Ο παλιός είναι αλλιώς

Δεκατρία χρόνια πέρασαν από τότε που, για πολύ κόσμο, τα skateboarding videogames μπήκαν για τα καλά στον gaming χάρτη ή, με άλλα λόγια, από την κυκλοφορία του Tony Hawk’s Pro Skater, του πρώτου παιχνιδιού της ομώνυμης σειράς. Από τότε πολλές προσθήκες έγιναν στη σειρά, οι οποίες όμως σε βάθος χρόνου φρόντισαν να την κρατήσουν στάσιμη, ενώ παράλληλα η ΕΑ έμπαινε απειλητικά και δυναμικά στα «χωράφια» της Activision με τη σειρά Skate. Η απάντηση της Activision ήταν (δυστυχώς) τα Tony Hawk: Ride και Shred, τα οποία δεν ανταποκρίθηκαν στις φιλοδοξίες τους, αφού είναι πλέον φανερό πως η motion sensing τεχνολογία δεν είναι ακόμα ικανή να υποστηρίξει το βάρος μεγαλεπήβολων σχεδίων. Έτσι, σε μια προσπάθεια να επαναπροσδιοριστεί η ταυτότητα της σειράς, ακολουθώντας τη μόδα των ημερών, και με αφορμή το φετινό Summer of Arcade, κυκλοφορεί στο Xbox Live (και σύντομα σε PC, Playstation 3) το Tony Hawk’s Pro Skater HD δια χειρός Robomodo.

Τι είναι όμως το Tony Hawk’s Pro Skater HD; Όχι αυτό ακριβώς που θα περίμενε κανείς από την ονομασία του. Δεν πρόκειται για μια HD αναβάθμιση του Pro Skater, αλλά ένα «πακέτο» που περιέχει τα καλύτερα –κατά την εταιρία ανάπτυξης- στοιχεία των δυο πρώτων παιχνιδιών της σειράς, μια κυκλοφορία η οποία κινείται μεν εκ του ασφαλούς, καταφέρνει να είναι δε, αμφιλεγόμενη. Η συνταγή των παιχνιδιών Tony Hawk είναι γνωστή, και εδώ επιστρέφουμε στις ρίζες του franchise, από όπου όλα ξεκίνησαν. Η καθαρά arcade προσέγγιση του αθλήματος, εστιάζει -σε αντίθεση με τη ρεαλιστικότερη της σειράς Skate- στην αντίπερα όχθη, στο συνδυασμό ατέλειωτων περίτεχνων κόλπων και τεχνικών, που δύσκολα θα γινόταν στην πραγματικότητα, στην ουσία του skateboarding και όχι στον τρόπο με τον οποίο αυτή παραδίδεται. Αμέσως γίνεται αισθητή η αμεσότητα του gameplay, θυμίζοντάς μας το λόγο της επιτυχίας του τόσα χρόνια πριν.

Η μετάβαση των controls από το Playstation στο Xbox 360 έγινε σχετικά ομαλά (μόνο κάποια μικροπροβληματάκια εντοπίσαμε) και οι παλιοί οπαδοί της σειράς θα μπορούν με σχετική ευκολία να ξεδιπλώσουν για μια ακόμη φορά το ταλέντο τους, “χορεύοντας” το skateboard σε φράχτες, οροφές, τραπέζια, σωλήνες και, γενικότερα, όπου επιτρέπει όχι μόνο η φαντασία τους, αλλά και τα glitches/bugs που κάνουν συχνά πυκνά την εμφάνισή τους. Φυσικά, το πέρασμα των χρόνων έχει αφήσει το σημάδι του στο gameplay, με πολλές αναχρονιστικές -πλέον- τεχνικές, όπως για παράδειγμα τη βασική έλλειψη κίνησης της κάμερας με τον δεξιό -ή οποιονδήποτε- αναλογικό μοχλό, την “ωμή” εισαγωγή χωρίς tutorials ή την αδυναμία του χαρακτήρα να αλλάξει τοποθέτηση του σώματος κάθετα στον αέρα. Αποτέλεσμα αυτών είναι η old-school αισθητική που εκπέμπει ο τίτλος, η οποία όμως είναι δίκοπο μαχαίρι, αφού άλλους θα τους γοητεύσει και άλλους θα τους απογοητεύσει.

Το offline περιεχόμενο του Pro Skater HD προσφέρει game modes όπως τα Career, Single Session, Free Skate, Hawkman και Big Head Survival. Κλασικά, στα περισσότερα μάς δίνεται ένα περιθώριο δυο λεπτών να «ξεχυθούμε» στην πίστα, ενώ παράλληλα επιδιώκουμε την εκπλήρωση κάποιων objectives, διαφορετικών για κάθε πίστα, με στόχο την απόκτηση χρημάτων για την αγορά νέων κινήσεων και την αναβάθμιση των skater μας.

{PAGE_BREAK}

Την επιστροφή τους κάνουν σημαντικοί skateboarders, όπως οι Tony Hawk, Rodney Mullen, Eric Koston, Chris Cole, ενώ λείπουν όμως άλλοι εξίσου σημαντικοί. Μια σημαντική προσθήκη στην έκδοση αυτή αποτελούν οι online λειτουργίες, με Leaderboards και τη δυνατότητα online multiplayer στα modes Trick Attack, Graffiti, Free Skate και Big Head Elimination. Το online, όσο δοκιμάσαμε, δουλεύει ικανοποιητικά και βρίσκει άμεσα παίκτες και lobby, αν και παραμένει κάπως «άτσαλο» και πρόχειρο. Μια σημαντικότατη και ανεξήγητη έλλειψη, ωστόσο, είναι αυτή του offline multiplayer, που σημαίνει πως πρέπει να ξεχάσετε το split-screen με την παρέα. Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς, είναι φυσικά η οπτική αναβάθμιση των επιπέδων που πρωτογνωρίσαμε τόσα χρόνια πριν. Η μετάβασή τους στη νέα γενιά είναι ομαλότατη, και ενώ δεν ανταγωνίζεται άλλα παιχνίδια της τωρινής γενιάς, είναι άκρως ικανοποιητική για downloadable τίτλο, κάτι για το οποίο είναι υπεύθυνη η Unreal Engine 3.

Το πρώτο αρνητικό που εντοπίζουμε εδώ, είναι το γεγονός πως η HD αναβάθμιση υπάρχει σε μόλις επτά επίπεδα συνολικά και από τα δυο παιχνίδια, και ενώ αγαπημένες πίστες όπως οι Warehouse, School II και Venice Beach επιστρέφουν, άλλες έμειναν εκτός και αντικαταστάθηκαν από πίστες που δεν δικαιολογούν την επανεμφάνισή τους. Το ίδιο συμβαίνει και στη μουσική επένδυση του τίτλου, όπου τα μισά τραγούδια δεν βρίσκονται εντός του πακέτου, με πολλά αξιομνημόνευτα να μένουν εκτός. Κι εδώ είναι που εντοπίζεται το κύριο πρόβλημα του πακέτου.  Το Tony Hawk’s Pro Skater HD κυκλοφορεί πρωταρχικά ως ένα σεντούκι αναμνήσεων και νοσταλγίας για μια ολόκληρη γενιά των 90’s, η οποία απολαμβάνει να ξαναζεί όμορφες στιγμές του παρελθόντος.

Με αυτά τα δεδομένα, και ενώ η Robomodo καταφέρνει να μεταφέρει τον κορμό των δυο παιχνιδιών και να επιτύχει εν μέρει το σκοπό της, είναι σχεδόν απαράδεκτο να υπάρχουν ελλείψεις όπως το offline multiplayer, η μισή λίστα τραγουδιών, να διατίθενται μόνο επτά πίστες (εκ των οποίων κάποιες είναι κακές επιλογές), και να απουσιάζουν σημαντικές λειτουργίες όπως οι Character και Park Creator και HORSE mode, στοιχεία δηλαδή που υπήρχαν στα αρχικά παιχνίδια, και δεν υπήρχε λόγος να αφαιρεθούν. Κι όλα αυτά τη στιγμή που αναμένουμε ήδη σχετικό DLC από το Pro Skater 3… Εν τέλει, το Tony Hawk’s Pro Skater HD δεν είναι ακριβώς το παιχνίδι που θα θέλαμε ή περιμέναμε να είναι, αφού υπάρχει συνεχώς η αίσθηση πως μπορούσε να προσφέρει το κάτι παραπάνω, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν είναι ένα παιχνίδι που προτείνεται κυρίως στους βετεράνους οπαδούς της σειράς. Οι υπόλοιποι, θα πρέπει να το σκεφτούν περισσότερο πριν αγοράσουν το εν λόγω πακέτο –το οποίο κοστίζει 1200 MS Points- ειδικά από τη στιγμή που υπάρχει στην αγορά η ενδιαφέρουσα εναλλακτική ονόματι “Skate”.

Χρήστος Λιάπης

Θετικά

 • Ικανοποιητική HD μετάβαση και μεταφορά του κορμού των δυο παιχνιδιών
 • Οι προσθήκες online λειτουργιών και νέων modes

Αρνητικά

 • Σημαντικές και ανεξήγητες ελλείψεις περιεχομένου…
 • … τη στιγμή που περιμένουμε ήδη DLC
 • Glitches και bugs κάνουν συχνά την εμφάνισή τους

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (12 σχόλια)
 • JohnyDARK JohnyDARK 10 Αυγούστου 2012  | 19:20

  Οπως λεει και ο NikeFerrari σε Deal of the week δεν χανεται...για μενα τουλαχιστον!

 • pSyChOChRiS pSyChOChRiS 01 Αυγούστου 2012  | 23:43

  Obiwan88, ναι, το αναφέρω και στην πρώτη κιόλας παράγραφο. Το περιμένουμε τέλη Αυγούστου αν δεν κάνω λάθος.

 • Obiwan88 Obiwan88 01 Αυγούστου 2012  | 22:32

  yparxei περιπτωση να το δουμε και στο Ps store?

 • NikeFerrari NikeFerrari 31 Ιουλίου 2012  | 05:10

  S K A T E !!!!!!
  Η ελλείψεις είναι λιγάκι ενοχλητικές. Έλιωσα τα 8 πρώτα και σε deal of the week θα είναι ότι πρέπει να θυμηθώ τα παλιά.

 • KTI_23 KTI_23 30 Ιουλίου 2012  | 21:51

  οπ μου διεφυγε..εννουσα και για τη σειρα Skate αλλα ευχαριστω και για αυτη την επισημανση..

 • pSyChOChRiS pSyChOChRiS 30 Ιουλίου 2012  | 20:56

  KTI 23 το συγκεκριμένο πακέτο θα κυκλοφορήσει και για PC μέσα στο έτος -κατά τον χειμώνα, όπως αναφέρω και στο κείμενο.

 • KTI_23 KTI_23 30 Ιουλίου 2012  | 20:12

  απο skate εχω δοκιμασει μονο την σειρα Skate 2 και 3..αυτο σιγουρα φαινεται καλη περιπτωση..να εβγαινε καποιο skating παιχνιδι για pc.. :(

 • BraVeHeart BraVeHeart 30 Ιουλίου 2012  | 18:54

  Ace of Spades. Nuff said...

 • pSyChOChRiS pSyChOChRiS 30 Ιουλίου 2012  | 18:02

  Φίλε P3T3R ευτυχώς το Superman είναι μέσα (αν δεν ήταν κι αυτό...), αφού για πολλούς είναι "σημαία" του παιχνιδιού. Απ' την άλλη το Police Truck των Dead Kennedys δεν είναι μέσα -όπως και πολλά άλλα- γι' αυτό και τα παράπονά μου.

 • P3T3R P3T3R 30 Ιουλίου 2012  | 17:50

  Θα το πάρω λόγω του παλιού καλού καιρού, αλλά με αυτό το offline multiplayer που δεν έχουν βάλει τα καταστρέφουν όλα. Απουσιάζουν πολλά αξιομνημόνευτα τραγούδια, μη μου πείτε όμως ότι θα απουσιάζει και το καλύτερο όλων το "Superman" ή το άλλο των Dead Kennedys... Δεν είναι και όλες οι πίστες αναβαθμισμένες... Δεν είναι 50-50 για να το πάρει κανείς. Οι περισσότεροι, δυστυχώς για την Activision, δεν θα το αγοράσουν!

 • kairisg kairisg 30 Ιουλίου 2012  | 15:54

  Ωραίο το review του Χρήστου , ενδιαφέρουσα περίπτωση αν και δεν είμαι λάτρης της σειράς ή του skate.... Ισως σε μια πτώση τιμής....

 • cyprus wolf cyprus wolf 30 Ιουλίου 2012  | 15:52

  λογο του δευτερου αρνητικου (σε συνδιασμο με το πρωτο) ευχαριστω δεν θα παρω.η καταρα των συγχρονων παιχνιδιων συνεχιζεται.ατελης παιχνιδια επιτιδες με σκοπο την αφαιμαξη μας.υ.γ οι ελλειψεις δεν ειναι καθολου ανεξηγητες.