Σαν τη Sierra απ' τα παλιά.

Παιχνίδια σαν το Resonance αποτελούν μια ιδιαίτερη περίπτωση στο πάνθεον των adventure video games. Τοποθετημένα εντελώς εκτός της εποχής τους, αποφασίζουν να μην συμβιβαστούν με τα σύγχρονα standards και στοχεύουν στο παραδοσιακό κοινό τους, δίνοντας ακριβώς ό,τι θα περίμενε να συναντήσει κανείς και πριν από 15 χρόνια. Το Resonance, λοιπόν, είναι καθολικά "old school" παιχνίδι, σε σχεδιασμό, σκηνοθεσία, γραφικά, gameplay και δυσκολία. Κρυφό πόνημα του Vince Twelve και μιας μικρής ομάδας που έστησε για το παιχνίδι (Xii Games), το Resonance χρειάστηκε πολλά χρόνια επιμονής και υπομονής για να καταφέρει να ολοκληρωθεί.

Η σημαντική ενίσχυση που πήρε το παιχνίδι μέσω του Kickstarter, αλλά και η υποστήριξη της WadjetEye Games (Blackwell Chronicles, Emerald City Confidential και Gemini Rue), βοήθησαν την ομάδα να ολοκληρώσει το magnum opus τους και να του επιτρέψουν επιτέλους να κυκλοφορήσει. Η ιστορία του Resonance λαμβάνει χώρα -πάνω κάτω- στη σημερινή εποχή και περιστρέφεται γύρω από το κυνήγι μιας νέας, πανίσχυρης τεχνολογίας, που είναι ικανή να αλλάξει τη ροή της ιστορίας -προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο. Μέσα σε αυτό το δύσκολο σκηνικό θα βρεθούν άθελά τους τέσσερις εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι. Ο Ed είναι ένας, μάλλον nerdy, μαθηματικός και στενά συνδεδεμένος με τη νέα τεχνολογία. Ο Ray ένας «βρώμικος» δημοσιογράφος, που δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει ύπουλες τακτικές για να βγάλει το λαυράκι. Η Anna είναι μια γιατρός, η οποία βρίσκεται εντελώς ξαφνικά στο μάτι του κυκλώνα, ενώ τέλος, ο Bennet είναι ένας μεσήλικας αστυνομικός, o οποίος συχνά παρακάμπτει το γράμμα του νόμου για να πετύχει το σκοπό του.

Resonance image 01

Ο παίκτης, λοιπόν, ως καλός μαριονετίστας θα αναλάβει τον έλεγχο και των τεσσάρων και θα προσπαθήσει να λύσει το μυστήριο που ξεδιπλώνεται μπροστά του, να επιβιώσει από τις κακουχίες και να σώσει τον κόσμο από βέβαιη καταστροφή. Η βάση της ιστορίας είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα. Sci-fi μυστήριο στη σημερινή εποχή, με πολλαπλούς χαρακτήρες, ίντριγκα, μια πολύ εντυπωσιακή ανατροπή και διάφορα σεναριακά τερτίπια, όλα συνθέτουν ένα έξυπνο και εντυπωσιακό σύνολο.

Το δυσάρεστο της υπόθεσης είναι πως, ενώ το σύνολο είναι πολύ ενδιαφέρον, η τελική εκτέλεση χάνει στα σημεία. Για έναν κίνδυνο που αφορά στην παγκόσμια κοινότητα, το παιχνίδι μένει υπερβολικά κλειστό στη γειτονιά που ξεκίνησε. Οι δε χαρακτήρες, ποτέ δεν προλαβαίνουν να ξεφύγουν από τα κλισέ τους και να τους δοθεί αυτό το κάτι παραπάνω, με αποτέλεσμα να μην προλάβετε να δεθείτε καθόλου μαζί τους. Τέλος, το πιο σημαντικό πρόβλημα που εντοπίσαμε, έχει να κάνει με μια τεράστια απόφαση που καλείστε να πάρετε. Η απόφασή σας είναι τόσο σημαντική, που μπορεί να ανάψετε και... πούρο για να φιλοσοφήσετε τι είναι πιο σωστό να πράξετε. Ωστόσο, ό,τι και να αποφασίσετε, το παιχνίδι κάνει το δικό του. Πρόκειται για μία από τις πιο δυνατές στιγμές του τίτλου, η οποία καταστρέφεται από αυτό το σχεδιαστικό λάθος.

Resonance image 02

Το ίδιο βέβαια δεν μπορούμε να πούμε σε ό,τι αφορά τον τεχνικό τομέα του Resonance. Για τους νεότερους παίκτες το σχέδιο μπορεί να φανεί ελαφρώς περίεργο, αλλά για όσους πρόλαβαν τη χρυσή εποχή των adventure games, το art direction του τίτλου είναι ικανό να τους φέρει δάκρυα νοσταλγίας στα μάτια. Φανερά επηρεασμένο από τα παιχνίδια της Sierra, το Resonance ακολουθεί μια ρεαλιστική, pixilated λογική, με έντονους χρωματισμούς, έξυπνες λεπτομέρειες και καλοσχεδιασμένες, αν και μικρές, περιοχές.

 Το animation ακολουθεί τα κλασσικά πρότυπα των 90s, με τους χαρακτήρες να έχουν απλά τα βασικά, αν και υπάρχουν σημεία που πραγματικά θα σας εκπλήξουν. Όσον αφορά στον ηχητικό τομέα του τίτλου, αξίζει να σταθούμε λιγάκι παραπάνω, καθώς αποτελεί δουλειά ενός «δικού» μας ανθρώπου, ενός Έλληνα, του Νικόλα Σιδέρη. Με εμπειρία από άλλους indie τίτλους (γνωστότερος για την εργασία του με τον Άλκη Πολυράκη στο Diamonds in the Rough), o Νικόλας συνθέτει μια κλασσική, adventure ηχητική επένδυση, με midi επιρροές, βαριές ενορχηστρώσεις και ένα υπέροχο τραγούδι στα credits (με μια Ελληνίδα στο μικρόφωνο). Το ίδιο ποιοτικό αποτέλεσμα διακρίνεται και στο voice acting του τίτλου, με τη χαρακτηριστική ποιότητα της WadjetEye να είναι εμφανέστατη, αν και υπάρχει ένας χαρακτήρας που ακούγεται αρκετά ξύλινος.

Resonance image 03

Καλή και χρυσή βέβαια η τεχνολογική "retro-βουτιά" στο παρελθόν, αλλά δίχως το κατάλληλο gameplay, ένα adventure είναι καταδικασμένο να αποτύχει. Ευτυχώς για εμάς, εδώ είναι που το Resonance πραγματικά λάμπει με τις ιδέες του. Το βασικό gameplay είναι κλασικού τύπου, 3rd person point and click, όπου με το mouse κινούμε τον παίκτη στο χώρο, επεξεργαζόμαστε αντικείμενα και λύνουμε γρίφους. Οι διαφορές του Resonance από τα περισσότερα σύγχρονα παιχνίδια, εντοπίζονται στο γεγονός ότι χειριζόμαστε τέσσερις διαφορετικούς χαρακτήρες και μπορούμε ανά πάσα στιγμή να αναλάβουμε τον έλεγχο οποιουδήποτε. Ο καθένας έχει τις δικές του γνώσεις και δυνατότητες και, έτσι, θα πρέπει να τους χρησιμοποιούμε κατάλληλα για να λύνουμε τα puzzles που ανοίγονται μπροστά τους. Ακόμα και αυτό, όμως, το έχουμε ξαναδεί σε ορισμένους τίτλους.


Η πιο μεγάλη πατέντα του Resonance έρχεται με το σύστημα LTM/STM (Long Term Memory/ Short Term Memory), το οποίο δίνει στην ουσία δύο extra inventories για να αποθηκεύουμε αναμνήσεις. Αυτές που είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την ιστορία αποθηκεύονται αυτόματα στο LTM και μπορείτε ανά πάσα στιγμή να ξαναζήσετε την ανάμνησή σας, αλλά και να την αναφέρετε σε κάποιο χαρακτήρα. Το STM, από την άλλη, επιτρέπει κάτι το επαναστατικό. Μπορείτε να βάλετε οποιοδήποτε αντικείμενο/ πρόσωπο μέσα σε αυτό, έτσι ώστε να μπορείτε να το αναφέρετε σε έναν χαρακτήρα ή να το «θυμηθείτε» όταν θέλετε να επεξεργαστείτε κάποιο αντικείμενο. Βασισμένο επάνω στο επαναστατικό σύστημα του Vampyre Story (όπου όποιο μεγάλο αντικείμενο βρίσκαμε, το είχαμε στη μνήμη μας και μόνο αν το χρειαζόμασταν το παίρναμε μαζί μας), το Resonance κάνει ένα βήμα παραπάνω, μιας και πλέον καταργεί τον αυτοματισμό και επιτρέπει να πειραματιστούμε αλλά και να σκεφτούμε. Βέβαια, μπορεί η ιδέα να είναι πολύ εντυπωσιακή και η εκτέλεσή της αρκετά καλή, αλλά σίγουρα υπάρχουν σημεία που έχριζαν σημαντικής βελτίωσης.

Το πιο σημαντικό πρόβλημα που εντοπίσαμε, είναι πως οι αναμνήσεις παραμένουν και αυτές τμήμα του χαρακτήρα που τις αποθήκευσε, γεγονός λογικό μεν, πολύ εκνευριστικό δε, όταν πρέπει να κάνετε "τρενάκι" πίσω-μπρος τους χαρακτήρες σας. Όπως είναι λογικό, βέβαια, το παραπάνω σύστημα καταφέρνει να δώσει νέες ιδέες και πνοή στους γρίφους, αλλά η δημιουργικότητα του Vince Twelve δεν σταμάτησε εδώ.

Αγνοώντας εντελώς τα κλασσικά puzzles (lock picking, sliders αλλά και αλχημικές εξισώσεις που σε βοηθούν να ξεκλειδώσεις ένα... σπιρτόκουτο), το παιχνίδι διαπρέπει κάτω από τη λογική σύσταση των ιδεών του. Όλα τα puzzles που θα συναντήσουμε είναι τοποθετημένα σωστά στο χώρο, αποτελούν ως επί το πλείστον ολόφρεσκες νέες ιδέες για το χώρο και απαιτούν λογική σκέψη και μεθοδικότητα στις κινήσεις μας. Επίσης, επιτέλους μπορούμε να πούμε πως έχουμε να κάνουμε με ένα adventure "old school δυσκολίας", γεγονός που μπορεί να οδηγήσει ορισμένους να τρέξουν σε ένα walkthrough, αλλά οι hardcore παίκτες θα αγαλλιάσουν από αυτή την απρόσμενη πρόκληση του παιχνιδιού.

To τελικό αποτέλεσμα του Resonance δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο. Άρτια ρετρό τεχνικά, υπέροχα puzzles και νέες ιδέες στο gameplay, δείχνουν πως μια τόσο μικρή ομάδα είναι δυνατόν να καταφέρει πράγματα που οι μεγάλοι του χώρου δεν έχουν καν αγγίξει. Είναι κρίμα που το μεγαλείο του παιχνιδιού έρχεται σε απότομη στάση εξ αιτίας ορισμένων άστοχων σεναριακών επιλογών, αλλά και της μικρής κλίμακας της διαμάχης, καθώς μια πιο επική αναμέτρηση θα μπορούσε να εκτοξεύσει το παιχνίδι σε δυσθεώρητα ύψη. Ως έχει, πρόκειται για μια πολύ ωραία επιλογή, με εξαιρετικές ιδέες, αλλά κάπως χλιαρό χλιαρό σεναριακό στήσιμο.

Απαιτήσεις συστήματος

Αν τρέχετε Windows XP/ Vista/ 7, τότε τρέχετε και το παιχνίδι (λόγια του δημιουργού!)

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: AdventureΔιάθεση: WadjetEye Games/ GOG.com
Αριθμός παικτών: N/AΑνάπτυξη: WadjetEye GamesΗμ. Έκδοσης: N/A
PEGI: N/AΕκδότης: WadjetEye GamesΠλατφόρμες: PC

Θετικά

 • Γρίφοι υψηλής δυσκολίας, λογικοί 100% και εξαιρετικά εμπνευσμένοι Αναβλύζει ρετρό νοσταλγία από παντού (ήχο, σχεδιασμό, σκηνοθεσία) Δυνατότητα ταυτόχρονου χειρισμού τεσσάρων χαρακτήρων Πολύ έξυπνη εφαρμογή του συστήματος αναμνήσεων...

Αρνητικά

 • ...που χρειαζόταν όμως αρκετή δουλειά ακόμα Η ιστορία θα μπορούσε να πάρει έναν πιο επικό/παγκόσμιο χαρακτήρα Μία τεράστια απόφαση που θα κληθείτε να πάρετε, έχει μηδενικό αντίκτυπο Οι χαρακτήρες δεν αναπτύσσονται όσο θα έπρεπε

Βαθμολογία

Αρχιτέκτων και συντηρητής ιστορικών κτιρίων κατ' επάγγελμα, μόλις πέσει η νύχτα φοράει την καμπαρντίνα του και σουρτουκεύει σε αναζήτηση μιας νέας περιπέτειας. Ταξιδιώτης και ονειροπόλος, με κλινικά κολλήματα σε Fantasy και Sci-Fi, gaming backstory από τα 80s και mantra τη φράση «η ιστορία και οι γρίφοι πάνω απ’όλα», δεν χαρίζει κάστανο σε νεοτερισμούς υπερβολικής ευκολίας. Αν είσαι adventure, RPG ή strategy, είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχετε περάσει πολλές γλυκές νύχτες μαζί…

Σχετικά άρθρα βάσει tags

“Χρυσό” status για το Vampyr της Dontnod
Ολoκληρώθηκε η ανάπτυξη, έτοιμο προς κυκλοφορία.
Έρχεται το “The Hungering Deep” για το Sea of Thieves
Το πρώτο από τα έξι βασικά expansion του τίτλου.
Ξεκίνησε η Season 6 του For Honor
Με limited time mode και αρκετό νέο υλικό.
Το Battlefield επισκέπτεται τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
Αυτό μαρτυρά νέο teaser trailer για το Battlefield V!
Πληροφορίες για το GameAthlon 2018
Επιστρέφει με άφθονο gaming, τουρνουά, cosplay, επιτραπέζια, δημιουργούς και YouTubers!
City of Brass
Χίλιες και μία νύχτ... εεε... προσπάθειες.
Οριστικά χωρίς campaign αλλά με BR mode το CoD: Black Ops 4
Όλες οι πληροφορίες που προέκυψαν από το reveal event.
Καθυστέρηση για το Skull & Bones της Ubisoft
Θα σαλπάρει το επόμενο οικονομικό έτος..
Η Take-Two δεν θα αποκαλύψει νέους τίτλους στην Ε3
Η καθυστέρηση του σημαντικού τίτλου, τα τρομερά έσοδα και οι ματιές στο PS5!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • Δάκρυσα!Α ρε παλιές χρυσές εποχές.

 • φοβερό! δεν πρόκειται να το χάσω!

 • Γουστάρω άσχημα! Θα το πάρω μόλις βάλω λεφτά και για το Ghost Trick!

 • μα καλα γιατι δεν βγαινουν σε 3ds/ vita τετοια παιχνιδια?
  θα ηταν φοβερα και θα ειχαν αλλη δυναμικη σε φορητα

  να κατσω να παιξω στο pc αυτο το παιχνιδι
  που εχω σκασει 400 ευρω για καρτα γραφικο αποκλειεται
  αλλα σε ενα 3ds θα το ελιωνα στις διακοπες....
  ειναι καΙ θεμα ψυχολογιας

 • Έπαιξα και ευχαριστήθηκα πρόσφατα το προηγούμενο παιχνίδι της ομάδας αυτής, το Gemini Rue. Θα το σκεφτώ για αγορά όταν μπει σε προσφορά στο GOG.
  Αλέξανδρε, σε σχέση με το Gemini Rue πως στέκεται το Resonance?

 • @XXX, δεν βγαίνουν γιατί δεν πληρώνουν οι publishers. Σε κονσόλα το παιχνίδι θα πουληθείς 40Ε και απο αυτά, τα 5 θα πάνε στο δημιουργό κ τα υπόλοιπα σε publisher και nintendo. οπότε δεν τους συμφέρει καθόλου.

  @imortalicus. Το Resonance ΔΕΝ είναι της ίδιας ομάδας, είναι άλλης, απλά η Wadget Eye βοήθησε σίγουρα στη δημιουργία του. Πρακτικά θα έλεγα πως το Gemeni Rue έχει πολύ καλύτερη ιστορία και ατμόσφαιρα αλλά το Resonance υπερτερεί στους γρίφους και στις νέες ιδέες του gameplay. Προσωπικά θεωρώ το Gemini Rue αρκετά καλύτερο.

 • Ωπ, ναι, μπερδεύτηκα. Αρκετά καλύτερο, ε; Ε, όπως είπα, αγορά σε προσφορά.

 • ...ωραίες εποχές, ωραία adventures!

 • Θέλω όλες τις σειρές quest σε remake...ζητάω πολλά?

 • Πολύ ωραίο παιχνίδι και πάρα πολύ φθηνό 9,99 από GOG.com,αξίζει.

 • Για όποιον τον ενδιαφέρει, video clip του κεντρικού τραγουδιού του παιχνιδιού. Μουσική: Νικόλας Σιδέρης. Φωνητικά: Λουίζα Σοφιανοπούλου.
  [url]http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ynbTYEv1egE[/url]

 • Αγορά για να ανταμειφθεί η προσπάθεια των παιδιών!

 • Θα το είχα στα υπόψιν, μόνο και μόνο για την αισθητική του,αλλά μετά από αυτά που διάβασα δεν το χάνω για κανένα λόγο.

 • Υπάρχει και demo τελικά: http://www.strategyinformer.com/pc/resonance/demo/44221.html

Τελευταία Σχόλια

Tέλεια!!
Και να μην χωράω, θα κάτσω να πλαντάξω να χωρέσω!
Μακάρι να βγεί καλό το συγκεκριμένο.
Μία ώριμη σκοτεινή ιστορία συν τίμιους gameplay μηχανισμούς εί...
ρεερ μίντιουμ είναι, ελπίζω να χωράς Νίκο! χαχαχ
Εγώ θέλω να ρωτήσω το εξής, με τόσους μεγάλους χορηγούς και με εισιτήριο εισόδου γιατί στο site ζητά...
To ροζ-φούξια θέλω! Μην μου πεις ότι είναι ρεερ λετζένταρι!
Για μερικά νανοσεκόντ ενθουσιάστηκα...αλλά μετά ήχησε στα αυτιά μου το νταμπστεπ και εμφανίστηκε μπρ...
Τον λόγο έχουν ΥouTubers, Influencers [...] και δημοφιλείς περσόνες

Τον λόγο θα τον έχουν, αλλά...
"yοutubers" και "influencers" από την Ελλάδα ας το αφήσω ασχολίαστο καλύτερα...
Σχετικά με το redesign, ελπίζουν τα παιδιά για αργότερα μέσα στην χρονιά..!
Coming in 2018
Hear, hear!

Τα παλιά, τα κλασικά των 80s με τις αρθρώσεις σε αγκώνες, γόνατα και τη λαστιχένια μέ...
Cine-TV #94 σε K2