Ταυτότητα

Mass Effect 3: Leviathan

Mass Effect 3: Leviathan

Edition: N/A Genre: Action, RPG Διάθεση: Xbox Live Marketplace
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: BioWare Ημ. Έκδοσης: 29/08/2012
PEGI: 18 Εκδότης: Electronic Arts Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3, PC


Αποκαλύψεις...

Το Leviathan δεν είναι αυτό που φαίνεται. Δεν είναι “ένα ακόμα” DLC που προσθέτει λίγες ώρες gameplay στο Mass Effect 3. Δεν φτιάχτηκε στο “πόδι” για να εκμεταλλευτεί την επιτυχία του τίτλου και, σίγουρα, δεν γράφτηκε για όσους δεν έμειναν ικανοποιημένοι από το αρχικό τέλος της τριλογίας. Το Leviathan είναι το κομμάτι του παζλ που έρχεται για να δώσει περισσότερες εξηγήσεις σε ό,τι αφορά τους Reapers, την προέλευση αυτών και τον τελικό στόχο τους.

Οι αποκαλύψεις στο τελευταίο πεντάλεπτο αυτού του κεφαλαίου είναι ραγδαίες, σχεδόν κοσμογονικές θα μπορούσαμε να πούμε, και έρχονται για να αποδείξουν ότι μέσα στη γενικότερη κακή διαχείριση του σεναρίου από τη BioWare στο τρίτο μέρος, τελικά υπήρχε κάποιο πλάνο, υπήρχε ένα σχέδιο και μια συγκεκριμένη ροή, που θα έδινε στο κοινό κάποιες από τις απαντήσεις που ζητούσε, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργούσε τις απαραίτητες συνθήκες για την αναπόφευκτη επέκταση του σύμπαντος είτε μέσα από παιχνίδια είτε από βιβλία είτε από κόμικς.

Mass-effect-3-leviathan-image-02.jpg

Το Leviathan DLC αγνοεί το τέλος του Mass Effect 3 και τοποθετείται χρονικά λίγο πριν την επίθεση του Shepard και της ομάδας του στο άντρο του Illusive Man. Ένα μήνυμα από το ναύαρχο Hackett στέλνει το Normandy πίσω στην Citadel, όπου μια ομάδα επιστημόνων ερευνά στοιχεία γύρω από μυθολογικά πλάσματα της ανθρώπινης -και όχι μόνο- Ιστορίας, μέσα στα οποία περιλαμβάνεται και ο “Leviathan”.

Ο Leviathan στα trailers του φερώνυμου DLC αναφέρεται ως “Reaper killer” και ως τέτοιο πλάσμα ο Shepard κρίνει ότι πρέπει να εντοπιστεί και να “στρατολογηθεί” στον πόλεμο κατά των Θεριστών του Γαλαξία. Έτσι, ξεκινά ένα κυνήγι εύρεσης στοιχείων σε διάφορους πλανήτες, όπου κομμάτι-κομμάτι το παζλ συμπληρώνεται, μέχρι να φτάσουμε στην εμφάνιση του τρομερού αυτού πλάσματος.

Mass-effect-3-leviathan-image-06.jpg

Αν και από πλευράς σχεδιασμού το Leviathan DLC δεν είναι το καλύτερο πακέτο επέκτασης που έχει δει το σύμπαν του Mass Effect, η αλήθεια είναι ότι έχει τις (πολύ) καλές στιγμές του. Οι αποστολές διαθέτουν μια σχετική ισορροπία μεταξύ επίλυσης γρίφων, συλλογής στοιχείων και μαχών, οι χάρτες που έχουν χρησιμοποιηθεί για τις μάχες είναι εντελώς νέοι, ενώ σκόρπια υπάρχουν και ορισμένα σημαντικά upgrades για τον οπλισμό μας.

Ωστόσο, αυτά είναι στοιχεία επουσιώδη, διότι το Leviathan είναι DLC σεναρίου και, ως τέτοιο, εμφανίζει πολλούς νέους και ενδιαφέροντες χαρακτήρες, είναι εντόνως βασισμένο στους διαλόγους του, ενώ υπάρχουν και έξυπνες αναφορές στο ίδιο το παρελθόν και την ιστορία της BioWare. Από εκεί και έπειτα, το πακέτο κορυφώνεται συναρπαστικά, με ένα τοπίο εκ των ομορφότερων που έχουμε δει στο franchise της BioWare, ενώ -το επαναλαμβάνουμε- τα τελευταία πέντε λεπτά είναι τόσο σημαντικά για όσους ακολουθούν φανατικά το lore, που μάλλον καθιστούν άχρηστο το Extented Cut του τέλους που κυκλοφόρησε μέσα στο καλοκαίρι.

Στα αρνητικά αυτού του πακέτου οφείλουμε να προσθέσουμε τη μικρή του διάρκεια, αφού εξερευνώντας τα πάντα, συλλέγοντας όλα τα στοιχεία και διαβάζοντας όλες τις νέες καταχωρήσεις του Codex, ο υπογράφων μετά βίας χρειάστηκε 2,5 ώρες για την ολοκλήρωση. Και όλα αυτά με κόστος 800 ΜS Points. Αυτό σημαίνει ότι σε δεύτερο playthrough πέφτουμε στη 1 ώρα και μερικά λεπτά...

Αλλά η “αριθμητική” στο Mass Effect μάλλον δεν ταιριάζει. Το Leviathan DLC, όσο και αν κοστίζει, όση διάρκεια και αν έχει, αποτελεί ένα άκρως απαραίτητο τμήμα του Mass Effect 3 για όσους αγαπούν το σύμπαν που σχεδίασε η BioWare. Για εκείνους που δεν χρειάζονται καμία σοβαρή δικαιολογία ώστε να χαθούν για μια ακόμα φορά μέσα του. Αν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία παικτών, τότε το αγοράζετε άμεσα διότι γράφτηκε για εσάς. Αν όχι, απλά προσπερνάτε...

Γιώργος Καλλίφας

Θετικά

  • Νέοι, λαμπροί δρόμοι ανοίγονται στο lore του σύμπαντος
  • Ποικιλία στο gameplay, με μοιρασμένα puzzles και μάχες
  • Περιλαμβάνει ένα από τα ομορφότερα τοπία που έχουμε δει στο franchise

Αρνητικά

  • Μικρή διάρκεια (1ο playthrough 2,5 ώρες το πολύ, ψάχνοντας και διαβάζοντας τα πάντα)
  • Σε ό,τι αφορά το σενάριο, αποτελεί υλικό που ίσως θα έπρεπε να είχαμε δει πιο νωρίς

Βαθμολογία

Γιώργος Καλλίφας

Ήταν το 1982, όταν ο πατέρας μου, μου χάρισε έναν "κλώνο" κονσόλας Atari που ξεκίνησε το μικρόβιο. Από εκεί και πέρα τα πράγματα πήραν το δρόμο τους. Commodore 64, Amiga 500, PC, SNES, PlayStation... Το μικρόβιο έκατσε για τα καλά και παραμένει στο μυαλό μέχρι σήμερα. Σήμερα, αν και με δύο παιδιά βρίσκουμε χρόνο για κανένα καλό JRPG ή FPS, ενώ τις νύχτες ανοίγουμε και κανένα βιβλίο high fantasy ή βλέπουμε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Α, και ακούμε classic rock...

Συμμετεχουν

Δείξε μου και άλλα...