Ταυτότητα

Spelunky

Spelunky

Edition: N/A Genre: Platformer Διάθεση: Xbox Live Marketplace
Αριθμός παικτών: 1-4 Ανάπτυξη: Mossmouth Ημ. Έκδοσης: 04/07/2012
PEGI: 7 Εκδότης: Microsoft Studios Πλατφόρμες: Xbox 360, PC


Ο Indiana Jones το έκανε να φαίνεται τόσο εύκολο…

Κατά τρόπο παράδοξο, αν και οι παραγωγές βιντεοπαιχνιδιών -προκειμένου να είναι ανταγωνιστικές- απαιτούν όλο και μεγαλύτερα ποσά αλλά και πολυάριθμες ομάδες ανάπτυξης, διάφορες νέες ερασιτεχνικές προσπάθειες συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν και να προσφέρουν απόλυτα ελκυστικές εμπειρίες. Το δίχως άλλο πολλά από αυτά τα indie δείγματα δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις πανάκριβες δημιουργίες των μεγάλων εταιριών, τουλάχιστον όσον αφορά καθαρά στον τομέα της διασκέδασης, βλέποντας τη φαντασία αυτών των ανεξάρτητων δημιουργών να ξεπερνάει με ευκολία το εμπόδιο της συχνής έλλειψης πόρων.

Μία τέτοια περίπτωση αποτελεί και το Spelunky, αποτελώντας ένα ακόμα διαμάντι στη συλλογή των Xbox Live Arcade τίτλων και ιδανική περίπτωση για ολιγόωρες ενασχολήσεις εντός της καλοκαιρινής περιόδου.

Ο παλιός είναι αλλιώς αλλά ο νέος πιο ωραίος

spelunky_image_01-thumb.jpgΗ αλήθεια είναι, βέβαια, ότι δεν αποτελεί έναν πλήρως καινούριο τίτλο αλλά, ουσιαστικά, ένα remake του φερώνυμου παιχνιδιού πλατφόρμας, που είχε κυκλοφορήσει ως freeware το 2008 για τα PC (το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε εντελώς δωρεάν από αυτό το link). Το πρώτο Spelunky είχε μία πιο ρετρό αισθητική, που θα μπορούσε να ξυπνήσει μνήμες από τα Rick Dangerous (για να θυμούνται οι παλιοί "PCάδες"), χρησιμοποιώντας το λεγόμενο pixel art και χαρίζοντας έτσι ένα όμορφο, νοσταλγικό αποτέλεσμα.

Η αναβίωση του τίτλου, που κυκλοφορεί αποκλειστικά στην online υπηρεσία του Xbox 360, αφήνει πίσω του το pixel art, αντικαθιστώντας το με ομαλές γραμμές και καμπύλες, αλλά και πιο έντονη και πλούσια παλέτα χρωμάτων, συνθέτοντας ένα ευχάριστα καρτουνίστικο αποτέλεσμα. Επιπλέον, αν και η γενικότερη δομή είναι ουσιαστικά ίδια, έχει εμπλουτιστεί με νέα αντικείμενα, εχθρούς και δωμάτια, σε ένα σύνολο που σίγουρα θα αφήσει απόλυτα ικανοποιημένους ακόμα και όσους είχαν ασχοληθεί για ώρες με την έκδοση του PC. Ας δούμε όμως τι είναι το Spelunky για τους αμύητους (ένας εκ των οποίων, ατυχώς, ήταν και ο γράφων).

Τα random generated επίπεδα στα καλύτερά τους!

spelunky_image_02-thumb.jpgΗ αντοχή στον χρόνο και το κύριο στοιχείο που θα σας ωθήσει στις πολλαπλές εξερευνήσεις των υπόγειων κόσμων εντοπίζεται στον πανέξυπνο μηχανισμό των random generated επιπέδων, που εξασφαλίζουν πως ποτέ δε θα δούμε την ίδια διαρρύθμιση των επιφανειών, εχθρών και θησαυρών. Αν και τα "τυχαία" επίπεδα λειτουργούν πολλές φορές αρνητικά για διάφορους τίτλους, όταν φαίνεται πως ο σχεδιασμός του εκάστοτε επιπέδου θα επωφελούταν από το ίδιο το χέρι του δημιουργού και όχι από κάποιον αλγόριθμο, εδώ αυτή η επιλογή συνάδει μοναδικά με τη φύση του Spelunky.

Αυτή η επιλογή του σχεδιασμού αποδεικνύεται σωτήρια για την αντοχή του Spelunky, όταν αντιληφθούμε ότι, παρά την εύκολη παρατήρηση των ρουτινών των εχθρών αλλά και της εύρεσης των παγίδων, ο βαθμός δυσκολίας είναι σαδιστικά υψηλός. Η ενέργεια του χαρακτήρα μας μηδενίζεται μετά από τέσσερα εχθρικά χτυπήματα, ενώ πολλές παγίδες αλλά και εχθροί μπορούν να μας εξοντώσουν με ένα μόνο χτύπημα. Σαν να μην έφτανε αυτό, η μοιραία κατάληξη του εξερευνητή μας σημαίνει και την επαναφορά μας στην αρχή του πρώτου επιπέδου (αν και αργότερα μπορούμε να δημιουργήσουμε “κοψίματα” δρόμου για μετέπειτα κόσμους).

spelunky_image_03-thumb.jpgΠαρόλο που ο υψηλός βαθμός δυσκολίας θα μπορούσε να αποτελεί ικανό λόγο για να αποθαρρύνει πολλούς παίκτες, η αμεσότητα του χειρισμού και το γρήγορο gameplay μας ωθεί, με πραγματικά εθιστικό τρόπο, στο πείσμωμα για τη νίκη έναντι των κινδύνων των υπόγειων κόσμων. Όπως είναι φυσικό, το γεγονός ότι κάθε φορά τα επίπεδα είναι διαφορετικά (ανεξάρτητα με τις φορές που θα τα επισκεφθούμε) λειτουργεί καταλυτικά στην ανάγκη για την πολλαπλή επανάληψη των προσπαθειών μας.

{PAGE_BREAK}

…και το gameplay δεν πάει πίσω…

Φυσικά, τα random generated επίπεδα καθώς και ο άμεσος και λειτουργικός χειρισμός δεν αρκούν από μόνα τους. Το αμέσως επόμενο κύριο στοιχείο που συμβάλλει στην εθιστική φύση του τίτλου αφορά στην ποικιλία που προσφέρει σε κάθε λογής κινδύνους και αντικείμενα, αλλά και του απρόβλεπτου στοιχείου που περιέχει κάθε επίπεδο. Ανάλογα με τον κόσμο που βρισκόμαστε (ορυχεία, ζούγκλες κ.λπ.) αλλάζουν και οι εχθροί που θα αντιμετωπίσουμε, από κοινότυπες (αλλά επικίνδυνες) αράχνες μέχρι Yeti και εξωγήινους θα συναντήσουμε, ενώ χρειάζεται να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά για τις διάφορες παγίδες, όπως καρφιά και εκτοξευτές βελών.

Ως βοήθεια στις περιπέτειές μας θα έχουμε τις βόμβες και τα σχοινιά, η εφαρμογή των οποίων προσφέρει ένα απαραίτητο βάθος στο gameplay. Οι βόμβες προκαλούν τη διάλυση, ουσιαστικά, όλων των επιφανειών, επιτρέποντάς μας να δημιουργούμε ανοίγματα παντού, προκειμένου να διευκολύνουμε τη μετακίνησή μας, αλλά και να φτάσουμε σε εγκλωβισμένους θησαυρούς και περιφραγμένα μονοπάτια, ενώ τα σχοινιά μπορούμε να τα πετάμε κατακόρυφα, ώστε να φτάνουμε σε ψηλές περιοχές. Αυτά τα δύο εργαλεία βοηθούν σε μεγάλο βαθμό στην εξερεύνηση και αποτελούν μία εξαιρετικά λειτουργική ιδέα, η οποία επιτρέπει μοναδική ελευθερία στις κινήσεις μας.

spelunky_image_04-thumb.jpgΤην ανάγκη για εξερεύνηση του κάθε επιπέδου βοηθάει ο άπλετος θησαυρός που βρίσκεται διάσπαρτα, με τον οποίο μπορούμε να αγοράσουμε διάφορα αντικείμενα που θα μας βοηθήσουν σημαντικά στην περιπέτειά μας. Εκτός όμως των θησαυρών, υπάρχουν κάθε λογής μυστικά, όπως κρυφές πύλες που μας μεταφέρουν σε εντελώς ξεχωριστούς κόσμους, αλλά και γοητευτικές γυναίκες (…ή μήπως όχι;) που μπορούμε να τις μεταφέρουμε στην αγκαλιά μας ούτως ώστε να τις σώσουμε (ανταμείβοντάς μας με πολύτιμη ενέργεια) ή να τις… θυσιάσουμε σε συγκεκριμένους βωμούς προκειμένου να αποκτήσουμε αντικείμενα.

Μία ασφαλής επιλογή για το καλοκαίρι

Εκτός από τις μοναχικές εξορμήσεις, στο Spelunky υπάρχει η δυνατότητα για offline co-op έως τεσσάρων παικτών, αλλά ο γρήγορος ρυθμός του gameplay σημαίνει πως το παιχνίδι δυσκολεύει πολύ περισσότερο, καθώς είναι αρκετά δύσκολο να επιτευχθεί επιτυχής συνεργασία. Το deathmatch εντός αρένων, με τη σειρά του, δεν μπορεί να διατηρήσει το ενδιαφέρον, καθώς θυμίζει περισσότερο button mashing παρά παιχνίδι με τεχνική.

Το Spelunky αποτελεί, λοιπόν, έναν εξαιρετικό platform τίτλο, που σίγουρα αξίζει την προσοχή σας. Ο -πολλές φορές- σαδιστικός βαθμός δυσκολίας λειτουργεί υπέρ του, χάρη στην ποικιλία που προσφέρει σε κάθε στοιχείο που απαρτίζει τα επίπεδά του, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι πολύ σπάνια ο χαρακτήρας μας εξοντώνεται από “αδικίες” του τίτλου, καθώς σχεδόν σε κάθε περίπτωση αναγνωρίζαμε δική μας απροσεξία σε κινήσεις που έφερναν για άλλη μία φορά σε άδοξο τέλος την περιπέτειά μας. Αυτή η indie δημιουργία, λοιπόν, αποτελεί μία από τις ιδανικότερες καλοκαιρινές επιλογές και τη συστήνουμε ανεπιφύλακτα στους λάτρεις του είδους.

Νικόλας Μαρκόγλου

Θετικά

 • Εξαιρετική χρήση των random generated επιπέδων
 • Μεγάλη ποικιλία σε όλους τους τομείς
 • Μεγάλος βαθμός δυσκολίας που πεισμώνει και δεν αποθαρρύνει

Αρνητικά

 • Το τρέξιμο του χαρακτήρα είναι λίιιγο πιο γρήγορο από ό,τι θα έπρεπε
 • Οι απαιτήσεις για δημιουργία κοψίματος δρόμου είναι ορισμένες φορές απελπιστικά δύσκολες

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (7 σχόλια)
 • halomaniac halomaniac 27 Ιουλίου 2012  | 00:50

  To αγόρασα σήμερα και το έχω κάψει από το πρωί!! Ομως είναι τόσο σαδιστικά δύσκολο που ώρες ώρες φεύγω από την οθόνη για να μην γίνει κανα ατύχημα!!! 0χα9χ0α9χ0α9χ0αχα

 • DimitrisC DimitrisC 26 Ιουλίου 2012  | 13:30

  Δοκίμασα το demo και δεν με τρέλανε. Τα controls μου φαίνονται κάπως περίεργα (ειδικά τα περπάτημα/τρέξιμο). Θυμάται κανείς το Rick Dangerous; Αυτό ήταν παιχνίδι!

 • Gamer-cy Gamer-cy 24 Ιουλίου 2012  | 17:17

  Διάβασα χθες το review και είναι πραγματικά ενδιαφέρων old school όπως λέει και o Γιώργος , εκτός από την μεγάλη ποικιλία στο παιχνίδι με εξιτάρει το ότι ο μεγάλος βαθμός δυσκολίας του παιχνιδιού δεν σε αποθαρρύνει αλλά πεισμώνει τον παίχτη να το συνέχιση μέχρι τέλους. θα κατεβάσω το demo

 • NikeFerrari NikeFerrari 24 Ιουλίου 2012  | 16:11

  Αρκετά old school πράγμα μου λατρεύω. Κατευχαριστήθηκα το Demo! Καταπληκτικό το στοιχείο με το random-generation και εχθροί που θυμίζουν Wonder Boy in Monster Land (φίδι, νυχτερίδα). Έπιασε την σειρά του και σύντομα θα αγοραστεί και απολαυστεί. Ωραίο review Νικόλα.

 • kairisg kairisg 24 Ιουλίου 2012  | 11:45

  Παιχνιδούμπα και απαράδεκτος που δεν το έχω πάρει ήδη. Thank you Νικόλα ! :)

 • Spike Spiegel Spike Spiegel 24 Ιουλίου 2012  | 02:04

  Εγώ πάντως από το demo δεν τρελάθηκα δεν είναι και πολύ του στυλ μου. Εμένα μου θυμίζει αρκετά αυτό http://www.youtube.com/watch?v=qluQqCthL44 μοιάζει και τo όνομα και το gameplay.

 • General986 General986 24 Ιουλίου 2012  | 01:12

  Πολύ παιχνιδάρα, μου άρεσε το random-generated dungeon και αρκετά δύσκολο. Όποιος εξερευνεί, ανταμείβεται, αλλά ταυτόχρονα ρισκάρει τη ζωή του:)