Ταυτότητα

Quantum Conundrum

Quantum Conundrum

Edition: N/A Genre: Puzzle Διάθεση: Steam
Αριθμός παικτών: N/A Ανάπτυξη: Airtight Games Ημ. Έκδοσης: N/A
PEGI: N/A Εκδότης: Square-Enix Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3, PC


Τώρα σκεφτόμαστε με διαστάσεις

Είναι αναπόφευκτο, γι’αυτό και θα το βγάλουμε από τη μέση από την αρχή: το Quantum Conundrum θα συγκριθεί με το Portal. Δεν είναι μόνο ότι η Kim Swift, project lead στο Portal και μία από τους πρωτεργάτες της ιδέας, είναι η επικεφαλής designer στο νέο παιχνίδι της Airtight – είναι και ότι η φιλοσοφία του αριστουργηματικού puzzler της Valve διαπερνά την κάθε ίνα του Quantum Conundrum. Ακόμη και ένα achievement του ονομάζεται “Still Alive”!

Όσο αναπόφευκτη είναι η σύγκριση, άλλο τόσο άδικη είναι – και δυστυχώς, εις βάρος του Quantum Conundrum. Η Airtight προφανώς δεν διαθέτει ανάλογο budget, αλλά το κυριότερο, της λείπει αυτή η σχολαστική ακριβολογία που χαρακτηρίζει τις δουλειές της Valve – η επιμονή για ατελείωτο testing και η σημασία στην παραμικρή λεπτομέρεια στο σχεδιασμό. Το Quantum Conundrum δεν μπορεί να καυχηθεί τέτοιες αρετές. Ευτυχώς, δεν είναι χωρίς τις δικές του.

Από μικρός στα βάσανα

Quandum_Conundrum_image_01-thumb.jpgΟ ήρωας της ιστορίας είναι ένα 10χρονο αγόρι που φτάνει στην έπαυλη του θείου του, του τρελού επιστήμονα Quadwrangle. Ο θείος, κατά τα φαινόμενα, έχει κάνει κάποια εμ, τρελοεπιστημονιά θα λέγαμε, που τον έχει φυλακίσει σε μια παράξενη άγνωστη διάσταση. Ως ο 10χρονος ανιψιός του, πρέπει να τον ελευθερώσουμε, επανενεργοποιώντας τρεις μεγάλες γεννήτριες που βρίσκονται σε ισάριθμες διαφορετικές γωνίες του σπιτιού. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι ανάμεσα σε εμάς και τις γεννήτριες βρίσκονται διαδοχικοί θάλαμοι με διαβολεμένα puzzles!

Ευτυχώς, παρ’όλο το νεαρό της ηλικίας μας, είμαστε εξοπλισμένοι με μια από τις πιο αποτελεσματικές εφευρέσεις του θείου μας: ένα γάντι με τη δυνατότητα να μας μεταφέρει σε εναλλακτικές διαστάσεις του κόσμου γύρω μας. Η καθεμία από τις τέσσερις –εκτός της δικής μας- διαστάσεις, χαρακτηρίζεται και από διαφορετικές ιδιότητες. Έτσι, στη fluffy διάσταση όλα είναι κατάφωτα και πουπουλένια – τα αντικείμενα γύρω μας είναι πανάλαφρα και μπορούμε να τα μεταφέρουμε με ευκολία. Στην heavy διάσταση, συμβαίνει το αντίθετο: τα πάντα αποτελούνται από μέταλλο και είναι βαριά κι ασήκωτα. Η slow διάσταση είναι αυτό που λέει η λέξη, καθώς όλα κινούνται σε αργή κίνηση, ενώ στη reverse gravity διάσταση, τα πράγματα αιωρούνται προς το ταβάνι.

Κβαντική θεωρία

Quandum_Conundrum_image_02-thumb.jpgΗ επιρροή του Portal στον σχεδιασμό του gameplay είναι παραπάνω από προφανής: το παιχνίδι μάς κατευθύνει από τη μία κλειστή αίθουσα με puzzles στην επόμενη, υπάρχουν διακόπτες πίεσης που χρειάζονται ένα βαρύ αντικείμενο για να ενεργοποιηθούν (εδώ χρηματοκιβώτια αντί για κύβους), κουμπιά που, στο πάτημά τους, ενεργοποιούν αγωγούς που μας προμηθεύουν με νέα αντικείμενα που χρειαζόμαστε για τη λύση του puzzle και φυσικά το παιχνίδι με τους νόμους της φυσικής όπως η φορά και η κεκτημένη ταχύτητα.

Ωστόσο, το Quantum Conundrum είναι προικισμένο με κάποιες καλές ιδέες στο gameplay. Το παιχνίδι με τις τέσσερις διαφορετικές διαστάσεις δημιουργεί μερικές άκρως διασκεδαστικές στιγμές, καθώς απαιτείται ένας συνδυασμός λογικής σκέψης, συγχρονισμού και επιδεξιότητας για να περάσουμε το κάθε puzzle, που όταν πετυχαίνει, μάς κάνει να αισθανόμαστε τουλάχιστον τρελοί επιστήμονες!

Quandum_Conundrum_image_04-thumb.jpgΈτσι λοιπόν, θα χρειαστεί για παράδειγμα να αλλάξουμε στη fluffy διάσταση για να μπορέσουμε να μεταφέρουμε ένα βαρύ χρηματοκιβώτιο ή μια πολυθρόνα, αλλά να γυρίσουμε στη δική μας ώστε το βάρος του χρηματοκιβωτίου να ενεργοποιήσει τον διακόπτη πάνω στον οποίο το τοποθετήσαμε, ή στην heavy διάσταση ώστε η πολυθρόνα να μπλοκάρει μια φονική ακτίνα laser. Πετώντας ένα χαρτόκουτο προς ένα παράθυρο και αλλάζοντας στην heavy διάσταση λίγο πριν αυτό χτυπήσει στο τζάμι, καταφέρνουμε να το σπάσουμε. Εκτοξεύοντας μια καρέκλα πάνω από ένα χάσμα και αλλάζοντας στη slow διάσταση, μπορούμε να πηδήξουμε πάνω της και να την “καβαλήσουμε” μέχρι την άλλη πλευρά. Οι συνδυασμοί των μηχανισμών αυτών για να λύσουμε τα puzzles είναι η βάση του gameplay και, ομολογουμένως, χρησιμοποιούνται με αρκετή φαντασία.

{PAGE_BREAK}

Τα περισσότερα από τα puzzles του Quantum Conundrum δεν δυσκολεύουν ιδιαίτερα (αν και κάποια το θέλουν το στίψιμο της κεφαλής), αλλά υπερβολικά συχνά μέσα στο παιχνίδι, η δυσκολία δεν βρίσκεται στη λύση των puzzles, αλλά στην εκτέλεση της λύσης αυτής! Πολλά βασίζονται στους προαναφερθέντες νόμους της φυσικής και κατά συνέπεια στην ακρίβεια των κινήσεών μας με σημεία platforming, αλλά το μοντέλο φυσικής του παιχνιδιού δεν ανταποκρίνεται απαραίτητα στις απαιτήσεις αυτές.

Quandum_Conundrum_image_03-thumb.jpgΈνα ανησυχητικά συχνό φαινόμενο στο Quantum Conundrum είναι να μην μπορούμε να καταλάβουμε αν ο λόγος που δεν προχωρούμε είναι ότι δεν έχουμε βρει τη λύση του puzzle, ή ότι τη βρήκαμε και κάνουμε κάποιο μηχανικό λάθος. Δυστυχώς, αυτά τα περιστατικά οδηγούν σε εκνευρισμό κι απογοήτευση, κάνοντας το πέρασμα του ενίοτε θαλάμου να συνοδεύεται από απελπισμένη ανακούφιση, αντί για τον θρίαμβο της λύσης και διαλύοντας την αίσθηση του ρυθμού.

Don’t bang the conundrum

Από το παιχνίδι απουσιάζει, επίσης, η αίσθηση τόπου και ιστορίας που έκανε το Portal τόσο συναρπαστικό. Η έπαυλη του θείου Quadwrangle είναι φτιαγμένη με ένα cartoon ύφος που παραπέμπει σε παιδικά κινούμενα σχέδια, αλλά και ορισμένα παιχνίδια της πάλαι ποτέ LucasArts, αλλά η αισθητική μοιάζει ζορισμένη και χωρίς κάποιον ιδιαίτερο χαρακτήρα. Οι ατάκες του θείου από την εξωδιαστατική φυλακή του μάς συνοδεύουν σε όλο το παιχνίδι, ακριβώς όπως η φωνή της GlaDOS συνοδεύει την Chell, αλλά το γράψιμο δεν φτάνει σε καμμία περίπτωση τον πήχυ που έθεσε η συγγραφική ομάδα της Valve – και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις τα αστεία ακροβατούν ανάμεσα στο αδιάφορο και στο προσβλητικά κακό.

Ο John de Lancie (οι παλιότεροι θα τον θυμούνται ως Q, στο Star Trek: The Next Generation) παραδίδει μια πολύ καλή ερμηνεία στο ρόλο του Quadwrangle, αλλά το υλικό με το οποίο έχει να δουλέψει δεν είναι αντάξιο αυτής. Για να μην αναφέρουμε ότι μάς ερχόταν να τον κοπανήσουμε στη μύτη, όταν πετούσε κάτι ιδιαίτερα εκνευριστικό κατά τη διάρκεια ενός ιδιαίτερα πεισματάρικου puzzle.

Quandum_Conundrum_image_08-thumb.jpgΤο Quantum Conundrum δεν είναι ακριβώς ο “φτωχός ξάδερφος” του Portal: έχει καλές δικές του ιδέες και προσφέρει ένα αρκετά συναρπαστικό 6ωρο για όποιον έχει εξαντλήσει τα δύο puzzle games της Valve και ψάχνει για μια παρόμοια εμπειρία gameplay. Αν μη τι άλλο, γίνεται φανερό ότι το ταλέντο της Kim Swift βρίσκεται στον σχεδιασμό puzzles και πρωτότυπων μηχανισμών gameplay. Εξίσου φανερό, όμως, γίνεται το γεγονός ότι στα δύο Portal συνδυάστηκε εξαιρετική δουλειά σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του σεναρίου και της ατμόσφαιρας, και αυτό είναι που κάνει εκείνα κλασσικά και εμποδίζει το Quantum Conundrum να φτάσει σε παρόμοια ύψη.

Μιχάλης Τέγος

Θετικά

  • Πρωτότυποι και ενδιαφέροντες μηχανισμοί gameplay
  • Σωστά δομημένα puzzles
  • Πολύ καλή ερμηνεία από τον John de Lancie

Αρνητικά

  • Γραφικά και κόσμος χωρίς ιδιαίτερη προσωπικότητα
  • Αδέξιο platforming και μοντέλο φυσικής
  • Αδιάφορο γράψιμο

Βαθμολογία

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Συμμετεχουν