Ταυτότητα

The Rachet & Clank Trilogy

The Rachet & Clank Trilogy

Edition: N/A Genre: Action, Platformer Διάθεση: Sony Hellas
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: Insomniac Ημ. Έκδοσης: 29/06/2012
PEGI: 7 Εκδότης: SCEE Πλατφόρμες: PlayStation 3


To gaming στην πιο αγνή του μορφή

Δεκάδες είναι οι τυποποιημένες εκφράσεις που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς σε περιπτώσεις επανακυκλοφορίας τίτλων όπως τα τρία πρώτα Ratchet and Clank. Δεκάδες είναι και τα κλισέ τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να χαρακτηριστεί ο κλασικός και αειθαλής χαρακτήρας των παιχνιδιών αυτών. Τίποτα όμως δε μπορεί να περιγράψει την πραγματικότητα καλύτερα από την εξής φράση: τα Ratchet and Clank είναι από τα σπουδαιότερα πράγματα που έδωσε ποτέ η πιο επιτυχημένη κονσόλα όλων των εποχών, και μαζί με τα Jak της "αδερφής" εταιρείας Naughty Dog, είναι αυτά που καθόρισαν εν πολλοίς το χαρακτήρα (τουλάχιστο εκ Δύσεως) του PlayStation 2.

Δηλαδή, εξέφρασαν την πεμπτουσία της κονσόλας: ατελείωτο και χορταστικό παιχνίδι, με φρέσκες ιδέες και χιούμορ, χωρίς μακελέματα, σφαγές και προπαγανδιστικές τάσεις. Τώρα, το πώς από το ανεξάντλητο gameplay του Ratchet φτάσαμε στο να εξολοθρεύουμε τρομοκράτες έναντι απόκτησης levels, αυτό είναι μία άλλη ιστορία, προοριζόμενη για μακριές χειμωνιάτικες νύχτες και ουχί για ανυπόφορης ζέστης καλοκαιρινά απογεύματα.

Ratchet_&_Clank_HD_Trilogy_01-thumb.jpgΜεταξύ άλλων, βλέποντας κανείς την επανέκδοση των τριών Ratchet (όπως και των τριών Jak) μπορεί να δημιουργήσει κάποιες αδρές εντυπώσεις για το πόσο πολύ έχει αποκλίνει ο πυρήνας του εμπορικού gaming τα τελευταία χρόνια από αυτό που κάποτε ήταν. Και κυρίως αναφερόμαστε στις δύο «hardcore» κονσόλες που εκφράζουν αυτό το εμπορικό gaming, αφού η Nintendo με το Wii, για πολλά μπορεί να κατηγορηθεί, όχι όμως για αποστασιοποίηση από το χαρακτήρα του gaming όπως πάντα αυτή το συνελάμβανε και το προωθούσε.

Δέκα χρόνια πριν, οι κάτοχοι του PS2 έμειναν με το στόμα ανοικτό αντικρίζοντας τη Metropolis του πλανήτη Kerwan, και χειριζόμενοι τον εξωγήινο γάτο (;) με ανεπανάληπτη απόκριση και ισορροπία στο gameplay.

Δέκα χρόνια και συνεχίζει να θαμπώνει

Τα Ratchet and Clank που εμφανίστηκαν διαδοχικά μέσα σε τρία χρόνια (από το 2002 έως το 2004) έφεραν στο PS2 το καλύτερο και πιο απολαυστικό platformer της γενιάς, επανακαθορίζοντας ουσιαστικά την έννοια του 3D platformer, εμπλουτίζοντας το είδος με πολυεπίπεδους και άρτια δοσμένους μηχανισμούς μάχης, στηριζόμενους σε ένα ευφάνταστο και εμπνευσμένο οπλοστάσιο. Δέκα χρόνια μετά, τα παιχνίδια δείχνουν σχεδόν καινούργια και δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα πιο πρόσφατα "αδερφάκια" τους. Το δε gameplay έχει παραμείνει τόσο φρέσκο και σύγχρονο, που αναρωτιέται κανείς αν στον τομέα του ελέγχου του χαρακτήρα και του κλασικού Platforming η Insomniac είχε πετύχει σχεδόν το τέλειο.

R&CTrilogy_2-thumb.jpgΑρκεί μόνο να σκεφτεί κανείς, σε όλο το φάσμα των τριών τίτλων, πόσο μεγάλο είναι το εύρος των διαφορετικών μηχανισμών, του gameplay και των ιδεών που υλοποιούνται άψογα. Platforming άψογης υλοποίησης, παιχνίδι βολών, space combat, mini games με τις διαδρομές στις οποίες κινείται ο Ratchet, ακόμα και το gameplay του Ratchet, που σε σημεία θυμίζει Pikmin και Overlord με τον έλεγχο των μικρών ρομπότ. Όλα αυτά σε παιχνίδια χορταστικής διάρκειας, με ευφυώς ενσαρκωμένη την αναγκαιότητα του backtracking και του ξεκλειδώματος νέων διαδρομών, την ανακάλυψη collectibles και την ανεύρεση νέων όπλων και αναβαθμίσεων.

Η αλήθεια είναι ότι μεγάλες διαφορές από το πρώτο έως το τρίτο (ή αλλιώς Up Your Arsenal) Ratchet, δεν υφίστανται. Στη διαδρομή διακρίνεται βεβαίως μία ωρίμανση ιδεών και μία πραγμάτωση κάποιων άλλων που υπήρχαν σε εμβρυακό στάδιο νωρίτερα, αλλά πάνω κάτω έχουμε να κάνουμε με παρόμοιες εμπειρίες. Και στα τρία παιχνίδια, ο κόσμος ο οποίος παρουσιάζεται στον παίκτη είναι ένας έξυπνα σχεδιασμένος, φουτουριστικός καρτουνίστικος κόσμος, με πλήθος εξωφρενικών πλασμάτων, αστείων χαρακτήρων και εξωγήινων πλανητών.

R&CTrilogy_3-thumb.jpgΚάθε φορά ο Ratchet, με το φίλο του Clank, καλούνται μέσα από έξυπνα και χιουμοριστικά γραμμένες ιστορίες να σώσουν το γαλαξία, είτε από τρελούς επιστήμονες όπως ο Dr Nefarious, είτε από σατανικούς ηγέτες κατεστραμμένων κόσμων που ξαναχτίζουν τον πλανήτη τους διαλύοντας δεκάδες άλλους όπως ο διαβολικός Drek. Όπως και να ‘χει, η ιστορία είναι μια καλή δικαιολογία για μία μεγάλη παρέλαση από καλογραμμένες ατάκες και ένα καλό κίνητρο για τον Ratchet και τον κολλητό του να επισκεφτούν μία πλειάδα πλανητών, διαφορετικούς και ανόμοιους μεταξύ τους, με τον καθένα να προσφέρει και μία διαφορετική πρόκληση.

{PAGE_BREAK}

Επανάληψη με ουσία

Οι δεκάδες αντίπαλοι των δύο φίλων αντιμετωπίζονται με το κλασικό γαλλικό κλειδί (ή κοχλιοστρόφιο ελληνιστί) του Ratchet και μία στοίβα όπλων που εμφανίζονται προοδευτικά και ξεκινούν από απλά Bomb Gloves και φτάνουν στα φαντασμαγορικά όπλα που μετατρέπουν τους εχθρούς σε άκακα αρνιά! Στο δεύτερο και στο τρίτο Ratchet, το πλούσιο αυτό οπλοστάσιο είναι σε θέση να αναβαθμιστεί ανάλογα με την εμπειρία που συσσωρεύεται από τη χρήση του κάθε όπλου, όπως είναι δυνατόν να αναβαθμιστούν και οι ικανότητες του Ratchet, ανάλογα με τα επίπεδα εμπειρίας του.

Μετά από τόσα χρόνια, η απόκριση του χαρακτήρα και στα τρία παιχνίδια είναι απαράμιλλης πιστότητας, το shooting κομμάτι εφάμιλλο σύγχρονων πολεμικών παιχνιδιών, και αυτό είναι μόνο η αρχή. Οι πίστες (πρόκειται για πλανήτες που επισκέπτονται οι φίλοι μας) αποκαλύπτουν σιγά-σιγά τα μυστικά τους, και κάθε φορά, αναδύονται νέες περιοχές με νέες προκλήσεις και νέα αντικείμενα προς απόκτηση. Ουσιαστικά, το backtracking που προσφέρουν οι τρεις τίτλοι απέχει παρασάγγας από το κλασικό backtracking που επαναφέρει τον παίκτη στις ίδιες περιοχές με απλά διαφορετικά collectibles. Σε αυτά εδώ τα παιχνίδια οι υποπεριοχές που ανοίγουν είναι διαφορετικές από αυτές που γνωρίζαμε, με νέους γρίφους, νέα αντικείμενα και νέες προκλήσεις. Αποτελούν δηλαδή παιχνίδι μέσα στο παιχνίδι, και όχι απλή επανάληψη σημείων που έχουμε ήδη εξαντλήσει.

HD μεταφορά στην πράξη και όχι στα λόγια

R&CTrilogy_4-thumb.jpgΗ οπτική απόδοση των περιοχών, των χαρακτήρων, των αντιπάλων, των εφέ της μάχης κτλ, ακόμα και σήμερα εκπλήσσει. Η φροντίδα που έχει δεχτεί η τριλογία για τις αναγκές της HD επανέκδοσης τη φέρνουν πολύ κοντά στα τρία Ratchet του PS3 αν δε λάβουμε υπόψη αντικειμενικά στοιχεία όπως οι υφές, οι πολλές γωνίες στο σχεδιασμό κτλ. Αχανές για την εποχή draw distance, δεκάδες χαρακτήρες στην οθόνη, τρομερό animation από τον πρωταγωνιστή και απολαυστικά εφέ μάχης. Η μετάβαση από την προηγούμενη γενιά στη γενιά του PS2, τουλάχιστο για τους console gamers, με τέτοια παιχνίδια, ήταν σίγουρα σοκαριστική.

Όπως προαναφέραμε, η μεταφορά στο PS3 -εκτός από ήσσονος σημασίας θεματάκια- είναι άκρως ικανοποιητική. Μπορεί να ενοχλεί για παράδειγμα το ότι το μενού στα Gadgetron Vendors (τα ηλεκτρονικά μαγαζάκια όπλων και πυρομαχικών) είναι χαμηλής ανάλυσης και το ότι κάποια ηχητικά εφέ μαρτυρούν την ηλικία των παιχνιδιών, αλλά απέναντι στην πανέμορφη και όλο χρώματα απόδοση της Metropolis ή της Eudora ωχριούν ως αντεπιχειρήματα για την καλή δουλειά που έγινε για τη συλλογή.

Μη το χάσετε γιατί… θα χάσετε!

Εν ολίγοις, με μία άκρως χορταστική κυκλοφορία, η Sony καλύπτει ένα τεράστιο κεφάλαιο της παρακαταθήκης του PS2, προσφέροντας σε ένα πακέτο τρεις σπουδαίους τίτλους που συμπυκνώνουν την έννοια του gaming όπως πολλοί από εμάς θα επιθυμούσαμε να είχε παραμείνει τουλάχιστο για λίγα χρόνια ακόμα πριν μεταφερθεί σε αιματοβαμμένες αρένες και πεδία μάχης.

R&CTrilogy_1-thumb.jpgΟ κάθε τίτλος απαιτεί τουλάχιστο 15 με 20 ώρες για να εξαντληθεί, χωρίς όμως να εξαντλήσει την ίδια στιγμή τον παίκτη. Με ποιότητα που έχει μείνει αναλλοίωτη μέσα στο χρόνο, αυτό που υπερισχύει μέσα στη συλλογή είναι οι πηγαίες ιδέες και η τελειοποίηση ήδη υπαρχόντων, που όμως ποτέ δεν άγγιξαν τα επίπεδα στα οποία τις ανύψωσε η Insomniac. Μη χάσετε αυτά τα αριστουργήματα.

Σάββας Καζαντζίδης

Θετικά

 • Τα καλύτερα παιχνίδια του είδους σε ένα πακέτο.
 • Ικανοποιητική και πλήρης η μεταφορά των τίτλων στο PS3

Αρνητικά

 • Πόσο πολύ μας λείπουν τέτοια παιχνίδια…

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (33 σχόλια)
 • purple purple 17 Ιουλίου 2012  | 22:01

  το πιο ολοκληρωμενο platform game ever

 • KTI_23 KTI_23 17 Ιουλίου 2012  | 18:23

  πολυ ωραιο review...μου αρεσει πολυ η σειρα και δυστυχως εχω παιξει μολις 2 παιχνιδια και οχι στο φουλ..δεν εχω και ps3 οποτε δεν ειναι για μενα..
  πολυ καλη προταση παντως ιδιως αυτη την περιοδο που δεν υπαρχουν πολλες κυκλοφοριες..

 • nikol@r@S nikol@r@S 17 Ιουλίου 2012  | 17:33

  Η Σειρά Ratchet And Clank είναι ο ορισμός του Platform Game!Από τις αγαπημένες μου σειρές και εννοείται ότι θα την τιμήσω :) Πολύ όμορφη παρουσίαση Σάββα,εύγε ;)

 • kostasfil kostasfil 17 Ιουλίου 2012  | 15:47

  Πολυ καλο review και χορταστικη τριλογια! Διαμαντι απ τα πολυ σπανια!

 • DarthAltair DarthAltair 17 Ιουλίου 2012  | 03:00

  Εξαιρετικό άρθρο Σάββα.Σε παροτρύνω να ασχοληθείς με μια ακόμα σειρά του ps2 σε ανάλογο ύφος,πέρα από τα Jak & Ratchet,τα Sly.

 • gfreeman gfreeman 17 Ιουλίου 2012  | 01:18

  Mπράβο ρε patakas. Πολύ σωστός. Εννοείται, τον Clank εννοούσα.

 • Ioannis_Poligiros Ioannis_Poligiros 17 Ιουλίου 2012  | 01:11

  Τα εχω λιωσει ολα!! και ps2 και ps3 τα καινουρια. Βγαλτε ενα διαγωνισμο να κερδισουμε ενα ratchet hd trilogy guysss!!!

 • patakas2 patakas2 16 Ιουλίου 2012  | 23:06

  Εξαιρετικό review και περιεκτικότατο! Το μόνο που με ψιλοενόχλησε ήταν ότι δεν μπορείς, αφού επιλέξεις να παίξεις π.χ. το Ratchet and Clank 2, μετά να πας στο R&C 3, χωρίς να χρειάζεται να κάνεις quit από το παιχνίδι.
  Τα παιχνίδια αυτά είναι καθαρός χρυσός. Με τέτοια τιμή δεν χάνονται!!!
  Υ.Γ. Σάββα, στην έκτη παράγραφο, εκεί που γράφεις "...ακόμα και το gameplay του Ratchet, που σε σημεία θυμίζει Pikmin...", μήπως ήθελες να γράψεις Clank αντί για Ratchet;; Είμαι λίγο "ψείρας", αλλά αφού το είδα...

 • IronMaiden666GR IronMaiden666GR 16 Ιουλίου 2012  | 21:24

  Έπαιξα το quest for booty στο PS3 μετά από 1 χρόνο+ και που το είχα κατεβάσει από τα δωρεάν που είχε δώσει η Sony μετά από την επαναφορά του PSN. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι απογοητεύτηκα που ήταν τόσο μικρό σε διάρκεια. Τώρα σκέφτομαι να τα αγοράσω όλα. Τέτοια παιχνίδια για μένα έχουν αξία. Από εμένα τσιμπάει 10αράκι, και αγορά όποτε ευκαιρίσω

 • crsweber crsweber 16 Ιουλίου 2012  | 20:21

  τα ειχα παιξει στο ps2, αξεχαστα παιχνιδια. πωλειται η συλλογη στα ελληνικα καταστηματα? οπως πχ. πλαισιο, ή αναγκαστικα μονο απο το ps store

 • Asansol21 Asansol21 16 Ιουλίου 2012  | 19:18

  Tα ειχα στο ps2 οποιος δεν τα εχει παιξει να αρχησει να τρεχει τετοια παιχνιδια δεν χανονται

 • kairisg kairisg 16 Ιουλίου 2012  | 19:08

  Τι να πω... τα ειπε ολα ο Σαββας με το πραγματικα υπεροχο review του.....Απολαυστικα τα ratchet στα καλυτερα τους! Τα ειχα στο ps2 τα πηρα και τωρα στην hd collection. Πραγματικα απο τις πιο καλοφτιαγμενες και διασκεδαστικες δημιουργιες της δεκαετιας... Ειναι κριμα να τα χασει καποιος και ειδικα οσοι δεν τα ειχαν παιξει.

 • vegeta13 vegeta13 16 Ιουλίου 2012  | 18:06

  Δεν τα εχω παιξει του ps2, μονο του ps3, αρα καποια στιγμη θα το παρω!

 • NikeFerrari NikeFerrari 16 Ιουλίου 2012  | 18:02

  Πολυαγαπημένη μου σειρά. Με 30-35Ε τόσο διασκεδαστικό και ποιοτικό περιεχόμενο των 70+ ωρών είναι ότι πρέπει. Τα έχω λιώσει όλα με πολαπλά playthroughs μέχρι να γίνουν όλα τα όπλα maxed-out και μέχρι να μην μείνει καμιά χρυσή βίδα εκεί έξω. Ας έβαζαν και το Gladiator αν και το πιο αδύναμο της σειράς. Θα τα ξαναχαρώ πολύ σύντομα στο PS3 γιατί τα πεθύμησα.

 • BLACK-METAL BLACK-METAL 16 Ιουλίου 2012  | 17:52

  Είναι και 3d αν δεν κάνω λάθος αλλά δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη καθώς δεν έχει πέσει στα χέρια μου ακόμη...όχι για πολύ όμως χεχε

 • SetaShouji SetaShouji 16 Ιουλίου 2012  | 17:30

  Θα την αγοράσω κάποια στιγμή!

  Πολύ σωστό Review Σάββα! Παιχνιδάρες είναι! ;D

 • kapsimo810 kapsimo810 16 Ιουλίου 2012  | 17:27

  fotakis ευχαριστω ισως τα παρω δεν τα εχω... :)

 • Mika Mika 16 Ιουλίου 2012  | 17:22

  Οποιος δεν τα εχει παιξει,πολυ καλο πακετακι.

 • jimugias jimugias 16 Ιουλίου 2012  | 17:18

  Tα εχω λιωσει τοσο στο ps2 που το σκεφτομαι να τα παρω!Μαλλον θα υποκυψω!Το 2 ειναι το καλυτερο για μενα απο αποψη playtrough,οπλων!Χαλαρα 4 playtrough θελει για να κανεις τα παντα!Το 3 εχει την πιο αστεια ιστορια ever.Dr Nefarious ftw:P

 • Gamer-cy Gamer-cy 16 Ιουλίου 2012  | 17:08

  Αν και τα έχω όλα στο ps2 , και από ότι διάβασα έγινε αρκετά καλή μεταφορά HD στο ps3 θα τα πάρω με την πρώτη πτώση τιμής. Ωραίο review doctor.

 • Killerman Killerman 16 Ιουλίου 2012  | 16:37

  Τρομερα παιχνιδια του PS2 κατι που δεν μπορω να πω για το το τελευται Ratchet.......

 • fotakis fotakis 16 Ιουλίου 2012  | 16:35

  @kapsimo810 κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στο PS2 και τα έκαναν remake σε HD για το PS3

 • kapsimo810 kapsimo810 16 Ιουλίου 2012  | 16:21

  αυτα ειναι απο το ps2 η απο το ps3? ?

 • fotakis fotakis 16 Ιουλίου 2012  | 16:11

  Αυτός ο παιδαγωγικός χαρακτήρας που έχουν τα reviews σου και οι γα....τες αρχαϊζουσες λέξεις που χρησιμοποιείς είναι πολύ μπροστά!! Γενικότερα ωραίο review, GZ Σάββα.

 • Dart2000 Dart2000 16 Ιουλίου 2012  | 15:55

  @Σαββα τα γατακια κανουν reviews σε γατο-παιχνιδακια οχι σε μεγαθηρια του gaming.;) :P

 • gfreeman gfreeman 16 Ιουλίου 2012  | 15:50

  @Dart
  Κυκλοφορούν κάτι γατάκια εδώ μέσα που δεν τα έχουν παίξει και που θα με έσκιζαν αν έβαζα δέκα. Μέχρι να συμπληρωθεί ένας χρόνος από την αποφράδα μέρα που το ντούκι έβαλε 9.5 σε ένα παιχνίδι που το έπαιζε 700 ώρες, εγώ προσέχω τις βαθμολογίες μου :LOL::LOL::LOL::LOL::LOL:

 • Manolero1 Manolero1 16 Ιουλίου 2012  | 15:49

  Δεν είναι κάπως παράξενο το ότι παραείναι πολλά τα παιχνίδια - μεταφορές από παλαιότερες εποχές (Sly Trilogy, Jak & Daxter, Ratchet & Clank, God of War και ίσως ξεχνάω και μερικά) που είναι πολύ καλύτερα από τον μέσο όρο των τωρινών, καινούργιων παιχνιδιών; Εμένα μου κάνει εντύπωση πάντως, και πρέπει να παραδεχτώ ότι αν και διαφωνώ με την άποψη ότι "τα γραφικά δεν κάνουν το καλό παιχνίδι" αυτό είναι ένα φαινόμενο που την ενισχύει.

  Εννοείται ότι και αυτή η τριλογία δεν χάνεται από εμένα, και μπαίνει κατευθείαν στην λίστα αγορών μου (δεν θα αγοραστεί άμεσα, αλλά από την στιγμή που μπάινει στην λίστα μου είναι σίγουρη αγορά).

 • MetalSnake MetalSnake 16 Ιουλίου 2012  | 15:47

  Τα Ratchet τα είχα λιώσει στο ps2.

 • Dart2000 Dart2000 16 Ιουλίου 2012  | 15:47

  Σαββα καταρχας συγχαριτηρια για το review αλλα μονο 9?! Το εχω ετοιμο το hateletter :p 10 στα 10 απο εμενα πολυ απλα γιατι δε παει παραπανω.Οτι και να πω για την σειρα ειναι λιγο.Οπως γραφει και ο Σαββας στο κειμενο ο πρωτος ακομα τιτλος μπορει να εχουν περασει 10 χρονια αλλα δεν εχει χασει εστω και στο ελαχιστο την αξια του.Αrt direction και εξωγηινα τοπια σαν του R&C δεν προκειτε να δειτε πουθενα(...γατακια στην Bioware :p) Oποιος δεν τα εχει παιξει πραγματικα εχει αφησει ενα τεραστιο κενο στην ενασχοληση του με το gaming. Αγορα τωρα!!!

 • Michalis3 Michalis3 16 Ιουλίου 2012  | 15:41

  Αγορά όταν κατέβει στο 20ευρο περίπου για να τα πάρω σερί μέχρι τα τελευταία στο PS3... :)