Ο παλιός είναι αλλιώς

Δεκατρία χρόνια πέρασαν από τότε που, για πολύ κόσμο, τα skateboarding videogames μπήκαν για τα καλά στον gaming χάρτη ή, με άλλα λόγια, από την κυκλοφορία του Tony Hawk’s Pro Skater, του πρώτου παιχνιδιού της ομώνυμης σειράς. Από τότε πολλές προσθήκες έγιναν στη σειρά, οι οποίες όμως σε βάθος χρόνου φρόντισαν να την κρατήσουν στάσιμη, ενώ παράλληλα η ΕΑ έμπαινε απειλητικά και δυναμικά στα «χωράφια» της Activision με τη σειρά Skate. Η απάντηση της Activision ήταν (δυστυχώς) τα Tony Hawk: Ride και Shred, τα οποία δεν ανταποκρίθηκαν στις φιλοδοξίες τους, αφού είναι πλέον φανερό πως η motion sensing τεχνολογία δεν είναι ακόμα ικανή να υποστηρίξει το βάρος μεγαλεπήβολων σχεδίων. Έτσι, σε μια προσπάθεια να επαναπροσδιοριστεί η ταυτότητα της σειράς, ακολουθώντας τη μόδα των ημερών, και με αφορμή το φετινό Summer of Arcade, κυκλοφορεί στο Xbox Live (και σύντομα σε PC, Playstation 3) το Tony Hawk’s Pro Skater HD δια χειρός Robomodo.

Τι είναι όμως το Tony Hawk’s Pro Skater HD; Όχι αυτό ακριβώς που θα περίμενε κανείς από την ονομασία του. Δεν πρόκειται για μια HD αναβάθμιση του Pro Skater, αλλά ένα «πακέτο» που περιέχει τα καλύτερα –κατά την εταιρία ανάπτυξης- στοιχεία των δυο πρώτων παιχνιδιών της σειράς, μια κυκλοφορία η οποία κινείται μεν εκ του ασφαλούς, καταφέρνει να είναι δε, αμφιλεγόμενη. Η συνταγή των παιχνιδιών Tony Hawk είναι γνωστή, και εδώ επιστρέφουμε στις ρίζες του franchise, από όπου όλα ξεκίνησαν. Η καθαρά arcade προσέγγιση του αθλήματος, εστιάζει -σε αντίθεση με τη ρεαλιστικότερη της σειράς Skate- στην αντίπερα όχθη, στο συνδυασμό ατέλειωτων περίτεχνων κόλπων και τεχνικών, που δύσκολα θα γινόταν στην πραγματικότητα, στην ουσία του skateboarding και όχι στον τρόπο με τον οποίο αυτή παραδίδεται. Αμέσως γίνεται αισθητή η αμεσότητα του gameplay, θυμίζοντάς μας το λόγο της επιτυχίας του τόσα χρόνια πριν.

Η μετάβαση των controls από το Playstation στο Xbox 360 έγινε σχετικά ομαλά (μόνο κάποια μικροπροβληματάκια εντοπίσαμε) και οι παλιοί οπαδοί της σειράς θα μπορούν με σχετική ευκολία να ξεδιπλώσουν για μια ακόμη φορά το ταλέντο τους, “χορεύοντας” το skateboard σε φράχτες, οροφές, τραπέζια, σωλήνες και, γενικότερα, όπου επιτρέπει όχι μόνο η φαντασία τους, αλλά και τα glitches/bugs που κάνουν συχνά πυκνά την εμφάνισή τους. Φυσικά, το πέρασμα των χρόνων έχει αφήσει το σημάδι του στο gameplay, με πολλές αναχρονιστικές -πλέον- τεχνικές, όπως για παράδειγμα τη βασική έλλειψη κίνησης της κάμερας με τον δεξιό -ή οποιονδήποτε- αναλογικό μοχλό, την “ωμή” εισαγωγή χωρίς tutorials ή την αδυναμία του χαρακτήρα να αλλάξει τοποθέτηση του σώματος κάθετα στον αέρα. Αποτέλεσμα αυτών είναι η old-school αισθητική που εκπέμπει ο τίτλος, η οποία όμως είναι δίκοπο μαχαίρι, αφού άλλους θα τους γοητεύσει και άλλους θα τους απογοητεύσει.

Το offline περιεχόμενο του Pro Skater HD προσφέρει game modes όπως τα Career, Single Session, Free Skate, Hawkman και Big Head Survival. Κλασικά, στα περισσότερα μάς δίνεται ένα περιθώριο δυο λεπτών να «ξεχυθούμε» στην πίστα, ενώ παράλληλα επιδιώκουμε την εκπλήρωση κάποιων objectives, διαφορετικών για κάθε πίστα, με στόχο την απόκτηση χρημάτων για την αγορά νέων κινήσεων και την αναβάθμιση των skater μας.

{PAGE_BREAK}

Την επιστροφή τους κάνουν σημαντικοί skateboarders, όπως οι Tony Hawk, Rodney Mullen, Eric Koston, Chris Cole, ενώ λείπουν όμως άλλοι εξίσου σημαντικοί. Μια σημαντική προσθήκη στην έκδοση αυτή αποτελούν οι online λειτουργίες, με Leaderboards και τη δυνατότητα online multiplayer στα modes Trick Attack, Graffiti, Free Skate και Big Head Elimination. Το online, όσο δοκιμάσαμε, δουλεύει ικανοποιητικά και βρίσκει άμεσα παίκτες και lobby, αν και παραμένει κάπως «άτσαλο» και πρόχειρο. Μια σημαντικότατη και ανεξήγητη έλλειψη, ωστόσο, είναι αυτή του offline multiplayer, που σημαίνει πως πρέπει να ξεχάσετε το split-screen με την παρέα. Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς, είναι φυσικά η οπτική αναβάθμιση των επιπέδων που πρωτογνωρίσαμε τόσα χρόνια πριν. Η μετάβασή τους στη νέα γενιά είναι ομαλότατη, και ενώ δεν ανταγωνίζεται άλλα παιχνίδια της τωρινής γενιάς, είναι άκρως ικανοποιητική για downloadable τίτλο, κάτι για το οποίο είναι υπεύθυνη η Unreal Engine 3.

Το πρώτο αρνητικό που εντοπίζουμε εδώ, είναι το γεγονός πως η HD αναβάθμιση υπάρχει σε μόλις επτά επίπεδα συνολικά και από τα δυο παιχνίδια, και ενώ αγαπημένες πίστες όπως οι Warehouse, School II και Venice Beach επιστρέφουν, άλλες έμειναν εκτός και αντικαταστάθηκαν από πίστες που δεν δικαιολογούν την επανεμφάνισή τους. Το ίδιο συμβαίνει και στη μουσική επένδυση του τίτλου, όπου τα μισά τραγούδια δεν βρίσκονται εντός του πακέτου, με πολλά αξιομνημόνευτα να μένουν εκτός. Κι εδώ είναι που εντοπίζεται το κύριο πρόβλημα του πακέτου.  Το Tony Hawk’s Pro Skater HD κυκλοφορεί πρωταρχικά ως ένα σεντούκι αναμνήσεων και νοσταλγίας για μια ολόκληρη γενιά των 90’s, η οποία απολαμβάνει να ξαναζεί όμορφες στιγμές του παρελθόντος.

Με αυτά τα δεδομένα, και ενώ η Robomodo καταφέρνει να μεταφέρει τον κορμό των δυο παιχνιδιών και να επιτύχει εν μέρει το σκοπό της, είναι σχεδόν απαράδεκτο να υπάρχουν ελλείψεις όπως το offline multiplayer, η μισή λίστα τραγουδιών, να διατίθενται μόνο επτά πίστες (εκ των οποίων κάποιες είναι κακές επιλογές), και να απουσιάζουν σημαντικές λειτουργίες όπως οι Character και Park Creator και HORSE mode, στοιχεία δηλαδή που υπήρχαν στα αρχικά παιχνίδια, και δεν υπήρχε λόγος να αφαιρεθούν. Κι όλα αυτά τη στιγμή που αναμένουμε ήδη σχετικό DLC από το Pro Skater 3… Εν τέλει, το Tony Hawk’s Pro Skater HD δεν είναι ακριβώς το παιχνίδι που θα θέλαμε ή περιμέναμε να είναι, αφού υπάρχει συνεχώς η αίσθηση πως μπορούσε να προσφέρει το κάτι παραπάνω, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν είναι ένα παιχνίδι που προτείνεται κυρίως στους βετεράνους οπαδούς της σειράς. Οι υπόλοιποι, θα πρέπει να το σκεφτούν περισσότερο πριν αγοράσουν το εν λόγω πακέτο –το οποίο κοστίζει 1200 MS Points- ειδικά από τη στιγμή που υπάρχει στην αγορά η ενδιαφέρουσα εναλλακτική ονόματι “Skate”.

Χρήστος Λιάπης

Θετικά

  • Ικανοποιητική HD μετάβαση και μεταφορά του κορμού των δυο παιχνιδιών
  • Οι προσθήκες online λειτουργιών και νέων modes

Αρνητικά

  • Σημαντικές και ανεξήγητες ελλείψεις περιεχομένου…
  • … τη στιγμή που περιμένουμε ήδη DLC
  • Glitches και bugs κάνουν συχνά την εμφάνισή τους

Βαθμολογία

Χρήστος Λιάπης

Πραγματικό παιδί της γενιάς του '90, το όχι και τόσο μακρινό gaming ταξίδι του ξεκίνησε κάτι Χριστουγεννιάτικα πρωινά με γάλα κακάο και Crash Bandicoot στο PS One. Έκτοτε, συνεπής στις gaming "υποχρεώσεις" του πασχίζει να καλύψει το εύρος παλιών και νέων όχι μόνο παιχνιδιών, αλλά ταινιών, σειρών, βιβλίων και μουσικής και αναρωτιέται συνεχώς πως γίνεται να μην προλαβαίνει, ειδικά τώρα που είναι και φοιτητής. Μεταξύ άλλων, χόμπι του είναι ο αθλητισμός, ο κινηματογράφος και τα ταξίδια.

Συμμετεχουν