Ταυτότητα

DiRT Showdown

DiRT Showdown

Edition: N/A Genre: Racing Διάθεση: Namco Bandai Partners Greece
Αριθμός παικτών: 1-8 Ανάπτυξη: Codemasters Racing Ημ. Έκδοσης: 24/05/2012
PEGI: 7 Εκδότης: Codemasters Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3, PC


Το Destruction Derby της σύγχρονης εποχής

Τελικά είναι δύσκολο να μπει κανείς στο μυαλό της Codemasters. Ενώ το DiRT 3 έδειχνε να κατασταλάζει προς ένα συγκεκριμένο είδος αγώνων, το Showdown δείχνει να βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου. Και αυτό είναι ίσως το μοναδικό σοβαρό ατόπημα της παρούσας δημιουργίας. Πολλά χαρακτηριστικά θα πρέπει να θεωρούνται σαν δεδομένα για το νέο πόνημα της εταιρείας, με ένα από αυτά να είναι η υψηλή ποιότητα, αλλά αυτό που ανυπομονούν να μάθουν οι περισσότεροι αφορά στη φύση των αγώνων. Kαι κοιτάζοντας το ιστορικό της σειράς, η νέα πρόταση είναι διαφορετική, προσεγμένη μεν, αλλά όχι και τόσο ενδιαφέρουσα ή απαιτητική.

Καλώς ή κακώς, η Codemasters έχει θέσει από μόνη της τον πήχη ψηλά και έτσι οι φανατικοί οπαδοί της έχουν, αναμενόμενα, συγκεκριμένες απαιτήσεις. Το αξιοθαύμαστο της όλης υπόθεσης, είναι πως το κοινό έχει εκφράσει ανοιχτά τις επιθυμίες του για το τι περιμένει, αλλά για την ώρα ανταπόκριση μάλλον δεν βρίσκει. Οπότε, εύλογα γεννάται το ερώτημα για την κατεύθυνση προς την οποία κινείται το νέο αυτό racer και η απάντηση είναι απλή:

DiRT_Showdown_image_01-thumb.jpgΌσα βήματα έκανε το DiRT 3 προς το στοιχείο του Rally, άλλα τόσα –και ακόμα περισσότερα- κάνει το Showdown προς την αντίθετη, δυστυχώς, κατεύθυνση. Το DiRT Showdown είναι ουσιαστικά ένα σύγχρονο Destruction Derby, με πολλές επιλογές αγώνα, εύκολο και άμεσο μοντέλο χειρισμού, ενώ κάτω από το καπό του κρύβει την ισχυρότατη EGO engine. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι η προηγούμενη πρόταση παρουσιάζει πλήρως το νέο τίτλο της Codemasters, αλλά το πλούσιο περιεχόμενο απαιτεί μια περαιτέρω ανάλυση.

Μια ματιά στο World Tour

Όπως συνηθίζεται σε όλους τους τίτλους της σειράς DiRT, ο κύριος κορμός του Showdown έχει χτιστεί επάνω στο World Tour. Ο παίκτης καλείται να λάβει μέρος σε διαδοχικές δοκιμασίες, ενώ ανάλογα με τη θέση την οποία καταλαμβάνει, θα αποκτά πρόσβαση σε ακόμα περισσότερες, ενώ θα μπορεί να αποκτά ολοένα και περισσότερα οχήματα.

DiRT_Showdown_image_02-thumb.jpgΑπό τον πρώτο κιόλας αγώνα γίνονται ορατές οι αλλαγές στον κυρίως πυρήνα και έτσι, πέρα από τα οχήματα που πλέον είναι στην πλειοψηφία τους buggies, φορτηγάκια ή ακόμα και τροποποιημένα…σαραβαλάκια, εντύπωση προκαλεί το μοντέλο χειρισμού. Πλέον, η οδήγηση έχει γίνει μια ιδιαιτέρως εύκολη διαδικασία, δίχως ίχνος πρόκλησης, που όμως δείχνει να ταιριάζει γάντι στο ύφος των αγώνων. Οι πλαγιολισθήσεις βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, το πλήκτρο turbo boost είναι πλέον μια πραγματικότητα, ενώ τα "χαλαρότερα" physics –πάντα σε σχέση με το παρελθόν- συνθέτουν ένα σύνολο που ανήκει 100% στην κατηγορία των arcade racers.

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνονται και οι επιλογές των αγώνων, αν και η λέξη "αγώνας" μάλλον δεν αρμόζει σε αυτές τις δοκιμασίες. Στο μεγαλύτερο μέρος του, το DiRT Showdown επικεντρώνει την προσοχή του στις μάχες μέσα σε αρένες, όπου συνολικά οκτώ οχήματα μάχονται μέχρι τελικής πτώσης. Αρχικά αυτές οι αρένες δεν θα παρουσιάζουν κάποιο ενδιαφέρον, αλλά αργότερα θα αποτελούνται από επιφάνειες διαφόρων επιπέδων, ενώ θα κάνουν την εμφάνισή τους και κάποια όρια, από τα οποία δεν πρέπει κανένας να βρεθεί εκτός.

Αλλαγές προς το…χειρότερο

DiRT_Showdown_image_03-thumb.jpgΦυσικά υπάρχουν και οι κλασικές elimination αναμετρήσεις ή οι μάχες ενάντια στο χρόνο, αν και η πραγματική διασκέδαση βρίσκεται αλλού. Η Codemasters, γνωρίζοντας πως έχει δημιουργήσει ένα κορυφαίο μοντέλο καταστροφών, έχει εισάγει αγώνες που διεξάγονται σε πίστες που έχουν το κλασικό σχήμα "8". Με αυτό τον τρόπο το damage model θα δείξει για ακόμα μια φορά όλες τους τις αρετές.

Βέβαια ορισμένες ζημιές ίσως και να είναι υπερβολικές, μιας και κάποιες φορές με ένα χτύπημα αφαιρείται όλο το αμάξωμα από το όχημα και μένει μόνο το πλαίσιο, αλλά ακόμα και έτσι, οι καταστροφές δεν παύουν να είναι εντυπωσιακές.

DiRT_Showdown_image_04-thumb.jpgΑπό το DiRT 3 επιστρέφει ο Ken Block με την παρέα του και φυσικά μαζί τους τα Gynkhana ή -όπως ονομάζονται πλέον- Hoonigan events. Δυστυχώς, όμως, η καθαρόαιμη arcade φύση του Showdown κάνει τις συγκεκριμένες δοκιμασίες να είναι εύκολες στην ολοκλήρωσή τους, ενώ και το μοντέλο χειρισμού δεν μπορεί να συγκριθεί με τα όσα προσέφερε το τρίτο μέρος της σειράς στην ίδια ενότητα αγώνων.

Τουλάχιστον, σε αυτούς τους αγώνες εμφανίζονται πραγματικά αυτοκίνητα, αλλά συνολικά η ζυγαριά γέρνει προς αυτά που προήλθαν από την φαντασία του τμήματος σχεδιασμού της Codemasters.

{PAGE_BREAK}

Δικτυακές και τεχνικές λεπτομέρειες

Συνολικά το World Tour δεν ικανοποιεί και πρόκειται για ένα συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουμε με μεγάλη μας λύπη, γιατί η σειρά DiRT ποτέ στο παρελθόν δεν έχει απογοητεύσει σε αυτό το επίπεδο. Από ένα σημείο και έπειτα οι δοκιμασίες επαναλαμβάνονται επικίνδυνα, η σταδιακή βελτίωση των οχημάτων δεν έχει ορατά αποτελέσματα στην πράξη και η ολοκλήρωσή του θα γίνει σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα. Αναμφισβήτητα, δημιουργείται η εντύπωση πως το offline μέρος απλά λειτουργεί σαν προθέρμανση, σαν ο ίδιος ο τίτλος να θέλει να προετοιμάσει τους παίκτες για τα όσα θα ακολουθήσουν σε δικτυακό επίπεδο και αυτός είναι ο τομέας στον οποίο το Showdown, απλά, κάνει θραύση.

Η δομή των αγώνων, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο έχουν σχεδιαστεί οι αρένες, ταιριάζουν γάντι στις δικτυακές αναμετρήσεις μέχρι τελικής πτώσης, όπου μέχρι και οκτώ παίκτες καλούνται να λύσουν τις διαφορές τους. Ορισμένα τεχνικά προβλήματα από ένα σημείο και έπειτα γίνονται ανυπόφορα, αλλά θέλουμε να ελπίζουμε πως αυτά υφίστανται εξαιτίας της πρόσφατης κυκλοφορίας του τίτλου. Για την ώρα η προσέλευση του κοινού είναι μαζική, με τους φίλους της εταιρίας να δείχνουν για ακόμα μια φορά την προτίμησή τους προς τα προϊόντα της.

DiRT_Showdown_image_05-thumb.jpgΤο DiRT Showdown ολοκληρώνεται από έναν τεχνικό τομέα, που σε στιγμές εντυπωσιάζει και σε άλλες παρουσιάζει μια εικόνα απλά αποδεκτή. Όλα τα events λαμβάνουν χώρα σε περιοχές με πλήθος κόσμου, με τα γνωστά εφέ της σειράς αλλά και τα αμέτρητα πυροτεχνήματα να συνθέτουν μια όμορφη και άκρως ζωντανή εικόνα. Τα οχήματα είναι για ακόμα μια φορά όμορφα σχεδιασμένα, με τη μουντή χρωματική παλέτα να κρύβει αρκετές από τις ατέλειες που οι πιο παρατηρητικοί θα εντοπίσουν.

Συνολικά, τα πάντα δείχνουν να βρίσκονται ένα σκαλί παρακάτω από το DiRT 3, με το εσωτερικό των οχημάτων να έχει χάσει μεγάλο ποσοστό από τη λεπτομέρειά του, ενώ και ορισμένες κακοσχεδιασμένες κατασκευές... "βγάζουν μάτια" στα replays. Ο τομέας που δυστυχώς δεν υποφέρεται με τίποτα είναι αυτός του ήχου. Πέρα από τους ικανοποιητικούς βρυχηθμούς των κινητήρων των licensed οχημάτων, όλοι οι υπόλοιποι αδυνατούν να πείσουν για το άκουσμά τους, ενώ και ο εκφωνητής θα αναγκάσει τον παίκτη να ανατρέξει στο μενού επιλογών, ώστε να τον κάνει να πάψει.

Ένα DiRT για συγκεκριμένα γούστα

Το Showdown αποτελεί μια πρόταση από την οποία -λίγο πολύ- ξέραμε τι θα αντικρίσουμε και στο πίσω μέρος του μυαλού μας ευχόμασταν τα πράγματα να ήταν λιγάκι διαφορετικά. Οι φωνές όλων αυτών που εδώ και χρόνια αναμένουν ένα καθαρόαιμο rally game από την Codemasters, πλέον θα είναι εντονότερες. Η γκρίνια δεν θα ήταν τόσο έντονη αν δεν είχαμε να κάνουμε με μια πρόταση της Codemasters και σαφέστατα η υψηλή ποιότητα του Showdown σε αυτό που κάνει είναι αδιαμφισβήτητη, αλλά η αγορά την τρέχουσα χρονική περίοδο είναι αμφίβολο αν χρειαζόταν ένα racer αυτής της κατηγορίας.

Γιώργος Τσακίρογλου

Θετικά

Αρνητικά

 • Η πρόοδος του World Tour είναι μια βαρετή διαδικασία
 • Ο ήχος και ειδικά ο εκφωνητής είναι ανυπόφορος
 • Υπερβολικά φτωχό και απλό για τα δεδομένα της σειράς

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (22 σχόλια)
 • nk007 nk007 21 Ιουνίου 2012  | 12:15

  προχειροδουλεια μεγαλη ακουγεται. βγαλτε κανα dirt 4 να γουσταρουμε

 • Gamer-cy Gamer-cy 21 Ιουνίου 2012  | 00:11

  Έτσι Τσακιρογλου = εγγύηση για αυτά τα review ,το παιχνιδι φαινεται αρκετα ενδιαφερων παρα τα προβληματακια του

 • saxomania saxomania 20 Ιουνίου 2012  | 23:10

  καποιες φορές ευτυχώς υπάρχουνε τα torrent !!!!!

 • KILL DOG KILL DOG 20 Ιουνίου 2012  | 23:03

  Πάντως λίγο που το είδα ο εκφωνητής είναι πραγματικά ελεινός πετάει ότι ποιο κουλό μπορείς να σκεφτείς

 • NikeFerrari NikeFerrari 20 Ιουνίου 2012  | 22:35

  Λατρέυω την σειρά, τελείωσα όλα τα προηγούμενα, το demo μου άρεσε αρκετά, διασκεδαστικό με ψευτοarcade χειρισμό. Σύντομα θα το πάρω και θα το παίξω. Τώρα προέχουν άλλα.

 • assassin assassin 20 Ιουνίου 2012  | 20:11

  stunt racing για εμενα υπαρχουν μονο 2 και το υπογραμιζω 2
  Το FlatOut και το BurnOut... Ολα τα αλλα ειναι απλα αντιγραφες και χειροτερα....
  Το DiRT αυτο το προσπερναω και περιμενω το GRID 2 και για το ποσο πιο μπροστα απο τα σημερινα παιχνιδια θα ειναι....
  ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ FLATOUT... Τετοιες εποχες σπανια θα ξαναζησω δυστυχως....

 • billbig billbig 20 Ιουνίου 2012  | 19:47

  Προσωπικά μη έχοντας παίξει κανένα από τα DIrt και χωρίς να είμαι οπαδός των simulators μου κλείνει το μάτι.

  Δεν ξέρω βέβαια τι θα συμβεί όταν ξεμοναχιαστούμε, αλλά για την ώρα me gusta.

 • ground4270 ground4270 20 Ιουνίου 2012  | 19:27

  Το παιχνιδι ειναι για σφαλιαρες...απαραδεκτο...μεινετε μακρια απ'αυτον τον τιτλο.

 • tsaki256 tsaki256 20 Ιουνίου 2012  | 19:11

  Βρε παιδια το εχω απορια. Ποσοι εχουν οδηγησει αγωνιστικα αυτοκινητα ή μονοθεσια της F1 ωστε να κρινουν ποιο videogame βρισκεται πιο κοντα στην πραγματικοτητα? Μην μου πειτε ''ο ταδε οδηγος εγραψε πως ο Χ τιτλος ειναι ρεαλιστικοτατος'' κλπ κλπ γιατι η κουβεντα θα παει αλλου.

 • Dimitris_1395 Dimitris_1395 20 Ιουνίου 2012  | 19:01

  rfactor simulation? όχι φίλε. Δεν θα υπάρξει F1 simulation. Tα υπερπαίχνιδα του Geoff Crammond είναι ΑΙΩΝΕΣ μπροστά από το rFactor. Χωρίς καμία υπερβολή.

 • jimmy_35 jimmy_35 20 Ιουνίου 2012  | 18:48

  Φιλε dimipsarris εχεις παιξει ποτε rfactor f1 mode ποτε για να δεις τι παει να πει simulation?Για αλλη μια χρονια με richard burns rally 2012 mod θα την βγαλουμε...παει και η codemasters, εχει να βγαλει καλο ραλι απο το colin 4!!!!

 • Killerman Killerman 20 Ιουνίου 2012  | 18:00

  Εγω προσωπικα εχω παιξει τα δυο πρωτα και ειχα πορωθει στο μεγιστο!!!!!!Για αυτο θα προτιμουσα να παρω το Dirt 3 παρα αυτο ,αυτο θα το προτιμουσα στα 20 Ε ομως φαινοταν οτι θα ηταν διαφορετικο απο τα προηγουμενα....Eπισης ξερει κανεις αμα εχει βγει η Complete Edition του Dirt 3???

 • dimipsarris dimipsarris 20 Ιουνίου 2012  | 17:42

  Και ευτχως υπαρχει και το Game Ranger για online γιατι οι servers του εχουν πεσει εδω και καιρο (παιχνιδι 2008 βλεπετε )

 • dimipsarris dimipsarris 20 Ιουνίου 2012  | 17:41

  Η Codemasters ειναι μανουλα στα racing games οτι και να λεμε.
  F1 APLA κορυφη σε simulation.
  Dirt κορυφαιο για ραλι.
  Kαι GRID το οποιο ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ , ΠΑΤΑΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ( Shift, Shift 2 κτλ.... )
  Συγκεκριμενα το GRID , το ειχα στο 360 , το κατεβασα απο Steam εχθες για το PC και τραβαω ακομα τα μαλλια μου που δεν το ειχα παρει για το PC τοσο καιρο. Θα γλιτωνα πολλα χρηματα με μολις 13 euros .
  Το Shift2 δηλαδη ειναι μια απατη μπροστα του.

 • mitsosgti mitsosgti 20 Ιουνίου 2012  | 17:36

  όπως το είπες ακριβώς Γιώργο το destruction derby της εποχής. Ακριβώς αυτό σκέφτηκα μετο που το πρωτοείδα. Αλλά ρε γμτ θα ήθελα ένα καλό racing απο codemasters τι να τα κάνουμε τα μπα μπα μπου πα...:)

 • kaktos kaktos 20 Ιουνίου 2012  | 17:23

  Σαν το dirt 2 δεν βαζω κανενα...Απο οτι ειδα κ απο το review ειναι λιγο μαπα το παιχνιδι..Για μενα αν κ δεν το εχω παιξει δεν αξιζει...

 • StaRKiller StaRKiller 20 Ιουνίου 2012  | 16:50

  Είχα λιώσει το dirt 3 και πιστεύω οτι τα games δεν συγκρίνονται.Tο showdown δεν θα έπρεπε καν να λέγεται dirt.Αν η codemasters θέλει να ασχολιθεί με τέτοια είδη σειρών τότε θα πρέπει έστω να αλλάξει ton τίτλο,μην ξεχνάμε άλλωστε οτι δεν είναι σκέτο dirt αλλά calen mcrae's dirt.Κατά τη γνώμη μου η κυκλοφορία αυτή απλά ντροπιάζει τη σειρά!!!!

 • Generalassault Generalassault 20 Ιουνίου 2012  | 16:47

  για dlc ειναι φοβερο, και κριμα που δε μοιαζει στο φοβερο flatout.

 • ellhvas ellhvas 20 Ιουνίου 2012  | 16:42

  Ούτε για 20€ κατ' εμέ.Αντί να πάρουν τα δικαιώματα του WRC,μιας και η Black Bean δεν είναι ικανή να προσφέρει το πρωτάθλημα με τον τρόπο που θέλουν οι fans,κάθονται και μας βγάζουν ένα παιχνίδι που απλώς έχει καλύτερα γραφικά και ήχο από το Flatout. WOW.... Α ρε Richard Burns...

 • ΜΙΧΑΛΗΣG7 ΜΙΧΑΛΗΣG7 20 Ιουνίου 2012  | 16:24

  Μπορεί να τ'ακούσω από κάποιους,αλλά θα το πω.Το Dirt πλέον μου φαίνεται να καταντάει σαν το CoD δηλαδή ξαναζεσταμένο φαγητό.Όλα τα 'χω παίξει μαζί κι αυτό και δεν βρίσκω καινοτομίες που να κάνουν τη διαφορά στη σειρά.Ελπίζω να μην καταντήσει να γίνει τo "racing CoD".

 • Dimitris_1395 Dimitris_1395 20 Ιουνίου 2012  | 16:21

  Το παιχνίδι είναι καλό, αλλά θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερο. Τουλάχιστον παραμένει άρτιος (για μένα τουλάχιστον) σε χειρισμό και γραφικά. Μακάρι να δούμε και ένα καινούριο GRiD...

 • kairisg kairisg 20 Ιουνίου 2012  | 16:03

  Εχω ασχοληθεί λίγο με τον τίτλο και θα συμφωνήσω με τον Γιώργο στα θετικά και στα αρνητικά του game. Το περίμενα πάντως καλύτερο.