Ταυτότητα

Total War Battles: Shogun

Total War Battles: Shogun

Edition: N/A Genre: Strategy Διάθεση: App Store/ Android Market
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: The Creative Assembly Ημ. Έκδοσης: N/A
PEGI: 12 Εκδότης: SEGA Πλατφόρμες: iOS


Επιστροφή στα ανθισμένα λιβάδια της Ιαπωνίας

Όταν μια εταιρία όπως η Creative Assembly αποφασίζει να δοκιμάσει την τύχη της στον χώρο του mobile gaming, οι υπόλοιποι developers σιωπούν και περιμένουν με αγωνία να δουν το αποτέλεσμα. Διότι δεν μιλάμε για μια οποιαδήποτε εταιρία, αλλά για τη δημιουργό των θρυλικών Total War στα PC, μιας σειράς παιχνιδιών τα οποία σήκωσαν πολύ ψηλά τον πήχη στην ποιότητα των σύγχρονών strategy games. Βέβαια, το να ελπίζει κανείς πως τέτοια παιχνίδια θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν σε ένα iPhone -όταν ζορίζουν ακόμα και high end PC-, είναι μάλλον μια ουτοπία (για την ώρα), αλλά η Creative προσπάθησε να δώσει το αμέσως καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ένα spin off της σειράς Shogun, το οποίο διατηρεί το συναίσθημα της σειράς, αλλά το περνά σε ένα πιο βατό επίπεδο για να είναι πλήρως προσβάσιμο από όλους τους παίκτες.

Total_War_Battles_Shogun_Image_01.jpg

Η ιστορία του Total War Battles ξεκινά εν μέσω μιας σκοτεινής νύχτας. Οι σύμμαχοί σας, σας έχουν προδόσει, ο πατέρας σας έχει τραυματιστεί θανάσιμα και ο κλoιός γύρω σας κλείνει ασφυχτικά. Οπλισμένος, όμως, από τα τελευταία λόγια του πατέρα σας και διψασμένος να κερδίσετε πίσω την τιμή της οικογένείας σας, καταφέρνετε να κρατήσετε τη γραμμή άμυνας και να διώξετε τους εχθρούς σας. Από εκεί και πέρα ξεκινάει μία συνηθισμένη -αλλά καλογραμμένη- ιστορία εκδίκησης, αναρίχησης στην ιεραρχία της χώρας και, εν τέλει, στο κυνήγι της κατάκτησης της απόλυτης εξουσίας. Η εξέλιξη του παιχνιδιού γίνεται επάνω σε ένα στατικό χάρτη, καθώς προχωράμε από το βόρειο άκρο του Hokaido μέχρι τη νοτιότερη άκρη της Ιαπωνίας, δίνοντας συνεχείς μάχες, αλλά λαμβάνοντας και δευτερεύουσες αποστολές, οι οποίες μας εξοπλίζουν με EXP, το «νόμισμα» του παιχνιδιού, το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε εκατοντάδες upgrades των δυνάμεων, της οικονομίας και των κτιρίων μας.

Total_War_Battles_Shogun_Image_02.jpg

Η μεγάλη διαφορά του Battles από τα κλασσικά Total War έχει να κάνει με τον τομέα της μάχης. Καταρχάς, χτίζουμε μια βάση με διάφορα κτίρια σε κάθε πίστα, από την οποία αντλούμε πρώτες ύλες και παράγουμε όλα τα units που επιθυμούμε. Στη συνέχεια, η λογική του gameplay βρίσκεται κάπου ανάμεσα σε castle defense και RTS παιχνίδια. Το Battles περιορίζει τις κινήσεις μας επάνω σε ένα grid, το οποίο απαιτεί πολύ μελέτη για το πώς θα χτίσουμε τα κτίριά μας και θα αναπτύξουμε τις δυνάμεις μας. Όσον αφορά την κίνησή τους, υπάρχει ο πολύ περίεργος περιορισμός να μην μπορούμε να μετακινήσουμε τα units προς τα πίσω αλλά μόνο μπροστά (ευθεία ή διαγωνίως πάνω/ κάτω και μπροστά). Αυτό οδηγεί σε ορισμένα τραγελαφικά προβλήματα, όπως να έχουμε δύο units στο επάνω μέρος του χάρτη και να μη μπορούμε να επιτεθούμε σε έναν αντίπαλο που βρίσκεται δύο "κουτιά" πιο κάτω.

Total_War_Battles_Shogun_Image_03.jpg

Από την άλλη, αυτή η λογική ωθεί τον παίκτη να είναι πολύ πιο προσεκτικός στην ανάπτυξη των στρατευμάτων του, να διατηρεί εφεδρείες και να εναλλάσει συνεχώς το σχηματισμό των δυνάμεών του ανάλογα με την περίπτωση. Είναι ένας διαφορετικός μηχανισμός για τα Total War, ο οποίος προκαλεί αρκετούς πονοκεφάλους αλλά ανοίγει και νέες ενδιαφέρουσες τακτικές και προοπτικές. Τεχνικά, το Battles είναι αρκετά ενδιαφέρον, απογοητεύοντας λίγο στην ποιότητα των textures και του animation, αλλά κερδίζοντας τελικά τον παίκτη στα σημεία και το art direction. Στυλιζαρισμένοι χαρακτήρες, πολύχρωμα γραφικά και αισθητική από την κλασσική Edo period ιαπωνική ζωγραφική, συνθέτουν μία μαγευτική εικόνα, που δείχνει σαν να ήρθε σε ζωή από πίνακα. Το σύνολο της ατμόσφαιρας απογειώνεται μέσα από την εκπληκτική μουσική επένδυση που χαρακτηρίζει τη σειρά. Μελωδίες παιγμένες με Shamisen, Hochiku, Taiko, Biwa και άλλα παραδοσιακά μουσικά όργανα συνθέτουν για άλλη μια φορά ένα υπέροχο σύνολο, που όμοιό του δύσκολα θα βρείτε σε άλλο mobile game. Τα ηχητικά εφέ ακολουθούν και αυτή την ίδια υψηλή ποιότητα, ενώ το voice acting, χωρίς να είναι κάτι συγκλονιστικό, κάνει σωστά τη δουλειά του.

Το Total War Battles: Shogun, λοιπόν, είναι ένα παιχνίδι άξιο για το βαρύ όνομα που κουβαλάει. Διαφοροποιώντας αρκετά το gameplay της σειράς, η Creative Assembly καταφέρνει να προσφέρει ένα καλοσχεδιασμένο strategy παιχνίδι για το iOS, το οποίο -όσο προχωράει η ώρα- γίνεται και πιο εθιστικό. Προβλήματα, ελλείψεις και εσφαλμένες αποφάσεις υπάρχουν μεν, αλλά αυτό το πρώτο βήμα της Creative Assembly στο χώρο του mobile gaming κρίνεται από εμάς ως απόλυτα επιτυχές.

Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος

Θετικά

  • Μια ευχάριστη, εναλλακτική φόρμουλα μεταφοράς των Total War στο iOS
  • Δυναμική στρατηγική που απαιτεί προσοχή, ταχύτητα και σκέψη
  • Το κτίσιμο κτιριών εντός της μάχης ανοίγει νέες προοπτικές για τη σειρά
  • Ένα μεγάλο χορταστικό campaign με μεγαλύτερη συνοχή από το "κανονικό" Shogun 2

Αρνητικά

  • Οι περιορισμοί στην κίνηση των δυνάμεων επάνω στο χάρτη
  • Η όλη "tower defense" λογική του

Βαθμολογία

Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος

Αρχιτέκτων και συντηρητής ιστορικών κτιρίων κατ' επάγγελμα, μόλις πέσει η νύχτα φοράει την καμπαρντίνα του και σουρτουκεύει σε αναζήτηση μιας νέας περιπέτειας. Ταξιδιώτης και ονειροπόλος, με κλινικά κολλήματα σε Fantasy και Sci-Fi, gaming backstory από τα 80s και mantra τη φράση «η ιστορία και οι γρίφοι πάνω απ’όλα», δεν χαρίζει κάστανο σε νεοτερισμούς υπερβολικής ευκολίας. Αν είσαι adventure, RPG ή strategy, είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχετε περάσει πολλές γλυκές νύχτες μαζί…

Συμμετεχουν