Ταυτότητα

Deadlight

Deadlight

Edition: N/A Genre: Action, Adventure, Platformer Διάθεση: XBLA
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: Tequila Works Ημ. Έκδοσης: 01/08/2012
PEGI: 16 Εκδότης: Microsoft Studios Πλατφόρμες: Xbox 360


Ή, τι θα γινόταν εάν ο Rick έφτανε στο Seattle…

Μπορεί η καλοκαιρινή περίοδος που διανύουμε να είναι ιδιαίτερα "ξερή" από κυκλοφορίες βιντεοπαιχνιδιών στα ράφια των καταστημάτων, όπως συνηθίζεται, από την άλλη μεριά όμως οι προτάσεις στα ψηφιακά καταστήματα έρχονται να συμπληρώσουν αυτό το κενό με ορισμένους αξιολογότατους τίτλους. Αυτή τη φορά το λόγο έχει η ισπανική Tequila Works, μπαίνοντας με το δεξί στην υπηρεσία του Xbox Live Arcade με τον πρώτο της τίτλο, ονόματι "Deadlight". Αν και ο εν λόγω τίτλος δε μπορεί να φτάσει τα "μεγαλεία" των Outland, Limbo κ.λπ. που έχει φιλοξενήσει το σύστημα της Microsoft, δεν παύει να είναι μία πάρα πολύ καλή επιλογή -αν και λίγο ακριβή για αυτά που προσφέρει- για τις καλοκαιρινές βραδιές που διανύουμε.

Παρά το γεγονός ότι το θέμα των ζόμπι είναι χιλιοειπωμένο από τα διάφορα μέσα ψυχαγωγίας, δε γίνεται να παραβλέψουμε την άνθηση που έχει λάβει τα τελευταία χρόνια. Αν και θα έλεγε κανείς ότι αυτό το υπο-είδος παιχνιδιών θα μπορούσε να φτάσει στα επίπεδα κορεσμού που έφτασε πριν μερικά χρόνια η διαρκής επίσκεψή μας στα διάφορα πεδία μάχης του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, τελικά βλέπουμε ότι κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος. Τα Dead Island, Left 4 Dead, Dead Rising και το εξαιρετικά επιτυχημένο DayZ αποτελούν μερικά παραδείγματα τίτλων που χρησιμοποίησαν με διαφορετικό ύφος και τρόπο το θέμα των ζόμπι καταφέρνοντας να κερδίσουν το ενδιαφέρον του κόσμου, ακόμα και όταν παρουσίαζαν σχεδιαστικά και τεχνικά προβλήματα.

Πού είσαι Kirkman…

1-thumb.jpgΤο Deadlight μας μεταφέρει στο Seattle του 1986 όπου η Γη για αδιευκρίνιστους λόγους, έχει καταληφθεί από νεκροζώντανους ή Shadows όπως προτιμά να τους ονομάζει ο τίτλος, χωρίς να αναφέρεται πουθενά ο όρος ζόμπι αν και δεν χωράει αμφιβολία ότι δεν είναι τίποτε άλλο από μία διαφορετική ονομασία. Το γενικότερο εικαστικό ύφος του τίτλου είναι αναμφίβολα επηρεασμένο από το εξαιρετικό κόμικ Walking Dead, κάτι που φαίνεται σε μεγάλο βαθμό από τα σκίτσα όμοιας τεχνοτροπίας που συνοδεύουν τα περισσότερα cutscenes.

Δυστυχώς, παρά την έμπνευση των δημιουργών από το μοναδικά καλογραμμένο κόμικ, το σενάριο του Deadlight είναι αισθητά κοινότυπο. Το σεναριακό υπόβαθρο που θέλει τον πρωταγωνιστή Randall Wayne να εντοπίσει τη γυναίκα και την κόρη του είναι αδιάφορα αποδομένο, αποτυγχάνοντας τελικά να μας περάσει οποιοδήποτε αίσθημα αγωνίας.

deadlight_2-thumb.jpgΟι διάφοροι χαρακτήρες έρχονται και φεύγουν με γρήγορους ρυθμούς, χωρίς να προλάβουν να προσφέρουν τίποτε περισσότερο από κλισέ προσωπικότητες με την απελπιστικά ερασιτεχνική δουλειά των ηθοποιών που δανείζουν τις φωνές τους να μη βοηθάει στη συνολική εικόνα. Βέβαια η τροπή που παίρνει η ιστορία στο τέλος του τίτλου παρουσιάζει κάποιο ενδιαφέρον, αλλά δεν έχει τον ίδιο αντίκτυπο που θα μπορούσε να είχε εάν δινόταν περισσότερο βάθος στους χαρακτήρες.

Prince of…Dead?

Παρόλο όμως που το σενάριο αποτελεί μία χαμένη ευκαιρία, ευτυχώς σε επίπεδο gameplay και ατμόσφαιρας η Tequila Works δείχνει την αξία της. Ο Randall αποτελεί έναν ιδιαίτερα αθλητικό χαρακτήρα που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τον γνωστό Πρίγκιπα. Αν και το μοντέλο χειρισμού δεν παρουσιάζει την ίδια χάρη και άμεση κατανόηση των επιτυχημένων αλμάτων του Prince of Persia ή Outland, το Deadlight δεν παύει να προσφέρει λειτουργικό και ευχάριστο έλεγχο. Το platform στοιχείο διαδραματίζει σαφέστατα το σημαντικότερο gameplay κομμάτι του τίτλου επιτρέποντάς μας να περιφερόμαστε με απολαυστικό τρόπο στα εγκαταλελειμμένα κτήρια και εγκαταστάσεις που θα βρεθούμε. Μοναδικό μελανό σημείο αποτελούν ορισμένα άλματα μεγάλου μήκους όπου ορισμένες φορές η επιτυχία τους κρινόταν σε πολύ στενά όρια.

deadlight_3-thumb.jpgΩς ένα άλλο Mirror’s Edge χρειάζεται να πατάμε το κουμπί του crouch όταν πέφτουμε από μεγάλα ύψη, ώστε να μην χάνουμε ενέργεια. Σε συνδυασμό με τη δυνατότητα του sprint για να σπάμε άμεσα πόρτες αλλά και κάποιων άλλων platform ενεργειών, το μοντέλο χειρισμού έχει ακριβώς το απαραίτητο βάθος για να γίνεται απολαυστικό στη χρήση του. Ευτυχώς και τα animations βρίσκονται, στη πλειοψηφία των περιπτώσεων, στο ύψος των περιστάσεων απεικονίζοντας ομαλές εναλλαγές από τις διάφορες στάσεις του σώματος, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις -ελάχιστες είναι η αλήθεια- παρατηρήσαμε κάποιες απότομες εναλλαγές.

{PAGE_BREAK}

Αντιμετωπίζοντας τις ορδές των ζόμπι

Οι περιβαλλοντικοί γρίφοι είναι ελάχιστοι και εξαιρετικά απλοϊκοί απαιτώντας, συνήθως, το τράβηγμα κιβωτίων για να φτάσουμε σε ψηλότερες πλατφόρμες ή το τράβηγμα συγκεκριμένων μοχλών με το βαθμό πρόκλησης του τίτλου να βασίζεται τελικά στη δυσκολία των platform σημείων αλλά και της αντιμετώπισης των ζόμπι. Το κυριότερο όπλο για την αντιμετώπισή τους θα είναι ένα τσεκούρι, καθώς τα πυροβόλα όπλα και οι σφαίρες είναι αρκετά δυσεύρετα "αγαθά". Αποφεύγοντας όμως έξυπνα το στοιχείο του button mashing και δίνοντας πολλούς βαθμούς στο άγχος και την τρωτότητα που νοιώθουμε, η μπάρα της stamina εξαντλείται μετά από τρία-τέσσερα χτυπήματα οδηγώντας μας έτσι στη στρατηγική χρήση των χτυπημάτων.

Επιπροσθέτως προκειμένου να σκοτώσουμε ένα ζόμπι χρειάζεται αναγκαστικά να του δώσουμε το χαριστικό χτύπημα ενώ το ρίξουμε, κάτι που καθιστά σαφές ότι αν πρέπει να αντιμετωπίσουμε παραπάνω από δύο ζόμπι, η κατάσταση γίνεται πολύ επικίνδυνη. Στις περισσότερες των περιπτώσεων το τσεκούρι λειτουργούσε ως ένα απωθητικό μέσο για τα ζόμπι προκειμένου να μπορέσουμε να τρέξουμε σε κάποιο ασφαλές μέρος. Απορία προκαλεί η επιλογή των δημιουργών για το ολικό “άχαρο” εφέ κοκκινίσματος των ζόμπι όποτε τα πετυχαίνουμε, που αποτελεί παραφωνία στην γενικότερη σκοτεινή εικόνα του κόσμου, επαναφέροντάς μας με άκομψο τρόπο στην gaming πραγματικότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα σημεία που θα έχουμε σφαίρες για το πιστόλι ή την καραμπίνα, τα ηχητικά εφέ είναι απολαυστικά ισχυρά αλλά και η απεικόνιση των headshots γίνεται με τον τρόπο που αρμόζει σε τίτλο που έχει ως θέμα τα ζόμπι.

Περιφερόμενοι στο Seattle

Deadlight_4-thumb.jpgΟ κόσμος του Deadlight είναι μοναδικά αποδομένος οπτικά, απεικονίζοντας ένα αφιλόξενο και εγκαταλελειμμένο Seattle στα όρια της κατάρρευσης. Τα περιβάλλοντα που θα συναντήσουμε, εσωτερικά και εξωτερικά, είναι “γεμάτα” δίνοντάς μας εύστοχα την εντύπωση πως βρισκόμαστε σε πιστά αναπαριστάμενους χώρους. Η τοποθέτηση των διαφόρων “parkour” σημείων όπου θα πρέπει να περιφερόμαστε μέσα και έξω από κτήρια έχει γίνει με μαεστρία, μαυρίζοντας και φωτίζοντας με ωραίο τρόπο τα μέρη όπου υποτίθεται ότι έχει ορατότητα ο πρωταγωνιστής.

Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι η δράση λαμβάνει χώρα καθαρά στις δύο διαστάσεις, ο κόσμος του Deadlight παρουσιάζει μοναδική λεπτομέρεια στο βάθος του που σίγουρα δεν έχουμε ξαναδεί σε τίτλο του είδους. Μπορεί οι κίνδυνοι να βρίσκονται στους άξονες x και y, εντούτοις, στο βάθος των δρόμων του Seattle βλέπουμε ζοφερά σκηνικά περιπλανώμενων ζόμπι και φλεγόμενων κτηρίων, προσφέροντας μία ξεχωριστή ζωντάνια στον κόσμο που περιφερόμαστε. Ειδικότερα τα σημεία όπου θα χρειαστεί αναγκαστικά να τρέξουμε προκειμένου να αποφύγουμε τις ορδές από ζόμπι είναι μοναδικά σχεδιασμένα, ωθώντας μας σε ενστικτώδη άλματα και ακροβατικές ενέργειες δημιουργώντας ορισμένα αξιομνημόνευτα και γεμάτα ένταση επίπεδα.

Παρά τον πολύ ωραίο σχεδιασμό του τίτλου, το κυριότερο ατόπημά του, κατά την γνώμη μας τουλάχιστον, αποτελεί η έντονη γραμμικότητα που παρουσιάζει. Ουσιαστικά η εξερεύνηση που επιτρέπει είναι ελάχιστη, με τη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσουμε να είναι ξεκάθαρη. Το δίχως άλλο ένας ανοιχτός κόσμος στα πρότυπα των Metroid πιστεύουμε ότι θα ήταν ο ιδανικότερος για αυτού του είδους τον τίτλο, καθώς η post-apocalyptic πόλη που βρισκόμαστε δείχνει ιδανική για εξερεύνηση, μία ευχαρίστηση που δεν την έχουμε ποτέ, παρά τα μυστικά αντικείμενα που υπάρχουν σε αρκετά ευδιάκριτες τοποθεσίες.

deadlight_5-thumb.jpgΣε γενικές γραμμές λοιπόν το Deadlight αποτελεί έναν αξιοπρόσεκτο τίτλο προσφέροντας ένταση και λειτουργικότατο gameplay σε έναν πανέμορφο platform κόσμο, που οι οπαδοί της θεματολογίας των ζόμπι θα λατρέψουν -εξαιρουμένου του αδιάφορου σεναρίου. Παραβλέποντας την αναλογία χρηματικού αντιτίμου με διάρκεια (1200 Microsoft Points για συνολικό χρόνο ολοκλήρωσης το πολύ δύο ωρών) η δημιουργία της Tequila Works αποτελεί μία πραγματικά αξιόλογη προσπάθεια σε ένα απαιτητικό, πλέον, είδος.

Νικόλας Μαρκόγλου

Θετικά

 • Πανέμορφος κόσμος
 • Ορισμένα εντυπωσιακά και έντονα κυνηγητά
 • Καλοφτιαγμένα platform σημεία

Αρνητικά

 • Αδιάφορο σενάριο
 • Αποτελεί μία ιδιαίτερα σύντομη εμπειρία

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (27 σχόλια)
 • raptorakias raptorakias 30 Οκτωβρίου 2012  | 14:57

  Και εγώ το τελίωσα κοντά στις 4 1/2 ώρες. Παιχνίδι παλιάς σχολής, μου θύμισε gameplay εποχής amiga πχ Prince of persia, flashback κτλ. Πολύ καλό παιχνίδι, το ευχαριστήθηκα απο την αρχή μέχρι το τέλος και ανυπομονώ να βγεί και το δεύτερο. Του βάζω χαλαρά ένα 9 στα 10 !

 • NikeFerrari NikeFerrari 05 Σεπτεμβρίου 2012  | 20:10

  Το τελείωσα. Μου πήρε 4:40 λεπτά. Το ingame ρολόι γράφει 1:55...

 • NikeFerrari NikeFerrari 04 Σεπτεμβρίου 2012  | 17:02

  Το ξεκίνησα και τώρα που πλέον έχω και προσωπική άποψη, με ενοχλεί ακόμη περισσότερο η αναφορά στο review περί διάρκειας γιατί ενώ βρίσκομαι στα μισά του δεύτερου απο 3 chapters και με λίγη εξερεύνηση (λίγη απαιτείται, λιγότερη απο του Outland ας πούμε) και ενώ βρήκα όλα τα collectables πλην του life upgrade στο 1o chapter, το έχω ήδη παίξει 2 ώρες και 40 λεπτά.
  Ξεκίνησα στις 00:15 και έχω time stamp στο πρώτο achievement που πήγα στο Leaderboard και το σταμάτησα στις 02:55 με πάλι time stamp απο story achievement, χωρίς 1 pause ή διάλειμμα για ότιδήποτε. Έχασα κάποιες φορές για διάφορους λόγους και το checkpoint είναι πάρα πολύ κοντά.

 • Gamer-cy Gamer-cy 17 Αυγούστου 2012  | 16:09

  Θα το κατεβάσω σε λίγο άντε να δούμε ,μου κίνησε την προσοχή μόλις ανακοινώθηκε ,θα το τελιωσω σημερα για να μπω στον κοσμο του darksiders 2

 • kohiba9 kohiba9 14 Αυγούστου 2012  | 01:36

  Ουαου!μου εκανε το κλικ οσο λιγα παιχνιδια του ειδους! Η αληθεια ειναι οτι θα το θελα λιγο πιο πολυ με adventurακι/puzzlακι αλλα κι ετσι τα σπαει.
  Δυστυχως μια και δεν προβλεπεται για playstation, υπαρχει πιθανοτητα για κανα πισι μπας και το χαρουμε κι εμεις?

 • JohnyDARK JohnyDARK 10 Αυγούστου 2012  | 19:18

  Πολυ καλο το review,το παιχνιδι αν και μικρο μου πηρε 4 ωρες, ειναι πολυ καλο το συνιστω ανεπιφυλακτα!! αν και σε deal of the week αν μπορειτε να περιμενετε δεν χανεται!!

 • dead_end_360 dead_end_360 09 Αυγούστου 2012  | 08:23

  το παιχνιδη ειναι φοβερο απο ολες τις αποψεις,ειδικα για τους fan των platforming games με στοιχεια (τρομου).Οσο για την διαρκεια μαλλον ειμαι ο ποιο ακαταληλος για να το κρινω γιατι παιζω παντα λαου-λαου και με πηρε 4 ωρες και κατι.Αξιζε σιγουρα το 10 ευρω και καλο ειναι να στηριχτουν και τετοιες προσπαθειες απο μικρες εταιριες για να δουμε μεγαλυτερα πραγματα στο μελλον

 • Djbeast Djbeast 09 Αυγούστου 2012  | 01:22

  Το μοναδικό - για εμένα είναι ότι είναι μικρό σε διάρκεια.Κατά τα άλλα το αγάπησα πολύ και θα το ξαναπαίξω πάλι.

 • MarkodisRM MarkodisRM 09 Αυγούστου 2012  | 00:47

  Το παιχνίδι αξίζει σίγουρα παιδιά. Σε όσους ειδικά αρέσουν τα platform πρέπει να του ρίξουν οπωσδήποτε έστω μία δοκιμή. Η προσωπική μου άποψη είναι όμως ότι η διάρκειά του είναι πολύ μικρή. Mου πήρε λιγότερο από δύο ώρες για να φτάσω στον τερματισμό και αυτό με δική μου χρονομέτρηση και όχι του παιχνιδιού. Έχασα αρκετές φορές και γενικά εξερεύνησα τον κόσμο του έχοντας χάσει περίπου 4-5 μυστικά στο τέλος. Σύντομα θα το ξαναπιάσω, μια που μου άρεσε γενικά, αλλά δεν παύει να είναι για μένα αρκετά αρνητικό το γεγονός ότι τελειώνει εκεί που σου έχει ανοίξει την όρεξη....

 • VonCroy VonCroy 09 Αυγούστου 2012  | 00:20

  Το παιχνίδι διαρκεί το λιγότερο 3-4 ώρες.

 • kairisg kairisg 08 Αυγούστου 2012  | 19:13

  Το εχω παρει κι ανυπομονω να το ξεκινησω !....

 • TheMastas TheMastas 08 Αυγούστου 2012  | 18:39

  Πραγματικά πανέμορφο παιχνίδι και πολύ ωραίο Action platform στοιχείο κρίμα που είναι περιορισμένης διάρκειας κανα 3ωρο απο οτι ακούω(και οποσδήποτε πάνω απο 2 ώρες ) :) όταν πέσει η τιμή θα το χτυπήσω

 • NikeFerrari NikeFerrari 08 Αυγούστου 2012  | 18:38

  Οπότε μάλλον μιλάμε για 7+ ώρες με δύο playthroughs και 100% completion και με όλα τα achievements να έχουν gameplay/lore ουσία και καμιά αγγαρεία και με τέτοιο εικαστικό και εμπειρία.
  Ακόμη περισσότερο καλοξόδευτα τα 9.5Ε

 • K850stratos K850stratos 08 Αυγούστου 2012  | 18:37

  Καλό ήταν το ντέμο αλλά δεν με βλέπω να το αγοράζω αν δεν μπεί σε Deal of the week

 • JIMIS_F1 JIMIS_F1 08 Αυγούστου 2012  | 18:28

  όντως στο θέμα της διάρκειας κάτι παίζει...τα περισσότερα review μιλάνε για 4-5 ώρες :)

 • Machine_Gum Machine_Gum 08 Αυγούστου 2012  | 18:27

  @NikeFerrari για να καταλαβεις το πρωτο act που επαιξα την πρωτη μερα μου πηρε γυρω στη 1 ωρα κ 40 λεπτα οποτε ναι ειναι απιθανο το παιχνιδι να ειναι ολοκληρο με το ζορι 2 ωρες.,,με λιγα λογια το ρολοι ειναι 100% broken.

  Anyway οποιος θελει να παιξει ενα πολυ καλο αλλα γραμμικο platforming παιχνιδι σε φαση Limbo σιγουρα δεν θα βγει χαμενος ΙΜΟ.

 • NikeFerrari NikeFerrari 08 Αυγούστου 2012  | 17:56

  @Machine Gum. Αυτό μου είπαν άλλοι 3 γνωστοί που το τελειώσαν. Ένας το πήρε μονοκοπανιά απο τις 16:00 μέχρι τις 20:00 και μετά απορούσε με το in-game ρολόϊ.

 • althegre althegre 08 Αυγούστου 2012  | 17:29

  Το demo με έπεισε και πάει για αγορούλα σήμερα το βραδάκι. Μόνο και μόνο λόγω της ατμόσφαιρας και φυσικά φαίνεται να προσφέρει μια αν μη τι άλλο,ευχάριστη εμπειρία για μερικές ωρες.

 • Machine_Gum Machine_Gum 08 Αυγούστου 2012  | 17:17

  Tελειωσα το παιχνιδι προχτες κ ΔΕΝ ειναι σε καμια περιπτωση το πολυ 2 ωρες, το in-game ρολοι ειναι εκτος πραγματικοτητας κ απο οτι διαβασα παιζει να ειναι κ glitched - το παιχνιδι εμενα τουλαχιστον μου πηρε γυρω στις 4 με 5 ωρες μιας κ κοιταγα περιπου ποσες ωρες επαιζα καθε φορα μονο κ μονο απο περιεργεια.

  Ειναι κριμα το παιχνιδι να χαντακωθει απο το in-game ρολοι που δεν δουλευει κ σωστα κιολας μιας κ το παιχνιδι ειναι πολυ καλο κ αξιζει τα 1200 points IMO.

 • NikeFerrari NikeFerrari 08 Αυγούστου 2012  | 16:59

  Μου άρεσε πάρα πολύ το demo. Για την διάρκεια έχω ακούσει διαφορετικές απόψεις και μιλάνε για 3+ ώρες με την ανάλογη εξερεύνηση των collectables που ενισχύουν αρκετά το lore και αυτό το είδα και απο το demo. Βλέπω να το πηγαίνω άνετα και δεύτερο playthrough για το 100% που γουστάρω σε τέτοια παιχνίδια.
  Οπότε για τέτοιο σύνολο και τέτοιο εικαστικό που με τραβάει πολύ και για 4 με 5 ώρες σύνολο διάρκειας, θεωρώ αχριάστο ΕΓΩ να αμφιταλαντεύομαι για 9.50Ε εμπειρία οπότε η αγορά μετά το demo είναι αυτοματοποιημένη. Η επιστροφή μου στο 360 θα ξεκινήσει με αυτό.

 • General986 General986 08 Αυγούστου 2012  | 16:33

  Μάλιστα, θα φτάσουμε να λέμε παιχνιδάρες τα παιχνίδια 1,5 και 2 ωρών... Άλλη μία limbo wannabe προσπάθεια είναι που δεν αξίζει προσοχής τελικά.

 • Diablo3gr Diablo3gr 08 Αυγούστου 2012  | 16:04

  Θα βγει για PC ?

 • kostas1983 kostas1983 08 Αυγούστου 2012  | 15:48

  οπως τα λεει και ο kostiger. Με ενδιαφερει πολυ το εικαστικο κομματι του τιτλου. δυστυχως δεν εχω xbox οποτε ελπιζω σε μια μελλοντικη κυκλοφορια στο psn (και σε μια καπως καλυτερη τιμη βεβαια)

 • zaknafein zaknafein 08 Αυγούστου 2012  | 15:38

  Αγοράστηκε κατευθείαν μιας και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά... Το καταευχαριστήθηκα, ομολογώ ακριβό για την διάρκειά του αλλά παίζεται άνετα πολλές φορές.. Προσωπικά το κατατάσσω στο ΤΟΡ5 του XBLA.. Συστήνεται ανεπιφύλακτα κυρίως μετά από μείωση τιμής! :)

 • kostiger kostiger 08 Αυγούστου 2012  | 14:55

  Deadpool εννοειται πως εχεις δικιο για τη σχεση τιμης-αξιας του παιχνιδιου.Τις ριχνει η MS τις τιμες μετα απο καποιο διαστημα ή στους 1200 MS points θα μεινει;

 • Deadpool Deadpool 08 Αυγούστου 2012  | 14:46

  Λάτρεψα το demo αλλά το value for money είναι τραγικό... Mόνο σε προσφορά (άκου δύο ώρες!).

 • kostiger kostiger 08 Αυγούστου 2012  | 14:41

  Λογω καλλιτεχνικης διευθυνσης και ατμοσφαιρας καποια στιγμη θα κλικαριστει το download button..