Ταυτότητα

Pro Evolution Soccer 2013

Pro Evolution Soccer 2013

Edition: N/A Genre: Sports Διάθεση: Zegetron
Αριθμός παικτών: 1-4 Ανάπτυξη: PES Productions Ημ. Έκδοσης: 28/09/2012
PEGI: 3 Εκδότης: Konami Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3, PC


Επιτέλους...

Σεπτέμβριος, ένας μήνας κατά τον οποίο δεν ξεκινάνε μόνο τα σχολεία και οι σχολές, αλλά και οι κυκλοφορίες μερικών εκ των σημαντικότερων και λαοφιλέστερων τίτλων της βιομηχανίας. Ο λόγος φυσικά για τα αθλητικά παιχνίδια, που κάνουν την εμφάνισή τους κάθε χρόνο με το ξεκίνημα της νέας ποδοσφαιρικής χρονιάς. Έτσι και φέτος την αρχή κάνει το αγαπημένο όλων των Ελλήνων, το Pro Evolution Soccer 2013. Από το πρώτο demo που δόθηκε στην κυκλοφορία όλοι είδαμε μερικές σπουδαίες αλλαγές, αλλά προσωπικά ήμασταν συγκρατημένοι μέχρι να πιάσουμε στα χέρια μας την τελική έκδοση του παιχνιδιού και σας δηλώνουμε υπεύθυνα ότι μετά από εκτεταμένη απασχόληση με το παιχνίδι, θα βγείτε στα μπαλκόνια και θα ουρλιάζετε "ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ"!

Κάθε χρόνο όλοι οι οπαδοί που αγοράζουν πιστά το PES, είχαν την κρυφή ελπίδα ότι το "εκάστοτε φετινό" παιχνίδι θα είναι αναγεννημένο και θα μπορεί να κοιτάξει τον ανταγωνισμό στα μάτια, πάντα όμως έμεναν με την...ελπίδα. Φέτος, όμως, όλα άλλαξαν λες και ο Χάρι Πότερ επισκέφτηκε τα γραφεία της Konami και με ένα μαγικό ξόρκι, ξύπνησε τον εγωισμό των δημιουργών, παραδίδοντας ένα πολύ καλό παιχνίδι ποδοσφαίρου. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Modes και online

pes2013e3_03-thumb.jpgΞεκινώντας το PES 2013, θα χρειαστεί να ρυθμίσουμε μερικές βασικές παραμέτρους όπως είναι τα πλήκτρα του χειρισμού και η βοήθεια του υπολογιστή προς εμάς. Όσοι είχαν αγοράσει το προηγούμενο PES, θα τα θυμούνται. Στα menu δεσπόζει ο superstar Cristiano Ronaldo, ενώ σε αυτά δεν παρουσιάζεται καμία σπουδαία αλλαγή. Master League, online games, Champions League, Copa Libertadores, όλα είναι όπως τα έχουμε συνηθίσει. Ακόμα όμως δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί το Europa League είναι προσβάσιμο μόνο μέσω του Master League και όχι σαν μία ξεχωριστή διοργάνωση όπως το Champions League.

Και φέτος τα δικαιώματα πρωταθλημάτων και ομάδων παρατηρούνται με μεγάλες ελλείψεις και ιδίως αυτό της Premier League, με την Manchester United να είναι η μόναδική που διασώζεται. Η μία και αξιοσημείωτη προσθήκη είναι αυτή των βραζιλιάνικων ομάδων. Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ είναι οι ομάδες που εκπροσωπούν την Ελλάδα. Τέλος να σημειώσουμε την προσθήκη αγοράς αντικειμένων στο Master League με τα οποία οι παίκτες μας ενδυναμώνονται. Τα αντικείμενα μπορούμε να τα αγοράσουμε χρησιμοποιώντας τους πόντους που κερδίζουμε μετά από κάθε ματς ή από τις διαδικτυακές μονομαχίες, κάτι που μας ωθεί να ασχολούμαστε συγχρόνως τόσο με το Master League όσο και με το online τμήμα του παιχνιδιού.

PES-2013-On-the-pitch-Trailer_11-thumb.jpgΤο online κομμάτι του παιχνιδιού τώρα, τρέχει απροβλημάτιστα και προσωπικά δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο τεχνικό ζήτημα ακόμα και όταν η σύνδεση παρουσιαζόταν ως "κακή". Σε αυτό σίγουρα συνέβαλε και το γεγονός πως οι servers δεν είχαν κατακλυστεί από χρήστες κατά την περίοδο που δοκιμάζαμε το παιχνίδι.

Η αλληλεπίδραση που έχουμε με τους φίλους μας υστερεί σημαντικά σε σχέση με το FIFA 12, αλλά το σπουδαιότερο κομμάτι στο online τμήμα είναι η ομαλότητα των αγώνων και σε αυτό δείχνει να τα καταφέρνει περίφημα το PES 2013.

Επιτέλους, σπουδαίες αλλαγές

PES-2013-On-the-pitch-Trailer_7-thumb.jpgΑς περάσουμε τώρα στο κυρίως πιάτο του παιχνιδιού, το gameplay. Η σπουδαιότερη κατά τη γνώμη μας διαφοροποίηση που προσέξαμε ήταν η αισθητή πτώση στον ρυθμό του παιχνιδιού. Όλα κυλούν πλέον πολύ πιο ρεαλιστικά χάρη στην πτώση του ρυθμού. Για να πραγματοποιήσουμε μία επίθεση, θα πρέπει να είμαστε ήρεμοι και να αλλάξουμε αρκετές φορές την μπάλα. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει και η πολύ πιο προσεγμένη AI του αντιπάλου. Οι αντίπαλοι αμυντικοί δεν αφήνουν πολλούς χώρους, ενώ εάν πλησιάζουμε επικίνδυνα τον αντίπαλο τερματοφύλακα θα τρέξουν να μας πιέσουν για να υποπέσουμε σε λάθος.

{PAGE_BREAK}

Ειδικά όταν αντιμετωπίζουμε σπουδαίους αμυντικούς όπως τον Thiago Silva ή τον Terry, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα. Δυστυχώς, ορισμένες στιγμές θα παρατηρήσουμε το γνωστό φαινόμενο "Κάσπερ το φαντασματάκι" κατά το οποίο η μπάλα θα περάσει "μαγικά" μέσα από τον αμυνόμενο παίκτη, αλλά ευτυχώς το φαινόμενο έχει σχεδόν εξαλειφθεί. Αξίζει να σημειώσουμε επίσης την πολύ βελτιωμένη AI των τερματοφυλάκων. Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα του περσινού PES φαίνεται πως λύθηκε μιας και οι τερματοφύλακες λειτουργούν με άξονα την λογική στις περισσότερες των περιπτώσεων. Αν μάλιστα αυξήσουμε το επίπεδο δυσκολίας στα δύο τελευταία, θα...φτύσουμε αίμα για να καταφέρουμε να κερδίσουμε τον αντίπαλο τερματοφύλακα και να σκοράρουμε. Τέλος, να συμπληρώσουμε πως οι περισσότερες αποκρούσεις των τερματοφυλάκων καταλήγουν σε κόρνερ και όχι σε...assist για τον επερχόμενο επιθετικό (όπως συνέβαινε), πράγμα πολύ θετικό για τον ρεαλισμό που χαρακτηρίζει τον φετινό τίτλο.

Κάτι που θα γίνει άμεσα αντιληπτό είναι ότι η κίνηση των παικτών μοιάζει πιο φυσιολογική από ποτέ. Δεν υπάρχει πια άξονας οκτώ κατευθύνσεων και οι παίκτες κινούνται πολύ πιο ομαλά στον χώρο. Σίγουρα δεν αγγίζει τον ρεαλισμό που συναντάμε στο αντίπαλο δέος, αλλά η φετινή αλλαγή μόνο θετικές σκέψεις μας δημιουργεί.

PES-2013-On-the-pitch-Trailer_8-thumb.jpgΕπίσης με το πάτημα ενός πλήκτρου, εμφανίζεται κάτω από τον ελεγχόμενο ποδοσφαιριστή ένα βελάκι, με τη βοήθεια του οποίου μπορούμε να μεταβιβάσουμε την μπάλα ή να σουτάρουμε με τεράστια ακρίβεια και πλήρη ελευθερία. Το κατά πόσο θα χρησιμοποιηθεί αυτή η επιλογή από τους χρήστες υπόκειται αποκλειστικά στις απαιτήσεις τους, το μόνο που γνωρίζουμε με σιγουριά είναι ότι χρειάζεται χρόνος μέχρι να εξοικειωθεί κάποιος με την συγκεκριμένη προσθήκη.

Για την αύξηση του ρεαλισμού η Konami έχει περάσει τους μεγαλύτερους αστέρες της στρογγυλής θεάς με απόλυτη ακρίβεια των κινήσεών τους. Ο Ronaldo για παράδειγμα όταν πετάξει την μπάλα μπροστά...δαιμονίζεται όπως και στην πραγματικότητα, ο Neymar θα μας "τρελάνει" στις ντρίμπλες και τις ποδιές, ενώ μια γλυκιά σέντρα προς τον Ibrahimovic θα καταλήξει στα δίχτυα της αντίπαλης ομάδας, έχοντας αλλάξει πρώτα πορεία με τα υπέροχα ανάποδα τακουνάκια του Zlatan! Σε αυτό το κομμάτι αξίζουν συγχαρητήρια στην Konami μιας και πάρα πολλοί ποδοσφαιριστές κινούνται, σουτάρουν, πασάρουν και τρέχουν όπως ακριβώς και στην πραγματικότητα.

PES-2013-On-the-pitch-Trailer_10-thumb.jpgΝέο σημαντικό στοιχείο είναι η φυσική της μπάλας. Πολλά χρόνια το παιχνίδι ταλαιπωριόταν από μία περίεργη φυσική της μπάλας, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια θύμιζε... αερόμπαλα. Ακόμα και αν σουτάραμε με τον Cisse ή τον Dani Alves, η μπάλα έπαιρνε μία περίεργη τροχιά που θύμιζε λόμπα. Φέτος επιτέλους άλλαξε και εδώ το παιχνίδι. Τα σουτ φαίνονται πλέον να παίρνουν την τροχιά που τους αρμόζει, ενώ σε κάθε δυνατό σουτ, νοιώθουμε το "βάρος" της μπάλας.

Τεχνικός τομέας. Ελάχιστες διαφοροποιήσεις

Στον τεχνικό τομέα τώρα, το Pro Evolution Soccer 2013 δεν έχει να παρουσιάσει καμία σημαντική διαφορά με τα περσινά γραφικά μιας και η σημαντική τους ανανέωση θα πραγματοποιηθεί στην επόμενη γενιά κονσολών, χρησιμοποιώντας την Fox Engine του Hideo Kojima. Παρόλα αυτά, το γενικότερο επίπεδο των γραφικών είναι πολύ υψηλό και δεν υπάρχει περίπτωση να απογοητεύσει κανέναν. Ιδιαίτερα όσον αφορά τον σχεδιασμό και τις εκφράσεις των προσώπων η Konami δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της ανωτερότητάς της στον συγκεκριμένο τομέα. Ειδικά οι αστέρες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, όπως ο Neymar, o Messi, ο Ronaldo και πολλοί άλλοι, θα μας αφήσουν με το στόμα ανοικτό όταν σε κάποιο replay παρατηρήσουμε τις λεπτομέρειες των προσώπων τους.

Pro_Evolution_Soccer_2013_Image_02-thumb.jpgΣχετικά με το animation της κίνησης των παικτών υπάρχουν και εδώ σημαντικές βελτιώσεις που εμπλουτίζουν την συνολικότερη εμπειρία μας. Χάρη στον καλύτερο έλεγχο των παικτών η κίνησή τους δεν θυμίζει τόσο έντονα την κλασσική "ρομποτική" των παλιών PES, ενώ τα μαρκαρίσματα και τα τάκλιν φαίνονται πιο ρεαλιστικά, κάτι που θα μας γλυτώσει από τις αστείες συγκρούσεις και πτώσεις που παρατηρούσαμε σε παλαιότερα παιχνίδια της σειράς. Φυσικά η ομαλότητα των κινήσεων δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή του FIFA, αλλά δεν μπορούμε να απαιτούμε τόσο ριζοσπαστικές αλλαγές σε έναν μόλις χρόνο. Το σημαντικό είναι ότι η αρχή έγινε.

{PAGE_BREAK}

Ελληνική περιγραφή...

Περνώντας στον τομέα του ήχου, έχουμε να σημειώσουμε πως η playlist διαθέτει ορισμένα πολύ γνωστά τραγούδια, αλλά σίγουρα θα περιμέναμε περισσότερα μιας και στο σύνολό τους είναι μόλις οκτώ. Φυσικά, όμως, το σημαντικό κομμάτι δεν είναι τα τραγούδια του παιχνιδιού, αλλά η ελληνική περιγραφή που για τρίτη συνεχή χρονιά θα μας συντροφεύει στο Pro Evolution Soccer 2013. Ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος και ο Γιώργος Θαναηλάκης επιστρέφουν με μία ακόμα συμπαθητική περιγραφή. Και λέμε συμπαθητική γιατί σε γενικές γραμμές τα κείμενα που τους έχουν δοθεί είναι αρκετά καλά, αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που επιθυμούμε. Οι σχολιαστές αφήνουν αδικαιολόγητα μεγάλα κενά μεταξύ των λέξεων, ενώ επαναλαμβάνονται πολύ συχνά μερικές συγκεκριμένες φράσεις.

Pro_Evolution_Soccer_2013_Image_01-thumb.jpgΕπίσης, κατανοούμε ότι το να ηχογραφούν φράσεις κλεισμένοι σε ένα studio δεν είναι και ό,τι καλύτερο για τη δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας για αυτούς, αλλά περιμέναμε πολλά περισσότερα και από τους δύο. Ο Σωτηρακόπουλος, σαν γερόλυκος του είδους και με τεράστια εμπειρία, παραμένει απαθής ακόμα και σε σπουδαίες στιγμές, ενώ ο Θαναηλάκης δεν μπορεί σε κανένα σημείο να μπει στο κλίμα.

Κακές φράσεις, κακόγουστα αστεία, ασυναρτησίες απευθείας μεταφρασμένες από τα αγγλικά και έλλειψη πάθους χαρακτηρίζουν τα λεγόμενα του Γιώργου Θαναηλάκη. Σίγουρα η ελληνική περιγραφή βελτιώνεται χρόνο με τον χρόνο αλλά θέλει πολύ προσπάθεια ακόμα για να φτάσει σε επιθυμητά επίπεδα.

Επιτέλους, επιτέλους, επιτέλους.

Και κάπου εδώ ολοκληρώνουμε το κείμενο για το πολυαναμενόμενο PES 2013. Ο φετινός τίτλος αποπνέει μια πολύ όμορφη φρεσκάδα χάρη στις πάρα πολλές θετικές αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν. Η Konami φαίνεται πως ξύπνησε από το λήθαργο στο οποίο είχε πέσει με τα PES που κυκλοφορούσε στην τρέχουσα γενιά και έστω και στο τέλος έκανε μερικές ριζικές αλλαγές. Ο έλεγχος των ποδοσφαιριστών έχει γίνει πιο άμεσος και ελεύθερος, η ταχύτητα του παιχνιδιού έχει πέσει για λόγους ρεαλισμού, ενώ η φυσική της μπάλας, ύστερα από δύο χρόνια, καταφέρνει να μας μεταφέρει το "βάρος" της μέσα από κάθε σουτ που θα πραγματοποιήσουμε.

Pro_Evolution_Soccer_2013_Image_06-thumb.jpgΔε γνωρίζουμε πόσο θα ικανοποιήσει τους χιλιάδες οπαδούς της σειράς, αλλά αυτό που με βεβαιότητα γνωρίζουμε είναι ότι πρόκειται για το πιο ολοκληρωμένο Pro Evolution Soccer των τελευταίων χρόνων, απαλλαγμένο από σοβαρά λάθη. Φορτίστε τα χειριστήρια, παραγγείλετε πίτσες και ετοιμαστείτε για ατέλειωτα βράδια με Pro!

Γιάννης Σκουλουδάκης

Θετικά

  • Πτώση του ρυθμού για μεγαλύτερο ρεαλισμό
  • Πλήρης ελευθερία πάσας και σουτ
  • Βελτιωμένη φυσική της μπάλας
  • Απροβλημάτιστοι online αγώνες
  • Βελτιωμένα animations

Αρνητικά

  • Η Ελληνική περιγραφή θέλει ακόμα δουλειά
  • Παρ' όλες τις βελτιώσεις η φυσικότητα των κινήσεων χρίζει βελτιώσεων
  • Θα επιθυμούσαμε περισσότερη διαδραστικότητα με τους φίλους μας online
  • Η αιώνια κατάρα των δικαιωμάτων ομάδων και πρωταθλημάτων

Βαθμολογία

Γιάννης  Σκουλουδάκης

Κατάγομαι από τα όμορφα Χανιά, είμαι απόφοιτος λογιστικής και ένα από τα αγαπημένα μου hobbies είναι τα βιντεοπαιχνίδια με τα οποία γαλουχήθηκα από μικρή ηλικία με τα κλασσικά Tetris, Μariο, Contra, συνέχισα με τα αγαπημένα Tomb Raider και Resident Evil και μέχρι και σήμερα συνεχίζω να μαγεύομαι από αυτά. Μεγάλη μου λατρεία επίσης αποτελεί ο κόσμος του Tolkien και ασχολούμαι πολύ και με τον κόσμο των αθλημάτων (ποδόσφαιρο και μπάσκετ κυρίως)!

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Συμμετεχουν

Δείξε μου και άλλα...