Ταυτότητα

Unmechanical

Unmechanical

Edition: N/A Genre: Puzzle Διάθεση: Steam/ GOG/ Gamersgate
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: Talawa Games Ημ. Έκδοσης: 08/08/2012
PEGI: N/A Εκδότης: Teotl Studios Πλατφόρμες: PC


Απλότητα + σκέψη = μαγεία

Το καλοκαίρι είναι αναμφισβήτητα η πιο "ξερή" περίοδος για τη βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών. Κατά τη διάρκειά του, όμως, κυκλοφορούν ορισμένα παιχνίδια που αποτελούν σταγόνες δροσιάς τις καυτές μέρες που διανύουμε. Ένα από αυτά τα παιχνίδια είναι και το Unmechanical, ένα platform - puzzle game 2,5 διαστάσεων. Η Talawa Games (δημιουργός εταιρία) κατάφερε και δημιούργησε ένα εξαιρετικό παιχνίδι γρίφων και εξερεύνησης με μοναδικό της όπλο την απλότητα. Απλότητα στη σύλληψη, απλότητα στη δημιουργία, απλότητα στο gameplay, απλά υπέροχο!

Στο Unmechanical ελέγχουμε ένα ιπτάμενο ρομποτάκι, που μοιάζει με ελικόπτερο, το οποίο απήχθη από την επιφάνεια της γης από ένα μυστήριο μηχανικό τέρας. Μέσα στα έγκατα της γης, το ρομποτάκι μας θα πρέπει να βρει το δρόμο του ανάμεσα από πέτρες, φωτιές, εγκαταστάσεις και τη... σάρκα με απώτερο σκοπό, να βρεθεί και πάλι στο φως του ήλιου. Όπως προαναφέραμε, το gameplay του παιχνιδιού είναι πάρα πολύ απλό, μιας και θα χρησιμοποιήσουμε μόλις πέντε πλήκτρα. Τα τέσσερα της κατεύθυνσης και το action button, με το οποίο το ρομποτάκι αλληλεπιδρά με το περιβάλλον, εκτοξεύοντας ακτίνες από το κάτω μέρος του.

unmechanical-image-01.jpg

Αυτό που πραγματικά μας εντυπωσίασε είναι η τεράστια ποικιλία γρίφων που θα συναντήσουμε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Αν και στο μεγαλύτερο μέρος του Unmechanical θα αντιμετωπίσουμε γρίφους που έχουν να κάνουν με τη φυσική, αξιοσημείωτο είναι ότι αυτοί δεν επαναλαμβάνονται. Πέρα από τους γρίφους φυσικής, στους οποίους θα πρέπει να μετακινήσουμε ή να συνδυάσουμε αντικείμενα των περιοχών, ευχάριστη νότα προσθέτουν οι μουσικοί γρίφοι, οι γρίφοι εικόνας, οι μνήμης και οι γρίφοι λογικής. Θα πρέπει να "παίξουμε" με ήχους, με puzzles εικόνων, ενώ στη μέση της διαδρομής το ρομποτάκι μας εξελίσσεται, μπορώντας πλέον να κολυμπήσει και σε υποθαλάσσιες περιοχές, ανοίγοντας ακόμα περισσότερους "δημιουργικούς" ορίζοντες.

unmechanical-image-02.jpg

Οι περιοχές που θα επισκεφθούμε, αν και θεωρητικά θα έπρεπε να "περιορίζουν" τους δημιουργούς ελέω υπόγειων τοποθεσιών, απέχουν κατά πολύ από αυτή τη σκέψη. Αν και βρισκόμαστε κάτω από τη Γη, δε θα πάψουμε να εντυπωσιαζόμαστε από το... δημιουργικό οίστρο της Talawa Games. Πέρα από πέτρινες τοποθεσίες, θα περιηγηθούμε και σε άλλες πανέμορφες περιοχές, είτε αυτές είναι κάποια τεχνολογική εγκατάσταση, είτε ένα... γιγαντιαίο στόμα, είτε μια υποθαλάσσια περιοχή. Τα γραφικά του Unmechanical είναι πανέμορφα, καθώς οι δημιουργοί -χρησιμοποιώντας την Unreal Engine- πέτυχαν ένα πανέμορφο οπτικό αποτέλεσμα. Όλες οι περιοχές είναι γεμάτες λεπτομέρειες και έντονα χρώματα, ενώ οι φωτισμοί που πέφτουν eπάνω σε σκοτεινές επιφάνειες κλέβουν την παράσταση. Η μουσική κυμαίνεται στα ίδια, πολύ καλά επίπεδα, με μια ατμοσφαιρική, ψυχεδελική μελωδία να ακούγεται στο υπόβαθρο.

Το πόνημα της Talawa Games, εν τέλει, αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να περάσουν μερικές όμορφες στιγμές, να αντιμετωπίσουν πλούσια ποικιλία γρίφων και να απορροφηθούν από την "απλότητα" που διέπει το Unmechanical. Το παιχνίδι διατίθεται ήδη μέσω διάφορων υπηρεσιών σε τιμή μικρότερη των 10€ για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ενώ σύντομα θα γίνει διαθέσιμο και για τις συσκευές της Apple (iPhone 4S και iPad 2 και 3). Αν για κάτι θα μπορούσε το παιχνίδι να μη πάρει τον τίτλο του διαμαντιού, αυτό θα ήταν η μικρή του διάρκεια (2-4 ώρες περίπου αναλόγως το χρόνο που χρειαζόμαστε για την επίλυση γρίφων) και το απότομο τέλος του.

Γιάννης Σκουλουδάκης

Ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος
Λειτουργικό Windows XP SP3 ή νεότερο
Επεξεργαστής 2.0+ Ghz ή αντίστοιχος
Μνήμη
2 GB RAM
Κάρτα γραφικών SM3-συμβατή κάρτα
DirectX 9.0
Σκληρός δίσκος 1GB

 

Θετικά

  • Τεράστια ποικιλία γρίφων
  • Όμορφες τοποθεσίες
  • Υπέροχα γραφικά και μουσική
  • Το παιχνίδι διέπεται από μία απλότητα που μας μάγεψε

Αρνητικά

  • Μικρή διάρκεια
  • Απότομο τέλος

Βαθμολογία

Γιάννης  Σκουλουδάκης

Κατάγομαι από τα όμορφα Χανιά, είμαι απόφοιτος λογιστικής και ένα από τα αγαπημένα μου hobbies είναι τα βιντεοπαιχνίδια με τα οποία γαλουχήθηκα από μικρή ηλικία με τα κλασσικά Tetris, Μariο, Contra, συνέχισα με τα αγαπημένα Tomb Raider και Resident Evil και μέχρι και σήμερα συνεχίζω να μαγεύομαι από αυτά. Μεγάλη μου λατρεία επίσης αποτελεί ο κόσμος του Tolkien και ασχολούμαι πολύ και με τον κόσμο των αθλημάτων (ποδόσφαιρο και μπάσκετ κυρίως)!

Συμμετεχουν