Ταυτότητα

Anna

Anna

Edition: N/A Genre: Adventure, Horror Διάθεση: Ψηφιακή διανομή
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: Dreampainters Ημ. Έκδοσης: 07/07/2012
PEGI: 16 Εκδότης: Dreampainters Πλατφόρμες: PC


The Italian horror experience

Στην κατηγορία των horror παιχνιδιών, όπως είναι γνωστό, δεν υπάρχουν πολλές καθαρόαιμες προτάσεις και γνήσιες επιλογές. Οπότε, κάθε νέα κυκλοφορία μόνο ευπρόσδεκτη μπορεί να είναι από το κοινό. Το κακό, όμως, βρίσκεται στην προσμονή που υπάρχει από την έλλειψη τίτλων, η οποία μας οδηγεί στο να καλλιεργούμε μεγάλες προσδοκίες κάθε φορά που κάτι νέο ανακοινώνεται. Και όταν έρθει η ώρα να διαπιστώσουμε ότι αυτές οι ελπίδες δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, τότε η απογοήτευση που ακολουθεί είναι μεγάλη. Κάτι τέτοιο συνέβη και με την περίπτωση του Anna.

Anna_Video_Game_image-01.jpg

Ενώ, λοιπόν, θα έπρεπε να έχουμε υπόψη μας ότι η όλη προσπάθεια προέρχεται από μια νεοσύστατη, μικρή σε μέγεθος, ιταλική εταιρία, την Dreampainters, από τα trailer κιόλας του παιχνιδιού πιστέψαμε ότι θα έχουμε στα χέρια μας ακόμη ένα διαμαντάκι. Ένα δημιούργημα που ακόμα και αν δεν μπορεί να αγγίξει, τουλάχιστον θα μπορούσε να πλησιάσει το παιχνίδι που είχε έρθει απρόσμενα πριν από περίπου δύο χρόνια και δεν ήταν άλλο από το Amnesia: The Dark Descent. Σε αντίθεση όμως με το Amnesia, που διαπραγματευόταν έντονο ψυχολογικό τρόμο αλλά και hardcore splatter στοιχεία, το Αnna, μας θύμισε περισσότερο ταινίες τύπου Paranormal Activity παρά ένα γνήσιο horror game.

Anna_Video_Game_image-04.jpg

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το Anna είναι ένα horror adventure game, στο οποίο έχουμε το ρόλο ενός καθηγητή με καταβεβλημένη ψυχική υγεία, ο οποίος ταλαιπωρείται από πονοκεφάλους, ακούει ψιθύρους, διάφορες φωνές και συνομιλίες καθώς επίσης βασανίζεται κι από διάφορα οράματα. Η αρχή του παιχνιδιού, μας βρίσκει σε ένα ηλιόλουστο και ασυνήθιστα ήσυχο μέρος, όπου υπάρχει ένας εγκαταλελειμμένος νερόμυλος. Αν και το μέρος στο οποίο βρισκόμαστε μας φαίνεται οικείο, επειδή συνηθίζαμε να το βλέπουμε στους εφιάλτες μας, δεν μπορούμε να θυμηθούμε πώς βρεθήκαμε εκεί, αλλά κυρίως το λόγο που είμαστε εκεί. Αυτές οι σκέψεις θα αποτελέσουν το κίνητρό μας κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, προκειμένου να βρούμε τις απαντήσεις αλλά και την αλήθεια στα ερωτήματα που μας βασανίζουν.

Anna_Video_Game_image-02.jpg

Για να προχωρήσουμε στο παιχνίδι θα χρειαστεί να λύσουμε μια σειρά από γρίφους, που κυρίως έχουν ως στόχο το άνοιγμα μιας πόρτας για να μεταβούμε σε ένα άλλο δωμάτιο. Ο πρώτος μας γρίφος είναι να μπούμε μέσα στο νερόμυλο, όπου εκεί θα διαπιστώσουμε την πρώτη αλλαγή στην ατμόσφαιρα του παιχνιδιού, που πλέον μετατρέπεται σε κάτι πιο σκοτεινό και μυστηριώδες. Γενικά θα λέγαμε ότι υπάρχει μια κλιμάκωση στην ατμόσφαιρα του παιχνιδιού, αφού όσο προχωράμε τόσο πιο περίεργα και παρανοϊκά γίνονται τα πράγματα, με περισσότερες μεταφυσικές και αποκρυφιστικές εμπειρίες.

Γι’ αυτό το λόγο μην περιμένετε οι γρίφοι να είναι οι απλοί ή οι παραδοσιακοί που συναντάμε σε άλλα adventure παιχνίδια. Σε αυτό το παιχνίδι πρέπει να μπείτε απόλυτα στην ψυχοσύνθεση και στην ταραγμένη ψυχολογία του πρωταγωνιστή προκειμένου να λύσετε τους γρίφους του. Μόνο έτσι, δηλαδή, αν μπορέσετε να σκεφτείτε με τον τρόπο που θα σκεφτόταν ο πρωταγωνιστής, δεν θα σας φανούν οι λύσεις δύσκολες, παράλογες ή ακατανόητες.

{PAGE_BREAK}

Λόγω της ιδιαιτερότητας των γρίφων, οδηγηθήκαμε αρκετές φορές σε trial & error διαδικασίες, ενώ σε άλλες περιπτώσεις -λόγω του pixel hunting- ψάχναμε άσκοπα τη λύση την οποία είχαμε ήδη βρει. Όλα αυτά τα στοιχεία επηρεάζουν αρκετά το gameplay του Anna, αφού ο τρόπος που παίζουμε, δηλαδή ο χρόνος που κάνουμε για να βρούμε τις λύσεις αλλά και η σειρά με την οποία λύνουμε τους γρίφους, μας κάνουν παρατηρητές διαφορετικών μεταφυσικών γεγονότων. Το Anna έχει διάρκεια περίπου 3 έως 4 ώρες, ενώ ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού δεν συναντάμε κάποιο μήνυμα "game over". Επίσης, κατά τη διάρκεια της περιπέτειας υπάρχουν τρεις διαφορετικές εκδοχές για το τι έγινε σε αυτό το μέρος, δηλαδή τρία διαφορετικά τέλη, γεγονός το οποίο αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο που αυξάνει το replay value του τίτλου.

Anna_Video_Game_image-05.jpg

Το παιχνίδι της Dreampainters είναι φτιαγμένο επάνω στη Unity Εngine, γεγονός που μας κάνει να μην έχουμε υψηλές προσδοκίες σε ό,τι αφορά την ποιότητα των γραφικών. Παρόλα αυτά, θα λέγαμε ότι ο τεχνικός τομέας είναι αρκετά αξιοπρεπής και καλοδουλεμένος. Ωστόσο, προσωπική μας γνώμη είναι ότι ο τίτλος δεν κατάφερε να περάσει στο βαθμό που θα ήθελαν οι δημιουργοί του τη σκοτεινή και διεστραμμένη ατμόσφαιρα που ίσως είχαν οραματιστεί. Κάτι που πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να λυθεί αν υπήρχαν περισσότερες περιοχές προς εξερεύνηση και δεν περνούσαμε τον περισσότερο χρόνο μας στο νερόμυλο, ο οποίος αποτελείται από λίγα και μικρά δωμάτια, που γρήγορα εξοικειώνεσαι μαζί τους. Αυτό που σίγουρα όμως θα ξεχωρίσετε στον τίτλο των Ιταλών είναι η αριστουργηματική μουσική του επένδυση. Όλη η περιπέτεια είναι "ντυμένη" με εξαιρετικά μουσικά θέματα αλλά και περιβαλλοντικούς ήχους που ταιριάζουν γάντι στο παιχνίδι και προσπαθούν να καλλιεργήσουν την αγωνία αλλά και την αίσθηση του φόβου στον παίκτη.

Η αλήθεια είναι ότι το Anna είναι κάτι διαφορετικό από τα περισσότερα horror παιχνίδια που έχουμε συνηθίσει να παίζουμε. Επίσης, το γεγονός ότι έχει βασιστεί σε ιταλικούς μύθους αλλά και ότι το μέρος που διαδραματίζεται –δηλαδή ο νερόμυλος- υπάρχει στην πραγματικότητα, κεντρίζει την προσοχή μας ακόμα περισσότερο, καθώς μας δείχνει ότι οι δημιουργοί θέλησαν να φτιάξουν κάτι ξεχωριστό που να έχει σχέση με την πατρίδα τους και όχι ακόμη έναν τίτλο που θα ήταν "μια από τα ίδια". Παρά, λοιπόν, τις αδυναμίες του, θα σας προτείναμε να το δοκιμάσετε, μιας και μας φάνηκε αρκετά τίμιο σε σχέση με αυτά που προσφέρει.

Το Anna είναι διαθέσιμο έναντι €7.99, σε διάφορες ψηφιακές πλατφόρμες για το PC, τις οποίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Μαρία Γούναρη

Θετικά

  • Τα μεταφυσικά στοιχεία του τίτλου
  • Ισχυρό Replay value
  • Όμορφος ηχητικός τομέας

Αρνητικά

  • Μέτρια γραφικά
  • Ιδιόμορφοι γρίφοι
  • Έντονο "pixel hunting"

Βαθμολογία

Συμμετεχουν