Η πτώση και η αναγέννηση ενός θρύλου

Εννέα χρόνια πέρασαν από την τελευταία περιπέτεια του Max Payne, από το 2003 δηλαδή όταν κυκλοφόρησε το δεύτερο μέρος της σειράς από τη δημιουργό του Alan Wake, τη φινλανδική ομάδα ανάπτυξης Remedy. Πλέον, η σειρά "υιοθετήθηκε" από τον "κολοσσό" που ακούει στο όνομα Rockstar (τη δημιουργό της σειράς Grand Theft Auto) και οι απαιτήσεις για το τρίτο μέρος της σειράς εκτοξεύθηκαν κατακόρυφα. Ωστόσο, το Max Payne 3 ίσως και να μην είναι αυτό που ίσως πολλοί φίλοι της σειράς θα περίμεναν.

Max, you are different

Η σειρά, όπως γράψαμε παραπάνω, άλλαξε χέρια και, όπως είναι λογικό, άλλαξε και μορφή. Ο βασικός πυρήνας φυσικά και παραμένει η ακατάπαυστη δράση, αλλά η noir και "ψυχοπλακωτική" ατμόσφαιρα των παλαιών επεισοδίων απουσιάζει. Η Rockstar θέλησε να οδηγήσει το franchise σε πιο κινηματογραφικά μονοπάτια και εκεί τα καταφέρνει εξαιρετικά.

Η απουσία, όμως, της παλιάς ατμόσφαιρας θα στεναχωρήσει αρκετούς. Η Remedy αντί για cut scenes, για οικονομικούς λόγους κυρίως, είχε επιλέξει να παρουσιάζει την πλοκή μέσα από σελίδες comics, κάτι που εν τέλει προσέφερε τα μέγιστα στη δημιουργία αυτής της "noir" ατμόσφαιρας που αγαπήσαμε. Η Rockstar, όπως είναι λογικό, δε θα μπορούσε εν έτει 2012 να παρουσιάζει την ιστορία με την ίδια τεχνική, ειδικά όταν διαθέτει τεράστια οικονομική επάρκεια. Έτσι, η σειρά για πρώτη φορά παρουσιάζει και εξελίσσει την πλοκή μέσα από κινηματογραφικές σκηνές γεμάτες δράση.

Ωστόσο, η Rockstar, γνωρίζοντας καλά ότι οι οπαδοί είχαν λατρέψει αυτή την κίνηση της Remedy, πρόσθεσε μερικά έξυπνα στοιχεία comic κατά τη διάρκεια των χρόνων φόρτωσης και των cut scenes. Παραδείγματος χάρη, βασικά σημεία των διαλόγων "εμφανίζονται" σε διάφορες γωνίες της οθόνης, ενώ συχνά οι κινηματογραφικές σκηνές διακόπτονται για δέκατα του δευτερολέπτου και η οθόνη "κόβεται" σε κομμάτια όπως σε μία σελίδα comic, ξυπνώντας ωραίες αναμνήσεις και αποδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο ότι ο παλιός τρόπος παρουσίασης μπορεί να "δέσει" άριστα με τις σύγχρονες κινηματογραφικές σκηνές.

Πέρα από τα παραπάνω, η Rockstar -προκειμένου να υπενθυμίζει διαρκώς στους παίκτες ότι ασχολούνται με ένα Max Payne- χρησιμοποίησε ίδιο HUD, ίδιο τρόπο θεραπείας των πληγών (painkillers), ενώ οι φίλοι της σειράς θα χαρούν όταν μάθουν ότι οι μονόλογοι του Max δεν απουσιάζουν και από το τρίτο επεισόδιο. Καθ' όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού θα ακούμε τις σκέψεις του πρωταγωνιστή, οι οποίες περιστρέφονται γύρω από την κατηφορική πορεία που πήρε η ζωή του.

Μax Payne 3 - Η ιστορία

Ο Max, χρόνια μετά το θάνατο του Vladimir, έχει καταντήσει ένας "τραγικός" χαρακτήρας, εθισμένος στο ποτό και τα παυσίπονα, αφού έχει χάσει και τις τρεις γυναίκες που αγάπησε. Μένοντας στο New Jersey, θα συναντηθεί με τον παλιό του γνώριμο από την Ακαδημία, Raul Passos, ο οποίος προθυμοποιείται να βγάλει τον Max από την μιζέρια του, τάζοντάς του δουλειά στη μακρινή Βραζιλία. Έτσι, οι δύο γνωστοί καταλήγουν στην ιδιωτική προστασία της "αφρόκρεμας" του Σάο Πάολο.

Ο Max, όμως, μη μπορώντας να κρατηθεί μακριά από το ουίσκι, αδυνατεί να φέρει ακόμα και αυτή την εύκολη αποστολή εις πέρας, με αποτέλεσμα να απαχθεί η γυναίκα του αφεντικού του. Θολωμένος από οργή, θα κινήσει γη και ουρανό όχι μόνο για να βρει την γυναίκα του αφεντικού του και να αποκαταστήσει τη χαμένη του αξιοπρέπεια, αλλά και για να βρει επιτέλους το χαμένο του εαυτό μακριά από τις καταχρήσεις.

Η Rockstar μπορεί να μην έδωσε μια ιστορία που θα κάνει τα... σαγόνια μας να πέφτουν στο πάτωμα, αλλά ο συγγραφέας Dan Houser, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις ιστορίες του Red Dead Redemption και των περισσοτέρων εκ των Grand Theft Auto, αποδεικνύει περίτρανα πως μπορεί να καθηλώσει τον παίκτη στην πολυθρόνα του, κλιμακώνοντας το σασπένς και την αγωνία, κεφάλαιο με το κεφάλαιο. Αξίζει όμως, να αναφέρουμε πως οι διαπλοκές που κρύβονται πίσω από την υπόθεση και ο τρόπος με τον οποίο αυτή εξελίσσεται, θυμίζουν έντονα τη σειρά GTA και όχι το franchise Max Payne.

Gameplay - Αλλαγές και προσθήκες

Το gameplay του παιχνιδιού έχει παραμείνει αναλλοίωτο και οι φίλοι της σειράς θα νοιώσουν οικία από τα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού. Ο τίτλος της Rockstar είναι ένα παιχνίδι δράσης τρίτου προσώπου, το οποίο εμπλουτίζεται με το σύστημα καθυστέρησης του χρόνου bullet time, το οποίο παρουσιάστηκε στο κοινό των videogames πρώτη φορά με το αρχικό Max Payne. Η ουσία του παιχνιδιού βρίσκεται στο "καθάρισμα" των επιπέδων, καθώς και στην εύρεση μυστικών και αποδεικτικών στοιχείων, που μας βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση της πλοκής του τίτλου.

{PAGE_BREAK}

Αυτό που για πρώτη φορά θα παρατηρήσουμε στη σειρά, είναι η προσθήκη κάλυψης του χαρακτήρα μας. Ξεχάστε πλέον το "ανοίγω πόρτα και τα σφάζω όλα", όχι γιατί είναι αδύνατον, αλλά γιατί κυρίως οι εχθροί είναι πανέξυπνοι και δε θα κάτσουν απλώς να πιουν ένα τσάι όσο εσείς θα τους εκτελείτε. Έτσι, λοιπόν, πρέπει να καλυπτόμαστε από τα πυρά και την κατάλληλη στιγμή να ξεπροβάλλουμε σκοτώνοντας τους εχθρούς μας. Ο τίτλος μας "ωθεί" επίσης σε συνεχή αλλαγή κάλυψης, μιας και η AI των αντιπάλων δε θα μας επιτρέπει το "ταμπούρωμα" σε ένα σημείο, καθώς στην πρώτη ευκαιρία που θα τους δοθεί, θα τρέξουν να μας περικυκλώσουν ή θα χρησιμοποιήσουν μια χειροβομβίδα για να μας ξετρυπώσουν (ή να μας σκοτώσουν αν δεν κινηθούμε γρήγορα).

Η κάλυψη που έχει προστεθεί στο παιχνίδι λειτουργεί πολύ καλά και σπάνια θα μας προδώσει με κάποια κακή γωνία θέασης του χώρου. Από την άλλη, το Max Payne 3 δε διαθέτει την τεράστια ποικιλία όπλων που θαυμάσαμε στα προηγούμενα δύο παιχνίδια. Πέρα από την μικρότερη ποικιλία, ο Max δεν μπορεί να κουβαλήσει και μεγάλο αριθμό αυτών, κάτι που προσθέτει μεν ρεαλισμό, αλλά συγχρόνως δημιουργεί μια μικρή "θλίψη" στους παίκτες που επιθυμούν να ξεπαστρέψουν τους εχθρούς τους τη στιγμή που θέλουν, με το όπλο της αρεσκείας τους.

Έτσι, ο Max έχει θήκες για δύο μικρά όπλα (handguns, uzi κ.λπ.), τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξεχωριστά ή σε συνδυασμό, ενώ επίσης έχουμε τη δυνατότητα να σηκώσουμε και ένα μεγάλο όπλο -όπως τουφέκι ή αυτόματο πολυβόλο. Τέλος, να αναφέρουμε ότι το μεγάλο όπλο πέφτει στο έδαφος όταν επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε τα δύο μικρότερα όπλα συγχρόνως, κάτι που πρακτικά απαιτεί από εμάς σωστή στρατηγική αν δε θέλουμε να βρεθούμε χωρίς την απαραίτητη δύναμη πυρός σε κρίσιμα σημεία του παιχνιδιού.

Κάπου εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο χειρισμός του παιχνιδιού δεν είναι καθόλου φιλικός προς τον παίκτη, μιας και η Rockstar συνεχίζει να χρησιμοποιεί αυτό το δύσκολο σύστημα στόχευσης καθ' όλη τη διάρκεια της τρέχουσας γενιάς. Η στόχευση γίνεται μέσω της γνωστής λευκής λιλιπούτειας κουκίδας, η χρήση της οποίας είναι πολύ δύσκολη, κάτι το οποίο το αντιλήφθηκε η δημιουργός εταιρία, προσθέτοντας πολλές παραμέτρους και επιλογές.

Αυτό σημαίνει ότι, πέρα από τη διαβάθμιση της ευαισθησίας, έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε και κάποια βοήθεια "κλειδώματος" στόχου. Όσοι πιστοί θελήσουν να πάρουν τα δυσκολότερα achievements στα υψηλότερα επίπεδα δυσκολίας με τη χρήση free aim, τους ευχόμαστε κάθε τύχη, μιας και θα τη χρειαστούν. O βαθμός δυσκολίας των μαχών δεν είναι κλιμακούμενος, αντιθέτως παρουσιάζει "σκαμπανεβάσματα" σε διάφορα σημεία των επιπέδων, όπως ακριβώς συνέβαινε και με τα παλιά επεισόδια της σειράς.

Άλλες μάχες θα μας φανούν υπερβολικά εύκολες, ενώ σε άλλα σημεία του παιχνιδιού θα... αποβιώνουμε συνεχώς μέχρι να εφαρμόσουμε σωστή στρατηγική και να μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια σφάλματα. Σημαντικό παράγοντα στους θανάτους μας αποτελεί -πέρα από την πανέξυπνη A.I.- και ο τεράστιος αριθμός των εχθρών που θα σταθεί εμπόδιο στο δρόμο μας.

Οι εχθροί που εξοντώσαμε μέχρι την εμφάνιση των τίτλων τέλους ξεπέρασαν, με χαρακτηριστική ευκολία, τους χίλιους. Σίγουρα έχουμε παρατηρήσει πολλούς περισσότερους σε άλλα παιχνίδια ή πιθανόν ο αριθμός να φαντάζει μικρός σε σχέση με τη διάρκεια του παιχνιδιού, η οποία ξεπερνά τις δέκα ώρες, αλλά σε αρκετές μάχες (όπως η τελική), οι εχθροί μας ταλαιπωρούν με την παρουσία τους χωρίς ιδιαίτερο λόγο, οδηγώντας μας στο θάνατο με πολύ "φθηνό" τρόπο. Και κλείνοντας με τα του gameplay, δε νοείται να μην αναφερθούμε στο χαρακτηριστικό που έκανε τη σειρά Max Payne να ξεχωρίσει και παρέδωσε στο κοινό "κινηματογραφικούς θανάτους", που θα ζήλευε και ο Neo στο Matrix.

Φυσικά, αναφερόμαστε στο bullet time, ένα εφέ που κάνει το χρόνο να κυλά βασανιστικά αργά, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε θεαματικά ακροβατικά. Το bullet time θα μας σώσει σε πάρα πολλές δύσκολες καταστάσεις, μιας και -όπως προαναφέραμε- οι εχθροί κινούνται συνεχώς στο χώρο, κάτι που μας αναγκάζει να χρησιμοποιήσουμε αυτό το "τρικ" για να μη βρεθούμε με κάποια σφαίρα στο κεφάλι πολύ σύντομα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, αν έχουμε στη διάθεσή μας κάποιο painkiller και ξεχάσουμε να το χρησιμοποιήσουμε, το παιχνίδι δίνει μία επιπλέον ευκαιρία να μην πεθάνουμε. Όταν, λοιπόν, ένας εχθρός πυροβολήσει εναντίον μας και η ζωή μας κρέμεται από μια κλωστή, ενεργοποιείται αυτόματα το bullet time, δίνοντάς έτσι μερικά δευτερόλεπτα στη διάθεσή μας για να πυροβολήσουμε τον εχθρό. Εάν τα καταφέρουμε, το παυσίπονο που είχαμε στην κατοχή μας χρησιμοποιείται αυτομάτως και μπορούμε να συνεχίσουμε τη μάχη. Αυτή η κίνηση της Rockstar μας λύνει τα χέρια, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που, ελέω της φρενήρης έντασης των μαχών, ξεχνάμε να παρατηρήσουμε τη μπάρα ζωής του Max.

{PAGE_BREAK}

Οπτικοακουστικός τομέας

Τα γραφικά του Max Payne 3 ανεβάζουν κατά πολύ τον πήχη των παιχνιδιών δράσης, παρουσιάζοντας ένα αξιοθαύμαστο οπτικό αποτέλεσμα. Αρχικά, τα επίπεδα που θα επισκεφθούμε διέπονται από τεράστια ποικιλία, μιας και θα ταξιδέψουμε σε σύγχρονα κτήρια, φαβέλες και πολλές άλλες περιοχές, που μένει να ανακαλύψετε μόνοι σας. Ο σχεδιασμός των τοποθεσιών είναι καταπληκτικός, με την παραμικρή λεπτομέρεια να έχει προσεχθεί. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, κάποιες περιοχές έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να μας θυμίζουν επίπεδα από τα δύο πρώτα Max Payne. Πέρα από τις τοποθεσίες, άξια αναφοράς είναι οι υπέροχοι φωτισμοί του παιχνιδιού και το ρεαλιστικό animation του Max.

Ιδιαίτερη μνεία αρμόζει στο τελευταίο, καθώς δε θυμόμαστε άλλο παιχνίδι να έχει τόσο ομαλή και ρεαλιστική κίνηση για τον κεντρικό χαρακτήρα. Όπως και αν κινηθούμε, όποιο ακροβατικό και αν κάνουμε, ο Max κινείται στο χώρο όπως θα έκανε ένας φυσιολογικός άνθρωπος, ενώ θετική εντύπωση μας έκανε και ο τρόπος με τον οποίο ο Max κρατάει στα χέρια του το μεγάλο όπλο όταν χρησιμοποιεί ένα εκ των δύο μικρών.

Γενικότερα, τα γραφικά του παιχνιδιού δε θα αφήσουν κανέναν παραπονεμένο και θα εντυπωσιάσουν ουκ ολίγες φορές, κυρίως με το σχεδιασμό των επιπέδων. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως δεν παρατηρήσαμε κανένα τεχνικό πρόβλημα που συνήθως "μαστίζουν" τα παιχνίδια της Rockstar -όπως tearing και aliasing. Μακάρι, όμως, να είχαμε τόσο θετικές εντυπώσεις και για τον ήχο του παιχνιδιού, αλλά η Rockstar δεν τα κατάφερε σε ανάλογο βαθμό. Αν αφαιρέσουμε τη χρήση του γνωστού, υπέροχου θέματος της σειράς, τα υπόλοιπα μουσικά κομμάτια που θα μας συντροφεύσουν είναι, επιεικώς, μέτρια.

Ήχοι που δεν συνάδουν με τα λοιπά τεκταινόμενα που διαδραματίζονται στο παιχνίδι, ήχοι επαναλαμβανόμενοι και, κυρίως, ήχοι ενοχλητικοί προς τα αυτιά μας, που μας ανάγκασαν να μειώσουμε την ένταση της μουσικής από τις ρυθμίσεις. Οι ηθοποιοί που επέλεξαν οι δημιουργοί είναι -όπως συνήθως- οι κατάλληλοι και φυσικά για το ρόλο του Max επιστρατεύθηκε για τρίτη φορά ο James McCaffrey, ενσαρκώνοντας άκρως επιτυχημένα το ρόλο του. Πέρα από τις σκέψεις του ήρωα, που ακούμε στη διάρκεια του παιχνιδιού, άξιο αναφοράς είναι επίσης πως αν κωλυσιεργήσουμε για κάποιο λόγο στα επίπεδα, θα ακούσουμε τη συμβουλή του κεντρικού ήρωα.

Multiplayer

Το multiplayer του Max Payne 3 προσθέτει επιπλέον ώρες ενασχόλησης με το παιχνίδι και δεν αποτελεί απλώς μια "συνοδεία" για το single player campaign. Οι παίκτες έχουν πολλές κλασσικές επιλογές (deathmatch, team deathmatch), ενώ όσο καλύτερη επίδοση πραγματοποιούν στις online αρένες, τόσο θα ξεκλειδώνουν νέοι χαρακτήρες, όπλα και modes. Οι παίκτες μπορούν επίσης να ενταχθούν σε μέχρι και πέντε crews αν το επιθυμούν και να αντιμετωπίσουν παρέα με τους φίλους τους άλλες συμμορίες. Επιπροσθέτως, η Rockstar, μέσω του Social Club, δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρουμε τη συμμορία μας στο επερχόμενο GTA V, κάτι διόλου άσχημο για όσους δεν επιθυμούν να πάει "χαμένος" ο χρόνος ενασχόλησης με το παιχνίδι.

Κατά τη διάρκεια των διαδικτυακών μαχών το gameplay παραμένει αυτούσιο με αυτό του single player, κάτι που σημαίνει ότι θα δούμε (και θα χρησιμοποιήσουμε) μέχρι και το bullet time. Αξίζει να σημειώσουμε ότι δίδεται η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε και χειροβομβίδες, κάτι που δε συμβαίνει στο campaign, ενώ, τέλος, να αναφέρουμε πως σε σημαντικές φάσεις των γύρων θα ακούσουμε τη φωνή του Max να σχολιάζει τις επιδόσεις μας. Το multiplayer του Max Payne 3 λειτουργεί απροβλημάτιστα χωρίς φαινόμενα lag ή delay, προσθέτοντας και άλλους πόντους στη διάρκεια του παιχνιδιού.

Max is back

Τελικά η Rockstar επέλεξε να διαβεί διαφορετικά μονοπάτια από αυτά που είχε περπατήσει η αρχική εταιρία δημιουργίας του Max Payne, Remedy. Ο Max, αν και παραμένει ένας τραγικός ήρωας που συνεχώς αναζητά εκδίκηση και εξιλέωση για τα δεινά που πέρασε στη ζωή του, έχει χάσει το "σκοτεινό" χαρακτήρα του. Το Max Payne 3, αν και έχει κάποιες... νότες από τα προηγούμενα επεισόδια, δε διαθέτει αυτή τη noir αίσθηση/ αισθητική που τόσο αγαπήσαμε.

Αυτό φυσικά δε σημαίνει πως το πόνημα της Rockstar δε διαθέτει ατμόσφαιρα, αφού η δράση και η εξέλιξη του σεναρίου δε μας αφήνουν να αμφισβητήσουμε ούτε στιγμή την ύπαρξη της υψηλής ποιότητας. Το gameplay που αγαπήσαμε επιστρέφει ακόμα πιο δυνατό και ποικίλο από ποτέ, με το bullet time να κλέβει την παράσταση, ενώ και το εξαιρετικό multiplayer τμήμα θα μας κάνει να παίζουμε ξανά και ξανά. Αν ο τίτλος δεν είχε μερικά προβλήματα στο χειρισμό του και διέθετε μία καλύτερη μουσική επένδυση, θα μιλούσαμε για μια από τις αρτιότερες και πιο πλήρεις προτάσεις των τελευταίων χρόνων.

Γιάννης Σκουλουδάκης

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: ActionΔιάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1-12Ανάπτυξη: Rockstar StudiosΗμ. Έκδοσης: 18/05/2012
PEGI: 18Εκδότης: Rockstar GamesΠλατφόρμες: PC, Xbox 360, PlayStation 3

Θετικά

 • Υπέροχα γραφικά
 • Εξαιρετικό animation και gameplay
 • To σύστημα Bullet time
 • Εθιστικό multiplayer
 • Πλοκή που κορυφώνεται κεφάλαιο με κεφάλαιο

Αρνητικά

 • Δύσκολος χειρισμός
 • Μέτρια μουσική επένδυση
 • Απουσία της "σκοτεινής" ατμόσφαιρας
 • Ύπαρξη πολλών εχθρών χωρίς ουσιαστικό λόγο

Βαθμολογία

Κατάγομαι από τα όμορφα Χανιά, είμαι απόφοιτος λογιστικής και ένα από τα αγαπημένα μου hobbies είναι τα βιντεοπαιχνίδια με τα οποία γαλουχήθηκα από μικρή ηλικία με τα κλασσικά Tetris, Μariο, Contra, συνέχισα με τα αγαπημένα Tomb Raider και Resident Evil και μέχρι και σήμερα συνεχίζω να μαγεύομαι από αυτά. Μεγάλη μου λατρεία επίσης αποτελεί ο κόσμος του Tolkien και ασχολούμαι πολύ και με τον κόσμο των αθλημάτων (ποδόσφαιρο και μπάσκετ κυρίως)!

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Ο Μάιος στο Xbox Live Gold
Ενδιαφέροντας μήνας με Metal Gear Solid V, Vanquish και άλλα!
Τι φέρνει ο Απρίλιος στους Gold members του Live
"Δυνατός" μηνάς με Dead Space 2 και Assassin’s Creed: Syndicate.
Ξεκίνησε το Spring Sale της Microsoft
Παρά πολλά παιχνίδια με μειωμένες τιμές έως και 65%.
Ο Μάρτιος 2018 στο Xbox Live Gold
Με Trials of the Blood Dragon, SuperHot, Brave: The Video Game και Quantum Conundrum.
Ο Φεβρουάριος 2018 στο Xbox Live Gold
Με Shadow Warrior, Assassin’s Creed Chronicles: India, Split/Second και Crazy Taxi.
Τεστάρετε τις γνώσεις σας επάνω στη σειρά Final Fantasy
 Επετειακό κουίζ πριν τη λήξη των εορτασμών.
Ο Ιανουάριος 2018 στο Xbox Live Gold
The Incredible Adventures of Van Helsing III, Tomb Raider Underworld και Army of Two.
Ο Δεκέμβριος στο Xbox Live Gold
Με Warhammer End Times- Vermintide και Child of Eden.
Και στο Switch τo Max: The Curse Of Brotherhood
Τέσσερα χρόνια μετά την κυκλοφορία του στις πλατφόρμες της Microsoft.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • Αγορά μέσα στο καλοκαίρι αφού πρώτα τερματίσω τα δύο πρώτα.Παιχνιδάρα όσο δεν πάει.Aχ R* με τα διαμάντια σου...

 • Σοβαρά πορώθηκα τώρα!!!Τέλειο review 9 από μένα!

 • ''δυσκολος χειρισμος'' αυτο εμενα μου φτανει κ μου περισσευει,καποια στιγμη θα το κανω ενοικιαση απλα να δω αν αξιζει τον ντορο

 • Sorry κιόλας αλλά Απουσία της "σκοτεινής" ατμόσφαιρας...Είναι αυτό τώρα Max Payne?....Δεν λέω ότι αντικειμενικά δεν είναι ένα πολύ καλό game,αλλά αυτός ήταν ο λόγος που δεν ψηνόμουν για το 3...Δυστυχώς.. :(

 • Να κάνω μια ερώτηση πονηρή, αν δεν ήταν Max Payne ο βαθμός θα ήταν καλύτερος? Το ρωτάω γιατί είδα και συνεχίζω να βλέπω έναν άλλον τίτλο και όχι το dark noire Max Payne.

  ΥΓ Το παιχνίδι μπορεί να είναι καταπληκτικό, αλλά δεν είναι το Max Payne πριν 10+ χρόνια που ξέραμε.

 • πολυ καλο review,θα το δοκιμασω καποια στιγμη

 • @VonCroy Αλεκάρα +100000000 . Εγω περίμενα κάτι διαφορετικό πάντως με τον τίτλο Max Payne 3.....
  Καλό αλλά δεν με ενθουσιάζει, το έχω προχωρήσει ....
  Βρε μήπως είναι το ...... Nathan Drake 3 ? :P

 • Το παίζω από εχθές. Ο τίτλος είναι εκπληκτικός (τις πρώτες δύο ώρες τουλάχιστον), με, ίσως το καλύτερο gunplay που έχει υπάρξει ποτέ. Η Rockstar έβαλε τη δική της σφραγίδα, με πολύ mature περιεχόμενο και μπόλικη καφρίλα. Ναι, λείπει το noir στοιχείο, λείπει το σενάριο, λείπει η ατμόσφαιρα και αυτό είναι μείον για ένα Max Payne. Από την άλλη, είναι Rockstar...

 • Το παιχνίδι πρέπει να είναι πολύ καλό θα το αγοράσω σύντομα!

 • Αλεκο αν δεν ειχε τον τιτλο Max Payne, ισως να επαιρνε και μεγαλυτερη βαθμολογια (πονηρουληηηηηηηηηηηη). Ενταξει αλλα περιμεναμε και θελαμε να δουμε και αλλα ειδαμε. Απο την αλλη ομως, ειναι παιχνιδαρα

 • Λιγο πολυ ρε παιδια απο τα gameplay videos κλπ. ειχαμε καταλαβει οτι δεν θα ειναι οπως τα δυο πρωτα. Βεβαια θεωρω κορυφαιο το πρωτο Max. Μεγαλο μειον για μενα εκτος οτι δεν εχει αυτη την noir αισθητικη ειναι ο χειρισμος αλλα και η μουσικη. Δυστυχως δεν υπαρχει χρημα αυτη τη στιγμη διοτι αλλιως θα το αγοραζα day 1. Αλλα θα ειναι παιχνιδαρα μονο και μονο επειδη ειναι R*.

 • Οχι πονηρε Αλεκο, προσωπικα δε θα του εβαζα παραπανω μιας και τα προβληματα που με ενοχλησαν ηταν τεχνικης φυσεως. Η απουσια του noir, αν και το εβαλα στα αρνητικα, δεν με επηρεασε τοσο οσο τα αλλα προβληματα.

 • Δεν ξερω εαν ειμαι ο μονος που δεν του αρεσουν οι noir ατμοσφαιρες και του αρεσουν τα φωτεινα τοπια.Το παιχνιδι ειναι σιγουρα καλο! rockstar=εγγύηση , Εγω ειχα απορία για το εαν ειναι καλο το multiplayer ή εαν υπαρχη απλα για να υπαρχη γιατι το multiplayer ειναι μια πολυ καλη προσθηκη που κανει το game να εχει πολυ μεγαλο replay value!Τωρα που ειδα οτι οντως ειναι παρα πολυ καλο και προσθετει διαρκεια παμε για σιγουρο pre-order στο pc!Οταν ειδα τα dlc εκνευριστηκα αλλα μετα σκεφτηκα οτι η rockstar δινει και πολλα dlc τσαμπα και ετσι εγινε! Ακομα δεν βγηκε καλα καλα το game για PC και η rockstar εδωσε δωρεαν dlc, αυτο σημαινει οτι σεβονται τους ανθρωπους που παιρνουν το παιχνιδι και εχουν καταλαβει τι θα πει dlc!

  10 απο εμενα γιατι, ως Max payne ειναι 8.5 ΑΛΛΑ ως παιχνιδι ειναι 10 καθαρο!

  Υ.Σ. Ευχαριστω πολυ για το review ηταν παρα πολυ καλο!

 • Παρ'οτι ειμαι γερακος(οχι οσο ο κυρ-Μιχαλης),τα δυο πρωτα επεισοδια δεν τα εχω παιξει, ενεκα του οτι τοτε ασχολουμουν αποκλειστικα με το Pro...Eιναι απαραιτητο να ασχοληθω ή θα μπορουσα ισως να την πεσω στην παιχνιδαρα αμεσως;

 • Συμφωνώ με το Review. Είναι παιχνιδιάρα αλλά χωρίς το noir στοιχειό και την σκοτεινή ατμόσφαιρα δεν είναι απολυτό max payne. Εγώ του βάζω ένα 9 με 9.5 μην πω και 10 αν ξεχασω οτι το λενε max payne.
  Γιάννη βλέπω στο κείμενο σου για το multiplayer δεν έχεις αναφέρει για το αργο matchmaking. Σου βρίσκει γρήγορα παίκτες ? Γιατί εγώ και αλλά παιδιά δεν βρίσκουμε παίκτες... το πολύ 2-3 παικτες στο team deathmatch. Μήπως φταίει η ps3 έκδοση και nat type 3 που έχω ?

 • kostiger, με κλειστά τα μάτια, τα βρίσκεις και τα δύο στο PC σε τιμή ξεφτίλα. Ασχέτως το αν θα παίξεις το MP3, τα δύο πρώτα είναι διαμάντια που κανένας συνειδητοποιημένος gamer που ασχολείται με τίτλους της κατηγορίας δεν πρέπει να χάσει.

 • Γιάννη ναι, εμένα μου έβρισκε αμέσως παίκτες. Λογικό μιας και το multi στο 360 είναι πιο διαδεδομένο και πολλοί επιλέγουν multiplatform παιχνίδια στην κονσόλα της MS. Nat type δεν πείραξα, όπως ήταν.

 • Εντάξει τι να πω για το Max Payne 3. Το περιμένω λίαν συντόμως για PC! Ανυπομονώ!

 • @kostiger
  Εννοειται οτι πρεπει να παιξεις τα δυο πρωτα παιχνιδια. Ειδικα το πρωτο το θεωρω το κορυφαιο της σειρας αν και δεν εχω ασχοληθει με το MP3. Μπορεις να τα βρεις μεσω του steam (και τα δυο κοστιζουν 15 ευρω μαζι) . Προσφατα μπηκε στο ps store και το Max Payne ως PS2 Classic. Τωρα ποτε θα μπει το MP2 ειναι αλλο θεμα.

 • Πολυ καλό παιχνιδι και τα γρεαφικα του υπεροχα αλλα το multi του δεν με πολυ τραβαει

 • Εεε όχι τώρα μου τα χαλάσει τώρα η rockstar. Είχα την δυνατότητα να το πάρω και στο 360 αλλά το πηρά στο ps3. Ελπίζω να διορθωθεί με ένα patch.

 • Με το που τελειωσουμε εξετασεις το εχω τσιπήσει. Μπραβο στον Γιαννη για το review!

 • Μπράβο στον Γιάννη για το ωραιότατο review και να προσθέσω οτι το game είναι πάρα πολύ καλό απλά μάλλον εγώ είχα υπερβολικές προσδοκίες. Μην το χάσει κανείς !

 • Το 8.5 μου φαινεται ακριβες σαν βαθμολογια αντε να του δινα 9.. Παρ' ολα αυτα ειμαι μεγαλος φαν και περιμενα χρονια αυτο το παιχνιδι οποτε ειναι σιγουρακι απλα! Απο τα αρνητικα μονο η απουσια της σκοτεινης ατμοσφαιρας με πειραζει λιγο μιας και τα αλλα πρωτα MP ειχαν φοβερη urban νυχτερινη ατμοσφαιρα και feeling.. Δεν πειραζει ομως αφου το gameplay και η ιστορια ειναι εκει θα το λατρεψω.. Αυτα!

 • Οταν εχουμε να κανουμε με την Rockstar παντας ο πηχης ειναι για "χρυσο". Εξαιρετικο παιχνιδι αλλα σιγουρα μπορουσε και καλυτερα. To multiplayer παντως εχει προβληματα τεχνικης φυσεως που πρεπει να λυθουν αμεσα

 • Συνφωνώ με ότι είπε ο voncroy. καλό παιχνίδι αλλά όχι max payne

 • Σιγουρα το καλυτερο Third Person Shooter αυτης της γενιας,τολμω να πω καλυτερο και απο τη σειρα Gears of War.

 • Πολυ καλο παιχνιδι (δεν το αμφισβητεί κανενας) αλλα δεν ειναι σαν τα παλια!
  Συμφωνω απολυτα με την βαθμολογια.
  Μα να μην μπορεις να ριξεις χειροβομβιδες και molotov cocktail?

 • Είναι το εναλλακτικό Max Payne από το παράλληλο σύμπαν της Rockstar. :P Το "δύσκολος χειρισμός" σε ένα τρίτου προσώπου shooter δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Ελπίζω με mouse&keyboard να δουλεύει σωστά.

 • Πολύ καλό review,σίγουρη αγορά,το περιμένω για pc. Αλλά θα ήθελα να κάνω ένα μικρό σχόλιο,αρκετοί αναφέρατε την απουσία noir στοιχείου και ότι αυτό λειτουργεί αρνητικά στην όλη εμπειρία,αλλά πιστεύω οτι το noir ταίριαζε σαφώς στα 2 πρώτα Μax Payne γιατί ήταν το background τέτοιο που το υποστήριζε,στο Sao Paolo που είναι μια τόσο εξωτική περιοχή πως μπορεί να ταιριάξει noir στοιχείο?

 • "Απουσία σκοτεινής ατμόσφαιρας"? Διαφωνώ. Οι "δαίμονες" τους Μαξ τον ακολουθούν και σε αυτό το παιχνίδι. Δεν έχει σημασία αν διαδραματίζεται στην ηλιόλουστη Βραζιλία. Όταν αναφερόμαστε σε "σκοτεινή ατμόσφαιρα' δεν εννοούμε το πόσες σκιές θα έχει το παιχνίδι αλλά το πό "σκοτάδΙ' θακουβαλάει μέσα του ο χαρακτήρας. και από ότι είδα, είναι το ίδιο βασανισμένο πλάσμα που ήταν και στα προηγούμενα, προσπαθώντας να πνίξει τον πόνο του σε ποτά και τσιγάρα και εξακολουθώντας να χάνει ανθρώπους που πρέπει να προστατεύσει.

  Επίσης το "υπαρξη πολλων εχθρών χωρίς ουσιαστικό λόγο" πραγματικά δεν το καταλαβαίνω. Να μην ευχαριστηθούμε το gameplay δηλαδη? Ή πλέον περιμένουμε μια καθαρή κινηματογραφική απόδοση όπου η ποσότητα των εχθρών θα είναι στα όρια του ρελισμού? Μιλάμε για παιχνίδι πρώτα από όλα, νομίζω.

 • Ο τιτλος ειναι πολυ καλος.Κινηματογραφικος μεχρι αηδιας.Μονο η σειρα uncharted μπορει να συγκριθει σε αυτον τον τομεα μαζι του.Απο εκει κ περα θα πω οτι δεν ειναι και επιτευγμα του gaming οπως το ηταν το Red dead redemption αλλα ειναι πολυ δυνατος τιτλος και κανει σωστα αυτο που πρεπει.9 απο εμενα.

 • εντάξει ένα από τα καλύτερα παιχνίδια ever.

 • Kαταπληκτικό και πολύ αναλυτικό το review του Γιάννη! Ασχολούμαι με το παιχνίδι αυτές τις μέρες,έχω φτάσει στο έβδομο κεφάλαιο και το βρίσκω καταπληκτικό όπως είπα σε χθεσινό μου post στο Now Playing! Όπως ανέφερα και την απουσία του σκοτεινού στοιχείου που για μένα του κόβει 1 βαθμό από το 10ρι που θα του έβαζα αν το παιχνίδι κυκλοφορούσε με άλλο τίτλο!!! Και αν και συμφωνώ με όσα λέει ο Mike-D δεν έχω δει ακόμα κάτι ανάλογο με το επίπεδο του εφιάλτη(με το μωρό που έκλαιγε) στο πρώτο Max Payne που το θεωρώ ένα από τα σκοτεινότερα και ατμοσφαιρικότερα στην gaming ιστορία!!!

 • Δεν ειναι ο καλυτερος τιτλος της ROCKSTATR αλλα ειναι παιχνιδαρα οπως λενε και τα παιδια πιο πανω ομως φαινεται καπως η ατμοσφαιρα σε συγκριση ι με τα δυο προηγουμενα που τα εχω λιωσει ακομα και αν ειμαι λιγο μικρος...

 • @Mike-D σχετικά με τους εχθρούς λέω στο κείμενο πως με ενόχλησε η "ποσότητα" τους σε ορισμένες μάχες μόνο και μόνο για να σε κάνει το παιχνίδι να χάσεις.
  Όσο για την σκοτεινή ατμόσφαιρα, είναι υποκειμενικό αν θα σου αρέσει. Εμένα μου άρεσε, αλλά θα ήθελα λίγο πιο... καταθλιπτική ιστορία. Αυτό που έγραψες συμφωνώ, το αναφέρω όμως και στο κείμενο. Μη διαφωνείτε με τα θετικο-αρνητικά, διαβάστε το κείμενο πρώτα και εδώ είμαστε να συζητήσουμε.

 • Κάτω ο Σκουλού! Ζήτω ο Σκουλού! Συμφωνώ και διαφωνώ με όλα! Το περιμένω να έρθει και θα το ξεκινήσω και τότε θα έχω άποψη. Ωραίο review Γιάννη.

 • ναι ρε παιδια..αφου φαινεται οτι το παιχνιδι ειναι πολυ δυνατο ασχετα αν απομακρυνεται απο τις ριζες..τι 8,5 βαλτε ενα 9 να ειναι πιο ομορφα..εμενα τωρα αλλο με καει..λεφτα που θα βρουμε να αγορασουμε τοσα παιχνιδια που εχουν βγει τελευταια και αλλα τοσα που τα χασαμε και θελουμε να τα παρουμε κι αυτα..

 • Σαν παιχνίδι φαίνεται καλό αλλά και εγω νομίζω οτι δεν θυμίζει και πολύ max payne είναι απλά κάτι διαφορετικό.
  Πιθανή αγορά μάλλον όταν πέσει και η τιμή του
  Εχω μπερδευτεί και λίγο γιατί ακούω για πολύ καλό gunplay και mechanics και στο review λέει στα θετικά για εξαιρετικό gameplay, όμως και στα αρνητικά λέει για δύσκολο χειρισμό (οχι για δυσκολία) αυτό δεν αυτοαναιρεί λίγο το ενα το άλλο ? θα ηθελα μια διευκρίνηση σε αυτό.

 • Δάσκαλε όταν λέω gameplay εννοώ, την κάλυψη, το bullet time, τους πυροβολισμούς, τις μάχες κ.λπ. τα οποία είναι πολύ καλά. Η δυσκολία είναι με την στόχευση όπου η κουκκίδα κινείται δύστροπα και θέλει αρκετή ώρα μέχρι να συνηθίσεις.

 • Δηλαδή Γιάννη έχει input lag; Είναι φάση Uncharted 3 ή έχει δυσανάλογη επιτάχυνση η κίνηση της κουκίδας σε σχέση με την κλίση που δίνεις στον αναλογικό; Έπαιξες λίγο με τις διάφορες ρυθμίσεις; Ποιού παιχνιδιού τον χειρισμό σκόπευσης σου θυμίζει; Μπορείς να το εξηγήσεις; Είναι χειρότερο απο του Raccoon City; :P trolololololol

 • aragorn2 Αυτα στο xbox ετσι? Στο pc ΠΑΝΤΑ ειναι καλο το aiming λογο ποντικιου muhahahahahahhaha :D :D :D :D :D :D

 • βαρεθηκα να βλεπω video και το εκλεισα, ασε που με κουρασε πολυ και το gameplay του, εγω ειμαι τεραστιος φαν της R* αλλα εδω ειχε στα χερια της ενα διαμαντι και δεν εκανε το καλυτερο δυστυχως..

 • Νike να σε φάει η μούλα :LOL:

  kanas εννοείται. Τα Max Payne τα θεωρώ pc games. Να χορταίνεις headshotίδια με την ακρίβεια του ποντικιού!!!

 • οντως η κουκιδα ειναι πακετο,παντως υπαρχει επιλογη απο τα σεττινγκς ωστε η στοχευση να γινεται με διαφορετικο reticle,το κυκλακι με το σταυρο που ειναι πολυ καλυτερο

 • aragorn2 ετσι ακριβως! στην κονσολα για να πετυχεις με δυο πιστολια καποιον χωρις το aim που κλειδωνει στον στοχο πρεπει να ζωριστης παρα πολυ ενω στο pc τα πιστολια θα ειναι ισα με τα rifle ασε που τα γραφικα στο pc θα δερνουν! :) :)

  Υ.Σ. Οποιος βαζει κατω απο 8 ειμαι σιγουρος οτι ή δεν το εχει παιξει ή ειναι πολυ κολλημενος και δεν δεχεται οτι μεσα σε 10 χρονια το game αλλαξε και παραμενει παιχνιδαρα ακομα και χωρις noir ατμοσφαιρα!

 • πρεπει να ειναι παιχνιδαρα..δεν εχω δοκιμασει τα παλιοτερα αλλα απο οτι διαβαζω,η R* αν και αλλαξε καπως το υφος του τιτλου,το χειριστηκε με σεβασμο προς τα παλιοτερα 2 και προσεφερε ενα αποτελεσμα υψηλης ποιοτητας με καποια μικρα λαθακια..
  ωραιο το review Γιαννη!

 • Ωραιο review Γιαννη. Το παιχνιδι ακομα δεν το εχω παιξει (το περιμενω απο μερα σε μερα) και δεν μπορω να εκφερω αποψη. Ωστοσο, ειμαι σιγουρος πως θα ειναι ΠΑΙΧΝΙΔΑΡΑ. Ναι, μπορει να μην εχει τη Noir ατμοσφαιρα (αυτο φαινοταν κι απο τα trailer αλλωστε) αλλα πιστευω πως η R* εκανε το σωστο και ακολουθησε ενα δικο της μονοπατι.

 • Ισως το καλυτερο review που εχω διαβασει μεχρι σημερα.
  Ναι το παιχνιδι ειναι καταπληκτικο, αλλα δεν ειναι το Max Payne που ολοι αγαπησαμε.
  Λει πει το noir στοιχειο, η μουσικη και το σεναριο.
  Οσο γαι τα γραφικα περιμενα απο τη Rockstars τουλαχιστον επιπεδου Read Dead Redemption.
  Παρολα αυτα ειναι ενα καταπληκτικο παιχνιδι.

 • Αγορά με τη πρώτη ευκαιρία το Max Payne 3 αλλά πρέπει να παίξω τα υπόλοιπα δύο, που μου ξέφυγαν.

Φόρτωση Περισσότερων

Τελευταία Σχόλια

Θα τιμηθεί στην έκδοση για pc..!!
Nα θες να παιξεις ολα τα παιχνιδια και να πρεπει να εχεις δυο κονσολες αναγκαστικα. Ευτυχως που τα 2...
Και 10 test DNA να μου εφερναν αν το παιδι μου δεν ηξερε να παιζει Bubble Bobble οπως ο πατερας του...
Bubble bobble είναι δύσκολο. Ψέμμα, πολύ δύσκολο
Άσε,άσε χθες μου έτυχε ένα skin που φοράει ο αγαπημένος μου streamer (όχι ο Νικόλας ) , σήμερα ειμου...
Ευτυχώς δεν λες τίποτα! Με τι μούτρα θα πήγαινα αύριο στο γυμνάσιο να συζητήσω με τους φίλους μου γι...
Εγω παιδια πιστευω οτι ο c64 ηταν η αρχη για τους home computer (θα μου πειτε ειχε βγει και ο spectr...
Ευτυχώς που δεν ζούμε Βέλγιο, θα χάναμε το " sense of pride and accomplishment for unlocking differe...
@ Dart2000: Χειροκροτητές θεωρώ όσους επιδοκιμάζουν σχόλια τα οποία θεωρώ υπερβολικά του στυλ "θα έδ...
Kαι τώρα εμείς που έχουμε περιορισμένο χρόνο λόγω twitch και instagram πως θα απολαύσουμε τα παιχνίδ...