Ταυτότητα

Transformers: Fall of Cybertron

Transformers: Fall of Cybertron

Edition: N/A Genre: Action Διάθεση: IGE
Αριθμός παικτών: 1-12 Ανάπτυξη: High Moon Studios Ημ. Έκδοσης: 24/08/2012
PEGI: 12 Εκδότης: Activision Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3, PC


High Moon Studios! Roll Out!

Παρά την κυκλοφορία του ανέλπιστα καλού War of Cybertron του 2010 η High Moon Studios, πιθανότατα έπειτα από εντολές από άνωθεν (Activision), “χρειάστηκε” να αναπτύξει σε στενά χρονικά περιθώρια το Dark of the Moon ώστε να κυκλοφορήσει παράλληλα με την ομώνυμη ταινία του Michael Bay. Όπως είναι φυσικό, λοιπόν, η δεύτερη δημιουργία στον κόσμο των Transformers αποδείχθηκε μετριότατη και, το λιγότερο, αδιάφορη, δίνοντας ένα σοβαρό πλήγμα στην αμερικάνικη ομάδα ανάπτυξης.

Ευτυχώς, το Fall of Cybertron έρχεται να αποδείξει ότι πιθανότατα η κυρίως ομάδα της High Moon Studios εργαζόταν επάνω στο πραγματικό sequel ήδη μετά το τέλος του πρώτου μέρους, προσφέροντάς μας τελικά έναν άξιο διάδοχο με το Fall of Cybertron. Αναμφίβολα δεν έρχεται να φέρει την επανάσταση, αλλά δεν παύει να αποτελεί μία ανάσα ανάμεσα από την αποκλειστικότητα του cover base που ακολουθεί –ουσιαστικά- όλες τις third person προτάσεις (μόδα που υιοθέτησε και το –εξαιρετικό κατά τα άλλα- Max Payne 3).

Αρχίζει να φαίνεται η Γη στο βάθος;

Transformers_fall_of_cybetron_image_01-thumb.jpgΓια άλλη μία φορά θα βρεθούμε στον κόσμο του Cybertron, την γενέτειρα των Transformers, με τα γεγονότα να ξεκινούν ακριβώς από το σημείο που τα αφήσαμε στο War for Cybertron. Το σενάριο είναι γεμάτο από πληροφορίες και χαρακτήρες από το lore του δημοφιλούς animation, κάτι που σίγουρα θα εκτιμήσουν οι fans του αγαπημένου παιδικού προγράμματος (...αν και μάλλον δεν περιορίζονται σε αυτό το ηλικιακό όριο). Οι Autobots, λοιπόν, έχουν ήδη ξεκινήσει να εγκαταλείπουν τον πλανήτη τους με τη χρήση της Κιβωτού (Ark) ώστε να βρουν ένα βιώσιμο πλανήτη, αλλά όπως είναι φυσικό οι Decepticons θα βρεθούν μπροστά τους για να τους εμποδίσουν.

Η ροή της υπόθεσης δεν είναι πάντα η καλύτερη δυνατή, αλλά γενικά κυμαίνεται σε αρκετά καλά επίπεδα χάρη στην πολύ καλή μεταχείριση του σύμπαντος των Transformers. Αρκετές φορές “χάναμε” το λόγο για τον οποίο χρειαζόταν να τραβήξουμε κάποιον μοχλό σε μία απομακρυσμένη κονσόλα, με την εκάστοτε αποστολή μας να είναι ιδιαίτερα κοινότυπη και αδιάφορη.

Transformers_fall_of_cybetron_image_12-thumb.jpgΑπό την άλλη μεριά, διάφοροι ήρωες και εχθροί του σύμπαντος αποκτούν μεγαλύτερη υπόσταση μέσω των αλληλεπιδράσεών τους και των ρόλων που κερδίζουν, χαρίζοντας ορισμένες ωραίες επεξηγήσεις για το lore των Transformers, όπως τη γένεση των Dinobots. Η παρέλαση πλήθους γνωστών χαρακτήρων των Autobots και Decepticons, αλλά και οι εκτενείς πληροφορίες που δίνονται για πολλούς εξ αυτών, σίγουρα θα ικανοποιήσουν ακόμα και τους λιγότερο μυημένους, ενώ ορισμένες παράπλευρες ιστορίες καταφέρνουν να κερδίσουν το ενδιαφέρον.

Co-op Vs Single Player

Η δομή του σεναρίου επίσης έχει αλλάξει μορφή σε σχέση με το War for Cybertron. Σε αντίθεση με το προηγούμενο μέρος, όπου το campaign χωριζόταν σε πέντε αρχικές αποστολές για τους Decepticons και σε άλλες πέντε στη συνέχεια για τους Autobots, πλέον οι αποστολές αλλάζουν με λιγότερο προβλέψιμο τρόπο τον έλεγχο των παρατάξεων. Οι οπαδοί των co-op modes σίγουρα θα απογοητευθούν όταν μάθουν ότι λάμπει δια της απουσίας του στο campaign, καθώς σε κάθε αποστολή ο χαρακτήρας που μπορούμε να ελέγξουμε είναι συγκεκριμένος χωρίς να έχουμε το δικαίωμα της επιλογής.

Transformers_fall_of_cybetron_image_02-thumb.jpgΑν και σίγουρα η απουσία του συνεργατικού παιχνιδιού θα πειράξει αρκετούς, από την άλλη μεριά αυτή η επιλογή βοηθάει στην πιο ευέλικτη απόδοση του σεναρίου σε πολλά σημεία του τίτλου, όπου οι μοναχικές εξορμήσεις ήταν απαραίτητες. Εκτός αυτού, όμως, το γεγονός ότι ελέγχουμε συγκεκριμένο χαρακτήρα σε κάθε αποστολή, βοηθάει στη δημιουργία ορισμένων επιπέδων όπου εκμεταλλεύονται τις ιδιαίτερες δυνατότητες του εκάστοτε χαρακτήρα.

Έτσι, ο Jazz θα μπορεί να ανέβει σε υπερυψωμένα σημεία με την χρήση του ηλεκτρονικού του μαστιγίου, ο Grimlock γίνεται ο μεταλλικός Τυραννόσαυρος, επιτρέποντάς του να σπάει πόρτες, ενώ και τα επίπεδα είναι φτιαγμένα ανάλογα με τις ιδιαίτερες ικανότητες του κάθε χαρακτήρα.

{PAGE_BREAK}

Ένας πλανήτης “φτιαγμένος” για μάχες

Το gameplay του Fall of Cybetron είναι γενικά αρκετά βελτιωμένο σε σχέση με το πρώτο μέρος της σειράς. Για άλλη μία φορά σύστημα κάλυψης δεν υπάρχει και ως εκ τούτου η δράση είναι ιδιαίτερα έντονη και βασίζεται στη συνεχή κινητικότητα. Οι εχθροί κινούνται συνεχώς, με την τεχνητή νοημοσύνη να λειτουργεί -σε γενικές γραμμές- απροβλημάτιστα και επιθετικά. Ο βαθμός δυσκολίας είναι αυτός που χρειάζεται, ώστε ο χαρακτήρας μας να μην εξοντώνεται κατευθείαν, αλλά ούτε και να μπορούμε να τρέχουμε στα ανοιχτά χωρίς να έχουμε ούτε μία γρατζουνιά. Οι διάφοροι τύποι εχθρών, άλλοι πιο αποτελεσματικοί από κοντά και άλλοι από μακριά, απαιτούν να έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα, ώστε να μη βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να είμαστε ανάμεσα από καταιγισμό πυρών και σίγουρο restart.

Η δομή των επιπέδων είναι εξαιρετική, μεταφέροντάς μας σε πεδία μάχης όπου δε φαίνεται έντονο το φαινόμενο των στρογγυλών αρένων ή των σωληνοειδών διαδρόμων. Η μετάβασή μας από τον ένα χώρο στον άλλο γίνεται με φυσικότητα, ενώ τα σημεία όπου θα συγκρουστούμε με εχθρικά ρομπότ έχουν ποικίλα μεγέθη, παρέχοντάς μας σχεδόν πάντα ελευθερία κινήσεων, χωρίς να μας εγκλωβίζουν.

Transformers_fall_of_cybetron_image_03-thumb.jpg Αν μη τι άλλο, τα περιβάλλοντα όπου βρεθήκαμε για μάχες μάς οδηγούσαν πάντοτε, χάρη στη διευθέτησή τους, σε έντονες συγκρούσεις. Σε πολλά σημεία, μυστικά δωμάτια είναι έξυπνα κρυμμένα στα ευμεγέθη περιβάλλοντα, προσφέροντας πολύτιμα energon για την ουσιαστική αναβάθμιση των όπλων, αλλά και ηχογραφημένες κασέτες που προσφέρουν πραγματικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες για διάφορους χαρακτήρες και καταστάσεις, στοιχείο που από μόνο του αξίζει την εξερεύνηση.

Το οπλοστάσιο που έχουμε στην κατοχή μας αποτελείται από ένα ελαφρύ όπλο και ένα βαρύ, προσφέροντας αρκετές επιλογές, οι οποίες στην πλειοψηφία τους είναι συμβατικές. Τα περισσότερα όπλα, λοιπόν, αποτελούν παραλλαγές πολυβόλων, καραμπινών και ρουκετοβόλων, αν και κατά τον γραφόντα αυτού του είδους τα όπλα αποτελούν τις καλύτερες δυνατές επιλογές για την απολαυστική καταστροφή αντιπάλων ρομπότ.

Transformers_fall_of_cybetron_image_04-thumb.jpgΌπως είπαμε και παραπάνω, δύναται να αναβαθμίσουμε τα περισσότερα όπλα, σε αντίθεση με το War for Cybertron, προσφέροντάς τους σημαντικές βελτιώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι melee επιθέσεις έχουν αποδυναμωθεί αρκετά, κάτι που κατά την γνώμη μας δεν υπήρχε λόγος να συμβεί. Θα πρέπει να πούμε βέβαια πως το μελανό σημείο του gameplay αποτελεί η ελάχιστη χρησιμότητα που έχει η μετατροπή μας σε όχημα, καθώς τα όπλα τους είναι αρκετά αδύναμα, ενώ τα σημεία όπου χρειάζεται να καλύψουμε αποστάσεις είναι ελάχιστα. Το δίχως άλλο (εξαιρουμένων των ιπτάμενων Transformers) δύσκολα θα βρείτε λόγο να αλλάζετε μορφή, κάτι που σίγουρα θα θέλαμε να δούμε να αλλάζει σε κάποιο πιθανό sequel.

Κοντράροντας τα CοD σε set pieces

Η βελτίωση που έχει δεχθεί και ο οπτικός τομέας είναι σημαντική, με τη High Moon Studios να δείχνει ότι έχει κατανοήσει πλήρως τις δυνατότητες της Unreal Engine 3. Το άκομψο “φόρτωμα” των textures απουσιάζει ολοκληρωτικά, κάτι σαφέστατα ασυνήθιστο για τη συγκεκριμένη μηχανή γραφικών.

Transformers_fall_of_cybetron_image_05-thumb.jpgΣημαντική δουλειά έχει γίνει και στην ποικιλομορφία των περιβαλλόντων, παρόλο που αυτά βρίσκονται εξ ολοκλήρου σε ένα μεταλλικό πλανήτη. Έντονα φωτισμένα περιβάλλοντα θα δώσουν τη θέση τους σε περισσότερο σκοτεινά και κλειστοφοβικά, με τους χώρους που θα επισκεφτούμε να βρίθουν από ποικιλία και διαφορετικούς φωτισμούς. Ιδιαίτερα τα σημεία όπου χειριζόμαστε ιπτάμενα Transformers είναι εξαιρετικά σχεδιασμένα, προσφέροντας μεγάλες εκτάσεις ώστε να πετάμε ελεύθερα, ενώ το τελευταίο επίπεδο αποδίδει με εξαιρετικό τρόπο τη διαμάχη μεταξύ των δύο παρατάξεων.

{PAGE_BREAK}

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα set pieces διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη ροή της περιπέτειας, παίρνοντας πολλές φορές τον έλεγχο από τα χέρια μας ώστε να παρακολουθήσουμε κάποια εντυπωσιακή σκηνή καταστροφής ή ελιγμών του Transformer μας, που δε θα ήταν δυνατό να πραγματοποιήσουμε μέσω του gameplay. Το σίγουρο είναι ότι οι λάτρεις των “blockbuster” σκηνών θα μείνουν απόλυτα ικανοποιημένοι. Πινελιές όπως η συνεχής κίνηση μεταλλικών μερών των ρομπότ που ελέγχουμε, ως άλλη αναπνοή, αλλά και τα πολύ καλά animations μετατροπής τους σε όχημα, δείχνουν με τη σειρά τους την όρεξη της αμερικάνικης ομάδας ανάπτυξης, με ένα επικό soundtrack που πλαισιώνει εύστοχα τις τελευταίες μέρες της Cybertron. 

Τα δεκατρία κεφάλαια του τίτλου προσφέρουν γεμάτη single player διάρκεια, τουλάχιστον δέκα ωρών, που μπορεί να επεκταθεί χάρη στις online επιλογές. Το Escalation, φυσικά, επιστρέφει (δε γίνεται να λείπει άλλωστε από παιχνίδι τρίτου προσώπου που σέβεται τον εαυτό του). Μαζί με άλλους τρεις παίκτες θα μπορούμε να αποκρούουμε τα ολοένα και πιο δύσκολα δεκαπέντε εχθρικά “κύματα”. Τα γνωστά modes επιστρέφουν χωρίζοντάς μας σε ομάδες των έξι παικτών, όπου το σύστημα των αναβαθμίσεων και οι τέσσερις ξεχωριστές κλάσεις προσφέρουν το απαραίτητο βάθος για να κρατήσουν για αρκετό χρονικό διάστημα το ενδιαφέρον σας.

Συμπέρασμα

Αφήνοντας πίσω το… Dark of the Moon η High Moon Studios καταφέρνει να μας πείσει ότι αποτελεί μία ομάδα ανάπτυξης άξια για τη μεταφορά αυτού του αγαπημένου franchise στα οικιακά συστήματα. Σίγουρα δεν έρχεται να φέρει ένα παρόμοιο επίτευγμα με το αριστούργημα της Rocksteady, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το sequel της δεν αποτελεί έναν απολαυστικό τίτλο γεμάτο εντυπωσιακές καταστάσεις και ασταμάτητη δράση. Το Fall of Cybertron αποτελεί ένα βελτιωμένο sequel σε όλα τα σημεία και μία ασφαλή αγορά για όσους τα third person shooters (χωρίς σύστημα κάλυψης αυτή τη φορά) είναι το είδος της αρεσκείας τους και πολύ περισσότερο για τους fans των Transformers.

Νικόλας Μαρκόγλου

Θετικά

  • Ενδιαφέρουσες και ωραία αποδομένες πληροφορίες για το lore
  • Πολύ καλή δομή και ποικιλομορφία στα επίπεδα
  • “Γεμάτο” campaign
  • Καλή χρήση της Unreal Engine 3

Αρνητικά

  • Διακοσμητική η ύπαρξη των επίγειων μορφών οχημάτων
  • Η απουσία του co-op στο campaign μάλλον δεν θα εκτιμηθεί από πολλούς

Βαθμολογία

Νικόλας  Μαρκόγλου

Η αγάπη του Νικόλα για το gaming ξεκίνησε από πολύ νωρίς χάρη στο Atari 2600. Έκτοτε, το πάθος του για τα βιντεοπαιχνίδια αυξήθηκε με γεωμετρικούς ρυθμούς με ιδιαίτερη έμφαση στο console gaming και ιδίως στα FPS, action-adventure και οτιδήποτε έχει την indie “ταμπέλα”. Ο κινηματογράφος έρχεται στην πολύ κοντινή δεύτερη θέση στα χόμπι του, παρακολουθώντας ένα μεγάλο εύρος ταινιών από την αξεπέραστη εποχή του ασπρόμαυρου σινεμά μέχρι τα blockbusters του “ψηφιακού” Hollywood.

Συμμετεχουν

Δείξε μου και άλλα...