Ταυτότητα

Wreckateer

Wreckateer

Edition: N/A Genre: Mini-games Διάθεση: Xbox Live Marketplace
Αριθμός παικτών: 1-2 Ανάπτυξη: Iron Galaxy Studios Ημ. Έκδοσης: 25/07/2012
PEGI: 7 Εκδότης: Microsoft Studios Πλατφόρμες: Xbox 360


Τύφλα να'χει η πολιορκία της Minas Tirith...

Προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί την τεράστια επιτυχία του Angry Birds (όλοι αυτό δεν κάνουν τελευταία άλλωστε;) η Microsoft προσφέρει το Wrekcateer ως το δεύτερο «επεισόδιο» στο φετινό Summer of Arcade. Το Wreckateer είναι μια παραγωγή της Iron Galaxy Studios και, πρακτικά, πρόκειται για ένα «3D Angry Birds με χρήση του Kinect». Τι σημαίνει αυτό; Η απάντηση είναι απλούστατη. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα παιχνίδι καταστροφών, στο οποίο ο παίκτης καλείται να γκρεμίσει κάστρα εξαπολύοντας κατά αυτών βόμβες, πέτρες και κάθε λογής αντικείμενο πολιορκίας. Προκειμένου να διαφοροποιηθεί αισθητικά από το Angry Birds, το Wreckateer μεταφέρει τον παίκτη σε ένα μεσαιωνικό/ high fantasy περιβάλλον, όπου αναλαμβάνει το ρόλο ενός μαθητευόμενου… «γκρεμιστή». Στον κόσμο αυτού του παιχνιδιού οι βασιλείς μάλλον έχουν πλεόνασμα χρυσού και, έτσι, αντί να βρουν άλλο τρόπο να διώξουν τα Trolls που καταλαμβάνουν τα κάστρα τους, τα γκρεμίζουν, στέλνοντας σε χλοερό τόπο μαζί με αυτά και τα Trolls. Αυτή είναι η βασική ιδέα του τίτλου. Μην αναζητήσετε σενάριο και πλοκή, με ένα απλό, arcade παιχνίδι έχουμε να κάνουμε εδώ, το οποίο σκοπό έχει την άμυαλη και εύπεπτη διασκέδαση για την παρέα.

Wreckateer_image_01.jpg

Πώς θα γίνει αυτό; Τονίζουμε εδώ ότι το Wreckateer απαιτεί τη χρήση του Kinect (ένας Θεός ξέρει γιατί, μιας και θα μπορούσε άνετα να παιχθεί και με το απλό controller), το οποίο μεταφέρει τις κινήσεις μας εντός του τίτλου. Ο παίκτης πρέπει να σταθεί μπροστά από μια βαλλίστρα και, εκτελώντας μια σειρά από κινήσεις, να καταστρέψει τα κάστρα, τους πύργους, τα γύρω σπίτια, τα… αερόστατα των Trolls και, γενικά, οτιδήποτε υπάρχει στην απέναντι από εμάς πλευρά του χάρτη. Η βασική αρχή στη λειτουργία του Wreckateer είναι απλούστατη και, ευτυχώς, δεν ζητάει ποτέ από τον παίκτη εξειδικευμένες κινήσεις. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε πριν από κάθε βολή, είναι να «αρπάξουμε» το εκάστοτε διαθέσιμο βλήμα, να κάνουμε ένα βήμα πίσω σαν να τεντώνουμε το λάστιχο της βαλλίστρας και, τέλος, να αφήσουμε το βλήμα προς το στόχο μας. Βέβαια, κάποια μικρή τεχνική σίγουρα απαιτείται, αφού αφενός μπορούμε να περιστρέψουμε τη βαλλίστρα στους Χ και Ψ άξονες για να στοχεύσουμε καλύτερα, αφετέρου έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε λίγο τα βλήματα καθώς αυτά θα ταξιδεύουν προς το στόχο, κουνώντας τα χέρια μας.

Wreckateer_image_02.jpg

Το παιχνίδι της Iron Galaxy δεν κάνει απολύτως τίποτα πρωτότυπο και ό,τι κάνει, το κάνει χλιαρά, χωρίς να συγκινεί ιδιαίτερα. Οι διαφορετικές κινήσεις που απαιτούνται για να ελέγξουμε τα διάφορα βλήματα δεν προσφέρουν ιδιαίτερη ποικιλία και βασίζονται σε κινήσεις που δεκάδες φορές έχουμε δει να εφαρμόζονται στο Kinect, ενώ και η ποικιλία των επιπέδων και του σχεδιασμού των κάστρων δεν βοηθά την κατάσταση. Πού κρύβεται, λοιπόν, το μυστικό της (όποιας) επιτυχίας; Στο σκορ φυσικά. Κάθε βολή που βρίσκει το στόχο της φέρνει πόντους, multipliers, μετάλλια, νέες βολές, νέα είδη βλημάτων, bonuses και… achievements. Έτσι, βασιζόμενο στον εθισμό που είναι σε θέση να προκαλέσει στον παίκτη, το Wreckateer είναι πραγματικά σε θέση να «κολλήσει» τον οποιονδήποτε στην οθόνη για λίγη ώρα. Για λίγη όμως, διότι σύντομα γίνεται αντιληπτό ότι το παιχνίδι είναι τόσο ρηχό όσο μια παιδική φουσκωτή πισίνα και ότι δεν έχει τίποτα παραπάνω να προσφέρει εκτός από ορισμένα λεπτά γέλιου και διασκέδασης για την παρέα.

Το ευχάριστο είναι ότι αυτά τα λίγα λεπτά θα κυλήσουν όμορφα και χωρίς προβλήματα. Και αυτό διότι μετά από καιρό είδαμε ξανά ένα παιχνίδι για το Kinect που δουλεύει –λογικό, αφού οι κινήσεις που ζητά είναι απλοϊκές και σχετικά εύκολες για ανάγνωση. Το σύστημα εκτόξευσης υπακούει άριστα στις εντολές του παίκτη, το ίδιο και η δυνατότητα ελέγχου των βλημάτων αφού αυτά έχουν φύγει από τη βαλλίστρα, ενώ σίγουρα highlight αυτού του εξαιρετικού χειρισμού αποτελεί ο έλεγχος των «ιπτάμενων βλημάτων», τα οποία ελέγχουμε απλώνοντας τα χέρια μας και εξομοιώνοντας την πτήση. Συμπαθητικός είναι και ο τεχνολογικός τομέας του Wreckateer, αφού με την υπογραφή της Unreal Engine 3 σχεδιάζονται όμορφα τοπία και αξιοπρεπή γραφικά, χωρίς όμως να απεικονίζεται κάτι πραγματικά σπουδαίο. Τέλος, έχουμε απαλά μουσικά θέματα, με «μεσαιωνικό» άρωμα (δυστυχώς, το 1812 του Τσαϊκόφσκι που ακούγεται στο trailer δεν περιλαμβάνεται στο soundtrack...) και βαριές, σκωτικές προφορές για τους χαρακτήρες, οι οποίες ταιριάζουν στο όλο κλίμα.

Εν κατακλείδι, το Wreckateer είναι μια ακόμα αξιοπρεπής, «Summer of Arcade» πρόταση, που θα αφήσει σχετικά ικανοποιημένους όσους έχουν στην κατοχή τους Kinect και αναζητούν ένα «Angry Birds» για την κονσόλα τους. Αλλά μέχρι εκεί…

Γιώργος Καλλίφας

Θετικά

 • Εθισμός και απόλαυση (τουλάχιστον για τις πρώτες ώρες)
 • Αρκετά διασκεδαστικό όταν παίζεται με παρέα
 • Είδηση: Το Kinect λειτουργεί σωστά!

Αρνητικά

 • Πολύ γρήγορα ο αρχικός ενθουσιασμός «ξεφτίζει»…
 • … και η απελπιστική επανάληψη παίρνει τη θέση του

Βαθμολογία

Γιώργος Καλλίφας

Ήταν το 1982, όταν ο πατέρας μου, μου χάρισε έναν "κλώνο" κονσόλας Atari που ξεκίνησε το μικρόβιο. Από εκεί και πέρα τα πράγματα πήραν το δρόμο τους. Commodore 64, Amiga 500, PC, SNES, PlayStation... Το μικρόβιο έκατσε για τα καλά και παραμένει στο μυαλό μέχρι σήμερα. Σήμερα, αν και με δύο παιδιά βρίσκουμε χρόνο για κανένα καλό JRPG ή FPS, ενώ τις νύχτες ανοίγουμε και κανένα βιβλίο high fantasy ή βλέπουμε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Α, και ακούμε classic rock...

Συμμετεχουν

 • ΠΟΙΟΣ ΤΟΥ ΕΒΑΛΕ ΑΣΣΟ??? ΜΗΝ ΤΡΟΛΛΑΡΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ!!!

 • και ΝΑΙ!!!!!!!!!!!!!!!! TO kinect αυτή την φορά ΔΟΥΛΕΥΕΙ και δεν μας δουλευει

 • To πήρα όταν βγήκε. Πολύ διασκεδαστικό σε μικρές δόσεις και το Kinect λειτουργεί άψογα:). Συμφωνώ απόλυτα με το συντάκτη και προσωπικά το συστήνω ανεπιφύλακτα. Το τέλειο pick up 'n' play παιχνίδι!

 • @marinosval μην τρελένεσαι φίλε μου. Κι εγώ παλιά τσατιζόμουν με αυτό αλλά πλέον δεν δίνω ΚΑΜΙΑ απολύτως βάση στις ψήφους των χρηστών και έχω πάψει να ψηφίζω κι εγώ.
  .
  Δυστυχώς είναι αρκετοί οι ανεγκέφαλοι που ψηφίζουν χωρίς να έχουν καν παίξει ένα παιχνίδι.

 • Έχει χαβαλέ. Δείχνει αρκετά διασκεδαστικό. Νομίζω ότι ο Καλλίφας, λόγω και της κόρης του, είναι ο πιο κατάλληλος συντάκτης (και τι συντάκτης, αρχισυντάκτης) για να κάνει review τέτοιων παιχνιδιών για το Kinect. Μπορεί να έχει και γνώμη του κοινού στο οποίο απευθύνεται πραγματικά το παιχνίδι. Πάντως, το συγκεκριμένο θα το έπαιζα άνετα, ειδικά εφόσον μιλάμε για XBLA και άρα λογική τιμή για αυτό που είναι.

 • @marinosval Ξερεις ποσους κομπλεξικους εχει που τρολαρουν ακομα και τα καλυτερα παιχνιδια?Μην σε νοιαζει φιλε μου τι βαζουν οι χρηστες το θεμα ειναι τι βαζεις εσυ!

 • Τρολια ειναι γεμάτο το internet άτομα που δεν εχουν ζωη, ειναι ολη μερα πισω απο ενα υπολογιστη και κρινουν τους παντες και τα πάντα εκτός από τους εαυτόυς τους ,τα συνηθίσαμε , Τώρα όσον αφορά το παιχνίδι θα το τσιμπήσω μάλλον για να ξεσκονίσω λιγάκι και το kinect μου ( Είδηση: Το Kinect λειτουργεί σωστά! ) ωραιο review μπραβο πραγματικα με επεισε να προβώ σε αγορα παρα τα αρνητικα του παιχνιδιού

 • Το οτι δουλεύει σωστά και οτι είναι αρκετά διασκεδαστικό πλέον φτάνει για να πούμε ενα παιχνίδι αυτού του είδους οτι είναι οκ.
  Y.Γ να δω κάνα vidcast με τον καλλίφα και την κόρη του να παίζει και τι στον κόσμο :)

 • Είδηση: Το Kinect λειτουργεί σωστά! YEAH!!!!!!
  Κατεβάσα το demo να σπάσω λίγη πλάκα.

 • Το θυμάμαι στην παρουσίαση και αμέσως φάνηκε ότι η απόκριση ήταν άμεση.Αλλά φάνηκε επίσης ότι δεν πρόκειται για κάτι σπουδαίο.Το θέμα όμως είναι ότι το Kinect φάνηκε επιτέλους κάπου χρήσιμο. Hurray !

 • Η σκεπτική του είναι καλή. Αν μπορούσαν σε αυτό το Στυλ παιχνιδιού να βάλουν και Multi πχ 4 χ4 ή 8χ8 επίθεση - άμυνα και με επιλογές σε όπλα στυλ worms θα είχε πολύ ενδιαφέρον !