Ταυτότητα

Deponia

Deponia

Edition: N/A Genre: Adventure Διάθεση: N/A
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: Daedalic Entertainment Ημ. Έκδοσης: 07/08/2012
PEGI: 12 Εκδότης: Daedalic Entertainment Πλατφόρμες: PC


Οι Γερμανοί έχουν τον τρόπο!

Η Daedalic Entertainment είναι μια γερμανική εταιρία που δημιουργεί (ή εκδίδει) αρκετά παιχνίδια, τα οποία διακρίνονται για την ποιότητά τους. Οι προσωπικές δημιουργίες της αφορούν κυρίως adventures παιχνίδια, όπως είναι και αυτό το οποίο θα παρουσιάσουμε στις επόμενες σειρές, το Deponia. Το πόνημα της Daedalic είναι μια ιδιαίτερη ιστορία αγάπης και περιπέτειας, η οποία είναι ικανή να κεντρίσει το ενδιαφέρον του παίκτη τόσο με την εξέλιξή της όσο και με το όμορφο gameplay και τους γρίφους του.

My name is Rufus, R-U-F-U-S! - Σενάριο, χαρακτήρες, τοποθεσίες

Ο Rufus είναι ένας εγωκεντρικός χαρακτήρας, ο οποίος χαρακτηρίζεται από μία μεγάλη τεμπελιά και μία ακόμη μεγαλύτερη αδιαφορία για τους ανθρώπους που συναντά στη διάρκεια της ζωής του. Έχει όμως ένα στόχο, τον οποίο σκοπεύει να πετύχει πάση θυσία, να φύγει από τον πλανήτη Deponia με προορισμό την Elesium.

deponia_image-01-thumb.jpgΟ πλανήτης Deponia είναι ένας απέραντος σκουπιδότοπος, όπου όμως υπάρχει ακόμα ζωή, έχοντας δημιουργηθεί μια μεγάλη κοινότητα ανθρώπων, οι οποίοι απέχουν... έτη φωτός από το να χαρακτηριστούν "φυσιολογικοί", μιας και ο καθένας τους διακρίνεται για τις ιδιαιτερότητές του. Για άλλη μια φορά, όμως, το σχέδιο του "μαστροχαλαστή" Rufus δεν πάει όπως θα περίμενε, με αποτέλεσμα να ρίξει αναίσθητη στην Deponia την Goal, μια πανέμορφη κοπέλα που προέρχεται από την Elysium.

Κάπου εδώ, λοιπόν, ξεκινάει το ταξίδι μας, αφού ο Rufus είναι αποφασισμένος να συνεφέρει την Goal από την πτώση και να την πάει στην Elysium -πετυχαίνοντας φυσικά και τον προσωπικό του στόχο, να φύγει από την Deponia μια για πάντα. Ο δρόμος, όμως, δε θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά με δεκάδες εμπόδια, τα οποία θα κληθεί ο Rufus να ξεπεράσει.

deponia_image-12-thumb.jpgΑυτό το οποίο ξεχωρίζει ευθύς αμέσως ο χρήστης, είναι το χιούμορ που διέπει τον τίτλο, μιας και ο ήρωάς μας θα μας κάνει να ξεκαρδιστούμε ακούγοντας μερικούς διαλόγους (ή μονολόγους), ενώ ακόμα και η εμφάνισή του δημιουργεί εξ αρχής ένα πλατύ χαμόγελο. Οι χαρακτήρες, όμως, γενικότερα, από τους καλούς μέχρι τους πιο σατανικούς, συμβάλλουν άριστα στη δημιουργία ενός εύθυμου κλίματος και φυσικά δεν το επιτυγχάνουν αυτό με γελοίο τρόπο, αλλά με εκκεντρικές προσωπικότητες και πανέξυπνους διαλόγους. Οι τοποθεσίες που θα επισκεφθούμε στο παιχνίδι αριθμητικά δεν είναι πολλές, αλλά είναι πλούσιες σε περιεχόμενο, διαλόγους και τρελές καταστάσεις.

Όπως σε κάθε παιχνίδι που αναπτύσσει η Daedalic, έτσι και στο Deponia ο σχεδιασμός των περιοχών αυτών είναι εκπληκτικός. Τοποθεσίες οι οποίες είναι σχεδιασμένες μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια και σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή χρωματική παλέτα που επέλεξαν οι Γερμανοί, το οπτικό αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό για την κατηγορία των adventures.

Click, click, click, click - Gameplay και γρίφοι

deponia_image-02-thumb.jpgΠερνώντας τώρα στο μέρος του gameplay, αυτό που θα υποπέσει αμέσως στην αντίληψή μας είναι η δυνατότητα που μας δίνει η δημιουργός εταιρία να ανοίγουμε το inventory με την ροδέλα του ποντικιού. Μπορεί να μην ακούγεται ως μια πρωτοποριακή κίνηση, αλλά οι φίλοι των adventures μπορούν να φανταστούν την αμεσότητα που τους προσφέρει μια τέτοια δυνατότητα. Πέρα από αυτή τη μικρή προσθήκη, το παιχνίδι είναι ένα κλασικό adventure και οι λειτουργίες του είναι όπως τις έχουμε συνηθίσει.

Με το αριστερό και δεξί κλικ του ποντικιού αλληλεπιδρούμε με τα αντικείμενα και το περιβάλλον, ενώ με τη χρήση του spacebar μπορούμε να δούμε τα διάφορα hotspots του περιβάλλοντος. Οι γρίφοι του παιχνιδιού βασίζονται στο γνωστό κυνήγι αντικειμένων, τα οποία στη συνέχεια θα πρέπει να τα συνδυάσουμε με τον πιο ευφάνταστο τρόπο και με σκοπό την επίλυση γρίφων.

deponia_image-13-thumb.jpgΗ Deadalic ίσως το παράκανε σε αυτό το κομμάτι, μιας και σε ορισμένους γρίφους θα χρειαστεί κάποιος -εκτός λογικών ορίων- συνδυασμός των αντικειμένων, χωρίς να βγάζει το παραμικρό νόημα το τελικό αποτέλεσμα που θα αντικρύσουμε. Από εκεί και πέρα, οι γρίφοι είναι σε γενικές γραμμές αρκετά έξυπνοι και θα πρέπει να είμαστε πολύ παρατηρητικοί τόσο στο περιβάλλον όσο και στους διαλόγους που λαμβάνουν χώρα στο Deponia, εάν θέλουμε να τους επιλύσουμε χωρίς μεγάλη χρονοτριβή. Πέρα από τους κλασσικούς γρίφους, ιδιαίτερα θετική εντύπωση μας άφησε η προσθήκη μερικών ειδικών γρίφων - mini games.

Σε αυτά τα mini games συνήθως έχουμε να κάνουμε με την κατασκευή, διόρθωση ή επεξεργασία κάποιου σημαντικού αντικειμένου του παιχνιδιού. Αυτά τα mini games αναμφισβήτητα είναι και τα πιο απαιτητικά τμήματα του τίτλου και για αυτό τον λόγο οι δημιουργοί δε θέλησαν να ταλαιπωρήσουν ιδιαίτερα τους παίκτες, αφού μας δίνεται και η επιλογή να "προσπεράσουμε" την επίλυση αυτών των γρίφων με το πλήκτρο "skip". Εάν κάποιοι επιμείνουν αρκετά, πέρα από την ικανοποίηση που θα λάβουν από την επίλυση ενός δύσκολου γρίφου, θα κερδίσουν και ένα achievement για τον... κόπο τους.

{PAGE_BREAK}

Τεχνικός και ηχητικός τομέας

Όσον αφορά τον τεχνικό τομέα του Deponia, πέρα από τις υπέροχα σχεδιασμένες τοποθεσίες που προαναφέραμε, όλα συμβάλουν σε ένα πολύ όμορφο οπτικό θέαμα. Οι χαρακτήρες είναι επίσης σχεδιασμένοι μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια, αλλά σίγουρα θα θέλαμε οι κινήσεις τους να είναι λίγο πιο πλούσιες ώστε να είχε αποφευχθεί η ρομποτική τους κίνηση. Τα animations των χαρακτήρων είναι επίσης πολύ όμορφα με ωραίες εκφράσεις προσώπων, ενώ όλα "απογειώνονται" προς το καλύτερο όταν παρακολουθούμε μια κινηματογραφική σκηνή.

Δεν είναι όλα, όμως, ρόδινα στο Deponia, καθώς ήρθαμε αντιμέτωποι με ένα πολύ σοβαρό τεχνικό πρόβλημα. Μερικά αντικείμενα του inventory, αν και υπήρχαν εντός του, ήταν αόρατα και όταν τα επιλέγαμε με τον κέρσορα, τότε εξαφανιζόταν και ο κέρσορας και θα έπρεπε να μαντέψουμε που περίπου ήταν πριν, για να τον μετακινήσουμε εκεί που θέλουμε.

deponia_image-03-thumb.jpgΑυτό το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο εκνευριστικό σε μερικά mini games όπου εξαφανίζονται βασικά αντικείμενα, κάτι που τα καθιστούσε unplayble, αναγκάζοντάς μας να πατάμε το skip. Όσο και αν ψάξαμε στο διαδίκτυο δε βρήκαμε κάποια λύση στο πρόβλημα, ενώ παρατηρήσαμε ότι το αντιμετώπισαν και άλλοι χρήστες, κάτι που σημαίνει πως μια κυκλοφορία ενός patch επιβάλλεται άμεσα από τους Γερμανούς, καθώς πρόκειται για ένα άκρως καταστροφικό πρόβλημα -ιδίως για τα mini games. Στα του ήχου τώρα, η Daedalic δε θα μπορούσε να μην μας παραδώσει άλλη μία εξαιρετική μουσική επένδυση.

Όμορφες, χαρούμενες μελωδίες, άκρως ταιριαστές με το ανάλαφρο χιουμοριστικό ύφος του παιχνιδιού, ακούγονται συνεχώς από τα ηχεία του υπολογιστή. Μοναδικό μειονέκτημα είναι ο μικρός αριθμός κομματιών που ακούγονται, αφού δεν είναι λίγες οι στιγμές στις οποίες επαναλαμβάνονται συνεχώς οι ίδιες μελωδίες.

To Elysium!!!!

Τελικά οι άνθρωποι της Daedalic ξέρουν πώς να δημιουργούν υπέροχα adventures, μιας και την τελευταία περίοδο έχουν πάρει (κυριολεκτικά και μεταφορικά) φωτιά! Μόλις πριν μερικές ημέρες παρουσιάστηκε στο GameΟver άλλο ένα πολύ καλό adventure από τους Γερμανούς (το Chains of Satinav) και τώρα ολοκληρώνουμε το κείμενο για άλλο ένα παιχνίδι τους. Το Deponia είναι ένα πολύ καλό παιχνίδι περιπέτειας με μια ιδιαίτερη ιστορία αγάπης, παράξενους χαρακτήρες και μερικούς όμορφους γρίφους.

Υπάρχουν όμως και αρκετά αρνητικά, τα οποία δυστυχώς δεν περνάνε καθόλου απαρατήρητα -όπως το τεχνικό πρόβλημα που αναλύσαμε παραπάνω, το πάρα πολύ απότομο τέλος που μας προδιαθέτει για μια συνέχεια και, τέλος, μερικοί πολλοί... "κουφοί" γρίφοι, οι οποίοι μας παίδεψαν σε σημείο εκνευριστικό μέχρι να τους επιλύσουμε με το γνωστό "trial and error". Κατά τ' άλλα, πρόκειται για ένα ακόμα πολύ καλό παιχνίδι περιπέτειας, που σίγουρα δε θα απογοητεύσει τους οπαδούς του είδους.

Γιάννης Σκουλουδάκης

Θετικά

  • Πρωτότυπη ιστορία
  • Έξυπνα mini games
  • Πολύ χιούμορ και εκκεντρικοί χαρακτήρες

Αρνητικά

  • Ένα σημαντικό τεχνικό πρόβλημα εξαφάνισης αντικειμένων
  • Μερικοί αλλοπρόσαλοι γρίφοι
  • Πολύ απότομο τέλος προκειμένου να κυκλοφορήσει συνέχεια

Βαθμολογία

Γιάννης  Σκουλουδάκης

Κατάγομαι από τα όμορφα Χανιά, είμαι απόφοιτος λογιστικής και ένα από τα αγαπημένα μου hobbies είναι τα βιντεοπαιχνίδια με τα οποία γαλουχήθηκα από μικρή ηλικία με τα κλασσικά Tetris, Μariο, Contra, συνέχισα με τα αγαπημένα Tomb Raider και Resident Evil και μέχρι και σήμερα συνεχίζω να μαγεύομαι από αυτά. Μεγάλη μου λατρεία επίσης αποτελεί ο κόσμος του Tolkien και ασχολούμαι πολύ και με τον κόσμο των αθλημάτων (ποδόσφαιρο και μπάσκετ κυρίως)!

Συμμετεχουν