Ταυτότητα

Sleeping Dogs

Sleeping Dogs

Edition: N/A Genre: Action Διάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: United Front Games Ημ. Έκδοσης: 17/08/2012
PEGI: 18 Εκδότης: Square-Enix Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3, PC


Αλεξίσφαιρος ντετέκτιβ στο Hong Kong

Η αλήθεια είναι πως κάθε open-world παιχνίδι που εμφανίζεται μετά από ένα χρονικό σημείο, κυκλοφορεί με ένα μεγάλο βάρος στην πλάτη του. Το βάρος αυτό είναι η αναπόφευκτη σύγκριση με το "φάντασμα" της σειράς Grand Theft Auto, που στοιχειώνει κάθε νέα δημιουργία. Φυσικά όμως, συχνά κάνουν την εμφάνισή τους παιχνίδια που δανείζονται αρκετά στοιχεία όχι για να δώσουν μια πανομοιότυπη εμπειρία, αλλά για να χτίσουν πάνω σε αυτά τη δική τους προσωπικότητα. Μια τέτοια περίπτωση είναι και το Sleeping Dogs, ή όπως ήταν μέχρι πρότινος γνωστό, True Crime: Hong Kong. Το νεότερο μέλος της σειράς True Crime θανατώθηκε άδοξα από την Activision κατά την ανάπτυξή του (καλά καταλάβατε, δεν είχε εξασφαλισμένη εμπορική επιτυχία), αλλά οι βάσεις είχαν ήδη μπει.

Η Square Enix δεν έκατσε με σταυρωμένα χέρια και έδωσε στην United Front Games ό,τι χρειαζόταν ώστε το αστυνομικό της δράμα να βρει το δρόμο του στα καταστήματα. Έτσι λοιπόν, η φετινή gaming σεζόν ξεκινά δυναμικά με το Sleeping Dogs, ένα παιχνίδι που, παρά τα παραπατήματά του, καταφέρνει να δώσει μια αξιοπρεπέστατη και διασκεδαστική εμπειρία όσο λίγες.

Αίμα, τιμή, Sun On Yee – Το σενάριο

sleeping_dogs_image_10-thumb.jpgΤο σενάριο επικεντρώνεται στην προσπάθεια του Κινέζου αστυνομικού Wei Shen, κεντρικού ήρωα του παιχνιδιού, να εξοντώσει εκ των έσω την τεράστια εγκληματική οργάνωση των Triads, Sun On Yee. Ο Shen έχει πρόσφατα επιστρέψει από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην πόλη του, το Hong Kong, και αμέσως πιάνει δουλειά, εισχωρώντας στις τάξεις της ως ένας απλός και… ταπεινός εγκληματίας. Από αυτό το σημείο ξεκινά ένας αγώνας να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων της οργάνωσης, να ανέβει επίπεδο και να παίξει πιο σημαντικό ρόλο στα τεκταινόμενα.

Δεν είναι όμως όλα τόσο εύκολα, καθώς πρέπει να αποκρύψει την πραγματική του ταυτότητα, να ισορροπήσει ανάμεσα σε δυο προσωπικότητες, αυτή του αστυνομικού και αυτή του εγκληματία, αλλά και να ξεφύγει από τα προσωπικά του προβλήματα/ απωθημένα και το παρελθόν του με τον χώρο αυτό.

sleeping_dogs_image_11-thumb.jpgΈτσι, θα παρακολουθούμε τον Shen να έρχεται αντιμέτωπος με τις αρχές του, αφού θα χρειαστεί να υπακούσει στον αυστηρό κώδικα των Sun On Yee για να δείξει την αφοσίωσή του, αλλά και να προσπαθεί να αποφύγει την ταύτιση, καθώς αργά αλλά σταθερά βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στον υπόκοσμο του Hong Kong, και η γραμμή που χωρίζει το νόμο από την παρανομία θολώνει επικίνδυνα. Το σενάριο είναι καλογραμμένο, στιβαρό και ενδιαφέρον, με αρκετούς ξεχωριστούς χαρακτήρες να κάνουν την εμφάνισή τους, ενώ και οι ερμηνείες από τους ηθοποιούς είναι πειστικές- αξίζει να σημειωθεί πως την εμφάνισή τους κάνουν γνωστά ονόματα όπως οι Lucy Liu, Tom Wilkinson και Emma Stone.

Μια μικρή ένστασή μας θα είχε να κάνει με το γεγονός πως ενώ η κλιμάκωση είναι ικανοποιητική και «χτίζει ένταση», οι δημιουργοί δεν πήραν κάποιο ρίσκο και παρέδωσαν εν τέλει εκ του ασφαλούς ένα μάλλον προβλέψιμο σενάριο, χάνοντας μια μεγάλη ευκαιρία να δώσουν μια ιστορία που θα αγγίξει συναισθηματικά τους παίκτες. Ακόμα, η παρουσίαση της υποδομής και των προσωπικοτήτων πίσω από την οργάνωση είναι κατώτερη των προσδοκιών και δείχνει μια οργάνωση πολύ πιο ευάλωτη από ό,τι το παιχνίδι θέλει να πιστεύουμε.

Neon φώτα σε σκοτεινά σοκάκια

sleeping_dogs_image_12-thumb.jpgΤο setting του Sleeping Dogs είναι η αστική ζούγκλα του Hong Kong, χωρισμένη σε τέσσερις μεγάλες περιοχές που ξεχωρίζουν ελαφρώς μεταξύ τους, άλλες με φτωχογειτονιές και άλλες με μεγαλοπρεπή κτήρια, πλατείες και σιντριβάνια. Η ατμόσφαιρα της ασφυκτικής και χαοτικής μεγαλούπολης αποδίδεται ικανοποιητικά, με τα πανύψηλα κτήρια, τις πολυπληθείς αγορές με τα έντονα χρώματα και τα φθηνά προϊόντα, και τα εκθαμβωτικά φώτα να προσπαθούν να ξεγελάσουν το μάτι από τα βρώμικα και σκοτεινά στενά, τις μισοφτιαγμένες παράγκες που υπάρχουν δεξιά κι αριστερά και την παρανομία που καραδοκεί σε κάθε «ύποπτη» γωνία.

Στο περιβάλλον αυτό στεγάζεται ένας επικίνδυνος υπόκοσμος ναρκωτικών, πορνείας, εξαναγκασμού και συμμοριών, ένα μοτίβο που κάνει την εμφάνισή του συνεχώς στο παιχνίδι. Τα περιβάλλοντα όμως δεν είναι συνεχώς μονότονα, αφού θα επισκεφθούμε και περιοχές που ξεφεύγουν ελαφρώς από τα αστικά πρότυπα, όπως λιμάνια, μικρά νησάκια, ναούς και λόφους στην εξοχή. Ακόμα, εκτός από την κεντρική ιστορία, η πόλη προσφέρει αρκετά πράγματα με τα οποία μπορεί να ασχοληθεί ο παίκτης, όπως αγώνες ταχύτητας, side missions και collectibles, τζόγο, καραόκε (με πολλά γνωστά και αγαπημένα τραγούδια να κάνουν την εμφάνισή τους), παράνομα τουρνουά πάλης και άλλα με τα οποία αν ασχοληθεί ο παίκτης, ξεπερνάει εύκολα τις 25 ώρες παιχνιδιού.
{PAGE_BREAK}

Μοιράζοντας πόνο με στύλ - Το gameplay

Στον πυρήνα του και στον τρόπο που αλληλεπιδρά με τον κόσμο του ο παίκτης, το Sleeping Dogs μοιάζει αρκετά –και αναπόφευκτα- με τα παιχνίδια GTA. Ωστόσο, καταφέρνει και αποκτά την δική του, ξεχωριστή προσωπικότητα μέσα από ορισμένες επιτυχημένες επιλογές. Πρώτη απ’ όλες, είναι το καλοδουλεμένο melee combat σύστημα που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε σχέση με τα όπλα, που κάνουν πιο αραιά την εμφάνισή τους. Ο Wei Shen είναι άριστος γνώστης πολεμικών τεχνών, κάτι που τον βοηθά στο να αντιμετωπίζει τις αντίπαλες συμμορίες.

Η δομή του συστήματος μάχης φέρνει αμέσως στο μυαλό το αντίστοιχο της Rocksteady στα παιχνίδια Batman, με τη χρήση combos, αλλά και του γνωστού counter όταν δεχόμαστε επίθεση. Η ροή της μάχης δεν είναι το ίδιο ομαλή όπως με αυτήν της Rocksteady, παρόλα αυτά όμως, ό,τι χάνει το αναπληρώνει με τις εντυπωσιακές κινήσεις του Wei, το slow motion, αλλά και τη χρήση των πάντα βίαιων και (ένοχα φυσικά…) απολαυστικών environmental kills.

sleeping_dogs_image_13-thumb.jpgΈτσι, πιάνοντας έναν εχθρό με το κουμπί Β, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το περιβάλλον για να τον βγάλουμε εκτός μάχης, όπως για παράδειγμα να τον κοπανήσουμε με τις πόρτες ενός αυτοκινήτου ή τα ντουλάπια ενός ψυγείου, να τον πετάξουμε πάνω σε καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος ή μέσα σε έναν σκουπιδοτενεκέ, ή, με τη δυνατότητα να σηκώνουμε κάποια αντικείμενα όπως μαχαίρια, λοστούς, τσάντες κλπ, να τον ξεφτιλίσουμε χαστουκίζοντάς τον μέχρι θανάτου με ένα ψάρι- άμεση συνέπεια της εκτόξευσης ενός εχθρού νωρίτερα πάνω σε ένα ενυδρείο!

Ένας ακόμα αντίπαλος, όμως, που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι παίκτες, είναι η ιδιότροπη κάμερα, που συχνά πυκνά επαναστατεί και δεν ανταποκρίνεται όπως θα θέλουμε. Το shooting στοιχείο δεν έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και αυτό λειτουργεί προς όφελος του παιχνιδιού, αλλά όταν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε όπλα, είναι άκρως λειτουργικό και ικανοποιητικό, ενώ υπάρχει και ένα σύντομο slow motion που θυμίζει έντονα το bullet time της σειράς Max Payne.

sleeping_dogs_image_14-thumb.jpgΟ Wei μπορεί να επεκτείνει το «οπλοστάσιό» του μαθαίνοντας νέες κινήσεις μέσα από το "RPG" υπόβαθρο του παιχνιδιού. Αυτό σημαίνει πως κάθε αποστολή, είτε κανονική είτε δευτερεύουσα, μας δίνει κάποιο experience, ως Cop και ως Triad, ανάλογα με τις πράξεις μας. Αν δηλαδή χτυπήσαμε κάποιον αθώο πολίτη ή καταστρέψαμε την περιουσία του (π.χ. το αμάξι του) χάνουμε πόντους ως αστυνομικοί, και κάτι αντίστροφα ανάλογο συμβαίνει με τη μπάρα του Triad. Η κάθε μπάρα αποτελείται από 10 levels, με το κάθε level να μας ξεκλειδώνει μια νέα κίνηση της αρεσκείας μας.

Τέλος, πολλές φορές θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε κάποιες καταδιώξεις χρησιμοποιώντας την τεχνική του παρκούρ, σκαρφαλώνοντας πάνω από τοίχους και υπερπηδώντας εμπόδια, σε κάτι που θυμίζει σε σημεία Assassin’s Creed. Εννοείται πως το αντίστοιχο σύστημα σκαρφαλώματος και parkour του Sleeping Dogs απέχει χιλιόμετρα από αυτό του AC, αλλά παραμένει λειτουργικό και εντυπωσιακό στα σημεία που πρέπει.

sleeping_dogs_image_15-thumb.jpgΜια τρίτη συνισταμένη είναι το Face Meter, και είναι ουσιαστικά ο τρόπος με τον οποίο βλέπει ο κόσμος τον Wei. Ανάλογα με το Face level μας, μπορούμε να αγοράζουμε ρούχα και αυτοκίνητα, αφού για παράδειγμα ένα χαμηλό face level δεν επιτρέπει να φορέσουμε ένα ακριβό ιταλικό κοστούμι και να αγοράσουμε ένα ακριβό αυτοκίνητο. Το σεβασμό του κόσμου κερδίζουμε κάνοντας κάποιες «χάρες» σε ανθρώπους που χρειάζονται τη βοήθειά μας ή κερδίζοντας αγώνες ταχύτητας κλπ. Φυσικά, δεν νοείται open world παιχνίδι στην μοντέρνα εποχή χωρίς οδήγηση ποικίλων οχημάτων.

Εδώ, δυστυχώς, το αποτέλεσμα αφήνει ανάμεικτα συναισθήματα, κυρίως εξαιτίας της υπερ-απλοποίησης της οδήγησης αλλά και της ιδιότροπης κάμερας, η οποία δυσκολεύει και εδώ πολύ τον παίκτη.

{PAGE_BREAK}

Ωστόσο, η οδήγηση των αυτοκινήτων παραμένει ικανοποιητική αν παραβλεφθεί η έντονη arcade αίσθηση, κάτι που δεν ισχύει και για τον απογοητευτικό χειρισμό των μοτοσικλετών, και θα μπορούσαμε να πούμε πως, κατά κάποιο τρόπο, η οδήγηση γενικότερα δίνει μια έντονη αίσθηση έλλειψης physics. Εξάλλου, πώς μπορεί να δικαιολογείται το γεγονός πως πατώντας το κουμπί Χ, το αυτοκίνητό μας κάνει μια σχεδόν... αψυχολόγητη κίνηση προς την κατεύθυνση που επιλέγουμε, ώστε να χτυπήσουμε κάποιο άλλο όχημα ή το ότι η μετωπική σύγκρουση με τερματισμένο αυτοκίνητο στο αντίθετο ρεύμα θυμίζει σύγκρουση τούβλων.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ένα διακριτικό online στοιχείο κάνει την εμφάνισή του μέσω ποικίλων challenges και του Social Hub, όπου καταγράφονται όλα τα στατιστικά μας (μέχρι και το πόσα κόκκαλα εχθρών έχουμε σπάσει!) και τα συγκρίνουμε σε leaderboards.

Τεχνικός τομέας

sleeping_dogs_image_16-thumb.jpgΌσον αφορά τον τεχνικό του τομέα, το Sleeping Dogs τα πηγαίνει αρκετά καλά. Τα γραφικά, χωρίς να κάνουν κάτι σπουδαίο, είναι ικανοποιητικά, με κάποια μέτρια textures, φαινόμενα pop-up, και το μέτριο draw distance να μην επηρεάζουν τη συνολική εικόνα, ενώ δεν εντοπίσαμε κάποια σημαντικά προβλήματα στο frame rate. Αυτό που ελπίζουμε να διορθωθεί είναι κάποια μικρά glitches και προβληματάκια όπως κολλήματα που συμβαίνουν συχνά πυκνά.

What makes a good man – Συμπεράσματα

Εν κατακλείδι, η United Front Games καταφέρνει να ξεπεράσει τα όποια προβλήματα προέκυψαν κατά την ανάπτυξή του Sleeping Dogs και να κάνει την Activision αν όχι να μετανιώνει, σίγουρα να πεισμώνει που κράτησε αρνητική στάση στην ανάπτυξη του τίτλου. Κι αυτό το καταφέρνει προσφέροντας μια από τις πιο διασκεδαστικές και αξιόλογες open world εμπειρίες αυτής της γενιάς.

Το Sleeping Dogs, παρά τα ελλατώματά του, καταφέρνει μέσα από την ενδιαφέρουσα κεντρική ιστορία, το εντυπωσιακό και απολαυστικό σύστημα μάχης και την ακατάπαυστη δράση του, να υιοθετήσει επιτυχώς το στυλ των αντίστοιχων κινηματογραφικών ταινιών. Αν θέλετε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι για να περάσετε ευχάριστα την ώρα σας, το Sleeping Dogs είναι αυτό που ψάχνετε. Επενδύστε άφοβα.

Χρήστος Λιάπης

Θετικά

  • Eνδιαφέρουσα κεντρική ιστορία
  • Εντυπωσιακό και απολαυστικό σύστημα μάχης
  • Έντονη κινηματογραφική αίσθηση

Αρνητικά

  • Ιδιότροπη σε σημεία κάμερα
  • Μέτριος χειρισμός οχημάτων
  • Κάποια τεχνικά προβλήματα και glitches

Βαθμολογία

Χρήστος Λιάπης

Πραγματικό παιδί της γενιάς του '90, το όχι και τόσο μακρινό gaming ταξίδι του ξεκίνησε κάτι Χριστουγεννιάτικα πρωινά με γάλα κακάο και Crash Bandicoot στο PS One. Έκτοτε, συνεπής στις gaming "υποχρεώσεις" του πασχίζει να καλύψει το εύρος παλιών και νέων όχι μόνο παιχνιδιών, αλλά ταινιών, σειρών, βιβλίων και μουσικής και αναρωτιέται συνεχώς πως γίνεται να μην προλαβαίνει, ειδικά τώρα που είναι και φοιτητής. Μεταξύ άλλων, χόμπι του είναι ο αθλητισμός, ο κινηματογράφος και τα ταξίδια.

Συμμετεχουν

Δείξε μου και άλλα...