Είναι βαριά η κληρονομιά

Η Black Pants Game Studio είναι μια νεοσύστατη indie, γερμανική εταιρία ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών, που αν κρίνουμε μόνο από το όνομά της, φαίνεται ότι έχει το χιούμορ ως κύριο χαρακτηριστικό της. Το όνομα της εταιρείας μόνο τυχαίο δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι, αφού έχει άμεση σχέση με το πρώτο της ολοκληρωμένο παιχνίδι. Όλος ο τίτλος του Tiny & Big: Grandpa's Leftovers έχει να κάνει με την κληρονομιά που αφήνει ο παππούς στους εγγονούς του… ένα λευκό εσώρουχο. Ναι, ναι σωστά διαβάσατε, είμαστε σίγουροι ότι δεν έχει υπάρξει ποτέ άλλοτε τόσο περίεργη αφορμή για να βασιστεί η ιστορία ενός βιντεοπαιχνιδιού. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά αυτή την ομολογουμένως αλλόκοτη ιστορία.

Tiny_and_Big_grandpa_image_02.png

Στο Grandpa's Leftover έχουμε το ρόλο του Tiny. Ο χαρακτήρας μας λατρεύει την τεχνολογία αλλά και τη μουσική. Έχοντας εξοπλιστεί με τρία διαφορετικά όπλα και ένα κασετόφωνο, που είναι και ο βοηθός μας κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, είμαστε έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε τον Big. Ο Big είναι αυτός που έκλεψε την κληρονομιά του παππού –μην ξεχνιόμαστε, πάντα μιλάμε για τα εσώρουχα- και κατάφερε να ξεκλειδώσει τις μαγικές, υπερφυσικές ιδιότητες που κρύβουν εχμ…μέσα τους. Εκνευρισμένος, λοιπόν, ο Tiny ξεκινά την αποστολή του στη μακρινή έρημο, οδηγώντας ένα ταξί, αποφασισμένος και χωρίς ίχνος φόβου για να εκδικηθεί τον Big και να πάρει πίσω την κληρονομιά που του ανήκει. Και επειδή η σωτηρία του κόσμου βρίσκεται σε αυτό το εσώρουχο, είμαστε καταδικασμένοι να επιτύχουμε… ή μήπως όχι; Για να μάθουμε την έκβαση της ιστορίας χρειάστηκε να περάσουν περίπου τρεις με τέσσερις ώρες παιχνιδιού. Βέβαια, μην περιμένετε να απαντηθούν όλες σας οι απορίες, αφού θα λέγαμε ότι ο τίτλος τελειώνει κάπως αιφνιδιαστικά και απότομα.

Tiny_and_Big_grandpa_image_03.png

Στα του gameplay και της τεχνολογίας τώρα, ο τίτλος της Black Pants χρησιμοποιεί τη δική του μηχανή γραφικών, την Scape Engine, η οποία δείχνει να τρέχει αρκετά ομαλά και να απεικονίζει τα γραφικά με έναν “καρτουνίστικα” αληθοφανή τρόπο. Προκειμένου να λύσουμε τους περιβαλλοντικούς γρίφους του παιχνιδιού (το Grandpa's Leftover είναι, πρακτικά, ένα puzzle/ platforming παιχνίδι), θα χρειαστούμε ένα εργαλείο με τρεις διαφορετικές χρήσεις. Ένα laser όπλο, που μπορεί να κόψει με τις ειδικές ακτίνες του ό,τι βρεθεί μπροστά μας, ένα όπλο που μπορεί να τραβήξει και να μετακινήσει τα εμπόδια, και ένα όπλο που εκτοξεύει ρουκέτες και εκσφενδονίζει σε μεγάλη απόσταση οτιδήποτε εμποδίζει το δρόμο μας. Αν και στην αρχή αυτοί οι μηχανισμοί φαίνονται ιδιαίτερα εντυπωσιακοί, πολύ γρήγορα -κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού- καταλήγουν να γίνουν κουραστικοί και μονότονοι. Παρόλα αυτά, θα βρεθείτε αρκετές φορές να παίζετε μαζί τους, κόβοντας οτιδήποτε βρίσκεται μπροστά σας σε μικρά-μικρά κομματάκια, αλλά και δημιουργώντας όσο μεγαλύτερη αναστάτωση και σύγχυση μπορείτε στο χώρο.

Tiny_and_Big_grandpa_image_06.png

Η πορεία του Grandpa's Leftover θα λέγαμε ότι είναι γραμμική και όπως αναφέραμε και παραπάνω είναι αρκετά μικρή σε διάρκεια. Αν όμως θέλετε να περάσετε περισσότερες ώρες με τον τίτλο, οι δημιουργοί πρόσθεσαν κάποια collectibles. Μπορείτε, λοιπόν, να μαζέψετε τις Boring stones, που όπως προκύπτει και από το όνομά τους είναι πραγματικά βαρετή η συλλογή τους, αλλά και διάφορες κασέτες με μουσικά κομμάτια, που σίγουρα σε σχέση με τις «βαρετές» πέτρες αξίζουν περισσότερο την προσοχή σας. Περνώντας στον εικαστικό τομέα, το παιχνίδι παρουσιάζεται μέσα από ένα ευχάριστο και χαριτωμένο art direction. Τα γραφικά έχουν προσωπικότητα καθώς αποτελούνται από «ζωντανά» χρώματα και πολλές λεπτομέρειες, πράγμα που μας δείχνει το μεράκι και τη φαντασία των δημιουργών του. Είναι σίγουρο ότι θα λατρέψετε τα "SMURTLE", "PSEEOW", "POK", "BAM", "SPAK" και τόσα άλλα επιφωνήματα που θα εμφανιστούν μπροστά στην οθόνη σας, μετά από κάποια ενέργεια του Tiny.

Όσον αφορά τον ηχητικό τομέα, είναι απλά μοναδικός. Τα μουσικά κομμάτια δένουν απόλυτα με το ύφος του παιχνιδιού, ενώ η ποικιλία που παρουσιάζουν ως προς το ύφος τους, μας κάνει να μη τα βαριόμαστε ποτέ. Επίσης ευπρόσδεκτη είναι η δυνατότητα επιλογής της μουσικής που ακούμε. Έτσι, αν για παράδειγμα σας άρεσε ένα συγκεκριμένο κομμάτι, μπορείτε να επιλέξετε να το ακούτε ξανά και ξανά μέχρι να το «λιώσετε». Τέλος, το μόνο μειονέκτημα που μπορούμε να εντοπίσουμε στον ηχητικό τομέα, είναι η απουσία voice over, που πιθανότατα οφείλεται στο χαμηλό budget της εταιρείας.

Αν θέλετε πριν αγοράσετε τον τίτλο να πάρετε μια γεύση του παιχνιδιού, με πολλά όμως περισσότερα bugs και glitches, μπορείτε να δοκιμάσετε το δωρεάν Demo που διατίθεται από τον επίσημο ιστότοπο των δημιουργών. Το Tiny & Big: Grandpa's Leftovers αποτελεί μια ευχάριστη εμπειρία, με έναν υπέροχο οπτικό και ηχητικό τομέα και με καινοτόμους μηχανισμούς που θα σας κάνουν να το αγαπήσετε. Ίσως να είναι κάπως «τσιμπημένη» η τιμή του σε σχέση πάντοτε με αυτά που προσφέρει, όμως σίγουρα είναι ένας τίτλος που θα σας τον προτείναμε ανεπιφύλακτα ως συντροφιά για τις καλοκαιρινές σας διακοπές.

Μαρία Γούναρη

Θετικά

  • Αίσθηση του χιούμορ
  • Όμορφος εικαστικός και ηχητικός τομέας
  • Τα όπλα που χρησιμοποιεί ο Tiny

Αρνητικά

  • Αδύναμη ιστορία
  • Σύντομη διάρκεια
  • Απουσία voice over

Βαθμολογία

Συμμετεχουν