Ταυτότητα

Spec Ops: The Line

Spec Ops: The Line

Edition: N/A Genre: Action Διάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1-12 Ανάπτυξη: Yager Ημ. Έκδοσης: 29/06/2012
PEGI: 18 Εκδότης: 2K Games Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3, PC


Στην καρδιά του σκότους

Προσπαθήστε να σκεφτείτε, για ένα λεπτό, ποια είναι η πράξη στην οποία έχετε προβεί πιο συχνά παίζοντας videogames. Εκτός αν η gaming δραστηριότητά σας αποτελείται αποκλειστικά από το Cooking Mama και το Peggle, τότε η απάντηση είναι, κατά πάσα πιθανότητα, ο φόνος. Από τους εξωγήινους του Space Invaders μέχρι τους Ρώσους τρομοκράτες του Modern Warfare 3, ο πιο κοινός τρόπος αλληλεπίδρασης με τους ψηφιακούς κόσμους είναι η εξολόθρευση των αντιπάλων.

Είναι κάτι που όχι μόνο δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα, αλλά που έχουμε μάθει και να περιμένουμε – άλλωστε, αν ένα παιχνίδι δεν παρουσιάζει πρόκληση, δηλαδή εκατοντάδες εχθρούς που, σκοτώνοντάς τους, θα βγούμε στην άλλη πλευρά θριαμβευτές, τότε δεν έχει νόημα, σωστά;

Σωστά;

Spec_Ops_The_Line_image_03-thumb.jpgΤο Spec Ops: The Line είναι ένα μοντέρνο στρατιωτικό shooter – με όλους τους συνειρμούς που αυτό συνεπάγεται. Όταν σκεφτόμαστε μοντέρνο στρατιωτικό shooter σήμερα, το μυαλό μας πάει στο Call of Duty και ίσως στα Battlefield και Medal of Honor. Παιχνίδια εξαιρετικά δημοφιλή και επικερδή, τα οποία καλούν τον παίκτη να σκοτώσει εκατοντάδες εχθρούς χωρίς να το πολυσκεφτεί, ντύνοντας τις πράξεις του με το μανδύα ενός blockbuster δράσης και με το σκεπτικό ενός παιχνιδιού: πώς αλλιώς θα νικήσεις, αν όχι σκοτώνοντας όποιον βλέπεις μπροστά σου, άλλωστε;

Ο θρίαμβος του The Line είναι ότι θέτει με επιτυχία αυτό ακριβώς το ερώτημα και αναγκάζει τον παίκτη να έρθει αντιμέτωπος με την σημασία των πράξεών του.

Η Ατλαντίδα της άμμου

Spec_Ops_The_Line_image_02-thumb.jpgΗ δράση εξελίσσεται εξ ολοκλήρου στο Dubai, το οποίο έχει χτυπηθεί από καιρικά φαινόμενα χωρίς προηγούμενο και, σαν αποτέλεσμα, η έρημος έχει ανακαταλάβει την κάποτε μεγαλοπρεπή πόλη. Κατά τη διάρκεια της καταστροφής, το 33ο τάγμα του στρατού των ΗΠΑ, γνωστό και ως The Damned (οι καταραμένοι) αποκλείστηκε στην πόλη προσπαθώντας να βοηθήσει στην εκκένωσή της και έκτοτε χάθηκε κάθε επικοινωνία μαζί τους.

Έξι μήνες μετά, ένα σήμα διαπερνά το «τείχος» της αμμοθύελλας: προέρχεται από τον επικεφαλής του τάγματος, τον συνταγματάρχη John Konrad, και αναφέρει ότι η εκκένωση του Dubai απέτυχε. Έτσι, αποστέλλονται τρεις στρατιώτες της Delta Force, με επικεφαλής τον λοχαγό Martin Walker, για να ανακαλύψουν τη μοίρα του Dubai και του 33ου.

Spec_Ops_The_Line_image_09-thumb.jpgΤο ξεκίνημα του παιχνιδιού είναι αρκετά τυπικό: σε προοπτική τρίτου προσώπου και με έμφαση στους μηχανισμούς κάλυψης, η ομάδα μας κινείται ανάμεσα στα ερείπια του Dubai, αντιμετωπίζοντας Άραβες αντάρτες. Η ομάδα λειτουργεί ιδανικά, τα “Tango down” δίνουν και παίρνουν, με ψυχραιμία ανακοινώνουμε “I’m reloading” όταν τελειώνουν οι σφαίρες μας, ενώ μπορούμε να δίνουμε περιορισμένες εντολές στους συμπολεμιστές μας, ώστε να σημαδεύουν τον αντίπαλο που θα τους υποδείξουμε, ή να ρίξουν ένα flashbang, όταν ζορίσουν τα πράγματα.

Gameplay – καψόνι;

Κρινόμενο αυστηρά ως παιχνίδι, το The Line είναι ένα λειτουργικό shooter, το οποίο όμως υπό άλλες συνθήκες θα δυσκολευόταν να ξεχωρίσει (και κάτι μας λέει ότι δεν πρόκειται να ξεχωρίσει, από εμπορικής άποψης τουλάχιστον). Το shooting είναι ικανοποιητικό και τα όπλα έχουν την επιθυμητή ποικιλία και βάρος, ενώ οι εχθροί δεν είναι “σφουγγάρια” πυρομαχικών – αρκούν μερικές καλοζυγισμένες ριπές για να ρίξουν κάτω τους περισσότερους.

Spec_Ops_The_Line_image_15-thumb.jpgΑυτό, όμως, ισχύει και για μας, αναγκάζοντάς μας να χρησιμοποιούμε τα σημεία κάλυψης με προσοχή αν δεν θέλουμε να επιστρέφουμε στα προηγούμενα check-points κάθε λίγο και λιγάκι. Τα πυρομαχικά είναι αρκετά περιορισμένα ώστε να μην μας δίνουν το περιθώριο να σκορπίζουμε το μολύβι μας σαν να το βρήκαμε σε προσφορά από γερμανικό πολυκατάστημα, αλλά ακόμη κι αν ξεμείνουμε, σχεδόν πάντοτε θα υπάρχει κάποιο όπλο στο έδαφος ή κάποιο κιβώτιο για να ξαναγεμίσουμε.

{PAGE_BREAK}

Η δράση στο The Line είναι αυστηρά γραμμική, αλλά δεν δίνει ποτέ την εντύπωση ότι μας οδηγεί μέσα από διαδρόμους. Η κάθε “αρένα” μάχης προσφέρει πολλαπλά σημεία κάλυψης και πιθανές διαδρομές για την αντιμετώπιση μιας κατάστασης, έτσι ώστε να ανταμείβει την τακτική. Όχι ότι θα κληθούμε να κάνουμε κάτι πιο πολύπλοκο από το flanking, ή τη σιωπηλή εκτέλεση κάποιων εχθρών σε συγκεκριμένες καταστάσεις, αλλά βοηθά στη διαφοροποίηση του gameplay, το οποίο δεν αργεί να γίνει αρκετά επαναλαμβανόμενο. Το εχθρικό AI, που δεν είναι και από τα καλύτερα που έχουμε δει, δεν βοηθά την κατάσταση.

Επίσης, το σύστημα κάλυψης δεν λειτουργεί πάντα όπως θα’πρεπε, καταλήγοντας σε πολλές περιπτώσεις που ξεπροβάλλουμε όλο χαρά και καμάρι μπροστά στα εχθρικά πυρά, όταν απλώς θέλαμε να κινηθούμε κατά μήκος της κάλυψης, ή πανικόβλητα πατήματα κουμπιών όταν προσγειωθεί δίπλα μας μια εχθρική χειροβομβίδα, λίγο πριν απολαύσουμε μια ιπτάμενη βουτιά στην άμμο – και το συνεπαγόμενο respawn.

The horror… the horror…

Spec_Ops_The_Line_image_05-thumb.jpgΑν δούμε το The Line αυστηρά ως ένα third-person cover shooter, έχουμε ένα αρκετά καλό, αλλά όχι ιδιαίτερα επανασταστικό παιχνίδι. Παίζοντας, όμως, ανακαλύπτουμε ότι αυτό είναι μόνο η επιφάνεια. Μετά την σχετικά προβλέψιμη πρώτη ώρα, ξαφνικά τα πράγματα παίρνουν μια πολύ πιο σκοτεινή τροπή, όταν η μοίρα του 33ου και ο ρόλος του αρχηγού της, αρχίζουν να αποκαλύπτονται.

Ενώ τα θέματα που θίγονται δεν είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί γενικότερα (οι επιρροές από το Apocalypse Now του Coppola και την νουβέλα The Heart of Darkness, που το ενέπνευσε, είναι παραπάνω από προφανείς – δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που το επώνυμο του συνταγματάρχη είναι Konrad), δεν έχουμε δει σχεδόν ποτέ ένα videogame να εξερευνά αυτά τα μονοπάτια, πόσο μάλλον ένα στρατιωτικό shooter.

Spec_Ops_The_Line_image_16-thumb.jpgΚατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, θα χρειαστεί να έρθουμε αντιμέτωποι με τις συνέπειες των πράξεών μας, με κάποιους πολύ ενδιαφέροντες τρόπους. Υπάρχουν ορισμένα σημεία που θα κληθούμε να κάνουμε μια επιλογή, τα οποία όμως επηρεάζουν λιγότερο την συνολική πλοκή και περισσότερο εμάς προσωπικά, δοκιμάζοντας τη συνείδησή μας.

Πρόκειται για το ίδιο πράγμα που, θεωρητικά, προσπαθούσε να πετύχει το επίπεδο “No Russian” στο MW2, αλλά αυτή τη φορά γίνεται σωστά, διατρέχοντας οργανικά ολόκληρο το παιχνίδι και καθορίζοντας την εμπειρία από την αρχή ως το τέλος – το οποίο προσφέρει τέσσερις πιθανές καταλήξεις, αναλόγως ποια μοίρα θεωρούμε ότι αξίζει ο χαρακτήρας μας.

Κραυγές στη σιωπή

Spec_Ops_The_Line_image_06-thumb.jpgΤα παραδοσιακά στοιχεία των στρατιωτικών παιχνιδιών διαστρεβλώνονται έξυπνα και αποτελεσματικά. Όσο ο φόρος αίματος στο παιχνίδι αυξάνεται, οι πρωταγωνιστές δεν μένουν ανεπηρέαστοι: το ψύχραιμο battle chatter και τα αστειάκια της αρχής αντικαθίστανται από κραυγές οργής και απελπισίας κατά τη διάρκεια της μάχης, καθώς η φρίκη που βλέπουν μπροστά τους, κοστίζει ακριβά στην ψυχή τους και στα λογικά τους.

Ακόμη και η υποχρεωτική σκηνή επίθεσης με κάποιο όπλο μέσω τηλεχειρισμού ανατρέπεται – στην οθόνη, εκτός από τις εικόνες της υπέρυθρης κάμερας, αντακλάται αχνά και το ανέκφραστο πρόσωπο του Walker, σαν “κατηγορώ” από το παιχνίδι την ίδια στιγμή που μας αναγκάζει να προβούμε στην πράξη αυτή. Η δε σημασία της σκηνής στο σενάριο του παιχνιδιού αποδεικνύεται ζωτική.

{PAGE_BREAK}

Η συνεισφορά του voice acting στην διαμόρφωση του τόνου είναι καταλυτική και τα εύσημα πάνε κυρίως στον Nolan North, ο οποίος με μια εξαιρετική ερμηνεία χαρτογραφεί τον όλο και πιο απότομο κατήφορο του λοχαγού Walker προς τη φρίκη. Και το υπόλοιπο cast όμως στέκεται υποδειγματικά, με τους βετεράνους Bruce Boxleitner και Jake Busey να ξεχωρίζουν. Είναι πραγματικά η πρώτη φορά που ένα videogame τέτοιου τύπου θίγει τόσο εύστοχα το θέμα, έτσι ώστε να μην αφήνει στον παίκτη το περιθώριο της “ηθικής επιλογής”, αναγνωρίζοντας ότι αυτό δεν είναι παρά ψευδαίσθηση (σε πόσα και πόσα videogames, άλλωστε, κάνουμε την “καλή” επιλογή, συνεχίζοντας παρ’όλα αυτά να εκτελούμε ορδές αντιπάλων χωρίς να τρέχει τίποτα;).

Ταυτόχρονα, αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις. Ποτέ δεν δίνεται η δυνατότητα να τα παρατήσουμε όλα και απλώς να φύγουμε, αρνούμενοι να σκοτώσουμε άλλους ανθρώπους, και γιατί; Επειδή παίζουμε ένα shooter, βεβαίως.

Το μεγαλείο της παρακμής

Spec_Ops_The_Line_image_07-thumb.jpgΤο σκηνικό του The Line παίζει κι αυτό τον δικό του ρόλο σε αυτό το πολεμικό δράμα. Η χτυπημένη από αμμοθύελλες πόλη του Dubai στην αρχή δεν διαφοροποιείται σημαντικά από άλλα μετα-αποκαλυπτικά σκηνικά που έχουμε δει, αλλά σύντομα, αποδεικνύεται ιδανικός καμβάς στον οποίο εξαπλώνεται το δράμα του παιχνιδιού. Από τον πιο ασήμαντο διάδρομο μέχρι τις οροφές των κτιρίων, το Dubai ξεχειλίζει από την χλιδή, την ύβρη και την ηθική παρακμή του ανθρώπου.

Η καταστροφή του, σαν από τα χέρια ενός οργισμένου θεού, αφήνει πίσω της ένα μεγαλείο σε ερείπια: εμπορικά κέντρα με μάρκες δισεκατομμυρίων, τεράστια διαμερίσματα πολυτελείας, πισίνες και ακριβά αυτοκίνητα – όλα τους, πλέον, παρακμάζουν και κυριολεκτικά, παράλληλα με τους χαρακτήρες του παιχνιδιού. Το The Line απέχει αρκετά από το να χαρακτηριστεί το πιο όμορφο παιχνίδι στην Unreal, αλλά ο σχεδιασμός των επιπέδων και η ατμόσφαιρα που περιβάλλει το ρημαγμένο Dubai είναι αρκετά για να υποβάλουν τον παίκτη και συνοδεύουν ιδανικά την αφήγηση.

Την ίδια στιγμή που μηχανικά δεν καταφέρνει κάτι το ιδιαίτερα ενδιαφέρον στον χώρο των shooters, το The Line είναι ένα πολύ ευχάριστα τολμηρό παιχνίδι – δεν έχει σκοπό να διασκεδάσει ή να ψυχαγωγήσει, αλλά να πιέσει και να εκνευρίσει. Και ναι μεν υπάρχουν στιγμές όπου ο εκνευρισμός προέρχεται από τεχνικές αδυναμίες, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος της δράσης, η εμπειρία καταφέρνει να προβληματίσει, με τρόπους που ούτε περιμέναμε, ούτε έχουμε δει σε παιχνίδια με τέτοιο τρόπο.

Το σενάριο, τελικά, δεν αποφεύγει κάποιες πολύ γνώριμες στροφές και ορισμένα κακογραμμένα σημεία, ούτε και μερικές τρύπες, αλλά ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται και αλληλεπιδρά με την δράση του παιχνιδιού, είναι κάτι ανεπανάληπτο για το είδος – κάτι από το οποίο ελπίζουμε ότι θα διδαχθούν κι άλλοι developers.

Μιχάλης Τέγος

Θετικά

  • Καλοδουλεμένο σενάριο που ευνοείται από εξαιρετική, τολμηρή αφήγηση και ιδανικό δέσιμο με το gameplay
  • Πολύ καλό voice acting, με κορυφαία παρουσία από τον Nolan North
  • Ικανοποιητική αίσθηση shooting, με σωστό βάρος στα όπλα
  • Καλοσχεδιασμένα επίπεδα
  • Εξαιρετικό σκηνικό και ατμόσφαιρα

Αρνητικά

  • Αδυναμίες στο σύστημα κάλυψης
  • Επαναλαμβανόμενο gameplay

Βαθμολογία

Συμμετεχουν

Δείξε μου και άλλα...