Ταυτότητα

New Super Mario Bros. 2

New Super Mario Bros. 2

Edition: N/A Genre: Platformer Διάθεση: Nortec Multimedia
Αριθμός παικτών: 1-2 Ανάπτυξη: Nintendo Ημ. Έκδοσης: 17/08/2012
PEGI: 3 Εκδότης: Nintendo Πλατφόρμες: Nintendo 3DS


Τύφλα να 'χει ο Σκρουτζ και το χρυσάφι του...

Αν αρχίσουμε και κάνουμε προλόγους και εισαγωγές για να παρουσιάσουμε ένα παιχνίδι Mario, ζήτω που καήκαμε. Θεωρούμε πως ο αγαπημένος υδραυλικός, με την ιταλική καταγωγή, είναι η πλέον αναγνωρίσιμη gaming φιγούρα, και από τους ελάχιστους χαρακτήρες της βιομηχανίας που δε χρειάζονται συστάσεις. Όλοι μας τα τελευταία 23 χρόνια έχουμε έρθει, έστω και μία φορά, σε επαφή με κάποια από τις περιπέτειές του. 23 χρόνια, καλά διαβάσατε. Δυόμισι δεκαετίες σχεδόν και ο Mario συνεχίζει να βρίσκεται στο προσκήνιο. Και το οξύμωρο εδώ είναι ότι η επιτυχία του δεν οφείλεται απλά και μόνο στην ιστορία του franchise, αλλά κυρίως γιατί κάθε φορά έχουμε να κάνουμε με μία νέα, συναρπαστική εμπειρία.

Το franchise έκανε -και ευελπιστούμε να συνεχίσει- ένα εξαιρετικό πέρασμα από τον τρισδιάστατο κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών, από το Super Mario 64, μέχρι το Super Mario 3D Land. Ωστόσο, όταν ο γλυκούλης μουστακαλής επιστρέφει στις ρίζες του, στο "2D side-scrolling", αν μη τι άλλο αποτελεί μία ιδιαίτερη στιγμή. Μετά τα New Super Mario Bros. και New Super Mario Bros. Wii, σε DS και Wii αντίστοιχα, καταφθάνει το New Super Mario Bros. 2 για το πιο πρόσφατο φορητό της Nintendo, το 3DS.

"Άστο Bowser. Δεν το' χεις..."

New-Super-Mario-Bros-2-Super-Trailer_2-thumb.jpgΕίπαμε, Mario παίζουμε, οπότε το σενάριο, πάνω-κάτω, το γνωρίζουμε. Ο δαιμονικός Bowser και οι πονηροί συνεργάτες του, τα Koopalings (ή, αν προτιμάτε, Koopa Kids), αρπάζουν ξαφνικά την πριγκίπισσα Peach μέσα από το μαγικό Mushroom Kingdom. Εμείς, ως Mario, με τη βοήθεια του αδελφού μας Luigi, πρέπει να σώσουμε τη ξανθομαλλούσα Peach από τα χέρια των μοχθηρών εχθρών μας. Αλήθεια, πως θα ήταν ένα Mario με εντελώς διαφορετική ιστορία; Ρητορική ήταν η ερώτηση, μην προσπαθήσετε να δώσετε απάντηση...

Στη διάθεσή μας έχουμε έξι κόσμους, μετά το πέρας των οποίων αρχίζουμε σιγά-σιγά και αποκτούμε πρόσβαση σε τρεις επιπλέον, αναλόγως του πόσο καλοί είμαστε στο να συλλέγουμε Star Coins. Κατά τη διάρκεια της περιπέτειας θα έρθουμε αντιμέτωποι με γνωστούς αντιπάλους από το σύμπαν του Super Mario, ενώ στο τέλος του κάθε κόσμου θα πρέπει να αναμετρηθούμε με κάποιο από τα Koopalings. Σε αντίθεση με τα τρισδιάστατα παιχνίδια της σειράς, στα boss fights των side-scrolling Mario, η δισδιάστατη προοπτική δε αφήνει και πολλά περιθώρια για καινοτόμες ιδέες. Μεταξύ των κόσμων μπορούμε εξαργυρώνουμε τα Star Coins που συλλέγουμε για να έχουμε πρόσβαση στα μανιταρένια καταφύγια, όπου μας δίνονται power-ups και επιπλέον ζωές.

"Πρωτοτυπία, μηδέν. Ε και;"

New-Super-Mario-Bros-2-Super-Trailer_4-thumb.jpgΟι κόσμοι, αν και δεν παρουσιάζουν την ποικιλία που θα θέλαμε σε ένα νέο Mario, έχουν το γνωστό, πανέμορφο σχεδιασμό που έχουμε συνηθίσει. Έρημοι, θάλασσες, πάγοι ντύνουν τα επίπεδα όπου ο υδραυλικός μας θα πρέπει να διασχίσει για να φτάσει στην πριγκίπισσα. Ίσως μερικά επαναλαμβανόμενα σκηνικά έπρεπε να είχαν αποφευχθεί από τους δημιουργούς, όπως για παράδειγμα τα μονότονα mini-bosses με τους ρινόκερους στα μισά του κάθε κόσμου. Όσοι έχουν μακρόχρονη εμπειρία με το franchise θα αντιληφθούν πολλές επιρροές από παλαιότερα Mario της δεκαετίας του 90, ενώ ευχάριστο είναι το γεγονός ότι οι περιοχές σφύζουν από τα παλιά, καλά μυστικά, που χρειάζονται, και τρόπο και κόπο για να ξεκλειδωθούν.

Αυτό που κάνει το New Super Mario Bros. 2 να ξεχωρίζει, είναι η "μανία" του για τα χρυσά νομίσματα -ακόμη και η συσκευασία είναι βαμμένη στα κίτρινα. Πλέον, gold coins μπορούμε να βρούμε οπουδήποτε, και σε συνδυασμό με κάποια νέα power-ups, η εμπειρία γίνεται κυριολεκτικά "χρυσή". Επί παραδείγματι, στα επίπεδα υπάρχουν διάσπαρτα κάποια μεγάλα χρυσά δαχτυλίδια, που όταν τα αγγίξουμε όλοι οι αντίπαλοι γίνονται χρυσοί, και αν τους εξουδετερώσουμε μας χαρίζουν μπόλικο χρυσάφι.

"Χρυσά μου power-ups!"

New-Super-Mario-Bros-2-Super-Trailer_6-thumb.jpgΕπιπλέον, ο Gold Mario, το διασκεδαστικότερο power-up του τίτλου κατά την άποψή μας, πετάει χρυσές μπάλες που διαλύουν τα πάντα στο πέρασμά τους, αφού πρώτα δώσουν την ανάλογη αξία τους σε gold coins. Τέλος, το Gold Block -το οποίο ενεργοποιείται μετά από δέκα επιτυχημένα χτυπήματα σε κάποιο Coin Block- φοριέται σαν μάσκα στο κεφάλι του Mario και δίνει αυτόματα πολλά χρυσά νομίσματα. Εννοείται ότι τα υπόλοιπα γνωστά power-ups (Fire Balls, Raccoon Mario, Mini Mario κ.α) είναι διαθέσιμα για πειραματισμούς.

{PAGE_BREAK}

Ως γνωστόν, για κάθε εκατό νομίσματα που συλλέγουμε, κερδίζουμε και μία ζωή. Εφόσον τα νομίσματα στο νέο Super Mario Bros. είναι πολλά περισσότερα, οι ζωές που έχουμε μετά από αρκετή ώρα παιχνιδιού είναι δεκάδες, κάνοντας την εμπειρία αισθητά πιο εύκολη. Αν στη συνάρτηση προσθέσουμε και τη White Raccoon Suit, που εμφανίζεται μετά από κάποια συνεχόμενα "game over" screens για να μας κάνει άτρωτους, τότε σίγουρα η πρόκληση κατεβαίνει αρκετά. Ο απόλυτος στόχος του τίτλου είναι η συλλογή ενός εκατομμυρίου χρυσών νομισμάτων, που όμως, αν και θα έπρεπε, δε χαρίζει τίποτα το ιδιαίτερο σε αυτούς που θα τα καταφέρουν, πέρα από ένα διαφορετικό Title Screen.

Ο χειρισμός, αναμενόμενα, είναι ιδανικός, απλοϊκός και ταιριάζει μοναδικά με τα controls του Nintendo 3DS. Πλήκτρα που ανταποκρίνονται άμεσα στις εντολές του παίκτη και ένας Mario βαρύς όσο πρέπει, παραδίδουν ίσως την καλύτερη side-scrolling εμπειρία του 3DS. Αφενός η 8-bit αίσθηση στο gameplay είναι εκεί, αφετέρου οι μοντέρνες τεχνικές -κυρίως στα άλματα- δίνουν στο New Super Mario Bros. 2 ό,τι χρειάζεται για να παίζεται ευχάριστα απ' όλους, παλιούς και νέους.

"Του πάνε τα 3D, του γλυκού μουστακαλή"

New-Super-Mario-Bros-2-Super-Trailer_7-thumb.jpgΤο hardware του 3DS μεταμόρφωσε κυριολεκτικά την οπτική πλευρά των Bros. τίτλων. Περισσότερα frames, ομαλά και πιο περίπλοκα animations, πλούσια χρωματική παλέτα και λιγάκι πιο λεπτομερή μοντέλα χαρακτήρων δημιουργούν ένα φρέσκο οπτικό σύνολο. Όσον αφορά τη 3D απεικόνιση της επάνω οθόνης του φορητού, με έκπληξη διαπιστώσαμε πως πλέον το φόντο, όσο πιο έντονο είναι το 3D effect του slider, τόσο πιο θολό γίνεται, με αποτέλεσμα να δίνεται μία μοναδική ψευδαίσθηση βάθους που χαρίζει πολλούς πόντους στη συνολική εμπειρία. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η μουσική επένδυση, με διαφορετικές μεν, αλλά το ίδιο ευχάριστες μουσικές μελωδίες, δε.

Τέλος, αναφορά πρέπει να γίνει στα δύο επιπλέον modes του New Super Mario Bros. 2. Το πρώτο είναι το co-op mode (μέσω τοπικής σύνδεσης), όπου ένας δεύτερος παίκτης, ως Luigi, μπορεί να βοηθήσει τον Mario στις περιπέτειές του, ενώ το δεύτερο, ονόματι "Coin Rush" είναι σε θέση να προσφέρει αρκετές ακόμη ώρες ενασχόλησης. Στο τελευταίο, το παιχνίδι κάνει τυχαία επιλογή τριών πιστών από τους έξι κόσμους και μας δίνει 100 δευτερόλεπτα για να τις ολοκληρώσουμε, χωρίς φυσικά να χάσουμε κάποια ζωή.

Σκοπός είναι να συλλέξουμε όσο το δυνατόν περισσότερα νομίσματα, ενώ ταυτόχρονα έχουμε το χρονόμετρο αλλά και τις μηδενικές ευκαιρίες να μας "κυνηγάνε". Το Coin Rush γίνεται ακόμη πιο διασκεδαστικό όταν παίζεται από δύο παίκτες, όπου ο ανταγωνισμός κορυφώνεται. Παρεμπιπτόντως, η Nintendo σκοπεύει να κυκλοφορήσει DLCs που θα αφορούν το εν λόγω mode.

"Δε λάμπει, αλλά είναι χρυσός"

New-Super-Mario-Bros-2-Super-Trailer_10-thumb.jpgΊσως να υπάρξουν από πολλούς φίλους κάποια -μικρά ή και μεγάλα- παράπονα για τον τίτλο, κυρίως γιατί δεν παρουσιάζει κάτι το πραγματικά καινούργιο στο franchise. Όντως, το New Super Mario Bros. 2 δεν έχει σχεδόν τίποτα που δεν έχουμε ξαναδεί σε προηγούμενο Mario και η εμπειρία, σε γενικές γραμμές, είναι πανομοιότυπη με πριν. Εν τέλει όμως, αυτό που μετράει είναι το πόσο καλά περνάει κάποιος παίζοντας ένα παιχνίδι και εμείς, σε ακόμη ένα Mario, περάσαμε υπέροχα...

Σάκης Καρπάς

Θετικά

  • Ιδανικός χειρισμός
  • Εξαιρετική side-scrolling εμπειρία -ίσως η καλύτερη στο 3DS μέχρι σήμερα
  • Μερικά ενδιαφέροντα και διασκεδαστικά power-ups
  • Αρκετό περιεχόμενο, με μπόλικα μυστικά
  • Όμορφη χρήση του 3D effect της συσκευής

Αρνητικά

  • Θα θέλαμε περισσότερη ποικιλία στο σχεδιασμό των επιπέδων
  • Καμία ιδιαίτερη νέα ιδέα
  • Αισθητά πιο εύκολο από τους προκατόχους του
  • Η επίτευξη του ενός εκατομμυρίου χρυσών νομισμάτων θα έπρεπε να επιβραβεύεται περισσότερο

Βαθμολογία

Συμμετεχουν

Δείξε μου και άλλα...