Ταυτότητα

Theatrhythm: Final Fantasy

Theatrhythm: Final Fantasy

Edition: N/A Genre: Music Διάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: Square-Enix Ημ. Έκδοσης: 06/07/2012
PEGI: 12 Εκδότης: Square- Enix Πλατφόρμες: Nintendo 3DS


Αποκλειστικά και μόνο για φανατικούς οπαδούς

25 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την πρώτη κυκλοφορία του πιο επιτυχημένου RPG της ιαπωνικής αγοράς -και όχι μόνο. Η Square Enix, προκειμένου να εορτάσει τα γενέθλια της πολυαγαπημένης σειράς, ετοίμασε μερικές ιδιαίτερες εκπλήξεις στο κοινό της και μία από αυτές είναι η κυκλοφορία του Theatrhythm Final Fantasy αποκλειστικά για το Nintendo 3DS. Όπως μαρτυρά και ο τίτλος του παιχνιδιού, έχουμε να κάνουμε με ένα παιχνίδι σχετικό με θέατρο και ρυθμό, κάτι που συνεπάγεται ότι το Theatrhythm είναι ένα σεντούκι που περιέχει μουσική και εικόνες 25 ετών, ξυπνώντας αναρίθμητες μνήμες στους οπαδούς της σειράς. Το gameplay είναι (υπέρ του δέοντος) απλοποιημένο και το μόνο που απαιτείται από εμάς είναι το πάτημα της οθόνης αφής. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Αρχικά λοιπόν, θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια τετραμελή ομάδα, επιλεγμένη από τους σημαντικότερους και πιο αγαπητούς χαρακτήρες της σειράς. Στη συνέχεια θα χρειαστεί να διαλέξουμε κινήσεις και αντικείμενα για την ομάδα καθώς αυτή θα ανεβαίνει levels. Πρακτικά όμως, η αναβάθμιση των χαρακτήρων δεν έχει κανέναν ουσιαστικό αντίκτυπο στις μάχες -αλλά για αυτές θα μιλήσουμε πιο αναλυτικά παρακάτω.

theatrhythm_final_fantasy_image_01.jpg

Στη συνέχεια θα οδηγηθούμε στο κεντρικό τμήμα του παιχνιδιού και αυτό δεν είναι άλλο από όλα τα παιχνίδια της σειράς. Μπορούμε να διαλέξουμε να παίξουμε σε όποιο παιχνίδι της σειράς επιθυμούμε χωρίς προκαθορισμένη ακολουθία, κάτι που είναι πολύ χρήσιμο για όποιον δεν επιθυμεί να ασχοληθεί με συγκεκριμένα επεισόδια του franchise. Κάθε επεισόδιο, είναι χωρισμένο σε πέντε τμήματα, το εισαγωγικό κομμάτι, το κομμάτι της μάχης, το "field music", το "event music", καθώς και το κομμάτι των τίτλων τέλους. Στα κομμάτια της εισαγωγής και των τίτλων τέλους ακούμε τα αντίστοιχα μουσικά κομμάτια και η συμμετοχή μας είναι η ελάχιστη δυνατή. Απλώς "χτυπάμε" την οθόνη αφής για να μαζέψουμε ορισμένους κρυστάλλους - πόντους εμπειρίας, οι οποίοι αυξάνουν το "Rhythmia" του κόσμου μας προκειμένου να επανέλθει η ισορροπία μεταξύ των κόσμων του παιχνιδιού. Μετά από το εισαγωγικό τμήμα, ακολουθούν τα υπόλοιπα τρία βασικά μέρη (μάχη, field, event) με τυχαία σειρά. Το πιο εύκολο κομμάτι είναι αναμφισβήτητα το κομμάτι της... εξοχής. Σε αυτό παρακολουθούμε τον αρχηγό της ομάδας μας να τρέχει σε δάση και βουνά, καθώς και περιοχές που έχουμε ξαναδεί στα εκάστοτε παιχνίδια, ενώ εμείς θα πρέπει να αλληλεπιδράσουμε με την οθόνη αφής σε συγκεκριμένες εντολές που παρακολουθούμε στην επάνω οθόνη. Οι εντολές δεν είναι ιδιαίτερα περίπλοκες αλλά σίγουρα χρειαζόμαστε λίγη ώρα εξάσκησης εάν θέλουμε να επιτύχουμε critical hits και άριστα σκορ.

theatrhythm_final_fantasy_image_02.jpg

Στο κομμάτι της μάχης εμφανίζεται όλη η ομάδα η οποία έρχεται αντιμέτωπη με τους κυριότερους εχθρούς από κάθε επεισόδιο της σειράς Final Fantasy. Οι εντολές που πρέπει να ακολουθήσουμε σε αυτό το μέρος είναι πολύ πιο περίπλοκες και ίσως δυσκολέψουν κάποιους. Αν δεν προλάβουμε ή πραγματοποιήσουμε λάθος άγγιγμα στην οθόνη αφής, τότε θα χάσουμε ζωή, η οποία είναι κοινή για όλη την ομάδα και αντιπροσωπεύεται από μία μπάρα στο επάνω δεξί μέρος της οθόνης. Επιπλέον, στις μάχες -αν είμαστε εξαιρετικά γρήγοροι και εύστοχοι- έχουμε τη δυνατότητα να καλέσουμε κάποιο πανίσχυρο πλάσμα (summon) να πολεμήσει για εμάς. Αυτό όμως που μας δημιουργεί αρνητική εντύπωση, είναι ότι όσο και αν αναβαθμίζουμε τους χαρακτήρες, δεν παρατηρούμε καμία αλλαγή στη διάρκεια των μαχών. Είτε χρησιμοποιούμε απλές κινήσεις, είτε πανίσχυρες δυνάμεις το αποτέλεσμα δεν αλλάζει, καθώς οι μάχες είναι προκαθορισμένες να διαρκέσουν όσο και το τραγούδι. Και τέλος, το "event" μέρος είναι ίσως η καλύτερη στιγμή του παιχνιδιού. Κατά τη διάρκεια του τραγουδιού οι εντολές είναι πιο... χαλαρές σε σύγκριση με αυτές της μάχης μιας και κατά τη διάρκεια του κομματιού παρακολουθούμε συγχρόνως τις σημαντικότερες στιγμές του εκάστοτε παιχνιδιού μέσα από cut scenes. Αξίζει να σημειώσουμε ότι αν είμαστε εύστοχοι και γρήγοροι και σε αυτό το τμήμα του Theatrhythm, θα παρακολουθήσουμε επιπλέον σκηνές.

Μετά το πέρας της ολοκλήρωσης του κυρίου μέρους (κάτι που θα μας πάρει περίπου τρεις ώρες), έχουμε τη δυνατότητα να ασχοληθούμε και με άλλα modes του παιχνιδιού. Στο challenge mode οι χρήστες επιλέγουν το μουσικό κομμάτι που επιθυμούν να παίξουν και, αν επιτύχουν, μπορούν να ξεκλειδώσουν μεγαλύτερα επίπεδα δυσκολίας, ενώ αυτό που μπορεί να τραβήξει το βλέμμα των φανατικών οπαδών είναι το "Chaos Shrine" mode. Σε αυτό, μπορούμε να παίξουμε σε έως και 99 επίπεδα και να ακούσουμε μουσικά κομμάτια που δεν έχουμε ακούσει μέχρι τώρα. Η επιτυχία σε αυτά τα επίπεδα θα επιφέρει και το ξεκλείδωμα ορισμένων σπάνιων αντικειμένων και χαρακτήρων του παιχνιδιού. Πέρα από τα προαναφερθέντα modes, οι χρήστες μπορούν να ασχοληθούν και με το μουσείο του τίτλου, στο οποίο μπορούμε να παρακολουθήσουμε σκηνές από τα παιχνίδια και να δούμε τις κάρτες που έχουμε συλλέξει κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και οι οποίες αναφέρονται στους χαρακτήρες της σειράς.

Όπως σίγουρα γίνεται κατανοητό, το παιχνίδι της Square αναφέρεται σε ένα πολύ συγκεκριμένο τμήμα του αγοραστικού κοινού. Εάν κάποιος δεν αγάπησε τη σειρά Final Fantasy και κυρίως την μουσική της, δεν έχει απολύτως κανένα λόγο να ασχοληθεί με το Theatrhythm Final Fantasy. Οι οπαδοί, όμως, της σειράς θα απολαύσουν στο μέγιστο το παιχνίδι, μιας και διαθέτει μέσα του αναμνήσεις 25 ετών. Χαρακτήρες, περιοχές, μουσική, cutscenes και γενικότερα ό,τι αγαπήθηκε από τους φίλους της σειράς, βρίσκεται μέσα στο παιχνίδι για να τους υπενθυμίζει γιατί την αγάπησαν.

Γιάννης Σκουλουδάκης

Θετικά

  • Ένα σεντούκι γεμάτο αναμνήσεις
  • Το 3D είναι πολύ προσεγμένο
  • Πολλά επιπλέον modes

Αρνητικά

  • Αποκλειστικά και μόνο για οπαδούς της σειράς
  • Οι αναβαθμίσεις δεν παίζουν ρόλο στις μάχες
  • Κουραστικές εντολές στα υψηλά επίπεδα δυσκολίας

Βαθμολογία

Γιάννης  Σκουλουδάκης

Κατάγομαι από τα όμορφα Χανιά, είμαι απόφοιτος λογιστικής και ένα από τα αγαπημένα μου hobbies είναι τα βιντεοπαιχνίδια με τα οποία γαλουχήθηκα από μικρή ηλικία με τα κλασσικά Tetris, Μariο, Contra, συνέχισα με τα αγαπημένα Tomb Raider και Resident Evil και μέχρι και σήμερα συνεχίζω να μαγεύομαι από αυτά. Μεγάλη μου λατρεία επίσης αποτελεί ο κόσμος του Tolkien και ασχολούμαι πολύ και με τον κόσμο των αθλημάτων (ποδόσφαιρο και μπάσκετ κυρίως)!

Συμμετεχουν