Το ιδι-όμορφο adventure game

Το νέο adventure game από τον Jonas Kyratzes ξεγελά τον παίκτη του με έναν πολύ ενδιαφέροντα τρόπο: ένα μήνυμα στο ξεκίνημα μάς προτρέπει να ηρεμήσουμε και να παίξουμε με την ησυχία μας, καθώς ο χρόνος στις Lands of Dream (Ονειρότοποι), όπου διαδραματίζεται το παιχνίδι, κυλά διαφορετικά από ό,τι στο δικό μας κόσμο και, αν προσπαθήσουμε να δράσουμε με την ταχύτητα που έχουμε συνηθίσει, η εμπειρία ενδέχεται να είναι πολύ δυσάρεστη.

Πρόκειται για ένα μήνυμα που προσπερνούμε, καθώς φανταζόμαστε ότι αποτελεί μέρος της προσπάθειας του δημιουργού να μας εισάγει στην ατμόσφαιρα του παιχνιδιού του και, παράλληλα, να μας ευχηθεί και μια ιδιόμορφη “καλή διασκέδαση”. Όχι πολύ αργότερα όμως, συνειδητοποιούμε ότι έχουμε περάσει πάνω από μισή ώρα κάνοντας κλικ πάνω σε κάθε κουτί σε ένα δωμάτιο γεμάτο με κουτιά και κουτάκια, όπως και σε κάθε μανιτάρι που βλέπουμε μπροστά μας, μόνο και μόνο για να διαβάσουμε την πανέξυπνη, ή αστεία, ή πνευματώδη, ή όλα αυτά μαζί, περιγραφή.

Ξαφνικά, το νόημα του αρχικού μηνύματος αρχίζει να διαφαίνεται: το γράψιμο είναι τουλάχιστον η μισή εμπειρία του The Sea Will Claim Everything, κι αυτό γιατί ο δημιουργός του έχει φροντίσει να του δώσει ουσία και βάρος που σπάνια συναντάμε ακόμη και στα πιο story-heavy παιχνίδια της αγοράς. Αντίστοιχα, περιμένει από μας να του δώσουμε την ίδια σημασία παίζοντας, καθώς η ανάγνωση των περιγραφών, των διαλόγων και των μηνυμάτων που συναντάμε στον κόσμο των Ονειρότοπων, απαιτεί προσοχή και αφοσίωση – οι οποίες ανταμείβονται με το παραπάνω, γιατί η γραφή είναι εξαιρετική και γεμάτη με αναφορές, λογοπαίγνια και σημαντικές λεπτομέρειες, αλλά το πιο σημαντικό: είναι ζωντανή και ρέει με περισσότερη ευχαρίστηση από όση θα είχε ποτέ δικαίωμα ένα τέτοιο κυκλώπειο τείχος κειμένου.

Χρώματα, αρώματα, περίεργα ονόματα

Η εμφάνιση του παιχνιδιού συνηγορεί στην αίσθηση ότι συμμετέχουμε σε ένα παραμύθι που μας αφηγείται κάποιος: τα γραφικά αποτελούνται εξ ολοκλήρου από χειροποίητες ζωγραφιές δια χειρός της συζύγου του δημιουργού, Verena, των οποίων το ύφος θυμίζει παιδικό βιβλίο. Η αίσθηση του παιδικού – και ακόμη και του πρόχειρου, θα μπορούσε να πει κανείς κακοπροαίρετος – είναι έκδηλη όχι μόνο στην απεικόνιση του κόσμου, αλλά και στο UI, καθώς τα πάντα από το παράθυρο των διαλόγων έως και το κεντρικό μενού διαθέτουν αυτή την χειροποίητη, “παιδική” αισθητική, που πότε μοιάζει αποτέλεσμα βιαστικής δουλειάς και πότε ένα πανέμορφο, όσο και μοναδικό, εικαστικό σύνολο.

Ακόμη και το σενάριο ξεκινά θυμίζοντας παιδικό παραμύθι: οι Ονειρότοποι είναι ένα ευτυχισμένο και, προφανώς, ονειρικό μέρος, μέχρι την έλευση του κακού άρχοντα Urizen (το “σύμπαν” των Ονειρότοπων έχει υπάρξει σκηνικό και σε προηγούμενα παιχνίδια του Kyratzes). Εσείς καλείστε από τον The Mysterious-Druid (αυτό είναι το ονοματεπώνυμό του – το μικρό του είναι The), μέσω ενός interface που κατασκεύασε ο ίδιος πρόχειρα (δηλαδή το interface του παιχνιδιού), για να βοηθήσετε το ζωντανό σπίτι του, το Underhome, το οποίο κινδυνεύει να υποθηκευθεί από τα τσιράκια του Urizen.

Στην προσπάθειά σας, θα περιπλανηθείτε και θα ανακαλύψετε ότι το παιχνίδι προσφέρει έναν απίστευτο όγκο περιεχομένου, από περιοχές που θα επισκεφθείτε, μέχρι χαρακτήρες που θα συναντήσετε – και βέβαια, έναν όγκο κειμένου που ντροπιάζει ακόμη και επικά RPG.

Παραμύθι για διαβασμένους

Το θέμα είναι ότι η φαινομενική ανωριμότητα του παιχνιδιού αποδεικνύεται απόλυτη ψευδαίσθηση. Το σενάριο είναι βαθύ και πλούσιο, με πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη και υπέροχη γραφή, ενώ τα θέματα που θίγει απέχουν από το να χαρακτηριστούν “εύπεπτα” όσο απέχει ο Παρθενώνας από το να χαρακτηριστεί αυθαίρετο. Κατά τη διάρκεια της αναζήτησής σας, θα διαβάσετε για ώρες ολόκληρες, ανακαλύπτοντας φιλοσοφικά ερωτήματα, αναφορές στην pop κουλτούρα και έντονες πολιτικές αλληγορίες (η ελληνική και η γενικότερη ευρωπαϊκή κρίση είναι κάτι που δεν περνάει ασχολίαστο στο έργο του Kyratzes).

Εδώ υπάρχουν τα δύο πιο βασικά προβλήματα του The Sea Will Claim Everything – μάλιστα, το ένα μπορεί να χαρακτηριστεί “πρόβλημα” μόνο εντός εισαγωγικών, και είναι το εξής: το παιχνίδι αυτό απαιτεί διάβασμα. Όχι μόνο κατά τη διάρκεια του gameplay, αλλά και πριν, μιας και πολλές αναφορές, προβληματισμοί και ιδέες θα φανούν άγνωστες λέξεις σε παίκτες που δεν έχουν καλή σχέση με τα βιβλία, αν και ο αντίλογος είναι ότι το παιχνίδι μπορεί να ωθήσει κάποιον να διαβάσει, π.χ. Πλάτωνα – κι αυτό μόνο κέρδος μπορεί να είναι.

Το άλλο, κυριολεκτικό πρόβλημα, είναι ότι η δράση του παιχνιδιού αποτελείται κυρίως από κλικ πάνω σε ό,τι βλέπετε στην οθόνη σας, πράγμα που μεταφράζεται κυρίως σε διαλόγους, στη συγκέντρωση αντικειμένων (που περιλαμβάνει ένα ιδιόμορφο σύστημα αλχημείας) και σε ορισμένα αρκετά απλά puzzles που δεν θα αποτελέσουν μεγάλη πρόκληση για κάποιον βετεράνο adventure gamer. Είναι, ωστόσο, προφανές ότι ο δημιουργός προτιμά να δείτε και να βιώσετε όσο περισσότερο από τον κόσμο του μπορείτε, και όχι να κολλήσετε σε κάποιο δαιμόνιο puzzle που μπήκε εκεί απλώς για να δώσει διάρκεια στο παιχνίδι.

{PAGE_BREAK}

Η μελωδία των ονείρων

Όπως είπαμε, μεγάλο μέρος του gameplay είναι η ίδια η διαδικασία της ανάγνωσης των κειμένων του και εκεί, το The Sea Will Claim Everything όχι απλώς ικανοποιεί, αλλά μεγαλουργεί. Η εξαιρετική γραφή δίνει εκπληκτικά την αίσθηση της τοποθεσίας στον κόσμο όπου εξελίσσεται το παιχνίδι, καταφέρνοντας παράλληλα να διατηρεί την ονειρική του αφαιρετικότητα και τα διάσπαρτα στοιχεία που ζυμώθηκαν στο μυαλό του δημιουργού, πριν διυλιστούν στο περιβάλλον που βλέπετε μέσα από το “παράθυρό” σας.

Στη δημιουργία αυτής της τόσο αποτελεσματικά υποβλητικής ατμόσφαιρας δε, δεν μπορεί να υποτιμηθεί η συνεισφορά της μουσικής. Δημιούργημα του συνθέτη Χρήστου Χριστοδούλου, τα μουσικά θέματα ντύνουν την περιπέτεια με μια γλυκιά μελαγχολία και μια αίσθηση νοσταλγίας – της ίδιας, ίσως, νοσταλγίας που έχουμε για τους κόσμους των ονείρων που, τόσο συχνά, κρύβουν αλήθειες για τον δικό μας κόσμο τις οποίες έχουμε ξεχνάμε όταν έρχεται το πρωί.

Το The Sea Will Claim Everything, λοιπόν, ζητά από τον παίκτη του να χαλαρώσει και να το παίξει χωρίς βιασύνη, ανταμείβοντάς τον πλουσιοπάροχα γι'αυτό. Είναι ένα παιχνίδι που πρέπει να βιώνεται και να απολαμβάνεται αργά, όχι να παίζεται με φρενήρεις ρυθμούς και ακατάσχετα clicks, ενώ το σενάριο, το καλλιτεχνικό του στυλ και η μουσική του ανασύρουν από τη μνήμη όνειρα που έχουμε ξεχάσει ή που ποτέ δεν ξέραμε ότι είχαμε.

Το The Sea Will Claim Everything είναι διαθέσιμο ως ψηφιακό download, χωρίς καμμία μορφή DRM, από το επίσημό του site, με τιμή 10$ (8€).

Μιχάλης Τέγος

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: AdventureΔιάθεση: N/A
Αριθμός παικτών: N/AΑνάπτυξη: Jonas and Verena KyratzesΗμ. Έκδοσης: N/A
PEGI: N/AΕκδότης: N/AΠλατφόρμες: PC

Θετικά

 • Εξαιρετική γραφή και βαθύ, πλούσιο σενάριο που ψυχαγωγεί και προβληματίζει
 • Υπέροχη μουσική που συνοδεύει ιδανικά την περιπέτεια και συνεισφέρει στην ατμόσφαιρα
 • Πολύ όμορφο εικαστικό στυλ που παραπέμπει σε παιδικό παραμύθι
 • Πλούσιο περιεχόμενο, γεμάτο ενδιαφέρουσες τοποθεσίες και συναρπαστικούς χαρακτήρες

Αρνητικά

 • Σχετικά εύκολα puzzles και δράση

Βαθμολογία

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Ghost of a Tale
Το έτος των ποντικιών...
Livestream 20/3 - Sea of Thieves
To πειρατικό ανοίγει πανιά.
Μικρή γεύση από το Extinction
Μέσα από το Story trailer για τον τίτλο.
Ni No Kuni II: Revenant Kingdom
Ένα παραδοσιακό JRPG με μοντέρνα χαρακτηριστικά, διά χειρός Level-5.
UK charts: Το Burnout Paradise στην κορυφή μετά από 10 χρόνια
Δεύτερη θέση και σημαντική επιτυχία για τον Kirby!
Υπό ανάπτυξη τίτλος βασισμένος στη σειρά Narcos του Netflix
Εντός του 2019, από τους δημιουργούς των Marvel: Ultimate Alliance
"Ευχάριστα" νέα από την Ubisoft για το Far Cry 5
Offline campaign και "cosmetic" θα είναι τα microtransactions του τίτλου.
Τον Ιούνιο η κυκλοφορία του The Crew 2
Καλοκαιρινό ταξίδι με αυτοκίνητα, μηχανές, σκάφη και.. αεροπλάνα!
Ο Geralt του Witcher στο roster του SoulCalibur VI
"Special guest" στο επερχόμενο παιχνίδι της Namco.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • Το αγόρασα πριν λίγο καιρό μέσω του bundle-in-a-box μαζί με 4 ακόμη indie τίτλους για 1$!! Δεν έχω προλάβει να το δοκιμάσω μέχρι στιγμής αλλά έπειτα από την ανάγνωση του review θα το κάνω σύντομα.

 • Άκρως ενδιαφέρων τίτλος. Ευχαριστούμε Μιχάλη. Αν δεν υπήρχε το review, πόσοι θα μάθαιναν για τον τίτλο άραγε;Στα υπόψην από σήμερα για εμένα.

  Ο δημιουργός είναι ελληνικής καταγωγής ή με ξεγελάει το επίθετο;

 • Δεν σε ξεγελάει, Ελληνικής καταγωγής είναι όλη η ομάδα του τίτλου.
  Το παιχνίδι το ξεκίνησα προχθές και είναι όντως πολύ ιδιαίτερο. Υπέροχη γραφή πραγματικά.

 • Τώρα για το καλοκαιράκι που θέλω να χαλαρώσω είναι ότι πρέπει. Θα το τσιμπήσω λίαν συντόμως. Εξάλλου, θαρρώ πως είναι από τα λίγα παιχνίδια που τρέχει απροβλημάτιστα η PCάρα μου!

 • Πολύ καλη προσπάθεια από τα παλικάρια μας:)

 • Το παιχνίδι είναι μόνο στα Αγγλικά ή και στα Ελληνικά?

 • Ενδιαφέρων το παιχνιδάκι δεν είχα ιδέα για αυτό νομίζω πως αξίζει να το δοκιμάσω γιατί μου αρέσει το retro feeling και η ατμόσφαιρα του και είναι και απο Ελληνες (?) ενας λόγος παραπάνω.

 • Γιατί τόσο μίσος από τους ψηφίσαντες ρε μαστόρια;

 • Γιατί δεν τρέχει κάτω από μηχανή frostbite ή unreal οπότε αυτομάτως η βαθμολόγηση πάει -6 για πολλούς.

 • Καλά, δεν περίμενα απάντηση ειλικρινή... :P
  Βλέπω έχει γίνει metacritic_v2 κι εδώ μέσα δυστυχώς.

 • Σε ό,τι αφορά στις ερωτήσεις: όντως, ο Kyratzes είναι ελληνικής καταγωγής, όπως και ο Χρήστος Χριστοδούλου που επιμελήθηκε τη μουσική. Το παιχνίδι είναι μόνο στα Αγγλικά.

  Μπορείτε, επίσης, να βρείτε κι άλλες δουλειές του Kyratzes στο http://www.jonas-kyratzes.net, ενώ το site του Χριστοδούλου είναι το http://www.chrischristodoulou.net.

 • Μιχάλη σε ευχαριστώ για το πολύ καλό review κ την ειδική μνεία στη μουσική, καθώς κ όλους για τα θετικά σχόλια! :) Πιστεύω πως όσοι ακολουθήσουν την προτροπή στην εισαγωγή του παιχνιδιού θα το βρουν απολαύστικό κ σίγουρα πηγή προβληματισμού!

  Επέτρεψέ μου ένα shameless plug—μιας κ έκανες ήδη plug το site μου. Όποιος θέλει μπορεί να κατεβάσει (από δωρεάν εώς ό,τι έχει ευχαρίστηση) τη μουσική του παιχνιδιού εδώ: http://chrischristodoulou.bandcamp.com/

  Τα σέβη μου,
  Χρήστος

 • "Το σενάριο είναι βαθύ και πλούσιο, με πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη και υπέροχη γραφή, ενώ τα θέματα που θίγει απέχουν από το να χαρακτηριστούν “εύπεπτα” όσο απέχει ο Παρθενώνας από το να χαρακτηριστεί αυθαίρετο."
  Πραγματικα εσκασα στα γελια οταν το διαβασα αυτο και ακουσα "ΣΚΑΣΜΟΣ !" να φωναζει ο απο πανω μου γιατι ειναι 5 η ωρα το πρωι.Ξεχωριστο παιχνιδακι το οποιο θα το τιμησω. Ενα ευχαριστω που δειχνεται εδω στο site τοσο μεγαλο ενδιαφερον στα indie παιχνιδια οσο και σε αυτα με μεγαλο budget.
  gj ;)
  επισης προσθετω με edit ενα λινκ με την συνεντευξη του δημιουργου σχετικα με το παιχνιδι.σημασια εχει αυτο που απανταει οταν το ρωτανε τι σε εκανε να φτιαξεις αυτο το παιχνιδι
  http://www.hookshotinc.com/interview-the-sea-will-claim-everything/
  cheers !

 • CitizenMac πολυ ομορφο το κειμενο σου για ενα πολυ αξιολογο παιχνιδι.

 • Υπάρχει πιθανότητα να βγει και σε steam/gog;

 • Δεν το'ξερα,το'μαθά,δεν το έχω πάρει,θα το πάρω,θα το παίξω,θα γουστάρω.Thats the good stuff.

Τελευταία Σχόλια

Tο αγόρασα χωρίς δεύτερη σκέψη σχεδόν με το που κυκλοφόρησε. Φέτος τα indies θα τα τιμήσω περισσότερ...
Ghost of a Tale σε K2
Ύστερα απο τις λεπτομερέστατες εξηγήσεις του Σταύρου στο χθεσινό webcast διάβασα επιτέλους και το re...
και εμενα μου φανηκε περιεργο. αλλα μετα σκεφτηκα πως τα καλα arcade racers ειναι πολυ σπανια αυτο τ...
Ευχαριστουμε πολυ!! PS4
Ευχαριστούμε πολύ παιδιά! PS4
Αντε παμε για την παιχνιδαρα!!
Για τον διαγωνισμο.Καλη επιτυχια
Ανατριχιασα! Εξαιρετικο το witcher 3 .....170 ωρες περιπου μαγειας για εμενα!