Ταυτότητα

Kingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance

Kingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance

Edition: N/A Genre: Action, RPG Διάθεση: Nortec
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: Square-Enix Ημ. Έκδοσης: 20/07/2012
PEGI: 12 Εκδότης: Square Enix Πλατφόρμες: Nintendo 3DS


Time to wake up

Τα φετινά, δέκατα γενέθλια της σειράς Kingdom Hearts, μας φέρνουν ένα ακόμη παιχνίδι για φορητή κονσόλα -και το πρώτο για το Nintendo 3DS- το Kingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance. Βλέποντας τον μαγικό αριθμό “3” στον μακροσκελή τίτλο και με το franchise να έχει περιοριστεί εδώ και χρόνια στα handhelds, νομίζει κανείς πως η Square Enix παίζει με τα νεύρα των οπαδών της σειράς, που ονειρεύονται τη θριαμβευτική επιστροφή της στα οικιακά συστήματα μέσα από το Kingdom Hearts 3. Ευτυχώς όμως, η υπόθεση του Kingdom Hearts 3D θέτει όντως τα θεμέλια για κάτι μεγαλύτερο κι όλα δείχνουν πως στήνεται το σκηνικό για την έλευση του πολυπόθητου τρίτου μέρους. Τα κακά νέα είναι πως το ίδιο το παιχνίδι, αν και αποτελεί άξιο συνεχιστή της παράδοσης των Kingdom Hearts, παρουσιάζει μία σειρά από προβλήματα και άστοχες επιλογές, που το εμποδίζουν να ξεπεράσει το “for fans only” status του και να αναγνωριστεί καθολικά ως ένας αντικειμενικά σπουδαίος action-RPG τίτλος για το 3DS.

Χαμένοι στο όνειρο - Υπόθεση και Αφήγηση

Με την επικείμενη επιστροφή του Master Xehanort, ο Yen Sid (ο μάγος από τη Φαντασία της Disney) καλεί τους Sora και Riku να περάσουν τη δοκιμασία “Mark of Mastery”, ώστε να γίνουν “keyblade masters”, δηλαδή παντοδύναμοι χρήστες των σπαθιών-κλειδιών (τα όπλα σήμα κατατεθέν της σειράς), και να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον Xehanort.

Kingdom_Hearts_3D_image_01-thumb.jpgΓια να το πετύχουν, οι δύο αγαπητοί πρωταγωνιστές θα πρέπει να ξυπνήσουν-ελευθερώσουν 7 “κοιμισμένους” κόσμους -κυρίως- της Disney, από τους Dream Eaters, και να ξεκλειδώσουν το “keyhole” του καθενός. Η υπόθεση του Kingdom Hearts 3D κινείται σε δύο επίπεδα: από τη μία έχουμε τη “βασική” ιστορία, που μας ετοιμάζει για την επιστροφή του Xehanort, κι από την άλλη τις επιμέρους ιστορίες των κόσμων που βασίζονται σε ταινίες της Disney και στις οποίες εμπλέκονται οι Sora/Riku. Χωρίς να θέλουμε να δώσουμε spoilers σε ό,τι έχει να κάνει με τη “βασική υπόθεση”, απλά θα αναφέρουμε πως, παρά την αργή της κλιμάκωση, στην 20ώρη διάρκεια του παιχνιδιού θα συναντήσουμε πολλούς γνώριμους φίλους και εχθρούς, ενώ δεν λείπουν και κάποιες δυνατές στιγμές στο δεύτερο μισό.

Το πρόβλημα όμως, είναι πως το αρχικό concept του Kingdoms Hearts, που ένωνε τα Final Fantasy με τις ταινίες της Disney, έχει πλέον “τραβηχτεί” πάρα πολύ, με εναλλακτικές διαστάσεις, διαφορετικές μετανσαρκώσεις των ίδιων προσώπων και χαρακτήρες “να ζούν” μέσα στις καρδιές άλλων.

Kingdom_Hearts_3D_image_09-thumb.jpgΈτσι, μόνο όσοι έχουν παίξει όλα τα παιχνίδια της σειράς θα μπορέσουν να κατανοήσουν πλήρως τα όσα διαδραματίζονται στο Kingdom Hearts 3D, παρά τη φιλότιμη προσπάθειά του να παρέχει πληροφορίες για προηγούμενους τίτλους μέσα από logs και flashback cut-scenes. Επιπλέον, ο τρόπος που οι σεναριογράφοι προσπαθούν να συνοψίσουν τις ιστορίες της Disney και να εντάξουν τους Sora/Riku σε αυτές, είναι μάλλον άγαρμπος, καθώς οι διάλογοι ακούγονται τις περισσότερες φορές παιδιάστικοι και κακογραμμένοι, ενώ το τυπικό -και ενίοτε κακό- voice acting μόνο δεν βοηθά την κατάσταση.

Οι διαχρονικές θεματικές της σειράς, όπως η φιλία, η αξία των αναμνήσεων και η πάλη ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι απασχολούν και το Kingdom Hearts 3D, αλλά συχνά καταλήγουν σε μελοδραματικούς μονολόγους των Sora/Riku, που δυστυχώς φαίνονται τραγελαφικοί δίπλα στις άψυχες συζητήσεις τους με τους ήρωες της Disney. Απλά παρακολουθήστε τον Riku να μιλάει στον Κουασιμόδο για “τα τείχη που χτίζουμε γύρω από την καρδιά μας...” και θα καταλάβετε...

Drop (Dead) System

Kingdom_Hearts_3D_image_02-thumb.jpgΣτο Kingdom Hearts 3D παίζουμε τον κάθε κόσμο με τον Sora και τον Riku σε ουσιαστικά δύο παράλληλες ιστορίες, όπου συναντάμε μεν τους ίδιους χαρακτήρες, αλλά παρακολουθούμε διαφορετικούς διαλόγους κι εξέλιξη των γεγονότων. Κι ενώ το σενάριο του παιχνιδιού είναι ήδη αρκετά συγκεχυμένο, οι developers αποφάσισαν να εισάγουν το “Drop System”, καταστρέφοντας τόσο την αφήγηση όσο και το ρυθμό του gameplay. Μέσω του Drop System, το παιχνίδι μας αναγκάζει κάθε 15 με 20 περίπου λεπτά (πραγματικού gameplay χρόνου) άσχετα με το τί κάνουμε εκείνη τη στιγμή, να αλλάξουμε ήρωα και να συνεχίσουμε τη δική του εκδοχή της υπόθεσης.

Όσο παίζουμε, η μπάρα “Drop Gauge” αδειάζει σταδιακά στη δεξιά γωνία της οθόνης και φτάνει σε μία αντίστροφη μέτρηση 30 δευτερολέπτων (συνοδευόμενη από έναν ενοχλητικό ήχο συναγερμού), που μόλις λήξει, ο ήρωας μας θα “αποκοιμηθεί” και θα πρέπει να συνεχίσουμε με τον άλλο. Έτσι, ενώ βρισκόμασταν στα μισά του πρώτου μας boss fight με τον Sora, το παιχνίδι μας ανάγκασε να παίξουμε με τον Riku και μετά από μισή ώρα άλλων μαχών και cut-scenes, επιστρέψαμε στον Sora και στην αρχή του boss, νιώθοντας “χαμένοι” κι εκτός κλίματος.

{PAGE_BREAK}

Ο μηχανισμός αυτός κουράζει και μπερδεύει αφόρητα τον παίκτη, ενώ δεν προσφέρει τίποτα παραπάνω από αδιάφορες παραλλαγές των ιστοριών της Disney. Είναι άξιο απορίας γιατί οι developers έφτιαξαν αυτό το σύστημα, ενώ θα μπορούσαν απλά να είχαν χωρίσει το παιχνίδι σε δύο ξεχωριστά campaigns ή σε chapters, όπου παίζουμε ολόκληρο τον κόσμο με τον κάθε ήρωα. Για να δικαιολογήσει την ύπαρξη του Drop System, το παιχνίδι επιτρέπει να στείλουμε διάφορα “bonus” από τον έναν ήρωα στον άλλο, εξαργυρώνοντας τα drop points με τα οποία μας επιβραβεύει, ανάλογα με το πόσο καλά τα πάμε στις μάχες. Τα bonus αυτά ενισχύουν την επίθεση, την άμυνα ή τη μαγεία του ήρωα, αλλά το πιο χρήσιμο είναι το drop decelerator, που μας δίνει περισσότερο χρόνο στο Drop Gauge. Είναι προφανές πως οι developers αντιλήφθηκαν κι οι ίδιοι το πρόβλημα, γι' αυτό κι επιπρόσθετα δίνουν τη δυνατότητα να κάνουμε εθελοντικά drop από τα save points αλλά κι από το world map, για να προχωράμε πιο συμμετρικά τις ιστοριές των Sora/Riku.

Υπάρχει ακόμη και το “Drop-Me-Not” item, που υποτίθεται πως μας δίνει λίγο έξτρα χρόνο όταν τον χρειαζόμαστε, αλλά αποδεικνύεται άχρηστο, αφού το Drop έτσι κι αλλιώς είναι αναπόφευκτο και δεν υπάρχει λόγος να θυσιασούμε γι'αυτό το item ένα slot από τα skills μας, ενώ μπορούμε στη θέση του να έχουμε ένα πολύ πιο χρήσιμο spell ή επίθεση.

Εξελιγμένο αλλά λιγότερο RPG – Το Gameplay

Kingdom_Hearts_3D_image_08-thumb.jpgH σημαντικότερη νέα προσθήκη του Dream Drop Distance στο παραδοσιακό gameplay των Kingdom Hearts είναι το flowmotion σύστημα, που θέτει νέα δεδομένα στις μάχες αλλά και στο platforming. Χάρη στο flowmotion οι Sora/Riku μπορούν με το πάτημα ενός κουμπιού να πηδήξουν σε κοντινές επιφάνειες και από αυτές να εκτιναχθούν με υπερηχητική ταχύτητα προς τους εχθρούς, να βουτήξουν από ψηλά κατά πάνω τους και να στριφογυρίσουν πιασμένοι από στύλους ή ακόμη και μεγάλους εχθρούς, χτυπώντας όσους πιαστούν στο στρόβιλό τους.

Σχεδόν όλοι οι τοίχοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την έναρξη της κίνησης σε flowmotion και, παραμένωντας σε αυτήν (αναπηδώντας από τοίχο σε τοίχο), οι Sora/Riku μπορούν να διασχίζουν με άνεση και ταχύτητα τα επίπεδα, πετώντας, κάνοντας grind σε πλατφόρμες και να εξαπολύουν combos. Το αποτέλεσμα είναι απλά φαντασμαγορικό. Οι μάχες του Kingdom Hearts είναι έντονες και γρήγορες και σε συνδυασμό με τα πανέμορφα animations του flowmotion φέρνουν στο μυαλό τη ροή του gameplay του Bayonetta.

Kingdom_Hearts_3D_image_03-thumb.jpgΤο πρόβλημα όμως με το flowmotion είναι ότι η γρήγορη κίνηση των Sora/Riku, οι ανοιχτοί χώροι των επιπέδων και το γεγονός ότι συνήθως πολεμούμε μεγάλες ομάδες εχθρών ή γιγαντιαία bosses, ζορίζουν υπερβολικά την κάμερα, που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να ακολουθήσει τη δράση αλλά σπάνια τα καταφέρνει σωστά. Ο χειρισμός της κάμερας γίνεται με τα L και R ενώ υπάρχει η δυνατότητα για lock-on (πατώντας και τα δύο ταυτόχρονα) και για να την κεντράρουμε πίσω από τον ήρωα (με ένα double-tap του L ή του R). Εκτός του ότι ο χειρισμός με τα L και R δεν βολεύει, όσο είμαστε μέσα στις μάχες δεν προλαβαίνουμε απλά να αφιερώσουμε χρόνο στο να διορθώνουμε κάθε τρεις και λίγο την κάμερα.

Το παιχνίδι υποστηρίζει και το Circle Pad Pro, αλλά δεν είμαστε σίγουροι κατά πόσο ο δεύτερος αναλογικός σώζει την κατάσταση. Για να είμαστε ακριβείς, η ουσία του προβλήματος έγκειται στο γεγονός ότι το gameplay του Kingdom Hearts 3D φαίνεται πως ασφυκτιά στα στενά πλαίσια της οθόνης του φορητού και είναι ξεκάθαρο πως το παιχνίδι θα “έπαιρνε ανάσα” αν έτρεχε στην οθόνη της τηλεόρασης...

Kingdom_Hearts_3D_image_07-thumb.jpgΠέρα από τα παραπάνω, η νέα διάσταση που φέρνει το flowmotion στο gameplay περιορίζει κάπως το RPG στοιχείο του παιχνιδιού, που συχνά νιώθαμε ότι παίζει δευτερεύοντα ρόλο στις μάχες. Πολύ απλά, μπορούμε βασιστούμε παραπάνω απ'όσο θα πρεπε στην ευκινησία και τις επιθέσεις που μας παρέχει το flowmotion, αντί να κάνουμε άμυνα και να αξιοποιούμε μεθοδικά τα commands μας για μία πιο στρατηγική προσέγγιση των μαχών.

Ωστόσο, παρόλο που η RPG πλευρά του παιχνιδιού υποσκελίζεται από τον πιο hack 'n' slash χαρακτήρα του flowmotion, το flowmotion είναι σίγουρα η σωστή κατεύθυνση για το μέλλον της σειράς, καθώς προσφέρει την απαραίτητη ανανέωση στο gameplay και το μόνο που μένει είναι να υλοποιηθεί καλύτερα στο επόμενο παιχνίδι. Και μιλώντας για το RPG στοιχείο, ήρθε η ώρα να περάσουμε στους Dream Eaters που αποτελούν τους νέους εχθρούς αλλά και συντρόφους μας στο παιχνίδι.

{PAGE_BREAK}

Ξεχάστε τους Heartless, καλωσορίστε τους Dream Eaters

Οι Dream Eaters είναι πολύχρωμα πλάσματα σαν Pokemon, που συναντάμε σε ομάδες διάσπαρτες στα επίπεδα του παιχνιδιού. Εξοντώνοντας τα κακά Dream Eaters – Nightmares συγκεντρώνουμε συστατικά για να φτιάξουμε τα δικά μας καλά Dream Eaters, τα Spirits, και να έχουμε μέχρι τρία από αυτά στο party μας. Κάθε Spirit έχει τη δική του “συνταγή” για να φτιαχτεί και όσο περισσότερα συστατικά χρησιμοποιήσουμε, τόσο μεγαλύτερου lvl Spirit θα έχουμε. Αν ένα Spirit μας πεθάνει στη μάχη, θα πρέπει να το ξαναφτιάξουμε. Επίσης, μπορούμε να προσδώσουμε κι από μία ειδική ικανότητα σε κάθε Spirit, ώστε να μπορεί να εκτελέσει κάποιο spell, να μας γιατρεύει ή να μας δίνει buffs. Τα Spirits λειτουργούν περισσότερο υποστηρικτικά κι απλά απασχολούν τους εχθρούς. Η πραγματική βοήθεια που παρέχουν είναι η δυνατότητα να κάνουμε ”link” με αυτά για να εκτελέσουμε κάποιες ειδικές επιθέσεις. Ο Sora συνεργάζεται με τα Spirits χρησιμοποιώντας τα ως όπλα, ενώ ο Riku απορροφά τις κινήσεις-επιθέσεις τους.

Το κακό με τα spirits είναι ότι σαν σύντροφοι στην περιπέτεια μας είναι κάπως απρόσωπα και σίγουρα θα προτιμούσαμε να είχαμε στο party μας τον Donald και τον Goofy. Ακόμη δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να ασχοληθούμε με την ανάπτυξή τους, εκτός κι αν παίζουμε στο Proud Mode, τον υψηλότερο βαθμό δυσκολίας.

Kingdom_Hearts_3D_image_04-thumb.jpgΟι developers έχουν προσθέσει και διάφορα "χαριτωμένα" mini-games για την οθόνη αφής, όπου παίζουμε, εκπαιδεύουμε και ταΪζουμε τα Spirits, ενώ υπάρχουν ακόμα και κάποιες Augmented Reality δυνατότητες. Σίγουρα η Pokemon-Nintendogs λογική με την οποία ενσωματώθηκαν τα Spirits στο παιχνίδι θα έχει απήχηση στους 10χρονους μαθητές των δημοτικών σχολίων του Τόκιο, όμως οι παλιοί οπαδοί του Kingdom Hearts έχουν αφήσει πίσω τους εδώ και χρόνια αυτή την ηλικία, ενώ το γεγονός ότι οι developers αφιέρωσαν χρόνο σ'αυτά, μας έκανε να αναρωτηθούμε πόσο καλύτερα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί λίγη παραπάνω δουλειά ώστε να βελτιωθούν άλλοι τομείς...

Ενώ τα επίπεδα είναι συνήθως μεγάλα σε έκταση, ξεγελάνε το μάτι καθώς είναι άδεια και τα περιθώρια εξερεύνησης λιγοστά, όπως τα μοναχικά σεντούκια που εντοπίζουμε περιστασιακά. Η ελευθερία κίνησης που παρέχει το flowmotion ανοίγει την όρεξη για platforming, αλλά το παιχνίδι μας προσγειώνει απότομα με αόρατους τοίχους ή οροφές κτιρίων, που για ανεξήγητους λόγους δεν μπορούμε να σκαρφαλώσουμε.

Kingdom_Hearts_3D_image_06-thumb.jpgΤο gameplay επικεντρώνεται στο να πηγαίνουμε από τη μία μάχη στην άλλη και δημιουργεί ένα αίσθημα μονοτονίας. Ευτυχώς, το νέοο Kingdom Hearts περιέχει πολλά εντυπωσιακά boss fights και set pieces που καταφέρνουν να κρατήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον του παίκτη. Θα πολεμήσετε ένα γιγαντιαίο δράκο Dream Eater στην κορυφή της Παναγίας των Παρισίων, θα οδηγήσετε ένα light-cycle στο Grid, θα απολαύσετε το skydiving mini-game πριν την είσοδο στον κάθε κόσμο κι αυτά είναι μόνο λίγα από τα ενδιαφέροντα πράγματα που θα κάνετε στο παιχνίδι.

Γραφικά, ήχος, 3D – Αγγίζοντας την τελειότητα

Τα γραφικά του Kingdom Hearts 3D είναι από τα καλύτερα που έχουμε δεί μέχρι τώρα στο 3DS, με ζωντανά χρώματα, μαγευτικά εφέ και το γνωστό καρτουνίστικο art direction της σειράς. Κάθε κόσμος της Disney έχει την δική του ατμόσφαιρα και αποδίδεται άψογα, με highlights το νυχτερινό Traverse Town, την ονειρική “Φαντασία” της Disney και τον φουτουριστικό κόσμο του Tron. Είναι στιγμές που το Kingdom Hearts 3D δίνει την ψευδαίσθηση ότι ξεπερνά τα Kingdom Hearts του PS2.

Kingdom_Hearts_3D_image_05-thumb.jpg Που και που θα πετύχουμε κάποια textures χαμηλής ανάλυσης, ένα ελαφρύ πιξέλιασμα ή έλλειψη anti-aliasing, αλλά αυτά δεν αλλοιώνουν τη γενικότερη ποιότητα της παρουσίασης. Το βάθος που προσθέτει το 3D εφέ είναι ξεκούραστο και κλέβει την παράσταση στα κολοσσιαία boss fights και το skydiving mini-game, ενώ όσο φορτωμένη κι αν είναι η οθόνη το frame rate αρνείται πεισματικά να πέσει. Τέλος, τo soundtrack του παιχνιδιού είναι εξαιρετικό, με πανέμορφες ορχηστρικές συνθέσεις να στολίζουν την κάθε στιγμή. Είναι προφανές ότι το Dream Drop Distance είναι μία προσεγμένη παραγωγή πολύ υψηλών προδιαγραφών.

Η απόσταση από το όνειρο – Επίλογος

Το Kingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance είναι το παιχνίδι που θα απολαύσουν οι fans των Kingdom Hearts, οι οποίοι θα συγχωρήσουν τα ατοπήματά του, θα αγκαλιάσουν το νέο σύστημα του flowmotion και θα απολαύσουν την επιστροφή του Sora και του Riku. Όσοι όμως είναι καινούργιοι στη σειρά, σίγουρα θα απογοητευτούν από την περίπλοκη ιστορία και το ψυχοφθορό Drop System, ενώ δεν θα είναι τόσο ανεκτικοί στα προβλήματα της κάμερας, τη μονοτονία του gameplay και τα ατελειώτα μενού επιλογών για RPG χαρακτηριστικά που δεν έχουν άμεσο αντίκτυπο στη δράση.

Προερχόμενο από ένα ιστορικό franchise με πολλούς φίλους, το Dream Drop Distance επιδεικνύει κι αυτό τα ίδια προβλήματα με άλλους μεγάλους ιαπωνικούς τίτλους, με ανεξήγητες κακές επιλογές (Drop System), έλλειψη ξεκάθαρου προσανατολισμού (Dream Eaters), αλλά και δυνατά σημεία και προοπτικές (όπως το Flowmotion). Η σειρά Kingdom Hearts μπορεί να έχει επιβιώσει στα handhelds, αλλά ταυτόχρονα έχει φθαρεί κιόλας, κάτι που φαίνεται από τον αγώνα που δίνει το Dream Drop Distance να ταιριάξει και να χωρέσει στο 3DS. Όσοι ακολουθούν ευλαβικά τόσα χρόνια τα Kingdom Hearts, μέσα στο KH3D θα βρούν πολλούς λόγους να χαρούν και θα έχουν πολλά να ελπίζουν. Περιμένουμε λοιπόν με αγωνία το 3D Drop Distance να γίνει σκέτο 3...

Νίκος Αδάμης

Θετικά

 • Η ιστορία προετοιμάζει το έδαφος για το Kingdom Hearts 3
 • Παρά τα αρνητικά του, το Flowmotion ανανεώνει το gameplay
 • Yπέροχα γραφικά και ήχος
 • Επικά set-pieces
 • Ένα Κingdom Hearts που θα απολαύσουν οι fans

Αρνητικά

 • Το Drop System δοκιμάζει τα νεύρα του παίκτη
 • Τα RPG στοιχεία “θάβονται” κάπως λόγω του flowmotion
 • Έλλειψη platforming και εξερεύνησης
 • Αδιάφορη ιστορία για όσους δεν παρακολουθούν το franchise
 • Οι μάχες με τους απλούς εχθρούς γίνονται συχνά μονότονες
 • Το Drop System ...ξανά!

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (25 σχόλια)
 • Etern1ty Etern1ty 23 Αυγούστου 2012  | 21:22

  Τρολάρεις ασύστολα και παντού, κλασικά.

 • foivosfoivos foivosfoivos 21 Αυγούστου 2012  | 17:29

  Αδικος ο βαθμος, κλασικά.

 • SetaShouji SetaShouji 01 Αυγούστου 2012  | 22:30

  Εντάξει.. Φαίνεται από την αρχή μέχρι το τέλος του review πως ο συντάκτης δεν γουστάρει το franchise.. Εγώ θα πω μόνο να έχετε τα μάτια σας 14 όταν είστε εκτός σπιτιού κύριε Αδάμη... :lol: :lol: :lol:

  Συμφωνώ απόλυτα πως το Drop system είχα μια μεγάλη χαζομάρα. Καλή για νέα ιδέα αλλά όχι σε τέτοιο τίτλο.. Επίσης ισχύει πως η σειρά από RPG έχει καταντήσει Hack n' slash με κάποια λίγα RPG στοιχεία.. Μακάρι να είχαν μείνει στο Gameplay του BbS το οποίο κατά την γνώμη μου είναι και το καλύτερο.. Τα Dream Eaters εγώ τα συμπάθησα μετά από λίγο. Είχαν την φάση τους αλλά στους τελευταίους κόσμους έπρεπε συνεχώς να spamm-άρω cure γιατί έχαναν HP για πλάκα.

  Για εμένα ο τίτλος παίρνει ένα 8,5. Κάποια στιγμή πρέπει να δούμε το ΙΙΙ. Αν δεν τον φτάνει ο χρόνος λόγω του Versus να σταματήσει να κυκλοφορεί KH κάθε χρόνο μπας και το παίξουμε κάποτε γιατί το Versus...

  Πολύ σωστό και αναλυτικό το review Νίκο.

 • Pox Pox 31 Ιουλίου 2012  | 04:30

  Πρέπει οπωσδήποτε να πάρω 3DS

 • DarthAltair DarthAltair 30 Ιουλίου 2012  | 10:13

  Αχ,δεν έχω χρόνο να το διαβάσω τώρα,αλλά περίμενα καλύτερη βαθμολογία.Δεν αποθαρρύνομαι φυσικά,μέχρι να διαβάσω το κείμενο αλλά και να ασχοληθώ κι εγώ με τον τίτλο.αλλάφευ,πρέπει να παίξω το BBS πρώτα.

 • vasilas432 vasilas432 29 Ιουλίου 2012  | 00:08

  Όμορφο και ανάλαφρο κομμάτι. Εντυπωσιάστηκα!

 • KTI_23 KTI_23 29 Ιουλίου 2012  | 00:01

  Vasilas: ειναι το Sanctuary της Utada Hikaru..ειναι το ost του ΚΗΙΙ οπως ηταν το simple and clean στο 1 αλλα δεν γνωριζω αν ειναι μεσα σε αυτο..λογικα θα ειναι ναι..

 • vasilas432 vasilas432 28 Ιουλίου 2012  | 23:49

  Παίδες ξέρει κάποιος να μου πει αν το τραγούδι που ακούγεται στο παραπάνω launch trailer είναι απο το παιχνίδι??

 • NikeFerrari NikeFerrari 28 Ιουλίου 2012  | 19:40

  Τελικά φαίνεται πως είναι ένα ακόμη systen seller για τους KH fans και όχι μόνο και σε γενικές γραμμές ένας αρκετά καλός τίτλος. Έχω αρκετά κενά στην σειρά και θα δω πότε θα τα γεμίσω.

 • nikolasvanitas nikolasvanitas 27 Ιουλίου 2012  | 21:20

  πολυ καλο review,δινει την πραγματικη εικονα του παιχνιδιου

 • KTI_23 KTI_23 27 Ιουλίου 2012  | 17:11

  ωραιο το review Νικο...το αντιμετωπισες σωστα νομιζω...
  ειναι σιγουρα ενα απο τους καλυτερους τιτλους του συστηματος ιδιως σε γραφικα και μουσικη αλλα και σαν ΚΗ..δυστυχως ομως ειναι η αληθεια πως προσελκυει αποκλειστικα φανς γιατι στη συγκεκριμενη σειρα πρεπει να εχεις παρακολουθησει απαραιτητα τα προηγουμενα παιχνιδια για να φτασεις σε αυτο..το σεναριο του ΚΗ ειναι απο μονο του δυσκολο ετσι οπως το εχει δημιουργησει ο Nomura...οποτε σιγουρα θα το ευχαριστηθουν οι φανς και οι υπολοιποι θα απολαυσουν απλως ενα πολυ καλο RPG..ταυτοχρονα ομως τους δινει και εναυσμα για να ασχοληθουν με την σειρα..οποτε ειναι μεν αρνητικο αλλα και θετικο...το drop system θα πρεπει να το δω στην πραξη ετσι οπως περιγραφεται ομως ειναι οντως λιγακι κουραστικο..αξιοπρεπεστατο ΚΗ παντως και οχι μετριο οπως ηταν το re coded...επισης και κατι αλλο..πως μπορειτε να βαθμολογειτε απο ενα demo??

  Υ.Γ Ανδρεα σιγουρα αξιζει να ασχοληθεις με την σειρα..τα 2 πρωτα για το PS2 μπορεις να τα βρεις σε πολυ χαμηλες τιμες..

 • Gamer-cy Gamer-cy 27 Ιουλίου 2012  | 16:45

  Ωραίος ευχαριστώ Δημήτρη θα μπω τώρα να τα ψάξω στο youtube ( να πάρω μια γεύση ) θα μπω και στο goggle να βρω και τι τιμές τα πουλάνε από το ebay ( λογικά θα είναι πολύ χαμηλά) Πάντως μου κίνησε το ενδιαφέρων από καιρό σαν τίτλος και φαίνεται αρκετά ενδιαφέρων , μάλλον ήρθε ο καιρός να μπω στον κόσμο του, ποτε δεν ειναι αργα ( αυτο θα κανω φιλε Nτινο :P από τα πρώτα θα ξεκινήσω)

 • Ντινος21 Ντινος21 27 Ιουλίου 2012  | 16:39

  @Gamer-cy Αμα μπορεις παιξε πρωτα τα παλια kh 1,2 και μετα τα αλλα γιατι αμα αρχησεις το 3d δεν θα καταλαβεις τιποτα απο το story.

  Ωραιο το review αλλα δεν περιμενα τοσο αρνητικο το drop system.Δεν μπορω να εχω και αποψη για το game γιατι δεν το εχω παιξει ακομα αλλα ειμαι σιγουρος οτι το story του θα μου αρεσει σιγουρα.

 • jimugias jimugias 27 Ιουλίου 2012  | 16:36

  Aντρεα και εγω οτι ναναι εγω παιξει απο τα παιχνιδια:P
  Ξεκινησα με το 2 μετα με το birth by sleep!Το 1 δεν το εχω παιξει!Το σεναριο ειναι καπως, δυσκολευεσαι να το παρακολουθησεις!Αν σε νοαιζει μονο το gameplay τσιμπα το για το 3ds.Σεναριακα το birth by sleep για το psp ειναι η απαρχη της σειρας;)
  Kαι με σειρα

  Birth by Sleep
  Kingdom Hearts
  Chain of Memories
  358/2 Days
  Kingdom Hearts II
  coded
  Dream Drop Distance
  Kingdom Hearts III

 • Gamer-cy Gamer-cy 27 Ιουλίου 2012  | 16:30

  θα πω την gaming αμαρτία μου ,δεν ασχολήθηκα ποτέ μου με αυτή τη σειρά ,αν θα το κάνω τώρα, να ξεκινήσω αυτό τον τίτλο του 3ds? η αυτούς που βγήκαν στο psp ps2?

 • jimugias jimugias 27 Ιουλίου 2012  | 16:27

  Oσο αναφορα στην ιστορια γενικα στα kh hearts καπου χανεσαι.Μονο το gameplay ειναι απολαυστικο!

 • saturn 32 saturn 32 27 Ιουλίου 2012  | 15:47

  Νίκο περαστικα και καλή υπομονή εδερφε. Έχω κολλησει με το παιχνίδι αυτο , είμαι στο τέλος του και ομολογώ ότι με έχει κερδίσει , ένα απο τα ισχυρά σημεία του τίτλου θεωρώ ότι είναι και η μουσική , απο τα καλύτερα μουσικά κομμάτια ever που έχω ακούσει στα 26 χρόνια που ασχολούμε με το gaming.το 7 δικαιώτατα για μένα

 • Jimaruto Jimaruto 27 Ιουλίου 2012  | 15:29

  Προσωπικά διαφωνώ με το 7. Θα γίνω λίγο "κακός" αλλά η ανάλυση στο review που έγινε πιο πάνω κατά 3/4 λέει αρνητικά σχόλια που συμφωνά με αυτό θα έπρεπε να μπει μία αντίστοιχη βαθμολογία: 3 με 4 για να συμβαδίζει ο βαθμός με τη κριτική που έγινε.
  Θεωρώ ότι ο τίτλος (αφού το έπαιξα και εγώ προσωπικά) αξίζει τουλάχιστον 8-8.5. Όπως επίσης και πολλά μεγάλα sites του εξωτερικού εκεί το βάζουν γύρω (IGN, gameinformer, eurogamer, κλπ.)
  Δεν θα πω ότι είναι απαραίτητα άδικο το 7. Αλλά θα πω ότι σίγουρα είναι άδικο για ένα τίτλο που αξίζει από 7 και πανω (σύμφωνα και με σας) να έχει αρνητικά σχόλια στα 3/4 του review.

 • Teh_stiG Teh_stiG 27 Ιουλίου 2012  | 15:05

  darksoul τα θετικα/αρνητικα του συγκεκριμενου παιχνιδιου ειναι εν μερει υποκειμενικα. η γνωμες διιστανται. δοκιμασε το γιατι δεν ειναι ξεκαθαρο για το αν προκειται για κακο η για καλο παιχνιδι.

 • bahamut zero bahamut zero 27 Ιουλίου 2012  | 15:03

  ειναι κριμα παντως που και αυτο το franchise της square enix φθινει...

 • g1985ios g1985ios 27 Ιουλίου 2012  | 15:00

  Συγχαρητηρια Νικο για ενα ειλικρινες και χωρις προκαταληψεις(λογω μεγεθους του συγκεκριμενου franchise)review.Με βαση τα προβληματα που αναφερεις και σε συνδυασμο με το γεγονος οτι εχω παιξει το demo θα του εβαζα ενα 6ράκι.

 • darksoul darksoul 27 Ιουλίου 2012  | 14:20

  η αλήθεια είναι πως διαβάζοντας το review κ παρατηρώντας ότι οι 2,5 απο τις 3 σελίδες αναφερουν αρνητικά σχόλια για το παιχνίδι,περίμενα βαθμολογία γύρω στο 4.....
  επίσης αν κ σε γενικές γραμμές ο τίτλος έχει πάρει πολύ καλές βαθμολογίες κ τον είχα στα υπόψην μου,μετά από αυτό το review κ την τόση αρνητικη αίσθηση να "ξεφυτρώνει" σχεδόν από κάθε παράγραφο αυτού του κειμένου,μαλλον θα το αφήσω.
  (αφού το κείμενο μου δίνει την εντύπωση πως ο reviewer δεν το χάρηκε καθόλου - θα το χαρώ εγω?)

 • kairisg kairisg 27 Ιουλίου 2012  | 14:19

  Αναλυτικό , δίκαιο και απολαυστικό το review του Νίκου Αδάμη όπως πάντα , με τεκμηρίωση σε θετικά και αρνητικά . Thank you Nick . Αν το βρούμε να το αγοράσουμε κι όλας θα είναι καλά , καθώς δεν το βρίσκω πουθενά στις μεγάλες αλυσίδες της Αθήνας....

 • General986 General986 27 Ιουλίου 2012  | 14:15

  7?!??!? Τα πήρατε από τους heartless...

 • lovesfool lovesfool 27 Ιουλίου 2012  | 14:13

  Δηλαδή, για να καταλάβω, γιατί δεν είναι σαφές από το κείμενο και την σύνοψη θετικών / αρνητικών στο τέλος... Νίκο τελικά μάλλον δεν σου άρεσε το Drop System. Το ρωτάω γιατί δεν είναι και τόσο ξεκάθαρο έτσι όπως το γράφεις...
  .
  :-D