Ταυτότητα

Metal Gear Solid: HD Collection

Metal Gear Solid: HD Collection

Edition: N/A Genre: Action Διάθεση: Zegetron
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: Kojima Productions/ Blue Point/ Genki/ Aspect Co. Ημ. Έκδοσης: 02/02/2012
PEGI: 18 Εκδότης: Konami Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3


Τι του λείπει;

Δεν θα χρειαστεί να επαναλάβουμε για πολλοστή φορά ότι οι επανεκδόσεις παλιών, κλασικών τίτλων είναι χρήσιμες για πολλούς και διάφορους λόγους. Η ρήση «για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι» βρίσκει απόλυτη εφαρμογή σε αυτήν την πολιτική επανεκδόσεων, που εδώ και μερικά χρόνια ακολουθούν οι εκδότες, αλλά αυτή η τακτική πάντα ελλοχεύει κινδύνους. Και έναν τέτοιο κίνδυνο δεν τον απέφυγε η Konami με την κυκλοφορία της Metal Gear Solid HD Collection στο PS Vita. Για τα παιχνίδια αυτά καθ’ αυτά στο παρόν κείμενο δεν θα αναφερθούμε. Εκτός του ότι είναι γνωστά εδώ και μια δεκαετία, υπάρχει αναλυτικό κείμενο για την αρχική έκδοση της HD συλλογής στα PS3 και Xbox 360, το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ. Γιατί λοιπόν ασχολούμαστε ξανά με αυτό το πακέτο; Για να προειδοποιήσουμε το κοινό ότι η κατάσταση εδώ είναι λίγο χειρότερη από την ήδη αμφιλεγόμενη της έκδοσης για τα οικιακά συστήματα.

 Metal-Gear-Solid-HD-Collection-Vita-01.jpeg

Η μεταφορά της MGS HD Collection στο νέο φορητό της Sony δεν είναι ούτε αυτό που περιμέναμε, αλλά και ούτε εκείνο που θα έπρεπε. Ναι, τα Metal Gear Solid 2 και Metal Gear Solid 3 παραμένουν ακόμα και σήμερα δύο από τα σημαντικότερα παιχνίδια στην ιστορία αυτής της βιομηχανίας και όποιος αγοράσει το πακέτο, χαμένος δεν πρόκειται να βγει. Αλλά δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι τα δύο αυτά παιχνίδια αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα μιας πλήρους και διαρκώς εξελισσόμενης ιστορίας (μέχρι το κλείσιμο του Guns of the Patriots), που για τον παίκτη χωρίς την εμπειρία του πρώτου Metal Gear Solid δεν βγάζει κανένα νόημα. Το είχαμε αναφέρει και στο review της οικιακής έκδοσης και το αναφέρουμε ξανά. Η Konami έπρεπε να βρει τρόπο να συμπεριλάβει στο πακέτο και το αρχικό παιχνίδι. Και σα να μην έφτανε αυτό, έχουμε και νέες απώλειες. Το Peace Walker, ένα κατεξοχήν «φορητό» Metal Gear Solid, αφού σχεδιάστηκε για και πρωτοκυκλοφόρησε στο PSP, απουσιάζει από τη συλλογή που εξετάζουμε εδώ ενώ υπήρχε στις εκδόσεις PS3 και Xbox 360. Προβλήματα με τα δικαιώματα; Αδυναμία της ομάδας που ανέλαβε τη μεταφορά να το παραδώσει εγκαίρως; Μάλλον ποτέ δεν θα μάθουμε. Η ουσία, όμως, είναι ότι η… λειψή συλλογή εδώ είναι «λειψότερη».

Metal-Gear-Solid-HD-Collection-Vita-02.jpg

Τα μειονεκτήματα αυτής της μεταφοράς συνεχίζονται και σε μη αφηγηματικό και πληρότητας περιεχομένου επίπεδο. Τα touch controls που έχουν χρησιμοποιηθεί για τη χρήση του inventory (αντικαθιστώντας τα L2 και R2) δεν έχουν τίποτα να πουν και μάλιστα κάποιες φορές δείχνουν να μην ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στις εντολές του παίκτη, ενώ και η χρήση του οπίσθιου touch panel, σε στιγμές που η κάμερα περνά σε πρώτο πρόσωπο, δεν λειτουργεί σωστά. Ευτυχώς, η ύπαρξη δύο αναλογικών μοχλών αποδίδει μια πλήρη, "οικιακή" εμπειρία όπου απαιτείται. Από εκεί και έπειτα, έχουμε εντός του πακέτου τα retro Metal Gear και Metal Gear 2, αλλά απουσιάζουν τα Snake Vs Monkey και Boss Rush modes. Σε επίπεδο τεχνολογίας και απεικόνισης, η εργασία της μεταφοράς είναι εξαιρετική, χωρίς ίχνος πτώσης των καρέ (μάλιστα, σε κλειστούς χώρους το MGS2 δείχνει να «τρέχει» στα 60fps), τα γραφικά παραμένουν πανέμορφα και καλοσχεδιασμένα (με τις απαραίτητες βελτιώσεις για να δικαιολογηθεί το “HD” στον υπότιτλο), ενώ στο Metal Gear Solid 3 το οπτικό αποτέλεσμα ξεπερνά με άνεση πολλές νέες κυκλοφορίες του PS Vita.

Τι έχουμε λοιπόν εδώ; Η απάντηση είναι πραγματικά δύσκολη. Παρά την… πίκρα που χαρακτηρίζει τις παραπάνω παραγράφους, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με, απλώς, δύο από τα πιο σπουδαία δείγματα του action stealth gaming, αλλά με δύο παιχνίδια με υποδειγματική αφήγηση, καλογραμμένη (αν και μπερδεμένη για όποιον δεν παρακολουθεί με προσοχή τα πάντα) ιστορία και, φυσικά, έντονα μηνύματα κατά του πυρηνικού ολέθρου. Αυτά και μόνο είναι στοιχεία που στο σύγχρονο gaming δεν τα βρίσκεις εύκολα και έτσι αντισταθμίζουν τα προβλήματα και τις ελλείψεις της έκδοσης για το φορητό της Sony. Ωστόσο, αυτές τις ελλείψεις ο υποψήφιος αγοραστής πρέπει να τις έχει κατά νου πριν μεταβεί στο πλησιέστερο κατάστημα.

Γιώργος Καλλίφας

Θετικά

 • Αδιαμφισβήτητη ποιότητα των δύο παιχνιδιών, που άντεξαν στο χρόνο
 • Χαμηλή τιμή διάθεσης

Αρνητικά

 • Ανούσια χρήση των touch controls
 • Απουσιάζει το Peace Walker και άλλα στοιχεία των αρχικών εκδόσεων

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (27 σχόλια)
 • empedoklis empedoklis 25 Ιουλίου 2012  | 03:11

  http://kanapedatos.blogspot.gr/2012/07/bodypainting.html

 • marzel23 marzel23 19 Ιουλίου 2012  | 01:10

  Collection είναι οτιδήποτε έχει τουλάχιστον δύο ομοειδή πράγματα οπότε η ονομασία δικαιολογείται απόλυτα. Τώρα εγώ επιμένω ότι το 7 δεν συγκρίνεται μόνο με το 9 της collection του ps3 αλλά και με όλα τα άλλα παιχνίδια. Είναι αυτή η collection κατώτερη παιχνιδιών του Vita με 7.5, 8 ή 8.5? Νομίζω πως όχι.

 • sartorious sartorious 18 Ιουλίου 2012  | 22:07

  Πάντως, μην έχοντας ποτέ κονσόλα PS δεν τα είχα παίξει. Είχα αγοράσει την έκδοση
  3DS, αλλά ο χειρισμός του με έχει λίγο παιδέψει. Στο Vita το καταευχαριστήθηκα, ακόμα δεν έχω παίξει το 2. Η πλάκα είναι ότι έτυχε και το βρήκα στη Γαλλία 10 ευρώ φθηνότερα από τα ελληνικά καταστήματα και παρ'όλο το άγχος μου μήπως έπεφτα σε γαλλική κόπια (απολύτως μεταφρασμένη στα Γαλλικά) το τσίμπησα χωρίς να το σκεφτώ...

 • vasilas432 vasilas432 18 Ιουλίου 2012  | 21:16

  Όσοι δεν έχουν την έκδοση για οικιακά συστήματα ή την έχουν αλλά θέλουν Metal Gear on the go ας μην το σκέφτονται περεταίρω, το παιχνίδι αξίζει και με το παραπάνω! Όσοι δεν έχουν παίξει ποτέ τα δύο παιχνίδια και έχουν Vita δεν πρόκειται να το μετανιώσουν γιατί για αυτούς η βαθμολογία θα ήταν 17!! Θεωρώ οτι είναι πιο μεγάλο επίτευγμα η συλλογή (τα δύο παιχνίδια σε ένα) αυτή σαν μεταφορα στο φορητό και σε HD παρά η μετατροπή απο PS2 σε PS3 και 360.

 • StratosGK StratosGK 18 Ιουλίου 2012  | 21:06

  Ε καλά δεν θα παίξουμε και ξύλο.... :)
  Η λέξη "collection" είναι άστοχη ναι, γιατί δεν είναι όλη η συλλογή. Θα μπορούσαν να το πουν MGS PS2 Collection.... Παρόλα αυτά σε αυτήν την τιμή παιχνίδια που να κρατάνε τόσες ώρες δεν πιστέυω πως έχει το Vita ακόμα....

 • admin admin 18 Ιουλίου 2012  | 20:27

  Νομιζω οτι ημουν ξεκαθαρος παιδια. Επανελαβα αρκετες φορες στο κειμενο οτι η αξια των δυο τιτλων ως παιχνιδια δεν αμφισβητειται επουδενι. Αλλα εδω δεν κανουμε απλα μια ιστορικη αναδρομη στην αξια του franchise, αλλα μια κριτικη σε ενα προϊον που διατιθεται υπο συγκεκριμενες συνθηκες στην αγορα και με πολυ συγκεκριμενο ιστορικο (εκδοσεις PS3/ 360). Δεν μπορουμε ετσι απλα να αγνοουμε την υπαρξη αυτων των εκδοσεων, αλλα ουτε και τη λεξουλα "collection" στον υποτιτλο, η οποια καμια σχεση με την πραγματικοτητα δεν εχει. Οσο για τα "κουκια", ε ναι παιδια, επαναλαμβανω, ειναι προϊον με συγκεκριμενη αγοραστικη αξια, πως να μη λαβω υποψη μου το "value for money"; Πως μπορω να του δωσω βαθμο ισο με τις οικιακες εκδοσεις; Σε καθε περιπτωση, ευχαριστω για τις πολιτισμενες και με επιχειρηματα διαφωνιες.

 • vasilas432 vasilas432 18 Ιουλίου 2012  | 19:26

  Γιώργο σέβομαι την άποψη σου, αλλά δεν συμφωνώ μαζί σου. Πιστεύω ότι δεν έιναι σωστό να λέμε τι έπρεπε να έχουμε οπότε αν δεν τα έχουμε κόβουμε τόσους πόντους και όλα οκ. Μιλάμε για φορητό σύστημα και δύο ποιοτικά παιχνίδια που διαρκούν πολλές ώρες το κάθε ένα. Επίσης τα touch controls για inventory τα βρήκα πολύ βολικά. Στο 3DS δεν με είχαν βολέψει. Γιατί "προειδοποίηση" στο κοινό??? Θα χάσει όποιος έχει Vita και δεν έχει παίξει τα παιχνίδια? Τι βαθμό θα έβαζες αν απευθυνόσουν στους κατόχους Vita που δεν είχαν την ευκαιρία να παίξουν τα παιχνίδια?!
  @marzel 23 +1

 • StratosGK StratosGK 18 Ιουλίου 2012  | 18:26

  Έχεις δίκιο την άλλαξαν μετά.
  Έκανα την προπαραγγελία από τα 7 για να έχω το παιχνίδι την ίδια μέρα της κυκλοφορίας του. 40€ έκανε και προχθές που το πήρε πάλι ένας φίλος από εκεί, 40€ το πήρε.
  Το Blu Ray έχει μέσα τα παιχνίδια που αναφέρω παραπάνω, είναι γεγονός. 5 παιχνίδια είναι.

  edit: για την αλλαγή που έκαναν στο zavvi τώρα που έψαξα λίγο, κάτι με την Konami μάλλον παίχτηκε...

  Επίσης όσοι δεν έχουν την collection σε κονσόλα, καλύτερα να επιλέξουν την έκδοση για το PS3, λόγω Transfarring, original analog controls και αν κάνουν Trophy / Achievement hunt, στο PS3 τα MGS2+3 έχουν ξεχωριστά trophies και παραπάνω σε πλήθος.

 • NikeFerrari NikeFerrari 18 Ιουλίου 2012  | 18:18

  Είσαι λάθος φίλε. Θα είχε το 1 και το 4 αλλά την τροποποίησαν και μαζί με την πρώτη παρτίδα της έκδοσης του PS3, έστελναν και platinum MGS4. Έχω και τις δύο day 1 limited του Zavvi για PS3 και 360. Επαναλαμβάνω. Δεν έκαναν ποτέ day 1 40E και δεν είχαν ποτέ τους 5 παιχνίδια στην Ευρώπη και Ωκεανία. EDIT. Απο κάτω γράφω ότι κατάλαβα σε ποια 5 αναφερόσουν και έτσι έχεις δίκαιο.
  @jimugias & StratosGK Έτσι οκ τότε. Έχεις δίκαιο είναι 5. Εγώ μιλούσα για MGS. Αυτά εννούνται μιας και το 3 είναι η Subsistance έκδοση. Τότε η πρώτη παρτίδα του Zavvi του PS3 έχει 6 παιχνίδια.

 • marzel23 marzel23 18 Ιουλίου 2012  | 18:18

  Πρέπει να μάθουμε ότι ένα παιχνίδι (η μία συλλογή) δεν συγκρίνεται μόνο με το αντίστοιχο παιχνίδι (ή συλλογή) αδελφής κονσόλας αλλά και με όλα τα άλλα παιχνίδια άρα το να αφαιρούμε πόντους μόνο επειδή κάτι λείπει το αδικεί όταν συγκρίνεται με άλλα εντελώς παιχνίδια. Επιπλέον, μόνο στην Ελλάδα (αν όντως ισχύει δεν ξέρω) η έκδοση του Vita είναι στην ίδια η ακριβότερη τιμή από αυτή του PS3. Στα ξένα καταστήματα είναι κατά πολύ φθηνότερη (πχ στο amazon.co.uk του Vita είναι πάνω από 10 λίρες φθηνότερη).

 • StratosGK StratosGK 18 Ιουλίου 2012  | 18:11

  @NikeFerrari
  Ναι η Zavvi exclusive ήταν που είχε κουπόνι για το 1 και μέσα στο πακέτο είχε και το 4. Αρχικά είχα στο μυαλό μου την Limited Edition αλλά δεν είναι αυτή.
  5 παιχνίδια έχει μέσα αδερφέ η Collection.
  Metal Gear Solid 3 : Snake Eater
  Metal Gear Solid: Peace Walker
  Metal Gear
  Metal Gear 2: Solid Snake
  Metal Gear Solid 2

  Είμαι σίγουρος πως αν έβαζαν μέσα το Metal Gear Solid θα κράζανε τα γραφικά του και όχι την απουσία του...

 • jimugias jimugias 18 Ιουλίου 2012  | 18:03

  @nike 5 αν βαλεις τα metal gear 1(nes/msx),2(msx2).

 • NikeFerrari NikeFerrari 18 Ιουλίου 2012  | 17:36

  Γιώργο, δηλαδή λείπουν και τα MG1 και 2; Επίσης πως είναι ο χειρισμός με τα δύο λιγότερα shoulder buttons τα οποία είναι σημαντικά στις κονσόλες; Με την touch οθόνη; Είναι ιδανικό υποκατάστατο;

  Λαμπρον να την κάψει για έκδοση!
  Ληψή ως προς το περιεχόμενο, ακριβότερη σήμερα απο τις αντίστοιχες στα 360 και PS3 και ασφαλώς οπτικώς είναι ένα σκαλί κάτω απο των κονσόλων και 3 σκαλιά πιο κάτω όσο αφορά το immersion.
  Τα παιχνίδια είναι παιχνιδάρες όσο δεν πάει και η συγκεκριμένη έκδοση στην κατάσταση που είναι, αρμόζει μόνο για όσους έχουν Κτήνος αλλά όχι PS3 ή 360 οπότε σχεδόν κανένας και όποιος εβδομαδιαίως δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με τις οικιακές αλλά με το Κτήνος. Όποιος έχει την εναλακτική λύση και χρόνο για οικιακές, είναι κρίμα να τα βιώσει με τον υποτονικό αυτόν τρόπο που προσφέρονται στο Κτήνος. Αξιοπρεπής μεταφορά στο Κτήνος αλλά λόγω ελλείψεων, οι καλύτερες και πιο πλήρεις εναλλακτικές λύσεις για αυτούς που τις έχουν, την κάνουν εντελώς αδιάφορη. Θα αγοραστεί αργότερα για χάρη της πλήρης συλλογής. Χάρηκα πρόσφατα όλη την collection στο οικιακό της μεγαλείο.
  @StratosGK
  Δεν υπήρξε ποτέ το MGS1 σε καμιά ακριβή έκδοση Ευρώπης.
  Επίσης δεν έδωσες 40Ε day 1 και πήρες 5 παιχνίδια αλλά μόνο 3. Όσοι πρόλαβαν την αρχική παρτίδα της συλλεκτικής απο το Zavvi, έλαβαν και το platinum MGS4 οπότε 4 παιχνίδια αλλά ΚΑΝΕΝΑΣ 5.

 • StratosGK StratosGK 18 Ιουλίου 2012  | 16:45

  @Jimugias
  Όχι δεν ισχύει, αυτό έγινε στην Ιαπωνία και στην ακριβή έκδοση της Ευρώπης.

  Εχετε κολλήσει και λέτε ξανά και ξανά πως δεν είναι πλήρης. Εδωσα 40€ day 1 και πήρα την Collection για το PS3, έχει μέσα 5 παιχνίδια της σειράς, θέλατε και άλλο? 10€ κάνει το MGS στο PSN, όποιος θέλει το παίρνει. Τώρα το γιατί λείπει το PW δεν το ξέρω, αλλά υπάρχει και αυτό στο κατάστημα.

  Έπαιξα το MGS3DS demo και μπορώ άνετα να πω πως είναι η καλύτερη έκδοση του MGS3 που έχει βγει ως σήμερα. Στο Amazon το έχει με 20£.

 • jimugias jimugias 18 Ιουλίου 2012  | 16:23

  Δεν ισχυει οτι στην εκδοση ps3 ειχε και ενα κωδικο να κατεβασεις δωρεαν το metal gear solid του psone?Αν ναι ας εκαναν το ιδιο για το vita.Εγω αν ειχα και vita θα επελεγα παλι την εκδοση των κονσόλων γιατι παρα ειναι λειψος ο τιτλος.Και οσο αναφορα την ελλειψη του 1, καταρχην το παιχνιδι δεν βλεπεται πλεον και εχει dated gameplay και ο kojima το ειπε.

 • marzel23 marzel23 18 Ιουλίου 2012  | 16:05

  Εγώ προσωπικά διαφωνώ αρκετά με το review αν και σέβομαι κάθε άποψη φυσικά. Φαίνεται ότι το 7 μπήκε πιο πολύ για αυτά που δεν έχει παρά για αυτά που έχει. Κατά την γνώμη μου μόνο ένα από τα 3 παιχνίδια να είχε θα άξιζε παραπάνω. Μπορεί η έκδοση για ps3 να έχει ένα παιχνίδι παραπάνω αλλά εδώ μιλάμε για MGS και δεν ισχύει η νοοτροπία κουκιών (στα 3 δίνουμε 9 και στα 2 δίνουμε 7). Επιπλέον, η χρήση των touch controls είναι πάρα πολύ καλή ιδίως σε ότι αφορά το inventory (δεν θυμάμαι που αλλού χρησιμοποιούνται) και μάλιστα διευκολύνει πολύ περισσότερο από το controller (έχω και τις 2 εκδόσεις). Όσο για το πρώτο metal gear solid θα μπορούσε να είναι στη συλλογή αλλά ως τίτλος του ps1 8α μπορούσε κάλλιστα και να μην είναι.

 • admin admin 18 Ιουλίου 2012  | 15:26

  δεν μας ηρθε ποτε το MGS3 στο 3DS για παρουσιαση παιδια.

 • MetalSnake MetalSnake 18 Ιουλίου 2012  | 15:22

  Εγώ τα έχω απολαύση στο ps2 και ps3 και δεν χρειάζεται να τα πάρω για το Vita.
  [Έτσι και αλλιώς δεν έχω Vita XAXA.]

 • mchasap mchasap 18 Ιουλίου 2012  | 15:15

  Για το MSG του 3ds review δεν υπάρχει ε;

 • Senzo Senzo 18 Ιουλίου 2012  | 15:09

  braveheart πολυ κλεψια στο 3ds. το πουλανε σαν να ειναι νεο game και εχει μονο το 3 :-(

 • BraVeHeart BraVeHeart 18 Ιουλίου 2012  | 15:05

  Senzo, αρκεί να έχει PS Vita όμως έτσι; :D

 • kairisg kairisg 18 Ιουλίου 2012  | 15:04

  Σιγουρα ελπιζαμε για κατι πληρεστερο ομως προκειται για ποιοτικες επιλογες σε
  δελεαστικη τιμη οπως γραφει κι ο Γιωργος.....κριμα ηταν καλη ευκαιρια για σουπερ συλλογη...

 • Gamer-cy Gamer-cy 18 Ιουλίου 2012  | 15:03

  Έχω όλα τα metal gear στις πρώτες τους εκδώσεις ,ο αδερφός μου έχει το Metal Gear Solid HD Collection στο ps3 και τα ξαναπαιξα και εγώ από την αρχή , και από ότι διάβασα και στο review ( και σε αλλα review ανα το παγκοσμιο ) δυστυχώς η Metal Gear Solid HD Collection για το Κτήνος ( vita ) είναι ένα σκαλί πιο κάτω από αυτές των οικιακών κονσολών

 • Senzo Senzo 18 Ιουλίου 2012  | 15:00

  αν το συγκρινεις ομως με το metal gear 3 του 3ds. καλυτερα να αγορασει καποιος αυτο. γιατι με χαμηλοτερη τιμη εχεις και το mg2 και το mg3

 • kostiger kostiger 18 Ιουλίου 2012  | 14:59

  @gfreeman πολυ καλο!χεχε.

 • K850stratos K850stratos 18 Ιουλίου 2012  | 14:57

  Οπότε πάμε στην συλλογή για το χβοχ 360...

 • gfreeman gfreeman 18 Ιουλίου 2012  | 14:53

  Tulip