Όταν το παρελθόν συναντά το παρόν

Ας ξεκινήσουμε με λίγα ιστορικά γεγονότα. Το Dragon’s Lair συγκαταλέγεται με άνεση ανάμεσα στα δέκα πιο σημαντικά παιχνίδια όλων των εποχών, για τον τεράστιο αντίκτυπο που είχε στη βιομηχανία. Έχοντας κυκλοφορήσει στα arcades το 1983, δημιούργησε "τσουνάμι" εντυπωσιασμού, με "γραφικά" (να τονίσουμε ότι δεν μιλάμε για γραφικά πραγματικού χρόνου, αλλά για προσχεδιασμένα κινούμενα σχέδια), τα οποία ήταν έτη φωτός μπροστά από την εποχή τους και gameplay τόσο πρωτότυπο, που το κοινό έκανε ουρές στα arcades για να μπορέσει να το παίξει. Όταν τα περισσότερα παιχνίδια βασίζονταν σε μικρά pixels για να προσφέρουν υποτυπώδη γραφικά, η AMS (Advanced Microcomputer Systems) πήρε ένα τεράστιο ρίσκο και πατώντας επάνω στην, τότε, νέα τεχνολογία των laserdiscs, κατάφερε να δείξει στο κοινό ένα δείγμα από το μέλλον. Η επιτυχία του παιχνιδιού μάλιστα ήταν τόσο μεγάλη, που ακολούθησαν δύο (μετριότατα) sequels αλλά και δύο νέα IPs παρόμοιας λογικής, το εξαιρετικό Space Ace και το Thayer’s Quest, που προσέθεσε αρκετά νέα στοιχεία στο gameplay.

Ένα ακόμα ενδεικτικό στοιχείο της επιτυχίας του Dragon's Lair, είναι πως το παιχνίδι έχει κυκλοφορήσει σε σωρεία διαφορετικών συστημάτων (περισσότερα από 60) -αν και σε διαφορετικές από την αρχική του μορφή-, προσφέροντας διασκέδαση σε κάθε γενιά παικτών από το 1983 μέχρι σήμερα. Το Dragon's Lair, λοιπόν, είναι ένα συνεχές video adventure, στο οποίο ο παίκτης βλέπει ένα βίντεο και ανά πάσα στιγμή πρέπει να εκτελέσει μια εντολή ή κίνηση για να εξοντώσει τους αντιπάλους του και να αποφύγει τον βέβαιο θάνατο. Quick Time Events; Ακριβώς! Το Dragon’s Lair αποτελεί τον πατέρα αυτού του είδους gameplay και μπορεί σήμερα να χρησιμοποιείται κατά κόρον σε πάρα πολλά παιχνίδια, αλλά για την εποχή του ήταν ένα τρομακτικό βήμα μπροστά. Η ιστορία του παιχνιδιού διηγείται την περιπέτεια του γκαφατζή ιππότη Dirk the Daring, καθώς προσπαθεί να σώσει την πριγκίπισσα Daphne από τα νύχια του δράκου Singe και τα διαβολικά χέρια του μάγου Mordroc. Πιο τυπικό σενάριο δύσκολα θα βρει κανείς. Και όμως, το Dragon’s Lair κατάφερε να δώσει μια μοναδική ματιά σε αυτή την κλασσική ιστορία, μέσω ορισμένων εξαιρετικών χαρακτήρων και του απύθμενου χιούμορ.

Ο Dirk είναι ένας ιππότης φανερά προικισμένος στον τομέα της μάχης και αυτό φαίνεται από την ευλιγισία του αλλά και τις τρομακτικές μάχες όπου επιβιώνει. Αλλά είναι και αθεράπευτα γκαφατζής, με αποτέλεσμα να τα κάνει συχνά σαλάτα, αλλά και αρκετά φοβιτσιάρης καθώς θα τον δείτε πολλές φορές να τσιρίζει όταν ο επόμενος κίνδυνος έρχεται κατά πάνω του. Σε παρόμοια κλίμακα θα δείτε και το άλογό του, ενώ οι «κακοί» της ιστορίας χρησιμοποιούν -πέραν του δέοντος- όλα τα κλισέ των παραμυθιών. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με πάρα πολλές κωμικές στιγμές και ένα θεότρελο και πολύχρωμο art direction (με την υπογραφή του Don Bluth), υφαίνουν έναν κόσμο στον οποίο θα γελάσετε με την ψυχή σας. Το Dragon's Lair του Xbox 360 αποτελεί την HD updated έκδοση του παιχνιδιού, που είχε κυκλοφορίσει πριν λίγα χρόνια και ευτυχώς το αποτέλεσμα δεν απογοητεύει. Αν και 29 ετών, το παιχνίδι δείχνει ιδιαίτερα όμορφο, βασισμένο στην γλυκιά αισθητική των παλαιών κινουμένων σχεδίων.

Παρά τα θετικά του στοιχεία όμως, οι περιορισμοί της εποχής του δείχνουν τρομακτικοί για ένα νέο gamer. Όντας ένα video adventure, το gameplay περιορίζεται μόνο σε QTEs, αφαιρώντας οποιαδήποτε δυνατότητα χαλάρωσης, εξερεύνησης ή σημαντικής διάδρασης με το περιβάλλον. Η δε φύση του laserdisc ήταν τέτοια, που το παιχνίδι μετα βίας διαρκεί 2-3 ώρες στο πρώτο playthrough και 30 λεπτά αν γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε. Ένα ακόμα πρόβλημα είναι πως υπάρχει μια τεράστια έλλειψη ποικιλίας σε πολλά τμήματα του video, με αποτέλεσμα τη συνεχή επανάληψη ορισμένων σκηνών έκπληξης, θανάτου και δράσης. Η προσθήκη του Kinect στην εξίσωση προσφέρει ορισμένα νέα στοιχεία στο πακέτο και έχει ενδιαφέροντα αποτελέσματα στις περισσότερες περιπτώσεις. Η αναγνώριση κινήσεων δουλεύει αρκετά καλά και οι κινήσεις που πρέπει να κάνει ο παίκτης είναι πολύ σωστά σχεδιασμένες στις περισσότερες περιπτώσεις. Εκεί που θα έχετε πρόβλημα, είναι σε ορισμένα σημεία που απαιτούνται πολλά και συνεχόμενα QTEs, με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην προλαβαίνετε να ακολουθήσετε με το σώμα σας. Παρόλα αυτά, η χρήση του Kinect αποτελεί μια ωραία προσθήκη στη σειρά και δεν δυσαρεστεί με την απόδοσή της, ενώ για τους «παραδοσιακούς», το gamepad παραμένει η σταθερή λύση.

Αυτό το οποίο είναι περίεργο στο σύνολο του πακέτου είναι η προσθήκη Co-op gameplay. Συγκεκριμένα, ο παίκτης και ένας φίλος του θα πρέπει να εκτελούν την κάθε κίνηση ταυτόχρονα μπροστά στην οθόνη, ανεβάζοντας έτσι τη δυσκολία του παιχνιδιού στα ύψη και δημιουργώντας σίγουρες εντάσεις ανάμεσα στην παρέα. Το να προσπαθήσει κανείς να γράψει για ένα θρύλο του gaming είναι κάτι υπερβολικά δύσκολο. Πώς άραγε να βαθμολογήσεις σήμερα το Pac Man, το Galaga, το Arcanoid, το Tetris; Να τα δεις από την ιστορική σκοπιά και να ζυγίσεις τον αντίκτυπο που είχαν στη βιομηχανία ή όχι; Να σχολιάσεις το πόσο καλό ήταν το παιχνίδι για την εποχή που βγήκε ή να το δεις με τα σημερινά μέτρα και σταθμά; Ως θρύλος της βιομηχανίας, το Dragon's Lair είναι ένα αδιαμφισβήτητο "δεκάρι", που ο κάθε gamer πρέπει να δει για ιστορικούς και μόνο λόγους. Ως παιχνίδι, όμως, στη σημερινή εποχή, είναι πολύ δύσκολο να το προτείνει κανείς. Εξαιρετικά μικρή διάρκεια, πρωτόγονο και λιτό gameplay και πολλές σχεδιαστικές παραλείψεις, καθιστούν το Dragon’s Lair ως έναν τίτλο που, αν κυκλοφορούσε σήμερα για πρώτη φορά, με το ζόρι θα έπιανε τη βάση. Αξίζει σίγουρα να το δείτε για ιστορικούς λόγους και μόνο, αλλά αν έχετε ασχοληθεί μαζί του στο παρελθόν, η προσθήκη του Kinect και του co-op δεν επαρκεί για μια νέα αγορά.

Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: ArcadeΔιάθεση: Xbox LIVE Markeplace
Αριθμός παικτών: 1-2Ανάπτυξη: Microsoft StudiosΗμ. Έκδοσης: 18/05/2012
PEGI: 7Εκδότης: Microsoft StudiosΠλατφόρμες: Xbox 360

Θετικά

 • Ξυπνάει μια γλυκιά νοσταλγία στους παλιούς...

Αρνητικά

 • ...αλλά δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα στους νεότερους (πέρα από ένα μάθημα ιστορίας)

Βαθμολογία

Αρχιτέκτων και συντηρητής ιστορικών κτιρίων κατ' επάγγελμα, μόλις πέσει η νύχτα φοράει την καμπαρντίνα του και σουρτουκεύει σε αναζήτηση μιας νέας περιπέτειας. Ταξιδιώτης και ονειροπόλος, με κλινικά κολλήματα σε Fantasy και Sci-Fi, gaming backstory από τα 80s και mantra τη φράση «η ιστορία και οι γρίφοι πάνω απ’όλα», δεν χαρίζει κάστανο σε νεοτερισμούς υπερβολικής ευκολίας. Αν είσαι adventure, RPG ή strategy, είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχετε περάσει πολλές γλυκές νύχτες μαζί…

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Ο Μάιος στο Xbox Live Gold
Ενδιαφέροντας μήνας με Metal Gear Solid V, Vanquish και άλλα!
Τι φέρνει ο Απρίλιος στους Gold members του Live
"Δυνατός" μηνάς με Dead Space 2 και Assassin’s Creed: Syndicate.
Ξεκίνησε το Spring Sale της Microsoft
Παρά πολλά παιχνίδια με μειωμένες τιμές έως και 65%.
Ο Μάρτιος 2018 στο Xbox Live Gold
Με Trials of the Blood Dragon, SuperHot, Brave: The Video Game και Quantum Conundrum.
Ο Φεβρουάριος 2018 στο Xbox Live Gold
Με Shadow Warrior, Assassin’s Creed Chronicles: India, Split/Second και Crazy Taxi.
Τεστάρετε τις γνώσεις σας επάνω στη σειρά Final Fantasy
 Επετειακό κουίζ πριν τη λήξη των εορτασμών.
Ο Ιανουάριος 2018 στο Xbox Live Gold
The Incredible Adventures of Van Helsing III, Tomb Raider Underworld και Army of Two.
Ο Δεκέμβριος στο Xbox Live Gold
Με Warhammer End Times- Vermintide και Child of Eden.
Και στο Switch τo Max: The Curse Of Brotherhood
Τέσσερα χρόνια μετά την κυκλοφορία του στις πλατφόρμες της Microsoft.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • To Kinect μου τρώει σκόνη εδώ και καιρό, γενικα τρωει σκονη απο τον καιρο που το αγόρασα :p Με προβληματίζει το θετικό του Αλεξ και με βάζει σε σκέψεις αν αξίζει να το πάρω τελικα.

 • Αφού παίζει με controller μπορεί κάποια στιγμή να το κατεβάσω. Δεν έχω ασχοληθεί ποτέ μαζί του και είναι ευκαιρία πιστεύω

 • Εκπληκτικο παιχνιδι με μεγαλη ιστορια και φανατικο κοινο,αξια αναφορας η μεταφορα στο mega cd,που υστερουσε ομως σε χρωματικη παλετα και υπεφερε απο loandings συνεχομενα,η εκδοση για 3DO απο την αλλη ηταν ανωτερη σε ολα ,δηλαδη σε αναλυση ,χρωματα,ομαλοτητα κινησης αλλα κυριως στον ηχο αφου εφερε το logo dollby digital.Ολα αυτα ομως ελαβαν τελος απο την ημερα που το παιχνιδι κυκλοφορησε στο atari jaguar cd,ενεκα της 24 bit παλετας του μηχανηματος αλλα και του εκπληκτικου επεξεργαστη 64 bit RISC ολα φαινοταν και ηταν οτι καλυτερο ειχαμε σε οικιακη κονσολα.Η μεταφορα στο sega saturn ηταν κακιστη και προχειρη με το μεγαλυτερο προβλημα να εστιαζεται στον χρονο αποκρισης απο το πατημα των κουμπιων εως την ψιφιακη πραγματικη εκτελεση αυτης.Τραγικο στο game boy αξιπρεπες στο ps.

 • Ιστορικα επικό παιχνίδι πραγματικα σταθμός στη ιστορία των video games πραγματικά έτη φωτός απο οτι υπήρχε σαν video game εκείνη την εποχή,θα το κτυπήσω με την πρώτη ευκαιρία,ωραίο πληροφοριακό,απλο και κατανοητό και το κείμενο του αλεξανδρου
  Saturn και στήν Amiga ήταν πολύ καλό παρόλη την δυσκολία του και τα μεγάλα Loading times/swap disks κάποιε φορές

 • Θυμάμαι την πλάκα που είχα πάθει το 1989, μόλις το είδα να τρέχει σε Αmiga! Tην επόμενη μέρα την πήρα (μου την πήρανε)...

  http://www.youtube.com/watch?v=dSE5LFdOtQI

 • φοβερό animation, στο χέρι, τέχνη που έχει χαθεί... βάζει κάτω σημερινές παραγωγές.. αν και βέβαια το gameplay ήταν της πλάκας.. τότε μείναμε όλοι με το στόμα ανοικτό

 • The mastas εχεις απολυτο δικιο αδερφε,ηταν κατι το πρωτοποριακο κατι το εξωπραγματικο και με φοβερο game box ε? :) θυμασαι τις κασσετες στο spectrum zx? xaxaxaxax,στο atari st ειχε μια κουταρα λες και ειχε καμια φιγορα μεσα,παιχνιδια ΝΙΚΟΣ 1986 14.000 ΔΡΧ :)

 • αχαχαχα είπε ΝΙΚΟΣ! τελικά όλοι από εκεί γαλουχηθηκαμε! Αντε κ μετά από Aronis!

 • Sky333 πρωτον η παρουσυιαση ηταν πληρεστατη,ναι φιλε, Aronis αχαχαχαχα και φυσικα athens club και sega club 1991 :)

 • Πάντως επειδή τη περίοδο εκείνη την έζησα και εγώ έντονα, θυμάμαι πως ακόμα και τότε υπήρχαν πολλές ενστάσεις για το "gameplay" του (λέμε τώρα). Στο review μάλιστα του Pixel θυμάμαι πως έλεγαν τα παιδιά εκεί πως καλά είναι να το αντιμετωπίζουμε σαν ένα tech demo για το που μπορεί να φτάσει η τεχνολογία και όχι σαν ολοκληρωμένο τίτλο.

  Του έριξα μια ματιά πρόσφατα σε Wii και διαπίστωσα πως δεν έχει γεράσει και τόσο καλά. Ο τεχνικός τομέας δεν εντυπωσιάζει πια (λογικό) και έτσι το μόνο που μένει είναι οι φτωχοί και τραγικά επαναλαμβανόμενοι μηχανισμοί. Όπως λέει και το κείμενο χρήσιμο μόνο για μάθημα ιστορίας ή ξύπνημα ευχάριστων retro αναμνήσεων...

 • Να πουμε οτι ειναι το παιχνιδι με τις περισσοτερες μεταφορες σε διαφορες κονσολες ever απο τo 1983 εως και σημερα .
  Βασιλη το review το θυμαμαι σαν εχθες ,μαλιστα στο επομενο τευχος εχει καποια σχολια περι του οτι ετσι θα ειναι τα παιχνιδια μετα απο ποοολλα χρονια :)

 • Και για να εμπλουτίσω τις αναμνήσεις και την ιστορική αναδρομή να πω οτι το έδειξαν τότε στήν εκπομπή That's incredible το Arcade (lazer disk) cabinet το είχανε δείξει και σε 2η εκπομπή με καλεσμένο ενα παιδί που ήταν τότε φαινόμενο και το τελείωνε χωρίς continue και νομίζω και χωρίς να χάσει και ζωή ! είχε πάθει μεγάλη πλάκα με το παιχνίδι ολος ο κόσμος που το έβλεπε και πολύ περισσότερο εμείς τα πιτσιρίκια θυμάμαι αρκετά χρόνια μετά οτι είχαν φέρει σε ενα μαγαζί κοντά στην γειτονιά μου το Firefox και αυτό με lazer disk τεχνολογία, αλλά πλέον με real live footage απο την ομώνυμη ταινία και πάλι μαζεύαμε τα σαγώνια απο το πάτωμα :)

 • Το είχα στο xbox όταν πήγαινα νηπιαγωγείο =O. Ποτέ δεν μπόρεσα να το τερματίσω...

 • Mε γυρίσατε στο 1989 και στην έκδοση του Atari ST ! Πως πέρασαν τόσα χρόνια .....
  Μόνο και μόνο η νοσταλγία με βάζει στην διαδικασία να σκεφτώ να το πάρω.
  Η χρήση Kinect ξενίζει στο άκουσμα τουλάχιστον.
  Ωραίο το review του Αλέξανδρου.

 • θυμαμαι ημουν μικρος στα arcades και οταν το ειδα εμεινα με το στομα ανοιχτο.δεν πιστευα στα γραφικα του την εποχη που παιζαμε wonder boy....... ατελειοτες ουρες για να δουν αυτο το θαυμα της τωτε τεχνολογιας..σε μια εποχη που δεν χρειαζονταν dlcs ,online passes για να εντυποσιαστουμε.σε μια εποχη οπου τα πραγματα ηταν πολυ πιο τιμια και αθωα.στην εποχη στην οποια (ευτηχως)μεγαλωσα.σας ευχαριστω για τις αναμνησεις

 • Παιχνίδι σταθμός και με το κείμενο του Αλέξανδρου και προπαντώς με τα σχόλια των γερόλυκων απο πάνω "ταξίδεψα" και πάλι. Μου επιβάλω την αγορά του ξανά λόγω νοσταλγίας.

 • Οι εικόνες από το That's Incredible που αναφέρει ο Mastas, είναι κολημένες στο μυαλό μαζί με 10-15 ακόμα από τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής μου. Τόσο ισχυρό ήταν το σοκ όταν το πρωτοείδαμε.

 • 12 δισκετες ηταν σε amiga 500

 • Μιας που αναφερθηκε και το That's Incredible, βρηκα ενα βιντεο που δειχνει 3 πιτσιρικους διανοιες στα βιντεοπαιχνιδια της χρυσης εποχης των 80's....Αχχ,βρειτε μου μια χρονομηχανη ρε παιδιαα..
  http://www.youtube.com/watch?v=zO3ctKcI8Kg

Τελευταία Σχόλια

Tέλεια!!
Και να μην χωράω, θα κάτσω να πλαντάξω να χωρέσω!
Μακάρι να βγεί καλό το συγκεκριμένο.
Μία ώριμη σκοτεινή ιστορία συν τίμιους gameplay μηχανισμούς εί...
ρεερ μίντιουμ είναι, ελπίζω να χωράς Νίκο! χαχαχ
Εγώ θέλω να ρωτήσω το εξής, με τόσους μεγάλους χορηγούς και με εισιτήριο εισόδου γιατί στο site ζητά...
To ροζ-φούξια θέλω! Μην μου πεις ότι είναι ρεερ λετζένταρι!
Για μερικά νανοσεκόντ ενθουσιάστηκα...αλλά μετά ήχησε στα αυτιά μου το νταμπστεπ και εμφανίστηκε μπρ...
Τον λόγο έχουν ΥouTubers, Influencers [...] και δημοφιλείς περσόνες

Τον λόγο θα τον έχουν, αλλά...
"yοutubers" και "influencers" από την Ελλάδα ας το αφήσω ασχολίαστο καλύτερα...
Σχετικά με το redesign, ελπίζουν τα παιδιά για αργότερα μέσα στην χρονιά..!
Coming in 2018
Hear, hear!

Τα παλιά, τα κλασικά των 80s με τις αρθρώσεις σε αγκώνες, γόνατα και τη λαστιχένια μέ...
Cine-TV #94 σε K2