Ταυτότητα

Pro Evolution Soccer 2013

Pro Evolution Soccer 2013

Edition: N/A Genre: Sports Διάθεση: Zegetron
Αριθμός παικτών: 1-4 Ανάπτυξη: PES Productions Ημ. Έκδοσης: 28/09/2012
PEGI: 3 Εκδότης: Konami Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3, PC


Επιτέλους...

Σεπτέμβριος, ένας μήνας κατά τον οποίο δεν ξεκινάνε μόνο τα σχολεία και οι σχολές, αλλά και οι κυκλοφορίες μερικών εκ των σημαντικότερων και λαοφιλέστερων τίτλων της βιομηχανίας. Ο λόγος φυσικά για τα αθλητικά παιχνίδια, που κάνουν την εμφάνισή τους κάθε χρόνο με το ξεκίνημα της νέας ποδοσφαιρικής χρονιάς. Έτσι και φέτος την αρχή κάνει το αγαπημένο όλων των Ελλήνων, το Pro Evolution Soccer 2013. Από το πρώτο demo που δόθηκε στην κυκλοφορία όλοι είδαμε μερικές σπουδαίες αλλαγές, αλλά προσωπικά ήμασταν συγκρατημένοι μέχρι να πιάσουμε στα χέρια μας την τελική έκδοση του παιχνιδιού και σας δηλώνουμε υπεύθυνα ότι μετά από εκτεταμένη απασχόληση με το παιχνίδι, θα βγείτε στα μπαλκόνια και θα ουρλιάζετε "ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ"!

Κάθε χρόνο όλοι οι οπαδοί που αγοράζουν πιστά το PES, είχαν την κρυφή ελπίδα ότι το "εκάστοτε φετινό" παιχνίδι θα είναι αναγεννημένο και θα μπορεί να κοιτάξει τον ανταγωνισμό στα μάτια, πάντα όμως έμεναν με την...ελπίδα. Φέτος, όμως, όλα άλλαξαν λες και ο Χάρι Πότερ επισκέφτηκε τα γραφεία της Konami και με ένα μαγικό ξόρκι, ξύπνησε τον εγωισμό των δημιουργών, παραδίδοντας ένα πολύ καλό παιχνίδι ποδοσφαίρου. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Modes και online

pes2013e3_03-thumb.jpgΞεκινώντας το PES 2013, θα χρειαστεί να ρυθμίσουμε μερικές βασικές παραμέτρους όπως είναι τα πλήκτρα του χειρισμού και η βοήθεια του υπολογιστή προς εμάς. Όσοι είχαν αγοράσει το προηγούμενο PES, θα τα θυμούνται. Στα menu δεσπόζει ο superstar Cristiano Ronaldo, ενώ σε αυτά δεν παρουσιάζεται καμία σπουδαία αλλαγή. Master League, online games, Champions League, Copa Libertadores, όλα είναι όπως τα έχουμε συνηθίσει. Ακόμα όμως δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί το Europa League είναι προσβάσιμο μόνο μέσω του Master League και όχι σαν μία ξεχωριστή διοργάνωση όπως το Champions League.

Και φέτος τα δικαιώματα πρωταθλημάτων και ομάδων παρατηρούνται με μεγάλες ελλείψεις και ιδίως αυτό της Premier League, με την Manchester United να είναι η μόναδική που διασώζεται. Η μία και αξιοσημείωτη προσθήκη είναι αυτή των βραζιλιάνικων ομάδων. Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ είναι οι ομάδες που εκπροσωπούν την Ελλάδα. Τέλος να σημειώσουμε την προσθήκη αγοράς αντικειμένων στο Master League με τα οποία οι παίκτες μας ενδυναμώνονται. Τα αντικείμενα μπορούμε να τα αγοράσουμε χρησιμοποιώντας τους πόντους που κερδίζουμε μετά από κάθε ματς ή από τις διαδικτυακές μονομαχίες, κάτι που μας ωθεί να ασχολούμαστε συγχρόνως τόσο με το Master League όσο και με το online τμήμα του παιχνιδιού.

PES-2013-On-the-pitch-Trailer_11-thumb.jpgΤο online κομμάτι του παιχνιδιού τώρα, τρέχει απροβλημάτιστα και προσωπικά δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο τεχνικό ζήτημα ακόμα και όταν η σύνδεση παρουσιαζόταν ως "κακή". Σε αυτό σίγουρα συνέβαλε και το γεγονός πως οι servers δεν είχαν κατακλυστεί από χρήστες κατά την περίοδο που δοκιμάζαμε το παιχνίδι.

Η αλληλεπίδραση που έχουμε με τους φίλους μας υστερεί σημαντικά σε σχέση με το FIFA 12, αλλά το σπουδαιότερο κομμάτι στο online τμήμα είναι η ομαλότητα των αγώνων και σε αυτό δείχνει να τα καταφέρνει περίφημα το PES 2013.

Επιτέλους, σπουδαίες αλλαγές

PES-2013-On-the-pitch-Trailer_7-thumb.jpgΑς περάσουμε τώρα στο κυρίως πιάτο του παιχνιδιού, το gameplay. Η σπουδαιότερη κατά τη γνώμη μας διαφοροποίηση που προσέξαμε ήταν η αισθητή πτώση στον ρυθμό του παιχνιδιού. Όλα κυλούν πλέον πολύ πιο ρεαλιστικά χάρη στην πτώση του ρυθμού. Για να πραγματοποιήσουμε μία επίθεση, θα πρέπει να είμαστε ήρεμοι και να αλλάξουμε αρκετές φορές την μπάλα. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει και η πολύ πιο προσεγμένη AI του αντιπάλου. Οι αντίπαλοι αμυντικοί δεν αφήνουν πολλούς χώρους, ενώ εάν πλησιάζουμε επικίνδυνα τον αντίπαλο τερματοφύλακα θα τρέξουν να μας πιέσουν για να υποπέσουμε σε λάθος.

{PAGE_BREAK}

Ειδικά όταν αντιμετωπίζουμε σπουδαίους αμυντικούς όπως τον Thiago Silva ή τον Terry, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα. Δυστυχώς, ορισμένες στιγμές θα παρατηρήσουμε το γνωστό φαινόμενο "Κάσπερ το φαντασματάκι" κατά το οποίο η μπάλα θα περάσει "μαγικά" μέσα από τον αμυνόμενο παίκτη, αλλά ευτυχώς το φαινόμενο έχει σχεδόν εξαλειφθεί. Αξίζει να σημειώσουμε επίσης την πολύ βελτιωμένη AI των τερματοφυλάκων. Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα του περσινού PES φαίνεται πως λύθηκε μιας και οι τερματοφύλακες λειτουργούν με άξονα την λογική στις περισσότερες των περιπτώσεων. Αν μάλιστα αυξήσουμε το επίπεδο δυσκολίας στα δύο τελευταία, θα...φτύσουμε αίμα για να καταφέρουμε να κερδίσουμε τον αντίπαλο τερματοφύλακα και να σκοράρουμε. Τέλος, να συμπληρώσουμε πως οι περισσότερες αποκρούσεις των τερματοφυλάκων καταλήγουν σε κόρνερ και όχι σε...assist για τον επερχόμενο επιθετικό (όπως συνέβαινε), πράγμα πολύ θετικό για τον ρεαλισμό που χαρακτηρίζει τον φετινό τίτλο.

Κάτι που θα γίνει άμεσα αντιληπτό είναι ότι η κίνηση των παικτών μοιάζει πιο φυσιολογική από ποτέ. Δεν υπάρχει πια άξονας οκτώ κατευθύνσεων και οι παίκτες κινούνται πολύ πιο ομαλά στον χώρο. Σίγουρα δεν αγγίζει τον ρεαλισμό που συναντάμε στο αντίπαλο δέος, αλλά η φετινή αλλαγή μόνο θετικές σκέψεις μας δημιουργεί.

PES-2013-On-the-pitch-Trailer_8-thumb.jpgΕπίσης με το πάτημα ενός πλήκτρου, εμφανίζεται κάτω από τον ελεγχόμενο ποδοσφαιριστή ένα βελάκι, με τη βοήθεια του οποίου μπορούμε να μεταβιβάσουμε την μπάλα ή να σουτάρουμε με τεράστια ακρίβεια και πλήρη ελευθερία. Το κατά πόσο θα χρησιμοποιηθεί αυτή η επιλογή από τους χρήστες υπόκειται αποκλειστικά στις απαιτήσεις τους, το μόνο που γνωρίζουμε με σιγουριά είναι ότι χρειάζεται χρόνος μέχρι να εξοικειωθεί κάποιος με την συγκεκριμένη προσθήκη.

Για την αύξηση του ρεαλισμού η Konami έχει περάσει τους μεγαλύτερους αστέρες της στρογγυλής θεάς με απόλυτη ακρίβεια των κινήσεών τους. Ο Ronaldo για παράδειγμα όταν πετάξει την μπάλα μπροστά...δαιμονίζεται όπως και στην πραγματικότητα, ο Neymar θα μας "τρελάνει" στις ντρίμπλες και τις ποδιές, ενώ μια γλυκιά σέντρα προς τον Ibrahimovic θα καταλήξει στα δίχτυα της αντίπαλης ομάδας, έχοντας αλλάξει πρώτα πορεία με τα υπέροχα ανάποδα τακουνάκια του Zlatan! Σε αυτό το κομμάτι αξίζουν συγχαρητήρια στην Konami μιας και πάρα πολλοί ποδοσφαιριστές κινούνται, σουτάρουν, πασάρουν και τρέχουν όπως ακριβώς και στην πραγματικότητα.

PES-2013-On-the-pitch-Trailer_10-thumb.jpgΝέο σημαντικό στοιχείο είναι η φυσική της μπάλας. Πολλά χρόνια το παιχνίδι ταλαιπωριόταν από μία περίεργη φυσική της μπάλας, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια θύμιζε... αερόμπαλα. Ακόμα και αν σουτάραμε με τον Cisse ή τον Dani Alves, η μπάλα έπαιρνε μία περίεργη τροχιά που θύμιζε λόμπα. Φέτος επιτέλους άλλαξε και εδώ το παιχνίδι. Τα σουτ φαίνονται πλέον να παίρνουν την τροχιά που τους αρμόζει, ενώ σε κάθε δυνατό σουτ, νοιώθουμε το "βάρος" της μπάλας.

Τεχνικός τομέας. Ελάχιστες διαφοροποιήσεις

Στον τεχνικό τομέα τώρα, το Pro Evolution Soccer 2013 δεν έχει να παρουσιάσει καμία σημαντική διαφορά με τα περσινά γραφικά μιας και η σημαντική τους ανανέωση θα πραγματοποιηθεί στην επόμενη γενιά κονσολών, χρησιμοποιώντας την Fox Engine του Hideo Kojima. Παρόλα αυτά, το γενικότερο επίπεδο των γραφικών είναι πολύ υψηλό και δεν υπάρχει περίπτωση να απογοητεύσει κανέναν. Ιδιαίτερα όσον αφορά τον σχεδιασμό και τις εκφράσεις των προσώπων η Konami δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της ανωτερότητάς της στον συγκεκριμένο τομέα. Ειδικά οι αστέρες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, όπως ο Neymar, o Messi, ο Ronaldo και πολλοί άλλοι, θα μας αφήσουν με το στόμα ανοικτό όταν σε κάποιο replay παρατηρήσουμε τις λεπτομέρειες των προσώπων τους.

Pro_Evolution_Soccer_2013_Image_02-thumb.jpgΣχετικά με το animation της κίνησης των παικτών υπάρχουν και εδώ σημαντικές βελτιώσεις που εμπλουτίζουν την συνολικότερη εμπειρία μας. Χάρη στον καλύτερο έλεγχο των παικτών η κίνησή τους δεν θυμίζει τόσο έντονα την κλασσική "ρομποτική" των παλιών PES, ενώ τα μαρκαρίσματα και τα τάκλιν φαίνονται πιο ρεαλιστικά, κάτι που θα μας γλυτώσει από τις αστείες συγκρούσεις και πτώσεις που παρατηρούσαμε σε παλαιότερα παιχνίδια της σειράς. Φυσικά η ομαλότητα των κινήσεων δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή του FIFA, αλλά δεν μπορούμε να απαιτούμε τόσο ριζοσπαστικές αλλαγές σε έναν μόλις χρόνο. Το σημαντικό είναι ότι η αρχή έγινε.

{PAGE_BREAK}

Ελληνική περιγραφή...

Περνώντας στον τομέα του ήχου, έχουμε να σημειώσουμε πως η playlist διαθέτει ορισμένα πολύ γνωστά τραγούδια, αλλά σίγουρα θα περιμέναμε περισσότερα μιας και στο σύνολό τους είναι μόλις οκτώ. Φυσικά, όμως, το σημαντικό κομμάτι δεν είναι τα τραγούδια του παιχνιδιού, αλλά η ελληνική περιγραφή που για τρίτη συνεχή χρονιά θα μας συντροφεύει στο Pro Evolution Soccer 2013. Ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος και ο Γιώργος Θαναηλάκης επιστρέφουν με μία ακόμα συμπαθητική περιγραφή. Και λέμε συμπαθητική γιατί σε γενικές γραμμές τα κείμενα που τους έχουν δοθεί είναι αρκετά καλά, αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που επιθυμούμε. Οι σχολιαστές αφήνουν αδικαιολόγητα μεγάλα κενά μεταξύ των λέξεων, ενώ επαναλαμβάνονται πολύ συχνά μερικές συγκεκριμένες φράσεις.

Pro_Evolution_Soccer_2013_Image_01-thumb.jpgΕπίσης, κατανοούμε ότι το να ηχογραφούν φράσεις κλεισμένοι σε ένα studio δεν είναι και ό,τι καλύτερο για τη δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας για αυτούς, αλλά περιμέναμε πολλά περισσότερα και από τους δύο. Ο Σωτηρακόπουλος, σαν γερόλυκος του είδους και με τεράστια εμπειρία, παραμένει απαθής ακόμα και σε σπουδαίες στιγμές, ενώ ο Θαναηλάκης δεν μπορεί σε κανένα σημείο να μπει στο κλίμα.

Κακές φράσεις, κακόγουστα αστεία, ασυναρτησίες απευθείας μεταφρασμένες από τα αγγλικά και έλλειψη πάθους χαρακτηρίζουν τα λεγόμενα του Γιώργου Θαναηλάκη. Σίγουρα η ελληνική περιγραφή βελτιώνεται χρόνο με τον χρόνο αλλά θέλει πολύ προσπάθεια ακόμα για να φτάσει σε επιθυμητά επίπεδα.

Επιτέλους, επιτέλους, επιτέλους.

Και κάπου εδώ ολοκληρώνουμε το κείμενο για το πολυαναμενόμενο PES 2013. Ο φετινός τίτλος αποπνέει μια πολύ όμορφη φρεσκάδα χάρη στις πάρα πολλές θετικές αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν. Η Konami φαίνεται πως ξύπνησε από το λήθαργο στο οποίο είχε πέσει με τα PES που κυκλοφορούσε στην τρέχουσα γενιά και έστω και στο τέλος έκανε μερικές ριζικές αλλαγές. Ο έλεγχος των ποδοσφαιριστών έχει γίνει πιο άμεσος και ελεύθερος, η ταχύτητα του παιχνιδιού έχει πέσει για λόγους ρεαλισμού, ενώ η φυσική της μπάλας, ύστερα από δύο χρόνια, καταφέρνει να μας μεταφέρει το "βάρος" της μέσα από κάθε σουτ που θα πραγματοποιήσουμε.

Pro_Evolution_Soccer_2013_Image_06-thumb.jpgΔε γνωρίζουμε πόσο θα ικανοποιήσει τους χιλιάδες οπαδούς της σειράς, αλλά αυτό που με βεβαιότητα γνωρίζουμε είναι ότι πρόκειται για το πιο ολοκληρωμένο Pro Evolution Soccer των τελευταίων χρόνων, απαλλαγμένο από σοβαρά λάθη. Φορτίστε τα χειριστήρια, παραγγείλετε πίτσες και ετοιμαστείτε για ατέλειωτα βράδια με Pro!

Γιάννης Σκουλουδάκης

Θετικά

 • Πτώση του ρυθμού για μεγαλύτερο ρεαλισμό
 • Πλήρης ελευθερία πάσας και σουτ
 • Βελτιωμένη φυσική της μπάλας
 • Απροβλημάτιστοι online αγώνες
 • Βελτιωμένα animations

Αρνητικά

 • Η Ελληνική περιγραφή θέλει ακόμα δουλειά
 • Παρ' όλες τις βελτιώσεις η φυσικότητα των κινήσεων χρίζει βελτιώσεων
 • Θα επιθυμούσαμε περισσότερη διαδραστικότητα με τους φίλους μας online
 • Η αιώνια κατάρα των δικαιωμάτων ομάδων και πρωταθλημάτων

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (129 σχόλια)
 • vakomacos vakomacos 20 Οκτωβρίου 2012  | 01:37

  Πραγματικά άθλιο παιχνίδι. Εννέα στις δέκα επιθέσεις "κόβονται" λόγω off-side, εννέα στα δέκα φάουλ είναι κίτρινη κάρτα, replay που δεν μπορούν να απενεργοποιηθούν.....δεν μπορώ άλλο PES, με έχει κουράσει!

 • kyriakis16 kyriakis16 18 Οκτωβρίου 2012  | 13:00

  Ποιο fifa ρε πάτε καλά είναι το ίδιο με περίση καμία βελτίωση μάπα...το PRO πολύ καλήτερο από όλα τα προηγούμενα και σαφώς ανωτέρω του ίδιου fifa....!!!

 • kkthegr kkthegr 01 Οκτωβρίου 2012  | 19:38

  ρε παιδια αγορασα το προ και ολα καλα εκτος απο την περιγραφη του αγωνα!αν και την εχω ενεργη δεν ακουγετε τιποτα!λες και ξεχασανε να τη βαλουν...μηπως κανω εγω κατι λαθος??

 • dimipsarris dimipsarris 01 Οκτωβρίου 2012  | 13:07

  Chris86 +1 απο εμενα .
  shadow_gp Ρε φιλαρακι μας τα χαλας λιγο , Sensible soccer στην Amiga ??
  Dino Dini και Kick-off !!!!!!!

 • lemos lemos 30 Σεπτεμβρίου 2012  | 17:22

  Επαιξα χθες για πρωτη φορά το PES13 και για αρκετές ωρες μαλιστα ώστε να σχηματίσω καλή γνώμη. Ειχα να παίξω πολλά χρόνια pro και αποφάσισα να το δοκιμάσω φέτος γιατι ειχα ακοθσει απο αρκετους οτι φετος είναι αρκετά βελτιωμένο.
  Γνώμη μου είναι πως ακόμα είναι πολυυυυυυυ πίσω απο το fifa. Το 8 της βαθμολογίας το βρίσκω πολύ. Εγω θα έλεγα (με βάση ότι το φιφα 12 είναι γυρω στο 9) ότι το προ13 ειναι καπου στο 7-7,5. Για τους λόγους (παντα με βαση συγκρισης το φιφα): τα σου του ναι μεν εντυπωσιακά αλλά 100% μη-ρεαλιστικα. Οι πάσες και ειδικά οι through περνάνε λες όλοι οι παίκτες είναι ο Μέσσι και ο Τσαβι. Οι τερματοφύλλακες απαράδεκτοι (9/10 σουτ δεν μπορουν να μπλοκάρουν με τίποτα!!!). Διαιτησία χειρότερη και απο της Super League! Συν όλα τα υπόλοιπα που αναφέρει το άρθρο παραπανω

 • Tomasz Tomasz 29 Σεπτεμβρίου 2012  | 01:33

  Συζητηση κανουμε καμια ειρωνια :P Δεν ειπα πουθενα μα πουθενα οτι ειναι καλυτερο απο το FIFA στο passing game. ισα ισα εχω πει σε πολλα post (οχι σε αυτο το θεμα) οτι το passing game του FIFA δεν παιζεται. Απλα σου ειπα οτι εκανα πολλες και ισως περισσοτερες και απο το FIFA 12. Αυτο γιατι πρωτη φορα επαιξα ενα PES που να εχει καλο Passing game και το abusara και δευτερον γιατι στο FIFA κανουν κινηση πανω απο 2-3 παιχτες την φορα οποτε βρισκεις πιο ευκολα κενους χωρους. Οσο για την κινηση των παιχτων τα ξεμαρκαρισματα κλπ προφανως δεν την καταλαβες αφου δεν μπορεσες να κανεις passing game. Σου μιλαω για παιχτες οπως ο silva που κινουνται απο μονοι τους πισω απο τις πλατες των αμυντικων και κανεις τριγωνακια για πλακα. Αν εννοεις τα τρεξιματα σου εδωσα και κει την απαντηση υπαρχει απλος χειρισμος για να τους κανεις να τρεξουν μπροστα η και χειροκινητα. Βεβαια το χειροκινητο ειναι τοσο δυσκολο ως και δυσχρηστο που θα πετυχει πολυ σπανια. Στο FIFA ξεκινανε αυτοματα 2-3 παιχτες. Τωρα τι να σου πω για το αν εχω παιξει FIFA 12 πιστεψε με εχω παιξει 300 αγωνες online και δεν ξερω και γω ποσους offline. Και στο FIFA 11 μια απο τα ιδια. Το FIFA 10 το παιξα λιγοτερο επειδη το γηπεδο ειχε διαστεσεις 8x8 :D Αλλα ειχε και αυτο πολυ καλο gameplay!

  ΥΓ Δεν σχολιασα ολα οσα ειπες μονο σε εκεινα που εδωσα βαρος εγω. Οπως σου 'πα χοντρα χοντρα διαφωνω στα περισσοτερα. Για καποια συμφωνω οπως για τις αδειες και τους διαιτητες ενω στην αμυνα συμφωνω εν μερη αφου ειναι σε σωστο δρομο αλλα μπορει να γινει καλυτερη. Επισης τα roster μια φορα να τα βγαλουν σωστα πριν το DLC ελεος!

  ΥΓ 2 Τωρα για τα bugs σου ειπα την αποψη μου και το FIFA εχει πολλα οπως σεντρες που περνανε πανω απο το κεφαλι του τερματος και τρως κεφαλια. Πολλα θεματα με τους αμυντικους οταν οι επιθετικοι μπαινουν απο τα πλαγια αφου δεν νιωθουν κλπ κλπ. Εχω να σου πω και αλλα αν θες. Απλα εχουμε γινει πολυ ευαισθητοι με τα bugs του PES κατι που δεν γινεται με τα bugs του FIFA, ισως επειδη στην Ελλαδα το εχουμε πιο προσφατο.

  ΥΓ 3 Ναι το PES 12 ηταν οντως bugfest αλλα το 13 εχει διορθωσει πολλα πραγματα ιδιαιτερα στην κινηση χωρις την μπαλα αφου η διαδρομη scriptarei λιγοτερες φορες και το σταματημα των αμυντικων εχει σχεδον εκλειψει. Και αυτη η βλακεια το τακλιν αντι για σουτ γινεται πολυ σπανια σε περιπτωσεις που εχει αποκρουσει το τερμα και πας να την σουταρεις πριν βγει κορνερ. Τελος η Konami εχει υποσχεθει πολλα updates και DLCs φετος. Πραγμα βεβαια που η EA το κανει ουτως η αλλως. Τα προ διορθωνονται πολυ με τα updates απο παντα αλλα σε τουτο δω που εχει λιγα απο την αρχη θα γινει καλη δουλεια.

  ΥΓ 4 Δεν αμφιβαλλω οτι το FIFA ειναι τρελη παιχνιδαρα, ισα ισα στο εδωσα ως καλυτερη αγορα συνολικα. Αλλα φετος που εκανε μια καλη προσπαθεια η konami μετα απο χρονια (προφανως επειδη η ΕΑ την εχει φαει πολυ) ας το αναγνωρισουμε. Τα εχει παει καλα στον ξενο τυπο και στο ελληνικο με καποιες εξαιρεσεις.

 • knuknarot knuknarot 28 Σεπτεμβρίου 2012  | 23:43

  φίλε tomaz χωρίς καμία δόση ειρωνείας, από τα 11 πράματα που είπα μου σχολίασες τα τρία.. όσο για το passing game που λες ότι είναι καλύτερο από το φιφα απλά είσαι τελείως λάθος και απορώ με αυτό πού λες αν το έχεις παίξει καθόλου. Στο μόνο που σε <<δικαιολογώ>> είναι αν το έχεις παίξει μόνο offline εναντίον τις ai, γιατί εγώ το έπαιζα μια βδομάδα + μονο διπλό με φιλαράκια(μεχρι το 11 φούλ πεσαδες) και μας είχε σπάσει τα νεύρα.. όσο για το τέλεια κίνηση μην γίνεσαι υπερβολικός.

 • Tomasz Tomasz 28 Σεπτεμβρίου 2012  | 22:55

  Ε ενταξει τα δωρα ειναι δωρα! :P

 • GORO GORO 28 Σεπτεμβρίου 2012  | 21:50

  οταν λεω τελειο ιρονικα το λεο

 • GORO GORO 28 Σεπτεμβρίου 2012  | 21:49

  το φιφια ειναι τελιο τομασζ κανενασ δεν πεζει προ αλλα στο διαγονισμο επεσαν με τα μουτρα ...χχαχαχαχα εκει ιταν καλο

 • Tomasz Tomasz 28 Σεπτεμβρίου 2012  | 17:35

  Mournblade να σαι καλα φιλε μου που καθησες και διαβασες το μεγαλο σχολιο :D Εγω λεω οτι λεω ετσι ωστε αυτος που θα ερθει να δει το review και τα σχολια και δεν ξερει, να μην ξενερωσει με αυτα που λεει ο κοσμος, ειναι κριμα. Τωρα γιατι καποιοι δεν βλεπουν την τεραστια αλλαγη στο gameplay δεν μπορω να το καταλαβω. Για τα προβληματα του FIFA δεν κανει κανεις λογω αν γινει στο PES ομως κατι αυτοματως γινεται gamebreaking. Τεσπα

 • GORO GORO 28 Σεπτεμβρίου 2012  | 13:21

  καθε μερα στο ονλαιν συντυρισι γινετε????για ονομα του θεου ελεοσ δηλαδηηηηηηη

 • Mournblade Mournblade 28 Σεπτεμβρίου 2012  | 13:05

  Tomasz 100% μαζί σου. Φαίνεται οτι έχεις παίξει και τα δύο και έχεις σωστή άποψη (και γνώση). Αυτό με το κοντρόλ με R2/RT ,βοηθάει τρελά (και πιο ρεαλιστικά θα έλεγα) για την ...κίνηση των 360 που όλοι γκρινιάζουν!! Παίδες , δώστε το μια αληθινή ευκαιρία , πραγματικά αξίζει.

 • Tomasz Tomasz 28 Σεπτεμβρίου 2012  | 05:36

  Φιλε knuknarot διαφωνω με σχεδον ολα αυτα που λες, αλλα ενα μου εκανε εντυπωση. Πραγματικα δεν μπορεις να αλλαξεις πανω απο 5 μπαλιες; Στο PES 13 κανω περισσοτερες πασες και απο το FIFA 12 και εχω βαλει γκολ με ομαδες οπως η Barca και η City που σηκωνουν passing game που θα εβαζαν και στην πραγματικοτητα. Αν πας να κοτρολαρεις με τρεξιμο ειναι λογικο να σου φευγει η μπαλα. Γενικα κανε κοντρολ με το R2/RT την κολανε την μπαλα οι καλοι παιχτες.
  Σχετικα με τις κινησεις των παιχτων κινουνται τελεια και αν θες κινηση μπορεις να τον δειξεις με τον δεξι μοχλο και να τον πατησεις και αρχιζουν να τρεχουν. Επισης γινονται πολυ λιγοτερα offside οι παιχτες κρατιουνται αρκετα καλα και ευτυχως οχι τελεια οπως το FIFA.
  Συμφωνω μαζι σου για τα φαουλ και τους διαιτητες. Ουσιαστικα καθε φαουλ ειναι κιτρινη και δεν λυπουνται καθολου την δευτερη κιντρινη. Η αμυνα ειναι ενα καλο βημα προς τα εμπρος και επισης αν κανεις contain και πατας το κουμπι του τρεξιματος μπορεις να παιξεις αρκετα αποτελεσματικα. Γενικα πηγαινε στην προπονηση σε μαθαινει ενα δυο πραγματα το παιχνιδι που δεν ισχυαν στα αλλα προ. Για καλο στο λεω.
  Γενικα την AI των συμπαιχτων σου την βρισκω πολυ καλη. Ξεμαρκαρονται και φευγουν καλα ετσι ωστε να παιζεις πασες, ενω αν θες μπορουν να φυγουν με τον δεξι μοχλο η με ενα-δυο. Ο silva ας πουμε ο τυπος ξεμαρκαρεται συνεχεια στα καταλληλα σημεια για να παρει πασα και να την μεταβιβασει.
  Δεν ξερω ρε παιδια οκ οι περισσοτεροι ισως να εχουν ενθουσιαστει με το FIFA και να κραζουν οτι εχει να κανει με το PES. Οπως παλια κραζανε οτι ειχε να κανει με το FIFA. Εγω που παιζω και τα δυο τα τελευταια αρκετα χρονια εχω να πω το εξης. Ειδικα τα FIFA 10 11 12 ηταν απιστευτα! Ηταν που μαθαινα κατι αλλο; Ηταν που ειχα βαρεθει τα προ; Ηταν που δεν ηταν καλα τα προ; Μπορει και ολα μαζι. Ενα ειναι το σιγουρο οτι μου αρεσαν πολυ πιο πολυ απο το PES και γενικα τα λατρεψα. ΕΙδικα το FIFA 12 ηταν φαινομενο! ΑΠιστευτο παιχνιδι. Και ξαφνικα εκει που εχω ξεχασει το PES, βγαινει το demo του 13 και νιωθω ενθουσιασμενος μετα απο πολλα χρονια. Οταν πηρα και το παιχνιδι και επαιξα με αρκετες ομαδες καταλαβα οτι στο gameplay το παιχνιδι ειναι μπομπα!
  Το FIFA για μενα με τις αδειες τα διαφορα modes και features τα σωστα roster κλπκλπ ειναι πιο καλο σαν αγορα. Ειναι πιο ολοκληρωμενο παιχνιδι. Αλλα φετος δεν βελτιωθηκε σχεδον καθολου στο gameplay τομεας που το PES εκανε αλμα που δεν πιστευα οτι μπορει να κανει. Και το κανει ακριβως με το passing game και ρεαλιστικο ρυθμο. Η αμυνα ειναι σε καλο δρομο και θα την βελτιωσουν σιγουρα στο μελλον. Για μενα το FIFA 12 ειναι το τελειο FIFA και το PES 13 το τελειο PES. Καλυτερο και απο του ps2 και μη σας φαινεται υπερβολη, απλα τοτε ειχαμε ολοι τα play 2 μας και τα προ μας και δεν κοιταγαμε τιποτα αλλο.
  Πιστευω οτι οσοι θελετε να δωσετε μια ευκαιρια στο PES να το κανετε με υπομονη, το παιχνιδι το φετινο θελει την πασα του, ενω σου δινει και την ευκαιρια να αμυνθεις οταν πρεπει. Προβληματα ναι χαιρω πολυ υπαρχουν, αλλα μη νομιζετε οτι το FIFA δεν εχει προβληματα, εχει και μαλσιτα αρκετα. Και μην κλεινουμε τα ματια μας σε αυτα. Εγω προσωπικα εχω αντιμετωπισει πολλα ενοχλητικα πραγματα στο FIFA και δεν το λεω υπερβολικα γιατι ακομα και με αυτα επαιζα και το λατρευα. Αλλα ολα τα sport games ειναι αναποφευκτο να εχουν προνβληματα γιατι ειναι πολυ συνθετα παιχνιδια.

 • knuknarot knuknarot 27 Σεπτεμβρίου 2012  | 13:18

  Έχω το προ εδώ και μια βδομάδα(μέχρι να βγει το φίφα καλή ενασχόληση), λοιπόν διαφωνώ πλήρως με το καλογραμμένο review εκτός από την αναφορά στο passing game. Από πού να ξεκινήσω και πού να τελειώσω.1) οι παίκτες απλά δεν κάνουν κίνηση όλοι μα όλοι περιμένουν την μπάλα στα πόδια,2) τα collisions είναι απλά έλεος π.χ όταν βρίσκουν δύο παίκτες με ταχύτητα μεταξύ τους αντιδρούν λες και συγκρούστηκαν σε τοίχο, 3) όλα τα προ γκολ ξανά και φέτος π.χ σέντρα με διπλό κύκλο από την γραμμή του κόρνερ σίγουρο γκολ ή όταν βγαίνεις τετατετ πας πλάγια και τέρμας απλά ακολουθεί,4)όλα τα bug και φέτος π.χ όταν ο αντίπαλος πάει να δόση την μπάλα την ώρα που γεμίζει η μπάρα άμα τον θερίσεις- σακατέψεις δεν δίνει ούτε φάουλ, να μην αναφέρω τι γίνεται όταν σου έρχεται η μπάλα κοντά στο πλάγιο,5) απλά το contain( x-a πατημένο) και το tackle(diplo x-a) δεν ταιριάζει στο προ το ένα ειναι πολύ αργό και σε ξερνάνε οι αντίπαλοι και το άλλο σε γεμίζει κίτρινη το κοράκι 6)έλεος με την μαν μπλου και μερσεσάιντ ρέντ 7) τα κοράκια είναι απλά έλεος κίτρινες- κόκκινες για πλάκα και εκεί που πρέπει τίποτα άσε δε που μεχρι στιγμής έχω βάλει 5 γκολ καρά offside 8) AI επιθετικών ραδικιού π.χ κάνουν κίνηση και ενώ βγαίνουν offside μένουν εκεί δεν γυρνάνε για να καλυφθούν, 9) άλλη μια χρονιά που τα συστήματα είναι ότι νάναι ήτε παίζεις 4-4-2 ήτε 5-3-2 το ίδιο και αυτό και 10) ρε κονάμι έτος 2012 προ 2013 τόσο δύσκολο είναι να βάλεις 360 μοίρες κίνηση ; τόσο δύσκολο είναι να κάνει ένας παίκτης κύκλο γύρο από τον εαυτό του; τι είναι ρομπότ; και δεν μιλάω καν για την φυσική τις μπάλας αιώνιο πρόβλημα . και όσο για το passing game μετά τις 5 μπαλιές(αν αντέξεις) χάνεις τη μπάλα όταν στο αντίπαλο δέος μπορείς να βάλεις γκολ αλλάζοντας 30 πάσες χωρίς να στη κλέψει ο αντίπαλος.. Απλά τα πράματα δεν είναι θέμα γούστου είναι θέμα gamebraking ή όχι και όταν ένα παιχνίδι πού έχει να κάνει με ποδόσφαιρο έχει τέτοιου είδους προβλήματα απλά πάει στο κάδο των αχρήστων...

 • Kjata Kjata 27 Σεπτεμβρίου 2012  | 05:36

  Νομιζω οτι και παλι το ΦΙΦΑ θα βγει νικητης για μια ακομα χρονια.

 • poniros89 poniros89 27 Σεπτεμβρίου 2012  | 05:28

  Το Pro δεν είναι απλά ένα ποδοσφαιράκι... είναι μια συνήθεια που όσο κι αν μας πίκραινε τα προηγούμενα χρόνια εγώ δε θα αλλαξοπιστούσα ποτέ! Ιδικά τώρα που δείχνει αισθητά ίχνη βελτίωσης.
  PRO ΓΙΑ ΜΙΑ Ζ Ω Η ! ! !

 • tresor86 tresor86 27 Σεπτεμβρίου 2012  | 05:21

  Slim Shady IV ΕΙΛΙΚΙΡΙΝΑ εισαι τραγελαφικος.... ΦΥΣΙΚΑ κ δε μετραει η γνωμη μας για το ποιο ειναι καλυτερο εμεις δε βλεπουμε τοσο καλα οσο εσυ... απλα ολα τα site λενε ποιο ειναι το καλυτερο ποδοσφαιρακι μεσα απτις βαθμολογιες τους και τα επιχειρηματα τους... τωρα αν εσυ ονειρευεσαι με ανοιχτα τα ματια δε σου φταιμε εμεις... το προ μετα απο χρονια πηρε 8! σε 1 βδομαδα το φιφα θα εχει 8,5 η 9 αλλα εσυ θα λες ουγκ ουγκ προ προ βλακες οσοι θελουν φιφα ουγκ ουγκ χα χα χα ειλικρινα ποιο αμπαλος πεθαινεις εχεις τρανες αποδειξεις και μας επεισες ολους...

 • Slim Shady IV Slim Shady IV 27 Σεπτεμβρίου 2012  | 01:15

  Διαβασα ενα καραβι αρλουμπες (οπως οτι το PRO δν εχει φαλτσο κλπ) και πως το FIFA ειναι το τελειο παιχνιδι π ακουμπα Perfection! Λενε για το Pro πως εν ετος 2012 δν εχει animations κλπ κλπ.. Και αυτοματα μ βγαινει η απαντηση.. Που πας ΜΠΡΕ παιχνιδι perfection και μ λες τη στιγμη π εν ετος 2012 τα γραφικα σ δν ξεπερνουν τα δικα μ ουτε στην εκδοση του 2003 !! Που μου πουλας παιχνιδι HD και το Pro του PS2 εχει καλυτερα γγραφικα απο σενα στην hd (και καλα) εκδοση σου για PS3! "Το FIFA το βλεπεισ και μοιαζει σαν live αγωνας". Απαντηση: ΟΧΙ ΔΝ ΜΟΙΑΖΕΙ, ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ! Απορω π τα βλεπετε ολα αυτα! Μ αυτα τα γραφικα οχι μπαλα δν θυμιζει .. Εμενα προσωπικα μ θυμιζει NFL! και μ λετε τωρα για τα animation.. Δλδη δν κοιταμε τον ολοκληρο φρεσκοβαμενο τελεια τοιχο.. κοιταμε τισ μικρεσ λεπτομερεις π κανουμε στην ακρουλα με το πινελακι η την οδοντογλυφιδα!! Οποτε μν μ λετε τωρα κουραφεξαλα γτ ειλικρινα δν μπορω να ακουω.. Αν ειναι να κραξεις καν το at least σωστα.. οχι να πλαθεις ιστοριουλες απ το μυαλο σ για να πειστεις κι εσυ ο ιδιος και μετα γινεσαι και ρεζιλι.. Δν αξιζει! Οποτε σταματα να κραζεις και να λες οτι οποιος παιζει Pro δν βλεπει κλπ γτ οπως κτλβες εχει και ο ανταγωνισμος επιχειρηματα.. και μαλιστα ΠΟΛΛΑ! Κατσε λοιπον με το FIFA σ εσυ π βλεπεις (τις γραφικαρες σ χαχαχαχα!!) και ασε μας να παιξουμε ενα Pro σαν ανθρωποι και μη μας ζαλιζεις... Δν σ ακουει κανεις anyway

 • Slim Shady IV Slim Shady IV 27 Σεπτεμβρίου 2012  | 00:57

  Λοιπον παιδες.. Δεν μπορω να σας κτλβω μερικους.. Σας λενε εδω ειναι review του Pro και ουτε καν FIFA vs PRO topic αλλα, οχι ! Ο Ελληναρας gamer κλασσικα πρεπει να υποστηριξει οτι ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ!! ΤΕΛΟΣ! Εγω οκ το κτλβαινω.. σε πολλους ισως να μην τους δινει τη δυνατοτητα το IQ τους να κτλαβουν οτι δν ειναι δυνατον να συμφωνουν ολοι μαζι του και πως γνκ ο καθενας παιζει αυτο π γουσταρει.. Και μιας και πολλα πραγματα π λεγονται εδω μεσα απλα δν μπορω να μν τα παραμελισω και να μν τα κραξω.. μαζι με ολους τους FIFAκηδες π προφανως προσπαθουν να πεισουν τουσ αλλους να παιζουν FIFA για να μν παιζουν μονοι τους... Συγχαρητηρια donks θα πεσω στο επιπεδο σας!! So get ready.....

 • halomaniac halomaniac 26 Σεπτεμβρίου 2012  | 17:35

  Εμένα το Pro μου φαίνεται απλά ένα πολύ βελτιωμένο Pro.

  Το FIFA 13 (όπως και το 12) μου φαίνεται ένα πάρα πολύ εύκολο ποδοσφαιράκι...

  Όταν παίζω FIFA, νιώθω ότι παίζω ποδόσφαιρο.Όλα όμως είναι πιο εύκολα. Τα σούτ μαθαίνονται μέσα σε 5 λεπτά, η ανάπτυξη (και λόγω AI προφανώς) είναι υποδειγματική, οι παίκτες ντριπλάρουν για πλάκα (που όντως δηλαδή ένας μέσος επιθετικός μπορεί να ντριπλάρει έτσι και IRL) οι πάσες αλλάζουν με την σκέψη κτλ κτλ κτλ, γενικά όλα δουλεύουν ρολόι.

  Δεν με κρατάει όμως... Για κάποιον λόγο ανοίγοντας το Xbox και παρατηρώντας τα δύο ντέμο, στο Pro καταλήγω. Κάθε φορά. Και εκεί θα καταλήξω ειδικά φέτος που ακόμα και από το (δεύτερο) demo απουσιάζουν αυτά τα καρμπον γκολ που έμπαιναν στα τελευταία 4-5 Pro Evolution. Τι να πώ, για μένα έχει το X-factor :P • Spawn16 Spawn16 26 Σεπτεμβρίου 2012  | 15:45

  Το προ πρέπει να αλλάξει τελείως για να ξαναγίνει ο βασιλιάς του είδους.Μία καινούργια μηχανή γραφικών ίσως?Η κίνηση των παικτών είναι μέτρια,και σε passing game είναι πολύ πίσω,όπως επίσης και στην κίνηση απο τους συμπαίκτες σου.Έχω την εντύπωση οτί η ομάδα του προ έχει χάσει τον προσανατολισμό της.Όσο και αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε το φίφα είναι πολύ μπροστά,με την φυσική του,τις πάσες,τα σουτ,τα animation ειδικά στους τερματοφύλακες.Και αυτό έχει μειονεκτήματα αλλά πολύ μικρότερα.Απο το 2008 που αλλάξανε υπεύθυνο για το φιφα κάνουνε μικρά αλλά σταθερά βήματα.Το προ πλέον δεν έχει ταυτότητα,ακόμα και τα μενού που φτιάχνεις το σύστημα πέραν της εμφανισής τους οπτικά δεν είναι χρηστικά.Μακάρι να επανέλθει αλλά το βλέπω δύσκολο αν δεν αλλάξουν κάτι ριζικά

 • GORO GORO 26 Σεπτεμβρίου 2012  | 15:20

  βαλε τον ισπανο εκφωνητη ρε κοναμι ελεοςςςςςςςςςς αυτο σε ενοχλισε και βγαλατε?????????????????????

 • dead_end_360 dead_end_360 26 Σεπτεμβρίου 2012  | 10:31

  επηδει διαβασα καποιες μπιχτες ΚΑΙ για εμενα θα σας πω το εξης.Καταρχην (δεν θα πω ονοματα) οταν εγω επαιζα iss εσυ φιλε μου επαιζες playmobil γιατι σε ριχνω 14 χρονακια και απλα και κοφτα θα σου απαντησω οτι για να κρινω ενα παιχνιδη δεν χρειαζεται να το παιξω 50 ωρες σερι.Επαιξα 12 αγωνες,ειδα αλλαγες,ειδα και τα κλασικα προβληματα που δεν διορθωθηκαν και τελος.Δηλαδη θα μου πεις εσυ αν μου αρεσε ή οχι?εε δεν μου αρεσε ρε φιλε τι να κανουμε τωρα?ειναι ελεχιστα καλυτερο απο τα προυγουμενα και ο ντορος που δημιουργηθηκε δεν δικαιολογει αυτο το αποτελεσμα.Αυτα!

 • acmilangr acmilangr 25 Σεπτεμβρίου 2012  | 23:33

  Εντάξει δεν λέω ήμαρτον με αυτον τον φανμποισμό

  Αλλά στo κεφάλι μου μέσα δεν θα ξεχάσω τα "moyFIFA" "moyFA" κτλ κτλ.
  τώρα ας μείνει εδώ και 5 χρόνια πίσω το PRO και το MouFIFA να είναι στο θρόνο του...

 • Xristos94 Xristos94 25 Σεπτεμβρίου 2012  | 22:54

  PREDATOR MY NAME Για να ανέβει στο θρόνο πάλι το PRO πρέπει να αυτοκτονήσει ο τωρινός βασιλιάς (FIFA).

  Bomb has been planted.... :LOL:

 • kkthegr kkthegr 25 Σεπτεμβρίου 2012  | 19:52

  ρε παιδια πολυ δυσκολο να βαλεις γκολ στο προ!ενταξει ειπαμε ρεαλισμος αλλα χανει το νοημα το παιχνιδι που ειναι ι διασκεδαση!

 • konstantinio konstantinio 25 Σεπτεμβρίου 2012  | 19:06

  Τα σπαει το παιχνιδι.... κορυφαιο!!!

 • denisplaydog denisplaydog 25 Σεπτεμβρίου 2012  | 18:19

  pro perfect fifa perfect !!

 • PREDATOR MY NAME PREDATOR MY NAME 25 Σεπτεμβρίου 2012  | 18:19

  στην ελλαδα ολοι λενε φιφα φιφα και ολοι παιζουν προ μα ολοι ομως χαχαχχαχχαχαχαχχα