Ταυτότητα

Sound Shapes

Sound Shapes

Edition: N/A Genre: Platformer, Puzzle Διάθεση: PlayStation Store
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: Queasy Games/ Santa Monica Ημ. Έκδοσης: 15/08/2012
PEGI: 3 Εκδότης: SCEE Πλατφόρμες: PS Vita, PlayStation 3


Το μουσικό LittleBigPlanet του PS Vita

Θα ήταν υπερβολή αν σε ακόμη μία παρουσίαση τίτλου για το PS Vita ξεκινούσαμε με τις απόψεις μας για το τι παιχνίδια χρειάζεται το φορητό της Sony για να ξεχωρίσει στην αγορά. Εκτός αυτού, το παιχνίδι που αναλύουμε παρακάτω έχει αρκετό ενδιαφέρον, οπότε θα μπούμε απευθείας στο κυρίως θέμα. Συνεχίστε να διαβάζετε το κείμενο, ακόμη κι αν δεν σας αρέσουν τα "music games", γιατί το Sound Shapes δεν ανήκει ακριβώς σε αυτήν την κατηγορία. Το Sound Shapes είναι δημιούργημα της Queasy Games, μίας μικρής ομάδας από το Τορόντο του Καναδά. Στο πλευρό της η εταιρία είχε τo Santa Monica Studio, καθώς και διάφορες άλλες ομάδες σχεδιαστών, για τους οποίους όμως θα μιλήσουμε σε λιγάκι.

Sound_Shapes_image_01.jpg

Ο τίτλος των Καναδών είναι ένα puzzle platformer, που βασίζει όμως το gameplay του στη μουσική. Ο παίκτης χειρίζεται μία μπάλα, και πρωταρχικός του στόχος είναι να μαζέψει τις νότες που βρίσκονται διάσπαρτες στα επίπεδα, ξεκινώντας από το σημείο Α και καταλήγοντας στο σημείο Β. Κάθε νότα που συλλέγεται, έρχεται και προστίθεται στη μουσική που παίζει στο background. Η μπάλα, εκτός από το να κάνει άλματα, έχει και τη δυνατότητα να προσκολλάται/ μαγνητίζεται στις περισσότερες επιφάνειες, ενώ αν αγγίξει οτιδήποτε είναι κόκκινο, καταστρέφεται και επιστρέφει στο προηγούμενο checkpoint -ευτυχώς υπάρχουν σε μεγάλη συχνότητα. Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς που "κολλάει" η μουσική στην όλη υπόθεση. Η μουσική παίζει καθοριστικό ρόλο, μιας και τα πάντα -καθ' όλη τη διάρκεια της δράσης- "χορεύουν" στο ρυθμό της, οπότε και ο παίκτης -δηλαδή η μπάλα- για να επιβιώσει και να προχωρήσει, θα πρέπει να συγχρονιστεί με αυτήν. Σε πολλές περιπτώσεις το σωστό timing είναι η μοναδική λύση και η μουσική βοηθάει εξαιρετικά στον εντοπισμό του.

Sound_Shapes_image_02.jpg

Ο χειρισμός της μπάλας πραγματοποιείται με χαρακτηριστική άνεση και ομαλότητα, με τον παίκτη να νιώθει τις εντολές που δίνει μέσω των πλήκτρων του φορητού να ανταποκρίνονται ταχύτατα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δυνατότητα εκτέλεσης μερικών χειρουργικών και άκρως επικίνδυνων κινήσεων. Η κύρια ενασχόληση του παίκτη είναι το campaign mode -διάρκειας περίπου τριών ωρών- όπου μέσω πέντε κόσμων θα δοκιμαστούν τα αντανακλαστικά του. Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι ο κάθε κόσμος -όπου στο κεντρικό μενού απεικονίζονται ως δίσκοι βινυλίου- σχεδιάστηκε από διαφορετική ομάδα, με αποτέλεσμα το εικαστικό μέρος τους και η φιλοσοφία των γρίφων να διαφέρουν αισθητά -λατρέψαμε τα επίπεδα των Superbrothers, που γνωρίσαμε μέσα από το Sword & Sworcery για το iOS. Εκτός, φυσικά, από οπτικά, κάθε φορά που μετακινούμαστε σε άλλο κόσμο αλλάζει ριζικά και το ύφος της μουσικής. Η μουσική αποτελείται, κυρίως, από μελωδικά -και αρκετά μελαγχολικά θα λέγαμε- ηλεκτρονικά θέματα, που δίνουν τη δική τους "πινελιά" στη συνολική εμπειρία.

Sound_Shapes_image_03.jpg

Δεν τελειώνει εδώ όμως ο τίτλος του Vita, αφού όταν ολοκληρώσουμε το campaign, ξεκλειδώνονται τα Death Mode και Beat School. Στο πρώτο, ο παίκτης έχει ένα χρονικό περιθώριο για να συλλέξει συγκεκριμένο αριθμό νοτών, σε πίστες που περιέχουν δύσκολα εμπόδια. Το death mode στο μεγαλύτερο μέρος του αποτελείται από εξωφρενικά απαιτητικές δοκιμασίες, που θα επιφέρουν ατελείωτα retries. Ωστόσο, είναι το πιο εθιστικό κομμάτι του Sound Shapes και αυτό που θα δαπανήσει τον περισσότερο χρόνο. Το Beat School δοκιμάζει το πόσο καλό "μουσικό αυτί" έχει ο παίκτης και λαμβάνει χώρα σε ένα πλαίσιο από δεκάδες τετράγωνα, που το καθένα αντιπροσωπεύει διαφορετικό μουσικό όργανο και διαφορετικές νότες. Ο παίκτης, αφού πρώτα ακούσει μία συγκεκριμένη μελωδία, θα πρέπει να την αναπαράγει τοποθετώντας τις διαθέσιμες νότες στο σωστό τετράγωνο. Υπάρχουν αρκετές δοκιμασίες και εδώ, που θα προσθέσουν τουλάχιστον μία ώρα επιπλέον ενασχόλησης.

Τέλος, ο τίτλος της Queasy περιλαμβάνει και έναν πλούσιο level creator, όπου ο παίκτης μπορεί να δημιουργήσει τα δικά του επίπεδα με τις προσωπικές του μουσικές μελωδίες. Έπειτα, έχει τη δυνατότητα να τις "ανεβάσει" στους servers του PSN και να τις μοιραστεί με τους φίλους του, ενώ έχει στη διάθεσή του μία μεγάλη γκάμα από εκατοντάδες δημιουργίες άλλων παικτών. Ήδη η κοινότητα του παιχνιδιού έχει ετοιμάσει μερικές πρωτότυπες δημιουργίες, όπως είναι οι πίστες των Shadow of the Colossus, Journey, Metroid κ.α.

Το Sound Shapes δεν είναι ένα music game -όπως μάλλον παραπλανεί ο τίτλος του- αλλά μία μουσική εμπειρία, που δύναται να χαρίσει μερικές ευχάριστες ώρες ενασχόλησης παρέα με το PS Vita. Με πλούσιο, σχετικά, περιεχόμενο από modes, που χαρίζουν ιδιαίτερη πρόκληση, και έναν level creator που θυμίζει αρκετά τη φιλοσοφία του LittleBigPlanet, τα €13 που ζητάει από τους παίκτες θεωρούμε πως είναι ένα καλό "deal". Αν αναλογιστείτε ότι πρόκειται και για "cross buy" κυκλοφορία -δηλαδή το αγοράζετε μία φορά και το έχετε σε PS Vita και PS3- τότε ίσως θα πρέπει να το δείτε πιο "ζεστά" το θέμα.

Σάκης Καρπάς

Θετικά

 • Πλούσιο περιεχόμενο
 • Εθιστικό gameplay
 • Μοναδικό art direction

Αρνητικά

 • Μερικές εξωφρενικά δύσκολες δοκιμασίες

Βαθμολογία

Συμμετεχουν

 • Κατατοπιστικότατο το review του Σάκη !
  Δεν το περίμενα τόσο καλό ! Αγορά σήμερα ! :)

 • Πολύ ενδιαφέρον

 • Βασικα το παιχνιδακι το θυμαμε λιγο πριν το PC της sony στην Ε3 που το εδειχναν και φαινοταν καλο. Οι ιδιοι οι δημιουργοι του ελεγαν οτι ειναι καλο και δοκιμαστε το. Ωραιο review.

 • Το αγόρασα σε PS3, το σύστημα του κολλήματος/ξεκολλήματος μου θύμησε αρκετά gish. Μ'άρεσε αρκετά το παιχνίδι και σ'αυτό που κάνει και σαν platformer.

 • ωραίο review αλλά έχω μια απορία (και γενικότερα για τα reviews) ,με ποιο τρόπο ένα παιχνίδι που ως μόνο αρνητικό έχει ένα σχεδόν εντελώς υποκειμενικό στοιχείο (γιατί οι "μερικές εξωφρενικά δύσκολες δοκιμασίες" της συγκεκριμένης περίπτωσης μπορεί να μην είναι ιδιαίτερο πρόβλημα για κάποιον άλλο) το οποίο μάλιστα δεν αναφέρεται πουθενά στο κείμενο παίρνει ένα βαθμό όπως το 8 (που δεν είναι καθόλου άσχημος βέβαια) ; σίγουρα στη βαθμολόγιση υπολογίζονται αναπόφευκτα και κάποια υποκειμενικά στοιχεία όπως η προτίμηση αλλά δεν θα έπρεπε να ήταν τα αντικειμενικής φύσης (πχ μικρή διάρκεια) η συντριπτική,τουλάχιστον,πλειοψηφία του τμήματος των "αρνητικών" ;
  κανονικά δεν θα το σχολίαζα αλλά το γεγονός ότι ένας παραπλήσιος τίτλος (NSMB 2) έχει πλήρως ανεπτυγμένο τον τομέα των "αρνητικών" (τα οποία δεν είναι λίγα,ούτε εντελώς ασήμαντα και το κυριότερο,είναι προβλήματα που έχουν επισημανθεί από τους περισσότερους) και παρόλα αυτά παίρνει υψηλότερη βαθμολογία,ε,μου χτυπάει άσχημα στο μάτι.

 • Φίλε hungman13, προς ενημέρωσή σου, οι βαθμολογίες δεν μπαίνουν σύμφωνα με το πλήθος ή τη σημαντικότητα των αρνητικών, αλλά σύμφωνα με τη συνολική εμπειρία, κάτι που το κείμενο, προφανώς, αποπνέει.

 • Με όλα αυτά που διαβάζω μου δίνει την αίσθηση του αντίστοιχου locoroco του psp για το vita. Πράγμα πολύ πολύ ευχάριστο και βέβαια σίγουρη αγορά.
  @hungman13 Δεν το διάβασα το ριβιου αλλά φαντάζομαι άλλη η βαρύτητα και το στατους ενος Μαριο, παιχνιδιου με ιστορια κ απειρων πωλησεων και αλλη ενος νεου low budget διαμαντιου.

 • Σίγουρα θα το πάρω γιατί μου άρεσε αρκετά και έχει και crossbuy. Θα το δοκιμάσω και στα δύο συστήματα και θα το παίξω εκεί που θα με τραβήξει περισσότερο ο χειρισμός και δεν μπαίνει εμπόδιο στις δύσκολες δοκιμασίες που αναφέρει ο Σάκης το οποίο αρνητικό μου αρέσει. Υπερκεατοπαίδι FTW!

 • @braveheart
  ευχαριστώ για την απάντηση,απλώς περίμενα ότι για αυτόν τον βαθμό (που στη συγκεκριμένη περίπτωση προσωπικά δεν τον είδα να αντανακλάται στο κείμενο) θα έβλεπα πιο συγκεκριμένα αρνητικά στοιχεία (όπως των 3 ωρών διάρκειας campaign,που αναφέρεται στο κείμενο) και όχι κάτι που επηρεάζεται έντονα από τις ικανότητες του κάθε gamer ;) .
  @kohiba9
  ακριβώς επειδή το mario ή τα οποιαδήποτε ΑΑΑ παιχνίδια έχουν συγκεκριμένη βαρύτητα θα έπρεπε να ήταν αυτά που θα βαθμολογούνταν με πιο αυστηρά κριτήρια,πολύ απλά γιατί αν τους δίνεις κάθε φορά άφεση αμαρτιών θα τους έχεις δώσει και το δικαίωμα να σου πασάρουν μελλοντικά ένα "σκουπίδι" χωρίς ενοχές από μέρους τους.

 • hungman13, η διάρκεια του campaign είναι 3 ώρες (που για παιχνίδι 13 ευρώ είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική, μιας και δίνουμε 60 ευρώ για παιχνίδια 5 ωρών). Ωστόσο, ο τίτλος διαρκεί πολύ περισσότερο, καθώς υπάρχουν άλλα τρία modes που μπορούν να απασχολήσουν για αρκετές ώρες τον παίκτη. Εγώ έπαιξα γύρω στις 10 ώρες, οπότε πως περίμενες να μπει στα αρνητικά;

  Όσο για το μοναδικό αρνητικό που αναφέρω, δεν έχει να κάνει με την ικανότητα του εκάστοτε gamers, μιας και είναι αντικειμενικά πολύ δύσκολο το συγκεκριμένο mode, σε βαθμό που πάρα πολλοί θα το παρατήσουν, λόγω της δυσκολίας του. Οπότε, ναι, είναι ένα κοινώς αποδεκτό αρνητικό στοιχείο του τίτλου.

 • Χμ, ενδιαφέρον. Το μόνο που πρέπει να κάνω είναι να αγοράσω Vita...

 • Δημήτρη, δυστυχώς ή ευτυχώς, όχι απαραίτητα. Υπάρχει και στο PS3. ;)

 • Μαλιστα φοβερο review, με ολα θετικα που εχει ο τιτλος παει ανετα για αγορα ,φαινεται ωραιο και το art direction

 • Τι να κανω να το τσιμπησω?????????

 • Με εψησε το review να παω να το αγορασω. Θα το παρω σιγουρα καποια στιγμη.

 • Το παιζω στο vita και ειναι παρα πολυ καλο.
  Με ακουστικα ειναι απιθανο το αποτελεσμα...

 • Πορωτικό! Το παίζω και στο Vita και στο PS3, ευτυχώς έχει cloud save και συνεχίζω από εκεί που το άφησα και στα 2 συστήματα! Αφού βγάλεις όλα τα επίπεδα το death mode είναι εκνευριστικά δύσκολο σε μερικές περιπτώσεις!

 • παρα πολυ καλο.θα ηθελα βεβαια να σου εδινε την δυνατοτητα να περασεις δικα σου mp3 και να τα προσαρμοσεις σε level.