Ταυτότητα

Rainbow Moon

Rainbow Moon

Edition: N/A Genre: RPG Διάθεση: PSN
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: SideQuest Studios Ημ. Έκδοσης: N/A
PEGI: 12 Εκδότης: EastAsiaSoft Πλατφόρμες: PlayStation 3


Παλαιών αρχών...RPG

Το Rainbow Moon είναι ένα turn-based strategy RPG που αναπτύχθηκε από την Sidequest Studios, μια γερμανική ομάδα ανάπτυξης η οποία είναι υπεύθυνη για τα δύο shoot’em ups Söldner-X που κυκλοφόρησαν στο PSN. Πρόκειται για ένα “old school” turn based strategy παιχνίδι, το οποίο προσφέρει μία στιβαρή εμπειρία και πλούσιο περιεχόμενο, χωρίς να προσπαθεί να καινοτομήσει ή να διευρύνει το κοινό στο οποίο απευθύνεται ένας τίτλος αυτής της κατηγορίας. Ο τίτλος της Sidequest, με πρωταγωνιστή τον Baldren, ο οποίος προσπαθεί να ξεφύγει από το Rainbow Moon, δεν έχει στιβαρή υπόθεση, αλλά το βάρος έχει πέσει στο gameplay.

Δομή «παλαιού τύπου»

Ο Baldren μπορεί να περιπλανηθεί ελεύθερα, σε πραγματικό χρόνο, στον κόσμο του παιχνιδιού και όταν πλησιάσει τα τέρατα, μεταφέρεται αυτόματα σε μία αρένα, όπου διεξάγεται η μάχη. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η δομή του κόσμου δεν είναι ανοικτή, αλλά μας θύμισε τα παιχνίδια της σειράς Heroes of Might & Magic με τους στενούς διαδρόμους, πολλοί από τους οποίους οδηγούν σε μυστικά.

rainbowmoon_new_screenshot_01-thumb.jpgΠολύ συχνά κάποια τέρατα φράζουν την είσοδο της επόμενης περιοχής, ενώ είναι πολύ συνηθισμένο ορισμένες περιοχές να απαιτούν κάποιου είδους κλειδιά, τα οποία μπορούμε να προμηθευτούμε ολοκληρώνοντας τα αντίστοιχα quests. Είναι πολύ σημαντικό ότι respawn δεν υπάρχει –εκτός ορισμένων περιπτώσεων- και έτσι, όταν εξοντώσουμε τα τέρατα, μπορούμε να περιηγηθούμε πολύ πιο εύκολα στον κόσμο.

Ταυτόχρονα, αν θελήσουμε να ανεβάσουμε το επίπεδο των χαρακτήρων μας, μπορούμε να επιλέξουμε να συμμετάσχουμε σε τυχαίες μάχες. Όπως περιπλανόμαστε, εμφανίζεται ένα πεδίο που μας προτείνει μία μονομαχία, την οποία αποδεχόμαστε αν πατήσουμε το κουμπί Χ. Ο τρόπος που το Rainbow Moon επιτρέπει στους παίκτες να κάνουν grinding -αν το θελήσουν, χωρίς όμως να τους κουράζει με ενοχλητικό respawn- είναι πανέξυπνος και λειτουργεί άψογα στη πράξη.

Κόσμος και dungeons

rainbowmoon_new_screenshot_010-thumb.jpgΟ κόσμος του Rainbow Moon είναι ενιαίος και περιέχει πόλεις και NPCs οι οποίοι μπορούν να μας θεραπεύσουν, να μας πουλήσουν αντικείμενα και να μας βοηθήσουν να ανεβάσουμε τα στατιστικά μας. Οι προαναφερθέντες NPCs βρίσκονται διάσπαρτοι ακόμα και μέσα στα dungeons για να μας βοηθήσουν και συνήθως οι αποστάσεις που πρέπει να διανύσουμε για να τους βρούμε είναι μικρές. Ο κόσμος του Rainbow Moon είναι καλοφτιαγμένος, η περιήγηση σε αυτόν είναι γρήγορη και εύκολη υπόθεση, αν και ορισμένες φορές θα θέλαμε το περπάτημα του ήρωά μας να ήταν λίγο ταχύτερο.

Τα dungeons είναι αρκετά, διαφορετικά μεταξύ τους και, κυρίως, σωστά μελετημένα, ενώ χρησιμοποιούν απλούς γρίφους, που μας καλούν να τραβήξουμε διακόπτες για να ανοίξουμε τις αντίστοιχες πύλες. Αν και τα dungeons είναι σχετικά απλά δομημένα, με τη χρήση των προαναφερθέντων γρίφων δίνουν την ψευδαίσθηση της πολυπλοκότητας, ενώ τα μυστικά μάς έκαναν να θέλουμε να εξερευνήσουμε τα πάντα πριν τελειώσουμε το dungeon. Τόσο στα dungeons όσο και στον κανονικό κόσμο του παιχνιδιού, η αίσθηση της εξερεύνησης είναι από τα δυνατά σημεία της περιπέτειας. Αυτό εν μέρει οφείλεται στη σπουδαιότητα των χρημάτων και του δυνατότερου εξοπλισμού στον κόσμο του παιχνιδιού, στοιχεία για τα οποία θα μιλήσουμε στη συνέχεια.

Σύστημα μάχης & ανάπτυξη χαρακτήρων

rainbowmoon_new_screenshot_011-thumb.jpgΤο Rainbow Moon αρχικά μας δίνει τον έλεγχο μόνο ένα χαρακτήρα, αλλά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού βρίσκουμε ακόμα πέντε με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ικανότητες. Κάθε στιγμή μπορούμε να έχουμε μέχρι τρεις χαρακτήρες ταυτόχρονα στην ομάδα μας και, όπως σε όλα τα turn based strategy παιχνίδια, κάθε χαρακτήρας και εχθρός περιμένει τη σειρά του για να κάνει τη κίνησή του. Αρχικά όλοι έχουν από μία κίνηση, αλλά αυτό αλλάζει όταν ανεβούν level οι χαρακτήρες μας. Αντίστοιχα, το είδος των εχθρών καθορίζει πόσες κινήσεις μπορούν να εκτελέσουν σε μία σειρά.

{PAGE_BREAK}

Κάθε βήμα προς τις τέσσερις βασικές κατευθύνσεις θεωρείται κίνηση, όπως επίσης οι επιθέσεις, τα skills, η χρήση αντικειμένων και η άμυνα. Αν και το ξεκίνημα είναι σχετικά αργό, μετά τις περίπου 10 ώρες η ένταση και η δυσκολία των μαχών ανεβαίνει αισθητά. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι το Rainbow Moon είναι αρκετά δύσκολο ακόμα και στο Normal επίπεδο δυσκολίας. Έτσι, συμβουλεύουμε εντόνως να τελειώνετε κάθε σειρά, επιλέγοντας να αμυνθείτε και να προμηθευτείτε πολλά potions. Ανεβαίνοντας level και αγοράζοντας/ βρίσκοντας νέο εξοπλισμό, η δύναμη του χαρακτήρα ανεβαίνει αισθητά. Μάλιστα, η αντιμετώπιση εχθρών, που είναι πολύ δύσκολοι όταν τους συναντάμε για πρώτη φορά, όταν ανεβούμε λίγα levels είναι ένα από τα απολαυστικότερα σημεία του παιχνιδιού.

Δεν υπάρχει level scaling και μάλιστα πολλές φορές δυνατότεροι εχθροί συνοδεύονται από αδύναμους αντιπάλους, με τους οποίους αρκετές φορές δεν ασχολούμαστε καν πριν εξοντώσουμε τις πραγματικές απειλές. Επίσης, οι XP δεν αρκούν από μόνοι τους για να κάνουν δυνατότερους τους ήρωες καθώς τα levels ενίοτε μας δίνουν σημαντικά bonuses (επιπλέον σειρές, skill points) αλλά ανεβάζουν τα στατιστικά μας μόνο ως ένα σημείο. Τα στατιστικά τα ανεβάζουμε κυρίως χρησιμοποιώντας Rainbow Pearls, η συλλογή των οποίων εξαρτάται από τον αριθμό των εχθρών που εξοντώνει ο κάθε χαρακτήρας. Υπάρχει level cap στα skill points που μπορούμε να αγοράσουμε και αυτό εξαρτάται άμεσα από το level που είμαστε. Επίσης το level cap διασφαλίζει ότι ακόμα και χαρακτήρες με την ίδια κλάση εξελίσσονται διαφορετικά.

rainbowmoon_new_screenshot_012-thumb.jpgΑν και το σύστημα ανάπτυξης χαρακτήρων είναι δουλεμένο, στην πράξη δημιουργούνται κάποια προβλήματα. Στο playthrough μας ο κεντρικός χαρακτήρας ήταν κοντά στο level cap των στατιστικών του και οι υπόλοιποι αισθητά πιο αδύναμοι. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα -σε ένα σημαντικό μέρος του παιχνιδιού- η επιτυχία ή η αποτυχία να εξαρτάται τουλάχιστον κατά 80% από τον κεντρικό μας χαρακτήρα.

Όμως, όταν προχωρήσαμε το παιχνίδι και μάθαμε καλύτερα πώς πρέπει να χρησιμοποιείται ο κάθε χαρακτήρας και τα skills του, η κατάσταση εξομαλύνθηκε κάπως. Οι μάχες στο Rainbow Moon έχουν τακτική, βάθος και είναι εθιστικές, παρόλο που υπάρχει μία σχετική επανάληψη. Αν χάσουμε μία μάχη, ξεκινάμε από το σημείο που χάσαμε, αλλά με ένα μόνο hit point στο βασικό μας ήρωα και χωρίς τα αντικείμενα που χρησιμοποιήσαμε κατά τη διάρκεια της μάχης.

rainbowmoon_new_screenshot_013-thumb.jpgΕπίσης, αν θέλουμε μπορούμε απλά να κάνουμε load, καθώς δεν υπάρχουν checkpoints, αλλά μπορούμε να αποθηκεύσουμε την πρόοδό μας όπου θέλουμε. Η διάρκεια των μαχών μεγαλώνει όσο προχωράμε το παιχνίδι, αλλά με δεδομένο ότι μιλάμε για ένα turn based strategy και πως οι παίκτες ξέρουν τι περίπου να περιμένουν, η κατάσταση δεν ξεφεύγει και δεν κουράζει. Όπως προαναφέραμε, το παιχνίδι της Sidequest είναι δύσκολο και υπάρχουν κάποια σημεία που ίσως αναγκάσουν τους παίκτες να κάνουν λίγο grinding.

Ευτυχώς υπάρχουν περιοχές που μπορούμε να εξερευνήσουμε για να ανεβάσουμε και το level μας μεταξύ άλλων, ενώ θα προτείναμε να αναζητήσετε από σχετικά νωρίς ένα “κρυφό” dungeon με πολλούς ορόφους, όπου βρίσκονται τέρατα διαφορετικής δυναμικότητoς και μπορούν να βοηθήσουν σε ένα πιο ξεκούραστο leveling, όπου παράλληλα μπορεί να συλλεχθεί αρκετό χρήμα. Το χρήμα διαδραματίζει μεγάλο ρόλο στο παιχνίδι αφού μπορούμε να αγοράσουμε skills, που δίνουν επιπλέον στρατηγικές επιλογές, ενώ όπως προαναφέραμε η αγορά καλύτερου εξοπλισμού μπορεί να ενδυναμώσει την ομάδα μας σημαντικά.

rainbowmoon_new_screenshot_014-thumb.jpgΤο Rainbow Moon είναι ένα πολύ καλό παιχνίδι και έχει δοθεί μεγάλη σημασία σε όλους τους τομείς του -εκτός από την ιστορία. Η ολοκλήρωσή του θα χρειαστεί γύρω στις 40 ώρες, ενώ όσοι προσπαθήσουν για το Platinum trophie, θα πρέπει να αφιερώσουν τουλάχιστον 100 ώρες (υπάρχει αντίστοιχο trophy). Όμως, υπάρχουν σημεία που η διάρκεια του παιχνιδιού αυξάνεται τεχνητά, αν και χωρίς υπερβολές. Γενικότερα, ο ρυθμός του Rainbow Moon είναι αργός όπως και η εξέλιξη του gameplay. Μάλιστα, το ξεκίνημα είναι ξεκάθαρα «μουδιασμένο»,, αφού ξεκινάμε μόνο με έναν χαρακτήρα που στις μάχες αρχικά κάνει μόνο ένα βήμα, κάτι που με δεδομένη τη δυσκολία του παιχνιδιού δεν δουλεύει τόσο καλά.

{PAGE_BREAK}

Δεν καταλαβαίνουμε γιατί το σύστημα μάχης δεν είναι πλουσιότερο από την αρχή και, ατυχώς, χρειάζονται αρκετές ώρες για να αποκαλυφθούν οι δυνατότητες του. Επιπλέον, το Rainbow Moon έχει αρκετό αχρείαστο micromanagement, που κουράζει χωρίς να προσφέρει τίποτα. Αξίζει να αναφερθεί ότι στα dungeons -και τη νύχτα- πρέπει να κρατάμε δαυλούς ή να κάνουμε το αντίστοιχο μαγικό ξόρκι ώστε να βελτιωθεί η ορατότητά μας. Το πρόβλημα είναι πως αυτές οι λύσεις κρατάνε μόνο λίγα δευτερόλεπτα και πρέπει να μπαινοβγαίνουμε στα menu συνεχώς και να επαναλαμβάνουμε τη χρήση αυτών των δυνατοτήτων. Επίσης, οι χαρακτήρες πρέπει να τρώνε φρούτα και άλλα τρόφιμα, ώστε να κρατάνε γεμάτη τη μπάρα «hunger».

Αν η μπάρα αυτή φτάσει στο μηδέν, ο χαρακτήρας χάνει ενέργεια σταδιακά σα να είχε δηλητηριαστεί. Η εύρεση φρούτων είναι εύκολη υπόθεση, αλλά το micromanagement που απαιτείται για αυτή τη διαδικασία διακόπτει το ρυθμό, χωρίς να προσφέρει τίποτα.

rainbowmoon_new_screenshot_017-thumb.jpgΤέλος, το inventory είναι σχετικά μικρό και οι επεκτάσεις του από ένα σημείο και μετά γίνονται σχετικά ακριβές, μιας και προσφέρουν μόνο λίγες επιπλέον θέσεις. Πιστεύουμε ότι τα στοιχεία αυτά αποτελούν λεπτομέρειες μπροστά στο συνολικό αποτέλεσμα, αλλά δε παύουν να ενοχλούν. Αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχει ισορροπία ανάμεσα σε εξερεύνηση και μάχες και οι δεύτερες κυριαρχούν κατά κράτος. Αυτό ίσως να κουράσει ορισμένους παίκτες και κυρίως αυτούς που δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία με το είδος.

Ο τεχνικός τομέας

Τα γραφικά του Rainbow Moon δεν μπορούν να ξεχωρίσουν ούτε τεχνολογικά ούτε από πλευράς art direction, μιας και ο σχεδιασμός των χαρακτήρων, των εχθρών και του περιβάλλοντος είναι αρκετά συνηθισμένος. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι όμορφος, ενώ τεχνικά το Rainbow Moon είναι άψογο. Θεωρούμε πολύ σημαντικό προτέρημα για το είδος τους πολύ σύντομους χρόνους φόρτωσης πριν τις αμέτρητες μάχες του παιχνιδιού, ενώ δεν συναντήσαμε το παραμικρό τεχνικό πρόβλημα. Στον ηχητικό τομέα, η μουσική είναι αξιοπρεπέστατη αν και επαναλαμβάνεται, ενώ voice overs δεν υπάρχουν καθόλου, κάτι που το θεωρούμε φυσιολογικό για το είδος του παιχνιδιού και με δεδομένο πως είναι μία downloadable κυκλοφορία.

Συμπεράσματα

rainbowmoon_new_screenshot_016-thumb.jpgΤο Rainbow Moon είναι ένα καλοφτιαγμένο και τεράστιο old school RPG, το οποίο έχει ορισμένα προβλήματα, τα οποία πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να αποθαρρύνουν τους φίλους του είδους. Εξάλλου η τιμή των €13 είναι σχεδόν… κλοπή για αυτά που μπορεί να προσφέρει ο τίτλος των Sidequest Studios στη συγκεκριμένη μερίδα παικτών. Τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα για τους αρχάριους και ειδικότερα για τους μικρότερους σε ηλικία παίκτες, που είναι πολύ πιθανό να δυσανασχετήσουν εξαιτίας του παλιομοδίτικου σχεδιασμού του παιχνιδιού και του αργού ρυθμού του. Το Rainbow Moon δεν είναι για όλους, αλλά προτείνεται ανεπιφύλακτα στους φίλους του είδους.

Νίκος Καβακλής

Θετικά

  • Πολύ καλό gameplay
  • Εξαιρετική αίσθηση ανάπτυξης και ενδυνάμωσης των χαρακτήρων
  • Πολύ καλή αίσθηση εξερεύνησης
  • Πλουσιότατο περιεχόμενο
  • Χαμηλή τιμή για αυτά που προσφέρει (€13)

Αρνητικά

  • Χλιαρό ξεκίνημα
  • Ο ρυθμός θα φανεί υπερβολικά αργός σε κάποιους
  • Κάποια προβλήματα ισορροπίας
  • Αχρείαστο micromanagement
  • Ανύπαρκτη ιστορία

Βαθμολογία

Συμμετεχουν