το αντιλήφθηκε η δημιουργός εταιρία, προσθέτοντας πολλές παραμέτρους και επιλογές.

Max_Payne_3_screen-06-thumb.jpgΑυτό σημαίνει ότι, πέρα από τη διαβάθμιση της ευαισθησίας, έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε και κάποια βοήθεια "κλειδώματος" στόχου. Όσοι πιστοί θελήσουν να πάρουν τα δυσκολότερα achievements στα υψηλότερα επίπεδα δυσκολίας με τη χρήση free aim, τους ευχόμαστε κάθε τύχη, μιας και θα τη χρειαστούν. O βαθμός δυσκολίας των μαχών δεν είναι κλιμακούμενος, αντιθέτως παρουσιάζει "σκαμπανεβάσματα" σε διάφορα σημεία των επιπέδων, όπως ακριβώς συνέβαινε και με τα παλιά επεισόδια της σειράς.

Άλλες μάχες θα μας φανούν υπερβολικά εύκολες, ενώ σε άλλα σημεία του παιχνιδιού θα... αποβιώνουμε συνεχώς μέχρι να εφαρμόσουμε σωστή στρατηγική και να μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια σφάλματα. Σημαντικό παράγοντα στους θανάτους μας αποτελεί -πέρα από την πανέξυπνη A.I.- και ο τεράστιος αριθμός των εχθρών που θα σταθεί εμπόδιο στο δρόμο μας.

Max_Payne_3_screen-07-thumb.jpgΟι εχθροί που εξοντώσαμε μέχρι την εμφάνιση των τίτλων τέλους ξεπέρασαν, με χαρακτηριστική ευκολία, τους χίλιους. Σίγουρα έχουμε παρατηρήσει πολλούς περισσότερους σε άλλα παιχνίδια ή πιθανόν ο αριθμός να φαντάζει μικρός σε σχέση με τη διάρκεια του παιχνιδιού, η οποία ξεπερνά τις δέκα ώρες, αλλά σε αρκετές μάχες (όπως η τελική), οι εχθροί μας ταλαιπωρούν με την παρουσία τους χωρίς ιδιαίτερο λόγο, οδηγώντας μας στο θάνατο με πολύ "φθηνό" τρόπο. Και κλείνοντας με τα του gameplay, δε νοείται να μην αναφερθούμε στο χαρακτηριστικό που έκανε τη σειρά Max Payne να ξεχωρίσει και παρέδωσε στο κοινό "κινηματογραφικούς θανάτους", που θα ζήλευε και ο Neo στο Matrix.

Φυσικά, αναφερόμαστε στο bullet time, ένα εφέ που κάνει το χρόνο να κυλά βασανιστικά αργά, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε θεαματικά ακροβατικά. Το bullet time θα μας σώσει σε πάρα πολλές δύσκολες καταστάσεις, μιας και -όπως προαναφέραμε- οι εχθροί κινούνται συνεχώς στο χώρο, κάτι που μας αναγκάζει να χρησιμοποιήσουμε αυτό το "τρικ" για να μη βρεθούμε με κάποια σφαίρα στο κεφάλι πολύ σύντομα.

Max_Payne_3_screen-08-thumb.jpgΑξίζει να σημειώσουμε ότι, αν έχουμε στη διάθεσή μας κάποιο painkiller και ξεχάσουμε να το χρησιμοποιήσουμε, το παιχνίδι δίνει μία επιπλέον ευκαιρία να μην πεθάνουμε. Όταν, λοιπόν, ένας εχθρός πυροβολήσει εναντίον μας και η ζωή μας κρέμεται από μια κλωστή, ενεργοποιείται αυτόματα το bullet time, δίνοντάς έτσι μερικά δευτερόλεπτα στη διάθεσή μας για να πυροβολήσουμε τον εχθρό. Εάν τα καταφέρουμε, το παυσίπονο που είχαμε στην κατοχή μας χρησιμοποιείται αυτομάτως και μπορούμε να συνεχίσουμε τη μάχη. Αυτή η κίνηση της Rockstar μας λύνει τα χέρια, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που, ελέω της φρενήρης έντασης των μαχών, ξεχνάμε να παρατηρήσουμε τη μπάρα ζωής του Max.

{PAGE_BREAK}

Οπτικοακουστικός τομέας

Τα γραφικά του Max Payne 3 ανεβάζουν κατά πολύ τον πήχη των παιχνιδιών δράσης, παρουσιάζοντας ένα αξιοθαύμαστο οπτικό αποτέλεσμα. Αρχικά, τα επίπεδα που θα επισκεφθούμε διέπονται από τεράστια ποικιλία, μιας και θα ταξιδέψουμε σε σύγχρονα κτήρια, φαβέλες και πολλές άλλες περιοχές, που μένει να ανακαλύψετε μόνοι σας. Ο σχεδιασμός των τοποθεσιών είναι καταπληκτικός, με την παραμικρή λεπτομέρεια να έχει προσεχθεί. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, κάποιες περιοχές έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να μας θυμίζουν επίπεδα από τα δύο πρώτα Max Payne. Πέρα από τις τοποθεσίες, άξια αναφοράς είναι οι υπέροχοι φωτισμοί του παιχνιδιού και το ρεαλιστικό animation του Max.

Ιδιαίτερη μνεία αρμόζει στο τελευταίο, καθώς δε θυμόμαστε άλλο παιχνίδι να έχει τόσο ομαλή και ρεαλιστική κίνηση για τον κεντρικό χαρακτήρα. Όπως και αν κινηθούμε, όποιο ακροβατικό και αν κάνουμε, ο Max κινείται στο χώρο όπως θα έκανε ένας φυσιολογικός άνθρωπος, ενώ θετική εντύπωση μας έκανε και ο τρόπος με τον οποίο ο Max κρατάει στα χέρια του το μεγάλο όπλο όταν χρησιμοποιεί ένα εκ των δύο μικρών.

Max_Payne_3_screen-09-thumb.jpgΓενικότερα, τα γραφικά του παιχνιδιού δε θα αφήσουν κανέναν παραπονεμένο και θα εντυπωσιάσουν ουκ ολίγες φορές, κυρίως με το σχεδιασμό των επιπέδων. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως δεν παρατηρήσαμε κανένα τεχνικό πρόβλημα που συνήθως "μαστίζουν" τα παιχνίδια της Rockstar -όπως tearing και aliasing. Μακάρι, όμως, να είχαμε τόσο θετικές εντυπώσεις και για τον ήχο του παιχνιδιού, αλλά η Rockstar δεν τα κατάφερε σε ανάλογο βαθμό. Αν αφαιρέσουμε τη χρήση του γνωστού, υπέροχου θέματος της σειράς, τα υπόλοιπα μουσικά κομμάτια που θα μας συντροφεύσουν είναι, επιεικώς, μέτρια.

Ήχοι που δεν συνάδουν με τα λοιπά τεκταινόμενα που διαδραματίζονται στο παιχνίδι, ήχοι επαναλαμβανόμενοι και, κυρίως, ήχοι ενοχλητικοί προς τα αυτιά μας, που μας ανάγκασαν να μειώσουμε την ένταση της μουσικής από τις ρυθμίσεις. Οι ηθοποιοί που επέλεξαν οι δημιουργοί είναι -όπως συνήθως- οι κατάλληλοι και φυσικά για το ρόλο του Max επιστρατεύθηκε για τρίτη φορά ο James McCaffrey, ενσαρκώνοντας άκρως επιτυχημένα το ρόλο του. Πέρα από τις σκέψεις του ήρωα, που ακούμε στη διάρκεια του παιχνιδιού, άξιο αναφοράς είναι επίσης πως αν κωλυσιεργήσουμε για κάποιο λόγο στα επίπεδα, θα ακούσουμε τη συμβουλή του κεντρικού ήρωα.

Multiplayer

Max_Payne_3_screen-10-thumb.jpgΤο multiplayer του Max Payne 3 προσθέτει επιπλέον ώρες ενασχόλησης με το παιχνίδι και δεν αποτελεί απλώς μια "συνοδεία" για το single player campaign. Οι παίκτες έχουν πολλές κλασσικές επιλογές (deathmatch, team deathmatch), ενώ όσο καλύτερη επίδοση πραγματοποιούν στις online αρένες, τόσο θα ξεκλειδώνουν νέοι χαρακτήρες, όπλα και modes. Οι παίκτες μπορούν επίσης να ενταχθούν σε μέχρι και πέντε crews αν το επιθυμούν και να αντιμετωπίσουν παρέα με τους φίλους τους άλλες συμμορίες. Επιπροσθέτως, η Rockstar, μέσω του Social Club, δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρουμε τη συμμορία μας στο επερχόμενο GTA V, κάτι διόλου άσχημο για όσους δεν επιθυμούν να πάει "χαμένος" ο χρόνος ενασχόλησης με το παιχνίδι.

Κατά τη διάρκεια των διαδικτυακών μαχών το gameplay παραμένει αυτούσιο με αυτό του single player, κάτι που σημαίνει ότι θα δούμε (και θα χρησιμοποιήσουμε) μέχρι και το bullet time. Αξίζει να σημειώσουμε ότι δίδεται η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε και χειροβομβίδες, κάτι που δε συμβαίνει στο campaign, ενώ, τέλος, να αναφέρουμε πως σε σημαντικές φάσεις των γύρων θα ακούσουμε τη φωνή του Max να σχολιάζει τις επιδόσεις μας. Το multiplayer του Max Payne 3 λειτουργεί απροβλημάτιστα χωρίς φαινόμενα lag ή delay, προσθέτοντας και άλλους πόντους στη διάρκεια του παιχνιδιού.

Max is back

Τελικά η Rockstar επέλεξε να διαβεί διαφορετικά μονοπάτια από αυτά που είχε περπατήσει η αρχική εταιρία δημιουργίας του Max Payne, Remedy. Ο Max, αν και παραμένει ένας τραγικός ήρωας που συνεχώς αναζητά εκδίκηση και εξιλέωση για τα δεινά που πέρασε στη ζωή του, έχει χάσει το "σκοτεινό" χαρακτήρα του. Το Max Payne 3, αν και έχει κάποιες... νότες από τα προηγούμενα επεισόδια, δε διαθέτει αυτή τη noir αίσθηση/ αισθητική που τόσο αγαπήσαμε.

Max_Payne_3_Cemetery-thumb.jpgΑυτό φυσικά δε σημαίνει πως το πόνημα της Rockstar δε διαθέτει ατμόσφαιρα, αφού η δράση και η εξέλιξη του σεναρίου δε μας αφήνουν να αμφισβητήσουμε ούτε στιγμή την ύπαρξη της υψηλής ποιότητας. Το gameplay που αγαπήσαμε επιστρέφει ακόμα πιο δυνατό και ποικίλο από ποτέ, με το bullet time να κλέβει την παράσταση, ενώ και το εξαιρετικό multiplayer τμήμα θα μας κάνει να παίζουμε ξανά και ξανά. Αν ο τίτλος δεν είχε μερικά προβλήματα στο χειρισμό του και διέθετε μία καλύτερη μουσική επένδυση, θα μιλούσαμε για μια από τις αρτιότερες και πιο πλήρεις προτάσεις των τελευταίων χρόνων.

Γιάννης Σκουλουδάκης

Θετικά

 • Υπέροχα γραφικά
 • Εξαιρετικό animation και gameplay
 • To σύστημα Bullet time
 • Εθιστικό multiplayer
 • Πλοκή που κορυφώνεται κεφάλαιο με κεφάλαιο

Αρνητικά

 • Δύσκολος χειρισμός
 • Μέτρια μουσική επένδυση
 • Απουσία της "σκοτεινής" ατμόσφαιρας
 • Ύπαρξη πολλών εχθρών χωρίς ουσιαστικό λόγο

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (97 σχόλια)
 • DDimitris DDimitris 25 Ιουνίου 2012  | 15:59

  Εμενα παντως μου φαινεται καπως βαρετο στα 2 πρωτα chapter καλα γραφικα αλλα επαναλαμβανομενο gameplay!!

 • Donald Donald 14 Ιουνίου 2012  | 19:11

  Προσωπική μου αποψη το ξεκαθαρίζω

  Μόλις το ολοκλήρωσα. Είχα τρελές προσδοκίες γι'αυτό το παιχνίδι και δυστυχως η απογοήτευση είναι μεγάλη. Δεν έχω παίξει τα προηγούμενα δύο της σειράς πάντως αυτό ήταν πολύ μέτριο. Μονότονη μουσική, επαναλαμβανόμενο (απλά πυροβολέις και σκοτώνεις σε διαφορετικά μέρη κάθε φορά, υπόθεση που σε κάνει να χασμουριέσαι και καθόλου σασπένς. Δύσκολος και κουραστικός χειρισμός που σε βγάζει από τα ρούχα σου ουκ ολίγες φορές. Τα cutscenes κουράζουν με τα συνεχή γράμματα που ξεπροβάλλουν στην οθόνη αλλά και η θολότητα που λόγω αυτής σε πιάνει πονοκέφαλος.

  Στα θετικά συγκετελάγεται το shooting και η άψογη ερμηνεία των ηθοποιών. Οι τοποθεσίες είναι όμορφα σχεδιασμένες καθώς και τα γραφικά. Η ατμόσφαιρα είναι εκπληκτική, τόσο του σκοτεινού ψυχισμού του ήρωα όσο και του γεγονότος πωε αισθάνεσαι τελείως ανοίκεια καθώς είσαι σε ξένη χώρα και δεν καταλαβαίνεις την γλώσσα. Το multi απλά καλό.

  6/10

 • ground4270 ground4270 12 Ιουνίου 2012  | 19:07

  επαιξα και την pc εκδοση του παιχνιδιου σε dx11 και πρεπει να πω οτι απογοητευτηκα. Ηταν σαν να επαιζα παιχνιδι με dx9 προ διετιας. Κριμα δεν ασχοληθηκαν καθοου με το pc

 • saturn 32 saturn 32 12 Ιουνίου 2012  | 12:13

  Το εχω τερματησει το παιχνιδι στο easy,normal και το αρχισα στο hard, ο χειρισμος μετα απο τα 10 πρωτα λεπτα γινεται δευτερη φυση σου,τα μουσικα κομματια ειναι ακουσματα cult δεκαετιας 80,γενικοτερα ειναι πολυ μπροστα και κολανε τελεια με την δραση δινοντας ενα noir υφος,τα γραφικα κοβουν ανασα και το σεναριο παιζει εξυπνα με τον παικτη.
  Για μενα το δευτερο καλυτερο παιχνιδι της χρονιας μετα το mass effect 3( που τωρα αρχιζω στο ps3).

 • gianistroop gianistroop 01 Ιουνίου 2012  | 01:56

  Παιδία να πάρω το max payne 3 ή το ghost recon future soldier

 • thodoris v strom thodoris v strom 30 Μαΐου 2012  | 13:58

  πολυ καλο review..θα το αγορασω μιας και εχω παιξει τα δυο προηγουμενα..θα προτιμουσα την μορφη του ΜΑΧ οπως το πρωτο παιχνιδι καθως και την μουσικη του υποκρουση...δεν μπορουμε να τα εχουμε ολα ομως...

 • Etern1ty Etern1ty 29 Μαΐου 2012  | 22:58

  Απαγορεύονται τα greeklish. Παρακαλώ να ξαναγράψεις το σχόλιο σου στα ελληνικά.

 • NikeFerrari NikeFerrari 29 Μαΐου 2012  | 21:04

  "Κάπου εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο χειρισμός του παιχνιδιού δεν είναι καθόλου φιλικός προς τον παίκτη, μιας και η Rockstar συνεχίζει να χρησιμοποιεί αυτό το δύσκολο σύστημα στόχευσης καθ' όλη τη διάρκεια της τρέχουσας γενιάς. Η στόχευση γίνεται μέσω της γνωστής λευκής λιλιπούτειας κουκίδας, η χρήση της οποίας είναι πολύ δύσκολη, κάτι το οποίο το αντιλήφθηκε η δημιουργός εταιρία, προσθέτοντας πολλές παραμέτρους και επιλογές"
  Αυτό ακόμη δεν το καταλαβαίνω και πλέον αφού παίζω το παιχνίδι, διαφωνώ. Τελικά είναι δύσκολος ενώ υπάρχουν οι παράμετροι ή δεν είναι; Για μένα δεν είναι καθόλου αφού χρησιμοποίησα και την παραμετροποίηση. Γιάννη κατηγορείς τον default χειρισμό ενώ η R* σου προσφέρει παραμετροποίηση που αναιρεί το παράπονο και το βάζεις και στα αρνητικά λες και αγνοείς τις επιλογές που έχεις; Τι ακριβώς είναι δύσκολο στο σύστημα στόχευσης; Δεν βλέπεις την κουκίδα; Δεν καταλαβαίνω. Σε ρώτησα και πιο πανω. Δεν λέω απαγορεύεται να σε δυσκολεύει αλλά θέλω να μάθω τι σε δυσκολεύει και πως παραμένει δύσκολο ενώ η παραμετροποίηση που υπάρχει στην διάθεση του παίχτη, αναιρεί την όποια δυσχρηστία ή δυσκολία.
  Επίσης, προήλθα απο 60fps ΜW3 ΜΡ ession, έβαλα Max Payne 3 Hard χωρις aim assist και στο club έφαγα και τους 6 απο το παράθυρο με την πρώτη. Τι είμαι, ταλέντο; Όχι, απλά έπαιξα με τις ρυθμίσεις και αναίρεσα την ελάχιστη ή μερική δυστροπία. Ποιού θα πω όταν με ρωτήσει ότι είναι δύσκολος ο χειρισμός και με βάση τι; Είναι λες και θα πω το παιχνίδι είναι δυστυχώς ασπρόμαυρο γιατί κάτι έγινε με τις ρυθμίσεις και έχασε τον χρώμα τις και δεν πήγα να τις πειράξω. Επαναλαμβάνω. Το θέμα μου είναι ότι δεν καταλαμβαίνω απο τα γραφόμενα γιατί είναι δύσκολος ο χειρισμός και γιατί παραμένει να χαρακτηρίζεται έτσι ενώ υπάρχει παραμετροποίηση που αναιρεί την όποια υπόνοια ύπαρξης δυσκολίας.

 • Ντινος21 Ντινος21 29 Μαΐου 2012  | 14:57

  το game τα σπαει μπορει να μην εχει την ''σκοτεινη'' ατμοσφαιρα που ειχαν τα παλια αλλα εχει μια λιγο διαφορετικη.εμενα προσωπικα μου αρεσει το σεναριο , ο χειρισμος δεν με πολυ δυσκολευει το συνηθιζεις μετα τα 3 πρωτα chapter.και για τους εχθρους που λες ισχυει αλλα δεν πειραζει πιο πολλα slow motion και πιο πολυ ξυλο για μενα xD

 • kanars kanars 28 Μαΐου 2012  | 17:49

  @spoting ουσιαστικα το max payne ηταν το πρωτο που είχε την ιδεα για slow motion :) αλλα ναι μοιαζουν λιγο.


  @iros84 WE ARE ON THE HYPE TRAIN CHO CHO!!!!! :D :D :D

 • spoting spoting 28 Μαΐου 2012  | 17:39

  Γιατι μου θυμιζει πολυ Matrix! Μα παρα πολυ... καταλλα το κοβω για πολυ καλω παιχνιδι :)

 • ManOnTheRun ManOnTheRun 28 Μαΐου 2012  | 17:31

  πολύ περιγραφικό review!
  αλλά θα περιμένω την GOTY edition.

 • ASUS85 ASUS85 28 Μαΐου 2012  | 17:30

  Ο τίτλος είναι εγγύηση.Ψωνίστε άφοβα.Συλλεκτική is here...

  Υ.Γ. Yeah

 • XeniaAndreou XeniaAndreou 28 Μαΐου 2012  | 02:43

  Έπαιξα τα πρώτα 5 chapters και οι εντυπώσεις μου είναι πολύ θετικές.. Πολύ ωραίο cinematic, συνεχής δράση, μπόλικο shooting.. Πιστεύω πως δεν πρέπει να το συγκρίνουμε σαν συνέχεια απο τα προηγούμενα 2 διότι οι developers είναι διαφορετικοί και άλλα στοιχεία και ατμόσφαιρα είδε δώσει η Redemy και άλλα έχει δώσει τώρα η Rockstar.. Tο παιχνίδι είναι πραγματικά πάρα πολύ καλο!

 • A11 A11 28 Μαΐου 2012  | 02:18

  Δε γνωρίζω το MP3. Ωραίο το άρθρο κατά τα άλλα.

 • iros84 iros84 28 Μαΐου 2012  | 02:05

  Είναι υπερπαίχνιδο, άντε πάλι Hyper-ιστίκαμε!!!

 • JCDenton13 JCDenton13 27 Μαΐου 2012  | 13:54

  @mordor56,σωστος φιλε.Απο τις πιο ρεαλιστικες αστυνομικες-δρασης ταινιες που εχω δει,ειδικα η πρωτη.

 • mordor56 mordor56 27 Μαΐου 2012  | 07:19

  Επισης αν σας αρεσε το ολο σκηνικο και η καφριλοατμοσφαιρα του max payne 3, οτι εχει να κανει δλδ με φαβελες στην βραζιλια ,drugs ,συμμοριες, σαπιλα κτλ δειτε οπως κ δηποτε τις ταινιες Elite Squad 1&2 (Troba de elite) θα εκπλαγειτε !!
  http://www.imdb.com/title/tt0861739/

 • stormare stormare 27 Μαΐου 2012  | 02:28

  χαχαχα τι επικη περιγραφη ηταν τουτη;

 • nacho85 nacho85 27 Μαΐου 2012  | 00:48

  Το μόνο που δεν μου άρεσε στο 2, ήταν το ηλίθιο animation τρεξίματος του Μαξ, με τα πόδια ανοιχτά σαν να ήταν συγκαμένος και του ώμους του να πετάγονται επάνω σαν να ήταν ο Μητσοτάκης.

 • Alien observer Alien observer 27 Μαΐου 2012  | 00:29

  Ακόμα θυμάμαι το επίπεδο στο νοσοκομείο, όπου δεν είχες κανένα όπλο και αυτό που έπρεπε να συναντήσεισ τη Μονα σε κείνο το εγκαταλελειμένο στούντιο απ'το 2... Τι τρομαρες ηταν αυτες Παναγια μου! Παρ'όλα αυτά ποτέ δεν ήμουν φαν της σειράς, κυριώς λόγω της πολύ μπλεγμενης ιστοριάς και της υπερβολικής επανάληψης (Νισάφι πια με το bullet time, εβλεπες εχθρο κατευθειαν αρχιζες τα φιγουρατζιδικα). Φαίνεται όμως αρκετά καλό και έχει και ικανοποιητική διάρκεια (για τα δεδομένα της εποχής). Η κριτική κατατοπιστικότατη, μόνο για τη μουσική διαφωνώ και αυτό γιατι οι HEALTH είναι απ' τα αγαπημένα μου γκρουπ! (Ναι δεν ακούνε όλοι οι gamers heavy metal!)

 • Xzibit Xzibit 26 Μαΐου 2012  | 19:10

  @donacgr Δες εδώ.
  http://www.eurogamer.net/articles/digitalfoundry-max-payne-3-face-off

 • Donacgreece Donacgreece 26 Μαΐου 2012  | 18:17

  ground4270 ειμαι σιγουροσ αλλα το PC δε το εχω για games!
  nacho85 thanks εχεισ δει καποιο συγριτικο?

 • nacho85 nacho85 26 Μαΐου 2012  | 16:50

  @donacgr PS3

 • Xzibit Xzibit 26 Μαΐου 2012  | 16:48

  Εξαιρετικό Review Γιάννη.
  9 από εμένα.
  Το single player με ενδιαφέρει πιο πολύ αλλά θα ασχοληθώ και με το multiplayer κάποια στιγμή.
  @donacgr Την έκδοση για XBOX 360.

 • Spawn16 Spawn16 26 Μαΐου 2012  | 16:39

  Αν είχε κρατήσει λιγάκι noir στυλ-ατμόσφιαρα παραπάνω θα το είχα λατρέψει.Πολύ καλό παιχνίδι και τώρα,αλλά λίγο η ατμόσφαιρα εν με τρέλανε,αν και το στόρυ και οι διάλογοι είναι αρκετά καλοί

 • kanars kanars 26 Μαΐου 2012  | 15:09

  GeodeviL +1 και Εγω πιστευω οτι το να υπαρχουν μερικοι παραπανω εχθροι ειναι καλο γιατι γινεσαι ONE MAN ARMY και εχει πολυ φαση! :)

 • GeodeviL GeodeviL 26 Μαΐου 2012  | 15:02

  τα προηγούμενα 2 μια χαρά μου είχαν φανεί σε χειρισμό. είχαν τη δυσκολία που χρειαζόταν. αν είναι παρόμοιος και στο 3, i'm ok with it! και κάτι άλλο... πολλοί εχθροί, πολύ αίμα, πολλές σφαίρες, χαμός... που είναι το κακό;; -give blood & gore to the people rockstar- ;)

 • stormare stormare 26 Μαΐου 2012  | 09:15

  το τελειωσα πριν 2-3 μερες.φοβερο game,τα αξιζει τα λεφτα του.απλα περιμενετε κατι πιο κοντα στο τελευταιαο splinter cell παρα στα 2 πρωτα mp για να μην ξενερωσετε.

 • ground4270 ground4270 26 Μαΐου 2012  | 05:54

  donacqr - την εκδοση για pc...βγαινει σε λιγες μερες