Πόσο "επεκτείνεται" το Civilization V;

Η θρυλική σειρά Civilization αποτελείται από παιχνίδια στρατηγικής, τα οποία επιτρέπουν να πάρετε τον έλεγχο του κόσμου κάτω από ένα εξαιρετικά πολύπλοκο σύστημα οικονομίας, πολιτικής, στρατηγικής και πολεμικής τακτικής. Ξεκινώντας από τα αρχαία χρόνια, προσπαθείτε να αναπτύξετε το κρατίδιό σας, να απλώσετε τα σύνορά σας, να εξελιχθείτε τεχνολογικά και πολιτικά και, εν τέλει, να κερδίσετε με οποιοδήποτε τρόπο την κεντρική θέση στο παγκόσμιο στερέωμα. Η κυκλοφορία του Civilization V αντιμετωπίστηκε κάπως χλιαρά από το κοινό εξαιτίας ορισμένων σημαντικών προβλημάτων του.

Η ΑΙ υπέφερε από τεράστιες "τρύπες" στη στρατηγική των μαχών, τρύπες απαράδεκτες για τη σημερινή εποχή, ενώ το παιχνίδι στο σύνολό του είχε διάφορες μικροελλείψεις και προβληματάκια. Βέβαια, με εξαίρεση την ΑΙ, το Civ V αγαπήθηκε πάρα πολύ από τους περισσότερους παίκτες, αλλά η γενικότερη αίσθηση πως το IV ήταν ανώτερο, κατάφερε να σταθεί σαν μαύρο σύννεφο πάνω από το μέλλον της σειράς.

Τι άλλαξε, τι μένει ίδιο

Civilization_V_Gods_and_Kings_image_01-thumb.jpgΕνάμιση χρόνο μετά, η Firaxis κυκλοφορεί το πρώτο expansion του Civ V με τον τίτλο "Gods & Kings" και υπόσχεται σημαντικές προσθήκες και βελτιώσεις στο κεντρικό παιχνίδι, καθώς και αρκετούς νέους χάρτες και σενάρια. Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα; Η απάντηση βρίσκεται μάλλον κάπου στη μέση, καθώς το Gods & Kings όντως προσθέτει αρκετά στοιχεία που έλλειπαν από το Civ V, αλλά μάλλον δύσκολα αιτιολογεί την τιμή του και την υπόστασή του ως expansion. Μην μας παρεξηγείτε, το νέο υλικό είναι υπέροχο και σίγουρα θα σας βοηθήσει να κολλήσετε ξανά μέσα στον κόσμο του Sid Meier.

Το πρόβλημα είναι πως αφήνει μια αίσθηση "ανεκπλήρωτου", που δύσκολα μπορείτε να απωθήσετε από το μυαλό σας. Αυτό δεν είναι πρόβλημα του expansion, αλλά πρόβλημα του βασικού τίτλου. Το Civilization V, σε μια προσπάθεια να γίνει πιο προσβάσιμο προς νέους παίκτες, εξαφάνισε ή απλοποίησε πολλά από τα στοιχεία που υπήρχαν σε προηγούμενες εκδόσεις της σειράς, κίνηση που είχε ως αποτέλεσμα ένα πολύ πιο βατό παιχνίδι αλλά και αρκετή γκρίνια από τους hardcore παίκτες.

Civilization_V_Gods_and_Kings_image_02-thumb.jpgΤο Gods & Kings προσπαθεί να διορθώσει την κατάσταση, επαναφέροντας στη σειρά το στοιχείο της θρησκείας και της κατασκοπίας και δίνοντάς τους σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων. Η κατασκοπία είναι κάπως αυτοματοποιημένη για να πούμε την αλήθεια, αλλά τη δουλειά της την κάνει σωστά. Μπορείτε να στείλετε τους κατασκόπους σας να ανιχνεύσουν τις κινήσεις των εχθρών σας, να «μαγειρέψουν» εκλογικά αποτελέσματα, να επηρεάσουν το λαό τους, να κλέψουν τεχνολογίες, αλλά και να ανακαλύψουν τις αδυναμίες τους.

Βέβαια, αν τους πιάσουν ζωντανούς, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να βρεθείτε απέναντι σε εχθρικές αντεπιθέσεις και σοβαρά διπλωματικά προβλήματα. Η θρησκεία από την άλλη, παίρνει έναν πολύ πιο σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι. Ξεκινώντας από τα αρχαϊκά χρόνια, σιγά σιγά δημιουργείτε μια τυπική, πολυθεϊστική θρησκεία γύρω από το λαό σας.

Civilization_V_Gods_and_Kings_image_03-thumb.jpgΌταν έχετε αποκτήσει αρκετή πίστη και εξελίξει την πρωτεύουσά σας, ένας προφήτης εμφανίζεται και κηρύσσει τη δική σας θρησκεία. Από εκεί και πέρα μπορείτε να την προωθήσετε στα πέρατα της γης με τα αναμενόμενα οφέλη (κοινή θρησκεία ανάμεσα στα κράτη = φιλικότερες σχέσεις) αλλά και προβλήματα (οι ιεραπόστολοί σας δεν γίνονται δεκτοί από τις άλλες θρησκείες και μπορούν να ξεκινήσουν εύκολα θρησκευτικοί πόλεμοι). Καθώς η θρησκεία σας εξελίσσεται, μπορείτε να αποκτήσετε ορισμένα bonus, τα οποία κλειδώνουν για τη δική σας θρησκεία αποκλειστικά, βοηθώντας έτσι τον κάθε παίκτη να χτίσει τη θρησκεία του σύμφωνα με το τρόπο παιχνιδιού που τον ενδιαφέρει.

Οι διαθέσιμες θρησκείες του παιχνιδιού είναι 11 (μπορείτε να τις αφήσετε με τα κλασσικά τους ονόματα ή να τις μετονομάσετε) ενώ, όπως είναι αναμενόμενο, την εμφάνισή τους κάνουν και ειδικά «θρησκευτικά» units, όπως οι Inquisitors, τα οποία βοηθούν στην εξάπλωση της θρησκείας σας.

Civilization_V_Gods_and_Kings_image_08-thumb.jpgΜέσω της σωστής εξάπλωσής της, κερδίζεται ένα νέο resource, το faith, το οποίο είναι απαραίτητο για τη δημιουργία νέων κτιρίων, την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών αλλά και τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας του τόπου. Σε μία έξυπνη και λογική κίνηση, η Firaxis έδωσε και χρονικά πλαίσια περιορισμού στις θρησκείες, καθώς κατέχουν περίοπτη θέση στα 2/3 του παιχνιδιού σας, αλλά όσο πλησιάζετε στη σύγχρονη εποχή, τόσο εξασθενεί και η θρησκεία ως μέσο εφαρμογής πολιτικής.

{PAGE_BREAK}

Η εξέλιξη της ανθρωπότητας

Προχωρώντας στις άλλες προσθήκες του Gods & Kings, θα έχουμε πλέον τη δυνατότητα να χτίσουμε religious city states, να φτιάξουμε ορισμένα νέα κτίρια και μονάδες, να ασχοληθούμε με εννέα νέους πολιτισμούς αλλά και να ασχοληθούμε με ένα από τα τρία ολοκαίνουργια σενάρια του τίτλου. Το πρώτο αφορά στην περίοδο της πτώσης της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, το δεύτερο στο θρησκευτικό φανατισμό του Μεσαίωνα και την αλλαγή με τον ερχομό της Αναγέννησης και το τρίτο, πιστό στις τρέλες της σειράς, προσφέρει ένα υπέροχο steam punk σκηνικό που διαφέρει από το υπόλοιπο παιχνίδι.

Αξιοπερίεργη παράλειψη του expansion, πάντως, είναι το γεγονός πως όλα τα σενάρια και οι πολιτισμοί που είχαν βγει πιο πριν ως DLC για το Civ V, δεν βρίσκονται δωρεάν μέσα στο πακέτο, αναγκάζοντας τον φανατικό παίκτη να πληρώσει για αυτά. Αλλαγές θα δείτε και στον τομέα των ναυτικών μαχών, με δυνατότητα καλύτερης τοποθέτησης των πλοίων σας και ενίσχυσης του γενικότερου συστήματος της ναυμαχίας.

Civilization_V_Gods_and_Kings_image_05-thumb.jpgΔυστυχώς όμως, εδώ ξεκινάει να σκοντάφτει απότομα το παιχνίδι και να δείχνει πως τα βασικά προβλήματα του πρωτότυπου τίτλου δεν έχουν ακόμα λυθεί. Η AI του Gods & Kings παραμένει ιδιαίτερα κακή. Μπορεί πλέον να κάνει ένα πιο σωστό στήσιμο των μονάδων της στον εξαγωνικό χάρτη, αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι και πάλι καταστροφικό, αφού αγνοεί κάθε προσπάθεια βαθιάς στρατηγικής και στέλνει τις μονάδες της σε εύκολο αφανισμό. Για παράδειγμα, μπορεί να πολιορκείτε μία πόλη, και αντί η τεχνητή νοημοσύνη να επικεντρώσει τις δύναμεις της στα επικίνδυνα units σας, να εστιάζει τις επιθέσεις της στα πιο αδύναμα που έχετε.

Η κακή / εύκολη ΑΙ γίνεται ακόμα πιο πασιφανής στον παίκτη ο οποίος θα ακολουθεί το help line του παιχνιδιού. Με ταχύτατες κινήσεις θα αφήσετε μίλια πίσω σας την AI και το παιχνίδι εύκολα μπορεί να χάσει το νόημά του. Περνώντας τώρα στον τεχνικό τομέα, το αποτέλεσμα που θα δείτε είναι ακριβώς ίδιο με αυτό με του Civilization V. Το animation των units παραμένει εξαιρετικά ομαλό, τα γραφικά είναι όμορφα και ευχάριστα και η μουσική παραμένει στα γνωστά επικά επίπεδα της σειράς. Εν ολίγοις, δεν θα καταλάβετε καθόλου πως πρόκειται για expansion, αλλά για να πούμε την αλήθεια, ελάχιστα θα σας πειράξει, καθώς με τις μικροβελτιώσεις που έχει δεχθεί η μηχανή (πιο ομαλές σκιάσεις, ελαχιστοποίηση του frame drop), το Civilization δείχνει καλύτερο από ποτέ.

“God has no religion”

Εν κατακλείδι, το Gods & Kings επαναφέρει στη σειρά στοιχεία που πραγματικά είχαν λανθασμένα αφαιρεθεί. Ανακατεύει λίγο τη συνταγή, προσθέτει νέα συστατικά και βοηθάει το παιχνίδι να αποκτήσει ακόμα περισσότερες στρατηγικές δυνατότητες. Το πρόβλημα είναι πως δεν ξέρουμε αν αυτές οι προσθήκες δικαιολογούν την αγορά ενός expansion όταν θα έπρεπε να υπάρχουν εξ αρχής μέσα στο παιχνίδι ενώ οι βελτιώσεις στην AI κρίνονται ανεπαρκείς για να αλλάξουν το βασικό πρόβλημα του παιχνιδιού. Για όσους αγάπησαν το Civ V, το Gods & Kings αποτελεί μία σίγουρη αγορά, που θα βελτιώσει την εμπειρία τους, ενώ για τους παλαιότερους παίκτες, προσφέρει στοιχεία που μπορεί να τους βοηθήσει να επιστρέψουν.

Είναι κρίμα όμως που είναι λίγα και που άργησαν τόσο πολύ.

Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος

Ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος
Λειτουργικό  Windows XP (SP2) / Vista (SP1) / Windows 7 / Mac OS
Επεξεργαστής- Intel Core 2 Duo 1.8 GHz or AMD Athlon 64 X2 2.0 GHz
RAM  2 GB
Σκληρός δίσκος 8 GB
Κάρτα γραφικών 256 MB ATI HD2600 XT, 256 MB nVidia 7900 GS, i3  integrated graphics

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: StrategyΔιάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: N/AΑνάπτυξη: FiraxisΗμ. Έκδοσης: 22/06/2012
PEGI: 12Εκδότης: 2K GamesΠλατφόρμες: PC

Θετικά

 • Νέοι πολιτισμοί, units, κτίρια και τεχνολογίες
 • Η επαναφορά της θρησκείας και κατασκοπίας αναβαθμίζει το παιχνίδι
 • Πολλές μικροβελτιώσεις στην ΑΙ...

Αρνητικά

 • ...αλλά παραμένουν ορισμένα σημαντικά προβλήματα
 • Δεν περιέχει σχεδόν καθόλου από το extra υλικό που κυκλοφόρησε πριν το expansion
 • Δεν δικαιολογεί πλήρως τον όρο “expansion”

Βαθμολογία

Αρχιτέκτων και συντηρητής ιστορικών κτιρίων κατ' επάγγελμα, μόλις πέσει η νύχτα φοράει την καμπαρντίνα του και σουρτουκεύει σε αναζήτηση μιας νέας περιπέτειας. Ταξιδιώτης και ονειροπόλος, με κλινικά κολλήματα σε Fantasy και Sci-Fi, gaming backstory από τα 80s και mantra τη φράση «η ιστορία και οι γρίφοι πάνω απ’όλα», δεν χαρίζει κάστανο σε νεοτερισμούς υπερβολικής ευκολίας. Αν είσαι adventure, RPG ή strategy, είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχετε περάσει πολλές γλυκές νύχτες μαζί…

Σχετικά άρθρα βάσει tags

“Χρυσό” status για το Vampyr της Dontnod
Ολoκληρώθηκε η ανάπτυξη, έτοιμο προς κυκλοφορία.
Έρχεται το “The Hungering Deep” για το Sea of Thieves
Το πρώτο από τα έξι βασικά expansion του τίτλου.
Ξεκίνησε η Season 6 του For Honor
Με limited time mode και αρκετό νέο υλικό.
Το Battlefield επισκέπτεται τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
Αυτό μαρτυρά νέο teaser trailer για το Battlefield V!
Πληροφορίες για το GameAthlon 2018
Επιστρέφει με άφθονο gaming, τουρνουά, cosplay, επιτραπέζια, δημιουργούς και YouTubers!
City of Brass
Χίλιες και μία νύχτ... εεε... προσπάθειες.
Οριστικά χωρίς campaign αλλά με BR mode το CoD: Black Ops 4
Όλες οι πληροφορίες που προέκυψαν από το reveal event.
Καθυστέρηση για το Skull & Bones της Ubisoft
Θα σαλπάρει το επόμενο οικονομικό έτος..
Η Take-Two δεν θα αποκαλύψει νέους τίτλους στην Ε3
Η καθυστέρηση του σημαντικού τίτλου, τα τρομερά έσοδα και οι ματιές στο PS5!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • Ένα γύρο ακόμα, και θα το κλείσω να πάω για ύπνο

 • Καλό φαίνεται,

 • @Johniem ολη η εμπειρια μου στα Civ μπορει με ευκολια να συνοψηστει σε αυτην την φραση

 • 10 από εμένα γιατί έχω γράψει χρόνια στο παιχνίδι... :P

 • Ουσιαστικα δεν ειναι expansion ειναι dlc.

 • Ωραιο review κα συμφωνο σε ολα τα θετικα που πραγματικα εκαναν αρκετες αλλαγες στο campaign, αλλα εκει που συμφωνω περισσοτερο ειναι στα αρνητικα. Να φανταστειτε εχω την Goty εκδοση και υπαρχει ακομα υλικο που εχει βγει μετα απο αυτο και κατα την γνωμη μου θα επρεπε να ηταν μεσα στο expansion. Κατα τα αλλα ισως απο τα λιγα pc franchises τα οποια εχω αγαπησει οσο λιγα και εχω ασχοληθει με ολα τα παιχνιδια της σειρας απο μικρος. Ενα 9 απο εμενα γιατι τα αρνητικα δεν με πειραξαν τοσο.

 • Πιστευω πως στα 20 ευρω θα αξιζε καλυτερα το expansion....εγω παντως δεν αντεξα και το αγορασα....και το λιωνω....
  ΒΤW, Ρωμαικη αυτοκρατορια FTW για χτισιμο wonders...

 • Παρακαλώ πολύ να προστεθεί και λειτουργικό Macintosh στις "Ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος". Ευχαριστώ.

 • Δεν το ανέφερε στο πακέτο του Αλέκο. Thanks for the info, προστέθηκε!

 • To Civ V είναι το πρώτο της σειράς που έπαιξα. Τώρα πως και δεν ασχολήθηκα με τα προηγούμενα δεν ξέρω. Είναι φανταστικό! Μέχρι στιγμής παίζω single player και προσπαθώ να το μάθω καλύτερα για να παίξω μετά multiplayer. Εκεί πιστεύω θα απογειώνεται ο τίτλος. Έχει πολύ ψάξιμο το παιχνίδι και σε κολλάει στην οθόνη για ώρες.

Τελευταία Σχόλια

Tέλεια!!
Και να μην χωράω, θα κάτσω να πλαντάξω να χωρέσω!
Μακάρι να βγεί καλό το συγκεκριμένο.
Μία ώριμη σκοτεινή ιστορία συν τίμιους gameplay μηχανισμούς εί...
ρεερ μίντιουμ είναι, ελπίζω να χωράς Νίκο! χαχαχ
Εγώ θέλω να ρωτήσω το εξής, με τόσους μεγάλους χορηγούς και με εισιτήριο εισόδου γιατί στο site ζητά...
To ροζ-φούξια θέλω! Μην μου πεις ότι είναι ρεερ λετζένταρι!
Για μερικά νανοσεκόντ ενθουσιάστηκα...αλλά μετά ήχησε στα αυτιά μου το νταμπστεπ και εμφανίστηκε μπρ...
Τον λόγο έχουν ΥouTubers, Influencers [...] και δημοφιλείς περσόνες

Τον λόγο θα τον έχουν, αλλά...
"yοutubers" και "influencers" από την Ελλάδα ας το αφήσω ασχολίαστο καλύτερα...
Σχετικά με το redesign, ελπίζουν τα παιδιά για αργότερα μέσα στην χρονιά..!
Coming in 2018
Hear, hear!

Τα παλιά, τα κλασικά των 80s με τις αρθρώσεις σε αγκώνες, γόνατα και τη λαστιχένια μέ...
Cine-TV #94 σε K2