Ταυτότητα

Heroes of Ruin

Heroes of Ruin

Edition: N/A Genre: Action Διάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1-4 Ανάπτυξη: nSpace Ημ. Έκδοσης: 15/06/2012
PEGI: 12 Εκδότης: Square-Enix Πλατφόρμες: Nintendo 3DS


Loot on the go

Έναν περίπου μήνα μετά την κυκλοφορία του Diablo ΙΙΙ, η Square Enix φέρνει στο 3DS το Heroes of Ruin, ένα action-RPG, που όπως τα περισσότερα 2D dungeon crawlers, ακολουθεί ευλαβικά τις πατέντες που καθιέρωσε η σειρά της Blizzard. Το εν λόγω είδος έχει κάνει ένα μικρό comeback τα τελευταία χρόνια, με παιχνίδια όπως το εξαιρετικό Torchlight, ενώ αναρίθμητα “Diablo clones” έχουν εμφανιστεί στα smartphones και τις πλατφόρμες ψηφιακής διάθεσης. Αναμφίβολα, το Heroes of Ruin, θέλει να εκμεταλλευτεί το νέο κύμα Diablo-μανίας, ελπίζοντας να προσελκύσει όσους θέλουν να παίρνουν “τη δόση loot” στο 3DS τους.

Με τα παραπάνω κατά νού και βλέποντας ότι η ανάπτυξη του Heroes of Ruin έχει γίνει από την n-Space -που έφτιαχνε ports του Call of Duty στο DS- προσεγγίσαμε το παιχνίδι προκατειλημμένοι αρνητικά. Μετά όμως από πολλές ώρες ενασχόλησης μαζί του, διαπιστώσαμε πως το Heroes of Ruin πρόκειται για μία αξιόλογη δημιουργία, από την οποία δεν λείπει η φιλοδοξία, αλλά δυστυχώς ούτε και τα προβλήματα.

Welcome to the Nexus

Heroes_of_Ruin_image_01-thumb.jpgΛίγο πριν ο κόσμος του Veil καταστραφεί ολοσχερώς από τον πόλεμο, πανίσχυρα πλάσματα γνωστά ως Ruinlords, εμφανίστηκαν από το πουθενά, επιβάλλοντας με τις δυνάμεις τους την τάξη ανάμεσα στους κατοίκους του. Πολλά χρόνια μετά, ο Ataraxis, ένας εκ των Ruinlords και σοφός ιδρυτής της πόλης Nexus (καμία σχέση με Demon's Souls), κείτεται άρρωστος από μία ανεξήγητη κατάρα. Με την κλονισμένη υγεία του Ataraxis να απειλεί την ειρήνη στο Veil, o βασιλιάς Marcus προσκαλεί επίδοξους ήρωες-μισθοφόρους στο Nexus, για να τον βοηθήσουν.

Η “τυπική” υπόθεση του Heroes of Ruin απλά αποτελεί τη δικαιολογία για να προχωρήσουμε από το ένα dungeon στο άλλο και δεν κουράζει με την αφήγηση, η οποία βασίζεται σε λιγοστά cut-scenes και σύντομους διάλογους με τους χαρακτήρες που συναντάμε.

Heroes_of_Ruin_image_02-thumb.jpgΈτσι λοιπόν, ξεκινάμε με τον ήρωα μας για το Nexus κι από κει στις άλλες περιοχές του Veil, που περιλαμβάνουν σκοτεινά δάση, χιονισμένες βουνοκορφές, σπηλιές κ.α. Στον τομέα των γραφικών το Heroes of Ruin μάς άφησε με ανάμεικτες εντυπώσεις, καθώς κάποιες περιοχές είναι καλύτερα σχεδιασμένες, με περισσότερη λεπτομέρεια, ενώ σε άλλες τα χαμηλής ανάλυσης textures βγάζουν μάτι. Γενικά, το παιχνίδι θυμίζει πιο πολύ κάτι που θα βλέπαμε στο PSP ή σε κινητό, παρά τίτλο του 3DS. Το δε frame rate δυσκολεύεται να διατηρηθεί σταθερό όταν η οθόνη γεμίζει από εχθρούς και ξόρκια, και φυσικά όταν παίζουμε με άλλους παίκτες.

Από την άλλη όμως, το βάθος του 3D εφέ ταιριάζει γάντι με την top down κάμερα του παιχνιδιού, τα εφέ των spells είναι εντυπωσιακά, ενώ το -εμφανώς επηρρεασμένο από το Warcraft- art direction σώζει κάπως την κατάσταση.

Heroes_of_Ruin_image_03-thumb.jpgΤο Heroes of Ruin προσφέρει τέσσερις classes/ήρωες για να διαλέξουμε, καθένας με τα δικό του ξεχωριστό στυλ μάχης/skillset κι όλα εξίσου διασκεδαστικά. Ο “λιονταράνθρωπος” Vindicator είναι το “tank-paladin” του παιχνιδιού, έχει τη μεγαλύτερη αντοχή στα χτυπήματα, χρησιμοποιεί ένα μεγάλο σπαθί κι έχει αρκετές ειδικές επιθέσεις και buffs στη διάθεσή του. Ο Savage -άγριος όνομα και πράγμα- είναι ο “warrior” της παρέας και οι melee επιθέσεις του κάνουν πολύ damage. O Gunslinger (ο αγαπημένος του γράφοντος) εξοντώνει τους εχθρούς από απόσταση με τα δύο πιστόλια που κραδαίνει ή από κοντά μετατρέποντάς τα σε μαχαίρια, κι έχει ικανότητες που παγιδεύουν τους εχθρούς.

Τέλος, η ξωτικιά Alchitect είναι ο μάγος του παιχνιδιού, και πέρα από τα ξόρκια είναι ικανότατη σε μάχες σώμα με σώμα χάρη στη λόγχη της. Περιττό να αναφέρουμε πως τέσσερα classes φτιάχτηκαν για να αλληλοσυμπληρώνονται στο συνεργατικό παιχνίδι. Αφού επιλέξουμε class, μπορούμε να παραμετροποιήσουμε την εμφάνισή μας και παρόλο που οι επιλογές που δίνονται είναι λίγες, το πρόβλημα λύνεται χάρη στα -σχεδόν άπειρα- διαφορετικά κομμάτια εξοπλισμού που θα συλλέξουμε στην περιπέτειά μας.

{PAGE_BREAK}

Kill, level up, loot repeat...

Ξεκινώντας από το hub του Nexus, όπου πουλάμε-αγοράζουμε εξοπλισμό κι αναλαμβάνουμε side-quests από τους NPCs, μεταφερόμαστε στις διάφορες περιοχές, “καθαρίζοντας” σετ από dungeons. Το πρώτο αρνητικό που παρατηρεί κανείς είναι ότι τα dungeons κάθε περιοχής αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από τα ίδια δωμάτια και assets γραφικών, με αλλαγμένη διαρρύθμιση. Τα περιθώρια εξερεύνησης είναι μικρά, ενώ το κυρίαρχο μοτίβο των side-quests “σκότωσε 10 από τους τάδε εχθρούς” και οι λίγοι, απλοϊκοί γρίφοι, δεν καταφέρνουν να δώσουν την ανάσα ποικιλίας που χρειάζεται το gameplay. Το Heroes of Ruin ρίχνει όλο το βάρος στην γραμμική εξόντωση εχθρών και bosses, τη συγκέντρωση loot, την επίτευξη του level up και τον εθισμό που συνεπάγεται όλο αυτό. Το ευχάριστο είναι πως σε μεγάλο βαθμό δικαιώνεται, καθώς το σύστημα μάχης είναι στιβαρό και με ικανοποιητικό βάθος, χάρη στον αρκετά ελεύθερο τρόπο ανάπτυξης των ικανοτήτων του ήρωά μας.

Κάθε φορά που ανεβαίνουμε level, μας δίνονται τρεις εξτρά πόντοι που μπορούμε να μοιράσουμε όπως θέλουμε μεταξύ των τριών βασικών stats Might (δύναμη), Vigor (ζωή) και Soul (μαγεία). Επιπλέον, κερδίζουμε κι ένα πόντο, με τον οποίο μπορούμε να ξεκλειδώσουμε κάποιο νέο skill από τα τρία διαφορετικά skill trees του κάθε class (αν έχουμε φτάσει στο level που απαιτεί το skill) ή να αναβαθμίσουμε κάποιο που έχουμε ήδη αποκτήσει.

Heroes_of_Ruin_image_05-thumb.jpgΈτσι, το παιχνίδι μάς επιτρέπει να φέρουμε τον ήρωα και το gameplay στα μέτρα μας, μέσα από τους πολλούς διαφορετικούς συνδυασμούς skills κι εξοπλισμού. Για παράδειγμα, μπορούμε να κάνουμε τον Vindicator μία πολεμική μηχανή με δυνατές επιθέσεις και υποστηρικτικά buffs ή να τον κάνουμε το απόλυτο tank με ατελείωτη αντοχή στα χτυπήματα και εξοπλισμό για critical damage. Ο χειρισμός είναι με δύο λέξεις απλός και αποτελεσματικός. Η βασική μας επίθεση γίνεται με το B, ενώ κρατώντας το πατημένο, “φορτίζουμε” μια πιο δυνατή, που σπάει την άμυνα του εχθρού, αλλά για όσο “φορτίζουμε” μας αφήνει εκτεθειμένους.

Πιέζοντας το R αμυνόμαστε, ενώ με ένα tap και μία κατεύθυνση του circle pad κάνουμε μία βουτιά για να απομακρυνθούμε από εχθρούς ή να αποφύγουμε κάποια επίθεση. Τα Y, X και A χρησιμεύουν ως slots για να κάνουμε map τα skills μας και μπορούμε να τα αλλάζουμε στα γρήγορα, πατώντας το αντίστοιχο εικονίδιο στην οθόνη αφής. Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρουμε το πόσο καλή δουλειά έχει γίνει με το interface του παιχνιδιού, το οποίο αξιοποιεί στο μέγιστο τις δύο οθόνες του 3DS.

Heroes_of_Ruin_image_06-thumb.jpgΣτην πάνω οθόνη, όπου λαμβάνει χώρα η δράση, υπάρχει μία μεγάλη μπάρα που χωρίζεται σε δύο τμήματα, ένα για τη ζωή κι ένα για το mana, ενώ όταν πλησιάζουμε έναν εχθρό μία άλλη μπάρα στην πάνω πλευρά αναγράφει χρήσιμες πληροφορίες για τις ιδιαιτερότητές του. Η οθόνη αφής αναλαμβάνει το χάρτη και τα μενού για το inventory και τα quests. Η πλοήγηση σ' αυτά γίνεται παιχνιδάκι χάρη στην οθόνη αφής κι είναι έτσι δομημένη ώστε ο παίκτης να μπορεί να διαχειριστεί άμεσα και χωρίς κόπο τον τεράστιο όγκο δεδομένων.

Όσο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει το gameplay, το παιχνίδι το ακυρώνει σε μεγάλο βαθμό με τον χαμηλό βαθμό δυσκολίας του και κάποιες κακές σχεδιαστικές επιλογές. Ο ήρωάς σας μπορεί να κουβαλάει μέχρι 20 health κι άλλα 20 mana potions, έτσι δεν θα ξεμείνετε ποτέ, ούτε θα χρειαστείτε skills που αναπληρώνουν ενέργεια.

Heroes_of_Ruin_image_07-thumb.jpgΕπιπλέον, δύσκολα θα ξοδέψετε πολλά potions, μιας κι οι εχθροί είναι συνήθως εύκολοι, με απλοϊκό ΑΙ και δεν θα χρειαστεί να επιστρατεύσετε κάτι παραπάνω από την απλή επίθεση σας και μια-δυο ειδικές για να τους ξεπαστρέψετε. Η ευκολία, μαζί με τη γραμμική πρόοδο, καθιστούν συχνά τη σφαγή εχθρών και την μετάβαση στο επόμενο δωμάτιο αγγαρεία, αφαιρώντας σημαντικό κομμάτι της διασκέδασης που θα μπορούσε να προσφέρει το Heroes of Ruin.

Όταν το παιχνίδι μάς προκαλεί να αξιοποιήσουμε όλα μας τα skills, ρίχνοντάς μας μία ομάδα δυνατών εχθρών ή κάποιο boss, ξαφνικά θυμόμαστε πως κάπου θαμμένο υπάρχει ένα σύστημα μάχης που θα μπορούσε, υπό άλλες συνθήκες, να προσφέρει περισσότερες συγκινήσεις και στρατηγικό βάθος.

Heroes_of_Ruin_image_08-thumb.jpgΕίναι προφανές πως το μεγάλο πρόβλημα του τίτλου είναι η έλλειψη balancing, που με μερικές σωστές ρυθμίσεις θα είχε αποφευχθεί, ωφελώντας το σύστημα μάχης κι όχι μόνο. Χαρακτηριστικά, το Heroes of Ruin μάς ανταμοίβει συνέχεια με χρήματα κι ενώ μπορούμε να αγοράσουμε τα πάντα, δεν υπάρχει λόγος να το κάνουμε ούτε να μπούμε στη διαδικασία να ανταλλάξουμε items με άλλους παίκτες, αφού σίγουρα θα βρούμε καλύτερο loot στο επόμενο dungeon.

Πιστεύουμε πως όταν ένα παιχνίδι επιβραβεύει απλόχερα τον παίκτη, θα πρέπει πρώτα αυτός να έχει αποδείξει ότι το αξίζει, λογική που δυστυχώς δεν ακολουθεί το Heroes of Ruin στην προσπάθειά του να γίνει όσο το δυνατόν πιο προσβάσιμο.

{PAGE_BREAK}

Together, Better – To multiplayer

Με τη διάρκεια ενός campaign να φτάνει περίπου τις 7 ώρες -κι αυτό αν κυνηγήσουμε όλα τα side quests- το επιθυμητό replaybility βρίσκεται στα νέα playthroughs με άλλο class και το multiplayer για έως και τέσσερις παίκτες. Το online κομμάτι του Heroes of Ruin είναι ίσως το πιο φιλόδοξο που έχουμε δει μέχρι σήμερα σε παιχνίδι κονσόλας της Nintendo. Κάθε φορά, πριν αρχίσουμε να παίζουμε, μας δίνεται η επιλογή για τοπικό και online multiplayer με φίλους ή αγνώστους, ενώ μπορούμε να μπούμε σε παιχνίδια άλλων παικτών online, κερδίζοντας εμπειρία και loot δίχως να προχωρήσουμε το δικό μας campaign. Επιπλέον, μπορούμε να φτιάξουμε τη δική μας συμμαχία ηρώων με τους φίλους του friend list του 3DS και να παρακολουθήσουμε την πρόοδό της, να ανταλάξουμε αντικείμενα μέσω Streetpass και να συνδέσουμε το λογαριασμό μας με το site του παιχνιδιού για να προβάλλουμε και εκεί την πρόοδό μας.

Ακόμη, μπορούμε κατεβάσουμε daily και weekly challenges μέσω Spotpass, τα οποία θέτουν objectives όπως: “σκοτώστε 2000 εχθρούς”, “σκοτώστε 3 εχθρούς στη σειρά χωρίς να σας χτυπήσουν” και μπορούμε να τα ολοκληρώσουμε παίζοντας online και offline. Κάθε challenge μάς επιβραβεύει με ειδικούς Valor Points, τους οποίους μπορούμε να εξαργυρώσουμε για μοναδικά items στο Nexus.

Heroes_of_Ruin_image_10-thumb.jpgΣε γενικές γραμμές η online εμπειρία μας στο Heroes of Ruin ήταν αρκετά ομαλή, αν και δεν έλειψαν περιστατικά lag και κάποια υπερβολικά μεγάλα load times. Ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό του online multiplayer είναι ότι υποστηρίζει voice chat μέσω του μικροφώνου του 3DS. Κρατώντας πατημένο το L, μπορούμε ανά πάσα στιγμή να μιλήσουμε στους υπόλοιπους παίκτες του party μας και παρά την χαμηλή ποιότητα του ήχου που λαμβάνουμε, το voice chat λειτουργεί ικανοποιητικά.

Το online multiplayer του τίτλου είναι πλήρες και σίγουρα αποτελεί το δυνατό του χαρτί, καθώς με τέσσερις παίκτες να συνεργάζονται, το Heroes of Ruin γίνεται πολύ διασκεδαστικό και κάθε class αναδεικνύει τις αρετές του. Ωστόσο, περισσότεροι παίκτες σημαίνει περισσότερη ευκολία και σχεδόν όλες τις φορές που παίξαμε online, νιώσαμε πως απλά καταστρέφαμε σε δευτερόλεπτα ό,τι ερχόταν κατά πάνω μας.

 

Τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το online του Heroes of Ruin είναι γεμάτο παίκτες που είτε κάνουν grinding είτε παίζουν κανονικά, οπότε μπορείτε είτε να παίξετε για να boost-αρετε τον ήρωά σας, είτε απλά για να διασκεδάσετε και να προχωρήσετε στο campaign. Επίσης, τα challenges ανανεώνονται συνεχώς και μένει να δούμε αν η n-Space θα συνεχίσει να επενδύει στο online, προσφέροντας νέο περιεχόμενο με τη μορφή DLC.

Επίλογος: Μία αξιόλογη πρόταση για τους φίλους της κατηγορίας κι όχι μόνο

Heroes_of_Ruin_image_09-thumb.jpgH τελική εντύπωση που αφήνει το Heroes of Ruin είναι ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι που είχε τα φόντα για κάτι πολύ καλύτερο, αν τύχαινε περισσότερης φροντίδας στο θέμα της δυσκολίας αλλά και της ποικιλίας στο gameplay. Παίζοντάς το δεν έλλειψαν φορές που νιώσαμε ένα αίσθημα βαρεμάρας, διασχίζοντας generic περιβάλλοντα, ολοκληρώνοντας generic quests, στα πλαίσια μία εξίσου generic ιστορίας. Κι ενώ είναι εύκολο να απορρίψει κανείς έναν τίτλο για τα παράπανω ελαττώματα, το Heroes of Ruin δεν είναι στην πραγματικότητα ένα κακό παιχνίδι, αλλά απλά ένα "ανασφαλές" παιχνίδι κι ευτυχώς αυτό φρόντιζε να μας το υπενθυμίζει αρκετά συχνά.

Οι καλοδουλεμένοι μηχανισμοί πίσω από το σύστημα μάχης και leveling, το ευχάριστο multiplayer και οι ανεπτυγμένες online δυνατότητες συνθέτουν ένα αρκετά πλήρες πακέτο, ικανό να προσφέρει πολλές ώρες dungeon crawling διασκέδασης. Έτσι, λόγω και της έλλειψης παρόμοιων τίτλων από τη βιβλιοθήκη του 3DS, η αγορά του Heroes of Ruin μάλλον θα πρέπει να αποτελεί μονόδρομο για τους λάτρεις του είδους και κατόχους του φορητού, αλλά και για όσους ψάχνουν ένα παιχνίδι να τους κρατήσει συντροφιά για πολύ καιρό.

Νίκος Αδάμης

Θετικά

  • Eνδιαφέρον σύστημα μάχης, μεγάλη ελευθερία ανάπτυξης χαρακτήρα
  • Εύληπτα μενού που δεν απομακρύνουν τον παίκτη από τη δράση
  • Πληθώρα online δυνατοτήτων, διασκεδαστικό multiplayer για 4 παίκτες
  • Yψηλό replayability

Αρνητικά

  • Μέτρια γραφικά, ασταθές framerate
  • Ο υπερβολικά χαμηλός βαθμός δυσκολίας
  • Η έλλειψη ποικιλίας σε περιβάλλοντα side quests και γρίφους συχνά κάνει το παιχνίδι βαρετό
  • Δεν λείπουν τα μικροπροβλήματα από το online

Βαθμολογία

Συμμετεχουν