Ταυτότητα

Steel Battalion: Heavy Armor

Steel Battalion: Heavy Armor

Edition: N/A Genre: Action Διάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: From Software Ημ. Έκδοσης: 22/06/2012
PEGI: 18 Εκδότης: Capcom Πλατφόρμες: Xbox 360


Μια καταστροφική εμπειρία

steel_battalion_heavy_armor_image_01-thumb.jpgΗ From Software είναι μια εταιρία με σημαντικούς τίτλους στο roster της και μεγάλη εμπειρία στον χώρο. Σειρές όπως οι Tenchu, Armored Core και Souls την έχουν οδηγήσει σε μεγάλες επιτυχίες και δίκαια πλέον μάχεται για το τίτλο του βασιλιά του hardcore gaming στις κονσόλες. Πρόσφατα, γνώρισε τν νέα της επιτυχία με το Dark Souls, όπου απέδειξε περίτρανα πως υπάρχει μια τεράστια μερίδα αγοραστικού κοινού, η οποία διψάει για πρόκληση και σνομπάρει τα σύγχρονα εύκολα παιχνίδια. Όπως ήταν επόμενο, όταν μαθεύτηκε πως το νέο Steel Battalion θα ερχόταν από τα δικά της τα χέρια, οι ελπίδες των Xbox fans εκτοξεύθηκαν στη στρατόσφαιρα.

Άλλωστε και το θέμα με τα mechs το κατείχε από τα Armored Core, αλλά και τον hardcore simulation ρεαλισμό θα μπορούσε να τον δώσει. Όλα, λοιπόν, ήταν σωστά προγραμματισμένα και στρωμένα σε ένα δρόμο για ένα θρυλικό παιχνίδι. Με ένα μικρό πρόβλημα όμως. Το Kinect...

steel_battalion_heavy_armor_image_02-thumb.jpgΓια όσους δεν γνωρίζουν τη σειρά Steel Battalion, πρόκειται για ίσως το πιο hardcore simulation παιχνίδι όλων των εποχών. Κυκλοφόρησε σε περιορισμένα αντίτυπα για το πρώτο Xbox και συνοδευόταν από με ένα τεράστιο σύστημα χειρισμού με 40 κουμπιά, joysticks, πεντάλ και λοιπούς μοχλούς και έδινε την ευκαιρία στους παίκτες να χειριστούν πλήρως ένα τεράστιο mech μέσα σε συνθήκες μάχης. Η τρομερή λεπτομέρεια στο χειρισμό οδήγησε το παιχνίδι να αποκτήσει cult status και να αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά συλλεκτικά κομμάτια στην αγορά.

Ερχόμενοι στο νέο παιχνίδι της σειράς όμως, η Capcom αποφάσισε να εγκαταλείψει το controller και να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το κενό αγοράς σκληροπυρηνικών τίτλων για το Kinect. Δυστυχώς όμως, το αποτέλεσμα αποδεικνύεται καταστροφικό και καταδικάζει, εν τέλει, έναν τίτλο με ωραίες ιδέες αλλά τραγική υλοποίηση.

steel_battalion_heavy_armor_image_04-thumb.jpgΗ ιστορία του παιχνιδιού έχει ενδιαφέρον background. Στα μέσα του αιώνα ένα μικρόβιο κατάφερε να καταστρέψει όλα τα μικροτσίπ σιλικόνης στον πλανήτη και να οδηγήσει το ανθρώπινο γένος σε μια δίνη αυτοκαταστροφής. Η παγκόσμια διοίκηση και οικονομία κατέρρευσαν μέσα σε λίγες ημέρες και ο κόσμος γρήγορα οδηγήθηκε στο χάος. Εν μέσω αυτού του πανικού, εμφανίστηκε η παντοδύναμη Asian Empire, η οποία με το πρόσχημα της σωτηρίας του κόσμου, επιτέθηκε σε όλες τις δυτικές δυνάμεις και γρήγορα τις κυρίευσε. Εν έτει 2083, η Ευρώπη είναι υπό την κατοχή της και η Αμερική είναι σχεδόν κατεστραμμένη.

Εδώ ο παίκτης παίρνει το ρόλο ενός πιλότου των τελευταίων δυνάμεων του αμερικανικού στρατού σε μία τελευταία προσπάθεια αντεπίθεσης. Είναι εμφανές ότι το σκηνικό του παιχνιδιού έχει αρκετό ενδιαφέρον και η ατμόσφαιρα που πλαισιώνει τον τίτλο είναι αρκετά δυνατή, με έμφαση στο ανθρώπινο δράμα και στις σχέσεις μεταξύ των συμπολεμιστών.

steel_battalion_heavy_armor_image_09-thumb.jpgΤο πρόβλημα είναι πως παραμένει εκεί, στην ατμόσφαιρα, και αδυνατεί να αποτελέσει κινητήριο μοχλό για τις αποστολές. Και όταν και οι ίδιες οι αποστολές είναι κάπως κοινότυπες και χάνουν σε βάθος, το ενδιαφέρoν για τους χαρακτήρες πιθανά να μην είναι αρκετό για να πάτε παρακάτω. Τεχνικά το Steel Battalion: Heavy Armor είναι μια αρκετά περίεργη περίπτωση. Στα pre-rendered εισαγωγικά βίντεο πριν τις αποστολές θα δείτε πολύ όμορφα γραφικά και σκηνοθεσία που θα ζήλευαν πάρα πολλοί στο Hollywood.

Μπαίνοντας μέσα στο παιχνίδι όμως, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Παρά τα όμορφα φίλτρα που δίνουν σωστούς χρωματισμούς και διακυμάνσεις, τις έξυπνες λεπτομέρειες σε διάφορα σημεία αλλά στα βασικά του στοιχεία, το παιχνίδι δείχνει αρκετά παλιό. Ο σχεδιασμός των mechs είναι αρκετά χοντροκομμένος, οι σκιάσεις είναι εποχής Xbox και αρκετά περιβάλλοντα δείχνουν “πλαστικά”. Ακόμα και οι εκρήξεις δείχνουν, αλλά και ακούγονται, κάπως υποτονικές.

{PAGE_BREAK}

steel_battalion_heavy_armor_image_03-thumb.jpgΌλα τα προαναφερθέντα όμως θα τα ξεχνούσαμε εν ριπή οφθαλμού αν το gameplay του τίτλου βρισκόταν σε ικανοποιητικά επίπεδα. Και σε ένα μακρινό μέλλον με καλύτερη τεχνολογία, θα μπορούσε να είναι πραγματικά εκπληκτικό, καθώς οι ιδέες που έχει είναι πανέξυπνες. Το Heavy Armor παίζεται με συνδυασμό κανονικού controller και Kinect, με το πρώτο να επιτρέπει την κίνηση του mech μέσα στην πίστα, τη στόχευση και τους πυροβολισμούς και το δεύτερο για να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο του εσωτερικού του.

Και μιλάμε για τον απόλυτο έλεγχο, καθώς έχουμε πολλούς μοχλούς και κουμπιά που θα πρέπει να ελέγχουμε συνεχώς για την ομαλή λειτουργία του άρματος. Θέλετε να ελέγξετε τη γύρω περιοχή; Θα σηκωθείτε για να βγείτε έξω και θα σηκώσετε τα κιάλια σας στο πρόσωπο για να δείτε πιο καθαρά. Πέθανε κάποιος από το πλήρωμά; Θα πρέπει να προσπαθήσετε να εκτελέσετε και τη δική του δουλειά αν θέλετε να επιβιώσετε.

Ο ρεαλισμός των κινήσεων είναι πραγματικά υπέροχος και οι ιδέες του παιχνιδιού ίσως να μας δείχνουν το μακρινό μέλλον, όπου τα παιχνίδια θα κινούνται σε πραγματική εικονική πραγματικότητα. Δυστυχώς όμως, το Heavy Armor κυκλοφόρησε το 2012 και όχι το 2083 και με τη σημερινή τεχνολογία του Kinect αποτελεί τον ορισμό του “unplayable” τίτλου, καθώς οι κινήσεις είναι πάρα πολλές και το Kinect αδυνατεί να ακολουθήσει. Από τη πρώτη στιγμή είναι πασιφανές ότι δεν μπορούμε να δώσουμε πολλές εντολές, ενώ σχεδόν πάντα δίνοντας μια εκτελούνται και άλλες ταυτόχρονα. Και σε έναν τίτλο “simulation”, ο οποίος απαιτεί απόλυτη ακρίβεια αλλά και ταχύτητα, το Kinect αποδεικνύεται εξωφρενικά “λίγο”.

Και δυστυχώς, όσο και αν ασχοληθεί κανείς μαζί του (αν κάνετε υπομονή και περάσετε την πρώτη αποστολή, θα είναι άθλος), φαίνεται ότι δεν έχουμε να κάνουμε με θέμα συνήθειας αλλά αδυναμίας της τεχνολογίας και κακού σχεδιασμού. Το στενάχωρο της υπόθεσης είναι πως ο τίτλος δεν υποστηρίζει καθόλου το controller των παλιών παιχνιδιών (η προσθήκη ενός USB αντάπτορα στο πακέτο ίσως και να μην ήταν τόσο δύσκολη), γεγονός που θα καθιστούσε το Heavy Armor πολύ ευχάριστο και διαφορετικό για να ασχοληθείτε.

steel_battalion_heavy_armor_image_11-thumb.jpgΤο Steel Battalion: Heavy Armor, λοιπόν, παραμένει πιστό στους προκατόχους του και προσφέρει μια “άγρια”, hardcore εμπειρία με βαθιά ατμόσφαιρα και πολύ έξυπνες ιδέες. Δυστυχώς όμως, ο χειρισμός του έχει τόσα προβλήματα στην εφαρμογή των ιδεών του, με αποτέλεσμα το πόνημα της From Software να “αυτοκαταστράφηκε” κάτω από το βάρος του μεγαλεπήβολου στόχου του.

Ελπίζουμε να το ξαναδούμε σωστά στρωμένο το 2083!

Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος

Θετικά

 • Ενδιαφέρουσα πολεμική ατμόσφαιρα και συναίσθημα
 • Φοβερές ιδέες, που δείχνουν το μακρινό μέλλον του gaming

Αρνητικά

 • Στο παρόν όμως, με το Kinect, ο τίτλος είναι αδύνατον να παιχθεί
 • Δεν υπάρχει η δυνατότητα να παίξουμε με το controller του προηγούμενου τίτλου

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (23 σχόλια)
 • DarthAltair DarthAltair 11 Ιουλίου 2012  | 05:49

  @lovesfoool απ'όσο θυμάμαι από κρτικές του τυύπου της εποχής εκείνης,το παιχνίδι είχε μόνο ένα manual αλλά κανένα Tutorial.Σε πέταγε μέσα στη μάχη με τη μία,να τα βγάλεις πέρα μόνος σου.Μάλιστα,αν θυμάμαι καλά,λέγανε πως ενώ στην αρχή είναι ρκετά ζόρικο,με το που μάθεις τον χειρισμό γίνεται απίστευτα εθιστικός τίτλος.
  Κρίμα που δεν τον πήρα ποτέ.

 • Bill Jc Bill Jc 05 Ιουλίου 2012  | 15:16

  steel μπατίριον χαχαχαχα

 • Dimitris_1395 Dimitris_1395 05 Ιουλίου 2012  | 02:12

  Τέτοιο (ντούκι) χειριστήριο είχα και εγώ. Πολύ αντρίλα. Αξίζει ένα αφιέρωμα Mr. Kallifas. Αν μπορείτε κάντε το!!!

 • cristoval cristoval 05 Ιουλίου 2012  | 01:31

  Μήπως το πρώτο το retro το είχε και στην game on στο γκάζι πέρυσι τα Χριστούγεννα; Ένα παρόμοιο είχα παίξει εκεί και μαμούσε. Κρίμα για αυτό εδώ, ας χρησιμεύσει ως εμπειρία στους δημιουργούς.

 • NikeFerrari NikeFerrari 05 Ιουλίου 2012  | 00:52

  Game of the Year! :LOL:
  Γιώργο, περιμένω το άρθρο με το Ντούκι χειριστήριο.

 • johnnyx1991 johnnyx1991 04 Ιουλίου 2012  | 20:24

  Πραγματικά κρίμα, επειδή φαίνεται ότι έπεσε τρελή δουλειά από την fromsoftware, αλλά δυστυχώς ήταν χαμένη μάχη. Παιχνίδι που θα έπαιρνε 7+ αν δεν είχε το kinnekt, γίνεται καθαρά unplayable.
  "Better with kinekt" σου λένε μετά

 • lovesfool lovesfool 04 Ιουλίου 2012  | 19:18

  @ admin. Μην το λες ούτε για αστείο το retro video review. Θα λέει με τα 1.000!!! Μην τάζεις σε τρελούς και σε παιδιά!

 • TheMastas TheMastas 04 Ιουλίου 2012  | 18:58

  Κρίμα γιατί εαν λειτουργούσε καλά θα ήταν Τιτανοτεράστιο το παιχνίδι δυστυχώς ολο και περισσότερο φαίνεται σε αυτήν την γενιά χάρην οικονομίας νομίζω οτι ισχύει η ιστορία του οτι κόψανε ενα τσιπάκι στο Kinect που έλεγαν είχε στην αρχή και αντ' αυτού βασιστίκανε στόν επεξεργαστή της κονσόλας και έτσι δεν το βγάλανε με τις δυνατότητες που έπρεπε να είχε.

 • Johnny8565 Johnny8565 04 Ιουλίου 2012  | 18:14

  ON TOPIC:
  Δεν ξερω αλλα απο το demo που επεξα μου αρεσε. Με προβληματισε το review. Ευτυχως που υπαρχει και το GO και μας προιδοποιη απο καποιο παιχνιδι που φενεται καλο ενω δεν ειναι.

  OFF TOPIC:
  @Gamer-cy "έβλεπα ένα παιχνίδι και το αγόραζα με μοναδικό κριτήριο την εμφάνιση του κουτιού του"
  Και εγω το ιδιο εκανα μεχρι το 2004-2005 περιπου που εβαλα internet. Mα παρα πολλες χαζομαρες αγορασα στο ps2-xbox και ακομα κλεω τα λεφτα μου. Θυμαμαι μια φορα που εβλεπα το MGS3 και ελεγα: ειναι καλο το παιχνιδι αυτο.... ? και τελικα πηρα το παιχνιδι Soprano που ειναι μια χαζομαρα. :p

 • admin admin 04 Ιουλίου 2012  | 16:49

  Αν προλάβω μέσα στο καλοκαίρι θα κάνω ένα "retro video review/ article" με το αρχικό Steel Battalion, το controller μου λειτουργεί ακόμα!

 • Gamer-cy Gamer-cy 04 Ιουλίου 2012  | 16:28

  Θα το ξαναπώ άλλη μια φορά, ευτυχώς που υπάρχουν αυτά τα review για να τα βλέπει ο κόσμος και να αποφεύγει να τα αγοράζει , πόσες φορές την έπαθα στο παρελθόν πριν να μπει το gameover στην ζωή μου πριν το 2005, ,και πιο πριν ακόμα έβλεπα ένα παιχνίδι και το αγόραζα με μοναδικό κριτήριο την εμφάνιση του κουτιού του, τώρα όσον αφορά το παιχνίδι τίθεται το εξής ερώτημα??? αν υπήρχε η δυνατότητα να το παίξουμε σε controller τοτε θα μιλησουμε για καλο παιχνιδι?

 • lovesfool lovesfool 04 Ιουλίου 2012  | 16:23

  Δεν είναι χαμένη ευκαιρία. Είναι απόδειξη ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν δουλεύει όπως θα έπρεπε ή όπως υποσχόταν.

  Τη στιγμή που Wii Remote και Move λειτουργούν άψογα ή σχεδόν άψογα (τουλάχιστον σε σχέση με αυτό που υπόσχονται), το Kinect μοιάζει όλο και περισσότερο σαν μία τεχνολογία που δεν είναι σε καμία περίπτωση και ίσως δεν γίνει ποτέ κατάλληλη για μαζικές εμπορικές εφαρμογές.
  _
  Από την άλλη, βέβαια, οι πωλήσεις του άλλα λένε. Δεν ξέρω αν αυτοί που το αγοράζουν είναι ευχαριστημένοι με την αγορά τους και θεωρούν ότι άξιζε τα λεφτά του (ειδικά σε σχέση με Wii και Move, όπου το δεύτερο πάει άπατο λόγω παντελούς έλλειψης περιεχομένου), αλλά από πωλήσεις δεν πάει καθόλου άσχημα, έστω κι αν στην Αμερική πουλάει σχεδόν αποκλειστικά ως περιφερειακό για τα Dance Central. Καλώς ή κακώς, νομίζω ότι "αναγέννησε" τις πωλήσεις του Xbox360 φρεσκάροντας την κονσόλα εμπορικά και διατηρώντας μία καλή δυναμική, τουλάχιστον σε αγορές που πήγαινε καλά και πριν το Kinect (Αμερική και Αγγλία).
  _
  Υ.Γ. Είδα το χειριστήριο που πόσταρε ο Καλλίφας από το παλιό Steel Batallion. Τι manual και τι tutorial είχε το παιχνίδι; Αυτό θέλει να πας σε σχολή για εκπαίδευση 5-6 μήνες πριν αρχίσεις να παίζεις το παιχνίδι...

 • shadow_gp shadow_gp 04 Ιουλίου 2012  | 15:58

  Συμφωνω με gfreeman.Το Κinnect ειναι το πιο άκυρο hardware/χειριστήριο που είδαμε τα τελευταία χρόνια. Μια απάντηση πανικου της ΜS στο Wii (motion controls) και τιποτα παραπάνω.

  Kριμα γιατι το πρώτο με το ειδικο χειριστήριο που ποσταρε ο admin ήταν αν μην τι άλλο hardcore οπως θα έπρεπε να είναι.

 • VonCroy VonCroy 04 Ιουλίου 2012  | 15:36

  Θα συμφωνήσω με τον μπαρμπαΣάββα και θα προσθέσω ή μάλλον θα διορθώσω. Εδώ και δυο χρόνια όχι μόνο δεν βλέπουμε εξέλιξη αλλά πάμε από το κακό στο χειρότερο! Μια φθήνουσα διαδρομή, καταστροφική για το όνομα της κονσόλας και αυτό που με εκνευρίζει περισσότερο είναι ότι βλέπω την MS να επενδύει τεράστια ποσά και χρόνο σε ένα τόσο εμετικό μηχάνημα. Ας το παρατήσει εδώ όπως έκανε και η Sony με το move και να γυρίσει στον παλιό καλό εαυτό της με τα κορυφαία exclusives. Τα λεφτά που έπεσαν για το Kinect και για την προώθησή του Kinect μπορούσαν να αγοράσουν παπάδες! Δηλώνω οργισμένος με κάτι τέτοιες κινήσεις και όχι απλά στεναχωρημένος.

  Θα κάνω έναν ηλίθιο διαλογισμό τολμώντας να πω το εξής:
  Εδώ η Nintendo που σάρωσε το motion control σύστημά της, το άφησε πίσω και δεν το συνέχισε στο WiiU, κάτι σημαίνει ρε παιδιά. Ίσως τεχνολογικά δεν είναι ακόμα έτοιμος ο πλανήτης μας να μπορεί να δώσει το αποτέλεσμα που θέλαμε. Ας δοκιμάσουν ξανά όλοι τους το 2020 και βλέπουμε.

 • gfreeman gfreeman 04 Ιουλίου 2012  | 15:08

  Σκεφτείτε μόνο πόσο πιο "στρωμένα" και ξεκάθαρα θα ήταν τα πράγματα και σε ό,τι αφορά τη στάση του κοινού απέναντι στην MS αν τουλάχιστο για την παρούσα υλοποίηση του Kinect, αυτό έμενε εκεί που του αρμόζει: στα gimmicks, στα casual παιχνίδια που τα καταφέρνει μιά χαρά και γενικώς στο απαστράπτον family entertainment.
  Από την πρώτη στιγμή δεν κατάλαβα γιατί στο 360 η MS έπρεπε να μπλέξει τα μπούτια της και να μπουρδουκλώσει το "συμβατικό" και κλασικό gaming με ποζεριές.
  Αυτό και τον κόσμο αποπροσανατόλισε, και τις εταιρείες που ξόδευαν πόρους για να ενσωματώσουν και καλά Kinect λειτουργίες στα παιχνίδια, και την ίδια την MS πού πορεύθηκε με το αστείο για μένα σύνθημα "όλα είναι gaming, σε όλα χωράνε όλοι".
  Και επίσης, δεν κατάλαβα πώς τελικά κάνουμε κάθε φορά τα ίδια ακριβώς σχόλια εδώ και δύο χρόνια, και ουσιαστικά από πλευράς εξέλιξης της χρήσης του Kinect ΤΙΠΟΤΑ δεν έχει βελτιωθεί...

 • CitizenMac CitizenMac 04 Ιουλίου 2012  | 14:59

  Κρίμα, γιατί ήταν ίσως το τελευταίο παιχνίδι που θα μπορούσε να "εξιλεώσει" το Kinect: οι developers έμοιαζαν να κατανοούν τους περιορισμούς του περιφερειακού και ο συνδυασμός του με το χειριστήριο φαινόταν εξαιρετική ιδέα. Δυστυχώς, τελικά βγήκε αυτό το αποτέλεσμα - νομίζω ότι πλέον απλώς πρέπει να περιμένουμε την επόμενη έκδοση του Kinect, μπας και έχουν μάθει κάτι από τα προβλήματα του πρώτου.

  Πάντως, από ό,τι κατάλαβα, το παιχνίδι ακόμη και χωρίς τα προβλήματα του Kinect, είναι ήδη αρκετά κακό. Κρίμα, από τέτοια ομάδα.

 • megathemiis megathemiis 04 Ιουλίου 2012  | 14:28

  Τελικά το κινεκτ ίσως είναι απο τα χειρότερα περιφερειακά ,ούτε ένα πραγματικά καλο παιχνίδι δεν έχει μόνο μετριότητες ή shovelware .

 • BraVeHeart BraVeHeart 04 Ιουλίου 2012  | 14:08

  Χουφτώνοντας αέρα, Mechs δεν οδηγάς. Γενικότερα, χουφτώνοντας, πολλά πράγματα που προσπαθεί να κάνει το Kinect, απλά δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

 • emerson emerson 04 Ιουλίου 2012  | 14:03

  Για κάνα just Dance καλούτσικο είναι το kinect . Μεχρί εκεί όμως. Η MS έκανε πολύ καλό marketing με το kinect ( τσίμπησε το casual κοινό)αλλά μέχρι εκεί . Για άλλη μία φορά δεν επιτυγχάνει να σταθεί έστω αξιοπρεπώς σε ένα core τίτλο. Εκτός αν στην MS εννοούν σαν επιτυχία το Better with Kinect που είδαμε σε τίτλους όπως το ME ή το Ghost Regon.
  'Εχει πολύ δρόμο να διανύσει ακόμα το Kinect

 • kostas1983 kostas1983 04 Ιουλίου 2012  | 13:47

  εμεινα με το χειριστηριο!!

 • admin admin 04 Ιουλίου 2012  | 13:33

  Για να πάρουν μια ιδέα τα νέα παιδιά του πώς παίζαμε Steel Battalion το 2002-2003
  http://www.swotti.com/tmp/swotti/cacheC3RLZWWGYMF0DGFSAW9U/imgSteel%20Battalion6.jpg

  Y.Γ. ΟΛΑ τα κουμπιά είναι πλήρως λειτουργικά

 • kairisg kairisg 04 Ιουλίου 2012  | 13:20

  Απο το αμέτρητα κουμπιά και το τεράστιο ογκώδες χειριστήριο του original Steel Battalion και ένας δυνατός τίτλος στο Kinect και στις μετριότητες . Κρίμα γιατί το περίμενα πολύ καλύτερο .......

 • nk007 nk007 04 Ιουλίου 2012  | 13:09

  το traileraki το δειχνει παντως σουπερ!!! τωρα στη πραξη αν δεν παιζεται σωστα τι να το κανεις, κριμα